2021-10-07 552 瀏覽
💛油麻地抵食泰國菜🇹🇭 #yms_油麻地🇹🇭泰cool🥶我去果日就坐到近窗口嘅位 可以望到油麻地嘅街景🛤呢間嘅環境坐得幾舒服 🍃每一枱都有一壺水同杯 方便大家用🫖.🐔手撕海南雞撈檬💛海南雞撕得好細條 一口一啖就啱啱好🤣配料嘅份量都有唔少 佢嘅配菜食落都好爽脆 🌿同佢嘅酸酸地嘅醬好夾😆其實佢嘅檬粉嘅份量都有唔少 🤪下次想試下佢嘅海南雞飯😍回頭率💫: 🌕🌕🌕🌖🌑💰$58.🥥斑斕椰子奶🍀呢杯要自己攪勻先好飲😉攪勻左就會有淺淺地嘅綠色🤩但佢嘅斑斕味幾香 連埋椰子奶飲都唔會太甜😋係一杯值得我加少少錢飲嘅特飲🥳回頭率💫: 🌕🌕🌕🌖🌑💰+$12.🐽泰式豬手飯🤚🏻💰$58.☕️熱泰式奶茶🇹🇭💰$0.
💛油麻地抵食泰國菜🇹🇭 #yms_油麻地

💰$58

☕️熱泰式奶茶🇹🇭
💰$0
2021-10-02 566 瀏覽
突然想食吓泰國嘢,咁啱經過旺角睇到Open rice,有呢間泰Cool,就入去食啦!叫咗個原個椰香海鮮焗飯,佢跟餐係配椰青水一杯嘅,所以唔洗再叫嘢飲!佢個飯其實好大,啲飯真係塞爆成個椰青!上面有隻超級大嘅蝦,仲有各式各樣同嘅海鮮。真係好足料。上面個汁都好正吖!同啲飯撈埋食真係正!佢啲飯食得出係同椰青一齊焗!啲飯有滿滿嘅椰青味!佢個份量真係好大,我一個男人食都食到勁飽!飲埋杯椰青水就正!清涼解渴。不過可能係即焗嘅關係,都等咗二十分鐘先有得食嘅。

佢個份量真係好大,我一個男人食都食到勁飽!

飲埋杯椰青水就正!清涼解渴。

不過可能係即焗嘅關係,都等咗二十分鐘先有得食嘅。
原個椰香海鮮焗飯

原個椰香海鮮焗飯
2021-09-13 676 瀏覽
一行老友們去食泰國菜,油麻地附近泰國菜餐廳唔係好多。我哋撿左泰cool,環境靠街邊二樓,靠著窗邊可以看到街景。挺不錯👍值得推薦豬頸肉配燒烤拼盤。味道不錯,量也算足。唯一覺得一般的係酸辣鳳爪,軟綿綿,無入味,溫熱型。食左咁多年泰國菜,第一次食到咁特別的涼盤。
豬頸肉燒烤拼盤
柚子鮮蝦沙拉
豬頸肉燒烤拼盤
2021-08-25 584 瀏覽
想食泰菜很耐了,呢間地道又抵食,於是就去搵食先,人流都多, 大約10分鐘左右都可入坐。炸虾餅,脆口肉質新鮮彈牙,配上啤酒🍻 非常之正。鹽燒烏頭,燒到魚皮香脆,放左香茅跟各種香料一燒,又香又可以鎖住肉汁。大蝦炒金邊粉,用上蝦、韮菜、芽菜同豆腐乾,醬汁酸酸少甜, 好開胃。咖哩什菜,咖哩汁好正,撈咩都好食😋。

