2017-12-25 7267 瀏覽
上個月才到泰國旅行,雖吃了不算太多美食,但也甚為懷念泰國的風味。今晚便相約友人於這間甚有氣氛的泰國餐廳用餐,一解思念之情。餐廳格調昏暗,頗有情調;除了室內坐位外,還設有室外露台雅座,露台座位有一大電視銀幕和小型酒吧台,相信是為看球賽人士而設的吧! 這晚我與友人被安排在介乎室外與室內之間的座位,有種雙重享受的感覺。餐廳的菜式十分多,很多都很想試,就怕兩人都眼闊肚窄,最後決定先叫三款鹹食,一款甜點和飲品。在柚子沙律與軟殼蟹沙律之中,最後也決定要軟殼蟹沙律($128),因友人喜歡吃軟殼蟹。說真的,沙律的份量比我想像中的細份,而軟殼蟹大概只有半隻,而且炸得不夠脆口,甚至有點軟腍,真的有點少失望。幸好沙律味道不錯,柚子香十足,酸甜清新,加入至愛的腰果更為香口,才挽回一點分數。然後是主食菠蘿海鮮炒飯($148)。以半個菠蘿裝上炒飯,賣相誘人。飯炒至黃色,大概是加入菠蘿的緣故;有淡淡椰香,海鮮配料有蝦,魷魚等,份量不少! 可能是菠蘿的緣故,其果汁令飯身的濕潤度增加,但亦不至於過腍身。旁邊亦配有腰果和肉鬆,與炒飯一起搗拌吃口感更為豐富可口,不錯!無肉不歡的友人怎樣也要點上一款肉,所以點了一客泰式燒豬頸

軟殼蟹沙律

軟殼蟹沙律

泰式燒豬頸肉
無肉不歡的友人怎樣也要點上一款肉,所以點了一客泰式燒豬頸肉 ($118)。豬頸肉的色澤燒得不算亮眼,幸焦啡的皮邊依然是有的。被切得薄薄的肉片,吃下去肉味頗足帶上油脂的肉片,感覺不至於乾身,如能燒得再脆口一點會更好。
珍多冰

珍多冰($42)是充滿兒時回憶的飲品,因婆婆是印尼人,小時候她總愛自家製珍多冰給我們這班孫兒喝。現在喝不回她的味道,只能嚐街外的緬懷一番。珍多求椰奶味十足,斑蘭味的啫喱條份量頗多,尚算煙韌有咬口,而且不會太甜,算是不錯。

椰汁西米糕

最後亦點了一客我很愛的椰汁西米糕($48)。一客四件,中間放置一朵花,擺盤精緻。椰香味濃郁,質感幼滑細軟,內層夾著豐富的西米,口感豐富,而且甜度適中,推介!

不去泰國又想吃泰國菜,這裡也是個不錯的選擇。
2017-12-24 233 瀏覽
泰國菜一向都是香港人最愛的菜式之一,皆因泰國菜甜酸苦辣得宜,很適合香港人的口味。今晚就約了好朋友來到泰斗晚餐,朋友貼心訂了露台坐位,坐在露台除了可以看到樓下街景,還可以看到九龍公園,在煩鬧的尖沙咀,這是綠洲。每次到泰國餐廳,必叫泰式炒椰菜苖,皆因椰菜苗只有泰國餐廳才有。泰斗炒的椰菜苗青脆爽口,好吃泰式燒雞(半隻), 燒雞很入味,雞肉滑溜多汁,不會乾巴巴的,正!咖啡虎蝦,非常推薦,四隻比手掌還大的虎蝦,鮮味彈牙。咖哩香濃惹味,咖哩汁中加了大量洋蔥及椰汁,令咖哩香甜濃稠。每隻虎蝦都比我我掌大,超級無敵好吃😋👍🏻最後當然甜品不可少,泰國甜品首當應該是芒果椰汁糯米飯。這裏的糯米飯香糯清甜,正😋😋

每隻虎蝦都比我我掌大,超級無敵好吃😋👍🏻

2017-12-24 223 瀏覽
今日同朋友食飯,黎食泰國嘢!間野好多人幫襯,想到你啱啱好友一個露台嘅位置俾我哋,呢度氣氛好好,仲可以望吓附近嘅風景。唔講唔知原來平時行開嘅海防道,樓上就有呢間泰國餐廳啦!首先梗係叫咗杯野飲先啦!黎唔開我最愛嘅椰子冰!唔會太甜啱啱好~~~因為有啲肚餓所以我哋叫咗個炒飯!炒到超有鑊氣超級香!可能我哋太肚餓啦我哋連啲菜都食埋?哈最好食嘅莫過於係海南雞!好新鮮同埋啲肉好嫩!點一點醬汁,正!然後叫咗一個雜菜粉絲煲!啲粉絲好正,容量好大兩個人食都有多!鍾意食泰國嘢嘅快啲嚟幫襯啦~

唔講唔知原來平時行開嘅海防道,樓上就有呢間泰國餐廳啦!

