2021-06-10 57 瀏覽
是次係同眼闊肚窄兼驚Be餓親嘅好朋友食飯😝😝兩條友叫到一枱都係!最終當然係食唔哂!要打包番屋企宵夜啦😜回顧吓食咗乜先!. 先叫咗個晚市二人餐$398😌都包咗好多菜式幾抵食!首先有全晚最得Be歡心嘅⭐椰汁雞湯⭐超足料又好香椰子味!!入面有嫩滑雞肉,車厘茄,本菇!飲落係少少冬陰公嘅酸但唔辣!無敵鮮甜開胃!必點😋再嚟有⭐脆炸蝦餅⭐由非常彈牙嘅蝦肉打成!嚿嚿都卜卜脆好正😃跟住係⭐黃咖喱牛肋條⭐雖然炆得唔算好腍身但件數好多!而且個咖喱汁用嚟點追加嘅蒜蓉包(四件$38)好滋味!然後嚟嘅⭐泰式炒雜菜⭐蔬菜種類好豐富(有粟米芯椰菜四季豆菇菌甘筍蕃茄仔椰菜花)連埋炸蒜&香料炒!不過不失👌再嚟⭐泰式鮮蝦炒金邊粉⭐比起跟油飯梗係揀Pad Tgai更有泰國風味啦!入面仲有啲大大隻蝦蝦!幾唔錯!隨餐仲叫咗兩杯可樂!正!另外仲散點追加咗⭐蒜香牛油雞翼(八件)$78⭐係單骨雞翼食得好方便!不過唔係特別出眾囉!仲有好重要嘅⭐泰式沙嗲串燒(自選咗三串牛三串雞)$88⭐強烈建議下次要揀哂全雞肉串燒😍😍點埋沙嗲醬食實在好好味👍最後仲要落埋跟餐優惠嘅⭐芒果糯米飯$28⭐略嫌飯太實同椰奶太淡味!普普通通嘅甜品囉🤣不過成餐真係勁

先叫咗個晚市二人餐$398😌都包咗好多菜式幾抵食!首先有全晚最得Be歡心嘅⭐椰汁雞湯⭐超足料又好香椰子味!!入面有嫩滑雞肉,車厘茄,本菇!飲落係少少冬陰公嘅酸但唔辣!無敵鮮甜開胃!必點😋再嚟有⭐脆炸蝦餅⭐由非常彈牙嘅蝦肉打成!嚿嚿都卜卜脆好正😃跟住係⭐黃咖喱牛肋條⭐雖然炆得唔算好腍身但件數好多!而且個咖喱汁用嚟點追加嘅蒜蓉包(四件$38)好滋味!然後嚟嘅⭐泰式炒雜菜⭐蔬菜種類好豐富(有粟米芯椰菜四季豆菇菌甘筍蕃茄仔椰菜花)連埋炸蒜&香料炒!不過不失👌再嚟⭐泰式鮮蝦炒金邊粉⭐比起跟油飯梗係揀Pad Tgai更有泰國風味啦!入面仲有啲大大隻蝦蝦!幾唔錯!隨餐仲叫咗兩杯可樂!正!另外仲散點追加咗⭐蒜香牛油雞翼(八件)$78⭐係單骨雞翼食得好方便!不過唔係特別出眾囉!仲有好重要嘅⭐泰式沙嗲串燒(自選咗三串牛三串雞)$88⭐強烈建議下次要揀哂全雞肉串燒😍😍點埋沙嗲醬食實在好好味👍最後仲要落埋跟餐優惠嘅⭐芒果糯米飯$28⭐略嫌飯太實同椰奶太淡味!普普通通嘅甜品囉🤣不過成餐真係勁飽!多謝哂!!
2021-06-09 43 瀏覽
❥ 𝘛𝘩𝘢𝘪𝘰𝘭𝘰𝘨𝘺✿/芒果糯米飯$68牛油單骨雞翼$78豬頸肉炒飯$88泰式沙嗲 $88 半打泰式明爐青檸烏頭魚$188燒大頭蝦$78泰式奶茶$38地方寬敞卡位空間感十足, 好舒服😊😊泰式沙嗲 $88 半打有牛、豬同雞選擇 串燒好香口 表面塗左蜜糖甜甜地沙嗲醬帶香濃花生味我最鍾意牛泰式香料味道不足 比較似港式串燒不過係好食😋豬頸肉炒飯$88有鑊氣份量好大 足兩碗飯🤣不過味道較淡 泰式明爐青檸烏頭魚$188酸辣味道令魚肉更提鮮 而且烏頭有黃油!幾足料 有墨魚仔 青口 蔬菜 湯底酸酸甜甜 淡淡青檸香味 好開胃/✿. 𝚈𝚞𝚖:𝟰/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕𝟰/𝟻𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $300/𝗵𝗲𝗮𝗱˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞☞ ☞ 𝘛𝘩𝘢𝘪𝘰𝘭𝘰𝘨𝘺 (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場2期6樓˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
❥ 𝘛𝘩𝘢𝘪𝘰𝘭𝘰𝘨𝘺