炸虾餅,脆口肉質新鮮彈牙,配上啤酒🍻 非常之正。

咖哩什菜,咖哩汁好正,撈咩都好食😋。
2021-08-22
2021-08-24 649 瀏覽
只有蒜蓉包值得一試,蠔仔煎蛋 蛋身較乾並無香味又蠔肉不夠滑,蟹肉炒粉絲太乾,搵唔到蟹肉,咖哩蝦 咖哩一般香,蝦肉幾硬,食物味道屬普通(泰色欠奉),服務一般(人手不足及態度冷淡),環境很焗促,形成周圍聲音很嘈吵,要小心地滑 & 洗手間衛生很差,升降機清潔一般/ 等候時間長,需要行樓梯上落. 冇下次... xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
  • 沒有
🇹🇭泰𝐂𝐎𝐎𝐋💛 •今次嚟到位於油麻地嘅泰𝐂𝐎𝐎𝐋 裝修幾有泰國feel 入面環境舒適 睇落企理乾淨✨地點近油麻地地鐵站 更加要試吓😋————————————————❶ 鮮蝦刺身(生蝦) $98/10隻上碟嘅擺盤幾靚 生蝦可能因為雪藏嘅關係冇乜蝦嘅鮮味 不過個醬汁酸酸甜甜 加啲辣辣地 所以幾好食😋💛❷ 鮮蝦炒金邊粉 $88食泰國菜必點𝐏𝐚𝐝 𝐓𝐡𝐚𝐢 🤣金邊粉炒得夠乾身惹味 有鑊氣之餘又唔會太油 味道酸酸甜甜 而且仲有啲蝦仁、雞蛋、豆乾和蔥花做配料🤩上面有個網型蛋皮包住金邊粉 最頂仲擺咗隻大蝦🍤大大隻仲要炸到金黃色🤩 ❸ 原隻大蝦菠蘿鮮炒飯 $128成個炒飯幾足料!除咗上面嗰隻大蝦之外 入面都有幾多蝦仁同菠蘿🤣 飯炒得夠乾身 幾好食😋而且份量好多🤩➍馬拉盞炒通菜 $68食泰國菜點可以冇炒通菜 不過依度嘅馬拉盞炒通菜唔算好辣🤣 但依然好惹味!嚟到不妨試吓‼️❺ 串燒拼盤 (大) $108拼盤入面雞、牛、豬每樣有兩串 仲有啲豬頸肉😋一份拼盤哂有齊晒咁咁多款 啱晒share食🥺個人覺得豬頸肉最好食✨燒得啱啱好 外邊有微燶 夠晒香脆‼️❻ 泰式炸蝦餅 $78/9件個人推薦🌟每一塊炸蝦餅都勁大塊!外
🇹🇭泰𝐂𝐎𝐎𝐋💛

————————————————

❶ 鮮蝦刺身(生蝦) $98/10隻

❷ 鮮蝦炒金邊粉 $88

❸ 原隻大蝦菠蘿鮮炒飯 $128

➍馬拉盞炒通菜 $68

❺ 串燒拼盤 (大) $108

❻ 泰式炸蝦餅 $78/9件

個人推薦🌟每一塊炸蝦餅都勁大塊!外皮炸得香脆 而且超厚身 咬落去啖啖蝦肉 而且充滿蝦嘅鮮味 配埋泰式酸辣汁就更加夾😋💛

❼熱情果沙冰 $38

沙冰嘅口感唔錯 熱情果味道都正常 感覺唔算好藥水😂不過咁熱天時真係要嗌番杯沙冰消暑🥵

總括嚟講性價比幾高😋價錢相對親民 每一款都夠晒大份 啱晒同朋友嚟share🤣 而且地點方便 近油麻地地鐵站一出行幾步就到 啱晒約朋友聚餐🌟
————————————————
🌟歡迎留言話俾我哋知你哋食完嘅feedback🥰

