2012-09-30 200 瀏覽
最近半年經常一支公食晚飯,好多時買個小菜回家煮飯攪掂。但食店水準參差,好壞參半!洪廚不外如是!我是西營盤街坊,看著它開業有一段時間,地方細也骨緻,想來在一條不旺的小街開業必有過人之處,但一直未有光顧。今晚諗唔到食物野,諗起洪廚貼外牆 poster咖喱牛腩好引人,便嘗一嘗。外賣連發泡膠盒$76。先說圖片上牛腩肥瘦件件大約3:7代例,突出汁表面看似很多牛腩很吸引。買回家打開一看,表面波平如鏡所有牛腩潛晒入水底,夾起牛腩亦不多(一個人食勉強夠)細細舊兼有部份午腩碎(應說大'中'細'碎都有,拉集成軍),有很多是淨瘦肉。汁不香不辣。芹菜/蕃茄/薯仔由于汁液無味所以吃來也無味道。簡直受宣傳品所騙,老實說75個大洋買外賣多少都有祈望吧!如果睇過實物$35都唔會買!行返過正街囗食個牛扒餐重有錢剩。唔該唔好掛D名不符實既圖出來騙人!
2012-09-28
15 分鐘 (外賣自取)
2012-09-29 143 瀏覽
sep 16, 12...........8人來dinner...........叫咗 :1) 洪咖喱煲-牛腩 (hk$75)-咖喱比較薄身,無平時食到嘅咁"杰"-第1口唔覺得辣,帶甜,惹味,不過辣味隨之唔嚟,但我都頂得住,所以唔算好辣-牛腩嘅牛味中等,肉鬆,也算炆得不錯2) 麻醬茄子皇 (hk$65)-話雖喺麻醬,但唔辣,個汁仲帶d甜添-厚身嘅茄子中間釀咗魚肉之類3) 京醬肉絲配烤餅 (hk$78)-有洋蔥絲,肉絲,紅蘿蔔絲同蔥段-咁多洋蔥絲,當然有蔬菜嘅甜,但個唔夠濃味,薄咗些少,未去到令人impress嘅地步-令我留下印象嘅京醬肉絲烤餅喺灣仔嘅浙江x4) 藥膳雞湯 (hk$26)-這個油咗d-但很出川芎白子味-雞嘅嗰份鮮味,1飲就會認得出-川芎白子除咗配魚頭夾味之外,原來配雞都好夾5) 酸甜炸雲吞 (hk$48)-雲吞的確炸得很脆,入口又唔油-個甜酸汁又夠"杰"身,又放夠料(洋蔥,紅椒等)同煮6) 牛油炒蜆 (hk$78)-細隻蜆,只喺少辣,又有洋蔥,炸蒜,很香口,又惹味7) 上湯浸時菜-全餐最清的,簡單嘅白菜仔平衡番其他比較濃味嘅菜色8) 普寧豆醬雞-1/2隻 (hk$88)-

