餐廳: 活一鮮
資訊:

餐廳: 活一鮮
資訊:

2021-03-16 1137 瀏覽
星期五跟朋友小聚 選了這間日本餐廳這間餐廳一直很受附近OL和大學生的歡迎當晚到達時 也不斷有人排隊我們比較早到 大約等了15分鐘就可以入座店員安排我們坐吧枱當日我們吃了:(1) 壽司拼盤x2 分別有2款,一款$137,一款$158上圖是$138那款,另一款忘記拍照,抱歉$138這款不過不失,魚生也新鮮其實2款有幾款壽司是相同的,包括帶子、蟹棒、三文魚籽$158那款的三文魚、吞拿、甜蝦、海膽(等)都比較精緻一點,吃起來口味更好個人覺得三文魚籽、海膽、白身魚、珍寶甜蝦表現最出色建議選$158那款(2) 軟殼蟹反卷軟殼蟹是熱的,脆中帶軟,配沙律醬,不錯(3)炙燒左口魚裙邊壽司左口魚新鮮看起來沒有炙燒的痕跡,但吃下去有一點點炙燒的香味,但稍嫌不足如果再燒久一點應該會更好吃(4)花之戀朋友吃完說不錯,份量不少,有3片三文魚加大量蟹籽(5)天婦蘿拼盤炸得不錯,很香脆,粉漿不會很厚重醬汁味道稍嫌不足總括而言,這間小店價格合宜,食物質數也過關,推介不過值得一提的是,剛好的跟友人坐在吧枱師傅們出壽司的位置,所有壽司做好後都會放在我們面前,包括其他食客點的
星期五跟朋友小聚 選了這間日本餐廳

分別有2款,一款$137,一款$158
上圖是$138那款,另一款忘記拍照,抱歉
$138這款不過不失,魚生也新鮮
其實2款有幾款壽司是相同的,包括帶子、蟹棒、三文魚籽
個人覺得三文魚籽、海膽、白身魚、珍寶甜蝦表現最出色
建議選$158那款

(2) 軟殼蟹反卷
軟殼蟹是熱的,脆中帶軟,配沙律醬,不錯

(3)炙燒左口魚裙邊壽司
左口魚新鮮
如果再燒久一點應該會更好吃

(4)花之戀
朋友吃完說不錯,份量不少,有3片三文魚加大量蟹籽

(5)天婦蘿拼盤
炸得不錯,很香脆,粉漿不會很厚重
醬汁味道稍嫌不足

總括而言,這間小店價格合宜,食物質數也過關,推介
2021-03-12
2021-03-14 701 瀏覽
第四波冇得堂食,唯有買外賣食啦,買啲熱食外賣,又好似食唔到原味,炸嘢就更加不用說了!壽司外賣視乎係一個不錯的選擇,呢間活一鮮,係西環有好耐歷史啦,出名街坊價錢,高級既享受。買咗兩盒壽司,晚上六點後外賣自取有九折,咁多加埋都唔使$300 ,真係唔算貴,買嘅都係好普通嘅壽司種類,但係可以令普通嘅壽司,整到好好食,咁就係佢地既本事!我特別鍾意佢哋既米,高手過招,贏在細節。唔明我講乜嘢,自己去試吓就會明白啦。

外賣自取
2021-03-13 515 瀏覽
住咗西環好多年,附近嘅博多都經常去,但就係冇去過活一鮮,原來已經係西環10年啦,今日終於可以有幸去到。見到個門口已經好有日本嘅感覺,一入到去裝修同埋啲侍應嘅反應真係好似置身日本,而且仲有兩層啊,梗係要坐上樓上啦。我哋食既係一個壽司嘅拼盤,老闆親自介紹食嘅次序,值得一讚嘅係佢啲米,米係用日本嘅米,散發出清淡嘅醋味,啲飯好柔軟,而且份量適中,一口一啖好啱女仔食,飯上面既刺身,真係好新鮮,新鮮就係好食!價錢亦唔貴,材料新鮮,配搭經過思考,製作過程認真,性價比高,唔怪得可以喺西環10年啦。

2021-02-07 1553 瀏覽
朋友介紹呢間外表睇黎平平無奇嘅壽司小店,估唔到食物竟然咁有驚喜!本身想着叫套餐,但竟然有好多活魚刺身選擇。經過店員嘅推介,最後我哋叫咗黑鯥魚(好食,好有質感),性價比高嘅加拿大海膽👍🏼,中吞拿魚刺身(肥美)!最後加埋蘋果雪芭真係不得了呀!