最好食嘅莫過於係海南雞!好新鮮同埋啲肉好嫩!
點一點醬汁,正!

鍾意食泰國嘢嘅快啲嚟幫襯啦~
2017-12-21 200 瀏覽
呢期天氣冷,好想食咖哩,但係講真印度咖哩太重口味唔岩屋企人,好彩醒目妹建議泰國菜,雙親亦都秒同意! 今晚選址尖沙咀,醒目妹立即訂坐,岩晒食完飯再行街幫兩老添寒衣! 一出電梯門,餐廳都幾大,環境不錯,原來有露天茶座既泰菜,夏天應該好開心!好肚餓,開飯先! 地道泰式魚肚羹$168好凍呀! 老人家強烈要求要飲湯,好彩有個泰式魚肚羹,岩晒中意食魚肚既我地! 非常足料的魚肚,很爽,仲有雞旦,有營有款!咖哩南瓜盅 $138餐牌上的咖哩南瓜盅完全吸引住媽子目光,無得唔點! 一黎到,嘩!好大份,又有好香的咖哩味,咖哩有特色,帶有一點甜,非常開胃,難怪侍應聽到我地話想食咖哩就好有自信推薦! 南瓜爽口,豬肉新鮮,正到呢!!! 咖哩蟹 $398主角出場-咖哩蟹,今次的咖哩同蟹膏溶和,比較 ‘傑’ 身,令咖哩味道層次感更強,一啖蟹肉一啖醬,好完美,食到我地個個吮晒手指,今次真係我食過最正咖哩蟹!!!泰式椰青海鮮焗飯$148非常超載,海鮮堆到非常養眼,真係望住都開心,海鮮鮮美,焗飯粒粒分明,岩晒一家大細口味!珍多冰 $42 (少冰)食住咖哩,人都開始暖,突然凍飲mode 啟動,珍多冰貴為童年回憶,今日見到,一飲

好肚餓,開飯先!

地道泰式魚肚羹$168
咖哩南瓜盅 $138

咖哩蟹 $398

泰式椰青海鮮焗飯$148

珍多冰 $42 (少冰)
食住咖哩,人都開始暖,突然凍飲mode 啟動,珍多冰貴為童年回憶,今日見到,一飲難忘。

清新特飲 $58
醒目妹個清新特飲真係名符其實清新,仲好靚靚,食完咖哩飲一飲,又嘆又refresh!

好歡樂的一晚。
2017-12-17 175 瀏覽
到尖沙shopping後,突然想食泰國餐,openrice一下後,便決定試下在海防道的泰斗。地理位置咁好,都預計會貴少少。一碟Pad thai要$108,唔辣的,不算太地道,較遊客口味。生蝦刺身生菜包,不算惹味,我本人覺得還可以,但友人略嫌香料太重地理位置是泰斗最大賣點吧!

生蝦刺身

生菜包,不算惹味,我本人覺得還可以,但友人略嫌香料太重

地理位置是泰斗最大賣點吧!

2017-12-12 174 瀏覽
泰菜一向都是香港人喜歡的菜色,香甜酸辣,大人小孩都喜歡。今晚跟朋友來到位於尖沙咀海防道的泰斗,這是我第二次光顧,對上一次應該是我生日,囡囡請我吃飯,但那次餐廳裏的人比較多。今次可能是我們來的早,士應安排我們坐露台位置,舒適寫意。首先來了兩杯青檸梳打水,青檸是泰菜的靈魂所在,所以先喝一口青檸梳打,啟動味蕾。泰式炒椰菜苗,第一次叫來吃,椰菜苗非常爽脆,配上泰式醬料,很獨特,好吃。泰式烤雞,用上泰式香料醃制,雞皮很香醬料味,雞肉很鮮嫩,平常不吃雞皮的我,也忍不住一口又一口地吃😅👍🏻咖喱蝦,四隻15吋長的新鮮大虎蝦,大大隻新鮮又彈牙,咖喱濃香帶有洋蔥的甜味,非常好吃,大力推薦👍🏻👍🏻最後當然要一個芒果糯米飯啦!香甜椰汁配上香芒及煙煙銀銀嘅糯米飯,雖然肚子已經很飽,但依然也吃淸光
泰菜一向都是香港人喜歡的菜色,香甜酸辣,大人小孩都喜歡。