泰式沙嗲 $88 半打
泰式明爐青檸烏頭魚$188
燒大頭蝦$78
泰式奶茶$38

地方寬敞卡位空間感十足, 好舒服😊😊

泰式沙嗲 $88 半打

不過係好食😋
豬頸肉炒飯$88
有鑊氣份量好大 足兩碗飯🤣不過味道較淡
泰式明爐青檸烏頭魚$188

酸辣味道令魚肉更提鮮 而且烏頭有黃油!
幾足料 有墨魚仔 青口 蔬菜
湯底酸酸甜甜 淡淡青檸香味 好開胃

/✿
. 𝚈𝚞𝚖:𝟰/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕𝟰/𝟻
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $300/𝗵𝗲𝗮𝗱

☞ ☞ 𝘛𝘩𝘢𝘪𝘰𝘭𝘰𝘨𝘺 (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場2期6樓
2021-06-09 38 瀏覽
今晚難得黎左銅鑼灣就選左間泰菜食晚餐。別於一般泰菜金碧輝煌的裝潢,用上低調乾淨舒服的深綠色環境又幾唔錯。叫左個晚市二人套餐$398 包飲品,但如要飲泰式奶茶要加$10!3個人再另外點了小食就已經好足夠。冬陰功海鮮湯 調味偏酸,但有兩隻大蝦、魷魚青口等海鮮好足料。泰式鮮蝦金邊粉蝦肉都大粒爽口,唯味道偏淡。海南雞半隻雞肉非常嫩滑唔乾柴,不錯。酸辣鳳爪都幾大份,再多d醬汁就會好味d。蒜香牛油雞翼8件 $78係單骨雞翼,亦等於4隻份量。蒜香味幾濃,惹味。脆炸蝦餅 $38口感彈牙,幾抵食。芒果糯米飯 $78糯米飯同椰漿熱辣辣係幾好食,但塊芒果連皮上黎講真係十分唔方便。
今晚難得黎左銅鑼灣就選左間泰菜食晚餐。

