2019-04-23 203 瀏覽
烈日炎炎,午餐時間好想飲一杯泰式檸茶解渴。經過此處,發現裝修新穎,不似傳統泰式餐廳般逼仄,便坐下一試。午餐由$48起,已包括飯或麵,小食一份以及凍或熱飲一杯,非常公道了。是日選擇了家鄉滷鴨胸金邊粉,串燒雞以及凍泰式檸檬茶。檸茶來先,淡淡的泰式紅茶配上青檸,非常清爽。串燒雞是雞瘦肉配上沙爹汁,夠香口又不會油膩。最後上船麵,湯頭屬於比較淡的,合我口味,喜歡濃味的朋友,可以用檯面的調料自己調味。船麵內有三塊厚切滷鴨胸,兩塊豬紅,少量菜譜及通菜。最失望的是鴨胸,完全不入味,只能嚐到一陣雪櫃味,有點失望。但以$48一個午餐lunch來講,也許不能要求太高了吧。
2019-04-23
2019-04-17 164 瀏覽
同好多香港人一樣鍾意食泰國菜,而呢間專食泰國麵,就唔使次次都係魚蛋粉牛腩麵木瓜沙律:醬汁調得好,夠辣,夠酸,我點左咁多樣嘢,呢個最好食安格斯牛肉船麵:我揀咗蛋麵,有牛腩,牛丸,牛肉...份量足蛋麵唔會太軟身,推介!湯底濃郁,但又唔會太鹹牛肉牛丸都好食,牛肉好滑,入口即溶。牛丸係泰國口味,唔會超彈牙,比較𣺉身,牛腩有d可惜,好硬..海南雞飯:好一般!雞瘦,油飯應該係海南雞飯精髓,不過油飯唔夠香。湯比較鹹,個人比較喜歡清湯,有d失望椰菜苗 - 烚,冇要炒差!菜未洗乾淨,有泥,有好多菜蟲,衛生唔合格水準有d漂忽,冇以前咁好食。今次有d失望😞服務一般,店員唔太responsive (我去嘅時候係非繁忙時間,不過店員都唔係太理我)上菜速度:5/10 每人平均消費:110

木瓜沙律:
醬汁調得好,夠辣,夠酸,我點左咁多樣嘢,呢個最好食
木瓜沙律

安格斯牛肉船麵:
我揀咗蛋麵,有牛腩,牛丸,牛肉...份量足
蛋麵唔會太軟身,推介!湯底濃郁,但又唔會太鹹
安格斯牛肉船麵

海南雞飯:
海南雞飯

椰菜苗 - 烚,冇要炒
差!菜未洗乾淨,有泥,有好多菜蟲,衛生唔合格
椰菜苗

水準有d漂忽,冇以前咁好食。今次有d失望😞

上菜速度:5/10

每人平均消費:110
2019-04-05
木瓜沙律
安格斯牛肉船麵
2019-04-14 94 瀏覽
I heard a lot of good comments about this restaurant so I went there to try it out. I was very disappointed with the board noodles as the noodles texture was horrible. There weren’t many ingredients and the soup was a bit mild in term of flavour.

2019-04-06
2019-04-14 73 瀏覽
有好一段時間沒有到訪,今天午餐時段到來,一如以往點了豬肉船麵,船麵一到便覺湯的色水淺了很,豬肉的用料也覺不同,一試湯的味道,淡了很多,跟之前完全兩回事,金邊粉的質地也怪怪的,之前都是因爲船麵而來的,這次是切底的失望,懷疑是否已易手。跟餐還有杯熱奶茶,一入口是室溫奶茶,舉手問職員:我叫的是熱奶茶,但這杯完全不熱。他竟說:是暖的。我說:但這不是暖,是室溫。這時另一女職員介入:不夠熱嗎?我叮番熱俾你。我來不及拒絕她這樣有禮的服務,她已二話不說的拿走奶茶去翻叮! 乜料呀?翻叮奶茶?接受不了,算了,反正船麵已經不再,就以後都不用再來。