• 泰式炒椰菜苗
  • 咖啡大蝦
2017-12-11 135 瀏覽
黎到呢到 感覺好泰式 裝修同環境都簡潔乾淨 有一個舒適既環境同朋友傾下計食餐飯 覺得感覺係良好既 咁今日就叫左個波羅炒飯 都幾好食 食到有沒波囉粒 同埋飯都炒得好均勻 仲有肉鬆架 啊唔錯既炒法

2017-12-08 195 瀏覽
上年去完泰國之後都好少食泰國菜,朋友想回味一下,我們就預約了泰斗,後來才發現如果不預先訂位,要等上好一陣子。 也難怪,餐廳位於尖沙咁鬧市,位置好,氣氛也很好,服務員殷勤,難怪人很多。坐下安頓一陣子,點好餐,食物也上得快。點了個小食併盤, 有大有小,我們要了個大的,小吃有單骨雞翼、魚餅、蝦餅、春卷。 都是炸得香脆又惹味。 我最喜歡蝦餅,蝦味鮮又彈牙,單骨雞翼吃起來方便夠惹味,春卷則卜卜脆。 之後來條酸辣青檸明爐魚,熱辣辣,雖有骨但很易剔出,微酸也頗開胃,辣倒是還好。 主食來個菠蘿海鮮炒飯,菠蘿超級甜,飯中有很多料蝦、魷魚…外加肉鬆腰果,一點都不單調,非常香口,也不會覺得膩滯。 中間我們點了芒果沙冰, 芒果味很濃,沙冰很綿,而且可以喝好長一段時間,抵!最後甜點是椰汁西米膏,椰汁味很香,又不會太甜,好吃! 總給餐廳氣氛熱鬧,食物份量很足,有風味,下回聚餐可以再來。

坐下安頓一陣子,點好餐,食物也上得快。

最後甜點是椰汁西米膏,椰汁味很香,又不會太甜,好吃!

總給餐廳氣氛熱鬧,食物份量很足,有風味,下回聚餐可以再來。
2017-12-06 155 瀏覽
友人岩岩由泰國返黎,又話懷念泰國食物,見openrice 呢間餐廳好多好評,所以訂左枱同佢試下。一去到已經好多人,訂左枱都要等左陣,真係利害!我地叫左食泰國野必食既菠蘿炒飯估唔到個飯都幾大個,啲飯炒得好香,加埋新鮮既菠蘿,提子乾同肉鬆,味道真係唔錯!酸辣青檸明爐魚有啲失望,有啲overcook,啲魚肉唔夠滑有啲「鞋」,但係個酸同辣既味配合得幾好,仲加左啲粉絲,吸晒啲酸辣味好好味!芒果糯米飯呢個又係必食既甜品!暖暖地既糯米飯加埋啲椰汁槳好香,配埋酸酸地既芒果更加滋味!

一去到已經好多人,訂左枱都要等左陣,真係利害!

我地叫左食泰國野必食既菠蘿炒飯

酸辣青檸明爐魚

2017-12-04 177 瀏覽
一上到去並沒有員工招呼是自行坐下都算後來有一位員工嚟落單,我哋喺Menu上見到兩點半至五點是有九折的,但後來到埋單時候沒有給我們九折並遇到一位貌似整容的長髮女士態度極差,叫埋單沒有員工回應後來有位整容員工回應但表情不多願意,其他員工正在用膳只有她較得閒,真係唔明白那麼好吃的餐廳為何會聘請這位態度惡劣的員工,希望佢老闆見到我們的留言我哋下一次一定不會再幫襯.

2017-12-03 382 瀏覽
朋友生日 一場黎到諗住食佢哋好出名嗰個tea set 點知原來已經冇賣 好傷心 不過個環境夠靚可以搭救到佢哋lunch係有得食buffet 但係我哋去到嘅時候啲食物就咁擺係室外 好似擺咗好耐咁所以我哋寧願散叫首先嚟咗個小食拼盤同埋生蝦 我哋叫咗個小食拼盤係細嘅冇諗過都幾大碟幾多嘢食 煮得好好食但係全部都好熱氣個生蝦真係值得一讚 好大隻好多肉 個汁又好好味辣得來唔會太酸啱啱好 跟住再食咗個生菜包 係我最鍾意食嘅泰國餸之一 我覺得啲生菜唔算非常新鮮 有啲黃黃地 但係啲肉真係超好食辣得來又唔會泰勒食唔到好開胃!好想再添生菜黎食但係已經太飽最後嚟咗個海鮮沙律 個人麻麻地呢個 個沙律啲菜係唔知咩菜同埋好難食 但係海鮮同埋粉絲都好新鮮 個汁都好清新 但係成碟都太辣 唔係好食到最後有個芒果糯米飯做甜品 芒果好甜好新鮮 個飯都夠癡 但係泰國食佢啲飯脆脆地好似好味啲一開始食嗰陣見到咁貴以為好唔抵 但係原來啲餸都幾大碟 環境又好好 都抵番嘅 好想下次再同屋企人一齊嚟食!

