2021-04-03 715 瀏覽
泰國菜清新口味,酸酸甜甜惹人愛,我今日來到旺角,揀了位於通菜街的泰國菜館泰廚泰國菜做為今晚食晚餐的選擇。餐廳座位分兩邊,都很企理,分上下兩層。泰式鹽燒黑鰂魚$130泰式鹽燒黑鰂魚是泰菜的招牌菜,我很喜愛食,今日就揀了泰式鹽燒黑鰂魚,燒鰂魚面上鋪滿了經燒過的鹽,慢慢將、慢慢揭開,裏面熱呼'呼的一陣熱氣散出,見到真乃垂涎,黑鰂魚非常肉厚,燒得剛剛好,肉質嫩滑多汁,點上酸酸甜甜的醬汁,真的很美味,真是一道美味的特色泰國菜!泰式豬頸肉炒河$75泰式豬頸肉炒河,河粉很大塊,裏面有很多的豬頸肉,還有芥蘭,夠鑊氣,豬頸肉切得一齒一齒的,不會很厚,非常的香口及爽口,整個泰式豬肉豬頸肉炒河,廚師炒得非常香口入味,好味!泰式酸辣鳳爪沙律$80鳳爪沙律也是我食泰菜的最愛,有些餐廳有時未醃得入味已經上枱,所以鳳爪沙律就不會入味,而這裏的鳳爪沙律就醃得很入味,又爽口。滿$200加$1元 四款可任選一款,抵食!泰式椰汁糕$1$1 的菜式,我揀了泰式椰汁糕,侍應很識做,待我們食完後才送上甜品,泰式椰汁糕有4個,面上的椰汁很香椰香味,配上煙煙靭靭的西米, 及有點煙韌爽口的粟米粒,甜度剛剛好,是很有特色美味的泰式甜品。

餐廳座位分兩邊,都很企理,分上下兩層。

泰式鹽燒黑鰂魚$130

泰式豬頸肉炒河$75

泰式酸辣鳳爪沙律$80

滿$200加$1元 四款可任選一款,抵食!

泰式椰汁糕$1

2021-01-11 1096 瀏覽
我光顧之後才發現,原來位於「旺角行人天橋」跟「通菜街」旁邊的泰國菜餐廳「泰廚泰國菜館」,是沒有製作和提供「牛腩」粉麵飯食品,所以我發現殘酷現實之後,退而求其次改為光顧享用下午茶。怎料我選擇享用「泰廚泰國菜館」下午茶裡面的「串燒餐」之後,侍應才告訴我「泰廚泰國菜館」的「串燒餐」,只有「串燒豬肉」、「串燒雞肉」跟「雞全翼」三款肉類串燒食品,給我選擇其中兩款而已。所以我最後只能夠選擇「串燒雞肉」跟「雞全翼」,飲品選擇了「紅豆冰」。「串燒雞肉」和「雞全翼」表面淋滿「沙嗲醬」,但是「泰廚泰國菜館」「沙嗲醬」的味道甜中帶點微辣,跟我平日食到的甜味「沙嗲醬」很不同。至於「串燒餐」裡面的「串燒雞肉」,雞肉實際厚度比我原本預期來得厚得多,加上甜辣味道的「沙嗲醬」,令我無法從而食到「串燒雞肉」裡面的雞肉原味,至於雞肉肉質已經全熟,口感感覺稍嫌有點乾,和有點硬。至於「雞全翼」的實際肉質和口感,情況亦跟「串燒雞肉」十分相似,「雞全翼」肉質已經全熟,「雞全翼」雞肉味道也因為「沙嗲醬」辣味太強,令整隻「雞全翼」實際味道只剩下辣味。至於「紅豆冰」方面,「紅豆冰」裡面的淡奶甜味無疑是很濃厚,只是覺得「紅豆冰」裡面的「

至於「紅豆冰」方面,「紅豆冰」裡面的淡奶甜味無疑是很濃厚,只是覺得「紅豆冰」裡面的「紅豆」實際口感煮得未夠腍,我覺得「泰廚泰國菜館」可以把「紅豆」煮更長時間,把「紅豆」實際口感煮得再腍一點。

「泰廚泰國菜館」沒有「牛腩」,所以也沒有「咖喱牛腩飯」,即使下午茶「串燒餐」連「紅豆冰」後價錢只需要港幣三十七元,價錢不算昂貴,性價比都只是一般而已,當下午茶還可以接受,但是想當正餐就變得很困難。