1) 洪咖喱煲-牛腩 (hk$75)
-咖喱比較薄身,無平時食到嘅咁"杰"
-牛腩嘅牛味中等,肉鬆,也算炆得不錯
2) 麻醬茄子皇 (hk$65)
-話雖喺麻醬,但唔辣,個汁仲帶d甜添
-厚身嘅茄子中間釀咗魚肉之類
3) 京醬肉絲配烤餅 (hk$78)
-有洋蔥絲,肉絲,紅蘿蔔絲同蔥段
-令我留下印象嘅京醬肉絲烤餅喺灣仔嘅浙江x
4) 藥膳雞湯 (hk$26)
-這個油咗d
-但很出川芎白子味
-雞嘅嗰份鮮味,1飲就會認得出
-川芎白子除咗配魚頭夾味之外,原來配雞都好夾
5) 酸甜炸雲吞 (hk$48)
-雲吞的確炸得很脆,入口又唔油
-個甜酸汁又夠"杰"身,又放夠料(洋蔥,紅椒等)同煮
6) 牛油炒蜆 (hk$78)
-細隻蜆,只喺少辣,又有洋蔥,炸蒜,很香口,又惹味
7) 上湯浸時菜
-全餐最清的,簡單嘅白菜仔平衡番其他比較濃味嘅菜色
8) 普寧豆醬雞-1/2隻 (hk$88)
-雞肉尚可叫嫩,個汁又唔會過鹹,但就唔會有咩鮮味
9) 炸子雞
-雖然店子話呢個都喺signature,皮都薄脆,不過個肉質比普寧豆醬雞"鞋"
10) 海鮮脆炒麵 (hk$68)
-當晚我比較好胃口..........所以+多1個炒麵
-麵很脆身,而個汁就微辣,有點腐乳味,所以幾惹味
-海鮮有炸魚同界花魷魚
11) 拔絲地瓜 (hk$42)
-烤到好靚嘅橙紅色,糖漿脆硬的包住番薯,其實唔洗浸入凍水都硬
-番薯本身都腍,綿
-好味
12) 黑糯米豆腐 (送)
-這個送的甜品唔得,豆腐嘅杏仁味幾假,而個質感帶點爽,所以怪怪的
-唯獨比較正常的就喺面頭嗰pat黑糯米
-食咗幾啖就放棄咗
題外話/補充資料: * 很抵食..........以咁平嘅價$$$$...........有咁嘅味道............交足功課有餘 * 以做街坊生意為主............sun nite............反而7pm時爆得利害...........之後好少翻枱............9pm左右已走剩我哋1枱~~~~
2012-09-16
2012-09-21 73 瀏覽
今日去洪廚, 門外並不太特別, 沒有好多名星照, 一進去就驚嘆怎麼可以甘多人, 我應該早點光顧, 幸好我們早已訂好位.食物方面, 我們點了口水雞, 不能食辣的我, 也忍不住食左件肥雞, 那是麻麻辣辣的味道, 跟飯一起吃最好!!药膳鸡汤也非常好, 不會太大中藥味, 又好濃炒牛柳, 也十分好味, 不太油京醬肉絲(配烤餅) , 好似Mexico烤餅. 好香好脆服務我們的姐姐也好辛勤為我們加茶, 又樂意介紹好菜,好有住家感覺, 有機會一定再去!!
食物方面, 我們點了
药膳鸡汤也非常好, 不會太大中藥味, 又好濃
炒牛柳, 也十分好味, 不太油
京醬肉絲(配烤餅) , 好似Mexico烤餅. 好香好脆
  • 药膳鸡汤
(非會員)
2012-05-19 73 瀏覽
其實年頭已經光顧過洪廚... 是朋友介紹的... 記得店子不大, 裝修是充滿中國風... 食物既水準都很好... 雖然當時第一次幫趁... 但東主的熱情招呼... 令我都留下深刻印象...我的慶生飯局... 有朋友提議去洪廚替自己慶生... 當然舉腳贊成... 於是乎一行13大4小去洪廚拆親勁既!我地叫咗好多餸... 好想全部都post出黎... 但原來每篇只可以有八張相... too bad! 前菜.... (1) 鹵水雞腳 <好味到停吾到口, 好入味> (2) 海"哲"頭" (3) 鹵水雞翼 <呀! 有點值得一讚店主既細心, 因為我地都算多人... 店主安排咗每款菜式分兩碟上... 變咗夾得方便, 食得開心!>主菜(1) 普寧豆醬雞(2) 炸生蠔(3) 炸子雞(4) 蒜茸蒸聖子皇(5) 生炒骨(6) 麻醬茄子皇(7) 牛油炒蜆(8) 避風塘瀨尿蝦(9) 薑葱炒蟹(10) 拔絲香蕉(11) 拔絲蕃薯(12) 仲有個燉湯... 但我吾記得叫咩名lu食物都好新鮮同好味... 好滿足既一餐!

