2015-11-25 2064 瀏覽
之前已經寫過兩篇關於泰國菜的食評,這兩家泰國菜都沒有令我失望而回。多年以來,已經知道九龍城區有很多泰國人屋住,又開了很多泰國小店及泰國餐廳。這是第一次,深入九龍城,體驗一下傳聞當中的<九龍城泰國菜>,尋找真正的泰國好味道,比較這裡的泰國菜與香港各區的有多大的差別。泰發沒有破壞<九龍城泰國菜>的金字招牌,還帶來驚喜。餐廳地方不太大又是星期五的晚上,都比較忙,宜早一點找位置,分開左右兩個店舖,裝修新,洗手間乾淨(至少是男洗手間),店面地方乾淨。一般泰國菜的菜單都是厚厚的,都不會缺乏食物的選擇,泰發不會是例外,泰發的好處是菜單上都印上圖片,方便參考。其實選擇過多都是一個壞處,只想簡簡單單的吃一個晚餐,先要看字小如報紙的菜單,感覺並不好受,肚皮都還未醫好,眼睛先來受罪。先點了一個生蝦作頭盤,與其他的相比,別家都不會附上頭蝦,泰發把蝦頭香炸,與生蝦一同上菜,一點都沒有浪費食物,炸蝦頭香脆,生蝦肉厚新鮮,配上蒜片以及蒜泥酸辣汁,酸辣味凸出鮮味。特別推介!泰式拼盤:有雞肉及豬肉串燒(我沒有問清楚是甚麼肉,味道上應該是雞肉豬肉)串燒有燒烤味但不太熱,味道還不錯。炸肉丸炸蝦丸熱騰騰香脆,幫串燒加回一點分

泰發沒有破壞<九龍城泰國菜>的金字招牌,還帶來驚喜。

生蝦
泰式拼盤:有雞肉及豬肉串燒(我沒有問清楚是甚麼肉,味道上應該是雞肉豬肉)串燒有燒烤味但不太熱,味道還不錯。炸肉丸炸蝦丸熱騰騰香脆,幫串燒加回一點分數。炸皮蛋都是第一次嘗試,皮蛋外面加上蝦肉槳再下鍋炸,外脆內軟,味道特別。
泰式拼盤
馬拉盞炒通菜,通菜合時沒有根,炒煮時候剛剛好,軟硬適中,馬拉盞味香,咸味沒有過火,一個炒得很好的馬拉盞炒通菜。
馬拉盞炒通菜
特別推介:檸檬燒牛肉
他們的招牌菜檸檬燒牛肉,上菜有花心思,燒牛肉五成熟,放在 A 菜上面,牛肉上面加上蒜泥酸辣汁。燒牛肉有濃濃的煙燻的香味,牛肉五成熟,煮法可保留肉味,肉質亦鬆軟,加上蒜泥酸辣汁,味道開胃,帶一點辣和檸檬味,下面A 菜可以中和牛肉的肥膩感。
檸檬燒牛肉
泰發沒有讓我對九龍城泰國菜而失望,令我對泰國菜的要求大大提高。去九龍城,去泰發!
2015-11-20
泰式拼盤
馬拉盞炒通菜
2015-11-23 996 瀏覽
約咗幾個朋友落九龍城食泰國菜,搵到呢間聽說不錯,便入去了。每次食泰國菜都必點海鮮冬陰功,炸蝦餅同生菜包!😂😂今次仲點多個生蝦,波蘿炒飯。冬陰功不夠酸不夠辣,但料好足,有好幾只大蝦,蝦肉都幾爽。炸蝦餅,蝦肉好爽好鮮甜,炸粉不厚,是新鮮炸起,夠熱👍🏻醬汁不過不失。生菜包,這個就一般般了,肉太酸,酸味已經蓋過其他味。。。生蝦也沒什麼特別,主要是醬汁不是太岀色,再辣點會更好。炒飯正常,波蘿不夠,就是普通炒飯😔over all,係九龍城嚟講,呢間係算好普通,不太岀色。
炸蝦餅
海鮮冬陰功
2015-10-18
炸蝦餅
海鮮冬陰功
2015-11-17 838 瀏覽
我媽 每次出去食飯都提議食呢間店,已經成為我媽至愛既店鋪之一~因為阿媽情迷佢呢度既咖喱蟹。 叫我食多幾次番去學煮..(但呢個醬汁咁濃應該好多雞蛋先咁濃..又要走油) 我地都未到鋪頭,老闆娘已經老遠認到我地; 今晚裡面人唔多,所以好快入到去;今次帶表妹食呢度食第二次 ,由遠水路入九龍城食泰國菜;所以一定會食番平時個D例牌菜式。 先講下呢個泰式冬蔭功湯(中)會一鍋上枱,的確食開淡口野,呢個冬蔭功湯係鹹啲,但嘗辣朋友可以點嚟飲,尤其冬天我相信會特別暖;因為我都食得下辣都覺得辣。 香茅味都重 有辣勁 咖喱炒蟹(4人前)價錢真係好浮動,難怪叫海鮮價,肉質的確唔係好實..但只係純粹想用嚟掂下蒜蓉包,所以我只係食蟹殼同一個肉脾位,外面係大隻,只係肉唔算好多,建議如果大家只係想食個汁,不如叫咖喱炒蝦 如果啖啖肉大家可能會開心D掛!!! 馬拉盞炒椰菜苗,如果你屬於味道偏濃同食慣有少少鹹香味,必點呢個菜;但菜的確好少食度,師傅落調味有少少重手;阿媽係屋企煮菜偏淡所以唔慣食太耐 明爐烏頭魚,呢個係另一個屋企成員每次嚟都一定要點呢個,熱住上;汁料有酸辣味,肉質還算嫩滑,配菜豐富 泰式