3個人再另外點了小食就已經好足夠。

泰式鮮蝦金邊粉

蝦肉都大粒爽口,唯味道偏淡。

海南雞半隻

雞肉非常嫩滑唔乾柴,不錯。

酸辣鳳爪都幾大份,再多d醬汁就會好味d。

蒜香牛油雞翼8件 $78
係單骨雞翼,亦等於4隻份量。
蒜香味幾濃,惹味。

脆炸蝦餅 $38
口感彈牙,幾抵食。

芒果糯米飯 $78
2021-05-27
10 分鐘 (堂食)
2021-06-08 41 瀏覽
So Thai So Good🇹🇭 Thaiology🥢💫..最近好似成日係港島,今次又黎到銅鑼灣駱克道,想食個泰菜🥢。位於銅鑼灣廣場就有一間樓上餐廳,以淺綠色為主調,裝修簡潔又乾淨。而且店內廚師👨🏻‍🍳 都係由泰廚主理,以正宗烹調技巧 & 手法製作出各具經典既泰菜。身在香港🇭🇰 都可以食到正宗泰菜喔。ll $398椰汁雞湯 Thai Coconut Chicken Soup醃酸辣鳳爪 Spicy & Sour Chicken Feet原隻滷水豬手Braised Pork Hock泰式炒雜菜 Thai Stir-fried Mixed Veggies泰式鮮蝦炒金邊粉 Pad Thai3式串燒 (雞、牛、豬) BBQ Skewer +$88唔想煩❓ 晚市仲設有晚市套餐🥢 好抵食,有湯、小食、主菜、炒菜、粉麵。椰汁雞湯🍲 濃郁充滿椰奶香🥥,而且材料十足;泰式鳳爪🐥 好開胃既小食;原隻大大隻豬手🐽 好震撼😳,份量係真好多呢;Pad Thai 都係泰菜不能少,粉條煙韌又帶酸甜。最後我仲加左小食串燒🍢 泰式風味,3款口味中:豬肉🐽 最有驚喜,帶爽又不韌,肥瘦亦均勻呢。最後來個甜品:ll $78,

So Thai So Good🇹🇭 Thaiology🥢💫

l[晚市2 人套餐]l $398

原隻滷水豬手Braised Pork Hock

泰式鮮蝦炒金邊粉 Pad Thai

3式串燒 (雞、牛、豬) BBQ Skewer +$88

原隻大大隻豬手🐽 好震撼😳,份量係真好多呢;

豬肉🐽 最有驚喜,帶爽又不韌,肥瘦亦均勻呢。

最後來個甜品:l[芒果糯米飯🥭 Mango Sticky Rice]l $78,半份芒果肉質香甜,就是泰式芒果特色吧。而熟糯煙韌既甜糯米飯,微暖中配上椰汁同吃,令我吃不停。泰式特飲中,l[原個鮮椰青 Fresh Coconut $52]l & l[椰汁珍多冰 Cendol $48]l,都係唔少得。來騙騙味蕾自己在泰國吧。
×××[Thaiology]×××
©銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場2期6樓
2021-06-08 77 瀏覽
海南雞飯很失望,以為$88對佢有期望就太天真了。雞很少,飯很乾,酸菜跌晒,湯無味。雞有雞髀同雞翼尖😕?!皮過厚食落有肥油味,雞髀骨很大舊,最後有肉地方不多。油飯是我食過最乾身的,同炒飯一樣,有椰漿味太重。酸菜過酸不重要,重點係放到跌晒出碟,拍照前我有夾埋返去中間,但你叫我食唔食好?炒麵份量足夠,但中間有大量未攪勻的咸醬,一口淡一口咸…要食客自己攪拌先可以食。有花生🥜有長蔥配搭,金邊粉本身都有彈性。餐廳員工有善,坐位寛敝,只是感覺廚房為求快速上碟,不理食物質素。
海南雞飯很失望,以為$88對佢有期望就太天真了。
雞很少,飯很乾,酸菜跌晒,湯無味。

炒麵份量足夠,但中間有大量未攪勻的咸醬
2021-06-08
午餐
2021-06-08 68 瀏覽
海南雞飯很失望,以為$88對佢有期望就太天真了。雞很少,飯很乾,酸菜跌晒,湯無味。雞有雞髀同雞翼尖😟?!! 皮過厚食落有肥油味,雞髀骨很大舊,最後有肉的地方不多。飯是我食過最乾身的,同炒飯一樣,有椰漿味太重。酸菜過酸不重要,重點係放到跌晒出碟,拍照前我有夾返去中間,你叫我食唔食好?炒麵份量足夠,但中間有大量未攪勻的咸醬,一口淡一口咸…要食客自己攪拌先可以食。有花生🥜有長蔥配搭,金邊粉本身都有彈性。餐廳員工有善,坐位寛敝,只是感覺廚房為求快速上碟,不理食物質素。
海南雞飯很失望,以為$88對佢有期望就太天真了。
雞很少,飯很乾,酸菜跌晒,湯無味。

