2018-08-19 490 瀏覽
我地晚上未夠8點到餐廳, 已經差唔多座無虛席, 非常旺場! 餐廳提供食物種類非常之多, 價錢大眾化, 份量又足, 而且不用加一!鹽燒盲鰽 $119  上碟嗰下好震撼, 因為條盲鰽係好大條! 盲鰽的魚皮已經被燒至硬身, 好輕易將盲鰽的魚皮整片打開去除!盲鰽肉質嫩滑, 充滿肉汁, 非常鮮味! 而且餐廳將大量香茅放入魚肚內一齊燒, 所以盲鰽魚肉帶有淡淡香茅味!點少許泰式酸辣汁, 同少量烤脆的鹽花, 香濃惹味, 非常推介!  香葉辣椒肉碎炒飯(豬) $55  炒飯份量相當多, 賣相吸引! 整個炒飯口感豐富, 味道也夠辣, 而且油香四溢, 好滋味 ! 馬拉盞炒通菜 $59 通菜非常新鮮, 十分爽脆! 份量同樣好多, 大大碟!  通菜加上馬拉盞, 辣椒, 蒜頭一齊炒, 入味之餘, 又夠鑊氣! 好味到食唔停口!芒果糯米飯 $69餐廳一點都不吝嗇, 用上一整個泰國芒果,  糯米飯都有5大團!泰國芒果清甜香滑, 糯米飯煙煙軔軔, 配合椰汁一齊食, 好美味!而且餐廳好細心將椰汁分開上, 可按個人喜好加入椰汁份量!  泰象啤 $30可樂 $13

鹽燒盲鰽 $119
上碟嗰下好震撼, 因為條盲鰽係好大條!

香葉辣椒肉碎炒飯(豬) $55

馬拉盞炒通菜 $59

芒果糯米飯 $69

而且餐廳好細心將椰汁分開上, 可按個人喜好加入椰汁份量!

泰象啤 $30

可樂 $13
2018-08-10 120 瀏覽
這間泰國菜價廉物美!大家都知道在香港吃泰國菜不便宜,動輒每人要200元。但這間不但相對便宜,還很美味!而且服務員十分熱情,還為我們推薦了一些正宗的泰國菜飲品方面,我們點了椰汁冰,清甜可口。裏面還有椰絲,增添口感。我們點了一客芒果蟹肉炒飯。香甜的芒果配上鮮味的蟹肉,鹹甜配搭得很好。而且,價錢不貴但飯的份量足夠四人吃!跟朋友來食點一客便足夠。餸菜方面,我們點了蒜香炸蝦。蝦肉彈牙多肉,而且廚師貼心地把大蝦切開兩半,方便我們把蝦肉挑出來吃。最後,是服務員推薦的炸魚!炸魚是酸辣口味,十分開胃,而且不會太辣。細心的廚師先把魚肉起了出來,然後切片,最後才炸,方便食客直接夾起用生菜包著一起食。整體來說,我會再次光臨!

芒果蟹肉炒飯

蒜香大蝦頭

香料炸魚沙律

整體來說,我會再次光臨!

芒果蟹肉炒飯
蒜香大蝦頭
香料炸魚沙律
九龍城有小泰國之稱,想食泰菜就多數會入黎食,今晚朋友忽然話好想食泰菜,我即刻推薦去泰發食啦,泰發係泰國人打理,主打正宗泰國菜,食過幾次,質素有保證。先叫左個生蝦刺身生蝦新鮮大大隻啖啖肉,爽脆夠凍,再配埋佢個自家製泰式辣汁,開胃惹味!炸蝦頭炸得勁香脆,粉也不會太厚,一啖蝦一啖泰啤,超爽!泰式白灼螄蚶以前多數吃開的都是生醃螄蚶,味道偏重,對比下,我更喜愛白灼,灼一灼,半生熟,容易打開殻,亦可保留螄蚶既鮮甜,好好好吃。招牌菜 檸檬燒牛肉份量很多,機乎每次都會叫,牛肉燒至半生熟,肉嫰,肉質非常軟腍,雖然醬汁味道濃烈,但仍然蓋不了濃郁既肉味,無論點唔點醬,都係好食。咖哩炒大蜆蜆好大隻,食落無沙,鮮甜彈牙,咖哩味道亦不錯,唔會特別辣,配飯或蒜容包都一流。蒜蓉包火候剛好,面頭脆卜卜,裡面軟綿綿,蒜香和牛油香十足! 芒果糯米飯用上泰國芒果,清香滑溜,糯米口感QQ的,香氣濃郁,最欣賞佢係另外上椰汁,椰汁份量多,每一啖都可以撈到勁多椰汁。食埋甜品,好飽好滿足。

先叫左個生蝦刺身

泰式白灼螄蚶

招牌菜 檸檬燒牛肉

咖哩炒大蜆

蒜蓉包
火候剛好,面頭脆卜卜,裡面軟綿綿,蒜香和牛油香十足!