於是乎一行13大4小去洪廚拆親勁既!

主菜
(9) 薑葱炒蟹
(10) 拔絲香蕉
(11) 拔絲蕃薯
(12) 仲有個燉湯... 但我吾記得叫咩名lu

食物都好新鮮同好味... 好滿足既一餐!
正 - 炸美國桶蠔
激讚! 拔絲香蕉
正 - 薑葱炒蟹
好味... 避風塘瀨尿蝦
牛油炒蜆 <冇能過會咁好味>
麻醬茄子皇 <聽老細講, 係用日式方法煑架>
好入味既鹵水雞腳
正 - 聖子皇
題外話/補充資料: 如果想有特別order... 例如海鮮類... 可以好似我地咁事先打去洪廚special order架!
2012-05-05
  • 拔絲香蕉
  • 拔絲蕃薯
  • 麻醬茄子皇
(非會員)
家住缙城峰,每次下车都会看见这个小店,里面看起来红彤彤的,有点像鬼佬川菜店,一直没有进去试菜,直至看到openrice上评价不错,心想不如一试,结果一个星期则去了3次,两次晚餐和一次中餐药膳鸡汤非常值得推荐,足料,而且非常香,像是妈妈炖的汤,两次晚餐都点了另外值得推荐的就是香麻辣虾,虾是新鲜的海中虾,虾肉都吸收了配料的麻麻辣辣的味道,十分香口不过,水煮鱼不是正宗的四川做法,鱼肉也较厚,自己以后应该不会点。老板和伙计都十分友善,餐厅看起来也非常卫生,想来自己以后应该会经常光顾吧

2012-04-15
2012-01-12 62 瀏覽
已經係第三次惠顧呢間小廚開頭係唔覺意經過,見裝潢幾特別,紅色配川菜都好夾!午餐好抵食...$40大元有小菜套餐,加炸雞兩件(必吃,不油)最細心係個餐有紫糯米做甜品今日同兩個同事再次來臨,就係試佢小菜1.普寧豆醬雞 ~ 同事唔食辣,食左呢味雞半隻$98 , 凍食但好惹味 2.京醬肉絲(配烤餅)~ 主要係為佢而來,果然冇令我們失望,好到味,同烤餅一齊食都出味,正3.翠綠油泡蝦球 ~ 呢道菜OK啦,都唔油,不過係貴左D,$98份量唔多4.祕製雞腳"讚"~ 嘩!!十足推介,前日來吃都冇,因為老闆話唔夠入味,要煮耐D,果然夠專業 我次次都有叫,好入味好滑,又似鮑汁又似滷水(問老闆佢話主要係豉油WOR)而家呢間小菜做左我地飯堂,唯一唔好就係飲品要加$5 , 所以我見冇人加不過裝修特別,牆度有四川臉譜地方唔係太顯眼,不過好好味
已經係第三次惠顧呢間小廚
開頭係唔覺意經過,見裝潢幾特別,紅色配川菜都好夾!

最細心係個餐有紫糯米做甜品

今日同兩個同事再次來臨,就係試佢小菜
普寧豆醬雞~凍食滋味
京醬肉絲 (配烤餅)
翠綠油泡蝦球
祕製雞腳"讚"

