2021-01-14 18 瀏覽
泰皇咖喱軟殼蟹釀巨型焗麵包 $178呢個真係超級超級推介!!!啲咖喱好香 入面仲有好多薯仔粉粉地融入左咖喱汁入面 啲軟殼蟹大大隻 全部都脆卜卜架 拎少少麵包浸落啲咖喱汁度 一啖咬入口(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)啲咖喱汁滲咗入麵包度仲好味 份量真係超夠飽 3-4人都得! 我哋兩個人完全食唔晒TvT-冬蔭原隻大蝦海鮮湯 $108一黎到好香椰汁味😍入面好足料雖然唔無傳統冬陰功湯咁辣但係入面都有成四五隻大蝦 隻隻都好鮮甜(≧▽≦)鍾意冬蔭功湯但係又唔食得辣嘅啱晒!!整體黎講都算唔錯 不過價錢就有小小太貴 我地本身係坐二人枱 d野食太多放唔哂 餐廳d同事都盡快幫我地轉左4人枱 實在太好(^з^) d職員服務態度都好好
泰皇咖喱軟殼蟹釀巨型焗麵包 $178
呢個真係超級超級推介!!!

-冬蔭原隻大蝦海鮮湯 $108

題外話/補充資料: 係油麻地地鐵站隔離C exit 一上到去就已經坐滿哂人,要拎飛等位不過好快就入到去 入面超多人啊(如果要去早啲訂位啊大家)
2021-01-04 61 瀏覽
💛泰COOL·我哋其實嗌過兩次架啦 不過我覺得佢啲粉麵飯好食啲咖喱就一般啲 不過成個農夫包咁樣嗌返屋企食真係好開心 所以我都將佢擺咗係cover😈·泰皇咖喱軟殼蟹釀巨型麵包$152呢個計埋九折再減埋餐廳既優惠券真係超平🤩佢呢個麵包係空氣感多啲嘅 所以我哋兩個人都輕鬆食晒不過我自己覺得佢個個咖喱味單調啲 所以冇乜層次感 唔夠滿足🤔之後佢入面有2隻軟殼蟹 真係好足料 但係味道就正正常常🤣·#rbyeat#rby東南亞菜#rby💛#rby油麻地 #rby觀塘 #rby將軍澳·📍油麻地彌敦道483-485A號Le Chateau1樓📍觀塘鴻圖道48號新榮大廈1樓📍將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下G25號舖
💛泰COOL

📍油麻地彌敦道483-485A號Le Chateau1樓
📍觀塘鴻圖道48號新榮大廈1樓
📍將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下G25號舖
2021-01-01 62 瀏覽
油麻地樓上的泰國小店,非常近地鐵站!地點好方便!食物質素雖然一般,但係勝在份量非常足夠,而且價錢亦相當合理,店內環境寬敞,座位足夠,空間感好好,一點擠迫的感覺也沒有!
油麻地樓上的泰國小店,非常近地鐵站!地點好方便!
2020-12-30
2020-12-22 80 瀏覽
我岩岩搬嚟油麻地, 諗住試下附近嘅泰國菜, 比我喺網上搵到呢間就試下啦! 我叫了個陰功湯河 , 我從未食過咁厚嘅河粉, 好難食! 而我老公就叫咗一個海鮮炒飯, 啲飯仲未煮透, 有啲飯個心係實嘅! 我老公咪對食你挑剔嘅人, 放得入口都話幾好食嘅人, 連佢都話唔好食, 可想而知佢嘅質素! 另外見可以加18蚊有個炸魚餅, 就加埋, 點知一打開係4嚿好的骰嘅炸魚餅, 咁我都好中肯嘅, 炸魚餅味道係唔錯! 如果比我再揀, 絕對唔會再有下一次, 又貴又唔好食!
冬陰功海鮮湯河
海鮮炒飯
海鮮炒飯
炸魚餅
外賣自取
2020-11-27 158 瀏覽
周末來到彌敦道嘗嘗泰式下午茶,餐廳開揚清靜,靠窗位置還可以欣賞街景,非常適合想坐久一點的朋友。|泰式芒果牛肉沙律 🥗 $48|✨超級推薦!很有夏天的感覺🔥牛肉口感煙韌,有股香茅的味道,與酸甜的芒果粒很相襯,酸辣汁辣勁十足,非常刺激味蕾!|泰式豬手飯 $58|賣相精緻,豬手件非常入味,肥瘦均勻,還有鹹酸菜增加味道層次!醬汁很濃郁,配飯一流!這裡餐點頗多選擇,下午茶有輕食也有正餐,還附送飲品,但覺得下午茶也要加一服務費有點不划算🤨不過勝在環境舒適,可以再戰!

