2025-04-01 143 瀏覽
今日我和朋友去了吃泰國菜。蟹肉奄列($168):蟹肉的鮮嫩與雞蛋的柔軟相結合,口感相當豐富。蟹肉的細膩和滑嫩能夠很好地融入到奄列之中,帶來舒適的咀嚼體驗。蟹肉的天然鮮味與奄列的蛋香相得益彰。正宗曼谷三口船麵:曼谷招牌豬肉河:湯底濃郁的香味,讓每一口都充滿了層次感。豬肉肉質鮮嫩,口感滑順,能夠讓人在享用時感受到肉的多汁與豐富的味道。曼谷招牌牛船河:牛船河的精髓在於其濃郁的湯底。湯汁鮮香,略帶麻辣,讓人一口接一口,十分過癮。軟滑的河粉吸收了湯汁的精華,口感極佳。麵條的彈性適中,不會過軟或過硬,非常適合與湯底相搭配。曼谷招牌牛腩干撈:牛腩的肉質經過長時間的燉煮,肉質軟嫩且入味,能夠輕易地融化在口中。麵條與牛腩相搭配,吸附了濃郁的湯汁,使每一口都充滿風味。能在這餐廳裡面吃到正宗泰國街頭粉仔,真係好正。泰式燒豬頸肉:燒製後的豬頸肉外表呈現漂亮的金黃色,肉質因為醃製而更加軟嫩,非常鮮美。牛奶烤豬肉:牛奶烤豬肉是一道特別的料理,它將牛奶的香濃與豬肉的鮮嫩相結合,令人驚豔。
今日我和朋友去了吃泰國菜。

蟹肉奄列($168):

蟹肉的天然鮮味與奄列的蛋香相得益彰。

正宗曼谷三口船麵:

曼谷招牌豬肉河:

湯底濃郁的香味,讓每一口都充滿了層次感。

曼谷招牌牛船河:

曼谷招牌牛腩干撈:

麵條與牛腩相搭配,吸附了濃郁的湯汁,使每一口都充滿風味。

能在這餐廳裡面吃到正宗泰國街頭粉仔,真係好正。

泰式燒豬頸肉:

牛奶烤豬肉:

2025-04-01 75 瀏覽
同班friend去開尖沙咀搵食,發現呢間新開嘅泰國野,主打泰式風味串燒同粉麵,價錢合理,即刻入去試吓! 佢有三款招牌嘅三口船河,細細碗我哋三個都試晒**曼谷招牌牛腩河乾撈配泰國蛋麵** 牛腩燜得夠淋,醬汁濃郁帶少少甜,撈埋彈牙嘅泰國蛋麵,掛汁力一流,食落好夠味! **曼谷招牌牛船河配金邊粉** 湯底濃郁帶少少藥材香,牛雜份量足,金邊粉索晒湯汁,朋友話有啲似泰國街頭風味,幾正宗! **曼谷招牌豬肉河配河粉** 豬肉片嫩滑,湯底清甜,河粉滑溜,加埋啲炸蒜同香葉,簡單但好食,唔會太膩。 **生菜包** 炒到香噴噴嘅豬肉碎,仲加咗啲內臟類,加埋酸辣醬,用新鮮生菜包住食,清爽又開胃,好啱做前菜! **牛奶烤豬肉** 第一次試牛奶醃嘅豬肉,燒到外層微焦,咬落去超嫩滑,仲帶淡淡奶香,好特別! **沙嗲雞串** 雞肉燒得啱啱好,沙嗲醬香濃帶花生香,微微辣好惹味! **手打蝦餅** 外脆內彈,蝦肉鮮甜,點埋甜辣醬更加提鮮,朋友話比好多泰國餐廳做得更好食,份量仲好大份添! 整體來講,呢間串燒同粉麵都高質,價錢合理,尤其係沙嗲雞串同牛奶烤豬肉真係必試!環境唔算大但坐得舒服,服務

