2019-06-06 129 瀏覽
將軍澳果然很多餐廳選擇,就算遠在海邊的海翩匯附近都有地鋪餐廳,今晚試了泰國菜。這個餐廳就在河堤跑道邊,在住宅區內環境十分寧靜遠離繁囂,培養出舒服放鬆的心情,可以坐很久。香葉爆炒肉碎伴生菜包絕對是泰國餐廳必吃,肉碎味道幾香濃,不辣的,香葉很可口,不過肉質就比較淋,如果結實啲更好吃。泰式明爐烏頭下面有熱爐,所以湯汁一路滾着,醬汁味道酸酸的,有很多蘑菇幾開胃,魚肉質感一流,鮮甜不帶魚腥味。天氣非常炎熱絕對要喝椰汁解渴,這個椰汁難得的椰子肉亦很清甜,而且椰汁滿滿的。另外這裏亦有白酒紅酒啤酒等,點了一杯chardonnay,真是很chill。

香葉爆炒肉碎伴生菜包

泰式明爐烏頭
椰青
Lindemans Semillon Chardonnay
2019-06-06 1585 瀏覽
這天我約了朋友在將軍澳吃晚餐,經過朋友的介紹,我們決定來到位於將軍澳海傍的泰國菜餐廳試一試,店內環境清潔衛生,餐牌上的選擇很多,還可以一路吹著海風,一路吃飯,一路看一些電視的節目,十分寫意,很有氣氛,很有情調,這裡的空氣十分清新,令到客人可以在一個很舒服的環境進餐,遠遠鬧市的小食拼盤($88)雞翼香稔軟嫩,魚餅軟彈煙韌,用新鮮的蝦肉打成的蝦餅,炸成金黃色的外層,賣相非常吸引,春卷外脆內軟,口感很錯,以食物的質素這麼不錯的來說,這個價錢還是可以接受的串燒拼盤大($108)雞肉串燒香稔軟嫩,牛肉串燒嫩滑細密,豬肉串燒稔香軟彈,配上清新的沙嗲醬,豬頸肉軟彈煙韌,配上特製的醬汁,味道甜中帶點酸,十分特別,非常豐富泰式蠔仔蛋($88)蠔仔蛋是用鐵板上的,用鐵板上的好處,是可以令到食物保持在一個很高的温度,蠔非常新鮮,海水味幾乎沒有,人們會很容易接受得到,鴨蛋軟綿綿,份量非常多,非常抵食馬拉盞炒通菜($68)通菜非常新鮮和爽口微彈,味道恰到好處,不會太鹹,份量非常多,價錢可以接受整體來說,食物的質素非常高,食物的選擇十分多,食物的份量延多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相很吸引,食物的定價相對合理

小食拼盤($88)

串燒拼盤大($108)

泰式蠔仔蛋($88)

馬拉盞炒通菜($68)

整體來說,食物的質素非常高,食物的選擇十分多,食物的份量延多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相很吸引,食物的定價相對合理,而店員亦有積極的服務態度和有禮貌,這間會愈夜愈旺,所以不想等位,就要早一些去吃,最後我認為這間餐廳是可以再去惠顧的
串燒拼盤大
泰式蠔仔蛋
2019-05-30
串燒拼盤大
泰式蠔仔蛋
2019-06-05 102 瀏覽
將軍澳喺近五年來,豪宅越開越多,係屋企步行大約15分鐘距離以外,還未完全入伙的豪宅,下面的食肆已經開得林林總總。今次嘗試了一間滿有泰國風情的餐廳:泰COOL! 除了室內的座位之外,還有一些室外的座位,好容易想像如果下午來嘆番一個午餐,可算是十分悠閒。小食拼盤基本上所有泰式小食也一應俱全,除了有蝦餅、魚餅之外,還有單骨雞翼和越式春卷,每款也炸得好香口,的確是餐前小食的一個好選擇!每樣款式都可以試少少!海南雞飯油飯做得好香,海南雞雖然唔算好滑,但係不過不失,沒有雪藏味。香葉辣肉碎炒金邊粉一碟炒得好的金邊粉應該又何準則?我認為就是要炒得夠乾身,香辣的肉碎,加上蛋絲都好香口。金邊粉份量都好多,絕對夠食。最後炒多個配白飯一流的馬拉盞炒通菜,今餐晚餐就完美了。下次一定要趁有日光的時候,好過來享受一餐午餐,一個寧靜又慢活的時候。

