餐廳: 活一鮮
資訊:

2021-12-28 204 瀏覽
呢間活一鮮係香港大學站附近,大約行5-10分鐘可以去到。如果係WEEKEND黎的話,要有心理準備等好耐位。筆者今次係平日晚上,等左15分鐘到就有位了。海膽魚生飯($78): 呢個價錢有海膽又有魚生,超抵!活一鮮卷($78): 特色卷物 各1件,TOTAL 4件當日仲食咗三文魚同油甘魚刺身,厚切得黎又勁fresh~Pros:新鮮、性價比高Cons:座位較狹窄、食物上菜較慢 (/ 較適合一些喜歡和朋友聊天,慢慢吃的朋友)總結:港島小有隱世日式小店,大家要繼續支持,等佢可以繼續經營,大家先可以一直有好西食!
呢間活一鮮係香港大學站附近,大約行5-10分鐘可以去到。

如果係WEEKEND黎的話,要有心理準備等好耐位。

筆者今次係平日晚上,等左15分鐘到就有位了。

海膽魚生飯($78): 呢個價錢有海膽又有魚生,超抵!

活一鮮卷($78): 特色卷物 各1件,TOTAL 4件

當日仲食咗三文魚同油甘魚刺身,厚切得黎又勁fresh~

Pros:新鮮、性價比高

今日難得過開西環呢頭,又好想食日本嘢,就嚟咗活一鮮😚💛六點未夠嚟到,出面都已經有好多人排隊入去食第一輪🤣以日本餐廳嚟講,座位都算幾迫吓,不過枱面都勉強擺得哂啲嘢~我哋一人叫咗一個主食,一個唔記得咗影相係醬燒三文魚飯 ($70)~三文魚都有五、六塊,燒完真係好香,魚油都出哂嚟,同埋啲飯一齊食好好味😚另外叫咗兩個鮮壽司set ($158)🍣加埋玉子total有成12件🤤其實件件質素都唔差,我自己最鍾意食係個帆立貝,好鮮甜😍海膽都鮮甜,唔苦👍🏻另外我都好鍾意食蟹膏,雖然有啲鹹,但真係好鮮!之後亦都叫咗啲小食share食~天婦羅盛合 ($84)🍤都係一個幾有驚喜嘅食物~有三隻蝦、冬菇、南瓜、茄子、蕃薯同小辣椒~炸得非常香脆,蔬菜都好甜,好好食👍🏻呢個價錢嚟講算係幾抵~燒牛脷 ($55)表現都不錯☺️燒得好香,不過有少少乾,如果再多啲肉汁就好😚另外亦叫咗一客香草燒三文魚鮫 ($58)🤤肉都幾多架,好有油香,正!點可以少得火灸左口魚邊壽司 ($38)🤤有兩件,一食啲油脂就爆哂出嚟,勁滿足!😍呢間都係我回頭咗好多次嘅日本餐廳,時不時就諗起佢☺️

天婦羅盛合

香草燒三文魚鮫

呢間都係我回頭咗好多次嘅日本餐廳,時不時就諗起佢☺️
2021-12-05
天婦羅盛合
香草燒三文魚鮫
2021-11-27 253 瀏覽
Foie Gras loverthe dinner is wonderful. You just need to wait for a while to enjoy this fresh food.
Foie Gras lover
Foie Gras

Foie Gras Sushi
Foie Gras
Foie Gras Sushi
  • FoieGrasSushi
  • FoieGras
2021-11-11 372 瀏覽
Lunch時間 朋友介紹就過嚟試試叫咗個lunch壽司set壽司全部都好新鮮特別鍾意佢嘅甜蝦同埋帆立貝🍣食落鮮甜 口感好好😋同埋個壽司飯有咬口,調味唔錯埋單唔使$100,高質又好抵食✨
Lunch時間 朋友介紹就過嚟試試

