2024-08-05 1228 瀏覽
Pleasant surprise at Airside - probably the best Thai food in the area, haven't stepped into a good new restaurant in a very long while... Fried pork chop in fish sauce is a must try, you won't regret it. We had the pork boat noodles, will probably try the beef version next time too. Thai iced tea was also very tasty - of the right richness and sweetness. Their signature noodles with green curry also very interesting, although we would have preferred the noodles itself to be hotter, so more matc

Their signature noodles with green curry also very interesting, although we would have preferred the noodles itself to be hotter, so more matching with the hot green curry sauce (probably). Green curry sauce itself was excellent though.

Saw other guests walk in with the biggest dogs ever, and the staff arranged some spacious seats for them on the sides, very wholesome to watch

Can't wait to return to try the Tom Yum and Pad Siew too!!
2024-08-03
  • 招牌泰式沾麵
餐廳位於啟德新商場Airside,人氣十足每日晚市都大排長龍,主打香濃泰國菜,人氣必試泰式沾麵及班蘭可麗露!! 🛕- 招牌泰式沾麵 HK$108 🦐🍜椰香爆發泰沾麵!!紅咖喱椰香非常濃郁,微微辣度令人垂涎欲滴。大蝦肉質新鮮彈牙又鮮甜。幼身麵條沾滿濃濃咖喱超滿足。再加上爽口配菜及酸香醃菜,香氣層次更豐富!! - 啖啖蟹肉奄列 HK$158 🦀🍳足料新鮮即製!!奄列外皮非常酥脆,每一啖都充滿著鮮味蟹肉,與香脆又綿密蛋漿混為一體。配搭上拉差香甜辣椒醬,鮮味更加突出!!- 班蘭可麗露 HK$48 🌿必試!!外皮焦脆滿足,內餡散發著迷人香濃班蘭香氣。可麗露迷必試!!

- 招牌泰式沾麵 HK$108 🦐🍜

啖啖蟹肉奄列

- 啖啖蟹肉奄列 HK$158 🦀🍳

- 班蘭可麗露 HK$48 🌿
啖啖蟹肉奄列
2024-07-29 1218 瀏覽
啟德寵物友善餐廳餐廳只有一個位可以同狗狗一齊坐,所以最好預約定,環境都好舒服,好啱同朋友一齊坐低食嘢傾偈,嘢食都好抵食,全部份量都好多,價錢又唔會太貴,推介推介!
啟德寵物友善餐廳
2024-07-08 1673 瀏覽
同朋友帶狗狗去食飯,呢間可以喺室外廣場坐,但係都有冷氣,夏天嚟講係一個唔錯嘅選擇,不過假日會好多人,因為呢間舖頭價錢唔算貴!我哋叫咗越南春卷濱海,咖喱雞配法包,生菜包,豬頸肉,越式扎肉雞絲炒檬粉同nam nam炒飯!越南春卷濱海,春卷好脆好好食,但係濱海煮得太腍,而生菜份量好少唔夠包~ 原本有啲期望,但唔係幾好食。咖喱雞個汁太稀,唔知係咪越南菜有啲唔同,但雞肉唔入味~炒檬粉,好好食唔會好辣,而面質好煙韌!炒飯有少少似糯米飯係比較濕潤嘅,味道方面調味好惹味,幾好食幾特別!豬頸肉正正常常!
咖喱雞個汁太稀,唔知係咪越南菜有啲唔同,但雞肉唔入味~
炒檬粉,好好食唔會好辣,而面質好煙韌!
豬頸肉正正常常!
久違地嚟到啟德AIRSIDE覓食😛今次就嚟試下泰沾麵嘅泰式沾麵啦~🧾招牌泰式沾麵(紅咖哩)💰$108唔好睇相嗰啲麵好似一舊舊好乾咁(因為我本身都以為會好乾🥹)但其實去佢食落依然都係啱啱煮起嗰隻冧度。紅咖哩口感好rich,辣度適中,將麵點落紅咖哩度食真係好掛汁!紅咖哩入面仲有兩隻大蝦🦐,肉質厚實,好滿足💯🧾大蝦炒金邊粉💰$118金邊粉炒得好香口~(特別係蛋絲,我自己個人係超級鍾意食炒金邊粉嘅蛋絲XD)唔會有一pat pat嘅感覺,味道就唔辣,而係酸酸甜甜非常開胃,一樣兩隻大蝦都係大大隻!🧾炸魚露漬豬頸肉💰$88豬頸肉煎得好好!該煎得焦香嘅位置就又焦香又脆,但要軟熟嘅位置都係軟熟,而且份量都唔少,點埋辣汁嚟食真係好容易食唔停口😋🧾泰式檸茶+泰式奶茶💰$38@兩杯嘢飲都係正常泰式檸茶/奶茶嘅味道,泰式檸茶都重香料味,幾refreshing~泰式奶茶就唔算太甜環境方面都幾闊落,靠牆嘅位置有一大幅好靚嘅壁畫,靠窗嘅位置就有開揚嘅風景睇🌃因為AIRSIDE係pet-friendly嘅商場,所以我哋去食嗰晚都有見到狗狗可以同主人一齊食飯㗎~整體嚟講嘢食同環境都唔錯,會encore的!
招牌泰式沾麵