2021-01-29 870 瀏覽
Ordered two sashimi don today, the peony shrimp is very tasty 😋. The urchin and the salmon roe are very nice too. The miso soup which is included in the meal is surprisingly nice. Usually many so-so Japanese restaurants in HK do not pay attention to the Miso soup. The rice portion fits my tummy, should be more than enough for most customers It's a very busy shop during lunch hours, all staff are as busy as a bee, yet, they still manage to refill my tea 🍵 . They are polite and nice. The shop is v

It's a very busy shop during lunch hours, all staff are as busy as a bee, yet, they still manage to refill my tea 🍵 . They are polite and nice. The shop is very clean as well.

A shop that worths for revisiting
So many food are waiting for me to try
Special Club Don
Club Don
salad and miso soup
Special Club Don
Club Don
salad and miso soup
2021-01-28 666 瀏覽
星期六日同公眾假期都有嘅高質日式lunch set💛活一鮮係間人氣好高嘅日本菜餐廳,lunch set真係抵食好多👧🏻小編嗌左餐廳推介嘅海膽魚生飯估唔到$78竟然有5款魚生,都幾鮮甜,不過海膽有少少苦分別有海膽、三文魚、吞拿魚腩蓉、北寄貝、同埋唔記得咗🤣👦🏻小編就嗌左燒挪威三文魚鮫定食三文魚油脂感好重,燒到外脆內嫩,勁好食😋呢個餐仲有兩件加洲卷,都唔錯㗎~兩款lunch set都包左沙律同麵豉湯,真係好抵食 ( ´▽`).海膽魚生飯 $78燒挪威三文魚鮫定食 $68
星期六日同公眾假期都有嘅高質日式lunch set💛
👧🏻小編嗌左餐廳推介嘅海膽魚生飯
估唔到$78竟然有5款魚生,都幾鮮甜,不過海膽有少少苦
分別有海膽、三文魚、吞拿魚腩蓉、北寄貝、同埋唔記得咗🤣
👦🏻小編就嗌左燒挪威三文魚鮫定食
三文魚油脂感好重,燒到外脆內嫩,勁好食😋
呢個餐仲有兩件加洲卷,都唔錯㗎~
海膽魚生飯 $78
燒挪威三文魚鮫定食 $68
2020-12-30 708 瀏覽
好似搵返大學熟悉嘅味道, 以前好鍾意叫佢啲魚生飯可以自由配搭💛✨牛油果黑醋鵝肝飯💰148 💫評分: 7.9/10📝呢個combination超級新穎, 酸酸地好開胃, 配埋🥑感覺好健康, 鵝肝份量都幾多✨ 三色刺身丼 (海膽 & 三文魚腩 & 帆立貝)💰98💫評分: 7.8/10📝有五款刺身可以揀, 仲有三文魚籽&吞拿魚腩可以choose, overall刺身新鮮, keep得住水準✨軟殼蟹卷 💰58💫評分: 7.5/10📝軟殼蟹夠脆, 個醬好特別❣️其他分店❣️📍北角錦屏街21號東發大廈A座地下(北角🚇 B1出口行2分鐘就到)💫評分: 7.7/10💬三個字總結就係平靚正~HKU附近嘅飯堂🤣

✨牛油果黑醋鵝肝飯💰148
💫評分: 7.9/10
牛油果黑醋鵝肝飯

✨ 三色刺身丼 (海膽 & 三文魚腩 & 帆立貝)💰98
💫評分: 7.8/10

✨軟殼蟹卷 💰58
💫評分: 7.5/10
📝軟殼蟹夠脆, 個醬好特別
軟殼蟹卷

❣️其他分店❣️
📍北角錦屏街21號東發大廈A座地下
(北角🚇 B1出口行2分鐘就到)