佢有三款招牌嘅三口船河,細細碗我哋三個都試晒

**曼谷招牌牛腩河乾撈配泰國蛋麵**

**曼谷招牌牛船河配金邊粉**

**曼谷招牌豬肉河配河粉**

**生菜包**

**牛奶烤豬肉**

**沙嗲雞串**
雞肉燒得啱啱好,沙嗲醬香濃帶花生香,微微辣好惹味!

**手打蝦餅**

整體來講,呢間串燒同粉麵都高質,價錢合理,尤其係沙嗲雞串同牛奶烤豬肉真係必試!環境唔算大但坐得舒服,服務都幾快手,下次一定會再嚟!😋😋

📍 泰絕 (尖沙咀)
尖沙咀科學館道14號新文華中心地下10A號舖

#香港美食 #香港必食 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodpic #hkfoodie #hkfoodies #foodblogger #berryfoodie #berry尖沙咀 #泰國菜 #泰絕
2025-04-01 74 瀏覽
招牌河粉系列,真係令人驚喜!係**泰斗招牌牛船河**,湯底清甜得嚟帶住濃郁嘅牛骨香,河粉滑溜得嚟又掛湯,牛肉片切得薄身,入口即化,正!跟住試埋**泰斗招牌豬肉河**,豬肉片醃得入味,肉質嫩滑唔柴,配埋清湯底好夾。最後仲有**泰斗招牌牛腩河**,牛腩炆得夠淋,筋膜位仲帶啲咬口最正係可以挑戰自己食到幾碗,細細碗咁食法,不知不覺就食咗四五碗!仲有其他口味可以揀,每款都係地道泰國風味,真係好似去咗泰國街頭咁。特別要提嘅係**啖啖蟹肉奄列**,外層煎得金黃香脆,一切開就見到滿滿嘅蟹肉餡料,鮮味十足,絕對係誠意之作。飲品方面,**菠蘿沙冰**同**芒果沙冰**都打得夠細滑,果味天然清新,解膩一流。**牛奶烤豬肉串**絕對係驚喜之作,豬肉用牛奶醃過特別嫩滑,炭火烤出嚟帶住微微焦香,點埋特製醬汁更加惹味。椰汁難湯(細)**絕對係必試之選!椰奶香濃得嚟有酸辣味,口感豐富。熱辣辣咁食落肚,好有泰國街頭風味。甜品方面,芒果糯米飯very tasty !
招牌河粉系列,真係令人驚喜!

特別要提嘅係**啖啖蟹肉奄列**,
菠蘿沙冰**同**芒果沙冰**
都打得夠細滑,果味天然清新,解膩一流。**

牛奶烤豬肉串**

甜品方面,芒果糯米飯very tasty !
2025-03-31 99 瀏覽
泰絕4月我就去泰國啦,雖然緬甸地震令泰國都受波及有點擔心,但買定保險先以防萬一。今日搵朋友去袋泰國正宗街頭船麵,香港都可以食到正宗泰國街頭粉仔 細細碗,女仔都可以一次食3-4碗唔同口味,細細碗是正宗size !$32 碗有豬肉,牛同牛腩,可選湯/撈,仲可以揀麵底!豬肉片同肉丸彈牙,牛是半生牛片醃牛丸,牛腩就滑而富牛味,湯濃惹味秘制牛奶豬肉兩串 ,牛奶是因為醃肉好juicy 仲有地道泰國小炒,蟹肉奄列入面有好多蟹肉碎,外層焦到金黃微焦,落chill sauce 就更惹味$138 半隻燒春雞,香噴噴,狂食肉呀!雜果手打雙重檸檬茶 地址: 尖沙咀科學館道14號新文華中心地下10A號舖Amazing Thai
泰絕

今日搵朋友去袋泰國正宗街頭船麵,香港都可以食到正宗泰國街頭粉仔[船面] 細細碗,女仔都可以一次食3-4碗唔同口味,細細碗是正宗size !$32 碗有豬肉,牛同牛腩,可選湯/撈,仲可以揀麵底!豬肉片同肉丸彈牙,牛是半生牛片醃牛丸,牛腩就滑而富牛味,湯濃惹味

秘制牛奶豬肉兩串 ,牛奶是因為醃肉好juicy

$138 半隻燒春雞,香噴噴,狂食肉呀!

