2022-11-12 53 瀏覽
有次去開鴨脷洲搵朋友 冇理由唔入埋去食野吖😆所以就同朋友去咗試下呢間冰室 - 洪聖街八號冰室 冰室裹面又裝修得幾有feel🤣素餐蛋麵宜家愈嚟愈多餐廳offer素肉 估唔到係冰室都有素餐肉 啱晒走肉朋友😎 素餐肉煎得香脆 特別係邊位 味道同平時嘅午餐肉差唔多😜 太陽蛋煎得好靚 蛋黃啱啱好😚招牌素和牛漢堡我地另外叫咗呢個素和牛漢堡 因為見出面好少有 所以試一試睇下有冇咩分別🤔 咬落口感都幾似 而素和牛既質感都幾似 食落都幾juicy 另外薯條都係熱辣辣😍咖哩雞滑蛋飯 呢個咖哩雞滑蛋飯好大碗 啲雞煮得幾入味又香 雞蛋食落口感又好滑😋 咖哩帶帶微辣 食落好開胃😆香炸雞中翼呢幾隻雞翼炸得啱啱好 又唔會話好多油😍 因為佢係即叫即製 所以咬落脆卜卜 肉質又juicy 雲尼拿雪糕紅豆冰呢杯飲品好大杯 天氣熱既時候最啱飲 上面又一大球雲尼拿雪糕🍦配埋紅豆就perfect 啦

素餐蛋麵

咖哩雞滑蛋飯

炸雞中翼

雲尼拿雪糕紅豆冰
2022-11-11 1268 瀏覽
今天風和日麗,就到鴨脷洲食個午餐,然後行下鴨脷洲大街、洪聖爺古廟和海濱長廊及風之塔公園。有時間和興致,還可踏上鴨脷洲大橋,跨越香港仔海峽,行路去香港仔。沿途平坦,可飽覽避風塘景色,是非常寫意舒適的路線。但說到美食,鴨脷洲的選擇反而不多,要便宜快捷又坐得舒服,我會去隱藏於洪聖街8號鴨脷洲市政大廈的「洪聖街八號冰室」。去鴨脷洲市政大廈會好遠嗎❓港鐵南港島綫利東站A2出,步行不用2分鐘,就會見到鴨脷洲市政大廈,這座綜合大樓甚有名堂,它是市政局殺局之前最後一次建成的市政大廈,也是前市政局的第一座設有冷氣設備的市政大廈。大廈內有街市、體育館、熟食中心和圖書館。冰室卻不是在熟食中心,反而在一樓兒童遊玩室隔離。冰室面積頗大,枱椅間寬闊,還有少許海景。其中一面牆擺滿figure、漫畫書和board game,又有免費wifi,可見店主也預你久坐而不會趕客。客人大可舒舒服服慢慢歎,上網傾偈,適隨專便。這冰室還有另一個特色:全後生仔主理。餐牌上沒有太多選擇,專注幾款菜式,有套餐、主食、漢堡和小食等,餐牌上最貴的和牛漢堡連飲品,都只是$60。🔶主食:咖哩雞滑蛋撈烏冬,熱奶茶($50)咖哩醬是日式的,濃稠適中

去鴨脷洲市政大廈會好遠嗎❓

🔶主食:咖哩雞滑蛋撈烏冬,熱奶茶($50)
咖哩醬是日式的,濃稠適中,不辣容易入口;雞是雞扒,非常大塊,煎得香口嫩滑;烏冬有彈性無酸味,口感甚佳。
咖哩雞滑蛋撈烏冬