💫評分: 7.7/10
💬三個字總結就係平靚正~HKU附近嘅飯堂🤣
牛油果黑醋鵝肝飯
2020-12-29 799 瀏覽
💛活一鮮·我哋又食活一鮮啦 今次我哋喺山頂行完山就去咗香港大學站嗰間分店 我覺得呢一間啲壽司真係好食啲😈😈佢整體全部壽司都新鮮啲 就算我哋外賣攞返起都仲係超好食 開心🥰·鮮壽司$148呢個拼盤整體黎講都幾好食 尤其係個珍寶甜蝦超級鮮甜 之後嗰鱆紅魚油脂分布好好 都超級好食🤤之後個蟹膏又係超級鮮甜 完全唔會腥 其他壽司全部都係水準之上 唯一比較一般少少係個海膽 所以性價比真係超級高😍😍🤤·珍寶帆立貝$30火炙厚燒鰻魚$25赤海蝦$28活赤貝$36活象拔蚌$25·之後我哋散嗌呢啲壽司其實都係我哋之前食過 覺得好好食encore既😎佢個珍寶帆立貝雖然$30一粒但係真係超正 佢一粒係等於平時2粒珍寶帆立貝 而且係超級鮮甜 超級厚肉 好推薦大家試吓🤤佢個鰻魚都係好好食嘅 燒得好香 之後個赤海蝦我男朋友超鍾意 佢係超甜 而且有好多蝦膏🦐個活赤貝同埋象拔蚌都係超級好食 好新鮮 而且完全唔會un 我哋食得超滿足🥰🥰🥰·#rbyeat#rby日本菜#rby💛#rby西環 #rby北角 #rby大角咀·📍西環石塘咀皇后大道西503號地下📍北角錦屏街21號東發大廈A座地下📍大角咀埃華街91號大衞樓地下2A號
💛活一鮮

📍北角錦屏街21號東發大廈A座地下
📍大角咀埃華街91號大衞樓地下2A號舖
  • 珍寶帆立貝
2020-12-13 602 瀏覽
西環隱世老店日本料理🍣💛肥蛋貴為一個港女,勁鐘意食日本菜,餐餐食都幾乎冇問題!活一鮮全港有兩間西環為總店,北角為分店。❤️自選三色丼 💰$98活一鮮丼飯選擇都幾多,三色丼可以五選三(蔥花吞拿魚腩、三文魚腩、海膽、挪威三文魚子、帆立貝),肥蛋簡咗蔥花吞拿魚、三文魚腩同埋海膽。最有驚喜係三文魚腩!肉質非常肥美,用料好新鮮❤️而蔥花吞拿魚可以更有鮮味,份量師傅俾得好闊綽。加拿大海膽喺呢個價錢就冇得挑剔太多,都不錯啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 壽司飯就略嫌有少少硬,不過份量都夠多,男仔都夠飽~❤️三文魚子壽司 💰$45呢個三文魚子壽司係必點!入口每粒魚子係口裏面爆發,充滿咗鮮味😍一定會再encore🤤❤️三文魚腩壽司 💰$24不過不失,相比之下三色丼厚切三文魚腩好食好多~口感一流~食品質素不錯,西環店兩次到訪都被安排到壽司吧枱,用膳距離同隔離客人幾乎係手貼住手,空間距離感不足,坐位就覺得唔係舒服。加上冇位置俾客人放置私人物品,如果隨行物品比較大/多都只能夠放喺大髀上又或者地下,感覺服務未夠完善,希望可以加設籠子供客人放底私人物品🙏🏻如滿座的時候,客人之間距離安排得太近,環境會比較嘈吵,就唔係太適合同朋友談天。相信
西環隱世老店日本料理🍣💛
肥蛋貴為一個港女,勁鐘意食日本菜,餐餐食都幾乎冇問題!

