2019-10-18 24 瀏覽
船湯雞脾肉黃麵、泰式小食拼盤+泰式蝶豆花特飲充滿泰國風味的小店,裝潢偏向地道的泰式風情,播放著泰文歌曲。小店主打泰式湯粉麵和小食,另更設有黑豚、和牛和鮑魚,今次選擇了傳統的雞脾肉作配料。船湯雞脾肉黃麵• 湯底十分香濃惹味,卻又不會感到太重口味或油膩感重。而且配料十分豐富,有魚蛋、白蘿蔔、秋葵、芽菜等,還加入了大量的炸豬皮,非常香口!提升了湯底的層次。• 雞脾肉是手撕的形態呈上,分佈在整碗船麵上面,吃起來啖啖肉。肉質口感鮮嫩充滿雞油香味,跟黃麵十分匹配!泰式小食拼盤• 分別是泰式炸蝦餅、炸雞翼、炸芝士雲吞。我最喜歡的是炸雞翼,它不是一般的香茅雞翼,炸得恰到好處,入味之餘肉質依然保持香嫩;蝦餅鬆脆可口帶有一點蝦的膠質;炸芝士雲吞外皮鬆脆,內層芝士煙韌,但不算很香濃。泰式蝶豆花特飲• 是我飲過最為濃味的蝶豆花茶,看外觀都知道,飲起來甜度比較高,建議可以小甜。
船湯雞脾肉黃麵、泰式小食拼盤+泰式蝶豆花特飲

泰式小食拼盤

• 分別是泰式炸蝦餅、炸雞翼、炸芝士雲吞。

泰式蝶豆花特飲

• 雞髀肉船湯
  • 泰式小食拼盤
2019-10-17 26 瀏覽
Happy Friday! 收工約咗友人去尖沙咀行下街,行到iSQUARE開始肚餓,喺附近搵咗呢間嘢食。點咗個小食泰式鳳爪,用咗大量配料調味,鳳爪爽脆有口感,辣中再帶少少酸甜味,味道唔錯。船麵揀咗船湯湯底,飲落同泰國嘅味道好似,好清甜。船麵本身仲有蘿蔔、魚蛋、秋葵同炸豬皮幾款配料。另外可以揀多樣主配料,我揀咗頂級安格斯牛肉,牛肉嫩滑好有牛味。友人就揀咗頂級美國肥牛,肥瘦均勻都唔錯。麵底我哋都揀咗金邊粉,入口煙煙韌韌有口感。

2019-10-17 16 瀏覽
同事曾經推介呢度,話船麵非常正宗,今晚就同男朋友放工過黎朝下聖😎頂級安格斯牛肉船麵❤️湯底非常濃郁,甜甜地,咸鮮味突出,香料層次感豐富😋牛肉半生熟,入口即溶,高質👍頂級美國肥牛冬陰公湯❤️酸度剛好,惹味冬陰風味😍河粉掛湯一流😋美國肥牛比較厚身有口感👍通菜配秘制腐乳醬❤️秘制果然名不虛傳,味道有驚喜!比一般既腐乳醬甜同惹味😋炸豬皮❤️餸湯一流😍👍食到停唔到口,脆卜卜,沾任何一個湯底都咁match!!