|泰式芒果牛肉沙律 🥗 $48|

|泰式豬手飯 $58|

2020-11-16 179 瀏覽
之前食過觀塘分店,味道都唔錯而家油麻地都開左即刻book去試下🙈油麻地分店環境闊落d,卡位都多d如果多人可以book圓枱坐 方便傾計😙必叫的冬陰公原隻大蝦海鮮湯👍🏻👍🏻👍🏻大蝦好大隻好爽口🍤仲有青口同其他海鮮,好足料份量大約有6碗左右😌馬拉盞雜菜粉絲煲🥘正常味道,不過不失炒得幾有鑊氣串燒拼盤(大)🍢🍡雞牛豬各有2串🐔🐮🐷仲有拼埋豬頸肉$108 既價錢好抵食👍🏻佢配既沙嗲醬汁好好味😋芒果糯米飯🥭甜品份量好細份 (圖文不符的)😂😂d飯同椰汁熱辣辣咁上🥥可惜佢個芒果唔甜偏酸😖
之前食過觀塘分店,味道都唔錯
而家油麻地都開左即刻book去試下🙈

油麻地分店環境闊落d,卡位都多d
如果多人可以book圓枱坐 方便傾計😙

必叫的冬陰公原隻大蝦海鮮湯👍🏻👍🏻👍🏻
大蝦好大隻好爽口🍤仲有青口同其他海鮮,好足料
份量大約有6碗左右😌

d飯同椰汁熱辣辣咁上🥥
可惜佢個芒果唔甜偏酸😖
2020-09-28
2020-11-12 167 瀏覽
係油麻地地鐵近近地就搵間食lunch~真係好近,c出口一出去行一分鐘左右見到個餐牌都幾抵食就上左去試一人大概$58左右- 豬頸肉撈檬 (9/10)出奇地驚喜可能因為我好喜歡蒜味🙈個魚露加左蒜撈啲檬,我覺得好好食!味道濃!豬頸肉亦燒得剛剛好~好味道呢- 巨型麵包配咖哩牛腩 (8.510)都真係幾巨呀!好滿足啲汁都好夠呢~食極都有汁~牛腩加薯仔都ok好食呀內裡環境唔係話特別好因為行過隨心揀,無諗過咁好食呢~
係油麻地地鐵近近地就搵間食lunch~
真係好近,c出口一出去行一分鐘左右
見到個餐牌都幾抵食就上左去試
一人大概$58左右

