2021-01-11 159 瀏覽
我光顧之後才發現,原來位於「旺角行人天橋」跟「通菜街」旁邊的泰國菜餐廳「泰廚泰國菜館」,是沒有製作和提供「牛腩」粉麵飯食品,所以我發現殘酷現實之後,退而求其次改為光顧享用下午茶。怎料我選擇享用「泰廚泰國菜館」下午茶裡面的「串燒餐」之後,侍應才告訴我「泰廚泰國菜館」的「串燒餐」,只有「串燒豬肉」、「串燒雞肉」跟「雞全翼」三款肉類串燒食品,給我選擇其中兩款而已。所以我最後只能夠選擇「串燒雞肉」跟「雞全翼」,飲品選擇了「紅豆冰」。「串燒雞肉」和「雞全翼」表面淋滿「沙嗲醬」,但是「泰廚泰國菜館」「沙嗲醬」的味道甜中帶點微辣,跟我平日食到的甜味「沙嗲醬」很不同。至於「串燒餐」裡面的「串燒雞肉」,雞肉實際厚度比我原本預期來得厚得多,加上甜辣味道的「沙嗲醬」,令我無法從而食到「串燒雞肉」裡面的雞肉原味,至於雞肉肉質已經全熟,口感感覺稍嫌有點乾,和有點硬。至於「雞全翼」的實際肉質和口感,情況亦跟「串燒雞肉」十分相似,「雞全翼」肉質已經全熟,「雞全翼」雞肉味道也因為「沙嗲醬」辣味太強,令整隻「雞全翼」實際味道只剩下辣味。至於「紅豆冰」方面,「紅豆冰」裡面的淡奶甜味無疑是很濃厚,只是覺得「紅豆冰」裡面的「

至於「紅豆冰」方面,「紅豆冰」裡面的淡奶甜味無疑是很濃厚,只是覺得「紅豆冰」裡面的「紅豆」實際口感煮得未夠腍,我覺得「泰廚泰國菜館」可以把「紅豆」煮更長時間,把「紅豆」實際口感煮得再腍一點。

「泰廚泰國菜館」沒有「牛腩」,所以也沒有「咖喱牛腩飯」,即使下午茶「串燒餐」連「紅豆冰」後價錢只需要港幣三十七元,價錢不算昂貴,性價比都只是一般而已,當下午茶還可以接受,但是想當正餐就變得很困難。

雖然我也很想下次,再找機會光顧「泰廚泰國菜館」,但是我還是比較想食泰式「咖喱牛腩飯」多一點,然而「泰廚泰國菜館」卻沒有「咖喱牛腩飯」,是令我感到有點可惜的地方。

紅豆冰

串燒餐

2020-12-23
  • 紅豆冰
  • 串燒餐
與朋友午餐在「泰廚泰國菜館」,原本在晚市供應的招牌美食品,午市也特價,那麼,就要嚐嚐泰式咖哩大頭蝦與薄餅。餐湯湯水清晰,湯味帶胡椒微辣味道,湯水中有肉碎、唐芹菜材料。兩串和牛串燒,和牛肉串,間有綠椒與洋蔥來燒,綠色的醬汁與和牛肉,吃起來更鮮甜美味。色香俱備的泰式咖哩大頭蝦很快便端上枱面來,咖哩汁有很多配菜烹調,綠與紅椒 、西芹、洋蔥、滑蛋、韭菜、薑片.....所以咖哩汁味道清香、清甜中帶少許微辣,汁液香滑,用薄餅沾咖哩汁吃,十分美味可口!泰式咖哩大頭蝦打卡後,我們就不客氣了!穿戴透明手套後齊齊分享美味大頭蝦,大頭蝦共有三大隻之多,肉質爽甜。我的咸檸梳打與朋友的珍多冰,吃過香濃泰式咖哩大頭蝦,再喝這樽有氣梳打水,遇上咸檸是無敵的配合,清新解膩。椰汁、西米與清甜粟米粒,構成是極具泰式風味的椰汁糕,是滿足的餐後小甜品。「泰廚泰國菜館」是街坊泰國菜館,菜館劃分地面鋪與閣樓,裝置平實,我每次用膳都在地面鋪享用,食物與招待挺好,價錢合理。

薄餅

泰式咖哩大頭蝦打卡後,我們就不客氣了!