叫咗個lunch壽司set
壽司全部都好新鮮
特別鍾意佢嘅甜蝦同埋帆立貝🍣
食落鮮甜 口感好好😋
同埋個壽司飯有咬口,調味唔錯
埋單唔使$100,高質又好抵食✨

2021-10-07 664 瀏覽
遠近馳名的日本菜壽司/刺身食店,長年都好多人等位。交通黎講,可以選擇搭巴士/電車去石塘咀。如果真係唔識的話,就合埋眼搭MTR去啦,呢間分店比較近香港大學站B2出口(約走10分鐘)。鋪頭佔地較小,食客同食客之間距離挺近,地下設有一張BAR枱及約10張4人枱。其實佢仲有2樓,但係都係類似閣仔咁嘅SIZE,唔係坐到好多人客人:S海膽魚生飯($78):呢個價錢有海膽有魚生食,2021年香港地都好難有第二間食肆做到呢個價位了>< 魚生仲要係勁新鮮,絕對唔係次貨黎!活一鮮卷($78):見佢用鋪頭名稱黎命名,諗住試下呢個招牌菜,但係等左好耐先有得食……原來係每款特色卷物都有一件,岩晒1個人想試晒咁多款嘅食客了!燒鱈魚乾($58):我會將佢定義為「佐酒小吃」instead of 「餐前小吃」,口感偏乾身,齋食會寡咗少少,建議叫杯清酒一路飲一路食好:刺身一定新鮮,食物性價比高壞:上菜速度較慢,心急人應避免總括黎講,我會比93分!
遠近馳名的日本菜壽司/刺身食店,長年都好多人等位。

交通黎講,可以選擇搭巴士/電車去石塘咀。

刺身一定新鮮,食物性價比高
:上菜速度較慢,心急人應避免

總括黎講,我會比93分!

2021-09-29
10 分鐘 (堂食)
2021-09-26 651 瀏覽
刺身新鮮,帶子清甜。基本上次身都係厚切嘅,真材實料。丼抵食,女士嘅話其實係可以兩個share。男士食一個飯就已經夠啦。可以唔使叫小食。質素比元氣同板長都高。但價錢上就差唔多,高cp值。刺身大大件,新鮮。三文魚鮫入味,林。少骨。
刺身新鮮,帶子清甜。基本上次身都係厚切嘅,真材實料。

丼抵食,女士嘅話其實係可以兩個share。

男士食一個飯就已經夠啦。可以唔使叫小食。

質素比元氣同板長都高。
但價錢上就差唔多,高cp值。

刺身大大件,新鮮。

三文魚鮫入味,林。
少骨。
2021-09-26 2785 瀏覽
黎到石塘咀你永遠都會見到有一間細細地既舖長期排隊就係活一鮮,多款、專業、新鮮、好味、抵食集於一身有咩辦法唔排隊店內裝修實用和風,個人認為坐壽司bar枱好好feel餐牌野食非常多,壽司刺身燒物煮物都有,酒既選擇亦好多太熱既關係忍唔住都係啤一啤先叫埋個酒香蜆又夠鮮味既酒煮蜆壽司上枱,非常吸晴三文魚腩壽司,大舊肥美,三文魚鮮而夠油脂珍寶甜蝦好鮮甜,由於壽司飯都包得好好所以好夾好正鮮呑拿魚壽司,塊呑拿魚仍然都係份量十足好鮮好好味,完全冇筋,黃金蟹膏軍艦入口香到不得了,中意黃色蟹膏既要試勞蘇食雙重推介 —— 珍寶帆立貝 & 葱呑拿魚蓉珍寶帆立貝真心珍寶,長過我隻手指而好厚,非常鮮,夠晒份量令你完全感受帆立貝充滿口腔既滿足感葱呑拿魚蓉魚味非常濃,呑拿魚滿滿,好正好好味,必食然後食返隻溫泉蛋先食第二round,相對之下溫泉蛋就真係無特別先食鰻魚蛋卷,好吸引蛋香足又豐富既口感,鰻魚汁配蛋卷好味,鰻魚如果大舊小小會更正再戰壽司,火炙芝士三文魚,上枱已經有啲凍,芝士已經硬返,火炙三文魚燒唔出油無入口即化既感覺,普通紅酒三文魚壽司,入口真係有紅酒味,但令到三文魚好似中式蒸魚咁,我普通(但聽到隔離枱話必叫!要
黎到石塘咀你永遠都會見到有一間細細地既舖長期排隊
店內裝修實用和風,個人認為坐壽司bar枱好好feel
餐牌野食非常多,壽司刺身燒物煮物都有,酒既選擇亦好多
太熱既關係忍唔住都係啤一啤先
叫埋個酒香蜆又夠鮮味既酒煮蜆

生啤700ml

酒煮蜆

壽司上枱,非常吸晴
三文魚腩壽司,大舊肥美,三文魚鮮而夠油脂
珍寶甜蝦好鮮甜,由於壽司飯都包得好好所以好夾好正
鮮呑拿魚壽司,塊呑拿魚仍然都係份量十足
勞蘇食雙重推介 —— 珍寶帆立貝 & 葱呑拿魚蓉
葱呑拿魚蓉魚味非常濃,呑拿魚滿滿,好正好好味,必食