雖然我也很想下次,再找機會光顧「泰廚泰國菜館」,但是我還是比較想食泰式「咖喱牛腩飯」多一點,然而「泰廚泰國菜館」卻沒有「咖喱牛腩飯」,是令我感到有點可惜的地方。

紅豆冰

串燒餐

2020-12-23
  • 紅豆冰
  • 串燒餐
2021-05-30 0 瀏覽
香港人口味的泰菜!!大部分食物都係中等的辣度又夠曬香濃!個人最鍾意佢呢度的青咖哩雞肉,再分開配搭埋印度薄餅/蒜蓉法式多士。聽到呢個配搭就知點解我話佢好香港人口味,因為配搭夠曬彈性,泰式、印度式、西式都可以夾埋一齊😍不過我私心地鍾意印度薄餅多過蒜蓉法式多士,薄餅的油香十足,極之惹味,口感香脆,即使係浸左落咖哩度食之後都仲帶少點香脆!而青咖哩會比其他咖哩香甜,唔會太辣,推薦!串燒都係另一個香口惹味之選,沙嗲醬帶有好濃的花生醬味,而且仲有粒粒花生的口感,好出色。而雞肉同豬肉串即使燒過後都完全唔乾,仲係多肉汁鮮嫩。青木瓜沙律就真係食得辣的朋友會好鍾意,夏日熱辣辣,想食清涼辣野就啱曬,酸酸辣辣,青木瓜絲爽口,同埋又係有我最鍾意嘅花生粒🤣🤣🤣餐廳食夠$200就可以加$1點幾款小食,我就揀左泰式生蝦,$1有4隻生蝦真係好抵食,生蝦都算肉厚,上面粒辣椒真係好辣,加埋生蒜片食好爽🥶🥶🥶

香港人口味的泰菜!!大部分食物都係中等的辣度又夠曬香濃!

2021-05-29 0 瀏覽
經過寵物街,比門面整緊串燒嘅姐姐吸引左🥳次次經過都聞到串燒嘅香味,今次終於有機會入去食啦🤗❤️-我去嘅時間係大約3點鐘左右,而呢間餐廳下午茶係2:00開始😍因為我哋未食飯,所以就可以順理成章咁用下午茶價錢叫好多嘢嚟食👍🏻而呢間餐廳亦都有好多唔同嘅下午茶餐牌,選擇困難症嘅話可能都要揀10分鐘😆😆-1. 泰式豬頸肉湯河(冬陰功湯) $50 8.5/10😋👍🏻如果想飲冬陰功,又驚唔飽嘅話,呢個冬陰功湯河真係啱晒🤗冬陰功湯唔算太重口味,但係我覺得酸度同辣到都適中,食完唔會口渴😋而個河粉真係好滑,sir一聲就去到喉嚨😆豬頸肉亦都燒得好香,每一塊都好厚身,啖啖肉😍-2.生菜包 $40 9/10呢個價錢有呢個分量真係好抵食❤️豬肉碎炒得好有泰式風味,加上洋蔥絲更加香口🥳生菜分量都都足夠,最滿足係一塊生菜可以包一大湯匙嘅肉碎😍-3.雞肉串燒 $15 豬肉串燒$15 和牛串燒 $25 豬頸肉串燒$25 9/10 🍡話明比串燒吸引,入到黎點可以唔叫串燒😋😋豬頸肉、雞肉、豬肉串燒都係配沙嗲汁,沙嗲汁好好食,帶有少少甜,花生味好香濃,唔會太辣。最欣賞豬頸肉串燒,串燒嘅肉比起湯河嘅肉更厚身,食落去更加Juicy👍🏻

2.生菜包 $40 9/10

串燒
話明比串燒吸引,入到黎點可以唔叫串燒😋😋豬頸肉、雞肉、豬肉串燒都係配沙嗲汁,沙嗲汁好好食,帶有少少甜,花生味好香濃,唔會太辣。最欣賞豬頸肉串燒,串燒嘅肉比起湯河嘅肉更厚身,食落去更加Juicy👍🏻💯和牛串係配上泰式辣汁,肉同肉之間係有洋蔥同青椒,食落去就唔會咁膩😆推介💯💯
4.明爐烏頭配白飯 8/10 $99
名爐烏頭配白飯

真係估唔到下午茶時段都會食明爐烏頭🤣千祈唔好睇小佢嘅份量,一條魚5-6個人食都冇問題😋明爐烏頭嘅湯相對清淡,如果想食重口味啲嘅話,可以點埋佢嘅辣汁,更加惹味😊烏頭中間帶有黃油,好香😆魚肉亦都唔會’鞋‘
5.青檸梳打 9/10 套餐+$5
青檸梳打