2019-04-06 442 瀏覽
話說朋友打電話黎約食飯,我二話不說就應承左。朋友問我想食乜嘢時,我個腦海就諗起好想食船麵,於是就同朋友提議去旺角食啦...約埋朋友19:00後就同朋友講先到先攞位。18:30準時收工後就坐的士落去旺角,去到嘅時候啱啱好19:00,朋友未到嘅時候,我就入去攞位先,入到去覺得有少少奇怪,因為對上一次我同Honey嚟嘅時候排隊起碼等咗15分鐘,今次竟然唔使排隊之餘,店內入邊嘅座位可以隨意選擇,因為加加埋埋嘅食客都唔夠10個人。咁都唔理啦,因為一心都係想食船麵先黎泰麵膳,咁我就睇定餐牌揀定野食等埋朋友黎啦!睇咗幾樣野食後,朋友就剛剛好黎到,咁最後我地就決定要一碗安格斯牛肉船麵、炸雲吞、串燒&蒜蓉包。先講個船麵,完全無哂之前食嗰種味道,個湯失色咗,而個河粉完全奇奇怪怪咁!因為上一次黎食嘅時候,Honey都係點呢一個安格斯牛肉船麵,佢都係要河粉,我都有食到,上一次食嘅河粉係同我地喺泰國食嘅一樣,但今次食嘅河粉,完全係只可以用難食黎形容!個口感就好似粉果外面嗰層皮用黎整湯河,試想像一下個粉果浸湯之後再拎黎食,簡直好似食糊仔咁!而蒜蓉包嗰方面,一心諗住會有蒜蓉味,但識落只係得牛油味道!炸雲吞,應該改名

而蒜蓉包嗰方面,一心諗住會有蒜蓉味,但識落只係得牛油味道!

炸雲吞,應該改名叫做炸雲吞皮,炸6塊嘅雲吞皮收我30幾蚊!

唯一一樣最正常嘅就係串燒,但個醬汁都係麻麻地!

呢餐食完真係超失望,返屋企同Honey講,佢話我豬,之前要排長龍,而家繁忙時間入到去間店舖都仲有大把吉位就知差咗啦!
2019-03-15
雨毛毛咁,無胃口,搵野食都難D... 行過一間專賣船麵嘅泰國舖,午餐餐牌都幾吸引,主食加小食加飲品,$60 有找~ 試下先!午市套餐,揀左海南雞跟油飯,串燒豬2串,凍泰式奶茶(凍飲唔使加錢, 特飲加$5-$8)海南雞份量好足,已經起哂骨,皮厚(減肥都要食皮,唔好鬧我~~),肉滑,驚喜地覺得,都拍得住海南雞飯專門店~油飯香口而不油膩,一大碗,男孩子都夠飽,我可以分2餐食(哈哈哈)串燒豬就正常地OK 喇,午餐多個小食食下,開心囉~杯奶茶都OK,茶記奶茶咁囉,係OK 好飲嘅~

串燒豬就正常地OK 喇,午餐多個小食食下,開心囉~
杯奶茶都OK,茶記奶茶咁囉,係OK 好飲嘅~
海南雞飯午餐
2019-03-27
10 分鐘 (堂食)
海南雞飯午餐
  • 海南雞配油飯+豬肉沙爹串燒2 串
2019-04-01 80 瀏覽
約左朋友食lunch,佢話好耐無食Thai food,我之前食過一次都唔錯,再黎一次先。牛肉丸船麵 - 水準同上一次食差不多,今次好似辣左少少,牛肉丸彈牙,粉絲吸哂船麵既湯底,勁入味。份量就一般,唔會食得太飽。午餐仲有一款小食,點左泰式酸辣無骨鳳爪,唔辣但酸微微,令人好開胃!另外包一杯飲品,叫左一杯熱既泰式奶茶,茶底唔錯,好香濃,但杯奶茶係加左糖先上,比較甜,我prefer 自己加糖。食物整體都ok,但有一位服務員既態度就一般,明明我已圈左要粉絲,佢自己睇唔到,走黎問我時,好似審販咁🙄!
2019-03-28
2019-03-28 45 瀏覽
泰國出名重口味,#泰國船麵 的湯底極為濃郁,一定可以滿足到 #重口味 的人😂.是次選擇了 #安格斯牛肉船麵,牛肉超級滑,而且牛肉味重,連同 #濃郁 湯底,每一啖都是 #震撼味蕾 的重口味享受😂金邊粉拖湯力強,每條麵都沾上湯🤤
2019-03-20 49 瀏覽
平日晚上8點半到達,有一半滿。安格斯牛肉船麵(金邊粉)去過泰國但無食過船麵。見湯頭很深色,但飲落不算濃味。配料有3粒肉丸(味道很淡分不到是牛還是豬),3片牛肉(好細塊,味道正常)和一舊牛肋條(正常)。金邊粉索了湯汁還可以。泰色豬頸肉乾撈(黃麵)像雲吞麵店一樣,撈麵會跟碗湯。豬頸肉味道正常,黃麵不會過淋。但整碗麵沒有甚麼泰特色。海底椰大樹菠蘿椰汁冰偏細杯,同一隻杯在某些餐廳是熱飲用的。連埋冰都裝唔滿。糖漿自己落。有啲黃色一條條應該係大樹菠蘿絲,但整杯都沒有大樹菠蘿味。Overall 味道一般,份量偏少,可能預你要叫啲小食先飽。
平日晚上8點半到達,有一半滿。