炒麵份量足夠,但中間有大量未攪勻的咸醬

鮮蝦金邊粉
2021-06-08
午餐
2021-06-08 77 瀏覽
好耐冇食泰國野lu, 今日又出左去銅鑼灣食好西~ 餐廳環境幾有情調,座位都幾闊幾舒服😸 同friend一人一個lunch set, 份量都多,我地兩個人係食唔晒嘅😂✨泰式鮮蝦炒金邊粉 - 上碟幾靚wo, d蝦都幾大隻幾爽口,個醬汁好夠味,但如果炒均少少會更好✨海南雞飯 - 好特別,俾埋雞翼同雞脾位我😂 d 雞都算滑,個油飯好香椰漿味,又唔會好油,仲好大碗👍飲品正常,服務都唔錯😺夜晚泥食應該會多d選擇,下次食下晚飯先~

泰式鮮蝦炒金邊粉

熱奶茶
泰式鮮蝦炒金邊粉
熱奶茶
2021-06-06 55 瀏覽
一層有3間餐廳你簡,仲有一間岩你既。電梯門一打開,Reception就會有職員問你訂左邊間餐廳,再帶你到餐廳同你既坐位。今次係食泰國,已經係第2次食,價錢真係好底,經openrice訂位仲有88折,都幾底食,位置就腳。第一次食海南雞,金邊粉,蝦餅,芒果糯米飯有胸,有翼,有脾,份量很足,可以滑啲緊好。金邊粉比較濕既。加錢小食,有啲細粒,所以下次叫左串燒。芒果糯米飯,正常無特別,芒果香甜,糯米飯淋上椰汁好好食,飯軟硬度岩我口味。第2次就豬手飯,小食串燒,椰青豬手飯份量好足夠。雞肉串燒好食,沙嗲汁有花生粒椰青清甜,但好難挖到啲肉出嚟食。

第一次食海南雞,金邊粉,蝦餅,芒果糯米飯
有胸,有翼,有脾,份量很足,可以滑啲緊好。
海南雞

金邊粉比較濕既。
金邊粉

加錢小食,有啲細粒,所以下次叫左串燒。

第2次就豬手飯,小食串燒,椰青
豬手飯份量好足夠。

雞肉串燒好食,沙嗲汁有花生粒

椰青清甜,但好難挖到啲肉出嚟食。

2021-06-06 55 瀏覽
4 人套餐好似幾啱食,所以叫左, 坦白講唔係難食, 但係總體嘅experience係頗差 1. 食物唔正宗, 安排古怪- 冬陰功湯四位餐居然唔係安裝餐牌用小鍋上,而係茶餐廳咁一大碗放低就算。份量可以裝滿 4 小碗。味道唔差,但唔夠熱, 而且咁岩我係請人食飯,咁嘅賣相真係驚嚇 - 黃咖哩: 從來無見過豆角同紅蘿蔔條喺咖哩菜式咁大量出現! 好奇怪。又係一碗放低,毫無presentation。肉有喺底下,唔難食,份量四人黎講算少。但抱歉真係覺得毫無泰國feel , 相當失望- pad Thai: 個餐叫完,居然第一樣係5分鐘內掉低碟炒粉! 被逼第一樣就食呢個絕對係怪 (你自己餐牌都寫喺最後一項),到之後食自然完全凍晒 ,味道也很死甜 - 烏頭魚係小爐上,但係唔入味- 大部分嘢幾分鐘內出晒,感覺係套餐丟低就最好盡快食完快走唔好阻收工 - 份量: 有 D 同 二人餐份量係一樣, 例如炒菜同pad Thai. 炒菜份量真係極少。覺得四人餐碟頭應該係4 人份量先合理 - 菜: 全部配菜 / 炒菜都係重複幾樣: 豆角,椰菜花, 本菇,椰菜, 每碟都係老是常出現,反而泰菜比較特別嘅菜種(例如白矮瓜) 無