活一鮮全港有兩間西環為總店,北角為分店。

自選三色丼

❤️自選三色丼 💰$98

三文魚子壽司

❤️三文魚子壽司 💰$45

三文魚腩壽司

❤️三文魚腩壽司 💰$24
不過不失,相比之下三色丼厚切三文魚腩好食好多~口感一流~

如滿座的時候,客人之間距離安排得太近,環境會比較嘈吵,就唔係太適合同朋友談天。相信如果改善到服務同座位距離,相信為食客用餐體驗改善不少

2020-11-22
自選三色丼
三文魚子壽司
三文魚腩壽司
  • 三色丼
2020-11-14 815 瀏覽
對西環這間壽司店慕名已久早早定位來朝聖,不到夜晚六點,外面已經好多人排隊,壹進到店內都是日本居酒屋式的風格。壽司和食物選擇很多,而且可以看出同連鎖壽司店相比壽司的餐單更豐富,前菜選擇吞拿魚冷豆腐,不過不失,好像味道稍微淡小小,不過隨後的三文魚芒果壽司、花之戀、銀鱈魚燒都好好食,三文魚配芒果相當爽口配上沙律魚籽更令到口感十分豐富,燒鰻魚和炙燒三文魚也都好厚身,玉子燒亦都好大份,兩人埋單差不多400蚊,食完飽到攔住個肚走lol
2020-11-13 512 瀏覽
如果想食呢間CP值超高嘅餐廳就一定要早嚟排隊!當日係黎食晚餐~6點開門,接近5點9嘅時候已經好多人喺門口排定隊!由於我哋太肚餓又唔想諗,揀set就會啱晒啲選擇困難嘅朋友,價錢亦會相對較抵!每一件壽司都係新鮮!好好食!但係人手唔係咁夠所以會上菜慢啲~
2020-11-12 599 瀏覽
前陣子外賣了活一鮮的晚餐,雖然質素很高,但是價錢都不便宜。發現午餐有兩個 set,活壽司和鮮壽司,都包括不少喜愛的壽司款式,所以再次試外賣。活壽司有三文魚和油甘魚這類大路選擇外,亦有馬刀貝、虎蝦和海膽這裏價錢較貴的壽司。鮮壽司就價錢較貴,所以在油甘魚上加黑松露、章紅魚上加京蔥、蟹膏、吞拿魚腩這類價錢較貴的壽司。雖然不可以自由選擇壽司款式,但是食物質數跟晚上的差不多,但價錢平宜了一半有多,所以改食午餐比較化算。
前陣子外賣了活一鮮的晚餐,雖然質素很高,但是價錢都不便宜。

活壽司
2020-11-04
15 分鐘 (外賣自取)
活壽司
行完山又去黃店食大餐!😜我呢個海膽控當然唔會錯過任何有海膽嘅地方啦! 😎 😎1. 海膽軍艦($35/2件)滿滿海膽幾鮮甜,無腥味,紫菜又脆! 😍2. 海膽魚生飯($78)有海膽、三文魚、北寄貝、油甘魚&吞拿魚蓉,吞拿魚蓉加咗蔥花、豉油同埋wasab,加倍提鮮! 🤤👍🏻 全部刺身都好新鮮,飯微溫又大碗,抵食之選! 😝3. 壽司: 火炙左口魚邊壽司($38/2件)魚油味甘香,囗感嫩滑,入口即化! 😍 🤤 👍🏻 👍活赤貝壽司($36/2件)鮮味爽囗,師傅見其中一件壽司細啲,仲送多咗個活赤貝裙邊俾我,第一次食,比赤貝更加爽脆! 有驚喜! 😍活象拔蚌壽司($38/件)日本直送,好爽囗! 😎4. 網燒牛扒($98)牛扒燒得剛剛好,一啲都唔老,再配埋個炸蒜粒同埋燒汁,好惹味!😜 我夾埋魚生飯嘅飯一齊食,味道剛剛好,不會太咸,送飯一流! 😆
行完山又去黃店食大餐!😜
我呢個海膽控當然唔會錯過任何有海膽嘅地方啦! 😎 😎

