2017-01-11
同朋友放學後,在九龍城的一所廣場行左幾圈,無咩特別野要買。之後就帶左我來九龍城這間食野,聽 朋友講,呢度的拉麵好好食,而我又好喜歡吃日式拉麵,抵達時剛好不用等位,所以是日心情超好的說。先來個日本特色黑啤$45,酒精濃度唔高,易入口,味道挺香醇的,大大杯幾抵飲,成餐飯來說好夠喉了。芥末牛油果蝦$58別以為這個芥末一定是辣的,其實,佢芥末味唔重,絕對沒有攻到上腦的感覺,芥末味在整個忌廉芝士醬只是輕輕帶過,可以告訴大家不用怕。進食的過程中,間唔中食到蝦粒,彈牙得來又幾爽口架喎。配上脆脆餅乾。What a nice matching!!點少得燒物呢?點了煙肉車厘茄$25,三粒一串,咸香的煙肉的邊邊燒到岩岩好微焦,充滿著肉汁,一啖食落去,車厘茄大量爆汁,口感一流,吃落很清新。北海道皇后焗薯$68焗薯一向來是穩妥好吃的小食,這兒有皇太后焗薯,不知又會是怎樣呢?原來一邊是明太子,一邊是沙律醬。焗得熟軟綿密,好有口感!兩隻調味同焗薯好夾,很美味,食完一啲都唔覺得膩。自家製黑蒜拉麵 ($88)熱石拉麵,熱石放在拉麵的底部,保持著100度。湯汁又濃又夠味且不鹹,略帶滑感,朋友還喝了幾口。溏心蛋生熟程度做得
熱石拉麵,熱石放在拉麵的底部,保持著100度。湯汁又濃又夠味且不鹹,略帶滑感,朋友還喝了幾口。溏心蛋生熟程度做得剛剛好,蛋白仍很彈牙和很滑,流心蛋黃亦好正,烹煮時間拿揑準繩,配料是豚肉,個人覺得豚肉好夠味,整體味道不錯,招牌菜喔!!