雜果手打雙重檸檬茶

地址: 尖沙咀科學館道14號新文華中心地下10A號舖

Amazing Thai
2025-03-31 82 瀏覽
船麵的特點在於其小巧的碗型,讓人忍不住想挑戰自己到底能吃幾碗。今次就黎嘗試正宗曼谷‘三口’船麵!名符其實的三小碗:分別是招牌豬及牛,還有牛腩;每碗更可自選麵底及湯底。今次選擇了以下配法:招牌牛肉河粉:被河粉的精盈通透及口感驚豔了。麵底是一條條長長闊闊的河粉; 口感煙韌且是透光的,配上新鮮牛肉片及濃厚湯底,好食!船湯帶有微辣 ,好開胃好過癮!小小心思位:會配埋牛栢葉!因為是細細碗的關係,成個湯底口味到被我喝清光!招牌豬肉米粉同樣湯底是辣辣的,配上極之索味的米粉,正是泰國街頭的原汁原味。牛腩泰國蛋麵:麵質Q彈,配上魚露辣汁干拌,又是另一番風味!再加2串地道小食秘制牛奶豬肉串。似乎是用牛奶醃製,肉質柔嫩;燒起時香氣四溢,再搭配特製的醬汁酸酸甜甜醬汁,好清新!蟹肉奄列最後不得不提的就是蟹肉奄列。未切開的時候已感受到奄列內的份量及澎湃。入面滿滿的蟹肉,可以用啖啖肉形容,蟹肉沒有腥味而且是有咬口,融合了蛋香的奄列,口感滑順,正!黃咖喱牛坑腩配蒜蓉包;蒜蓉包烤得金黃脆邊;牛坑腩更是牛味最濃,選用肥瘦適中的肉質。

今次選擇了以下配法:
因為是細細碗的關係,成個湯底口味到被我喝清光!

牛腩泰國蛋麵:麵質Q彈,配上魚露辣汁干拌,又是另一番風味!

蟹肉奄列

呢間泰國餐廳 位置並不顯眼噴水池位置行去停車位鎖匙圈先會見到但係食物質素絕對有驚喜香港都可以食到正宗泰國街頭粉仔船面特別推介牛奶烤豬肉 第一次喺香港食 串燒沙嗲牛 精華在於滿滿花生香味嘅沙嗲汁 而且牛肉燒出嚟處理得好好泰式生蝦價錢係有啲貴 不過實在生蝦嘅誘惑三種細細碗嘅船麵招牌牛船河 招牌豬肉河 招牌牛腩河泰菜的標志, 黑色或黯紅色的湯底是它的最大特色!黑色湯底味道極為濃郁 鮮濃秘訣摻入了豬或牛血,不過湯喝不出有血腥味兩款濃湯麵 另外一款係汁撈 細細碗 可以食到唔同口味另外啖啖蟹肉奄列 係我見過最多蟹肉 不計成本嘅蟹肉奄列大大份 超級多蟹肉 值回票價手打雙重檸檬綠茶 泰式奶茶沙冰呢兩款飲品我哋都中2 整得幾有誠意檸檬綠茶見佢整咗好耐 奶茶冰沙唔會好甜

呢間泰國餐廳 位置並不顯眼
噴水池位置行去停車位鎖匙圈先會見到
但係食物質素絕對有驚喜
香港都可以食到正宗泰國街頭粉仔船面
特別推介牛奶烤豬肉 第一次喺香港食
泰式生蝦價錢係有啲貴 不過實在生蝦嘅誘惑
三種細細碗嘅船麵
招牌牛船河 招牌豬肉河 招牌牛腩河
泰菜的標志, 黑色或黯紅色的湯底是它的最大特色!
兩款濃湯麵 另外一款係汁撈 細細碗 可以食到唔同口味

