2020-11-12 323 瀏覽
係油麻地地鐵近近地就搵間食lunch~真係好近,c出口一出去行一分鐘左右見到個餐牌都幾抵食就上左去試一人大概$58左右- 豬頸肉撈檬 (9/10)出奇地驚喜可能因為我好喜歡蒜味🙈個魚露加左蒜撈啲檬,我覺得好好食!味道濃!豬頸肉亦燒得剛剛好~好味道呢- 巨型麵包配咖哩牛腩 (8.510)都真係幾巨呀!好滿足啲汁都好夠呢~食極都有汁~牛腩加薯仔都ok好食呀內裡環境唔係話特別好因為行過隨心揀,無諗過咁好食呢~
係油麻地地鐵近近地就搵間食lunch~
真係好近,c出口一出去行一分鐘左右
見到個餐牌都幾抵食就上左去試
一人大概$58左右

- 豬頸肉撈檬 (9/10)
出奇地驚喜
可能因為我好喜歡蒜味🙈
個魚露加左蒜撈啲檬,我覺得好好食!
味道濃!
豬頸肉亦燒得剛剛好~好味道呢

- 巨型麵包配咖哩牛腩 (8.510)
都真係幾巨呀!好滿足
啲汁都好夠呢~食極都有汁~
牛腩加薯仔都ok好食呀

內裡環境唔係話特別好
因為行過隨心揀,無諗過咁好食呢~

2020-11-06 440 瀏覽
每次食泰菜必叫的鮮蝦,唔點醬汁要試吓新唔新鮮,冇腥味可以一試。睇咗食評才試的生菜包,分量比想像中多,有10塊生菜,有1塊生菜有啡色,主動叫佢換都冇聲氣,好食。我係晚飯第一輪有8成入座率,啲侍應生嘅服務態度很好,我坐門口左邊,廚房的另一邊,很寧靜舒服。入座時溫馨提示90分鐘,上菜快侍應快回應不會趕,整體滿意。現上載晚飯Menu作參考。
2020-10-30
生菜包
蝦刺身,8隻
2020-10-26 336 瀏覽
上網搵到呢間店既介紹就黎試下,地點方便,食物都算ok 價錢唔算貴都可以,叫左個串燒都可以,咖哩軟殼蟹就得幾舊少左啲,通菜不過不失,芒果沙冰好飲,但時間得1個半鐘就趕你走呢個扣分。
2020-10-16
去完果欄買水果, 之後諗住tea time食啲嘢. 走返出嚟彌敦道, 諗緊究竟去Le Chateau 2/F嗰間café 定係泰cool... 由於樓上間café 其他客人發出的聲浪太嘈吵, 走返落嚟試下泰cool. 點知就中伏喇😰😰 入到去男侍應安排我坐喺廚房對出位置, 但係完全冇冷氣, 我好有禮貌咁樣問佢仲有冇第二個位置可以坐, 男侍應一句撻過嚟, 喺呢度㗎喇, 淨低嗰啲係卡位黎 (大概有3個吉嘅卡位啦) 天氣熱又燥底, 真係不得了😂一坐低, 叫咗餸之後, 咁啱後面有人埋單, 我就即刻問可唔可以轉枱喇... 另一個女侍應就口噏噏講話, 落咗單又轉枱好麻煩bla bla bla... 跟住叫果碟雞肉菠蘿炒飯送到嚟, 仲要崩咗個角, 好似畀人食咗啖咁😂😂😂 相我就冇影, 不過我覺得呢間餐廳嘅服務態度絕對低於水平. 當有社會運動同埋疫情呢類黑天鵝事件出現, 其實係一個非常之好嘅契機, 去畀大家篩選究竟邊一啲企業或者生意應該留低... 我自己都係做生意嘅, 做生意並唔係門口貼個黃色貼紙, 就確保你生意興隆. 如果係咁諗, 你就非常之錯. 結論 : 想食個tea嘅去其他茶記就ok, 唔需要黎

結論 : 想食個tea嘅去其他茶記就ok, 唔需要黎呢間泰cool. 呢一間服務咁差仲要收服務費, 大家真係想洗錢嘅話, 其實彌敦道仲有好多選擇.