🔶特餐:牛扒、火腿奄列牛油多士,熱奶茶($48)
牛扒質素非常好,軟腍無筋;奄列用蛋量多,很厚身,;多士新鮮烘製。
特餐

🔶奶茶:後生仔沖的港式奶茶的確不錯,不過稍為細杯唔夠喉。反而我要了杯清水就大大杯。好吧,那就㩒吓電話,坐多一會吧。
2022-11-11
咖哩雞滑蛋撈烏冬
特餐
2022-11-10 43 瀏覽
🍜 #鴨脷洲 #洪聖街八號冰室之前入咗鴨脷洲探個朋友,佢介紹我嚟到呢間「洪聖街八號冰室」度食lunch,連呢度嘅居民都推薦,一定要試吓喇😋🫔 炸魚蓉燒賣身為燒賣關注組成員嘅我,當然要試吓呢度嘅燒賣! 呢個燒賣炸到非常香脆,加上胡椒同鹽調味,更香口😋👍🏻🥬 素餐蛋麵唔講唔知呢個係素餐肉!塊餐肉同平時我哋食開嘅一樣咁香咁好味,係肉質會乾身少少,都好好食😛 隻太陽蛋超靚!求其影吓都好igable😝🐷 香蔥滷肉撈烏冬滷肉香得嚟唔會太肥,對我嚟講好適中,撈埋烏冬,鹹度都perfect😚
🍜 #鴨脷洲 #洪聖街八號冰室

🫔 炸魚蓉燒賣

🥬 素餐蛋麵

🐷 香蔥滷肉撈烏冬
最近去咗鴨脷洲搵朋友,朋友推介我去鴨脷洲市政大廈都食過下午茶估唔到體育館入邊都有一間冰室😗環境好大,裝修簡約,門口有上班為負責出餐,點完餐喺水吧位自己拎就可以啦餐牌食物種類除咗有日式、港式之外,仲有台式烏冬估唔到仲有素食添🌱招牌素和牛漢堡 同普通牛肉漢堡冇乜分別,但係中間嗰塊係素牛肉扒口感同牛肉幾相似,但係就少咗份肉味同埋油膩感芝士流心,一啖咬落去口感豐富又juicy素餐蛋三文治🥪好大份三文治啊,中間夾住素餐蛋,口感童真嘅餐肉差不多但係唔油膩,感覺健康啲包皮輕輕烘過,口感香脆!牛扒配火腿奄列牛扒好大塊啊!🥩醃料好入味,淋上黑椒汁,都幾好好味而且肉質唔會好硬,冇乜筋同脂肪,質素都好好👍🏻炸魚蓉燒賣口感香脆,外脆內軟!沾辣椒🌶️醬更惹味過下口癮都唔錯啊!洪聖街八號冰室 鴨脷洲洪聖街8號鴨脷洲體育館1樓4室
估唔到體育館入邊都有一間冰室😗

餐牌食物種類除咗有日式、港式之外,仲有台式烏冬
估唔到仲有素食添🌱

招牌素和牛漢堡
同普通牛肉漢堡冇乜分別,但係中間嗰塊係素牛肉扒
口感同牛肉幾相似,但係就少咗份肉味同埋油膩感
芝士流心,一啖咬落去口感豐富又juicy

素餐蛋三文治🥪
好大份三文治啊,中間夾住素餐蛋,口感童真嘅餐肉差不多
但係唔油膩,感覺健康啲
包皮輕輕烘過,口感香脆!

牛扒配火腿奄列
牛扒好大塊啊!🥩醃料好入味,淋上黑椒汁,都幾好好味
而且肉質唔會好硬,冇乜筋同脂肪,質素都好好👍🏻

炸魚蓉燒賣
口感香脆,外脆內軟!
沾辣椒🌶️醬更惹味
過下口癮都唔錯啊!