1. 食物唔正宗, 安排古怪
- 冬陰功湯

- 烏頭魚係小爐上,但係唔入味

- 菜: 全部配菜 / 炒菜都係重複幾樣: 豆角,椰菜花, 本菇,椰菜, 每碟都係老是常出現,反而泰菜比較特別嘅菜種(例如白矮瓜) 無見過

總括, 呢間係銅鑼灣價錢, 茶餐廳feel黎嘅, 完全唔配合呢間餐廳嘅裝修 / 形象。其實自己食比較隨意,但今次係睇左菜單覺得presentation 都唔太差 (例如冬陰功湯有爐上) , 特別揀黎請朋友食。朋友盡量保持禮貌笑容,場面相當尷尬。🤪🤪🤪

相片: 通常靚嘅手機先食, 呢個本身唔打算影, 但係越來越失望,所以決定食過食剩都影吓做個紀錄
2021-06-04 39 瀏覽
調左新office,呢日就約返好熟既舊同事去食dinner,我地搵左銅鑼灣呢間泰國餐廳。打開餐牌,見到呢到有好多地道又吸引既泰國菜。我地有啲肚餓,所以點左好多野食。首先,我地點左青檸明爐魚烏頭,好大條既烏頭啊!落左好多香料去煮,青檸令到個湯汁帶啲酸味,加埋少少辣,酸酸辣辣咁,好開胃。個盤下面仲有火保溫,好貼心。除左烏頭之外,仲有其他海鮮同蔬菜,好豐富。另外仲有泰式生蝦剌身,Total有8集生蝦咁多,生蝦好新鮮,配埋特製既醬汁,地道又好味。點少得海南雞呢,雞肉好嫩滑!燒茄子好惹味。仲有甜甜既芒果糯米飯。
打開餐牌,見到呢到有好多地道又吸引既泰國菜。

點少得海南雞呢,雞肉好嫩滑!
燒茄子好惹味。
仲有甜甜既芒果糯米飯。
真係冇諗過銅鑼灣廣場第二期有咁正嘅泰國美食,有時我太懶唔想過海我朋友試過話好的“泰Thaiology”由資深泰廚主理及正宗的泰式烹飪技巧舒適嘅環境同高水準美食,令人稱心滿意分分鐘仲好食過我去泰國食嘅餐廳我好鍾意餐廳好似懷舊火車的車卡嘅感覺綠皮梳化和雲石枱,打造優雅又寬敞嘅環境食嘢都好講求環境,而且價格又經濟我發覺叫2人套餐又幾抵(份量都多)食美食同舉杯暢飲,可以令人心情開朗🍢重點推介必叫「小食拼盤」,價錢約100元多,今次是雞、牛串燒,最靚嘅串燒離不開好似我相片串燒有色澤、油亮和嫩滑,嫩滑嘅程度係我分唔到嗰個係牛肉🤔。我仔仔又讚不絕口的大蝦餅,咬下去仲有汁添,蝦肉非常新鮮和彈牙,另外微辣的魚餅做好重香茅味。🥗我老公要叫「柚子沙律」,青瓜絲又幼長,配上秘製辣汁,特別消暑同醒胃!🍲可能會問點解唔叫冬陰功呀,唔好獨沽一味,新嘗試叫「椰汁雞湯」幾特別,濃郁奶白色湯,佢係帶少少青檸嘅酸味同椰香鮮甜味,我仔仔整煲都飲咗好多,佢好吃貨。🐔平時我好鍾意食海南雞飯,呢個「海南雞」令人好有驚喜,我沒有選擇錯,大大片的雞髀肉,細看會見到肉汁正慢慢滲出來,我很久沒有食過這個水準了,雞皮如啫喱般滑溜,令人大飽口
真係冇諗過銅鑼灣廣場第二期
有咁正嘅泰國美食,有時我太懶唔想過海
我朋友試過話好的“泰Thaiology”
由資深泰廚主理及正宗的泰式烹飪技巧
舒適嘅環境同高水準美食,令人稱心滿意
分分鐘仲好食過我去泰國食嘅餐廳

