2022-10-19 41 瀏覽
依家個個都去旅行,未有得飛嘅我哋,實在太掛住泰國啦🥹 所以去食住泰國船麵頂吓癮先頂級安格斯牛肉冬陰功湯金邊粉 $89冬陰公湯微辣偏酸,對唔食辣嘅朋友都幾友好🥰 香茅味偏重,金邊粉軟硬適中,安格斯牛肉質軟熟,幾濃牛味,蝦爽口彈牙,蟹柳吸曬啲湯汁嘅味,仲要出奇地重蟹味,大推冬陰公湯底👍🏻👍🏻黑豚肉船湯金邊粉 $69湯底好濃,但唔會過咸,有陣陣嘅肉香味🤤 金邊粉吸曬啲湯汁,香滑入味,黑豚肉肉質鬆軟,唔會乾柴柴,魚蛋都算彈牙,炸豬皮除咗有陣豬油香,仲增加咗口感😚泰式炸腩仔 $69必點🤩 小食嚟講,份量都好多😍 以為炸嘅會好油,但食落一啲都唔油膩😛 肥瘦均勻,炸到乾身,每一件都有啲軟骨連住,真係會一件接住一件咁食🤣泰式炸蝦餅 $49新鮮炸起熱辣辣,好厚好大件😍 幾重蝦味,口感彈牙,仲有2片炸蝦片,脆卜卜,夠香口😋呢度地方唔大,但坐位與坐位之間都算闊落,食物有水準,價錢又相宜,又一間可以擺入飯堂名單喇😚5粒為滿分味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️性價比 ⭐️⭐️⭐️⭐️餐廳地點 ⭐️⭐️⭐️⭐️餐廳舒適度 ⭐️⭐️⭐️翻喫指數⭐️⭐️⭐️⭐️

頂級安格斯牛肉冬陰功湯金邊粉 $89

2022-10-14
  • 頂級安格斯牛肉冬陰功湯金邊粉
  • 泰式炸腩仔
2022-10-19 32 瀏覽
菜單介紹詳細辣度、蛋熟度等客製選擇都標示蠻清楚👈🏻🍛辛辣綠咖哩飯預設辣度是小辣,椰奶香濃郁還有放上一些打拋葉增添香氣🍛泰式打拋豬飯打拋豬的豬肉瘦肉成分比較高淡淡的檸檬香,帶點微辣
菜單介紹詳細
辣度、蛋熟度等客製選擇都標示蠻清楚👈🏻
🍛辛辣綠咖哩飯
預設辣度是小辣,椰奶香濃郁
還有放上一些打拋葉增添香氣

🍛泰式打拋豬飯
打拋豬的豬肉瘦肉成分比較高
淡淡的檸檬香,帶點微辣
2022-10-11 102 瀏覽
夜晚趕住要返夜校收左工北京道落車嗱嗱聲搵間餐廳食嘢接近7:30時段好幾間餐廳都要排隊嚟到泰龍麵門口排左幾個人、等左三分鐘就入得估唔到人多時段兩個人仲有卡位坐哩度d冷氣大到好似唔洗交電費咁今日25度著左長袖入黎都好凍餐牌有船麵湯底、冬陰功湯底、原味湯底揀左個黑豚肉船麵金邊粉叫咗份炸芝士雲吞同香茅斑蘭梳打碗黑豚肉船麵金邊粉一黎到即刻飲啖熱湯暖下個身先~哩度冷氣實在太凍碗野有蘿白、秋葵、魚蛋、牙菜味道唔錯埋單一人百幾蚊
夜晚趕住要返夜校
收左工北京道落車嗱嗱聲搵間餐廳食嘢
接近7:30時段好幾間餐廳都要排隊
嚟到泰龍麵門口排左幾個人、等左三分鐘就入得