頂級安格斯牛肉船麵❤️

頂級美國肥牛冬陰公湯❤️

通菜配秘制腐乳醬❤️
秘制果然名不虛傳,味道有驚喜!比一般既腐乳醬甜同惹味😋

炸豬皮❤️
2019-10-17
2019-10-15 34 瀏覽
平時間中都會食泰國菜,但就未食過船麵,所以就決定睇戲前來個速食dinner!餐廳裝修懷舊,環境寬敞企理,餐牌上有不少「🙏🏻推薦」食物,我們點了:-- 船湯頂級安格斯牛肉金邊粉- 冬蔭功湯黑豚肉薯粉- 泰式鳳爪- 泰式龍眼冰特飲- 雀巢檸檬茶船湯頂級安格斯牛肉金邊粉船湯香濃,除了牛肉和金邊粉外,還有芽菜、蘿蔔、炸豬皮、魚蛋和秋葵等不少配料,牛肉不會過熟,魚蛋幾彈牙,配同其他配料同食,口感豐富;冬蔭功湯黑豚肉薯粉相比「🙏🏻推薦」的船湯,我們更喜歡冬蔭功湯,酸辣湯底配上煙韌彈牙的薯粉,惹味又有口感,越食越開胃,而黑豚肉及其他配料一般,不過不失。泰式鳳爪混合了洋蔥、蘿蔔絲及泰式醬汁等調製,鳳爪的份量也不少,味道酸辣清爽,但不太能吃辣的我要伴隨着飲品先可食到。泰式龍眼冰特飲船麵味道偏濃,配上清甜的龍眼冰,非常清涼解渴,真是絕配。食物賣相幾精緻,船麵份量多,湯底出色,價錢又合理,整體來講非常不錯!

- 船湯頂級安格斯牛肉金邊粉

船湯頂級安格斯牛肉金邊粉

冬蔭功湯黑豚肉薯粉

泰式鳳爪

泰式龍眼冰特飲
船麵味道偏濃,配上清甜的龍眼冰,非常清涼解渴,真是絕配。

• 龍眼冰
  • 頂級安格斯牛肉船湯
  • 泰式鳳爪
2019-10-06 28 瀏覽
星期六,收工去邊好呢?梗係出尖沙咀chill下啦!泰式鳳爪48酸辣醒胃,多肉少骨,入味不是太辣,碟頭剛好。黑豚肉船湯薯粉68第一次食船河叫薯粉,材料挺可愛,有魚旦蘿蔔秋葵炸豬皮芽菜吸收了特別惹味的船湯,味道香,湯頭有驚喜。餸菜呢?豚肉有咬口,蘿蔔甜無渣,薯粉軟而不過稔。頂級安格斯牛肉冬陰公湯黃麵88除咗有靚牛肉之外,估唔到微辣開胃湯底仲有蝦青口蟹柳菇菌呀,內容豐富,黃麵似油面質地,口感彈牙,牛肉鬆化,有傳統冬陰公材料,誠意十足。烚唐生菜配秘制腐乳醬28碧綠爽脆,腐乳醬足夠沾上所有唐生菜,份量合理。泰式青檸梳打特飲加18經典泰國直送梳打水,特別地道,清新爽喉,解暑滿分。食後感:地方好坐,開揚有衞生,員工工作有效率。店子播放泰國輕快歌曲,蠻有感覺。

星期六,收工去邊好呢?梗係出尖沙咀chill下啦!

泰式鳳爪48
酸辣醒胃,多肉少骨,入味不是太辣,碟頭剛好。

黑豚肉船湯薯粉68

頂級安格斯牛肉冬陰公湯黃麵88

烚唐生菜配秘制腐乳醬28
碧綠爽脆,腐乳醬足夠沾上所有唐生菜,份量合理。

泰式青檸梳打特飲加18
經典泰國直送梳打水,特別地道,清新爽喉,解暑滿分。

2019-10-04 33 瀏覽
如果時間安排到,我都希望上堂前食啲嘢先出發,免得太夜食飯滯住個胃😏 呢日boss出咗去做嘢,#小秘書 又可以準時收工,仲趕得切食個 #下午茶餐 先上堂。以往我會去 Starbucks Hong Kong 飲杯嘢頂肚,但係 #小秘書 呢日個lunch食得唔多,好想食完 #湯麵🍜咁啱比我喺 iSQUARE 後街見到 「泰濃麵」,見餐牌價錢唔貴,而且仲有10分鐘先截 #下午茶,就試吓啦!呢排我愛上咗 #冬陰公湯,而 #泰濃麵 又係以泰式食物為主,見餐牌上張相都影得唔錯,就叫個 「#肥牛、#黃麵 配 #冬陰公湯底」嚟醒吓神💪🏻 大概等咗5分鐘,我個 #冬陰公湯麵 嚟喇,外貌比想像中吸引,#湯底 配有 #蝦、#青口、#菇... #肥牛 份量雖然唔多,但係配埋個勁辣嘅湯底,食起嚟特別有味😋 ... 咁當然仲唔少得我最愛嘅 #可樂 解辣啦🤪 做到最尾... 我見對面嗰個食客叫咗個 #船湯麵,面頭有啲 #炸豬皮 做小食,雖然我唔識欣賞🤪但係又幾特別喎😄