海南雞飯

香葉辣肉碎炒金邊粉
金邊粉份量都好多,絕對夠食。

2019-06-05 87 瀏覽
位於將軍澳新開的泰國餐館, 座位非常闊落望出去一望無際的海濱公園綠油油的, 陪上泰國精美食物絕對係一分享受我叫咗個豬手飯, 有個泰式生蝦, 泰式春捲豬手飯豬手皮好滑溜, 泰式春捲炸到脆卜卜內裏有好多餡料泰式生蝦蝦肉紮實, 配上泰式醬料非常惹味泰式炒飯同樣有好多配料呢度環境清幽, 方便同朋友談天講說話食物質素優質, 服務員熱身招待價錢都唔係好貴, 有午餐同下午茶餐。望住綠油油的草地我叫咗杯龍眼冰龍眼冰用上新鮮的龍眼肉沖飲落口 非常透心涼
位於將軍澳新開的泰國餐館, 座位非常闊落
望出去一望無際的海濱公園

綠油油的, 陪上泰國精美食物絕對係一分享受

我叫咗個豬手飯, 有個泰式生蝦, 泰式春捲

豬手飯豬手皮好滑溜, 泰式春捲炸到脆卜卜
內裏有好多餡料

泰式生蝦蝦肉紮實, 配上泰式醬料非常惹味

泰式炒飯同樣有好多配料

呢度環境清幽, 方便同朋友談天講說話

食物質素優質, 服務員熱身招待

價錢都唔係好貴, 有午餐同下午茶餐。

望住綠油油的草地我叫咗杯龍眼冰

龍眼冰用上新鮮的龍眼肉沖
飲落口 非常透心涼

餐廳正門
  • 泰式生蝦
2019-06-05 76 瀏覽
朋友在調景嶺附近返工,又不想去大型商場排隊吃飯,在OpenRice搜尋到這間泰國菜不算太遠,而且有地方泊車,就試一試。開陽的餐廳有露天座位、亦有吧枱。是住宅樓下的地舖,環境寧靜寫意。鮮蝦金柚子沙律柚子幾甘甜美味,鮮蝦又大隻,還有蝦米碎。馬拉盞雜菜粉絲煲熱辣辣端出來,香味撲鼻,粉絲非常入味,雜菜就粟米條和芥蘭最好吃!海南雞半隻份量就比較少,勝在雞肉鮮嫩,不論沾薑蓉或者泰式醬汁都很滑很好吃,另外點了兩杯紅酒,價錢不貴。環境一流,不過如果沒有揸車,地點不算太方便。

鮮蝦金柚子沙律柚子幾甘甜美味,鮮蝦又大隻,還有蝦米碎。
鮮蝦金柚子沙律

海南雞

另外點了兩杯紅酒,價錢不貴。
Mannenberg Cabernet Sauvignon Kalamanda Shiraz

環境一流,不過如果沒有揸車,地點不算太方便。
2019-06-04
鮮蝦金柚子沙律
2019-06-01 102 瀏覽
之前都食過兩三次,服務態度好一般,食物質素都係一般般,叫做唔太貴,又可以帶狗坐室外位置吸引到我去。隔離都有兩三枱客有帶狗仔。午市套餐選擇唔多,只有六七款揀,可惜連一款湯粉都無。唯有散叫了一客冬陰公湯河粉。另外叫左個泰式豬手飯(係午餐,有跟飲品,但凍飲要加$6)其實一盤收得呢呢個價嘅餐廳凍飲都唔會加錢架啦。侍應放低筷子紙餐巾(2個人比一張餐巾🙄)先來個冬陰公湯河粉,份糧夠大,可惜個湯無咩味道,只得一個酸味,小小辣都無。海鮮又係全無味道,急凍就必然架喇,不過急凍都可以用好少少食材嘅,就連草菇都用罐頭就真係覺得好過份。個豬手飯反而好少少,味道同質感都唔錯,係肥肉多左少少,但還可接受。
2019-06-01
2019-05-31 73 瀏覽
將軍澳海濱長廊個邊新開左幾間餐廳 今次去左試泰國野豬肉生菜包肉碎炒得好惹味 辣辣地 夾埋新鮮生菜食 好正芒果海鮮炒飯配料好多 味道都唔錯 兩個人食份量岩岩好對住海旁夜景食呢餐真係好chill
將軍澳海濱長廊個邊新開左幾間餐廳 今次去左試泰國野