2020-10-14 294 瀏覽
又係一間大家都識嘅泰菜黃店🍍今次呢間勝在價格親民,味道又唔錯😽但始終味道係比較迎合香港人嘅口味,唔夠正宗惹味☹️.🥭香葉肉碎生菜包想講好食嘅生菜包真係唔容易搵,一係太酸,一係唔夠香口😖記得有次係泰國食咗第一次生菜包,個陣味真係好難忘,太好食喇😭返到嚟香港去過好多唔同泰國餐廳都食唔番個隻味,今次意外地係最接近個隻味🥳酸得啱啱好,肉碎炒得好香口,如果再辣少少就更好☺️.🥭軟殼蟹咖喱包軟殼蟹係好好食,不過咖喱就比較普通,冇任何特色🤭兩個人share呢個已經好飽,啲汁比較膩⚠️.🥭芒果糯米飯超難得仲食得落甜品😆芒果好甜好香,整體好好食,可惜份量實在太少☹️.🍽味道: 3.8/5🏙環境: 3/5‍👨🏼‍🍳服務: 3/5💧衛生: 3/5💰價錢: 3/5
🥭香葉肉碎生菜包
💧衛生: 3/5
💰價錢: 3/5
  • 生菜包
2020-10-14 282 瀏覽
兩個人食嗌左一個大蝦金邊粉,通菜,咖啡蟹同一杯桃冰茶上菜都算快,個金邊粉都炒得好惹味,而且個網型蛋皮都好有心思,唔係傳統炒哂落去,包住成個金邊粉☺️另外就估唔到除左面頭有隻大蝦,入面都仲有d炒埋一碟😝所以都難怪落單個侍應話多人食🤭通菜都惹味既,特別香港開始涼,所以想食通菜就唯有去泰國舖頭😛最西利係隻咖哩蟹!!!真係好足料而且好大份,絕對值呢個價錢!但只係少少唔方便,因為有d位未扑得夠鬆,所以加埋汁就有少少麻煩,但係好食既😋
兩個人食嗌左一個大蝦金邊粉,通菜,咖啡蟹同一杯桃冰茶
2020-10-07 256 瀏覽
今次返黎再試其他上次食過都覺得不錯 今次帶埋啲朋友嚟一齊食 佢哋嘅評分都很好試下新菜式先海南雞飯,油飯不會太油, 醬汁不錯,食得出沒有大量的味精,整碟份量足熱辣辣的金邊粉好好食,不會太過油膩通菜好惹味,亦都唔會太辣豬頸肉撈檬當然唔少得我最鍾意飲嘅熱齋啡, 非常欣賞佢哋杯咖啡, 鍾意飲咖啡嘅朋友 ,推介可以試一試舒適的環境,食物質素和份量,和價錢, 吸引我和朋友再次回來 再試其他菜這次埋單時,卡機還不能使用, 所以都係要畀現金
今次返黎再試其他