🧾招牌泰式沾麵(紅咖哩)
💰$108

泰式奶茶  +  泰式檸茶

🧾泰式檸茶+泰式奶茶
💰$38@

2024-05-31
15 分鐘 (堂食)
大蝦炒金邊粉
炸魚露漬豬頸肉
泰式奶茶  +  泰式檸茶
2024-06-01 1208 瀏覽
今次特登去啟德Air Side和朋友行街順便食埋Lunch, 個商場好好行. 行行吓見到呢間泰國餐廳.個Menu好吸引😋🤤所以決定入去試一試.見到午市套餐Menu. 賣相一流👍🏻,真係啱晒而家喇^行到好肚餓嘅我哋. 午市都幾多人,不過我哋好快有位🪑,喺門口已經諗定食咩,入到去坐低已經可以即刻叫,裝修擺設都好配合餐廳,同朋友傾偈好舒服,等多一陣就即刻上菜啦,上菜效率一流.Good!! 👍🏼👍🏼我同朋友每人都叫咗一個套餐,食飯梗係要配凍飲㗎啦,我就嗌咗泰式奶茶,朋友就嗌咗泰式檸茶.但份量真係小在小小,朋友都唔夠食。我就叫咗 醉鬼炒河配和牛 🐮$𝟏𝟑𝟖河粉條條分明.濕潤唔怕太乾,配搭彈牙嘅和牛片,芥蘭炒得清脆可口,超級大份好滿足足料!大份之餘超有鑊氣!配合泰式奶茶啱晒我嘅口味,第一啖入口真係好似去咗泰國飲咁。飲品唔太甜。😋朋友叫咗 香葉肉碎煎蛋飯🍳🍚 $98肉碎係豬🐖肉碎同香葉炒製,有濃郁香味同口感,濕潤唔怕油膩..如果多少少菜仲一流,可以包住嚟食🤤😋整體環境,服務好,有效率👍🏼👍🏻笑容😃😃, 大家都食得好滿足….下次會再來💯👍🏼😊