豬肉生菜包
肉碎炒得好惹味 辣辣地 夾埋新鮮生菜食 好正

芒果海鮮炒飯
配料好多 味道都唔錯 兩個人食份量岩岩好

對住海旁夜景食呢餐真係好chill

2019-05-28 112 瀏覽
今日去左將軍澳幫個朋友補習,剛好午餐時間,食左個lunch先去。lunch time將軍澳都好多人,好多餐廳都要排隊,我去左一間泰式餐廳食飯。泰Cool,環境好乾淨,lunch set價錢唔貴好抵食啊!我叫左海南雞飯,雞肉滑溜好嫩,無雪味好新鮮,雞皮唔會好肥膩,肉質鮮甜好滑好香,飯粒是雞油飯,唔會好油好膩,陣陣雞油香。追加小食叫左生菜包。肉碎咸香,加上爽脆生菜,好清新。肉粒先炒香,咸香,辣啲就更好啦!飲品叫左龍眼冰,清甜降溫,龍眼好香甜啊。
2019-05-26 93 瀏覽
可以一邊在河邊吹風,欣賞夜景,一邊享受泰國菜,就要選擇將軍澳近河邊的泰 cool 餐廳。這裡的服務員不錯,很用心招呼每個客人。大蝦柚子沙律,沒有得輸,簡單得來非常清新開胃,絕對是頭盤之選。另外泰國馬拉盞炒通菜,味道不太咸,不過不失。而泰國豬肉鬆生菜包,味道還可以,但如果青檸味及辣椒味再加多一点点會比較好,會更加吸引。另外青咖哩雞,椰汁味香,配上蒜蓉味極香濃的蒜蓉包,非常好味,它們一定是最佳拍檔,令人回味。

2019-05-22
2019-05-19 142 瀏覽
禮拜日搵地方食飯朋友介紹附近海傍幾間新開嘅餐廳 有間泰國野幾好食於是就行過嚟坐outdoor雖然有d熱 但可能因為海邊 所以唔會好焗 同埋唔係好多行人不過餐廳就好多人 好彩早到嗌左咖哩軟殼蟹釀包馬拉盞炒通菜分量好多又好食個包外脆內軟 係咁食串燒拼盤就正正常常無乜特別d野食一嚟已經聞到好香 完全唔記得影相朋友覺得野飲偏淡我就覺得岩岩好不過啤酒就得hoegarden如果啤酒種類同大細可以多d選擇就好期待下次encore
禮拜日搵地方食飯