咸檸梳打與珍多冰

2020-10-16
薄餅
咸檸梳打與珍多冰
2020-10-02 688 瀏覽
阿女放假出來走走逛逛,今日年青人要來金魚街睇龜龜兔兔貓貓,下午先出嚟,決定早一點食晚飯,不用同人逼。附近搵到泰國菜館,香口食物選擇多,二話不說就這個吧。店員推介抗疫優惠價益食家,天天都有特恵泰國菜式,老公都話抵,我哋一次嗌咗三個:魚、雞、飯。泰式明爐烤烏頭~泰國傳統魚形烤爐原條烏頭上,熱辣辣香噴噴,香料包括中芹、香茅、九層塔、薑片、葱,其他材料秀珍菇、椰菜、紅蘿蔔、肉碎等等,特別的有酸梅,魚湯香濃,酸咪咪,好醒胃,烏頭新鮮,魚肉又香又滑。 泰式海南雞(半隻)~賣相已經好吸引,食落肉質嫩滑,海南雞本身味道都唔錯,配泰式特製海南雞醬,少少辣少少酸,更可口。泰式菠蘿炒飯~用新鮮菠蘿盛載咖哩炒飯是泰國菜獨有的特色,加添視覺效果,令食慾大增。材料豐富,鮮蝦、青口、魷魚、菠蘿、提子乾......上面鋪滿豬肉絲,菠蘿殼本身可以保溫,食嘅時候依然暖笠笠。串燒腊肉(豬)~店員特別介紹這個是泰國傳統串燒肉類,貌似由豬肉特製的大肉腸,肉味豐富,估唔到阿女好鍾意食,可以沾少少特製酸咪咪醬汁。串燒和牛~配以特製青辣醬,和牛脂肪含量夠高,肉汁豐富,烤得非常香口。食滿$200加一蚊有泰式生蝦,咁抵一定要試啦。珍多冰

泰式明爐烤烏頭~
泰國傳統魚形烤爐原條烏頭上,熱辣辣香噴噴,

泰式海南雞(半隻)~
賣相已經好吸引,食落肉質嫩滑,

泰式菠蘿炒飯~

串燒腊肉(豬)~

串燒和牛~
配以特製青辣醬,和牛脂肪含量夠高,肉汁豐富,烤得非常香口。

食滿$200加一蚊有泰式生蝦,咁抵一定要試啦。

珍多冰~
椰汁香濃,綠色條狀涼粉好爽口,阿女話食泰菜又點少得佢呢。
2020-09-28
2021-01-16 70 瀏覽
位於旺角鬧市既泰廚,無論裝修,格調,擺設,樓面侍應,廚師,全部都好正宗,泰有味道👍😋食物價錢方面中等價格,份量偏大,口味正宗。午餐套餐包例湯,凍飲,都幾低食👍菠蘿🍍炒飯夠鑊氣,乾身唔油,菠蘿🍍粒新鮮,唔係罐頭貨👍金邊粉有驚喜,金邊粉炒到條條分明,面頭仲加咗香脆花生🥜粒,櫻花蝦,相當惹味。套餐送既凍飲包香茅冰或清檸冰,大大杯份量十足,泰式青檸醃到好夠味,解渴一流 。疫情嚴峻之下無得去泰國旅行,食下正宗泰國菜,可以止住癮先😂
位於旺角鬧市既泰廚,無論裝修,格調,擺設,樓面侍應廚師,全部都好正宗,泰有味道👍😋
食物價錢方面中等價格,份量偏大,口味正宗。
午餐套餐包例湯,凍飲,都幾低食👍
菠蘿🍍炒飯夠鑊氣,乾身唔油,菠蘿🍍粒新鮮,唔係罐頭貨👍
疫情嚴峻之下無得去泰國旅行,食下正宗泰國菜,可以止住癮先😂
2020-12-03 147 瀏覽
泰廚本身已經聽過好多人講好出名個個都話好好食 點知...真係好好食🤣泰式生蝦:你估下係幾錢? 48? 68? 係1蚊!!!只要食滿200蚊就可以用1蚊換一碟! 仲有其他options揀生蝦毫無雪櫃味 好新鮮 口感好彈口 加埋個汁雪一聲就一隻 好滿足我地仲要兩條友食到400蚊換左兩碟比女友食🤣泰式燒豬頸肉:超香口 咬落軟林林 外樣燒得好脆 高質豬頸肉👍🏻泰式炸蝦餅:勁大舊😂 好重蝦味泰式燒豬頸肉串燒:純粹因為碟生蝦而叫🤣 食落感覺一碟過既燒豬頸肉更好食不過依個都好正👍🏻黃咖啡雞配薄餅:薄餅要另加 但絕對要加 外脆內軟 依個咖哩比出邊既黃咖哩無咁甜薯仔勁好食😂雞唔錯 但切細舊啲應該更入味 可以既話可以試下request因為啲staff勁好人 成日會同你傾計泰式明爐鳥頭魚:星期四優惠!魚味濃 湯比較清 香茅味唔太重
泰廚本身已經聽過好多人講好出名
個個都話好好食 點知...真係好好食🤣

泰式生蝦:
你估下係幾錢? 48? 68?
係1蚊!!!