我就叫咗
醉鬼炒河配和牛 🐮$𝟏𝟑𝟖

朋友叫咗
香葉肉碎煎蛋飯🍳🍚 $98

如果多少少菜仲一流,可以包住嚟食🤤😋

2024-05-30
5 分鐘 (堂食)
午餐
2024-05-31 768 瀏覽
午餐來講價錢係偏貴,價錢如果包埋飲品會比較公道。味道係唔錯嘅,碟碟都係熱辣辣上枱,雞肉炒河,脆豬飯好好食。服務態度都ok,店長見到我哋在門口都會推薦叫我哋試吓。講真句,食物種類真係不夠多。
講真句,食物種類真係不夠多。
2024-05-31
  • 泰式脆豬飯
2024-05-25 697 瀏覽
今日難得放假 特登走過嚟Air side搵食 之前都嚟過一兩次,但係冇試過呢間,所以今次特登過嚟試吓呢間泰沾麵 入到去就已經好東南亞feel 無論裝修擺設 設計都非常一致 叫咗一個雞肉鑊氣炒河 真係冇得輸 鑊氣十足 超級推介
2024-04-22
10 分鐘 (堂食)
2024-05-08 591 瀏覽
難得約朋友去食飯 平時去親都係市區今次就去左啟德 (第一次黎)個商場都幾好行既入番正題:我地四個人叫左一個船麵一個和牛炒河蟹肉蛋 (係泰國冇食到… 補數)炸雞翼 同豬頸肉所以食物既質素係在線既係細份左啲 四個人叫五個野都唔係好夠飽既環境方面當日雖然滿坐 但係空間夠大 傾偈唔使嗌 正常聲量都聽到 (呢個相當good)Staff都好好雖然傾耐咗少少但係都唔會趕人走最唔鍾意趕頭趕命食飯下次可以同屋企人嚟試吓(因為太肚餓所以有啲冇影相)
難得約朋友去食飯 平時去親都係市區
今次就去左啟德 (第一次黎)
個商場都幾好行既

入番正題:
我地四個人
叫左一個船麵
一個和牛炒河
蟹肉蛋 (係泰國冇食到… 補數)
炸雞翼 同豬頸肉

Staff都好好
雖然傾耐咗少少但係都唔會趕人走
最唔鍾意趕頭趕命食飯

下次可以同屋企人嚟試吓

(因為太肚餓所以有啲冇影相)
2024-04-19
20 分鐘 (堂食)
2024-05-02 1420 瀏覽
食飯時間排隊通常都會好長條龍。等待時間比較慢。招牌泰式沾麵好特別,其實有少少似越南撈檬style,也有啲蔬菜在內,只不過將醬汁轉做咖哩。可選擇紅或黃咖哩,若選擇蝦就係配紅咖哩,雞肉應該係可以配黃或紅(需確認)。今次點咗紅咖哩,椰汁味道濃郁,偏辣,蝦都好大隻不過唔係好嫩。沾麵食到最後若咖哩醬汁仲有剩,可以另外加粉。青木瓜大蝦沙律係用花生醬配搭類似蝦醬的醬汁去調味。內含有蝦乾同埋花生粒,食落有少少辣。蝦乾食到最後偏鹹。泰式炒海鮮味道好惹味,送飯可考慮。有魷魚大蝦同埋帶子。齋食真係好重口味,食到最後好鹹好鹹。可考慮配搭白飯或清淡湯粉。Overall,賣相都非常吸引,份量會偏細份。味道好重口味,好鹹好鹹!不過下次都會再試下招牌船河同埋燒雞,希望唔會好鹹。
食飯時間排隊通常都會好長條龍。等待時間比較慢。