另外啖啖蟹肉奄列 係我見過最多蟹肉 不計成本嘅蟹肉奄列
大大份 超級多蟹肉 值回票價

手打雙重檸檬綠茶 泰式奶茶沙冰
呢兩款飲品我哋都中2 整得幾有誠意
檸檬綠茶見佢整咗好耐 奶茶冰沙唔會好甜

2025-03-26 100 瀏覽
鍾意去泰國玩嘅朋友介紹,話係香港搵到餐廳整嘅正宗曼谷船麵好好食,於是嚟到一試,晚市時間入到嚟差唔多全部滿座,裝修簡約而舒適一坐底即係睇睇正宗曼谷船麵,揀左曼谷招牌豬肉米粉、曼谷招牌牛船河粉、曼谷招牌牛腩干撈泰國蛋麵曼谷招牌豬肉米粉:湯口味鮮美,帶微辣,辣得好過癮,好鍾意呢款辣味,豬肉片鮮嫩多汁,米粉滑順,加上香菜和辣椒曼谷招牌牛船河粉:湯底濃郁,牛肉片厚實,搭配寬河粉和各種配菜如豆芽、青菜,每一口都充滿肉香和米粉的Q彈口感曼谷招牌牛腩干撈泰國蛋麵:這款干撈麵用的是風味獨特的泰國蛋麵,牛腩燉得酥軟入味,混合著特製的醬汁,麵條吸附著豐富的味道蟹肉奄列:奄列入面有勁多蟹肉,融合了蛋液的滑順與蟹肉的鮮甜,內餡柔軟豐盈泰式燒豬頸肉:豬頸肉厚身,勁大塊,適合鍾意肉類嘅朋友芒果糯米飯:芒果香甜,搭配白糯米和紫糯米,椰漿的香濃,口感層次豐富。芒果的清甜與糯米的柔軟相得益彰雜果手打雙重檸檬綠茶:這款飲品以新鮮的綠茶為基底,搭配手打的雙重檸檬,透出清新酸香的味道菠蘿沙冰:新鮮的菠蘿,經過打碎之後製成的細緻冰沙。其口感滑順,菠蘿的天然香甜與酸度恰到好處

曼谷招牌豬肉米粉:

曼谷招牌牛船河粉:

曼谷招牌牛腩干撈泰國蛋麵:

蟹肉奄列:

泰式燒豬頸肉:
豬頸肉厚身,勁大塊,適合鍾意肉類嘅朋友

芒果糯米飯:

雜果手打雙重檸檬綠茶:

菠蘿沙冰:
今晚食左間好正既泰菜 必須要分享‼️位置係尖東 紅磡站行過去會近啲呢條街唔算好旺 但係呢間餐廳非常旺🔥佢地既招牌船麵 黎到點都要試返碗🤭湯底甜甜辣辣 同泰國既絕對有得探個人推介食佢地既河粉 煙煙韌韌夠哂闊 好掛到啲湯汁 好滿足😛另外仲食咗啖啖蟹肉奄列 一上枱非常靚仔熱辣辣 切開見到大量勁多既蟹肉粒🤩外皮既蛋煎得好香 唔會太油岩岩好一個人食咗大半 都完全唔覺得漏🤭佢哋嘅泰式香燒雞 樣子太吸引🤣忍唔住嗌埋 新鮮燒起 果然冇令人失望外皮脹卜卜 好香脆 熱辣辣之餘雞嘅調味啱啱好 鹹鹹鮮鮮 好正🥰喜歡食咖喱嘅 一定要試泰式炒老虎蝦🙏🏻呢度嘅咖喱係有蛋白一齊煮嘅咖喱質地濃稠 嗌多份蒜蓉包點住咁食真係無得輸 飽到上喉嚨椗都要食🤰🏻喜歡食泰國嘢嘅 拜託要過去試吓‼️🍜泰斗招牌牛船河 $32🍜泰斗招牌豬肉河 $32🍜泰斗招牌牛腩河 $32🦀啖啖蟹肉奄列 $168🐥泰式香燒雞(半隻) $138🍢牛奶烤豬肉(2串) $38🦐泰式炒老虎蝦 $248🧄蒜蓉包 $36🧊泰式奶茶沙冰 $48🍋手打雙重檸檬綠茶 $38
今晚食左間好正既泰菜 必須要分享‼️