估唔到人多時段兩個人仲有卡位坐
哩度d冷氣大到好似唔洗交電費咁
今日25度著左長袖入黎都好凍

餐牌有船麵湯底、冬陰功湯底、原味湯底
揀左個黑豚肉船麵金邊粉
叫咗份炸芝士雲吞
同香茅斑蘭梳打

碗黑豚肉船麵金邊粉一黎到即刻飲啖熱湯
暖下個身先~哩度冷氣實在太凍

碗野有蘿白、秋葵、魚蛋、牙菜
味道唔錯

埋單一人百幾蚊
黑豚肉船麵金邊粉
炸芝士雲吞
黑豚肉船麵金邊粉
2022-10-10 51 瀏覽
按完摩就想食泰式船麵,知isquare附近有間口碑吾錯就來試下。一望餐牌芫茜山、安格斯牛、廣島蠔、飛驒牛,老细係咪好似我咁想旅行想到亂哂😂芫茜山一上枱呆左,以為侍應俾碗淨芫茜😆😆,完全睇吾到麵,好在另外俾碗熱湯,如果吾係有排先食到麵😅;至於卜卜蜆就無想像中脹卜卜,兩樣味道還可以既,湯底吾錯!身邊有個芫茜控,自己又係蜆怪,就叫芫茜山同卜卜蜆試下,完全離開左泰國,好在有蝦餅同特飲可以入返題😂

2022-10-09
2022-10-10 272 瀏覽
🍽 泰濃麵 (樂道) 📍地址: 尖沙咀樂道7號嘉樂大廈地下A舖💰只供參考💰人均$50-$100😋👉🏻原個泰國椰青 $48推介‼️ 佢勁好囉 佢幫你開完之後呢 仲有椰子肉喺入邊嘅 仲比埋隻匙羹 等你食嗰啲椰肉 薄薄地自己不黎食 好似食緊甜品咁 椰青汁清甜🥳👉🏻黑豚肉 船湯 黄麵 $69推介‼️ 船湯重胡椒味 食完好想放屁👍🏻 有助腸道健身 黑豚肉係超正 本身唔記得咗自己叫黑豚肉 以為叫左豬頸肉 一食令我眼前一亮。仲有佢個船湯多胡椒 個味道好出色 唔識點形容 好似有腩汁咁 但係係出色過腩汁 撈埋個黃油面就一流 意料之外地好食 佢個麵都有幾款揀有黃麵有河粉有薯粉 湯飯 金邊粉 麵入邊仲有蔥啦,同埋有炸蒜等等仲有兩粒魚蛋同埋啲炸豬皮👍🏻👉🏻卜卜蜆 冬陰公湯 泰式河粉 $69推介‼️ 好正 佢啲蜆全部都勁大粒囉,唔係講個殼係講緊入邊啲肉啊🤭仲要一食落去係好鮮好Juice囉 吸引左冬陰功湯既精華 個冬陰功湯係有啲後勁嘅 但又唔會好辣喎 食落去好舒服好爽 同埋佢一早就俾咗個碗仔我地 用黎放啲蜆殼 咁就唔智整污糟張枱好貼心 👉🏻香茅斑蘭梳打 $28刺激味蕾好特別 好多氣 解辣一流 佢仲係特登另外比一罐
🍽 泰濃麵 (樂道)