試下新菜式先

泰式海南雞飯

熱辣辣的金邊粉好好食,不會太過油膩

炒金邊粉

通菜好惹味,亦都唔會太辣

豬頸肉撈檬

這次埋單時,卡機還不能使用, 所以都係要畀現金

2020-09-13
泰式海南雞飯
炒金邊粉
2020-10-02 296 瀏覽
呢間新開嘅泰國嘢喺油麻地地鐵站出口一出行兩三分鐘就到!今次約咗幾個friend嚟呢度食,但要注意有限時架!⏱不過宜家呢個環境,餐廳想做多輪都無可厚非嘅-生蝦刺身(3.5/5)🦐每次食泰國嘢都必須要叫嘅生蝦刺身!上碟都幾靚!唔知點解佢個辣醬唔係綠色,但係味道就同綠色嘅差唔多🥴味道不過不失,生蝦唔夠彈口,但亦都唔霉既😃-🧆串燒拼盤(雞、牛、豬、豬頸肉)(4.5/5)有燒烤既感覺,表面焦香,每舊肉可以輕鬆咬到!唔會overcooked!-🥘軟殼蟹咖喱(4/5)軟殼蟹有4大塊!索曬啲咖哩好正!我地仲另外加左薄餅沾咖哩!-另外我嗌左一杯斑斕椰子奶🥥!椰子味好夠好creamy🥰-呢間餐廳嘅菜式每樣都大大份絕對夠食!
呢間新開嘅泰國嘢喺油麻地地鐵站出口一出行兩三分鐘就到!
生蝦刺身(3.5/5)🦐

每次食泰國嘢都必須要叫嘅生蝦刺身
味道不過不失,生蝦唔夠彈口,但亦都唔霉既😃
🧆串燒拼盤(雞、牛、豬、豬頸肉)(4.5/5)
🥘軟殼蟹咖喱(4/5)

軟殼蟹有4大塊!索曬啲咖哩好正!我地仲另外加左薄餅沾咖哩!
另外我嗌左一杯斑斕椰子奶🥥!
椰子味好夠好creamy🥰
呢間餐廳嘅菜式每樣都大大份絕對夠食!
2020-10-01 271 瀏覽
適逢限聚令放寬,就約朋友黎食泰國菜,由於新開,都可以坐到10點,等朋友時已經消耗左個蝦餅,冇影到。等朋友到齊就瘋狂點餐,樣樣都好大份,所以真係建議大家多人活動可以黎呢間。味道方面都幾好,又抵食,唯一雞蛋裡面挑骨頭係只收現金,差啲要留低洗碗😂
軟殼蟹
鳳爪
Pad  Thai
炒通菜
2020-09-26 166 瀏覽
💛💛💛-Grilled pork jowl with cold rice vermicelli (tea set, come with a drink) $48Can I just say this is the best afternoon tea set I ever get with this price?😚 Wasn’t expecting much with this price but they really wow me with their quality. The grilled pork is cooked so good, the outside is a bit crispy and caramelised while the inside is silky smooth.🤤The set is super filling as well with the abundant toppings and pork jowl.🐷-Thai chicken feet salad +$25Damnnn, it’s such a deal! You know how som
💛💛💛

Thai chicken feet salad +$25
Damnnn, it’s such a deal! You know how some restaurant just use veggies to fill with the dish but I don’t see that problem with this restaurant!!👍🏼 There’s plenty of chicken feet (ard 10 pieces) and they are authentic! 🇹🇭