🧊泰式奶茶沙冰 $48
🍋手打雙重檸檬綠茶 $38
2025-03-14
2025-03-23 167 瀏覽
今次我同朋友嚟到一間尖沙嘴既泰國餐廳,最主要係想試吓佢嘅泰式船麵,細細碗好適合大家想試吓唔同嘅味道,而且佢啲小炒都好唔錯~ 環境充滿泰國風情,好啱週末同朋友嚟食吓: ⭐️ 三口船麵一次過食足款不同口味嘅船麵!泰斗招牌牛船河真係一絕,河粉滑順,搭配嫩滑的牛肉,湯底香濃,味道層次非常豐富,真係好正!🍜泰斗招牌豬肉河同樣出色,呢個我就簡左金邊粉,豬肉煮得剛好,佢好掛汁吸收咗湯汁,食落去味道鮮美,絕對係一碗滿足的美食!🥢泰斗招牌牛腩河就簡左蛋麵,對比起河粉同米線,蛋麵嘅口感更加彈牙,加上湯底濃郁,真係食到每一口都好有幸福感!🥘⭐️ 蟹肉奄列呢個蟹肉奄列真係好正,蟹肉鮮甜,蛋香濃郁,口感滑順,佢嘅蟹肉非常之澎湃,份量好多,而且蟹肉好彈牙,所以食落滿足感好強,亦都好容易飽足~ 食埋呢個都已經飽咗七成!⭐️ 泰式炒通菜*平時我食泰國菜都好鍾意叫炒菜,今次就叫咗炒馬拉盞,通菜,通菜清脆可口,搭配蒜香,味道清新又香辣嘅味道!⭐️ 牛奶烤豬肉(2串)呢個烤豬肉外脆內嫩,呢個算係我近排食過最好食嘅串燒,佢嘅肉質好軟,味道香甜,再加上佢嘅配菜青瓜,酸酸美味,亦都平衡咗個油膩感!🍹 班斕神仙水(凍)呢杯班斕神仙水清甜可

⭐️ 三口船麵

⭐️ 蟹肉奄列

⭐️ 泰式炒通菜*

⭐️ 牛奶烤豬肉(2串)

🍹 班斕神仙水(凍)
呢杯班斕神仙水清甜可口,味道獨特,飲落去非常消暑,夏天必飲!🍈

🧊 泰式奶紅茶(凍)
呢杯泰式奶紅茶香濃滑順,甜度適中,我覺得佢比起平時加入嗰啲茶味更加濃郁,終於飲茶香味嘅朋友仔可以試!

⭐️ 芒果糯米飯
最後嘅甜品,呢個芒果糯米飯真係無得輸,芒果香甜,糯米柔軟,搭配椰漿,而且佢呢度配搭嘅仲係紫糯米,食落去真係好滿足!!

泰絕 (尖沙咀)

2025-03-23 79 瀏覽
尖沙咀新文華中心的隱蔽小巷,有一間味道出色的泰式小店,內裡環境寬闊。食物有很多選擇,更有正宗地道泰式小妙、船麵吃,眾所週知,船麵細細碗令我們可以品嘗多碗不同船麵,所以,船麵,我們又能吃多少碗呢?泰斗招牌牛船河牛肉肉質適中,且配合口感充滿煙韌的泰國蛋麵,湯汁和香料互相配合且入味。泰斗招牌豬肉河湯底非常出色,好有香濃的湯汁及鮮味,再配合香料調味,豬肉的油份融入湯內,味道濃郁。配合煙韌河粉很吸引。泰斗招牌牛腩河麵類轉了撈米粉,牛腩烹煮過後味道入味且軟熟。啖啖蟹肉奄列奄列內的蟹肉份量真的是非常豐富,就如菜單名一樣每一口也能吃到滿口蟹肉。加上煎香且極厚的前奄列,層次滿滿 牛奶烤豬肉(2串)此牛奶烤豬肉肥瘦均勻,咬下去口感軟熟不會過韌。面層更塗上香甜的蜜糖醬去燒,很香口。雜果手打雙重檸檬綠茶(香水檸檬青檸)泡沫泰式奶紅茶

泰斗招牌牛船河

泰斗招牌豬肉河

泰斗招牌牛腩河
麵類轉了撈米粉,牛腩烹煮過後味道入味且軟熟。

啖啖蟹肉奄列

牛奶烤豬肉(2串)
此牛奶烤豬肉肥瘦均勻,咬下去口感軟熟不會過韌。
面層更塗上香甜的蜜糖醬去燒,很香口。

雜果手打雙重檸檬綠茶(香水檸檬青檸)