🍴 泰𝐂𝐎𝐎𝐋
📍 油麻地彌敦道483-485A號Le Chateau1樓
2021-08-09 595 瀏覽
我唔係好食得辣,所以甚少食泰國菜同舊同事相約食飯,佢地就揀咗呢間(因為附近好似無咩好食咁XD因為book咗枱,所以唔洗等就有位用餐時間:90分鐘我地4個人叫咗青木瓜沙律、炒雜菜(馬拉盞)、小食拼盤、串燒拼盤(大)、原隻大蝦菠蘿炒飯、泰皇咖喱軟殼蟹繪巨型麵包,再加一人一杯飲品侍應先上菠蘿炒飯,食咗大半先再上菜、小食同烤物,感覺一嚟就食飽咗(´・_・`)建議可以上咗啲小食、烤物或者菜先青木瓜沙律比想像中辣,而朋友都話呢碟麻麻地炒雜菜(馬拉盞)好食,炒得好香,有唔同菜、菇,啱晒唔同人嘅喜好小食拼盤有雞翼、魚餅、蝦餅同春卷,個人覺得蝦餅好食過另外3款串燒拼盤(大)有豬、牛、雞同豬頸肉,啲肉食落唔會柴,燒得啱啱好,味道好好至於原隻大蝦菠蘿炒飯,菠蘿炒飯一直都係我好鍾意食嘅菜式呢間嘅菠蘿炒飯,份量十足,滿到瀉,唔會好咸,啱啱好!泰皇咖喱軟殼蟹繪巨型麵包係打卡之選,面包加咖哩都唔錯,味道可以濃啲個包整體嚟講一般般,無話必點但如果多啲人一齊食,都可以叫嚟打個卡,然後一人一個包^ω^最後侍應提醒我地就快完用餐時間,咁我地就賣單賣完單,有位同事想去個洗手間因餐廳門口(𨋢口)位置較細,怕企係度阻住出入,所以
我唔係好食得辣,所以甚少食泰國菜
因為book咗枱,所以唔洗等就有位
用餐時間:90分鐘

建議可以上咗啲小食、烤物或者菜先

青木瓜沙律比想像中辣,而朋友都話呢碟麻麻地
至於原隻大蝦菠蘿炒飯,菠蘿炒飯一直都係我好鍾意食嘅菜式
呢間嘅菠蘿炒飯,份量十足,滿到瀉,唔會好咸,啱啱好!
個包整體嚟講一般般,無話必點
但如果多啲人一齊食,都可以叫嚟打個卡,然後一人一個包^ω^

最後侍應提醒我地就快完用餐時間,咁我地就賣單
賣完單,有位同事想去個洗手間
因餐廳門口(𨋢口)位置較細,怕企係度阻住出入,所以我地話等埋佢,叫佢快啲去完,我地再走
有位女侍應走過嚟話我地食咗好耐
我地同佢解釋有朋友去咗洗手間,好快走
佢話有人等枱,等好耐,叫我地快啲走
我地出到去,無人排隊等...

本身見啲嘢食都唔錯,有位姐姐又好好態度,覺得可以下次帶屋企人嚟食
但最後咁樣,認真趕客,我地都話下次不了ಠ_ಠ
2021-07-10
2021-07-23 964 瀏覽
一開始入到去話我無book位又話6點先book book唔到架喇Show佢睇OP成功預約又不理不睬咁都有少少燥後來再講人齊先入限時90分鐘咁坐喺門口等人見OP d負評都有少少擔心本身剩係嗌左菠蘿炒飯、馬拉盞炒芥蘭同埋椰汁雞湯食食下又幾好食又嗌左好多炒芥蘭好食 但唔夠熱再熱d就好但都ok椰汁雞湯我第一個感覺就係好似唔辣既冬陰功飲飲下有d咸但整體味道唔錯而且d雞肉好鮮甜好食再黎菠蘿炒飯真係幾足料上面有一隻大蝦入面仲有幾隻無殼既蝦仁仲有好多菠蘿肉每啖飯都食到菠蘿粒咁濟都幾跨張個炒飯係充滿菠蘿香甜又乾身👍🏻分量多到未食已經跌緊落黎後加左我最愛既生菜包個肉碎好足料唔算太辣食到尾先滲出黎D生菜好新鮮又清甜夾埋一齊岩岩好balance左大家果然無嗌錯甜品係芒果糯米飯芒果好甜又凍加上暖暖地煙煙韌韌既糯米飯加上椰汁真係又香又好食熱情果沙冰超級清爽解膩酸酸甜甜非常適合食到飽晒時舒服一下本身真係好擔心怕會差過KT好多但試完幾樣野食都覺得唔錯有種喜出望外既感覺
一開始入到去話我無book位
又話6點先book book唔到架喇
Show佢睇OP成功預約又不理不睬咁
都有少少燥
後來再講人齊先入
限時90分鐘咁
坐喺門口等人見OP d負評
都有少少擔心