三文魚腩壽司x 鮮呑拿魚壽司x珍寶甜蝦壽司x珍寶帆立貝壽司x葱呑拿魚蓉壽司

黃金蟹膏軍艦

珍寶帆立貝壽司

葱呑拿魚蓉壽司

溫泉蛋

先食鰻魚蛋卷,好吸引
紅酒三文魚壽司,入口真係有紅酒味,但令到三文魚好似中式蒸魚咁,我普通(但聽到隔離枱話必叫!要一人三舊!)
芒果花之戀,好refreshing而三文魚量好多好正
三文魚籽軍艦好鮮好滿足既,大大粒好夠味
蟹膏軍艦都係好似唔使錢咁大份蟹膏,正到呢
壓軸必食 — 火炙明太子帆立貝壽司,再次見證佢既帆立貝係好食,好鮮又好夾明太子,火炙之後又香又好食

鰻魚蛋卷

火炙三文魚壽司x紅酒三文魚壽司x芒果花之戀x火炙明太子帆立貝壽司

三文魚籽軍艦x蟹膏軍艦

蟹膏軍艦

火炙明太子帆立貝壽司

見我咁多推介同必食就知佢咩料啦
等位係值既,壽司刺身係完勝級
熟食都好有諗頭,加埋清酒正呀
必去必去必去,成個餐牌…..我要晒

#黑豚肉炒苦瓜必食必食我下次必食
火炙明太子帆立貝壽司
  • 三文魚腩x 鮮呑拿魚x珍寶甜蝦x珍寶帶子x葱呑拿魚蓉
  • 珍寶帶子壽司
2021-09-09 634 瀏覽
碟碟都新鮮,, 而且價錢都合理。其實樣樣都好好味,, 不過最中意海膽魷魚, 三文魚籽, 鵝肝壽司同埋吞拿魚 (都全部講嘢咁濟.. )。其實仲想食其他嘢, 不過已經飽咗。所以一定會再去!
2021-09-08
5 分鐘 (堂食)
  • 海膽魷魚軍艦
2021-09-08 436 瀏覽
呢間係專食日本鮮貨既日本料理店挑選最新鮮時令食材 提供刺身壽司及多款料理午市係專食刺身定食同丼飯晚市就單點壽司和廚師發板以每件計價,想食幾多件就落單無限食法 呢度最出名係佢引入北海道既新鮮海膽同刺身特別新鮮味美,好似海膽咁可以成板叫,再配紫菜同蔥等唔同配料比你自己卷成手卷食,豪邁又好食每件都係即時握製上碟,壽司食到有溫度有味道  炙燒過再加上蔥醉,味道香魚魚脂迫曬出黎入口味濃甘鮮KatsuisenG/F, 503 Queen's Road West, Shek Tong Tsui, Western District平均消費$300評分8/10
呢間係專食日本鮮貨既日本料理店
挑選最新鮮時令食材 提供刺身壽司及多款料理
午市係專食刺身定食同丼飯
晚市就單點壽司廚師發板

Katsuisen
平均消費$300
評分8/10
2021-08-22 755 瀏覽
想食啲中上價位嘅日本嘢,所以就嚟咗活一鮮。佢晚市1800開門,我就大約1805左右到;唔駛15分鐘,嗰場就Full晒咁劑。 叫咗吞拿魚刺身(5切)($58)同埋活一鮮丼($118)。大約1810落單,但係嘢食就要1845先嚟到,師傅其實已經密密做,但係現場真係好多人。 先講吞拿魚刺身(5切)($58)。吞拿魚係赤身嚟,好有赤身獨特嘅鮮味,而且絕對冇梅同爛嘅情況。5片入面,其中有1片有少少筋,不過呢個絕對係情有可原。 跟住係活一鮮丼($118)。吞拿魚腩蓉本身有調過味,有少少鹹,唔駛點鼓油都得。三文魚有兩大片,勁厚切,而且都算係肥美,好有魚油嘅香味。北寄貝、甜蝦同帶子都好Fresh、鮮甜爽口,咬落去好彈牙。唯獨係海膽會有啲啲苦味,而且紫菜上到嚟已經淋晒,有啲美中不足。 總括而言,食物算係高質嘅,呢個價錢算係抵食;唯獨嗰場真係好爆,以致上菜時間有啲耐,而且侍應會有啲啲唔耐煩咁解。