青木瓜大蝦沙律
泰式炒海鮮
青木瓜大蝦沙律
泰式炒海鮮
2024-04-29 666 瀏覽
今日嚟行下啟德,原本諗住食西餐,但喺水牌睇到佢張大蝦相幾吸引,最後揀左呢間野⋯⋯入嚟嘅時候六點幾,唔算多人,我哋好快已經落order,不過等左好耐先有得食,睇返差唔多九個字先出到野,好誇張我哋叫左4樣野⋯全部都揀有星星嘅招牌菜試Asura's燒大頭蝦我地就係俾呢張蝦相吸引左嚟呢度,大頭蝦真身唔算大,但蝦肉好爽彈,個醬汁好惹味,有啲唔明放兩隻長腳裝飾做乜,諗返$218食隻蝦都幾貴下,食飽睇其他店,百幾蚊已經有燒龍蝦食,好唔抵唔怪得唔覺有人叫呢個菜醉鬼炒河配和牛 (少辣)呢個一上枱俾佢嚇親,份量少得出奇啲粉得幾啜,下邊係菜墊住,啱啱睇comment見有人講話份量多好抵咁話,嘩,唔知係咪唔同時空,完全唔覺多,定係嗰個人食開減肥餐,份量只係似出面嘅下午餐,炒河味道略咸,但最失敗係啲牛肉又鞋又靭,仲有明明話少辣,點知辣到苦,個辣度係譚仔嘅小辣,我地食開係10小辣,好在佢份量得好少,我哋好快就食晒我哋問返店員,店員話本身辣唔可以走,所以小辣都好辣店員擺明當我哋傻我哋懷疑個店員根本冇落小辣,因為我聽到隔離枱都有叫牛河走辣飛天炒通菜(轉芥蘭)(少辣)呢個菜一上,就發現佢落錯單,俾左通菜,因為我地唔食得

我哋叫左4樣野⋯全部都揀有星星嘅招牌菜試

,好唔抵
唔怪得唔覺有人叫呢個菜

醉鬼炒河配和牛

醉鬼炒河配和牛 (少辣)
呢個一上枱俾佢嚇親,份量少得出奇

好在佢份量得好少,我哋好快就食晒
我哋問返店員,店員話本身辣唔可以走,所以小辣都好辣
店員擺明當我哋傻
我哋懷疑個店員根本冇落小辣,因為我聽到隔離枱都有叫牛河走辣
飛天炒芥蘭

飛天炒通菜(轉芥蘭)(少辣)
呢個菜一上,就發現佢落錯單,俾左通菜,因為我地唔食得通菜,店員就話可以轉芥蘭,點知佢就落錯單,仲狡辯話我哋最後揀通菜
,明明係佢介紹話轉芥蘭,好在佢只係駁咗一句,佢再出聲我就真係鏟到佢飛天

講返味道,我覺得幾好,唔算好鹹,同埋小辣真係小辣

芒果糯米飯

芒果糯米飯
我哋最係靠食呢個糯米飯先飽
佢呢個芒果糯米飯同之前食過嘅有啲唔同,糯米飯係唔熱嘅,芒果甜得嚟似加左糖水,即係芒果本身唔係甜,味道一般
芒果熱情果沙冰、香蕉椰子OREO奶昔

芒果熱情果沙冰
香蕉椰子OREO奶昔
呢兩杯野係最快出嚟,佢地融晒啲菜都未有⋯

味道一般啦,如果咁都難飲就死得

有樣野好奇怪,佢哋唔會俾上菜紙或者枱號之類嘅單,埋單嘅時候就同店員指住喺邊張枱,成件事白痴,睇返comment話係用QR code落單㗎喎,但係完全唔覺囉,見其他枱埋單都係手指指

其實呢間野食物味道唔差,但等太耐同埋cp值低,所以應該唔會再嚟食了!
飛天炒芥蘭
2024-04-26 404 瀏覽
黎到新開既商場,睇完戲諗住搵個地方食下野,見到間都幾chill既泰國野。試食左佢個沾麵,無諗過個湯都咁大碗。個湯好好味,個麵同配料都好多,好滿足。同行叫左個炒河粉,都煮得好好食,另外又唔會太濕。下午想chill下都唔錯,既食都既飲都可以打下卡。
下午想chill下都唔錯,既食都既飲都可以打下卡。
2024-04-12 486 瀏覽
飛天炒通菜 ผักบุ้ง走辣NO Spicy Lv0好野味食吾停的菜大蝦炒金邊粉ผัดไทยกุ้ง好大份夠2個人食的份量有左青檸汁都食吾到酸味不過味精應該幾重因為見我媽食完要狂飲水招牌泰式沾麵ขนมจีน เซต要贊一贊佢呢個黃咖哩雖然辣左少少不過配上麵會愈食愈想再添食A green เขียวหวาน 青咖喱雞即燒豬頸肉 คอหมูย่าง.無咩特別特別只在於它的醬有少少甜味香蕉椰子OREO奶昔 BOC走甜 No sugar ไม่หวาน椰香味特別重再加上香蕉飲完飽到🙈🙈🙈芒果熱情果沙冰 มะม่วงปั่น蝶豆花香茅梳打 อันชันโซดา走甜 No sugar ไม่หวาน
飛天炒通菜 ผักบุ้ง