📍地址: 尖沙咀樂道7號嘉樂大廈地下A舖

💰只供參考
💰人均$50-$100

😋
👉🏻原個泰國椰青 $48

👉🏻黑豚肉 船湯 黄麵 $69

佢個麵都有幾款揀有黃麵有河粉有薯粉 湯飯 金邊粉

麵入邊仲有蔥啦,同埋有炸蒜等等仲有兩粒魚蛋同埋啲炸豬皮👍🏻

👉🏻卜卜蜆 冬陰公湯 泰式河粉 $69

👉🏻香茅斑蘭梳打 $28
刺激味蕾好特別 好多氣 解辣一流 佢仲係特登另外比一罐梳打水你你可以自己倒落去打卡一流

不得不提就係每一張枱都有酒精消毒俾你除口罩之後噴一噴隻手防疫意識高 貼心貼心

好味指數: 5/5
性價比: 5/5
環境: 4/5 入面仲有廁所🚽
  • 原個泰國椰青
2022-10-08 828 瀏覽
喜歡食泰國嘅船麵,一定難以忘懷船湯嘅獨特深啡色濃味湯底,這款湯底叫nam tok( น้ำตก),鮮濃的秘訣是摻入了豬或牛血,不過湯飲唔出有血腥味,反而會令到湯頭更加鮮味👍🏻👍🏻在香港比較好食又正宗嘅船湯,我會選擇位於尖沙咀樂道嘅泰濃麵,每次食完隔一排又會想食,呢度除咗船麵船湯夠正宗,好多特色小食都好好食,尤其我最鍾意食既炸芝士雲吞同蝦餅超級正😋😋🐮🍜▪️頂級安格斯牛肉船湯金邊粉 $ 89必食推介,湯底濃香嘅肉味,調味適中,越飲越上癮,每條金邊粉都吸收了湯底,非常香滑入味,自選配料選擇左安格斯牛肉,有六大片,牛肉質素超級高,放在湯裏剛剛熟,好好食,另外仲有好多唔同配料,有魚蛋,炸豬皮,秋葵,蘿蔔,香蔥,完完全全嘅泰國味呈現出嚟🐷🍜▪️黑豚肉船湯泰式河粉 $ 69湯底和配料都係一樣,黑豚肉質出奇地爽口彈牙,唔錯唔錯,這碗配河粉一樣香滑,配料魚蛋超級爽彈,蘿蔔清甜冇喳,喜歡炸豬皮獨有嘅豬油香氣,仲有原來秋葵配船湯係咁清甜好食🐔🦐🧀▪️泰式小食拼盤 $ 69(炸雞翼,蝦餅,炸芝士雲吞)一次過可以滿足晒三個願望 ,尤其係兩個人食啱啱好,芝士雲吞每次都一定要食,雲吞皮炸得超級香脆包住流心芝士,記住一定要

🐮🍜▪️頂級安格斯牛肉船湯金邊粉 $ 89

🐷🍜▪️黑豚肉船湯泰式河粉 $ 69

🐔🦐🧀▪️泰式小食拼盤 $ 69
炸雞翼,蝦餅,炸芝士雲吞)
一次過可以滿足晒三個願望 ,尤其係兩個人食啱啱好,芝士雲吞每次都一定要食,雲吞皮炸得超級香脆包住流心芝士,記住一定要趁熱食,蝦餅香脆爽口彈牙點埋泰式酸辣汁,正正,炸雞翼充滿香茅香味,大大隻皮脆內嫩,味道鹹香,三款小食都超級美味

🥬▪️唐生菜配秘制腐乳醬 $ 29
只係晚上7:30,我點嘅時候已經係最後一份,受歡迎嘅原因好簡單,除咗生菜新鮮清甜爽脆之外,喜歡食腐乳嘅朋友一定好鍾意食,腐乳味道超級香濃,杰度剛好,配生菜實在係絕配

🧉▪️原個泰國椰青 $ 48
椰青大大個,多水清甜,同埋雪得好夠凍,非常清熱解渴

🍹▪️香茅斑蘭梳打 $ 28
梳打充滿香茅斑蘭的清香,而且唔甜,冰冰涼涼,好有泰式風味既一杯飲品

✨溫馨提示,這裏人流不斷,有心理準備繁忙時間要排隊,今晚我去到都有大量人流等位及買外賣,不過流量都算好快
  • 炸蝦餅
  • 炸芝士雲吞
  • 頂級安格斯牛肉船麵
  • 炸雞翼
2022-10-02 65 瀏覽
行開尖沙咀,想食啲酸辣泰國野,但又唔想太貴,搵到泰濃麵,有少少似茶餐廳setting 既小型泰菜店,野食唔會太貴,可以一試餐牌幾簡單,有主食,小食,飲品,唔想食主食,就叫個青木瓜沙律同泰式炸腩仔🥗青木瓜沙律呢個沙律係其他店食通常都係凍食,但係呢度係熱既,好似炒青木瓜咁,都幾得意,岩哂唔想食生冷野既人,但如果係想食凍就要留意,木瓜絲都好多,有啲車厘茄,有啲蝦米同花生🐷泰式炸腩仔初時以為小食只係有幾舊,但原來有咁多,算抵食,唔食主食,食呢個炸腩都飽,炸得乾身,肉唔鞋口又唔油膩,有肥有瘦見其他枱食客大部份都食麵,下次可以試下

🥗青木瓜沙律

🐷泰式炸腩仔

見其他枱食客大部份都食麵,下次可以試下
2022-09-29 40 瀏覽
The Thai noodles here were actually quite nice, I had the traditional broth with beef, and it came with fish balls and turnipThe only thing that I would love to see is more options for ingredients to pair with the noodles. The portion may not be big enough for men but the flavor was good.