2021-08-13 747 瀏覽
西環嘅街坊一定對呢間日本料理唔陌生🤣 價錢唔算貴食到既刺身飯質素好高💞 午餐黎講CP值絕對不錯💰平時係吧檯經常見到師傅係到劏魚🐟 今次特登試下佢既晚餐主要食壽司🍣 質素果然有水準 Variety不少而質素好新鮮👍🏻 但係始終小店形式 座位比較迫 服務都普通🥲 食物質素搭救但想食好西既朋友要留意下⭐️ 鮮壽司 🍣單係有10件壽司已經覺得好豐富‼️用料十分高質 例如我最愛既珍寶甜蝦 帆立貝 三文魚腩🦐 唔點Wasabi已經淡淡鮮味湧出來 🌊蟹膏同海膽十分Creamy 唔會腥😋 值得一提既係油甘魚用黑松露點綴 同埋紫蘇葉包住嘅墨魚🦑 配搭別有一番新鮮感 提升出鮮味嘅精華🌿⭐️ 北海道原隻鮮帶子🐚⭐️ 中吞拿魚腩 🐠⭐️ 松葉蟹腳 🍁⭐️ 牡丹蝦 🦞⭐️ 花之戀 🌸另外叫咗幾件壽司不少仲係日本直送過嚟🇯🇵好似成個日本魚市場帶過嚟✈️ 中拖羅油分好肥美🤤半溶係口中既好正 帶子同牡丹蝦都好彈牙 唔會成浸雪味⭐️ 銀鱈西京燒 🐟鱈魚口感好嫩滑 😚照燒過將油分逼出來🔥好有風味 個人建議唔洗點Mayo 會更加鮮⭐️ 燒牛脷 🐮見到面頭有好多黑椒粒食落好香口🌶 牛舌嘅口感就冇乜特別😅⭐️ 北海道長腳蟹 🦀雖然話係鹽燒過但係新

⭐️ 鮮壽司 🍣

⭐️ 燒牛脷 🐮
見到面頭有好多黑椒粒食落好香口🌶 牛舌嘅口感就冇乜特別😅
北海道長腳蟹

⭐️ 北海道長腳蟹 🦀
雖然話係鹽燒過但係新鮮度有點失色🧂蟹腳厚肉但嫩滑度差D😛 可能生食更好
蘋果雪芭

⭐️ 蘋果雪芭 🍎
原蘋果加埋食到粒粒果肉好有特色🥰 口味十分鮮甜😋
銀鱈西京燒
北海道長腳蟹
蘋果雪芭
前兩日朋友仔黎探大食妹順便係附近食個晚餐, 朋友仔想食日本野, 於是我哋就去咗活一鮮食晚飯西環嘅活一鮮不嬲多人排隊, 好在大食妹事先用app攞飛, 先至唔使等好耐<鮮壽司>宜家活一鮮推出咗呢set好抵食嘅鮮壽司, 半熟半生, 每款壽司各有一件, 咩都可以試吓大食妹至愛海膽壽司, 海膽味道鮮甜, 入口即溶<加州卷>同朋友仔share左個壽司set, 好似唔係好夠飽, 大食妹再散嗌多份加州卷壽司紮實, 唔算特別大卷, 但味道可以<蟹棒壽司>蟹棒壽司都唔錯, 中規中矩<軟殻蟹卷>但係軟殻蟹卷真係唔多好食, 可能我哋係後嗌嘅, 餐廳嘅廚房已經應付唔到咁多張單米飯一啲酸味都冇, 軟殻蟹又唔脆又冇肉<辣味螺肉>辣味螺肉價錢唔係好貴, 但份量幾多
前兩日朋友仔黎探大食妹
<鮮壽司>
大食妹至愛海膽壽司, 海膽味道鮮甜, 入口即溶

<加州卷>
壽司紮實, 唔算特別大卷, 但味道可以

<蟹棒壽司>
蟹棒壽司都唔錯, 中規中矩

<軟殻蟹卷>
米飯一啲酸味都冇, 軟殻蟹又唔脆又冇肉

<辣味螺肉>
辣味螺肉價錢唔係好貴, 但份量幾多
  • 鮮壽司
(English version below)態度惡劣,食物一般,刺身壽司唔新鮮。冷氣風口吹正個頭,食得好唔舒服,要求調檯職員堅持唔肯,即使明明有吉檯;叫佢哋較細個冷氣機,未到五分鐘職員較大返,前後猜波五次,職員仲要蔑嘴蔑蝕,以為我地睇唔到。食到一半,職員話自己好熱,要整大冷氣,要我地調檯遷就。唔會再返去!黃店都冇面比!Terrible service and food is so-so. Sashimi and sushi were not fresh. The aircon was so strong that made us very uncomfortable. Asked if we could shift to another table when there were plenty, staff said could not arrange without a valid reason. So we asked if the aircon could be adjusted instead so it’s less windy, which they did but af