芒果糯米飯

食埋甜品,好飽好滿足。

2018-08-02 165 瀏覽
又黎到九龍城食泰國菜!今次主要想搵正宗嘅泰國菜食,所以決定食呢間由泰國人主打嘅餐廳,一嚐正宗泰國菜嘅滋味!呢間泰國餐廳鋪面唔算好大,二人四人或者更多嘅人都有自己獨立嘅枱,唔使同人哋share。餐廳嘅牆上面貼咗好多佢哋嘅招牌菜,揸唔定主意食咩嘅話,望下啲相,見幾吸引就嗌佢啦餐牌有好多嘢食呀,好多唔同嘅種類。即使係同種類嘅亦都有好多唔同嘅煮法。樣樣都好想食呀!!不過今次得兩個人食,食唔到多,下次要叫多啲人嚟先得!! 首先嚟個馬拉盞通菜...平時去親泰國餐廳都會叫馬拉盞通菜!不過食得太多hea炒嘅...已經冇期望。可能就係因為冇期望,今次終於有驚喜!!! 呢間泰國菜嘅馬拉盞通菜係我搵咗好耐,再想食返嘅味道呀!! 馬拉盞嘅味道好濃郁,每一條通菜都沾滿曬汁料,非常好味!!黃咖哩炒大蜆 好大碟喎...每隻蜆都好大隻好新鮮,同黃咖哩好夾。 既然點咗咖哩,點可以唔叫埋蒜蓉包呢。蒜蓉包不論就咁食,定點埋咖哩一齊食都非常之脆口,好香蒜蓉味點埋咖哩一齊食又有另一番風味,兩者非常之夾鐵板蠔仔蛋店舖一啲都唔吝嗇,成個鐵板裏面有好多好多粒蠔,個人覺得唔係蠔仔咁簡單,一啲都唔細粒 !夠新鮮!成碟滿滿的,好滿足呀!!

首先嚟個馬拉盞通菜...
呢間泰國菜嘅馬拉盞通菜係我搵咗好耐,再想食返嘅味道呀!!
馬拉盞嘅味道好濃郁,每一條通菜都沾滿曬汁料,非常好味!!

黃咖哩炒大蜆
好大碟喎...每隻蜆都好大隻好新鮮,同黃咖哩好夾。

蒜蓉包

點埋咖哩一齊食又有另一番風味,兩者非常之夾

鐵板蠔仔蛋

嘢飲就叫咗珍多冰同芒果沙冰。珍多冰有濃濃嘅椰香,非常解暑!
芒果沙冰要重點推介呢!!成杯都用上原個芒果整㗎,有好香既鮮芒味,好正!!愛芒果既一定要飲

珍多冰&芒果沙冰

呢間泰國餐廳好值得大家去試,因為佢真係好地道好正宗,完全食得出泰式嘅風味!!
珍多冰&芒果沙冰
  • 芒果沙冰
2018-07-29 212 瀏覽
今日和家人到九龍城吃泰國菜,經朋友介紹,要吃好味又抵吃的泰國菜,可到泰發泰國餐廳,我們便到此一試。看看餐牌真的種類很多,價錢又大眾化,我們毫不猶豫的叫了不少的菜式。黃咖哩雞,顏色亮麗, 混合蛋花、青椒、洋蔥, 吃了一口,味道濃郁惹味又不太辣,很適合我們一家人的口味,立刻叫了兩碗白飯,一會兒便吃光了。蒜蓉包很香脆,配合咖哩汁真是非常好味。魚露雞,雞肉嫩滑,整個靈魂之處便是他會附送的泰國汁,好像畫龍點睛一樣,令到雞件非常惹味好吃,不錯酥炸蒜子豬頸肉,賣相很靚,豬頸肉入味可口,有水準。椰青焗海鮮飯份量真不少,上面鋪滿腰果、魷魚絲、鮮蝦,裏面的椰青白飯帶有很香的椰青味道,甜甜的,很好吃,令人吃過不停。蝦醬炒飯有很香的蝦醬香味,但又唔會太鹹,令人胃口大開。馬拉盞炒通菜,非常惹味,好送口,我們很喜歡。泰式乾炒牛河夠鑊氣,大大碟,抵吃。