安格斯牛肉船麵(金邊粉)

泰色豬頸肉乾撈(黃麵)

海底椰大樹菠蘿椰汁冰
偏細杯,同一隻杯在某些餐廳是熱飲用的。連埋冰都裝唔滿。
糖漿自己落。
有啲黃色一條條應該係大樹菠蘿絲,但整杯都沒有大樹菠蘿味。

2019-03-19
2019-03-16 66 瀏覽
落單落錯哂!話說本身選擇牛丸船河,交比職員,佢發現我無簡粉的種類,就問完我,幫我加落張單。。。點知佢畫左落去安格斯船河果格。。。收銀個小朋友,真係小朋友的(似童工),又無發現有問題,就直接落單,又吾幫我加底。。。完全無認真對過張單紙。。。安格斯船河有骨。。。肥牛點會比啲骨人食(相片一有標示)食食下發現有兩片。。。粉煮得太耐。。。如果多啲湯會好啲之前試過尖沙咀果間,幾好吾錯。點知旺角就。。。以後吾會黎

粉煮得太耐。。。如果多啲湯會好啲

之前試過尖沙咀果間,幾好吾錯。點知旺角就。。。以後吾會黎
2019-03-15
2019-02-25 115 瀏覽
豬肉船麵,整體味道始終不及當地的好味。最令人失望嘅係泰國調味四寶竟然無糖又無辣椒粉不在話下,酸辣椒水又無味,魚露辣椒水都算啦無辣味,重要無啦啦有撈檬汁同辣椒油,其實我食緊啲咩呀!成碗粉唔落調味四寶真係唔覺有咩味。泰國豬肉丸係好食,但無啦啦為左個‘豬肉’船麵放棄用豬肉而用豬腩片咁港式做咩呢,咁不如做港式特色粉麵啦!報稱泰廚係度煮都無用啦,連最基本嘅泰國調味四寶都是但求其,重要收得碗嘢又唔平真係想再食都好難。雖然嘢食麻麻,但服務都算係咁,都會俾個籃放住個袋。
豬肉船麵,整體味道始終不及當地的好味。

成碗粉唔落調味四寶真係唔覺有咩味。

真係想再食都好難。

雖然嘢食麻麻,但服務都算係咁,都會俾個籃放住個袋。
2019-02-25 83 瀏覽
上次係尖沙咀食過船麵之後就愛上了…… 今日行經旺角見到一間裝修好似幾特別,又係食船麵嘅,所以就走咗去幫襯!初時睇menu都覺得唔錯……仲有安格斯牛肉船麵我覺得有D貴架……$68 無飲品,但見張圖又幾吸引,好啦食啦……但講明湯底係辣嘅……對唔食得辣嘅我就有少少擔心,但侍應講唔係超辣,咁好啦……點知嚟到我真係O嘴 ,佢碗粉同佢嗰張圖完全貨不對版我一直擔心嘅辣, 根本感受完全感受唔到囉,啲粉一嚿嚿黐埋晒味道……唉!我唔識欣賞啦
初時睇menu都覺得唔錯……仲有安格斯牛肉船麵