本身剩係嗌左菠蘿炒飯、馬拉盞炒芥蘭同埋椰汁雞湯
食食下又幾好食

生菜包
芒果糯米飯
熱情果沙冰
2021-07-22 666 瀏覽
成晚就係係咁食同係咁撥烏蠅🙎🏻‍♀️呢度似乎要搞搞環境衛生嘅問題😒嘢食都….ok嘅~係對<<甜酸咕嚕魚>>($158)有啲失望🙈可能因為冇諗過點佢嘅本身~但姐姐力sell 話佢好好食!!!結果…我覺得有少少腥同埋條魚炸得唔夠脆🐟唔係真係佢講嘅咁好食囉🤷🏻‍♀️不過粉麵飯嘅份量都幾大嘅💁🏻‍♀️🌶<<香葉肉碎炒金邊粉>>($78)估佢唔到喎!!! 呢碟有啲辣!!!!!個人嚟講覺得幾有鑊氣幾香口~不過俾佢fake咗囉😅唔食辣嘅朋友食唔到😩🍍<<原隻大蝦菠蘿鮮炒飯>>($128)菠蘿嘅size好似限制咗佢嘅份量咁🤔對比另外兩碟係相對細…不過已經見佢盡量冧高啲㗎喇😌除咗面頭有隻大蝦搶鏡之外,入面仲有唔少剝咗殼嘅大蝦仁🦐Overall 嚟講…酸酸甜甜係醒胃嘅👍🏻🐣<<泰式炒河粉豬/雞>>($78)我哋揀咗雞! 雞肉都唔少喎👏🏻不過炒河味道算係清淡型~重口味人士未必好like!但我好like佢嘅河粉唔會好油膩! 而且厚薄恰好! 幾好咬☺️
成晚就係係咁食同係咁撥烏蠅🙎🏻‍♀️
呢度似乎要搞搞環境衛生嘅問題😒
嘢食都….ok嘅~
係對<<甜酸咕嚕魚>>($158)有啲失望🙈
可能因為冇諗過點佢嘅本身~
但姐姐力sell 話佢好好食!!!
結果…我覺得有少少腥同埋條魚炸得唔夠脆🐟
唔係真係佢講嘅咁好食囉🤷🏻‍♀️
甜酸咕嚕魚

不過粉麵飯嘅份量都幾大嘅💁🏻‍♀️
🌶<<香葉肉碎炒金邊粉>>($78)
估佢唔到喎!!! 呢碟有啲辣!!!!!
個人嚟講覺得幾有鑊氣幾香口~
不過俾佢fake咗囉😅唔食辣嘅朋友食唔到😩
香葉肉碎炒金邊粉

🍍<<原隻大蝦菠蘿鮮炒飯>>($128)
菠蘿嘅size好似限制咗佢嘅份量咁🤔
對比另外兩碟係相對細…
不過已經見佢盡量冧高啲㗎喇😌
除咗面頭有隻大蝦搶鏡之外,入面仲有唔少剝咗殼嘅大蝦仁🦐
Overall 嚟講…酸酸甜甜係醒胃嘅👍🏻
原隻大蝦菠蘿鮮炒飯