小食拼盤細

泰式生蝦
生菜包
海鮮粉絲沙律
2017-11-27 244 瀏覽
朋友生日 佢鍾意食泰國嘢 咁我哋book咗間泰國餐廳 餐廳環境都唔錯 亦有露天座位 但係呢排凍左坐得耐都比較凍 張凳比較大 位同位之間比較迫 座位出入都唔係咁方便豬頸肉沙律 非常之開胃 豬頸肉比例都比較多沙律菜比較少 醬汁酸酸甜甜 幾好味冬陰公湯 都幾有水準 唯一唔好係 我地叫咗條魚 條魚最尾先到 但一早就拎咗個底托擺係到 所以唔夠位置擺成煲湯 待應裝哂4碗俾我哋 但我地有位朋友未到 裝哂出黎啲湯都凍哂喇泰式生蝦 吾係咁新鮮 吾乾淨 有陣腥味 有位朋友冇食到 得佢一個冇屙 我地三個反到去都屙咗幾次 真係冇下次

2017-11-22 3368 瀏覽
去年的今日我依然身處泰國,既然今年冇得再去,唯有約埋三五知己係香港食泰國菜以示懷念啦。 細選之下揀左呢間位於尖沙咀的泰國菜餐廳。餐廳位於樓上的位置,個VIEW都唔錯,露台位可以望到對面公園的翠綠大樹,以及遠眺知名大廈的美麗燈光。  先黎一個飲品: 士多啤梨沙冰 - 沙冰冰粒好細滑, 士多啤梨味道酸酸甜甜够解渴. 泰式小食併盤 (大) 炸春卷 - 裡面的餡够多, 而且皮薄又炸得香脆, 十分香口; 炸蝦餅 - 够哂彈牙又大件, 外層炸得好香口, 配上酸辣汁, 十分開胃; 炸魚餅 - 一樣係大大件, 但就冇蝦餅的彈牙口感. 反而係比較鬆軟, 啖啖肉的口感, 魚味都算突出; 單骨炸雞亦 – 外層炸十分香脆, 裡的肉依然嫩滑多汁, 味道辣辣地, 幾好味~ 冬蔭功湯 (大) 份量唔算多, 但湯底十分濃厚, 味道夠酸得黎 又帶有少少辣, 好容易入口, 都幾開胃. 而湯內的湯渣都份量都算多, 除左有我最愛的大量菇菇外, 仲有好幾舊啖啖肉的彈牙大蝦, !  泰式燒雞 (半隻) 食燒雞, 識食的一定都會揀食外層的雞皮! 呢隻泰式燒雞的雞皮燒得好薄, 没有多餘的脂肪, 放入口仲有陣陣的炭燒香味. 雖然

泰式小食併盤 (大)

冬蔭功湯 (大)
!

泰式燒雞 (半隻)
食燒雞, 識食的一定都會揀食外層的雞皮! 呢隻泰式燒雞的雞皮燒得好薄, 没有多餘的脂肪, 放入口仲有陣陣的炭燒香味. 雖然隻雞外層燒得咁香, 但裡面的雞肉一啲都唔會老. 肉質依然仲嫩滑多汁, 堅好味!

菠蘿海鮮炒飯
食泰國菜冇理由唔點炒飯菠蘿炒飯咖?
炒飯用料十分多, 除左有新鮮的菠蘿肉, 仲有蝦仁, 魷魚, 青口, 提子乾, 蔬菜粒等等, 無論顏色, 味道 同口感都一樣咁豐富. 好貼心地,肉鬆&腰果就係另上, 以防太早撈埋一齊會變軟變腍. 飯粒炒得够乾, 粒粒分明. 配上新鮮菠蘿的酸酸甜甜味道, 都係果句: 好味!

酸辣青檸明爐魚
開爐前先淋上酸酸辣辣的特制湯汁, 再加上青檸的清新果香, 真係引死人~
魚肉都幾嫩滑鮮甜,又够肉厚 同 冇咩細魚骨!
而魚的上層仲鋪左一層粉絲, 粉絲會將所有的湯汁同精華都吸盡. 所以食到最後食埋啖粉絲簡直係完美.

咖喱蟹
大家一致點名要叫的一道菜! 肉蟹超大隻, 啖啖肉. 蟹肉爽口彈牙仲好鮮甜,
爆!!
啲咖喱汁都非常香, 味道甜甜地唔會太辣, 用黎撈飯就簡直冇得頂!

超大隻蟹鉗, 好多肉,
~

椰汁西米糕- 椰汁味好濃郁, 入口又不太甜, 仲咬到粒粒的西米粒, 好味好味~

芒果糯米飯
食泰國菜都冇理由唔點芒果糯米飯咖?
白色糯米飯暖暖地甜甜地, 又够哂煙韌. 淋埋D椰漿上去就夠哂香濃. 配上酸酸甜甜的新鮮芒果,
  • 冬蔭功湯
  • 泰式燒雞
  • 咖喱蟹
2017-11-21 5154 瀏覽
一家人吃晚飯,選擇總不太多,今晚一家人一齊喺尖沙咀行街,難得母親大人開口話想食泰國菜,喺海港城行出來,舉頭一望就見到泰斗呢個招牌,於是就上去試吓。地方頗大,還有露天位置,望住尖沙咀街景,餐廳光線明亮。開飯🍚:先來一個湯暖胃! 地道泰式魚肚羹$168:湯羹表面睇嚟好有碗仔翅嘅感覺,食落發現有滿滿的魚肚,而且魚肚非常爽口,啖啖滿足,對於鍾意食魚肚嘅我真係過足口癮!生菜包(豬肉)$128:生菜包又係我另一個摯愛。呢度嘅生菜包中嘅豬肉碎非常新鮮,肉粒不失肉汁,而且調味配搭很精彩,辣而香,生菜亦清脆,無任何苦澀味,是新鮮的。有自家特色。半隻雞 $168: 雞肉鮮嫩,肉汁緊致。泰式椰青海鮮焗飯$148 :份量足,非常適合四個人一齊分享,飯香,粒粒分明,海鮮份量亦恰當,焗飯火候時間等得宜,食完呢個飯,我哋每個人都非常爆滿。甜品:芒果糯米飯: $68媽媽最鍾意嘅水果係芒果,所以甜品我哋再嚟芒果糯米飯,雖然有啲飽,但係糯米飯暖暖嘅而且非常香,令到我哋第二個甜品胃又再出現啦,甜而多汁嘅芒果撈埋香滑嘅椰奶配上糯米飯,非常滋味。椰青: $48一家人一路食一路飲住椰青,有講有笑,熱情洋溢,真係充滿泰國風情!

地方頗大,還有露天位置,望住尖沙咀街景,餐廳光線明亮。

開飯🍚:

先來一個湯暖胃! 地道泰式魚肚羹$168:

半隻雞 $168: 雞肉鮮嫩,肉汁緊致。

泰式椰青海鮮焗飯$148 :

甜品

芒果糯米飯: $68

椰青: $48
2017-11-21 573 瀏覽
一年前既今日同班朋友去左泰國,真係好懷念所以約左泰國之友去食泰國野懷緬一下聽聞呢間餐廳好正宗,一於訂枱試下!雖然地點係尖沙咀,但餐廳旺中帶靜,氣氛好好啊,二人世界又得,一大班人亦得!首先當然要黎個必叫既冬陰公湯啦!個湯酸酸辣辣好醒胃,辣得黎味道適中,好味到一口接一口,而且用料十足我地叫左個大既,大約可以有6-7碗,仲有專人為你服務,好貼心!小食併盤,有魚餅,蝦餅,春卷,雞翼雞翼好野味,蝦餅有蝦既鮮味仲幾彈牙,其他一般推介: 芒果沙冰,真係好好飲,打得好滑,雖然唔係粒粒芒果肉,但飲落去果下充滿左芒果味!而且好大杯,夠飲成餐飯,好抵飲!招牌咖喱炒蟹:呢個真係招牌菜,我地都係見到隔離台有人叫,見到好正而跟住叫個泰式咖喱帶甜帶酸,個醬有蛋黃質感,好開胃,唔算辣,適合啲唔係好食得辣既朋友。講返隻蟹真係好有肉感,係貨真價實既肉蟹,大大隻蟹竿揸住食,啖啖肉,點埋個咖喱汁,真係好滿足!
一年前既今日同班朋友去左泰國,真係好懷念
所以約左泰國之友去食泰國野懷緬一下
聽聞呢間餐廳好正宗,一於訂枱試下!

小食併盤,有魚餅,蝦餅,春卷,雞翼
雞翼好野味,蝦餅有蝦既鮮味仲幾彈牙,其他一般