泰式燒豬頸肉串
黃咖哩雞
泰式明爐鳥頭魚
2020-11-27 83 瀏覽
成日去開旺角橋底都見到呢間泰國菜,次次都比佢外面嘅串燒吸引住,真係好香好香!終於去咗試啦,舖頭都幾大,有兩層!不過咁啱個日冷氣機就壞咗,所以有啲熱🤣🤣好彩都仲有部風扇青咖喱雞🐥好重椰香味,呢款青咖喱唔算好辣,雞都好足料,夠嫩滑夠大嚿!用嚟送飯真係一流,不過我今次叫咗蒜蓉包嚟點住食😍蒜蓉包有6塊 ,蒜蓉包超香脆,外邊好脆,中間又做得好軟身,用嚟點咖喱真係一流,不過真係要趁熱食,凍咗會有啲乾身🤩🤩馬拉盞炒通菜超有鑊氣嘅通菜,份量有啲多😝差啲食唔晒,不過好香馬拉盞味而且通菜都新鮮,夠嫩!仲叫咗幾串串燒✨雞全翼✨雞肉呢個沙嗲汁超辣,不過好野味抵食呀!!正!!而家滿$200,仲可以加$1 有份生蝦添好高質!又好抵食!😍

青咖喱雞🐥

蒜蓉包

馬拉盞炒通菜
超有鑊氣嘅通菜,份量有啲多😝
差啲食唔晒,不過好香馬拉盞味
而且通菜都新鮮,夠嫩!

仲叫咗幾串串燒
✨雞全翼
✨雞肉
呢個沙嗲汁超辣,不過好野味
抵食呀!!正!!

而家滿$200,仲可以加$1 有份生蝦添
好高質!又好抵食!😍
  • 泰式生蝦
  • 蒜蓉包
  • 雞肉串燒
2020-11-25 44 瀏覽
朋友住旺角,試過一間泰菜好味,於是今晚就一齊去食。店名叫泰廚泰國菜館,位於旺角通菜街,由地鐵站行過去,經天橋都係三、四分鐘,好方便👍朋友鍾意食薄餅,又鍾意食蒜蓉包,於是乎叫哂兩樣。咁叫得薄餅,就梗係要叫個咖喱嚟點食啦,於是就叫咗咖喱大頭蝦,泰式的做法偏甜微辣,很像咖喱炒蟹的醬汁,裏面加了蛋漿,令整個咖喱都十分濃郁,配菜有青椒洋蔥芹菜等,用來點薄餅食一流。而蒜蓉包更是出奇地好食,整個包烤得十分鬆軟,雖然沒有一粒粒的蒜頭在包面上,但蒜頭的味道已完全滲入包裏面,令人食完一件又想食一件。食泰菜又點可以唔食串燒呢,分別叫咗燒豬頸肉,燒和牛,燒豬串及燒雞。燒豬頸肉豬串及雞都是偏甜的泰式沙嗲醬,有粒粒花生在裏面,而辣到不高,適合香港人口味。燒和牛的醬汁較為特別,是綠色的,有香草味及微酸,相信是用作中和和黃牛的肥膩。蔬菜方面叫了馬拉盞炒通菜,炒得夠鑊氣,馬拉盞鹹鹹香香十分惹味。而餐廳長期做推廣,食滿$200就可以用一蚊的價錢order一款小食,我哋叫咗生蝦,雖然生蝦份量只有四隻,但就出奇地爽口鮮甜,有點不夠喉🤣餐廳出奇地好生意,我們用餐完畢走的時候,出面已經有人在排隊,相信是食物的質素吸引一批顧客幫襯