要贊一贊佢呢個黃咖哩
雖然辣左少少
不過配上麵會愈食愈想再添食

A green เขียวหวาน 青咖喱雞

即燒豬頸肉 คอหมูย่าง.
無咩特別

走甜 No sugar ไม่หวาน

2024-04-06
午餐
2024-04-09 740 瀏覽
$300 ge價錢,分量真係太少。都算⋯我第一次食咁量ge薄餅同壞佐ge生菜?問題係,係ge生菜包係過$100(我係叫外賣,唔清楚堂食價)九龍城同價可以三倍份量但雙倍好食🤤我地係一開第一步1. 份量:嘩,咁少ge,佢憑咩比3份餐具,我一個人食晒都唔知飽唔飽第二步 2. 生菜:佢憑咩個生菜包要$100幾蚊第三步3. 我老公叫我唔洗食個生菜包,勁差第四步4. 一齊覺得,黎間野,不了第五步 5. 上黎比個差評先到依家,只係我老公食佐兩下,我地都未想食埋落去🫠🫠應該係我地食過最差ge泰菜,加性價比勁低
$300 ge價錢,分量真係太少。

都算⋯我第一次食咁量ge薄餅同壞佐ge生菜?

九龍城同價可以三倍份量
但雙倍好食🤤

我地係一開

第二步 2. 生菜:佢憑咩個生菜包要$100幾蚊

第三步3. 我老公叫我唔洗食個生菜包,勁差

第四步4. 一齊覺得,黎間野,不了

第五步 5. 上黎比個差評先

到依家,只係我老公食佐兩下,我地都未想食埋落去🫠🫠

應該係我地食過最差ge泰菜,加性價比勁低
生菜包
薄餅
2024-04-07 518 瀏覽
叫左兩個主食同一杯野飲。一個主食係店舖招牌泰式沾麵,一個係金邊粉。泰式沾麵就少少辣,但辣得好好食。做得沾麵緊係麵同醬料分開,所以辣度可以叫做可調節。配料混上醬料後非常有泰國風味,值得一試。另外個金邊粉就吾辣的,酸酸甜甜咁好開胃。兩款主食都有大蝦,金邊粉的是烤的,所以很有風味,而且蝦本身都口感很好。野飲方面,叫左個荔枝凍飲,都幾好飲,味道夠濃。座位方面,地方好闊,有一兩個角落頭可以比小朋友坐,吾怕小朋友騷擾到人員工服務態度係幾好,會安排小朋友去適當既位置小朋友發作起上來也沒有這麼尷尬整體來說,會再黎。因為好多餐廳都無好好咁將小朋友分隔,被騷擾著的食客又如何樂意再次去堂食?
叫左兩個主食同一杯野飲。
一個主食係店舖招牌泰式沾麵,一個係金邊粉。
泰式沾麵就少少辣,但辣得好好食。
做得沾麵緊係麵同醬料分開,所以辣度可以叫做可調節。
配料混上醬料後非常有泰國風味,值得一試。
另外個金邊粉就吾辣的,酸酸甜甜咁好開胃。
野飲方面,叫左個荔枝凍飲,
都幾好飲,味道夠濃。

員工服務態度係幾好,會安排小朋友去適當既位置

小朋友發作起上來也沒有這麼尷尬

整體來說,會再黎。
金邊粉
泰式沾麵