2019-10-03
2019-10-03 22 瀏覽
今天在公司附近和同事出去吃中午,我們看見附近開了一間新餐廳,然後見它地方十分寬尚,店員安排了一張卡位,十分舒服,我點了以下菜式:飲品:原個椰青一個一碗麵:可以選湯底及不同種類的粉麵,我配上冬陰公湯底及薯粉,主食配雞脾肉,雞俾肉是用手撕方式,湯底裏面有很多海鮮,值回票價又飽肚。還點了一客小食:炸蝦餅我朋友點了酸湯及青檸梳打,這個青檸梳打很特別,他是一樽玻璃瓶的梳打水然後店員會端上半杯附有青檸及汽水的,自行混搭。非常傳統,我十分喜歡💕

飲品:原個椰青一個

2019-09-28 32 瀏覽
【船湯湯底正】好鍾意食船麵 ,尤其係個湯底,濃郁得黎又甜甜地,好香濃惹味。每次去泰國都會喪食船麵,食番夠本 。而家喺香港都食到好味嘅船麵,琴晚同朋友去咗尖沙咀樂道嘅泰濃麵食晚餐 。船麵嘅湯底幾正宗,有泰國嘅味道。叫咗三款share食,有飛驒和牛清湯金邊粉,一個黑豚肉船湯黃麵,同一個雞髀肉清湯飯。好鍾意個船湯味道,所以覺得個碗特別好食。 飛驒和牛肉質非常嫩滑,上桌時還有微微粉紅色,不會過老。 另外 小食也好值得推介 泰式鳳爪及併盤都有水準。餐廳環境都不錯,佈置得有泰國地道氣氛,牆上有好多泰國風景嘅油畫,令人好似去咗泰國旅行一樣。
【船湯湯底正】

2019-09-27
  • 泰式炸蝦餅
2019-09-28 25 瀏覽
泰式船麵好似開始係香港流行起來,越開越多。Friday night 決定輕鬆下,約咗 朋友黎樂道嘅泰濃麵 感受下泰國風情。晚飯時間嚟到都幾多人,幾乎滿座。我們四個人坐在圓枱,餐廳內嘅牆壁有好多泰國嘅油畫,好有泰國氣氛。叫咗兩碗飛驒和牛清湯金邊粉,飛驒和牛很嫩滑,有濃濃嘅牛味,售價178,有點貴,但係想對自己好啲食好少少。黑豚肉船湯油麵 ,喜歡船湯嘅湯底 ,甜甜地好濃郁,船湯嘅湯底是我喜歡吃船面嘅原因 。雞髀肉清湯飯,雞肉有少少鞋,所以有點失望。另外仲叫咗泰式鳳爪同小食拼盤等,蝦餅非常香脆,炸得不油膩,而且很彈牙好出色。
泰式船麵好似開始係香港流行起來,越開越多。

雞髀肉清湯飯,雞肉有少少鞋,所以有點失望。

• 飛驒和牛清湯金邊粉
I planned to go to Chung King Mansion to change some currency for some oversea trip. After that, I just walked around to settle for my dinner. In the end i walked into Siam noodles restaurant as i have a sudden craving for Thai food. They served mainly noodles, snacks, drinks and desserts. As for their noodles, they have boat soup, tom yum soup and clear soup.Iced longan drink - The chef was very generous with the portion of longan, overflowing out of it. Longan was sweet and chewy. Longan drink

Iced longan drink - The chef was very generous with the portion of longan, overflowing out of it. Longan was sweet and chewy. Longan drink was sweet and clear as well.

Thai snack platter - It consisted of deep fried shrimp cake, deep fried chicken wings and deep fried cheese wanton. It was fried till crispy, shrimp cake was chewy, chicken wings was juicy and cheese wanton was cheesy as well.