洪聖街八號冰室
鴨脷洲洪聖街8號鴨脷洲體育館1樓4室
2022-11-10 31 瀏覽
洪聖街八號冰室 招牌素和牛漢堡好少冰室有提供素食!漢堡嘅餡都算豐富,除咗素肉外,仲有蕃茄、生菜、芝士、蕃茄,上枱時熱辣辣,芝士都用咗一半😍另外當然唔少得薯條,點茄汁食係基本🥰🥰香蔥滷肉撈烏冬烏冬口感煙韌,有咬口。滷肉嘅份量足夠,有好香嘅蔥味,另外仲有生菜,值得一試!炸魚蓉燒賣炸得香脆,但唔會乾!咖喱雞滑蛋飯滑蛋炒得勁靚擺喺面🤣咖喱唔算好辣,雞嘅份量都唔少,肉質都嫩滑,確實唔錯㗎!📍鴨脷洲洪聖街8號鴨脷洲體育館1樓4室
洪聖街八號冰室

香蔥滷肉撈烏冬

炸魚蓉燒賣
炸得香脆,但唔會乾!

📍鴨脷洲洪聖街8號鴨脷洲體育館1樓4室
2022-11-10 13 瀏覽
今日去平時比較少去嘅利東站🚶🏻‍♀️正當我喺度苦惱緊應該食咩🤔就見到呢間好似幾正嘅冰室😆-冰室店內環境好闊落而且新開嘅關係 所以都幾乾淨-咖喱雞滑蛋飯咖喱雞好濃郁 🍛配上滑嫩嘅炒蛋 正呀😋-檸茶唔會話好多冰 甜度適中👌🏻-炸魚蓉燒賣燒賣外脆內軟 炸到金黃色 好難唔好食😝-牛扒配火腿奄列牛扒厚薄適中 調味剛剛好🥩奄列充滿蛋香 滑嫩嘅🥰-香蔥滷肉飯豬肉碎同飯嘅比例幾好 夠撈飯🍚滷肉咸甜適中 滷蛋超入味😍
今日去平時比較少去嘅利東站🚶🏻‍♀️

香蔥滷肉飯

豬肉碎同飯嘅比例幾好 夠撈飯🍚
滷肉咸甜適中 滷蛋超入味😍

2022-11-07 24 瀏覽
之前都嚟過一次,喺鴨脷洲地鐵站一出,行前少少會見到一座綠色大樓係街市同熟食中心,搵嘢食就梗係唔會去熟食中心咁污糟,行右少少喺佳寶對面有個體育館,入口一樓,一入到去有個兒童遊玩室,再行入少少就係呢間隱世餐廳。新開張,唔係好多人所以坐得好舒服,座位之間隔得非常寬敞,老闆仲整咗幾個corner擺figure、漫畫同有board game,有海景可以欣賞figure又可以睇漫畫,舒適出色。食物花款唔算太多menu都係兩版紙但係已經足夠,有台式滷肉飯、雞扒常餐、小食、最貴都係50蚊仲要包埋嘢飲。常餐 雞扒火腿奄列多士+熱奶茶 $48食物𣎴錯,奄列好大份,多士係新鮮剛烘的。同外面茶餐廳質素差不多,勝在服務好衛生舒服,仲可以慢慢歎。餐廳播住輕音樂,見隔離枱羅左部laptop,可以做下野唔怕俾人趕。同朋友黎有時間仲可以玩下board game,隱世消閑歎美食既好地方。