1. 海膽軍艦($35/2件)
滿滿海膽幾鮮甜,無腥味,紫菜又脆! 😍

海膽軍艦

2. 海膽魚生飯($78)

海膽魚生飯

3. 壽司:
火炙左口魚邊壽司($38/2件)
魚油味甘香,囗感嫩滑,入口即化! 😍 🤤 👍🏻 👍
活赤貝壽司($36/2件)

活象拔蚌壽司($38/件)
日本直送,好爽囗! 😎

壽司

4. 網燒牛扒($98)

網燒牛扒

2020-10-10
海膽軍艦
海膽魚生飯
壽司
網燒牛扒
2020-11-06 401 瀏覽
呢間黃店一向出名,北角分店好似比較多人所以揀左黎西環呢邊~叫左我最愛的白子(Off menu菜式),人氣的三色丼飯(海膽/蔥吞拿魚/帶子),炸軟殼蟹,鵝肝卷,酒煮蜆肉🤗白子真係好好食呀!丼飯$100有找都好抵,不過就唔建議大家揀海膽,始終呢個價錢嘅海膽質素唔係好得去邊😅帶子都厚身新鮮既👍🏻軟殼蟹就麻麻地😿蜆既份量都幾多不錯不錯!兩個女仔食到好飽埋單五百鬆啲,我覺得ok喔^
呢間黃店一向出名,北角分店好似比較多人所以揀左黎西環呢邊~
白子小食
白子真係好好食呀!

白子小食
2020-11-04 259 瀏覽
又黎西環搵食經過依間日本野見好多人 要排隊等位 應該唔差 於是去湊熱鬧等咗10分鐘終於有位 入面已經爆咗位午市套餐選擇超多! 有生丼飯 又有熟定食 又可以散叫 要咩有咩 選擇困難症發作🙈最後揀咗牛肉湯烏冬 ($68)附送 沙律 壽司2件 前菜先上沙律 幾條生菜加大量芝麻醬 還可以之後上三文魚壽司 好難食... 個三文魚刺生超韌👎🏻又冇三文魚香味 舊飯都冇米醋味 遍硬 仲有個前菜 係醬油燒三文魚 味道比三文魚壽司好 起碼夠滑又有肉最後當然唔少得牛肉烏冬一上菜嚇襯 份量大得驚人 雖然之後發現原來只係碗大賣相麻麻 唔知點解個湯勁油 可能係用專滾肉既湯水 所以全部肥膏精華出曬黎 ?🙊見到唔太開胃不過佢牛肉份量幾足 超多片又大大片烏冬份量就正常味道上 湯底濃厚 令烏冬超入味 幾好食嘅 唯一係太油烏冬質感好 好煙韌 有嚼口😋好食!牛肉半肥瘦 可惜肥肉較多 真正牛肉部分較少 味道唔錯嘅 有牛味 夠薄身-整體味道一般 主食ok 前菜小食就麻麻地服務一般 食物製作時間就較長 等咗15分鐘環境麻麻 比較多人同舖頭較細 加上燈光遍黃 感覺上冇咁乾淨??價錢ok 未去到好抵食因為味道水準唔高 只不過佢幾豐富
又黎西環搵食
經過依間日本野見好多人 要排隊等位 應該唔差 於是去湊熱鬧
等咗10分鐘終於有位 入面已經爆咗位
最後揀咗牛肉湯烏冬 ($68)
附送 沙律 壽司2件 前菜

牛肉湯烏冬
不過佢牛肉份量幾足 超多片又大大片
烏冬份量就正常
味道上 湯底濃厚 令烏冬超入味 幾好食嘅 唯一係太油
烏冬質感好 好煙韌 有嚼口😋好食!
整體味道一般 主食ok 前菜小食就麻麻地
服務一般 食物製作時間就較長 等咗15分鐘
價錢ok 未去到好抵食因為味道水準唔高 只不過佢幾豐富 好似好多野食咁 份量都足
可能壽司飯好食啲 如果下次再黎等我試下 因為見好多人讚佢壽司飯好食