Angus beef boat noodle - The soup was very flavourful and have a strong pepper taste. Noodles was chewy and smooth, fishball was chewy as well. Angus beef was tender and juicy.
2019-09-23 36 瀏覽
今日去到isquare附近見到呢間幾吸引,同朋友每人叫左個面,再加小食同飲品share頂級安格斯牛肉船麵,個面仲有好多配料包括泰式炸豬皮,魚蛋,蘿蔔,牛肉好鮮好好味,個湯底好濃,唔好太杰身,個面份量麵幾大,男仔食都好飽雞脾肉冬陰公湯面,配料竟然有海鮮,有大大隻蝦,青口,蟹棒同埋秀珍姑,個湯好適中,唔好太杰或太稀,伴細薯粉,索晒啲湯,又香又辣,好惹味,雞脾肉係一絲絲既,配埋啲海鮮,真係好豐富,食到尾都飲埋個湯泰式鳳爪,其實只係口痕食下小食,不過不失,味道同份量都剛剛好香茅斑蘭梳打,出面比較少有既組合,成樽梳打水自己加,消暑又解渴呢!

2019-09-19 1333 瀏覽
這天為指甲換新衣裳午餐又一個人的浪漫,到了尖沙咀泰濃麵一慰船麵之苦! 到來時已是下午茶時間$48已有一碗份量十足的船粉或湯飯,另加$5可跟罐裝飲品、泰式飲品則另加$14,而且更可半點還小食價位挺親民。 我喜歡青檸梳打原價$28不攪勻下飲面那層飲不會太甜很爽口。 我選了黑豚肉船湯河其實還有冬陰公和清湯可選,端來時看色澤和賣相挺對版,而且非常足料蠻有期待! 呷一口湯味道濃郁足味但略嫌甜度亦豐了點點! 最喜歡配菜中竟有秋葵在內太驚喜了!另外還有炸豬皮和蘿蔔等配料,黑豚肉味道不算太香但總算口感滑溜,奇怪的是跟的不是豬肉丸而魚蛋!! 湯河是幼身那款口感比正宗粗河略為遜色!但口感亦叫滑溜而且份量挺多我吃不盡一碗呢!我覺得行過不坊一吃尤其是下午茶時間。

我喜歡青檸梳打原價$28不攪勻下飲面那層飲不會太甜很爽口。

呷一口湯味道濃郁足味但略嫌甜度亦豐了點點!

2019-08-16
下午茶
2019-09-17 44 瀏覽
最近發現位於尖沙咀isquare側邊滴落到有一間可懷舊的裝修但又充滿泰國色彩的小食店。今天很想吃一些重口味湯底的午餐,所以就走進試試。磁磚地面,泰式擺設,木筷子加上港式的卡位, 雖然很簡單但看得花上了不少心思泰式當然要試冬陰功味湯底,揀了頂級安格斯牛肉 ,雖然是薄切但係極重牛肉味,湯底還誠意地配上了蝦,蟹柳和青口 ,非常之美味。另外也點了一個黑豚肉船湯麵 ,除了有美味黑豚外,船湯非常香,配上炸豬皮、豬肝、魚蛋、蘿蔔與秋葵。炸豬皮炸很香脆,浸在湯很久還很有咬感。泰式小食拼盤有蝦餅,芝士雲吞,雞翼。 芝士雲吞最特別是外層的脆炸香口,一咬就是軟軟芝士融入口中,非常特別飲品點了一杯龍眼冰,不太甜,最吸引是 滿滿的龍眼肉呀!誠意非常