不過裝修特別,牆度有四川臉譜
地方唔係太顯眼,不過好好味

2012-01-10
祕製雞腳"讚"
京醬肉絲 (配烤餅)
翠綠油泡蝦球
普寧豆醬雞~凍食滋味
  • 京醬肉絲
  • 祕製雞腳
2011-12-29 36 瀏覽
雖然雞煲已經吃得七七八八,但總會有漏網之魚,是晚鬆弛就帶我去人迹罕至的西環第一街,到達的時候只不過是七點多,可是街上的行人非常少,相當冷清。從東邊街行斜路上去,在第一街右轉,就會看到一個很光亮的舖位,很容易找。 店子不大,裝修頗有中國風,用的是木檯木椅,木椅上更有生肖彩繪,頗有特色。是晚店內剛好有大型聚餐,一個角落放了十多個座位,我們就被安排坐在另一角。餐牌上寫著「洪師傅川菜推介」和「陳師傅粵菜推介」,還以為是兩個不同姓的師傅,原來這家店是洪姓廚師一家經營的,太太負責打理樓面,從四川學廚回來的兒子負責煮川菜,爸爸洪先生就負責粵菜。天氣冷比較想吃辣的,所以今次還是主力試兒子的手勢。最後點了一個麻辣雞煲大辣和一個中辣水煮魚。 水煮魚用上鯇魚,而且走過油,走過油的魚肉肉汁被鎖住,外脆內嫰,而且更加容易吸收麻辣湯汁,是很聰明的做法。除了魚塊外,還有大量的芽菜、金菇菜、生根和豬紅,豬紅很脆弱,幾乎一夾就散,而且沒什麼味道,還是吃芽菜金菇菜較好。點之前問過店員是不是用冰鮮雞,她說附近有街市,所以在相熟的雞檔拿到新鮮雞,難怪這煲要賣到一百六十多元半隻呢。雖然點了個大辣雞煲,可是吃起來還沒有及得水煮魚

點之前問過店員是不是用冰鮮雞,她說附近有街市,所以在相熟的雞檔拿到新鮮雞,難怪這煲要賣到一百六十多元半隻呢。雖然點了個大辣雞煲,可是吃起來還沒有及得水煮魚的中辣,真奇怪。新鮮雞當然好吃,肉嫰而且不會過肥,只是麻辣汁沒有充入滲加雞肉內,不夠惹味刺激。另外這雞煲同樣有大量芽菜、金菇菜、生根和豬紅,還附一碟生菜,可是我們最終只吃了數棵,始終雞煲太油膩,實在不太適合淥菜。

雞煲較為普通,相反水煮魚就很不錯,此外,辣度的調較方面可能要下點功夫,不可能中辣比大辣還要辣吧。另外看到鄰桌大聚餐的食物也不賴,下一次可以再試試別的,或者嚐一嚐爸爸做的粵菜吧。
2011-11-04 39 瀏覽
呢兩日去上環做嘢, 中午行過縉城峰, 見到呢間菜館排晒隊, 裝修亦好雅緻, 於是決定放工去試下 到達時未夠8點, 已經座無虛席, 好彩咁啱有人埋單, 只係等左10分鐘就有位喇本來想叫個燉湯補一補, 點知已經賣晒, 有d失望囉, 既然無湯飲, 一於叫海鮮補返數因為我唔食得辣, 所以叫左招牌咖哩炒蟹要小辣, 另外叫左個椒鹽中蝦同埋蒜蓉炒白菜, 唔知係咪order左小辣既原固, 個咖哩蟹真係唔辣, 但係好多汁好好味, 用嚟撈飯真一流, 結果我少有地成碗飯食晒 加埋送既薄餅, 點左d咖哩汁食真係好惹味, 至於主角"亞蟹", 好大隻, 肉質鮮甜, 蟹膏都好多, 應該係用肉蟹嚟煮, 夠足料, 抵讚椒鹽中蝦就中規中距, 我個人口味好鍾意食椒鹽既, 所以略嫌唔夠咸, 但係男友就話覺得ok喎, 份量方面亦算多, 蝦蝦都好新鮮, 唔似出面d酒樓食到d死蝦肉"梅"晒咁蒜蓉白菜炒得好靚, 男友話因為碟菜無用滾水淥熟先炒, 而係直接落鑊, 所以炒出嚟保持到唔老, 又唔會成碟都係水喎最值得推介既係, 响呢度食飯有種久遠左好耐既人情味, 店主好似係自家經營, 所以食客都能夠感受到一種溫情, 店員好有禮貌, 不時添加