Terrible service and food is so-so. Sashimi and sushi were not fresh. The aircon was so strong that made us very uncomfortable. Asked if we could shift to another table when there were plenty, staff said could not arrange without a valid reason. So we asked if the aircon could be adjusted instead so it’s less windy, which they did but after 5mins they turned back up then we had to request again, and this repeated for 5 times. Staff even gave a ‘fxxk you face’ look. What was more irritating is we were asked to shift to another table finally when we were eating half-way, because they felt hot and wanted to turn up the aircon. They should have done so right from the beginning. Will definitely not come back again and for those who want to try, do consider if you really want to because service is damn lousy. Food is cheap on the bright side.
2021-07-24
慶祝紀念
紀念日
2021-07-04 972 瀏覽
物超所值之選 ,值得encore😋:1.牛柳粒定食份量十足,價錢實惠;2.雜錦魚生飯食材新鮮甜美;3.飲品有特色;混合黑啤酒與一般啤酒各半的飲法夠地道;4.服務態度有禮良好;5.菜式多款。
物超所值之選 ,值得encore😋:
1.牛柳粒定食份量十足,價錢實惠;
2.雜錦魚生飯食材新鮮甜美;
3.飲品有特色;混合黑啤酒與一般啤酒各半的飲法夠地道;
4.服務態度有禮良好;
5.菜式多款。
2021-07-04
終於有機會介紹一下啡熊小編嘅食堂了!其實成日都食活一鮮 但一直都無咩點影相🤣 所以今次就特登紀錄一下呢間黃到發金嘅小店😆 西環呢間雖然有兩層 但都係好逼 因為真係好多人等🤦🏻‍♀️ 基本上去咗咁多次都大排長龍 所以建議都係book定位好啲先🥲 兩層都各有一個sushi bar 跟住就係幾張排得好密嘅枱 所以兩層啲走廊真係好窄 講緊連俾錢都要左閃右避嗰type🤦🏻‍♀️ 另外可能真係太忙 staff又唔多 所以service真係唔太足夠 仲有上菜好慢🐌 anyway其實佢哋真係好有禮貌同埋show到幫緊你幫緊你嘅態度 所以已經搭救曬🤣-🌟-三文魚壽司 $16相信跟開post嘅朋友就會知啡熊小編以前唔食壽司🤫 事緣有一次同白熊小編同埋其他friends去野餐 但等極外賣都未到 結果太肚餓就屈服咗食咗舊三文魚壽司 跟住發現原來真係好好食🤣 所以就開啟咗啡熊小編壽司尋覓之旅🏃🏻‍♀️活一鮮可以話係平靚正之選🍣 壽司飯微暖 醋味唔算濃 個人覺得still ok 但啡熊爸爸表示唔夠酸😛 個飯嘅texture煙煙韌韌 唔會太實或者太鬆散👍🏻 三文魚就正正常常 幾新鮮 但唔係太肥好有油香個type👌🏻活壽

-🌟-
三文魚壽司 $16

壽司 $138
壽司拼盤有三文魚腩 油甘魚 鱆紅魚 甜蝦 虎蝦 八爪魚 帆立貝 馬刀貝 蟹棒 蟹籽 三文魚籽 海膽 另外加一個玉子燒🤤 由於同啡熊爸爸share 所以就淨係食咗幾舊🤫 三文魚腩比起頭先個三文魚就肥美少少🐟 甜蝦都好鮮🦐 帆立貝就微甜無咩怪味😛 海膽係啡熊小編最愛 咁當然係留到最後先食啦🤤 海膽完全唔腥 好鮮甜同埋帶有少少海水味 好新鮮好正🥺 壽司飯就保持水準 一樣咁好食🤌🏻

天婦羅盛合$84
又係十分滿足嘅拼盤🤤 有3隻蝦 蕃薯 南瓜 魚 冬菇 小辣椒 茄子 超級大份 最啱幾個人share😆 天婦羅個外皮好脆 咬落去係有聲㗎🥺 蝦好新鮮好彈牙 魚都炸得好嫩滑👍🏻 其他蔬菜都炸得好好唔油膩 尤其係小辣椒完全唔辣 超級香🤤

建議指數:🐻🐻🐻🐻🐻/5