今天很想吃一些重口味湯底的午餐,所以就走進試試。

午餐
第3次食「泰濃麵」, 之前試過堂食同外賣, 都覺得幾好, 所以今次就帶鐘意食麵食嘅小妹黎試下!😂 🌟推薦❗️頂級安格斯牛肉船麵($88) 湯底跟足傳統,加左少許豬血, 所以質地幾濃稠,味道都算正宗! 薯粉煙韌有彈性, 半生熟嘅頂級安格斯牛肉肉香味美, 比上次食嘅頂級美國🇺🇸肥牛更軟嫩, 但又不失嚼勁,值得一試!👍🏻 配料仲有炸得香脆可口嘅豬油渣、魚蛋。 雞髀肉冬陰功湯麵($68) 冬陰功湯底酸酸辣辣, 仲有好多海鮮配料如青口、蝦、蟹柳、菇菌等,配料好足!😏 金邊粉滑溜, 雞髀肉都算嫩滑,不錯吃!👍🏾 炸雞翼($38) 一客有4隻,外皮炸得微脆, 蘸上泰式辣醬,惹味!
第3次食「泰濃麵」,
之前試過堂食同外賣,
都覺得幾好,
所以今次就帶鐘意食麵食嘅小妹黎試下!😂
🌟推薦❗️頂級安格斯牛肉船麵($88)
湯底跟足傳統,加左少許豬血,
所以質地幾濃稠,味道都算正宗!
薯粉煙韌有彈性,
半生熟嘅頂級安格斯牛肉肉香味美,
比上次食嘅頂級美國🇺🇸肥牛更軟嫩,
但又不失嚼勁,值得一試!👍🏻
配料仲有炸得香脆可口嘅豬油渣、魚蛋。
頂級安格斯牛肉船麵
雞髀肉冬陰功湯麵($68)
冬陰功湯底酸酸辣辣,
仲有好多海鮮配料如青口、蝦、蟹柳、菇菌等,配料好足!😏
金邊粉滑溜,
雞髀肉都算嫩滑,不錯吃!👍🏾
雞髀肉冬陰功湯麵
炸雞翼($38)
一客有4隻,外皮炸得微脆,
蘸上泰式辣醬,惹味!
炸雞翼
雞髀肉冬陰功湯麵
炸雞翼
2019-09-11 67 瀏覽
泰濃麵是一間泰式船麵店,店面以麵店來說都算大,座位不會太迫,冷氣亦夠凍,在外面慶合合行到來,都不怕食到身水身汗。麵款不算多,但湯底和麵底都各有幾款選擇,不難配搭出適合自己口味的船麵。除了船麵,泰濃麵另有多款泰式小吃、甜品和飲料提供。頂級安格斯牛肉船湯薯粉($88)薯粉一碗都幾大碗,食完一定夠飽。湯底味道濃郁,但食完都不覺口渴,如不吃辣都是一個好選擇。薯粉煙煙韌韌很有咬口,但如果本身消化力不好的就不建議點,否則食完會較頂肚。安格斯牛肉份量不算多,不會過熟過老。除了牛肉,麵內還夾雜炸豬皮、白蘿蔔和魚蛋。頂級安格斯牛肉冬陰功湯金邊粉($88)雖然同是安格斯牛肉,但配料會因應湯底有所不同。冬陰功湯底夠酸夠辣,非常惹味。金邊粉軟腍中帶點彈口。牛肉同樣腍滑。配菜有蟹棒、蝦、菇和莞茜。左: 青檸梳打(加$18)右: 龍眼冰(加$18)跟餐加$18即可加配特飲一杯,青檸梳打用上泰牌梳打水,梳打味重,未必人人能接受。龍眼冰清甜,內有很多龍眼。總結,船麵無論船湯或冬陰功湯底味道都非常濃郁惹味,麵質不會過腍,夏天冇胃口食飯都可以試下泰濃麵的船麵。

頂級安格斯牛肉船湯薯粉($88)

薯粉一碗都幾大碗,食完一定夠飽。
頂級安格斯牛肉船湯薯粉
湯底味道濃郁,但食完都不覺口渴,如不吃辣都是一個好選擇。
頂級安格斯牛肉船湯薯粉
安格斯牛肉份量不算多,不會過熟過老。
頂級安格斯牛肉船湯薯粉
除了牛肉,麵內還夾雜炸豬皮、白蘿蔔和魚蛋。
頂級安格斯牛肉船湯薯粉
頂級安格斯牛肉冬陰功湯金邊粉($88)

頂級安格斯牛肉冬陰功湯金邊粉
金邊粉軟腍中帶點彈口。
牛肉同樣腍滑。
頂級安格斯牛肉冬陰功湯金邊粉
配菜有蟹棒、蝦、菇和莞茜。
頂級安格斯牛肉冬陰功湯金邊粉
左: 青檸梳打(加$18)

右: 龍眼冰(加$18)

青檸梳打 & 龍眼冰
龍眼冰清甜,內有很多龍眼。
龍眼冰

青檸梳打 & 龍眼冰