我媽

咖喱蟹。

我地都未到鋪頭,老闆娘已經老遠認到我地;
今晚裡面人唔多,所以好快入到去;今次帶表妹食

呢度食第二次
泰式冬蔭功湯

嚟飲,尤其冬天我相信會特別暖;因為我都食得下辣都覺得辣。
香茅味都重
有辣勁

不如叫咖喱炒蝦
如果啖啖肉大家可能會開心D掛!!!
馬拉盞炒椰菜苗

落調味有少少重手;阿媽係屋企煮菜偏淡所以唔慣食太耐
明爐烏頭

滑,配菜豐富
泰式燒羊架
泰式燒羊架,之前嚟食我仲未開始唔食牛肉,所以都會點佢地呢度招牌菜檸檬燒牛肉,會食一兩口,

呢個算係第二次點,味道香而唔羶,肉質唔嚡,容易撇開,配埋佢既汁嚟食好味

但呢餐叫幾樣野都差唔多過千啦..所以大家要有心理準備
題外話/補充資料: 無限添加蝦餅~~
2015-11-15
泰式冬蔭功湯
泰式燒羊架
2015-08-02 1355 瀏覽
一人行去食泰菜,見到有好評就入去試試吧!吃左木瓜沙津,基本上是泰國的風味,微棘,又有少少酥,最重要是木瓜很新鮮呀!仲有椰青海鮮咖哩, 食食下有飯架?算啦照食,點知比女店員發現錯左!立即換一個!扺贊!最後啱了,椰青味加咖喱的野味,正,佢地做到有少少咸,如果淡一D就正呀,可能一心留比人比飯喔。下次一定再來一次!
一人行去食泰菜,見到有好評就入去試試吧!
下次一定再來一次!
2015-07-20 1209 瀏覽
突然想食泰國菜, 就去左九龍城「搵食」原本問了朋友有咩推薦, 最後因為太熱隨意入左一間兩個人點左4個餸, 真係飽到坐車都想嘔..... 環境一般, 好迫, 坐圓椅, 同後面枱背貼背, 坐得唔係咁舒服 椰青 ($28), 多汁, 厚肉, 清甜估計太多人點, 唔會積儲貨, 所以很新鮮!!!我見隔離枱有送蝦餅, 我當然都問下有無 佢新鮮開左一包, 唔算好濃味, 部分幾塊淋左唔會特登買一包, 因為其他店更好味 (佢門口賣一包$12)生蝦 ($85), 大概6隻左右, 蝦肉身比較厚肉 配上生蒜好味略嫌被汁同配料蓋過左個味, 不過整體不錯有6隻細炸蝦伴碟馬拉盞椰菜苗 ($68)個汁咸左少少, 蝦醬味唔係好重但我覺得椰菜苗比較少有, 可以一試椰青咖哩海鮮 ($138)開頭食覺得好有創意因為椰青的果肉用作材料但我比較喜歡食新鮮椰青的新鮮果肉有墨魚肉, 蝦, 菜等等 (但海鮮好少, 最多係菜同過多椰肉)但其實汁比較多, 我地食晒全部餸發現椰青有一半係汁, 好膩如果再食, 不會再點呢個餸!蒜蓉包($26), 有5大片, 沾咖哩汁左得, 直接食又得, 好味!金邊粉($58), 失望, 炒得不均勻, 味
突然想食泰國菜, 就去左九龍城「搵食」

原本問了朋友有咩推薦, 最後因為太熱隨意入左一間

兩個人點左4個餸, 真係飽到坐車都想嘔.....