2022-09-27 61 瀏覽
出開尖沙咀試下呢間泰濃麵 我地叫左兩個麵+兩個小食✨卜卜蜆冬蔭公湯底配金邊粉 $89蜆嘅數量都幾多 好新鮮鮮甜🤩🤩 除左蜆仲有青口 蝦同蟹柳 好多料好豐富🤩 最正係個冬蔭公湯底 夠晒濃味 酸酸辣辣 啲金邊粉索晒啲味好好食 軟硬又適中 推介👍✨廣島蠔船湯配河粉 $99有四粒廣島蠔 size 正常 唔會好細粒 👍 好香蠔味 仲有兩粒魚蛋 船湯都鮮甜 不過都係覺得冬蔭公嗰個湯底好味啲 河粉都好滑👍✨炸蝦片 $19本身想叫炸豬皮但冇晒就叫炸蝦片 炸得好鬆脆 好香口 😋😋✨炸蝦餅 $49有三舊蝦餅再配啲蝦片 外面都炸得脆 配埋啲泰式辣醬辣辣地甜甜地咁幾好食總括黎講味道幾好 價錢合理 如果碗麵多少少麵會好啲 環境方面都乾淨企理 味道❤️❤️❤️❤️抵食❤️❤️❤️💔服務❤️❤️❤️環境❤️❤️❤️💰午餐人均~$120
出開尖沙咀試下呢間泰濃麵 我地叫左兩個麵+兩個小食

環境❤️❤️❤️

💰午餐人均~$120
  • 卜卜蜆
2022-09-27 33 瀏覽
泰國街頭係魚蛋粉,對我黎講真係地道美食,亦有種情意結,係香港都好少食得番個陣味,不過偶爾都會想食番碗止下癮,泰濃麵就係其中一間心水泰式粉麵店。係漢口道既一間小店,鋪仔細細但井井有條,又唔會有好迫狹既感覺。menu主要係簡單既船湯,冬蔭功湯或清湯配搭唔同餸,另外仲有海南雞飯同埋多款泰式小食。泰式炸蝦餅新鮮熱辣剛炸起,好厚肉外脆內彈,有鮮蝦味,另外仲有炸蝦片,脆卜卜夠香口又可唔以過下口癮👍🏻安格斯牛肉船湯飯依度勝在可以揀泡飯,等要有米落肚既男士都多個選擇,最傳統既船湯濃而不咸,米飯浸透湯汁👍🏻安格斯牛肉粉嫩軟熟,另外仲有魚蛋,秋葵,而炸豬皮更加增添口感同泰國風味😋冬蔭公肥牛金邊粉冬蔭功酸辣味道平衡,口味較溫和,迎合香港人口味。湯底原來已自帶海鮮🦐除左自己揀既肥牛之外,仲有蝦有青口有蟹柳有秋葵,成碗野豐富好多。金邊粉同泰式湯底真係好夾,係我既首選。飲埋泰國玻璃樽裝梳打水,賣單人均都係百零蚊,抵食👍🏻

泰式炸蝦餅

安格斯牛肉船湯飯

冬蔭公肥牛金邊粉

飲埋泰國玻璃樽裝梳打水,賣單人均都係百零蚊,抵食👍🏻
2022-09-26 54 瀏覽
瀑布湯 #泰式船麵 有的人喜歡,有的人不喜歡。泰式料理中,我們常看到泰式酸辣蝦湯、打拋豬、香蕉煎餅等等🥘🍛🦐但是,黑湯「船麵」卻很少直接聯想到它。風味是甜甜鹹鹹又可以辣辣的🌶 湯頭濃郁,搭配咀嚼起來有彈性的泰式麵條快速川燙,一碗簡單卻很滿足的小吃,讓人回味無窮啦!這款🇹🇭泰國經典船麵料理包🍜讓你不用到泰國、不用到泰式主題餐廳,就可以吃到!船麵的口味,還原度還超級高🥰 看我發了三則貼文就知道,有多愛😆
瀑布湯 #泰式船麵 有的人喜歡,有的人不喜歡。

2022-09-24 44 瀏覽
📍HONG KONG📍#泰濃麵#雞髀肉船麵份量都幾夠有秋葵 芽菜 魚蛋 蘿蔔 重點是炸豬皮🥰🥰豬皮好脆 沒有油味👍🏻👍🏻 加湯係幾正嫁湯也好香 一點點胡椒辣 香濃蒜香都真係幾泰 正湯重要杰杰地可以掛麵🤤🤤😴
📍HONG KONG📍