- 豬頸肉撈檬 (9/10)
出奇地驚喜
可能因為我好喜歡蒜味🙈
個魚露加左蒜撈啲檬,我覺得好好食!
味道濃!
豬頸肉亦燒得剛剛好~好味道呢

- 巨型麵包配咖哩牛腩 (8.510)
都真係幾巨呀!好滿足
啲汁都好夠呢~食極都有汁~
牛腩加薯仔都ok好食呀

內裡環境唔係話特別好
因為行過隨心揀,無諗過咁好食呢~

2020-11-06 219 瀏覽
每次食泰菜必叫的鮮蝦,唔點醬汁要試吓新唔新鮮,冇腥味可以一試。睇咗食評才試的生菜包,分量比想像中多,有10塊生菜,有1塊生菜有啡色,主動叫佢換都冇聲氣,好食。我係晚飯第一輪有8成入座率,啲侍應生嘅服務態度很好,我坐門口左邊,廚房的另一邊,很寧靜舒服。入座時溫馨提示90分鐘,上菜快侍應快回應不會趕,整體滿意。現上載晚飯Menu作參考。
2020-10-30
生菜包
蝦刺身,8隻
2020-10-26 186 瀏覽
上網搵到呢間店既介紹就黎試下,地點方便,食物都算ok 價錢唔算貴都可以,叫左個串燒都可以,咖哩軟殼蟹就得幾舊少左啲,通菜不過不失,芒果沙冰好飲,但時間得1個半鐘就趕你走呢個扣分。
2020-10-16
去完果欄買水果, 之後諗住tea time食啲嘢. 走返出嚟彌敦道, 諗緊究竟去Le Chateau 2/F嗰間café 定係泰cool... 由於樓上間café 其他客人發出的聲浪太嘈吵, 走返落嚟試下泰cool. 點知就中伏喇😰😰 入到去男侍應安排我坐喺廚房對出位置, 但係完全冇冷氣, 我好有禮貌咁樣問佢仲有冇第二個位置可以坐, 男侍應一句撻過嚟, 喺呢度㗎喇, 淨低嗰啲係卡位黎 (大概有3個吉嘅卡位啦) 天氣熱又燥底, 真係不得了😂一坐低, 叫咗餸之後, 咁啱後面有人埋單, 我就即刻問可唔可以轉枱喇... 另一個女侍應就口噏噏講話, 落咗單又轉枱好麻煩bla bla bla... 跟住叫果碟雞肉菠蘿炒飯送到嚟, 仲要崩咗個角, 好似畀人食咗啖咁😂😂😂 相我就冇影, 不過我覺得呢間餐廳嘅服務態度絕對低於水平. 當有社會運動同埋疫情呢類黑天鵝事件出現, 其實係一個非常之好嘅契機, 去畀大家篩選究竟邊一啲企業或者生意應該留低... 我自己都係做生意嘅, 做生意並唔係門口貼個黃色貼紙, 就確保你生意興隆. 如果係咁諗, 你就非常之錯. 結論 : 想食個tea嘅去其他茶記就ok, 唔需要黎

結論 : 想食個tea嘅去其他茶記就ok, 唔需要黎呢間泰cool. 呢一間服務咁差仲要收服務費, 大家真係想洗錢嘅話, 其實彌敦道仲有好多選擇.

2020-10-14 198 瀏覽
又係一間大家都識嘅泰菜黃店🍍今次呢間勝在價格親民,味道又唔錯😽但始終味道係比較迎合香港人嘅口味,唔夠正宗惹味☹️.🥭香葉肉碎生菜包想講好食嘅生菜包真係唔容易搵,一係太酸,一係唔夠香口😖記得有次係泰國食咗第一次生菜包,個陣味真係好難忘,太好食喇😭返到嚟香港去過好多唔同泰國餐廳都食唔番個隻味,今次意外地係最接近個隻味🥳酸得啱啱好,肉碎炒得好香口,如果再辣少少就更好☺️.🥭軟殼蟹咖喱包軟殼蟹係好好食,不過咖喱就比較普通,冇任何特色🤭兩個人share呢個已經好飽,啲汁比較膩⚠️.🥭芒果糯米飯超難得仲食得落甜品😆芒果好甜好香,整體好好食,可惜份量實在太少☹️.🍽味道: 3.8/5🏙環境: 3/5‍👨🏼‍🍳服務: 3/5💧衛生: 3/5💰價錢: 3/5
🥭香葉肉碎生菜包
💧衛生: 3/5
💰價錢: 3/5
  • 生菜包
2020-10-14 172 瀏覽
兩個人食嗌左一個大蝦金邊粉,通菜,咖啡蟹同一杯桃冰茶上菜都算快,個金邊粉都炒得好惹味,而且個網型蛋皮都好有心思,唔係傳統炒哂落去,包住成個金邊粉☺️另外就估唔到除左面頭有隻大蝦,入面都仲有d炒埋一碟😝所以都難怪落單個侍應話多人食🤭通菜都惹味既,特別香港開始涼,所以想食通菜就唯有去泰國舖頭😛最西利係隻咖哩蟹!!!真係好足料而且好大份,絕對值呢個價錢!但只係少少唔方便,因為有d位未扑得夠鬆,所以加埋汁就有少少麻煩,但係好食既😋
兩個人食嗌左一個大蝦金邊粉,通菜,咖啡蟹同一杯桃冰茶
2020-10-07 174 瀏覽
今次返黎再試其他上次食過都覺得不錯 今次帶埋啲朋友嚟一齊食 佢哋嘅評分都很好試下新菜式先海南雞飯,油飯不會太油, 醬汁不錯,食得出沒有大量的味精,整碟份量足熱辣辣的金邊粉好好食,不會太過油膩通菜好惹味,亦都唔會太辣豬頸肉撈檬當然唔少得我最鍾意飲嘅熱齋啡, 非常欣賞佢哋杯咖啡, 鍾意飲咖啡嘅朋友 ,推介可以試一試舒適的環境,食物質素和份量,和價錢, 吸引我和朋友再次回來 再試其他菜這次埋單時,卡機還不能使用, 所以都係要畀現金
今次返黎再試其他