我好鍾意餐廳好似懷舊火車的車卡嘅感覺
綠皮梳化和雲石枱,打造優雅又寬敞嘅環境
食嘢都好講求環境,而且價格又經濟
我發覺叫2人套餐又幾抵(份量都多)
食美食同舉杯暢飲,可以令人心情開朗

🐔平時我好鍾意食海南雞飯,呢個「海南雞」令人好有驚喜,我沒有選擇錯,大大片的雞髀肉,細看會見到肉汁正慢慢滲出來,我很久沒有食過這個水準了,雞皮如啫喱般滑溜,令人大飽口福。

🥦咁平凡嘅「泰式炒雜菜」都不錯,我覺得有啲似馬拉盞炒椰菜,唔辣,好重爆蒜香味,椰菜又爽口,吃得多肉和炸野嘅時候,來幾片份外開胃。夏日怎少得特飲,套餐包2杯飲品,可另外加錢升級叫椰青和菠蘿梳打。
柚子沙律
海南雞
炸蝦餅
椰汁雞湯
2021-06-02
2021-06-03 30 瀏覽
呢間泰thaiology 平日晚市都幾full👨‍👩‍👧‍👧,所有經典嘅泰國🇹🇭菜式,都會可以喺度搵到,我哋就叫咗青檸明爐烏頭🐟,呢個推介,因為佢個湯底好好飲,一路食飯,一路忍唔住不停不嚟飲🥣.另外仲叫咗青咖喱雞🐔配香酥薄餅🫓,青咖喱少少辣🌶,但係要來點薄餅就好正.蒜蓉牛油雞翼🍖一上枱嘅時候聞到好香嘅蒜蓉牛油味🧈,不過如果醃埋隻雞翼,相信會更入味、更好食.甜品就叫咗芒果🥭糯米飯🍚,個飯嘅份量多得誇張😯,比平時一碗白飯仲多,啲飯仲暖粒粒,同埋欣賞佢個椰漿夠杰身

2021-06-01 54 瀏覽
近排先知銅鑼灣廣場上面開咗間泰國菜,平日同男朋友嚟到,人唔少,好多上班族嚟食lunch~ 被安排坐係窗邊大卡位,好闊落,望到街景又有自然光🤩餐廳裝潢同其他泰菜餐館好唔同,以墨綠色為主調,年輕得嚟有格調,欣賞😬Lunch set選擇唔算好多,但就非常經濟實惠,都只係$58-$88,包埋野飲😍海南雞嫩滑無骨,啖啖肉,仲有冬瓜湯送!只係略嫌黑醬油咸咗啲,但辣醬就好唔錯🤤至於Pad Thai份量唔少,味道酸酸甜甜,好開胃😚