黃咖哩雞

蒜蓉包很香脆,配合咖哩汁真是非常好味。
蒜蓉包5件

魚露雞半隻

酥炸蒜子豬頸肉,賣相很靚,豬頸肉入味可口,有水準。
酥炸蒜子豬頸肉

椰青焗海鮮飯

蝦醬炒飯有很香的蝦醬香味,但又唔會太鹹,令人胃口大開。
蝦醬炒飯63元

馬拉盞炒通菜,非常惹味,好送口,我們很喜歡。
馬拉盞炒通菜

泰式乾炒牛河夠鑊氣,大大碟,抵吃。
泰式乾炒牛河
2018-07-28
2018-07-28 89 瀏覽
九龍城出名多泰菜食,呢間聽朋友講過係正宗泰菜,廚都係泰國人,最喜歡地道菜,原汁原味!冬蔭功湯揀左細size,蝦頭、菇、蕃茄...一飲落就真係同平時唔同,好明顯足料,偏香辣,食完都出汗,好爽!酸辣無骨鳳爪爽口偏辣,哈!雖然我唔太食得辣既人,不過果種辣係會想追食,好開胃果種! 洋蔥好入味!菠蘿炒飯好足料菠蘿、大大舊魷魚、雞肉、蝦、腰果,加上肉鬆吊味!6串串燒 豬+雞小小燶邊好惹味,即使唔點沙嗲醬食都好夠味!芒果沙冰鮮果味,唔係果d糖水合成味!地方黎講旁邊仲有個鋪位,鋪出面都有車錶位,好方便!

冬蔭功湯揀左細size,蝦頭、菇、蕃茄...

菠蘿炒飯好足料

菠蘿、大大舊魷魚、雞肉、蝦、腰果,加上肉鬆吊味!

6串串燒 豬+雞小小燶邊好惹味,即使唔點沙嗲醬食都好夠味!

沙嗲雞豬串燒

芒果沙冰鮮果味,唔係果d糖水合成味!

地方黎講旁邊仲有個鋪位,鋪出面都有車錶位,好方便!

沙嗲雞豬串燒
2018-07-28 870 瀏覽
今日朋友提議去九龍城吃泰國菜,話有好介紹,為食的我當然舉手贊成,有人帶路,何樂而不為呢?泰發泰國餐廳屬於地道泰國人開的餐廳,在城南道8號,有兩間店舖頭連在一起。望望餐牌,嘩!價錢一D都不貴,又不用加一,非常抵吃。呢一間餐廳嘅第一推介,檸檬燒牛肉,當然要試一試啦!生熟度控制得很好的牛肉片,上面放上蒜片和辣椒、蒜蓉,賣相很吸引,分量也不少。牛肉吃起來很嫩滑,點上泰式汁,酸酸辣辣又帶有檸檬香味,非常惹味,醒神和開胃,下面有芥蘭菜墊底,沾滿泰式汁也很好吃。泰式黃咖哩雞,非常夠鑊氣,沾滿蛋液、洋蔥、青椒的咖哩汁好味得來夠曬多我們叫了薄餅配黃咖哩,很正。最後再多叫兩碗白飯,因為呢個汁非常好餸飯,服務員告知,如果不夠辣其實可以要求加辣,那我下次一定要加辣。馬拉盞炒通菜,好香夠鑊氣,顏色翠綠,味道惹味又不會太辣,我們吃得津津有味。蝦醬炒飯好大碟,上面鋪有一大塊蛋塊及豬肉鬆在旁邊,服務員教我們應該將蛋塊、肉鬆拌勻蝦醬飯一起吃才最好吃,我試過後,又真係好吃很多啊!泰發泰國餐廳,晚上8時已經坐滿食客,相信是因為這裡食物種類多、味道好、價錢大眾化,份量又足,更又不用加一,價錢比出面旺區的泰國菜館真是平很多,所