試下新菜式先

泰式海南雞飯

熱辣辣的金邊粉好好食,不會太過油膩

炒金邊粉

通菜好惹味,亦都唔會太辣

豬頸肉撈檬

這次埋單時,卡機還不能使用, 所以都係要畀現金

2020-09-13
泰式海南雞飯
炒金邊粉
2020-10-02 208 瀏覽
呢間新開嘅泰國嘢喺油麻地地鐵站出口一出行兩三分鐘就到!今次約咗幾個friend嚟呢度食,但要注意有限時架!⏱不過宜家呢個環境,餐廳想做多輪都無可厚非嘅-生蝦刺身(3.5/5)🦐每次食泰國嘢都必須要叫嘅生蝦刺身!上碟都幾靚!唔知點解佢個辣醬唔係綠色,但係味道就同綠色嘅差唔多🥴味道不過不失,生蝦唔夠彈口,但亦都唔霉既😃-🧆串燒拼盤(雞、牛、豬、豬頸肉)(4.5/5)有燒烤既感覺,表面焦香,每舊肉可以輕鬆咬到!唔會overcooked!-🥘軟殼蟹咖喱(4/5)軟殼蟹有4大塊!索曬啲咖哩好正!我地仲另外加左薄餅沾咖哩!-另外我嗌左一杯斑斕椰子奶🥥!椰子味好夠好creamy🥰-呢間餐廳嘅菜式每樣都大大份絕對夠食!
呢間新開嘅泰國嘢喺油麻地地鐵站出口一出行兩三分鐘就到!
生蝦刺身(3.5/5)🦐

每次食泰國嘢都必須要叫嘅生蝦刺身
味道不過不失,生蝦唔夠彈口,但亦都唔霉既😃
🧆串燒拼盤(雞、牛、豬、豬頸肉)(4.5/5)
🥘軟殼蟹咖喱(4/5)

軟殼蟹有4大塊!索曬啲咖哩好正!我地仲另外加左薄餅沾咖哩!
另外我嗌左一杯斑斕椰子奶🥥!
椰子味好夠好creamy🥰
呢間餐廳嘅菜式每樣都大大份絕對夠食!
2020-10-01 160 瀏覽
適逢限聚令放寬,就約朋友黎食泰國菜,由於新開,都可以坐到10點,等朋友時已經消耗左個蝦餅,冇影到。等朋友到齊就瘋狂點餐,樣樣都好大份,所以真係建議大家多人活動可以黎呢間。味道方面都幾好,又抵食,唯一雞蛋裡面挑骨頭係只收現金,差啲要留低洗碗😂
軟殼蟹
豬頸肉