餐廳出奇地好生意,我們用餐完畢走的時候,出面已經有人在排隊,相信是食物的質素吸引一批顧客幫襯,有實力的食店始終是受歡迎的👍
再看看價錢,都是合理的物有所值😘
2020-11-23
2020-11-17 50 瀏覽
之前冇留意,menu好似多左兩頁summary! 清楚哂要食咩,落單前我緊係睇清楚有冇其他優惠啦,唔係第一次食,一定要睇一蚊優惠同每日優惠!summary都好多選擇,今晚不食飯,想食多d其他野龍眼冰,好多龍眼,足料!岩哂咁dry既秋天!$1生蝦,超抵,好鍾意呢個汁呀,好唔好食就係睇個汁,呢間夠辣,必食!炒椰菜苗,看似簡單既菜式其實唔多鋪頭有得食,炒得好惹味,椰菜苗夠厚身(上起)豬頸肉、雞肉、和牛;成日見姐姐係鋪外燒嘢,忍唔住order幾串,雞同豬都好大片,燒得香口,hee~我最鍾意和牛,有d肥香古法烤糟魚呀!主角!俾我食左今晚最後一條店員一打開錫紙,香噴噴既魚肉就出現眼前!魚肚內放滿香料,好入咪,配合埋個汁真係好正 食左咁多野都係$267,可以成日幫襯!

summary都好多選擇,今晚不食飯,想食多d其他野

古法烤糟魚呀!主角!俾我食左今晚最後一條

食左咁多野都係$267,可以成日幫襯!
2020-11-16
  • 泰式生蝦
2020-11-09 48 瀏覽
今晚去咗旺角行街,突然好想食金邊粉,所以就去咗通菜街天橋一落就到嘅泰國餐廳。我哋叫咗個泰式炒金邊粉,好入味,大大件蝦。然後再叫咗個紅咖喱豬肉,配白飯。我好鍾意個紅咖喱唔太辣,面頭又有少少椰汁奶,好襯托返個香草味。另外再叫咗個椒鹽炸海蝦,海蝦非常香脆,最鍾意可以成隻蝦食又唔使滅蝦殼。食滿$200就可以用一蚊叫多碟餸菜,我哋揀咗泰式生蝦,第一次食泰國刺身,好滿意。我一向都鍾意用甜品作結,今晚揀咗個泰式鮮奶燕窩,食完都覺得好滋潤。
泰廚泰國菜館,絕對係全港最抵食泰國菜,價格十分實惠,服務親切, 每道菜色正宗好味,品質高,味道好👍🏻😋好推薦👍🏻👍🏻👍🏻😋😋📍即燒串燒🍢🍡:泰燒和牛串$20串燒沙嗲雞$12串燒豬頸肉$20超級喜歡他們的串燒,大大串,調味十分出色,尤其豬頸肉,酸酸辣辣,豬頸肉肉香爽口😋📍泰式海蜇🇹🇭 $78朋友們搶着吃,泰式酸辣調味,惹味濃郁,海蜇清爽,一道好開胃的頭盤!📍泰式木瓜沙律🥗$72青木瓜新鮮爽脆,味道醒胃,分量豪邁大方,旁邊有生菜配合包裹吃😋👍🏻😋👍🏻📍泰式肉碎生菜包🐷🥬$72豬肉碎混合蔥頭、辣椒等香料,辣度適中,風味濃厚😋👍🏻用生菜包著吃,清爽不油膩😋🤤🤤🤤👍🏻📍泰式炒金邊粉🍤$68經典泰國菜式,香味十足,不算太乾身, 加上青檸,酸酸甜甜,大碟足料,實在開胃🍴🍽📍泰式椰青🧉$38冰冰涼涼🧊, 多汁清爽,果肉輕易刮出🧉✨5:30前有即炒餐系列包香茅冰/青檸冰同餐湯✨晚市更有$1菜式午市和下午茶極度抵食,在此分享一下午市和下午茶的餐牌給大家先食店:泰廚泰國菜館 (旺角)地址:旺角通菜街126號地下

📍即燒串燒🍢🍡:

📍泰式木瓜沙律🥗$72

📍泰式肉碎生菜包🐷🥬$72

📍泰式炒金邊粉🍤$68

📍泰式椰青🧉$38
冰冰涼涼🧊, 多汁清爽,果肉輕易刮出🧉

✨5:30前有即炒餐系列包香茅冰/青檸冰同餐湯
✨晚市更有$1菜式

食店:泰廚泰國菜館 (旺角)
地址:旺角通菜街126號地下
2020-10-24 70 瀏覽
同朋友慶祝生日,幾個朋友約出嚟食飯,搵個中間點約黎旺角,壽星仔話想食泰國嘢,地點方便就試吓呢間。叫咗泰式炒金邊粉,生蝦刺身,串燒拼盤,馬拉盞炒芥蘭,泰式爐蒸烏頭,椰汁雞湯。首先個金邊粉好唔掂,唔熱,毫無鑊氣一坺嘢咁。算啦,個串燒,生蝦,芥蘭都算正常既。好喇,到個泰式爐蒸烏頭上菜,我一路等緊條魚熱,等極都冇滾嘅感覺,原來個火熄左,我哋成條魚冇食過,個火就熄左,就叫呀侍應哥哥仔幫我點返個火,個侍應就不停係度鬧,話我地食得慢,點咩火姐,快快脆食左去啦,點火做咩姐又唔係打邊爐⋯⋯佢離遠喺度鬧,鬧到其他食嘢既客都聽到,等左好耐終於肯行過黎,就好惡咁話係咪要點火呀?係就行出黎啦,跟住佢繼續鬧,我哋終於忍唔住問佢,係咪唔想點火姐,唔想做咪算囉,最尾佢都係幫我哋點返個火,但已經冇哂心情食⋯⋯從來未試過食野係會食到冇哂心情,想快d走既感覺,自問我地已經好有禮貌,唔明點解要比錢幫襯受氣,仲有,最尾我哋個椰汁雞湯係從來都冇上過菜,原來個侍應冇幫我哋落單。然後呢餐生日飯食得咁唔開心,我地惟有去下場食埋個蛋糕。總之,呢間野,可一不可再。其中一個朋友話之前黎食到肚屙,如果佢早啲講,我哋就可以避免呢一次咁唔愉快嘅經

然後呢餐生日飯食得咁唔開心,我地惟有去下場食埋個蛋糕。總之,呢間野,可一不可再。其中一個朋友話之前黎食到肚屙,如果佢早啲講,我哋就可以避免呢一次咁唔愉快嘅經歷。

2020-10-22 71 瀏覽
心思思想食泰國菜,朋友推薦話有間泰國菜館平靚正 , 今天就去試下。門面裝修很有傳統泰式風格 ,共有兩層。泰式小食拼盤有兩串串燒,蝦餅,鯪魚餅 ,春捲, 還有蝦片伴碟。乜都有啲,最啱我style。 首推蝦餅, 大大件而且十分彈牙, 真材實料。 串燒也燒得好好味。豬頸肉豬頸肉肉質不錯,有焦香的效果。泰式炒金邊粉份量足,材料夠,啲蝦大大隻十分新鮮,炒得夠曬鑊氣。鮮椰青十分清甜, 剛剛吃了那麼多煎炸嘢, 可中和一下熱氣。泰式椰汁糕這是食滿200蚊加一蚊的, 很多西米,甜度適中, 好有椰汁味。門口位有個地方外賣串燒, 見住嚟燒,大多數是12蚊都幾抵食
門面裝修很有傳統泰式風格 ,共有兩層。

泰式小食拼盤

小食拼盤

豬頸肉

豬頸肉肉質不錯,有焦香的效果。
燒豬頸肉

泰式炒金邊粉

份量足,材料夠,啲蝦大大隻十分新鮮,炒得夠曬鑊氣。
泰式炒金邊粉

鮮椰青

十分清甜, 剛剛吃了那麼多煎炸嘢, 可中和一下熱氣。

泰式椰汁糕

泰式椰汁糕

門口位有個地方外賣串燒, 見住嚟燒,大多數是12蚊都幾抵食

2020-10-13
小食拼盤
燒豬頸肉
2020-10-18 49 瀏覽
行經金魚街,一直都對呢間菜館好好奇。記得以前,有個串燒位放喺門口,佢同隔離嗰兩當魚蛋檔互相輝映,當然魚蛋檔選擇多,搶曬風頭。難得條街咁清淨,午餐時間就走入去睇吓嗰邊咩環境。 傳統曼谷餐廳格局幾吸引,樓底勁高,有樓梯可以上二樓。冇諗過,鬧市之中下午茶有幾抵食。叫咗個牛肉撈粉,再加多個凍飲,有埋冬瓜湯,都係$40有找。撈粉啲配菜好足,牛肉亦唔少,調味醬料任落。食過返尋味,下次一定要再其它。
傳統曼谷餐廳格局幾吸引,樓底勁高,有樓梯可以上二樓。
撈粉啲配菜好足,牛肉亦唔少,調味醬料任落。
食過返尋味,下次一定要再其它。