🍴8/10
2020-09-20 325 瀏覽
這店就在地鐵站旁,可能由於在一樓,所以價錢比較便宜。進店後原來有下午茶供應,就點了兩客下午茶並加配了兩客小食。生牛肉牛丸湯河粉:湯頭有越南牛河的風味,不過有點偏甜。生牛肉是肥牛,份量多,味道也不錯,牛丸就一般。河粉滑,不過略厚,份量也多。冬陰公湯雞肉河粉:湯頭夠泰式風味也夠香濃,好味道。雞肉很多,但肉質不夠結實。泰式鳳爪沙律:以$25來說,真是超值,份量不少,味道也不錯,不過吃後有點口渴。蝦餅:有4小件,炸皮太厚,蝦肉較少,不過味道也不錯。飲品點了熱檸檬茶和熱檸檬水,沒什麼特別。
這店就在地鐵站旁,可能由於在一樓,所以價錢比較便宜。
進店後原來有下午茶供應,就點了兩客下午茶並加配了兩客小食。
生牛肉牛丸湯河粉:
冬陰公湯雞肉河粉:
湯頭夠泰式風味也夠香濃,好味道。雞肉很多,但肉質不夠結實。
蝦餅:有4小件,炸皮太厚,蝦肉較少,不過味道也不錯。
飲品點了熱檸檬茶和熱檸檬水,沒什麼特別。
2020-09-19 330 瀏覽
聽說食物不錯的泰COOL在油蔴地開了分店,這天有時間就來食個午餐。到達時已經是下午茶時分,餐廳比較靜,坐櫃檯的店員也沒有怎麼理我,讓我任意選位置坐。下午茶價錢接近$50,不算平但在彌敦道段都算差不多。餐飲我點了一杯在餐牌上寫的「泰式奶茶」,但是來到看到就知道奶茶並不是泰式。首先,店員送上一包糖不是泰式奶茶應有的,而是奶茶裡面的奶該用上煉奶帶來甜味。然而,奶茶因為加了煉奶顏色該程橙色,但這杯奶茶的顏色跟港式奶茶無異,當我加入糖時味道根本就是港式奶茶。餐廳提供白糖可讓客人調教喜歡的甜度,但倘若提供的不是泰式奶茶,就不要再餐牌上標榜著是供應泰式的奶茶了,實屬有誤導成份,讓我失望了一下。冬蔭公湯雞金邊粉($48)熱辣辣送上,份量都幾大對得住價錢。冬蔭公看樣子好像幾辣,飲起來不算很辣,同時酸味都幾突出,也吃得到用來中和的椰奶。在旺角區有間泰國人經營的餐廳,最初味道幾貼近在泰國食到的,所以之前我久不久也會去光顧,但先前再去用餐時發覺質素下降,一次比一次差。這個冬蔭公有那間旺角泰菜初期的味道,幾有泰國風味質素不錯,也希望能夠保持水準。這碗湯金邊粉的材料都有不少:海南雞不算很滑,味道正常是海南雞有的味

下午茶價錢接近$50,不算平但在彌敦道段都算差不多。

冬蔭公湯雞金邊粉

這碗湯金邊粉的材料都有不少:海南雞不算很滑,味道正常是海南雞有的味道,雞皮較肥較厚但雞的份量算多;秀珍菇份量多,大細適中;金邊粉的份量都幾多,質感爽身沒有因為浸在熱湯裡而變得很淋。整碗湯粉的酸、辣以及香味都平衡得不錯,金邊粉吸收了所有味道變得很惹味。

炎炎下午,下午茶時段人不多,餐廳的冷氣不夠。然而,食完熱辣辣的湯粉和熱飲更是讓我大汗淋漓,基本上整頓飯都在流汗😅除此之外,環境都算舒適,人少少我也挑了沙發位坐,寬敞舒適。食物質素都不錯,位置方便,有機會都會來試試晚餐
2020-09-18 156 瀏覽
今晚在附近找到這餐廳,看到食評不錯就試試,点了1. 生蝦 : 無味的2. 豬頸肉: 肉質不彈牙,味道一般3. 薯仔牛柳粒: 像豬肉,完全看不出是牛肉,跟餐牌的圖完全是兩回事,亦不好味結論是不會有下次!
今晚在附近找到這餐廳,看到食評不錯就試試,点了
1. 生蝦 : 無味的
2. 豬頸肉: 肉質不彈牙,味道一般