🐣<<泰式炒河粉豬/雞>>($78)
我哋揀咗雞! 雞肉都唔少喎👏🏻
不過炒河味道算係清淡型~
重口味人士未必好like!
泰式炒河粉豬/雞
2021-05-20
香葉肉碎炒金邊粉
原隻大蝦菠蘿鮮炒飯
2021-07-02 757 瀏覽
兩三年前來過,食物水準尚可。今次再來,食物水準非常差,店員態度也極差,大失所望,不會再來。睌餐點了一個冬陰功雞肉炒河,除了調味不足外,碟河炒到極多油。向店員反映,店員稱這是冬陰功醬的油。自己也有用同冬陰功醬炒面,不至於會每啖也是油。最終店員表示不能更換菜色。於是向店員要點滾水來沖走油份。店員叫我用枱上的保温瓶的水,水是室溫根本沖不了。再三要求下才給溫一點的水。店內還充滿小蒼蠅,極度不衛生,有一只還在用餐時飛進碟中。回家後肚子不適。

店內還充滿小蒼蠅,極度不衛生,有一只還在用餐時飛進碟中。

回家後肚子不適。
泰皇咖喱青口釀巨型麵包Price:$138📌個麵包真係好巨型,入面咖喱多到瀉出嚟😍呢隻係偏甜嘅咖喱,小小辣味都無,啱哂唔食得辣又想食咖哩嘅人☺️青口都幾大隻,同咖喱一齊食都唔奇怪🤭咖喱配麵包真係無得輸,麵包邊好脆😉中間索哂啲咖喱,又淋淋地,真係越食越上癮🤤串燒拼盤(大)Price:$108📌雞、牛、豬各2串,仲有幾塊豬頸肉🤩豬肉燒得好出色,豬肉有少少韌但都算易咬,仲帶有少少肥膏,咬落去好滿足🥳豬頸肉燒焦味好重,再加埋附上嘅泰式醬汁,超入味🤪炭燒大蝦Price:$128📌小妹真係好鐘意食蝦😁大蝦拆開之後仲有啲焦香味,同埋真係啖啖肉😙加埋泰式辣醬好夾😋香芒椰子奶Price:$36📌一開頭飲落去椰子奶味好重,芒果味就無乜,飲到最尾先飲到有芒果味🧐最底仲有啲芒果肉🤓
泰皇咖喱青口釀巨型麵包
Price:$138

串燒拼盤(大)
Price:$108

炭燒大蝦
Price:$128

香芒椰子奶
Price:$36

Beef curry in volcano bread set($58)Minced pork in lettuce sandwich ($101)Ordered from this place a few times already for its amazing surprises! The bread is kept separate from the curry so that when it arrived it was not soggy but not crisp as well. But the savoury curry and price for value outweighed every other factor! The minced pork was mixed well with herbs, lime and lemon juice giving it a fresh feeling - one of the best I have tried!Reorder? 100% (done a few times!)

外賣送餐
  • 生菜包
2021-05-21 784 瀏覽
十二點去到, 唔洗等位, 但係一去到十二點半就坐滿曬,記得早少少黎啊一睇餐牌,好多樣我都想食啊我見餐廳有咖哩牛腩農夫包唔係好多餐廳有架,仲要58蚊馬上決定食依個啦!個包未上到個時gup到隔離枱個海南雞飯好似好好食飯有油光, 雞又好多wor仲要隔離兩個人都係叫海南雞飯睇嚟係招牌菜個包好香又軟熟咖哩汁夠香最重要係咖哩汁夠多,好夠點麵包啊牛腩都夠淋,好不錯!仲包一杯野飲呀好抵食啊等我下一次再黎試下個海南雞飯先!

一睇餐牌,好多樣我都想食啊

我見餐廳有咖哩牛腩農夫包

唔係好多餐廳有架,仲要58蚊
馬上決定食依個啦!