薄餅

蝦醬炒飯

泰發泰國餐廳,晚上8時已經坐滿食客,相信是因為這裡食物種類多、味道好、價錢大眾化,份量又足,更又不用加一,價錢比出面旺區的泰國菜館真是平很多,所以想吃泰國菜,呢度係最佳選擇。

2018-07-26
薄餅
蝦醬炒飯
2018-07-25 144 瀏覽
今日晚上同朋友一齊黎到九龍城,黎到九龍城不得不試就係地道既泰國菜,今晚就決定食呢一間既泰國餐廳,叫「泰發泰國餐廳」。我地黎到唔使等位已經可以好快入座,環境算唔錯,坐低之後,望一望餐牌,真係有好多選擇,最後我地點左一個招牌菜,一個小食,一個菜,分別係招牌泰式咖哩炒肉蟹(送蒜蓉包5件)、檸檬燒牛肉同馬拉盞炒通菜。首先上台既係馬拉盞炒通菜:份量都好大碟,而且岩岩炒起夠哂熱,食落去味道都好香,好入味。之後再上台既係檸檬燒牛肉:呢一款菜式我未係其他泰國餐廳食過,所以叫左試一下,將牛肉點落個汁度,連埋蒜蓉、辣椒,食落去酸酸辣辣,食落幾開胃,味道唔錯,而且份量都好多,最底仲有菜tim。最後上台係泰式咖哩炒蟹連蒜蓉包:份量係超大碟,足夠3-4人食,隻蟹都好大隻,連埋黃咖哩一齊食,好好味,蒜蓉包再點埋個黃咖哩一齊食。

首先上台既係

• 檸檬燒牛肉
  • 咖哩炒蟹
  • 鹽燒盲鰽
2018-06-20 203 瀏覽
me and my family , a total of 4 ppl, arrived the restaurant at 545pm to have a early dinnerSo we don't need to wait to get a table.after we sit down, we order the signature dish, the raw beef wif some vege. THIS TASTES SOOOOO GOOD!!This is a must to try!But i recommend not to order for jus 2 people, coz it will be a bit heavybesides, we ordered a 金邊粉which cooked in thai style. This is even more tasty than the one i tried in Thailand reli surprised me !! and the 通菜is also very good! we ordered li
This is a must to try!

reli surprised me !!

and the 通菜is also very good! we ordered little salt n oil, and the chef can reli meet our demand!

Another thing i would like to mention, the service of the waiters is excellent.
when me n my mum said we felt so cold, the waiters immediately serve us with two cups of hot water, which amazed me!
2018-06-16
2018-05-22 235 瀏覽
去九龍城一定係食泰國菜,今次揀左呢間,都係泰國人主理的,平靚正,仲要唔洗排隊,坐得幾舒服,可以慢慢食,電視仲播緊泰國節目,幾有趣☺️檸檬燒牛肉👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻個汁酸酸辣辣既,好開胃,牛肉都燒得好好,夠嫩,份量都好大!泰式炒椰菜仔👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻個人好中意食脆脆的菜,蒜味好夠,好好味!Pad thai👍🏻每次食泰國野必叫既菜,但係今次有啲失望,因為好似淡味左啲,隻蝦冇乜味,下次努力🤔
檸檬燒牛肉👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
個汁酸酸辣辣既,好開胃,牛肉都燒得好好,夠嫩,份量都好大!
泰式炒椰菜仔👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
個人好中意食脆脆的菜,蒜味好夠,好好味!

Pad thai👍🏻
2018-03-30 509 瀏覽
自從食過泰發,每次去九龍城食泰菜就一定揀佢例牌點豬頸肉,酸辣鳳爪,泰式生蝦呢d前菜先再黎重點係呢碟泰式魚沙律,真係好食到番到屋企會回味😭炸到脆卜卜,個沙律都幾重口味,沙律包住生菜咁食口感豐富仲有咖喱炒蟹,好大隻肉蟹,咖喱無辣味送飯送蒜蓉包
自從食過泰發,每次去九龍城食泰菜就一定揀佢