椰青 ($28), 多汁, 厚肉, 清甜
估計太多人點, 唔會積儲貨, 所以很新鮮!!!
我見隔離枱有送蝦餅, 我當然都問下有無

佢新鮮開左一包, 唔算好濃味, 部分幾塊淋左
唔會特登買一包, 因為其他店更好味 (佢門口賣一包$12)
略嫌被汁同配料蓋過左個味, 不過整體不錯
有6隻細炸蝦伴碟
馬拉盞椰菜苗 ($68)
個汁咸左少少, 蝦醬味唔係好重
但我覺得椰菜苗比較少有, 可以一試
椰青咖哩海鮮 ($138)
開頭食覺得好有創意
因為椰青的果肉用作材料
但我比較喜歡食新鮮椰青的新鮮果肉
但其實汁比較多, 我地食晒全部餸
發現椰青有一半係汁, 好膩
如果再食, 不會再點呢個餸!
金邊粉($58), 失望, 炒得不均勻, 味道很淡
材料很少, 有2, 3粒蝦肉, 但肉身霉霉地
題外話/補充資料: 我地埋單應該係$403, 竟然佢入機會計$400, 再加一 收少左$3.3, 比較少有食店會收少客人錢XD
2015-07-17
2015-05-02 1722 瀏覽
We have ordered chicken and fish, and one papaya salad.The bbq chicken is a bit over grilled and a bit touch, however the meat is tasty with a lot of traditional herbs. But is the chicken so small that there is not much meat!The fish is fresh with a lot of herbs inside the fish. The meat is soft and just made! with a little bit salty, it costed about 100 and I think it worth The papaya salad is a bit spicy and I can't eat so much, but the papaya is fresh and Cripsy and you can see some shrimp wh

The papaya salad is a bit spicy and I can't eat so much, but the papaya is fresh and Cripsy and you can see some shrimp which add seafood taste into it!
2015-04-05 1589 瀏覽
突然好想食泰菜,即上openrice search 到呢間。抱住期待既心態去試,雖然有d 失望,因為性價比絕對唔高,但唔至於差既。 聽聞呢個好好食,但其實食唔出有幾特別。。。d好想食椰菜苗~~佢有好多種炒法,呢個係馬拉盞炒既,夠惹味,唔錯 生菜包既餡加左豬潤其實幾奇怪。。。因為豬潤好硬,唔多match""""海南雞飯d 雞ok, 幾滑,但份量唔多。飯係敗筆,好爛,無黃油味,not gd冬陰公料唔算少,但實在超咸,飲到最後3分1 完全頂唔順車左。。。要數成餐飯最差,絕對係呢個蠔仔蛋。。。。賣相雖然吸引,都有厚厚3大塊,但食落完全無味,無論係蠔定係蛋,都一樣無味,搞到要加勁多辣醬落去先食得。。。比出面貴一倍既價錢。。真係好失望。。。
豬手河
聽聞呢個好好食,但其實食唔出有幾特別。。。