常餐 雞扒火腿奄列多士+熱奶茶 $48

早前,友人相約我在鴨脷洲體育館吃午餐,心中當然大感好奇,為何會約在體育館等!?原來,鴨脷洲體育館早前裝修,十月初重新開放,而一樓樓層更新裝修熟食 - 《洪聖街八號冰室》,有機會真的要試試。這裡環境寬敞,部份座位更可眺望海景,相當不錯。而且食物大大份,價格商宜,還備有不少素食選擇,相當有驚喜!   友人推薦,必吃這裡的炸雞脾薯條。雞髀不但大大隻,而且即叫即炸,熱辣辣脆卜卜,外皮香脆,肉質嫩滑,調味剛剛好,搭配厚切薯條,既又冰室傳統風味,又味美,絕對不可不吃!除了炸雞脾,香炸雞中翼同樣是即叫即炸,確保熱辣辣、脆卜卜,雞翼外脆內嫩,肉汁非常豐富,絕對是超水準之作。冰室還有特色小食 - 雞米花配台式蛋餅,原來雞米花即炸雞粒,細細粒,一口一粒,香脆鬆化;台式蛋餅外皮煙韌,不太厚,包住蛋食相當不錯。這裡還備有不少素食選擇,而我們揀選了素餐蛋麵及素餐蛋三文治,價錢與普通茶餐廳差不多。素餐蛋麵的賣相相當不錯,與傳統餐蛋麵幾可亂真,那個太陽蛋煎得很好,焦邊之餘蛋黃又不會過熟;而餐肉是現在素食流行的新餐肉,入口十分香脆,蠻不錯喔!素餐蛋三文治,換上炒蛋,配上新餐肉,夾入三文治中,同樣滋味。素食人士又有更多

素餐蛋三文治,換上炒蛋,配上新餐肉,夾入三文治中,同樣滋味。素食人士又有更多選擇。
2022-10-29 39 瀏覽
咁啱去開鴨脷洲個頭做野,見到餐廳外觀都幾得意,於是就同我同事一齊去試下喇。咖喱雞滑蛋飯咖喱雞係比較港式風味,食落都幾入味,唔算好辣之餘,亦都食到雞嘅肉味,配埋滑蛋,送飯一流之外,叫做咖喱親子飯都唔過份。招牌素和牛漢堡漢堡包係即叫即整,所以上檯個陣都好熱,見到溶緊嘅芝士跌緊落嚟。唔講係素,我都完全感覺唔到,食落口感同味道都同一般嘅肉食一樣,而另外,佢嘅厚薯條都唔錯,炸得恰到好處,而每條薯條都夠曬飽滿,調味亦都唔會太過火。炸魚蓉燒賣燒賣炸到外皮脆脆卜,但係入面魚肉又幾彈牙,真係做到外脆內軟。凍檸檬茶茶味好香,而檸檬又唔會係澀味,飲落去都幾Fresh!

凍檸檬茶
茶味好香,而檸檬又唔會係澀味,飲落去都幾Fresh!
2022-10-29 24 瀏覽
洪聖街八號冰室 (鴨脷洲)鴨脷洲洪聖街8號鴨脷洲體育館1樓4室炸雞脾🍗薯條🍟雞脾大隻,炸醬薄,夠鬆脆。薯條🍟鬆化香炸雞中翼外皮夠脆,肉質鮮嫩夠juicy。😋😋😋素餐蛋麵夠晒香,係厚切餐肉,太陽蛋剪得好,生熟均匀。雞米花配同食蛋餅🥞第一次試呢兩款食物,其實好夾,炸雞粒好易入口,停唔到口勁快食晒。😮😮😮蛋餅熱辣辣好正,好有蛋香味,餅皮唔算厚又有少少少煙韌,鍾意食蛋嘅人就岩啦。😉😉😉凍檸茶🍋冰室🧊唔少得。
洪聖街八號冰室 (鴨脷洲)
鴨脷洲洪聖街8號鴨脷洲體育館1樓4室