例牌點豬頸肉,酸辣鳳爪,泰式生蝦呢d前菜先

再黎重點係呢碟泰式魚沙律,

仲有咖喱炒蟹,好大隻肉蟹,咖喱無辣味送飯送蒜蓉包

2018-02-21 505 瀏覽
昨天20/2和朋友一起去長洲行山,行完就決定再去九龍城泰發食泰國菜........................泰式生蝦剌身肉質彈牙新鮮,配蒜片及酸辣汁食,正......泰式青木瓜沙律味道夠酸,木瓜絲爽脆,正....檸檬燒牛肉牛肉咸,食得出牛肉用食粉/鬆肉粉醃,汁水淡,唔夠酸黃咖喱炒軟殼蟹咖喱味淡,一般泰式燒雞肉嫩夠味蒜蓉法包夠熱夠脆,但蒜蓉不足芒果糯米飯中椰汁味淡 ,芒果夠甜整體ok,性價比高。
泰式生蝦剌身肉質彈牙新鮮,配蒜片及酸辣汁食,正......
泰式青木瓜沙律味道夠酸,木瓜絲爽脆,正....
黃咖喱炒軟殼蟹咖喱味淡,一般
泰式燒雞肉嫩夠味
蒜蓉法包夠熱夠脆,但蒜蓉不足
芒果糯米飯中椰汁味淡 ,芒果夠甜

整體ok,性價比高。
2018-02-11 351 瀏覽
今晚收工,同事提議呢間泰國菜,佢地話幾好食又唔貴頭盤 泰式無骨鳳爪對我黎講酸左啲,夠辣,好開胃泰國菜必食—冬蔭公湯 (大)我地有5個人,都飲唔晒,好大兜👍🏻入面有蝦,菇🍄,好味燒羊架 一客有四件,正常味道,有啲位會難咬開,唔膻燒豬頸肉 呢個超正,燒到脆卜卜,好香口,但係又唔會overcook 👍🏻👍🏻👍🏻馬拉盞炒芥蘭 穩陣之選,純粹想食個菜先揀唔錯既,有啲位略嫌太老,咬唔開明爐烏頭 少少泥味 肉有啲難咬開 不過個湯好租 好惹味 唔錯
今晚收工,同事提議呢間泰國菜,佢地話幾好食又唔貴

頭盤 泰式無骨鳳爪
對我黎講酸左啲,夠辣,好開胃

泰國菜必食—冬蔭公湯 (大)
我地有5個人,都飲唔晒,好大兜👍🏻
入面有蝦,菇🍄,好味

燒羊架
一客有四件,正常味道,有啲位會難咬開,唔膻

馬拉盞炒芥蘭
穩陣之選,純粹想食個菜先揀
唔錯既,有啲位略嫌太老,咬唔開

明爐烏頭
少少泥味 肉有啲難咬開 不過個湯好租 好惹味 唔錯
2018-02-11
$150 (宵夜)
  • 燒豬頸肉
2018-02-11 304 瀏覽
九龍城2步ㄧ間泰國餐廳,泰發我食過N次,檸檬汁燒牛肉ㄧ直都無得輸,汁夠辣夠酸,肉好林真係好正呀,下面浸住菜既汁更加辣濕炒海鮮河,睇賣相就不過不失啦,度度差唔多樣,河粉係闊身大塊,,好多料,又菜又尤魚又蝦,不過今日海鮮就ㄧ般新鮮喇,汁都ok既😋燒大頭蝦係好大隻,好似龍蝦甘大隻,不過又係唔夠新鮮,又話燒既點解唔係好香😥😥,肉冇乜味,頭有少少膏(上次明明好好味架)😶好中意酒杯夠凍,好爽象啤好易入口

燒大頭蝦係好大隻,好似龍蝦甘大隻

好中意酒杯夠凍,好爽
象啤好易入口

2018-02-09
  • 檸檬燒牛肉
2018-02-07 227 瀏覽
黎得九龍城 當然食泰國野🇹🇭九龍城叫得「小曼谷」其實真係無講錯周街都係泰國餐廳 泰國小食 泰國人😂😂今次揀左呢間餐廳店內都算多人但由於係相鄰店舖 所以都唔洗等太耐😀一向唔太食得辣 所以叫小辣冬蔭公湯點知個湯好大陣酸味 反而辣同海鮮味好欠缺少許失望😩咖哩味無咩 椰香味為主豬肉份量好少😅唯一俾LIKE係泰式燒雞👍🏻👍🏻燒到好香 雞本身亦落左d香料 好野味😋肉好嫩 值得讚一讚👏🏻好少蟹肉 調味稱得上係無似雜豆炒飯多
黎得九龍城 當然食泰國野🇹🇭
九龍城叫得「小曼谷」其實真係無講錯