泡沫泰式奶紅茶
2025-03-20 127 瀏覽
泰絕 今日同朋友去泰絕食晚餐,這間餐廳真係不錯,菜色和飲品都充滿了泰式風味,酸甜辣鹹的平衡讓客人回味無窮。泰斗招牌牛船湯河粉湯頭濃郁,帶有香料和牛骨的香氣,牛肉鮮嫩,河粉滑順,帶有微微的甜辣味,令口感非常豐富,好正嘅泰式河粉。泰斗招牌豬肉金邊湯粉豬肉片嫩滑,湯底清爽但帶有豬骨的鮮甜,金邊粉吸滿湯汁,搭配香草和香蔥,令口感層次分明,真係好味好食。泰斗招牌牛腩干撈泰國蛋麵牛腩燉煮得軟爛入味,干撈醬汁濃郁帶有香料味,泰國蛋麵爽滑可口,干撈來食整體味道濃厚,食得令人開心。牛奶烤豬肉2串豬肉串經過牛奶醃製,口感嫩滑多汁,外層微焦香脆,帶有淡淡的奶香和炭烤香氣,入口爽脆香滑,令人食到不停口。淡淡蟹肉奄列淡淡的蟹肉奄列帶有蟹肉的鮮甜和蛋皮滑嫩,兩樣相結合,形成温和而細腻的風味,整體味道不會濃烈,令口感清淡優雅,適合喜歡食材原味的客人。小食拼盤(蝦餅、魚餅、泰式春卷、蟹肉卷)蝦餅外脆內彈,蝦肉鮮甜,魚餅香辣彈牙,帶有香茅和檸檬葉的香氣,泰式春卷酥脆外皮,內餡豐富,帶有蔬菜和香料的清新,蟹肉卷外皮酥脆,蟹肉鮮美,口感豐富。芒果糯米飯芒果糯米飯是一道源自泰國的甜點,以其獨特的風味和口感深受喜愛。芒果糯米飯
泰絕

泰斗招牌牛船湯河粉

泰斗招牌豬肉金邊湯粉

泰斗招牌牛腩干撈泰國蛋麵

牛奶烤豬肉2串

淡淡蟹肉奄列

小食拼盤(蝦餅、魚餅、泰式春卷、蟹肉卷)

芒果糯米飯
芒果糯米飯是一道源自泰國的甜點,以其獨特的風味和口感深受喜愛。芒果糯米飯的味道是甜中帶香,椰奶的濃郁與芒果的清新完美結合,口感層次分明,是一道讓人回味無窮的甜點。

手打雙重檸檬綠茶
手打雙重檸檬綠茶是一款清新爽口的飲品,結合了綠茶的清香和檸檬的酸甜,這款飲品不僅解渴,還能提神醒腦。

蜜糖青檸水
青檸的酸爽與蜜糖的甜味完美結合,口感清新,酸甜適中,非常適合搭配重口味的泰式料理。
2025-03-19 105 瀏覽
發現尖沙咀一間平靚正嘅泰國菜餐廳,食物有質素又唔貴!首先,呢度有正宗曼谷“三口”船麵🍜。麵底可以選河粉、金邊粉、泰國蛋麵或者米粉,根據自己喜好搭配。今次我選咗豬肉船米粉、牛肉船河同撈牛腩河。湯底可以選擇船湯或者干撈,口感真係好豐富,味道夠香,細細碗其實食落都飽,可以叫幾款share。另外叫咗蟹肉奄列,呢個奄列滿滿蟹肉,口感滑嫩,大大份,好香。小食揀咗秘製牛奶豬肉串,呢個串燒真係好有特色!肉質嫩滑,醃料入味,搭配牛奶嘅香甜味,好特別。然後我哋仲叫咗海南雞半隻。雞肉不錯!飲品方面,揀咗泰式奶茶同青檸梳打。奶茶我揀咗少甜,濃郁香滑;青檸梳打則清新解膩。

發現尖沙咀一間平靚正嘅泰國菜餐廳,食物有質素又唔貴!

然後我哋仲叫咗海南雞半隻。雞肉不錯!

2025-03-18 165 瀏覽
香港飲食業雖然低迷,但仍有很多食店絞盡腦汁,想出一些新創意來吸引客人,位於尖東的「Amazing Thai 」就是其中之一。🌈《 曼谷招牌豬肉河》$32🌈《 曼谷招牌牛船河》$32🌈《 曼谷招牌牛腩河》$32招牌菜3碗迷理船河,最適合人少少又想食多幾樣嘢的客人,有豬肉、牛肉、牛腩,湯麵每碗有兩粒彈牙魚蛋,湯底由正宗泰國師傅淆製,味道濃烈鮮甜,無論河粉、米粉或蛋麵都一樣咁好食。《 蟹肉奄列》$168超足料的蟹肉奄列,內裡是滿滿的蟹肉,沾埋辣醬超正。《 牛奶烤豬肉兩串》$38上枱時已香氣撲鼻,服務員話一定要趁熱食,一口咬落,豬味濃郁不臊,脂肪猶如雪花一樣,入口即溶,沾上自製的酸醋汁和青瓜片,剎是好吃。《 泰式炒椰菜苗馬拉盞》$118泰國名菜椰菜苗,炒得翠綠沒有苦澀味,一口一小棵,很有口感。《 椰汁西米糕》$48經典的甜品西米糕,上面鋪了蛋絲,下面有大大粒西米,夠滿足。《凍龍眼冰》$32《 蜜糖青檸水》$28