炸雞脾🍗薯條🍟
雞脾大隻,炸醬薄,夠鬆脆。薯條🍟鬆化

炸雞中翼
外皮夠脆,肉質鮮嫩夠juicy。😋😋😋

素餐蛋麵
夠晒香,係厚切餐肉,太陽蛋剪得好,生熟均匀。

雞米花配同食蛋餅🥞

凍檸茶🍋
冰室🧊唔少得。
2022-10-28 42 瀏覽
今日去了鴨脷洲上船釣魚,釣完之後周為搵嘢食,見到一間叫八號冰室嘅餐廳,就同朋友衝上去食嘢。餐廳門口寫住慢慢煮,慢僈食,最緊要開心,啱聽,即刻坐底叫嘢食👍🏻我叫了咖哩雞滑蛋飯,蛋真係非常滑,雞肉煮得剛剛好,配上不太辣的咖哩,好好味。朋友叫了招牌素和牛漢堡,啱晒我朋友,因為他是食素的,他說口感非常好,素和牛亦有肉汁。薯條熱辣辣,加埋茄汁,食到停唔到口。我重叫埋牛扒配火腿奄列,因為見朋友話素和牛好好味。真牛扒估唔到都唔錯,煎到7成熟左右,牛味香濃亦好有肉汁,勁好食。下次釣完魚都可以上去食嘢👍🏻👍🏻

下次釣完魚都可以上去食嘢👍🏻👍🏻
2022-10-19
下午茶
2022-10-27 28 瀏覽
港島南線開通咗好耐,但依然覺得鴨脷洲係好遠既地方,平時極少去。如果唔係朋友約行山,真係冇諗過而家去鴨脷洲係咁方便😂我地行完山之後食野,揀咗雞米花配台式蛋餅、素餐蛋三文治同香炸雞中翼。雞米花幾香脆,而蛋餅向來係自己鍾意既食物,食完感覺元氣滿滿~碗麵隻太陽蛋好吸引,加埋微微既燶邊,符合哂我要求~素餐蛋三文治睇落細細塊,但食落都幾有飽肚感。最鍾意係香炸雞中翼,行完山食邪惡少少都冇咩罪惡感😆雞翼皮脆肉嫩,食落又多汁🤩

碗麵隻太陽蛋好吸引,加埋微微既燶邊,符合哂我要求~

素餐蛋三文治睇落細細塊,但食落都幾有飽肚感。

2022-10-27 23 瀏覽
個個都話鴨脷洲冇野食,宜家有一間冰室係一個唔錯選擇,佢係鴨脷洲洪聖街體育館入面,裝修非常明亮,而家好整潔乾淨,係適合做飯堂。滷肉撈烏冬肉碎份量算多,好有肉汁味,同台式味道好相似,撈落烏冬到好開胃。炸雞髀薯條炸雞髀真係好邪惡,個皮幾脆,肉又嫩,小朋友食得好開心。素餐蛋三文治真係好少地方有,食素既朋友開心啦,食反三文治既味道。牛扒奄列好適合做早餐或者下午茶,入面配料好豐富,牛扒肉質用咁平價錢食到,非常化算。

滷肉撈烏冬

炸雞髀薯條
炸雞髀真係好邪惡,個皮幾脆,肉又嫩,小朋友食得好開心。

素餐蛋三文治
真係好少地方有,食素既朋友開心啦,食反三文治既味道。

牛扒奄列

2022-10-27 26 瀏覽
#洪聖街八號冰室今次講嘅係位於鴨脷洲嘅洪聖街八號冰室💕難得入到嚟鴨脷洲就試下冰室❣️❣️餐廳環境整潔衛生 而且俾人感覺好舒服 有一種好貼地嘅冰室感覺🐯🐯香蔥滷肉飯 $50💰(8/10)香蔥滷肉飯 滷肉唔會太咸反而啱啱好🤤🤤而且同香蔥撈埋一齊 多佐種香味😝😝成個飯撈埋一啲都唔單調‼️‼️素餐蛋麵 $38💰 (6.5/10)素餐蛋麵非常特別 同傳統餐蛋麵嘅口感一樣🥳🥳但係健康啲 新餐肉入口依然非常香脆✨再篤爆蛋黃咁食 係抵食之選🥰🥰呢個推一推俾大家試下💗💗香炸雞中翼 $38💰(7/10)因為即叫即炸嘅關係 所以係熱辣辣🔥🔥雞中翼外脆內軟 而且會有一食再食嘅感覺🤤🤤炸魚蓉燒賣 $20💰 (7/10)呢個好特別 燒賣炸完之後好香 有外脆內軟嘅感覺❣️❣️而且好彈牙✨✨炸雞脾薯條 $40💰(8.5/10)呢個絕對邪惡之選🤫🤫炸雞脾啖啖肉 仲要外脆內軟 肉質好嫩滑 唔會好鞋‼️‼️配埋厚切薯條 好快可以鯨吞成個餐🥳🥳配埋茄汁一流💖💖睇到呢度 快啲約埋朋友一齊去‼️‼️推薦指數🌟 7 / 10 🌟📍#巨B覓食鴨脷洲洪聖街八號冰室 (鴨脷洲)⚜️鴨脷洲洪聖街8號鴨脷洲體育館1樓4室⏱星期一至日 1000-1800