d

椰菜苗
2015-03-18
椰菜苗
2015-02-26 1888 瀏覽
外表真的不吸引,而且人流夜晚也不多,我們叫了幾様食物,估不到又平又好食,木瓜沙律- 少少spicy, 配料十分地道,微酸,看到是配合香港人口味。燒雞- 肉滑滑的,外皮好香跪, 配上香料燒得剛剛好。𧐢餅- 蠔仔新鮮,鮮甜而富海水的天然咸味. 而且熱熱的,加上幼滑的芽菜,真的一流
燒雞- 肉滑滑的,外皮好香跪, 配上香料燒得剛剛好。
2015-01-04 2335 瀏覽
一向鐘意食泰國菜ge我又黎到九龍城,今次同男朋友唔食小曼谷啦,因為上次食完唔覺得特別好味同次次去親都好多人,我地今次去左間叫泰發ge鋪頭,聽講係泰國人自己開,間鋪頭非常細,一眼望到哂,我地點左蝦餅,通菜同炒河一齊share,飲就點左兩個耶青,個炒河太多油,唔算太好食,反而最好味竟然係個通菜,辣得黎好惹味,蝦餅都夠哂熱,個皮都好脆。兩個人埋單二百幾,我覺得唔算太抵。
2014-12-27
2014-10-27 2642 瀏覽
是晚經過九龍城,以前幫襯開同心,但發覺已經無哂驚喜,所以再搵第二間試下,經過泰發,e!甘小人既,會五會五好食呢?但又比牆上既美食圖片吸引住,最後都係試下啦。一坐座已經叫左碟生蝦,焗飯,炒菜,燒魚,椰青。呢幾味係食泰國菜必叫架。生蝦係好啖啖肉,加上啲醬汁,一流。又五會太辣,比起同心個醬同生蝦,泰發更勝一薵👍飯也是很有驚喜,是我喜歡的感覺。總之,我覺得下次可以再試

飯也是很有驚喜,是我喜歡的感覺。

總之,我覺得下次可以再試
2014-09-23 3016 瀏覽
這間店面真的是又窄又小,不過勝在味道還算不錯生蝦配酸辣汁真的很開胃,非常清甜,再來一盤也沒問題沙爹拼盤也還可以接受,雖然肉質沒有那麼嫩滑,但是那個鹽焗魚很不錯,魚肉很嫩,沒有魚腥味,咸味也入到恰到好處,值得再encore但是冬陰功有點讓人失望,因為沒有酸只有甜味最滿意的還是那條魚
這間店面真的是又窄又小,不過勝在味道還算不錯
生蝦配酸辣汁真的很開胃,非常清甜,再來一盤也沒問題
但是冬陰功有點讓人失望,因為沒有酸只有甜味

最滿意的還是那條魚
2014-09-20
2014-08-16 3010 瀏覽
已經是第二次光顧泰發 雖然地方比其他店窄 但好的食物質素絕對可以吸引我再來上菜非常有效率 店員態度友善有禮 值得一讚 每桌奉送蝦片 傳來是淡淡的蝦味香脆可口 油分一點也不多 加上點點辣味 更覺惹味開胃 只有2個人的關係 所以只叫了3道菜1) 生蝦 $60-70 (4.5/5)生蝦是不得不叫的泰菜之一 但不是每間菜館都有供應合共6隻蝦仔 相當肥美 配合蒜片及雜菜 更有幾種不同的層次蝦本身啖啖肉 極度滋味 而且有幾個酥炸蝦頭 卜卜脆醬汁夠辣 所有材料加起來刺激味蕾 食過返尋味2) 馬拉盛通菜 $50-60 (4/5)是時候來點清菜中和一下 雖然也有點微辣 看起來不太健康 一上菜嗅到馬拉盞的香氣 菜則炒得不老也不嫩 幾爽口3) 香葉炒飯 $50-60 (4/5)份量極多 相信夠3個人食 賣相也吸引粒粒飯都沾了肉汁 飯炒得夠DRY可選雞或豬 味道也夠辣 非常好味眼見粉絲煲都頗惹味 煲仔飯也是另一招牌之一有機會都要試試看!

1) 生蝦 $60-70 (4.5/5)
生蝦是不得不叫的泰菜之一 但不是每間菜館都有供應
合共6隻蝦仔 相當肥美 配合蒜片及雜菜 更有幾種不同的層次
蝦本身啖啖肉 極度滋味 而且有幾個酥炸蝦頭 卜卜脆
醬汁夠辣 所有材料加起來刺激味蕾 食過返尋味