結論是不會有下次!
2020-09-12 319 瀏覽
香葉爆炒肉碎伴生菜包 $78 超級惹味🤩肉碎瘦多肥少👍🏻炒得好入味, 肉質夠juicy💦唔會乾爭爭 味道方面, 用香葉、辣椒🌶️洋蔥🧅等伴炒, 辣味♨️好出 好醒胃 😇配埋生菜🥬一齊食,夠曬fresh 鮮蝦炒金邊粉 $88 份量十足! 足夠三個人share~ 賣相精緻 蛋網🍳好吸睛😻味道酸甜適中😋金邊粉炒得夠乾身 有鑊氣得黎又唔會過油 口感帶少煙韌、有咬口👏🏻配料大方, 除左面頭隻炸蝦🍤之外, 粉入面仲有五隻急凍蝦仁🦐加埋豆乾等,口感豐富 不錯✅生蝦刺身(8隻) $88 附近幾張枱都有嗌蝦肉尚算厚身口感爽彈、豐腴 無雪味 配埋生蒜同泰式醬汁🍾食, 別有一番風味🥳鐵板黑椒牛柳粒 $88 牛柳粒🥩肉質軟淋保留到肉汁味道中規中矩  唔算好特別🤔芒果糯米飯 $48 份量唔算多芒果🥭香甜 椰漿🥥🥛唔會過甜 糯米飯由黑白糯米 白糯米🍙口感軟糯 黑糯米 🍘粒粒分明 較有咬口芒果、椰漿加埋糯米飯哩個組合一定唔會難食可惜未能令我十分驚艷🤫椰青 $46 清甜🧉整體而言, 食物質素頗高💯份量足料、味道都幾正宗🇹🇭環境同衛生都唔差可以encore💸

香葉爆炒肉碎伴生菜包 $78
超級惹味🤩
肉碎瘦多肥少👍🏻
炒得好入味,
肉質夠juicy💦
唔會乾爭爭
味道方面,
用香葉、辣椒🌶️洋蔥🧅等伴炒,
辣味♨️好出
好醒胃 😇
配埋生菜🥬一齊食,夠曬fresh

鮮蝦炒金邊粉 $88
份量十足!
足夠三個人share~
賣相精緻
蛋網🍳好吸睛😻
味道酸甜適中😋
金邊粉炒得夠乾身
有鑊氣得黎又唔會過油
口感帶少煙韌、有咬口👏🏻
配料大方,
除左面頭隻炸蝦🍤之外,
粉入面仲有五隻急凍蝦仁🦐
加埋豆乾等,口感豐富
不錯✅

生蝦刺身(8隻) $88
附近幾張枱都有嗌
蝦肉尚算厚身
口感爽彈、豐腴
無雪味
配埋生蒜同泰式醬汁🍾食,
別有一番風味🥳

口感軟糯
黑糯米 🍘
粒粒分明
較有咬口
芒果、椰漿加埋糯米飯哩個組合一定唔會難食
可惜未能令我十分驚艷🤫

椰青 $46
清甜🧉

整體而言,
食物質素頗高💯
份量足料、味道都幾正宗🇹🇭
環境同衛生都唔差
可以encore💸
今日出動搵美食了 , 我發現我真係好鍾意食泰國嘢 之前食飽行過行 , 見到呢間餐廳新開, 疫情稍為緩和後 , 今日過嚟試一試 環境: 地方大和闊落, 有張大嘅圓枱 , 若限聚令取消後可以一班人黎食 , 而且都坐得好舒服 服務 : 不過不失 , 我坐嘅區域有兩位店員照顧 , 其中一位看來成熟一點點的男士嘅服務比較優勝, 至少會主動照顧個客, 走個時會講多謝, 提我執齊嘢, 同埋會講拜拜 提提你 暫時店只接受現金, 卡機正在申請 , 我相信遲啲可以用卡付款食物: 我叫咗一杯齋啡, 嘩! 一黎到見到上面嗰層咖啡油, 我有點兒驚訝, 飲一啖 , 唔會太苦和太酸, 以這個價錢呢個質素幾好 馬拉盞海鮮炒飯唔會太鹹, 分量亦足, 雞肉串的雞肉 就是欠了一點點的juicy, 但未之於太差 真係好掛住泰國嘢食, 忍唔住再添加一份魚餅餐牌上有些食物都好似好吸引咁, 好想試一試其他, 特色飲品係需要加錢, 今餐最令我喜出望外嘅係嗰杯齋啡
今日出動搵美食了 , 我發現我真係好鍾意食泰國嘢

真係好掛住泰國嘢食, 忍唔住再添加一份魚餅

2020-09-05