#洪聖街八號冰室

香蔥滷肉飯 $50💰(8/10)

素餐蛋麵 $38💰 (6.5/10)

炸雞中翼 $38💰(7/10)

炸魚蓉燒賣 $20💰 (7/10)

炸雞脾薯條 $40💰(8.5/10)
睇到呢度 快啲約埋朋友一齊去‼️‼️

推薦指數🌟 7 / 10 🌟

📍#巨B覓食鴨脷洲

洪聖街八號冰室 (鴨脷洲)
⚜️鴨脷洲洪聖街8號鴨脷洲體育館1樓4室
⏱星期一至日 1000-1800

同朋友去左鴨脷洲體育館,然後搵野食,原來入面有間咁得意嘅冰室,環境尚算整潔,裝修富香港特色。🍔招牌素和牛漢堡意想不到,一間喺體育館入面嘅普通冰室,真係有素食提供咁好!除咗呢個素和牛漢堡之外,我見佢仲有啲素火腿、素餐蛋,方便素食人士,有助環境減碳,值得一讚呀!!塊素牛漢堡,外皮脆脆的,入面又唔乾,不錯!仲有薯條跟,抵食喎!🍜香葱魯肉撈烏冬朋友揀咗呢個,佢話魯肉撈埋烏冬,魯肉份量好夠,調味又正,啖啖烏冬都有咸甜適中,香味濃郁既魯肉,都好好食。🥢香炸雞中翼🥢炸魚蓉燒賣呢兩個都係朋友嗌嘅小食,佢話呢度係佢每次打波之後嘅飯堂,每一次都會嗌呢兩樣嘢食,熱辣辣,炸到脆卜卜,好正推介喎!☕️即磨咖啡杯咖啡算合格。整體黎講,呢間隱藏咗喺體育館嘅冰室餐廳,海景幾正!食物亦不錯!簡直係平靚正!
同朋友去左鴨脷洲體育館,然後搵野食,
原來入面有間咁得意嘅冰室,
環境尚算整潔,裝修富香港特色。

🍔招牌素和牛漢堡
意想不到,
一間喺體育館入面嘅普通冰室,
真係有素食提供咁好!
除咗呢個素和牛漢堡之外,
我見佢仲有啲素火腿、素餐蛋,
方便素食人士,有助環境減碳,
值得一讚呀!!

塊素牛漢堡,
外皮脆脆的,入面又唔乾,
不錯!
仲有薯條跟,抵食喎!

🍜香葱魯肉撈烏冬
朋友揀咗呢個,
佢話魯肉撈埋烏冬,
魯肉份量好夠,調味又正,
啖啖烏冬都有咸甜適中,香味濃郁既魯肉,
都好好食。

🥢香炸雞中翼
🥢炸魚蓉燒賣
呢兩個都係朋友嗌嘅小食,
佢話呢度係佢每次打波之後嘅飯堂,
每一次都會嗌呢兩樣嘢食,
熱辣辣,炸到脆卜卜,好正
推介喎!

☕️即磨咖啡
杯咖啡算合格。

整體黎講,
呢間隱藏咗喺體育館嘅冰室餐廳,
海景幾正!食物亦不錯!
簡直係平靚正!