2) 馬拉盛通菜 $50-60 (4/5)
是時候來點清菜中和一下 雖然也有點微辣 看起來不太健康
一上菜嗅到馬拉盞的香氣 菜則炒得不老也不嫩 幾爽口

3) 香葉炒飯 $50-60 (4/5)
份量極多 相信夠3個人食 賣相也吸引
粒粒飯都沾了肉汁 飯炒得夠DRY
可選雞或豬 味道也夠辣 非常好味

眼見粉絲煲都頗惹味 煲仔飯也是另一招牌之一
有機會都要試試看!
2014-05-04 4280 瀏覽
昨晚一家人去九龍城想食泰國菜,上open rice食評,之後選了這間餐廳, 食物OK, 但服務態度十分差!1. 沒有人等位, 伙記第一句問幾位,未齊人唔可以入, 態度差!2. 點了餐, 看到另一圍檯一行7人大罵,原來他們有8人,伙記話人齊先可以入來坐下,當時店內好多空檯...結果那檯人十分不滿,大鬧這店不懂做生意走了!3.我問伙記拿飲管,對方望著我,聽了,但沒有反應。。。過了一陣沒有表情放檯上!4. 我地食野時, 伙記不停問我們有什麼未到, 好像吹我地走的態度, 問了2-3回次後, 我回答她椰汁海鮮飯沒有來, 她態度十分差說沒有落order, 問我地重要唔要...突然另一個仔伙記叫她, 我看見她們在說有落單...之後那個伙記再沒有回來和我們交代清楚, 所以我出聲問她們究竟有沒有落過單, 對方回答有, 我然後說如有, 為什麼對我們說沒有, 之後發現有, 沒有再交代清楚?對方沒有誠意說了一字句唔好意思之類之後走開了!5. 另外食物份量很細,如金邊粉,1人份量,我覺得價錢不合理!6. 之後我們走了,食甜品,回頭再經過餐廳,看見另一客大罵這店未齊人唔可以入的條例!開心一家人去食飯,結果一肚氣!

開心一家人去食飯,結果一肚氣!!

2014-05-03
2014-04-04 4488 瀏覽
本人喜歡泰國菜,尤其是能吃得到泰國旅行時的風味就最是難求。在九龍城的泰國菜多的是,間間差不多,很興幸最近我發現了一間店子小小不起眼的泰發,居然食物比其他的出眾,真的估佢吾到。和朋友兩人用餐,一坐下就送一碟炸蝦片給我們,很香很脆。我們叫食物時泰藉老闆娘招待我們,態度非常友善。我們叫了一人一個湯粉,一個清湯雞絲粉(湯味很夠,清而不淡,粉就像在泰國街頭吃的那種闊度,但粉質比較硬,可褒耐一點,雞絲可以),另外叫了濃湯豬肉粉(湯味特濃,不會太鹹,還有點辣,辣味剛剛好,湯底一流!<font face="Helvetica" size="3">但粉質也比較硬,可褒耐一點,豬肉和肉丸也可以)</font><font face="Helvetica" size="3">總括:這店的裝修和食物都很地道,給我好像在泰國吃泰國餐的感覺,價錢便宜,是個值得時常落腳的地方</font>
2014-04-03
2014-03-05 5146 瀏覽
較早前媽媽生日,去過黃珍珍慶祝,但只係得個"貴"字, 而食物質素一般,試一次已經夠了 今次爸爸生日,當然試一試由泰國人一手一腳開設既餐廳la... 果然, 好好食 大家都食得津津有味!一上枱既賣相雖然不太花巧、不吸引,但係味道係吾可以單靠賣相的! 開頭酸酸地,食食下有d驚喜! 突然有d辣... 整體黎講好爽口好刺激!羊架... 都ok嫁! 吾會太"蘇"!一上菜就香噴噴,令人食指大動呀!食咖哩蟹點可以咁dry...吾配蒜蓉包呢?! 點埋d咖哩汁,食得吾好哂麻 好爽口, 個汁酸酸辣辣好開胃 牛肉串燒 韌左少少 成晚最鍾意食呢味菜* 認真講係辣既,一邊食一邊飲番杯芒果乳酸! 正呀!

果然, 好好食
大家都食得津津有味!
炒金邊粉
泰式鳳爪
開頭酸酸地,食食下有d驚喜!
突然有d辣... 整體黎講好爽口好刺激!
羊架
羊架... 都ok嫁! 吾會太"蘇"!
咖哩炒蟹
一上菜就香噴噴,令人食指大動呀!
食咖哩蟹點可以咁dry...吾配蒜蓉包呢?!

點埋d咖哩汁,食得吾好哂麻
生蝦
好爽口, 個汁酸酸辣辣好開胃
串燒
牛肉串燒 韌左少少
成晚最鍾意食呢味菜*
認真講係辣既,一邊食一邊飲番杯芒果乳酸! 正呀!
芒果乳酸 椰汁冰
題外話/補充資料: 鋪位比較細,用餐人數較多,吾想等得咁耐的話,記得預先訂座喔!
2013-06-24
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日