我一直擔心嘅辣, 根本感受完全感受唔到囉,啲粉一嚿嚿黐埋晒
味道……唉!我唔識欣賞啦

2019-02-24 93 瀏覽
未食過黑蚊蚊嘅船麵,今次行過見到一間,馬上試一試先。 兩個人,叫兩個粉仔一個小食試試佢啦。泰式炒金邊粉: 泰式炒金邊粉份量極少,好似大概有用筷子夾上去 有五注,而金邊粉裏面的肉少於有少,味道還算可以。安格斯牛肉船麵: 跟住落嚟呢個船麵,其實全面係乜我都唔知,但係見到佢湯底係黑蚊蚊的,安格斯肉食落去不像安格斯,沒有什麼量牛肉味,已黑蚊蚊的湯亦都冇什麼特別。燒豬頸肉: 最後一道菜就是燒豬頸肉,這道菜應該係每一間鋪頭都做到好難唔好食的東西,而他們都把水準發揮得一般一般, 應該沒有下次的餐廳。

2019-02-22 63 瀏覽
有網友話船麵份量唔多夠,其實係泰國艇仔買果d差唔多,湯底覺得唔錯下,飲完都唔係太口乾,我叫左黃麵太稔咯,d餸有陣腥味,就算係豬肉都唔係咁,我最愛豬潤好似紙皮咁,又乾又硬男友話整咩係安格斯牛,比返靚少少肥牛好過小食算係低食30幾蚊一款,普普通通不過不失,鳳爪得酸無辣同埋唔太入味,青木瓜沙律入面有芽菜同生豆角都幾清新下,但個汁少左d有樣野要讚下,個辣椒油超香,唔會死辣,有興趣可以係收銀度買返樽熱龍蜜都幾好味,一杯有6粒龍眼都算係咁,男友杯大樹菠蘿椰汁冰,我覺得陣味唔夾,男友話淨係飲到椰汁味
男友話整咩係安格斯牛,比返靚少少肥牛好過
2019-02-16
2019-02-22 28 瀏覽
週日落旺角購物、掃街(街頭小吃),路過”泰麵膳”有印象幫襯過尖沙嘴分店嘅出品唔錯,午飯時間見𥚃面人小小,一於坐底試試午市套餐醫吓個肚。~ 海南雞配油飯+豬肉沙爹串燒2 串+凍檸水雞肉嫩滑黃油皮,肥瘦均勻,唔錯,配上泰式酸辣汁送飯唔錯,油飯普普通通不過不失,合格。豬肉沙爹串燒咬落有肉汁唔會話柴皮咁,合格~ 牛肉丸船麵(金邊粉)+ 鷄肉沙爹串燒 +7喜先喝一口靈魂嘅湯,豬血底湯頭夠濃厚,香料味有層次,熱辣辣配上大量嘅芽菜同甕菜、正!要挑剔的話泰式來貨急凍牛肉丸非個人喜好。雞肉沙爹合格。~ 紅咖哩牛肋條飯 + 泰式酸辣無骨鳳爪 + 鮮青寧梳打紅咖哩醬汁放入大量茴香籽、香菜籽、泰國青檸葉、香茅、南薑、紅乾蔥頭、大蒜、蝦醬等等香料炆煮,入口味道豐富有層次,送白飯一流,牛肋條火喉夠,入口軟滑,份量適中。泰式酸辣無骨鳳爪辣度過高(係超辣果種),如果可以減翻小小辣度會更好。

~ 海南雞配油飯+豬肉沙爹串燒2 串+凍檸水

海南雞配油飯

豬肉沙爹串燒咬落有肉汁唔會話柴皮咁,合格

~ 牛肉丸船麵(金邊粉)+ 鷄肉沙爹串燒 +7喜

牛肉丸船麵(金邊粉)

雞肉沙爹合格。

~ 紅咖哩牛肋條飯 + 泰式酸辣無骨鳳爪 + 鮮青寧梳打

紅咖哩牛肋條飯

雞肉+豬肉沙爹串燒
泰式酸辣無骨鳳爪
海南雞配油飯
牛肉丸船麵(金邊粉)
紅咖哩牛肋條飯
雞肉+豬肉沙爹串燒