至於Pad Thai份量唔少,味道酸酸甜甜,好開胃😚
2021-05-31 54 瀏覽
出嚟cwb搵食,見OpenRice comment 幾好,就試吓泰國菜,book 左位,但都等左15分鐘先入座。叫左個2人餐、生蝦刺身、芒果糯米飯和芝士蝦丸。海南雞不錯,油飯都好味。但我生蝦刺身竟然係超市既急凍刺身?因為個碟太細,上碟時,d蝦尾掂哂張枱🙄🙄,芝士蝦丸超大粒,蝦肉彈牙,係d粉太厚。冬蔭公偏甜,重番茄味,不過海鮮都足料。芒果糯米飯好大碟,不過味道真係麻麻,食左舊芒果就放棄咗。個生蝦刺身真係最敗筆之作。
芝士蝦丸
生蝦刺身
芝士蝦丸
2021-05-31 730 瀏覽
銅鑼灣越開越開多新餐廳,除左好多過江龍之外,亦有好多東南亞菜今次有朋友介紹,開左一間新既泰式餐廳咁一於襯有時間就約人食飯晚市有2或4人餐,價錢平均200蚊一位湯品2選1,冬蔭海鮮或椰汁雞湯小食三款選一,酸辣鳳爪或脆炸蝦餅,或青木瓜沙律主食,海南雞半隻或原隻滷手豬手或青黃咖哩豬雞牛仲未完,仲要上多碟泰式炒雜菜,仲有2碗油飯,包飲品2杯未食已經覺得肯定食唔曬,呢個份量根本夠3-4人食...lol$398咁多野食,最好自備外賣盒,食剩唔好浪費!最快先上飲品,凍檸茶無乜特別,茶味唔夠濃~再黎就係唔洗煮既海南雞飯,有加熱過份量超勁,半隻?!雞胸肉厚,皮薄帶脂,但本身雞味淡,浸雞應該無咩落香料,食唔到但唔算柴皮,合格水準,雞肉厚身啖啖肉,靠個辣汁同黑醬汁提味再黎兩碗勁大油飯,食得出好乾爽,淡淡油香,薑黃唔會重味再黎就係炒雜菜,乜都有,大堆頭,連椰菜花都有,估佢唔到炒出黎幾香口,份量又係勁大碟,食左七成已經投降再黎就飲湯,冬蔭功湯,足料酸辣,料頭比足,蝦,魷魚,各種香料,飲落味濃刺激開胃全靠佢解膩將個兩人餐食得七七八八,係好飲既我忘記左原來仲有個大佬,叫做炸蝦餅~四大件!牛肉咁大球~炸至脆身黃金色澤
今次有朋友介紹,開左一間新既泰式餐廳
咁一於襯有時間就約人食飯
晚市有2或4人餐,價錢平均200蚊一位
湯品2選1,冬蔭海鮮或椰汁雞湯
小食三款選一,酸辣鳳爪或脆炸蝦餅,或青木瓜沙律
主食,海南雞半隻或原隻滷手豬手或青黃咖哩豬雞牛
仲未完,仲要上多碟泰式炒雜菜,仲有2碗油飯,包飲品2杯

$398咁多野食,最好自備外賣盒,食剩唔好浪費!
最快先上飲品,凍檸茶無乜特別,茶味唔夠濃~

再黎就係唔洗煮既海南雞飯,有加熱過
但唔算柴皮,合格水準,雞肉厚身啖啖肉,靠個辣汁同黑醬汁提味
再黎兩碗勁大油飯,食得出好乾爽,淡淡油香,薑黃唔會重味

再黎就係炒雜菜,乜都有,大堆頭,連椰菜花都有,估佢唔到
炒出黎幾香口,份量又係勁大碟,食左七成已經投降

全靠佢解膩將個兩人餐食得七七八八,係好飲既

我忘記左原來仲有個大佬,叫做炸蝦餅~四大件!牛肉咁大球~
炸至脆身黃金色澤,咬開勁彈牙,仲有蝦肉碎,出奇地好食,咁大粒都咁彈牙香脆

最後只食剩2件雞半碗飯,總算無浪費廚房心機
食量細既朋友唔好點2人餐,肯定食唔曬,份量勁多
足料抵食,價錢合理,食物水準中上水平 冷氣夠勁凍

#銅鑼灣 駱克道463-483號 #銅鑼灣廣場 2期6樓
#泰式 #泰國菜 #銅鑼灣美食 #炸蝦餅 #堂食 #外賣
5 分鐘 (堂食)