個包未上到個時gup到隔離枱個海南雞飯
好似好好食
飯有油光, 雞又好多wor
仲要隔離兩個人都係叫海南雞飯
睇嚟係招牌菜

個包好香又軟熟
咖哩汁夠香
最重要係咖哩汁夠多,好夠點麵包啊
牛腩都夠淋,好不錯!
仲包一杯野飲呀

好抵食啊
等我下一次再黎試下個海南雞飯先!
咖哩牛腩包
外賣送餐
咖哩牛腩包
2021-05-16 794 瀏覽
這間泰 Cool 第三次幫襯,位置就我工作地區,座位舒服開揚,窗邊梳化位攞彌敦道景色。今晚友人生日他是泰國粉絲帶佢食泰菜最合適。🥢冬陰公原隻大蝦海鮮湯味道較甜適合我不太好辣的人,惟獨欠香茅同青檸香。🥢木瓜沙律爽脆清甜開胃喎!🥢鮮蝦刺身生蝦夠哂爽甜,略嫌個汁欠辣。🥢串燒拼盤有豬頸肉、雞肉、豬肉同牛肉一般,勝在有燒香過蘸點花生醬還好,大大串夠飽肚。🥢炸魚泰式風味炸得香口惹味🥢咖哩青口麵包咖哩充滿椰香味道甜口合不辣的人,我朋友是好辣的就麻煩少少喇!🤣

今晚友人生日他是泰國粉絲帶佢食泰菜最合適。

🥢冬陰公原隻大蝦海鮮湯
味道較甜適合我不太好辣的人,惟獨欠香茅同青檸香。

🥢木瓜沙律
爽脆清甜開胃喎!

🥢鮮蝦刺身
生蝦夠哂爽甜,略嫌個汁欠辣。

🥢串燒拼盤

🥢炸魚
泰式風味炸得香口惹味
🥢咖哩青口麵包
2021-05-04
生日
收工係旺角區食晚飯,泰cool每次都係我既首選泰國餐廳呢到環境闊落,好多梳化卡位,好岩一班朋友gathering, 食物質素亦不錯先講每次黎都必食既蒜蓉包,包身軟,個人認為用黎點咖哩係一流價錢都好抵,連咖哩一齊order仲有優惠食左青咖哩雞,咖哩比較稀身,相信用黎配飯應該好開胃。薯仔好好味,雞肉偏少。青咖哩味道配蒜蓉包一流椰汁海鮮焗飯,估唔到會跟一杯椰子水入面仲有椰肉,幾有風味不過個焗飯既椰汁略嫌唔夠,食到落底就冇晒椰汁。炒飯底,味道不錯。海鮮有炸蝦,魷魚等等,正常水準,唔算有驚喜大蝦金邊粉,都係原隻炸既大蝦。蛋絲將金邊粉蓋住,另外有花生碎同青檸做配料,賣相同味道都不錯,上菜時亦熱辣辣最期待既串燒雜錦,2個人食咁多肉真係好飽😂 串燒拼盤有豬頸肉,雞肉,牛肉,豬肉。豬頸肉同豬肉最好味,十分juicy, 都唔會燒過火雞肉略嫌乾身,如果係雞髀肉會好d, 味道都有d酸酸地,唔太討好牛肉就一般水準,不過唔會好韌。總括而言,環境好岩朋友gathering, 食物質素亦不錯,價錢唔算貴評分:環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️舒適 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️優閒 ⭐️⭐️⭐️⭐️回頭 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
收工係旺角區食晚飯,泰cool每次都係我既首選泰國餐廳

先講每次黎都必食既蒜蓉包,包身軟,個人認為用黎點咖哩係一流
價錢都好抵,連咖哩一齊order仲有優惠

蒜蓉包 配青咖哩雞

椰汁海鮮焗飯,估唔到會跟一杯椰子水
入面仲有椰肉,幾有風味
椰汁海鮮焗飯

大蝦金邊粉

牛肉就一般水準,不過唔會好韌。
串燒雜錦

評分: