2019-08-08 46 瀏覽
☀夏天來到就好想去旅行,奈何又要翻工.....放工之後,經過呢間舖頭,就想入去試一試泰國菜當去左旅行💩。本身以為佢冇乜特特,但叫完野食後覺得好有驚喜🤣一開始,我同朋友叫左咖哩🐤燒雞同🐷燒豬串試下味道。☺咖哩入面有好濃郁嘅椰奶香味,唔會好似其他咖哩淨係得辣。之後,我地再叫左一粉炸蝦餅🦐,食落當然無令我失望。咬落外皮十分脆同埋爽口,入面d蝦滑又好彈牙。而且,成塊餅唔會硬,反而好有咬口👍🏻我地叫左金邊粉,味道酸酸地,十分清爽同埋開胃😄最後,我地叫左泰式明爐烏頭🐟一向唔食魚嘅我比佢酸酸的香氣吸引住。呢種魚雖然唔係明貴嘅品種,但呢間舖頭同特製泰式醬汁細烹調,肉質十分嫩同埋好有風味

我地叫左金邊粉,味道酸酸地,十分清爽同埋開胃😄
2019-07-27 61 瀏覽
味覺淡了,口痕想吃一些重口味食物,給味蕾一些刺激,於是便選了這間泰國菜。餐廳位於旺角,近地鐵站,非常容易找到,而且餐廳裝潢也極具泰國味道,只是座位普遍比較狹窄一點。叫了炸春捲,春捲炸得很香口,而且很大條。沙爹肉串也是很不錯,沙爹很入味。叫了個炒飯,飯炒得非常香口,而且大碟。海南雞很大隻,而且也很厚肉,喜歡啖啖肉的朋友一定喜歡。白雲鳳爪就很辣,喜歡辣的朋友一定喜歡。最後滿二百蚊,送了一個木瓜絲沙律,很不錯。

2019-07-27 52 瀏覽
今晚約了女友旺角吃飯,兩口子簡簡單單,就隨心選了這間泰菜吃。未到7點,已開始有人排隊了,餐廳比預期中多人。一進餐廳,裝飾極富泰國味道,到處也擺放著泰國裝飾和擺設,非常具有特色,但美中不足就是餐廳格局比較逼迫。叫了明爐魚,魚size比想像中大條,而且香料也很多,非常入味。叫了一碗海鮮冬陰公湯一起share,蝦很大隻,故此湯也很甜很濃味,愛吃濃味的朋友一定會喜歡。最後就叫了炒通菜吃,通菜炒得很入味,而且吃得出有鹹魚粒,吃起來很香,很不錯。

2019-07-22
2019-07-26 36 瀏覽
今日想食啲刺激啲嘅嘢,搵下旺角有冇泰國菜食,見到哩間評價咁好就黎試下^^店內雖然有2層,但都坐滿晒,好多棒場客門口仲有幾個客等緊外賣串燒點左 泰式雞絲湯河 幾款串燒 同咸檸七泰式雞絲湯河42香料調味好適中,唔會太重香料味,仲加左少少檸檬草,個味道好豐富。湯底清爽得黎好夠味,唔會太咸,亦不太油可以就咁飲都得河粉夠煙韌,食到尾都仲夾得起,唔會話浸到淋晒斷晒。燒和牛串20個醬汁有輕輕微辣微酸好香口又開胃,平衡返牛肉粒個油脂啱啱好燒豬串12 燒雞串12沙嗲醬係唔辣偏少少甜果種,帶少少花生香豬串反而嫩啲,雞串係比較有咬口咸檸七22半粒咸檸檬,出面一整粒有時會覺得太咸,唔篤晒又浪費左,半粒啱啱好^^
店內雖然有2層,但都坐滿晒,好多棒場客
門口仲有幾個客等緊外賣串燒

點左 泰式雞絲湯河 幾款串燒 同咸檸七

泰式雞絲湯河42
湯底清爽得黎好夠味,唔會太咸,亦不太油可以就咁飲都得
河粉夠煙韌,食到尾都仲夾得起,唔會話浸到淋晒斷晒。

燒和牛串20
個醬汁有輕輕微辣微酸好香口又開胃,平衡返牛肉粒個油脂啱啱好

燒豬串12 燒雞串12
沙嗲醬係唔辣偏少少甜果種,帶少少花生香
豬串反而嫩啲,雞串係比較有咬口

咸檸七22

2019-07-24 25 瀏覽
每次朋友問食咩,第一樣一定話泰國野!但大部分既泰國野都好貴,所以成日想發掘一啲性格比高既泰國餐廳😀😀😀以為旺角餐廳一般都幾貴,點知呢間又好似幾抵食,地點又幾就腳,係正大街🤣🤣🤣🤣一黎就即刻叫左個青木瓜沙律,加埋啲酸酸辣辣既醬汁,夠曬重口味🤤另外,叫左啲炒飯豬頸肉炒飯,就不過不失。飯質粒粒分明,唔太軟太硬,豬頸肉都唔會太油或者太乾,咁既價錢真係唔錯唔錯👍🏻珍多冰嗰啲反而就麻麻,比較稀🥴🥴🥴
2019-07-17 58 瀏覽
向來都係泰國菜嘅fans,今日行開旺角,就想喺呢頭搵吓邊間嘅泰菜好食。去到餐廳門口見到好多人等緊,就知道呢間一定係好料。首先嚟到嘅係餐廳做緊優惠,食滿$200 ,加$1就有得送一款小食。今次我哋就揀咗生蝦刺身,嗰汁係幾出色,但係始終唔係新鮮蝦,唔算好鮮味。習慣食泰菜都會叫一個炒菜。今次試嘅係比較少食到嘅泰式辣魚炒通菜。非常有鑊氣,但係又唔油膩。乾咖喱炒雞,都係比較少見嘅。呢款咖喱唔算好辣,用嘅係雞脾肉。咖喱當然係配薄餅。 呢度嘅薄餅係幾香脆,不過就唔係平時食開嗰種煙韌嘅印度薄餅。叫咗個泰式小食拼盤(小),$85來講都幾豐富同大份。雞肉同埋豬肉串燒啖啖肉,蝦餅好香好彈牙,其他小食都好夠熱辣辣。整體上來講嘢食係好好味,幾地道,但都算比較重口味,食完要飲返多啲水。叫咗咁多嘢食,兩個人買單$300有找。

2019-07-15 47 瀏覽
旺角這家泰廚 我已經來過幾次了 每次都吃的飽飽的走☺️這家一定要留意優惠餐牌 因為真的比平常便宜很多!星期一到日都有不同的優惠!但這次因為我在星期四來 跟朋友兩個人吃不完軟殼蟹 所以沒有點🙈但另一個一蚊餐牌就有岩食既 你只要點滿200蚊 就可以加一蚊點一款菜 也是超級無敵抵食!我們點了木瓜沙律 泰式的木瓜是青木瓜 比較爽和硬 配上酸酸的汁 很開胃😎這家的串燒也是必吃的!他的沙爹醬很香甜 加了不少花生獎 是我喜歡的調味!我們點了雞和豬 兩款肉都很配這個醬!他們在門口也有外賣串燒 平常要等位的時候或經過肚子餓時 也可以在門口買幾串 過過癮😋除了串燒 他的豬頸肉也很出色 燒得很香口 肉質肥瘦分佈平均 不會太膩😋最後點了一個海鮮冬陰公湯 料很足 酸甜酸甜的 又帶一點辣辣的 很滋味🤤
旺角這家泰廚 我已經來過幾次了 每次都吃的飽飽的走☺️

2019-07-15 1495 瀏覽
旺角搵食難,難於上青天 ⛅記得以前既泰廚泰國菜館,例牌長人龍等,邊等邊聞佢既串燒香相信都係MK共同回憶📝 今日早到,好快入座😊係旺角舖黎講,佢啲位都算間得寬鬆,起碼傳菜行過唔會撞到食客 🚆 兩層夾埋估計都有40-50個位,但真係長入長有7-8點就一定等位Menu 都係典型泰國菜🇹🇭, 串燒係大家必叫,要咗和牛🐮 豬🐽 雞🐥各一,和牛燒得表面燶,肉汁都保留到,但竟然唔熱只暖,其餘豬同雞係醬汁保護下都keep到熱度🔥泰式鳳爪係小弟飛佛❤️ 佢呢度係當沙律上,不過真心失望🙄 菜頭尾超多,但無乜幾隻完整鳳爪🐔 加上調味程度不足👎 80蚊超呃秤紅咖喱牛🐂 賣相討好 🍲 大概係樣醜泰菜中既清泉,不過咖哩偏甜唔見辣,個人麻麻地❎❎ 額外叫既薄餅拉番啲分數,燒到薄脆既麵粉餅點番咖喱還👌泰式炒椰菜苗🥦 係全餐既亮點,問你死未,馬介休炒既香濃係一片片菜葉溫柔包裹下入口😋最後仲有點滿200蚊比你加1蚊買既椰汁糕🥥🥧 超無誠意😤無蕉葉包都算,四舊嘢上黎蓋無開出晒倒汗水,仲要得面既椰漿味,下面啲西米係零味道😮連埋個椰青,2️⃣個人埋單350💸 旺角呢個價,味道又一般,比起幾年前黎食真係回咗塘😑😑😑
旺角搵食難,難於上青天 ⛅

串燒

泰式椰汁糕

2019-07-15
泰式炒椰菜苗
2019-07-14 31 瀏覽
可能久了沒有到泰國,有點心思思,所以今餐必食泰菜不可😂😂好有特色,全是佛牌午餐時間,好爆場呢就係旺角B出口旁有間泰廚泰國菜,頗有泰國特色,見也有很多優惠😍裝修簡約地道,一些泰國裝飾,還有閣樓,地方挺大的,店員熱情,上菜也快👍👍午餐大大碟仲,香茅冰飲,真係夠地道🤤香葉肉碎辣椒飯,夠晒辣好惹味,好開胃,食晒一大碟😂😂串焼很出色,專人即叫即燒,焦香撲鼻,沙嗲醬調配得很好,小小花生碎,真係食唔停口🤭🤭薄餅又酥又脆,$30一大碟,點沙嗲醬都係一個不錯嘅選擇食泰菜飲椰青是常識吧!味道真的不錯,份量也足,價錢大眾化,保持住地道風味!會再來😋😋
可能久了沒有到泰國,有點心思思,所以今餐必食泰菜不可😂😂

好有特色,全是佛牌

午餐時間,好爆場呢

午餐大大碟仲,香茅冰飲,真係夠地道🤤

香葉肉碎辣椒飯,夠晒辣好惹味,好開胃,食晒一大碟😂😂

薄餅又酥又脆,$30一大碟,點沙嗲醬都係一個不錯嘅選擇

食泰菜飲椰青是常識吧!

2019-07-14 30 瀏覽
暑假模式啟動拉🤩假期當然要玩盡佢,係朗豪坊睇完戲,附近搵食,天氣要食D開始胃刺激野🤣🤣見到地鐵站隔離呢間泰廚,感覺很地道,吸引左我地入去😆😆雖然沒有豪華裝修,但反而多左一份泰國人的友善,不時聽到泰文🤣🤣仲有個串燒專屬位,夠曬地道👍👍串燒勁抵食,$12 !沙嗲汁惹味又足料,吃到細細粒花生碎,豬肉串嫩滑又大串🥰🥰雞全亦很入味,燒到焦香,如果不怕麻煩有骨,真係好正👍👍👍日本和牛串🤩🤩$20超抵食格住蔬菜一解油膩,個source 酸酸地好開胃,配牛又出奇地夾👍👍最抵食都係呢個香葉辣招肉垂飯,配埋青香茅冰都係$45,好味😋😋椰青夠冰凍,清甜涼透心😊真心這個價錢絕對抵食,CP值爆🌟!

見到地鐵站隔離呢間泰廚,感覺很地道,吸引左我地入去😆😆

雞全亦很入味,燒到焦香,如果不怕麻煩有骨,真係好正👍👍👍

最抵食都係呢個香葉辣招肉垂飯,配埋青香茅冰
都係$45,好味😋😋

椰青夠冰凍,清甜涼透心😊

真心這個價錢絕對抵食,CP值爆🌟!

午餐
2019-07-13 41 瀏覽
炎炎夏日來到旺角,整個人快要被那悶熱的天氣溶掉了!真想喝一杯冰凍的紅豆冰解解暑。沿著旺角東站的天橋走向旺角方向,於通菜街天橋口看到泰國菜館,當然要走進去坐坐涼涼冷氣吧!炭燒豬頸肉湯檬豬頸肉質地彈牙,不會燒得太乾身。伴碟的酸菜夾著檬粉來說,酸酸的口味,非常醒胃,亦能喚醒食慾。冬陰公大頭蝦湯不要少看這一小煲,原來可以盛出6碗湯,材料豐富,味道拍得住泰國地道冬陰公。半隻海南雞星期六特價之選,肉質尚算嫩滑,份量充足。紅豆冰午市套餐只需加$5,椰汁味香濃,紅豆大大粒,非常消暑。想不大熱天時,置身香港旺區,亦能吃到有地道風味的泰國菜,真是另一番滋味!

炭燒豬頸肉湯檬

冬陰公大頭蝦湯

半隻海南雞

星期六特價之選,肉質尚算嫩滑,份量充足。

紅豆冰

午市套餐只需加$5,椰汁味香濃,紅豆大大粒,非常消暑。

2019-07-13
今日做完野來了旺角這間食飯。差不多有半年沒來吧。叫了一杯我最愛的咸檸加青檸梳打。不會太甜,酸中帶甜,甜中又帶酸😍😍☺️無骨鳳爪沙律超級好味,無骨鳳爪酸度、辣度和甜度剛好、酸辣爽脆完美,自己一個都吃得完。平常自己是不吃生的洋蔥如蔥頭因為怕辣😆。吃飯當然不少飯的主角泰式波羅炒飯啦!😍😍😍好大一個波羅裝著剛炒好的黃咖哩新鮮波羅肉加多款海鮮加埋埋堤子干和肉松👍🍴完美搭配。真的好好吃我自己一個人就能夠吃得完。
不會太甜,酸中帶甜,甜中又帶酸😍😍☺️
2019-06-27
  • 青檸梳打
  • 泰式菠蘿炒飯
炎熱的天氣總覺得沒甚麼胃口,逛了一會心血來潮就想說來吃個泰式料理 ,心想酸酸辣辣應該比較吃的下飯,而每次在旺角掃街都會留意到一間好多人幫襯既餐廳,而佢門口既串燒我都試過幾次真係好好食,不過晚餐就未嚐過所以都是一直是我的私房名單。說到這就是旺角區都算人氣的【泰廚泰國菜館】。.作為人氣泰國餐廳,呢間真係名副其實,Openrice好評極多,門面售賣的串燒無人不愛,就連入面都是經常座滿客人,太神了,相信通菜街無人不知吧。店內有分上下層上層相對好像闊落一點,但畢竟是小店,都不是闊落的說。佢個Menu,真係吸引,太多野都想食啦,提供多種自家研究的泰式出品!呢度主打包括《泰式生蝦》、《串燒拼盆》、《泰式海南雞》及《菠蘿炒飯》等等。說連店舖門面既有各式各樣的泰式燒烤都可以叫黎堂食。依家仲有個優惠好抵食呀,說係點滿$200以後就可以加$1換購一碟食物。🔹生蝦刺身:一蚊有四隻生蝦,生蝦肉不算太厚但非常新鮮,經冰鎮後肉質緊實富彈性,沒有雪藏的味道。將它伴汁吃更能帶出生蝦既爽甜鮮美,又香又甜,挺驚喜的,雖然是一蚊但沒有一蚊的質素。🔹馬拉盞炒通菜 $67對於泰國人,馬拉盞炒通菜應該是一道超級快速的家常菜,十五分

🔹馬拉盞炒通菜 $67
對於泰國人,馬拉盞炒通菜應該是一道超級快速的家常菜,十五分鐘上桌,零難度,而我們香港人對馬拉盞亦都有一種情人獨鐘既感覺。
馬拉盞炒通菜

以馬拉盞作調味整體夠晒香辣惹味,通菜鮮嫩翠綠炒完都夠晒爽口配白飯應該很不錯的。

🔹小食拼盤 $85
「串燒沙爹雞,各一串一堆炸蝦片,兩件炸春卷、兩件炸蝦餅,兩件炸魚餅」
小食拼盤

串燒沙爹雞推薦指數5星,雞肉串的份量蠻多,四塊雞肉串為一串,燒得剛剛好呀,夠爽口又不乾,邊位還是脆脆的,肉汁沒有吃到,因為被沙爹醬蓋過了,超級惹味,微微的辣味,味道濃好加分。
小食拼盤

炸蝦片和炸蝦餅、魚餅均點上醬汁就會帶來酸甜口味,望上去賣相挺美的,應該是將慢火炸至上色,再轉中火炸至金黃及脆身。入口香脆感增加,幾樣炸物都可以做到膨鬆酥脆的口感。不錯呢。小的小食拼盤其量剛剛好是兩個人的份量,唔知食咩小食,食呢個岩晒啦!正呀!

🔹乾咖喱炒雞 $80
香氣濃郁、色澤金黃的咖哩對於許多人來說有著令人深深著迷的魔力。 平時香港食慣的咖哩雞多數都是有咖哩汁,今次轉轉另一口味,雖然「乾咖哩雞」無咖哩汁,但咖哩味已經入哂雞肉入面,再配埋四季豆和菇一齊食又真係唔錯,我諗乾咖哩其實配咩都好食。

🔹薄餅一份 $30
薄餅新鮮熱辣送上,加埋乾咖喱真係完美組合,價錢又平,但一點也沒有馬虎喔!

🔹椰青 $38
泰國菜又怎少得一個椰青?椰青汁非常可口,新鲜椰青特別甜呀!椰青的肉均很腍身,既解渴也解辣,對於喜歡吃泰國菜但又不能吃太辣的人來說,這是最好不過的飲品。
椰青

每次路過也是來去匆匆,沒有機會停下腳步品嚐。今次終可以一試啦,【泰廚泰國菜館】餐廳裝潢雖普普通通,但價錢方面非常合理,口味也很道地,可以從平價中的嘆到這麼美味特泰式地道料理,真是一個三五好友聚餐的好地方。重點是地點很就腳,營業時間又夠長...方便夜鬼去夜宵嚕。
2019-07-09 93 瀏覽
喜歡吃泰國菜的我, 今天和朋友一起到旺角這間餐廳吃晚飯。 由於餐廳尚有位置,所以不用排隊。 我們一共叫了四樣菜式,有菠蘿海鮮炒飯,小食拼盤(細),泰式粉絲沙律和冬陰功海鮮湯。飲品方面叫了泰式椰汁冰和咸寧梳打。冬陰功湯,用料十足,裏面的海鮮亦有很多, 味道酸酸辣辣的很開胃。 而菠蘿海鮮炒飯,餐廳是用一個新鮮菠蘿盛住,新鮮炒出來熱辣辣, 食落飯粒很香口,而且份量也很多。 我們也叫了小食拼盤,可以選擇大份和細份。 拼盤裏面有串燒(豬&雞),炸蝦餅,蝦片,炸春捲和炸魚餅。 他們是即叫即燒,所以食落很香脆,配合雞醬一流。泰式粉絲沙律是冷盤,味道很開胃, 酸酸辣辣,作為前菜或沙律也是十分好的選擇。

菠蘿海鮮炒飯

• 泰式菠蘿炒飯
  • 泰式小食拼盤
  • 冬蔭海鮮湯
2019-07-08 56 瀏覽
是日學校假期,外出吃個下午茶,閒日食呢間就唔使同人迫,但係估唔到飲杯凍奶茶都會中伏!男友叫左個海南雞飯加凍青檸冰;我就食咗個三絲撈檬配凍奶茶少冰多奶,點知唔為意佢嗰啲糖係一齊落埋,冇分開上俾我,平時去outback 同 Pizza Hut 凍飲可走冰兼糖分開上;響呢間泰廚落單嗰陣又唔為意,咁就瀨咗嘢啦!一飲啲凍奶茶發現中伏了!甜到核爆!感覺上好似大半杯都係糖水味!完全飲唔到茶嘅回甘同奶茶嘅香濃,感覺上就好似飲咗一杯糖水落肚咁!我飲完都驚自己有糖尿!決定一個半月唔食糖!下次去呢間一定要叫熱飲!凍飲一定乜都要走!走冰兼走糖!

響呢間泰廚落單嗰陣又唔為意,咁就瀨咗嘢啦!
一飲啲凍奶茶發現中伏了!甜到核爆!

下次去呢間一定要叫熱飲!凍飲一定乜都要走!走冰兼走糖!
2019-07-05