🌈《 曼谷招牌豬肉河》$32
🌈《 曼谷招牌牛船河》$32
🌈《 曼谷招牌牛腩河》$32

《 蟹肉奄列》$168
超足料的蟹肉奄列,內裡是滿滿的蟹肉,沾埋辣醬超正。

《 牛奶烤豬肉兩串》$38

《 泰式炒椰菜苗馬拉盞》$118
泰國名菜椰菜苗,炒得翠綠沒有苦澀味,一口一小棵,很有口感。

《 椰汁西米糕》$48
經典的甜品西米糕,上面鋪了蛋絲,下面有大大粒西米,夠滿足。

《凍龍眼冰》$32
《 蜜糖青檸水》$28

2025-03-12
  • 迷理船河
  • 蟹肉奄列
2025-03-17 132 瀏覽
香港終於都有出細細碗既正宗泰國街頭船面啦,係泰國旅行叫親船面,都係細細碗,可以食好多,好過癮。但大部分泰國餐廳供應既船面都係一大碗。終於搵到間係尖沙咀開既泰國餐廳係有細細碗既size,可以試多D口味。一黎到,就先叫左佢地3款既船面。招牌牛肉同埋豬肉船河都係配左基本船湯,唔好睇佢細細碗,配料都好足料架。湯底帶少少辣味仲有微甜,湯底食落好濃郁,配埋金邊粉就索曬湯汁。最有驚喜係叫左干撈蛋面,有少少花生味,整體好惹味,牛腩肉質軟嫩,好快就清碗。蟹肉奄列好足料,一切開,好多蟹肉,食到尾係D蛋食曬都仲有蟹肉! 配埋佢個甜辣醬,更開胃。秘制牛奶豬肉串肉質好軟淋,可能因為用左牛奶去整,所以燒完後,食落外層有D甜甜地既味道! 泰式蝦餅上枱時熱辣辣,又大件!

秘制牛奶豬肉串

泰式蝦餅
上枱時熱辣辣,又大件!
泰絕👻尖沙咀想搵啲地道泰菜新華中心見到依間泰絕啲菜式都幾啱食就試試佢有得食佢個船麵幾有特色又幾唔錯果然無揀錯😛.🔅牛奶烤豬肉(兩串) HKD 38食泰國野點可以唔食串燒有啲牛奶味既豬肉串燒得幾好幾有泰國特色😋🔅泰式招牌牛船河 HKD 32🔅泰式招牌豬肉河 HKD 32🔅泰式招牌牛腩河 HKD 32佢地特色三款船麵仲可以揀麵同埋湯底招牌牛船麵夠哂正宗個湯底係濃濃既牛味多料有牛丸牛柏葉牛肉好足料另外牛腩揀咗干撈泰國蛋麵干撈都幾唔錯幾惹味🔅啖啖蟹肉奄列 HKD 168蟹肉奄列勁大份入面仲要好多一絲絲蟹肉蛋味香又煎得唔錯😆🔅泰式生蝦 HKD 118仲有叫埋鍾意既生蝦個泰式醬辣得黎好過癮夠新鮮仲要夠凍都唔錯😛🔅芒果糯米飯 HKD 58幾出色既甜品仲有兩色糯米飯黑糯米都幾好食又煙韌芒果又夠甜好正😉.整體來講:抵食泰菜 款多惹味😚.🎈 泰絕 (尖沙咀)尖沙咀科學館道14號新文華中心地下10A號舖
泰絕👻

黑糯米都幾好食又煙韌
芒果又夠甜好正😉
整體來講:
抵食泰菜 款多惹味😚
🎈 泰絕 (尖沙咀)