湯也好香 一點點胡椒辣 香濃蒜香
都真係幾泰 正
湯重要杰杰地可以掛麵🤤🤤😴

2022-09-19 68 瀏覽
尖沙咀Isquare 附近有間食泰國菜,主打食船麵,湯底幾唔錯!🥢卜卜蜆船湯金邊粉:卜卜蜆都幾大粒,新鮮冇沙,娃娃菜、秋葵吸收了湯汁好味,金邊粉爽口浸耐左得唔淋👍🏻🥢泰式拼盤:有彈牙炸蝦🍤餅、炸芝士雲吞同炸雞翼,小妹中意芝士🧀雲吞,炸完既芝士軟糯QQ。🥢泰式炸腩仔:腩仔配醬汁食酸甜醒胃,係塊皮同肉炸得好熟。味道:🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅

🥢泰式炸腩仔:腩仔配醬汁食酸甜醒胃,係塊皮同肉炸得好熟。

味道:🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅

2022-09-19 30 瀏覽
香港有樣好嘅地方,就係突然想食咩國家嘅餐廳都可以有好多選擇!🤣今次嚟到尖沙咀,就試下呢間有唔少選擇嘅船麵餐廳!😋.「頂級安格斯牛肉船湯河粉」$89🍽:安格斯牛肉喺船湯裡面仲係粉紅色,食落好嫩滑,船湯味道唔會過於濃烈,同埋重點飲完後唔會好口渴!😆😆「卜卜蜆船湯河粉」$89🍽:我記得喺其他食船麵嘅餐廳比較少能夠食到有海鮮嘅配搭,呢度除咗卜卜蜆外,仲可以選擇廣島蠔同埋龍蝦🦞!啱晒我呢啲鍾意海鮮嘅朋友!👍🏻加咗卜卜蜆嘅船湯,明顯地多咗份鮮味!蜆肉都飽滿鮮甜,唔會食到有沙!😊「泰式小食拼盤」$69🍽:拼盤內分別有蝦餅、雞翼同埋炸芝士雲吞。蝦餅彈牙好味!雞翼炸完唔會過火,仲保留到肉汁,至於雲吞幾特別,有芝士喺裡面,但唔會好滯!😉
香港有樣好嘅地方,
就係突然想食咩國家嘅餐廳都可以有好多選擇!🤣
今次嚟到尖沙咀,
就試下呢間有唔少選擇嘅船麵餐廳!😋
「頂級安格斯牛肉船湯河粉」$89
🍽:安格斯牛肉喺船湯裡面仲係粉紅色,
食落好嫩滑,船湯味道唔會過於濃烈,
同埋重點飲完後唔會好口渴!😆😆

「卜卜蜆船湯河粉」$89
仲可以選擇廣島蠔同埋龍蝦🦞!
啱晒我呢啲鍾意海鮮嘅朋友!👍🏻
加咗卜卜蜆嘅船湯,明顯地多咗份鮮味!
蜆肉都飽滿鮮甜,唔會食到有沙!😊

「泰式小食拼盤」$69
  • 卜卜蜆船湯河粉
  • 泰式小食拼盤
2022-09-18 44 瀏覽
呢度嘅湯底可以揀清湯、船湯或者冬陰功湯;麵底都有好多選擇,詳見menu。🐷黑豚肉 船湯 黃麵 $69必試嘅船湯湯底濃稠味美,除咗爽口嘅炸豬皮、魚蛋,仲有秋葵同多汁嘅蘿蔔。黑豚肉嘅份量都好多,食落唔會好鞋口。但如果唔係我戒緊口,我會想試卜卜蜆😍🐗頂級安格斯牛肉 冬陰功湯 金邊粉 小辣 $89頂級安格斯牛肉好滑、好重牛肉味;冬陰功湯底有蝦、青口、蟹柳、秀珍菇、秋葵等配料,足料之餘,又同金邊粉一樣索曬啲冬陰功湯嘅啲酸辣,超級惹味😋🥟泰式小食拼盤 $69小食拼盤包括皮脆肉嫩嘅炸雞翼、外表好似冬甩嘅泰式炸蝦餅以及三角型嘅炸芝士雲吞各兩件。泰式炸蝦餅好彈牙,但我最愛都係炸芝士雲吞,香脆中帶芝士嘅鹹香,唔係度度都食到🤤🤎龍眼冰 $28入面有超多龍眼,至少都有10粒,真材實料!成杯龍眼冰都唔會太甜,仲好解渴,襯酸辣食物就最好不過。仲要返到屋企都無好口渴想飲水嘅感覺

🐷黑豚肉 船湯 黃麵 $69

🐗頂級安格斯牛肉 冬陰功湯 金邊粉 小辣 $89