不過啤酒就得hoegarden
如果啤酒種類同大細可以多d選擇就好

期待下次encore

2019-05-13 142 瀏覽
侍應態度非常差,又唔執枱又唔比餐牌,啲嘢食又等得耐先有得食,味道普通,但價錢一啲都唔平,最過分就係態度惡劣,食食下又要我搬枱,搬嚟搬去,已經坐喺最出位置,唔明白點解要搬我張枱, 張枱搬出到連行人都唔夠過啦,上面有個帳篷,話而家冇太陽,唔曬,搬我張枱出去,真係食到火都嚟,間餐廳真係不知所謂😡😡
2019-05-03 313 瀏覽
難得平日放假,決定去海濱長廊附近食肆。揀咗呢間鋪頭,入去坐底一個貌似道友嘅中年待應,放低左張下午茶Menu就行開咗。心諗我唔一定要食下午茶,連本普通Menu都冇放低於是我就問佢佢就死死地氣先拎過嚟。之後叫咗一份生蝦,炸蝦餅、蝦柚子沙律同埋炒椰菜苗、單骨🐔翼,兩杯生啤(只得大Ho)無其他揀🤦🏻‍♂️,主打泰國菜連大🐘、singha都無。之後再加一個咖哩軟殻蟹加蒜蓉包同埋沙嗲雞串。嚟咗個蟹之後唔吹都唔俾蒜蓉包👊🏻。最離譜嘅係嗰個沙嗲雞串又等得耐!嚟到嘅時候個沙嗲汁同啲雞肉串都係凍嘅👊🏻👊🏻👊🏻。同個肥仔待應講,你地啲🐔串係冰凍。佢轉身拎入廚房嘅時候,佢同啲夥計講話我投訴啲嘢凍!點知佢地用咗啲好奇怪眼神,帶點嘲笑嘅表情望住我,全班覺得啲雞肉串應該喺凍食!!個吓我真係嬲9咗。唔夠3分鐘再拎返碟嘢出嚟係暖!即係^叮^9熱hea番俾你!碟嘢要$88蚊。啲待應又好似打自己工一樣,🚬癮起就響側邊花圃食煙。完全唔知咩叫服務。我以為去咗地踎館食嘢。身處幾千萬嘅屋苑,開間咁嘅食肆不如唔好做啦。
2019-05-03
2019-04-30 272 瀏覽
前後食左3次,一次比一次的體驗差。首先講排隊,(頭兩次幫親,繁忙時間,要排隊)佢哋用左套排隊系統,有個哥哥仔攞住部機,你要同佢講(應該話要搵到佢),佢先㩒張飛比你。好多時D人企係門口,都唔知點攞飛,又無人理,其實佢套系統可以用 wechat 掃 QR code 拿位,但佢地無貼個 QR 出來,明嘅,wechat 香港少人用,anyway...講服務,佢間野D人好似個個都好忙,舉手(已經揮曬手)佢都當睇你唔到。自問,都好合理,等咗半個鐘D野都未到,先舉手問,但個個都扮睇你唔到。去幫襯嗰時又唔係繁忙時間,點解會咁唔得閒招呼啲客?另外,佢哋嘅處理好有問題,隔離枱叫左一様野,等人哋三催四催之後先至話售罄,其實如果賣晒,點解唔早啲同個客講?講食物,叫咗個生菜包,啲豬肉咸到一個點。至於其他食物,正正常常,係預期的味道,價錢亦合理,但如果服務係咁,就唔好收加一囉。
前後食左3次,一次比一次的體驗差。

2019-04-08
5 分鐘 (堂食)
2019-04-27 254 瀏覽
將軍澳海旁一帶新開咗幾間食肆,星期日下午帶著小狗散步甘岩經過,見到呢間泰國餐廳設有露天座位,非常適合一眾主人和毛孩一同進餐。而且對住海景,環境優美。可惜,呢份美好的心情由落order開始一點點地減去.....呼喚左幾次都冇反應,卻之後俾我捕捉到個waiter好幾次明明見到又扮見唔到喎😑(佢手上無做緊野的!)然後每次問拎水同餐具都要問幾次先比,真系令人好無奈...service方面真系有好大改善空間!至於食物方面,我地點左菠蘿炒飯,望落去色澤金黃,賣相吾錯,不過就飯太淋,炒得吾夠乾身。而炒金邊粉就份量少,錯覺以為自己叫咗下午茶,當時是午餐時間哦!之後還有個黃咖哩,又唔辣又淡味,唉 簡單啲來講又貴又難吃!☹️成餐唯一可取是椰青😂夠清甜。我認為食物就算一般都可以接受,但係服務差就真係會令成餐飯都食得不愉快。
而且對住海景,環境優美。

成餐唯一可取是椰青😂夠清甜。

2019-04-18 89 瀏覽
無諗過泰國餐廳可以難食到咁!見平時經過都好多人排隊 好多人食,所以襯假期前夕同朋友一齊試下,點知勁中伏! 好失望!首先生蝦係雪蝦,無味泰式鳳爪好似無醃製過咁,都係無味小食拼盤每款得兩件飲品最唔掂,芒果椰奶,無味,再加上芒果唔係真係芒果,好難形容嘅難飲🤢咖哩軟殼蟹麵包十分咸,蟹又咸咖哩又咸😖Pad thai似茶餐廳炒面,本身金邊粉係闊身少少,但呢度嘅似米粉咁幼最正常應該係個冬蔭公湯四個人食咗呢堆嘢要$12XX,味道同價錢完全唔成正比
無諗過泰國餐廳可以難食到咁!

首先生蝦係雪蝦,無味
泰式鳳爪好似無醃製過咁,都係無味
小食拼盤每款得兩件
咖哩軟殼蟹麵包十分咸,蟹又咸咖哩又咸😖
最正常應該係個冬蔭公湯

四個人食咗呢堆嘢要$12XX,味道同價錢完全唔成正比