最值得推介既係, 响呢度食飯有種久遠左好耐既人情味, 店主好似係自家經營, 所以食客都能夠感受到一種溫情, 店員好有禮貌, 不時添加熱茶, 亦關心客人滿唔滿意, 當我比完意見時, 老闆娘仲即刻走去同個大廚講, 可見佢地對客人既重視

諗返起自己成日走去出名排長龍既食店, 等等等, 食完又急急急要走, 何不去下呢類型既小店, 比我呢種無飯煮婦感受下充滿人情味既晚餐呢~~
好雅緻
椒鹽中蝦
招牌咖哩炒蟹
2011-11-01
10 分鐘 (堂食)
好雅緻
椒鹽中蝦
招牌咖哩炒蟹
2011-10-28 35 瀏覽
上星期因工作關係經過西環,在中午時分試過一間很有水準的小炒店,於是便相約一班朋友在尋晚到這店食晚飯.這店就是"洪廚",在西環第一街(縉城峰對面)入到餐廳覺得裝潢很中國風,看來老闆花了不少心機.看過上一位食家的食評,我們便order了一窩藥膳雞湯.如上一位食家所講材料十足,值得一試!飲完湯就黎碟口水雞,雞肉好滑,味道適中(辣D會更好,因為本人食得辣)黎完口水雞,又點少得水煮魚.我們點了大辣,終於感受到麻辣的味道.入面仲有山根及豬紅,山根就吸收晒裡面的精華,豬紅就跟在台灣鼎王食麻辣鍋的鴨血差不多.刺激完各人的味覺後,就來了一碟清炒菜芯.再黎一個招牌風味咖喱炒蟹.咖喱汁做得非常好,好香.烤餅撈汁真係一流,隻蟹好肥美兼多羔.干焗肥腸,味道不錯,不過我怕肥,只係食左少少.之後再黎個甜酸咕嚕肉,不會太甜太酸.掛住食既我忘記了影相.最後黎個芝士蝦球炒麵,芝士汁不會太咸,可惜我已經好飽,食得不多.總括黎講食物水準不錯,服務員招呼很好,裝修很有特色,各朋友都食得好滿意!美中不足係無王老吉提供,我在大陸食四川野時都習慣飲王老吉的.

這店就是"洪廚",在西環第一街(縉城峰對面)
入到餐廳覺得裝潢很中國風,看來老闆花了不少心機.

藥膳雞湯
口水雞
水煮魚
刺激完各人的味覺後,就來了一碟清炒菜芯.

招牌風味咖喱炒蟹
干焗肥腸,味道不錯,不過我怕肥,只係食左少少.
干焗肥腸
之後再黎個甜酸咕嚕肉,不會太甜太酸.掛住食既我忘記了影相.

芝士蝦球炒麵
2011-10-26
藥膳雞湯
口水雞
水煮魚
招牌風味咖喱炒蟹
芝士蝦球炒麵
2011-10-25 23 瀏覽
這位小舖响正縉城峯對面, 舖子裝修非常特色, 充滿中國色彩, 連坐椅上的十二生肖裝飾磚都是老闆特意搜集的, 環境襯托之下, 食著風味小菜, 別有一番風味!一家六口先嚟一窩葯善雞湯, 嘩, 材料十足, 有黨參, 杞子, 紅棗等等葯材, 非常暖胃滋補, 正!再來口水雞, 可惜心急過頭無影相, 雞肉十分嫩滑, 味道很好, 不覺油膩!咖哩炒蟹, 份量十足, 材料新鮮好重要, 好好味!麻醬茄子皇, 賣相好, 茄子皮脆, 甜甜酸酸, 非常醒胃!呢間小舖都是自家管理, 所以招呼十分和善有禮, 地方整潔舒適, 我們全家人都吃得十分開心滿意!

咖哩炒蟹, 份量十足, 材料新鮮好重要, 好好味!
麻醬茄子皇, 賣相好, 茄子皮脆, 甜甜酸酸, 非常醒胃!
2011-10-21
  • 葯善湯