本來套餐免費送青檸冰或者香茅冰,不過天氣咁熱,想飲番啲有氣嘅嘢,所以就加錢轉左青檸梳打😍佢係會比支玻璃樽梳打水自己加落去青檸底到,好解渴👍🏻泰國飲品相對上比較甜,不過飲落去都接受得到👍🏻
而家冇得去旅行,如果突然掛住泰國嘅食物,可以考慮食泰廚,無論午餐下午茶定係晚市都有好多選擇,包你一定會回味無窮🥳🥳
2021-05-29
串燒
名爐烏頭配白飯
青檸梳打
  • 泰式燒豬頸肉
  • 和牛串燒
2021-05-26 25 瀏覽
本身今日諗住行下旺角寵物街,一落天橋就聞到好香嘅串燒味,搞到我鬼咁肚餓,望一望餐牌發現旺角黎講呢間餐廳嘅食物都唔算貴,就決定食飽飽先去睇狗仔。平時行過真係好易會MISS 左呢間泰菜串燒有豬牛雞簡,不過牛嘅價錢就貴少少,而我地就叫左豬同雞再加豬頸肉。呢度嘅串燒用香茅醃得好入味,再加上秘制嘅醬汁,正。蝦餅口感彈牙。香茅雞扒份量好大,而且香茅好多,岩晒鐘意食香茅嘅我。泰式炒粉絲夠鑊氣,而且加埋肉碎一齊炒零舍入味。椰青都幾大個,今日咁熱最岩就係飲清涼消暑嘅野。

呢度嘅串燒用香茅醃得好入味,再加上秘制嘅醬汁,正。

蝦餅口感彈牙。
炸蝦餅

香茅雞扒份量好大,而且香茅好多,岩晒鐘意食香茅嘅我。
香茅雞扒

泰式炒粉絲夠鑊氣,而且加埋肉碎一齊炒零舍入味。
泰式炒粉絲

椰青都幾大個,今日咁熱最岩就係飲清涼消暑嘅野。
香茅冰
2021-05-23
炸蝦餅
香茅雞扒
泰式炒粉絲
香茅冰
2021-05-26 14 瀏覽
想食泰國菜,就會諗吓搭咩車出九龍城🤔但原來旺角,都有好好食嘅泰國餐館🤗每次經過,都會聞到好香串燒味,今日行完街終於入左去試,餐廳有兩層,全場爆滿我哋叫咗雞肉串和牛肉串。兩款不同的串燒用咗不同的醬料,雞肉串配泰式咖哩汁,甜甜地,好好味👍而和牛串配泰式生蝦汁酸酸辣辣好醒胃「泰式咖哩大頭蝦」佢哋嘅蝦唔單只個頭大,個身都好大,一碟三大隻,兩個人食都好夠。食咖哩,又點可以冇蒜蓉包,點啲咖哩汁,超正!唔食蒜蓉包可以選擇薄餅薄餅「泰式炒通菜」惹味又夠鑊氣,辣辣地,我自己差不多食晒一碟😋而家餐廳仲做緊優惠,食滿$200,就可加$1換碟小食。我哋叫咗青木瓜沙律,酸酸辣辣,又好掛住泰國今次我哋兩個人唔可以叫咁多,下次仲想試吓炒粉麵飯,泰式湯河,仲有海南雞
想食泰國菜,就會諗吓搭咩車出九龍城🤔
但原來旺角,都有好好食嘅泰國餐館🤗

「泰式炒通菜」惹味又夠鑊氣,辣辣地,我自己差不多食晒一碟😋

• 泰式炒通菜
  • 和牛串燒
  • 泰式木瓜沙律
2021-05-25 26 瀏覽
放工後和爸爸經過金魚街去買魚糧,經過這間泰國餐廳 - 泰廚泰國菜館,之前很多朋友推介要試,就決定晚餐吃泰菜!餐廳設有樓上座位,裝修擺設格局感覺也很正宗,很有泰味。餐廳正在宣傳滿200元加1元換一份小食,有四款,我們選了海蜇,涼浸浸及厚大的一片片,爽口彈牙。配上酸酸辣辣的汁非常清爽開胃的頭盤!爸爸喜歡吃魚,看到餐牌上有泰式古法烤槽魚,槽魚由錫紙包著,慢慢開後看到滿滿的香料蓋著熱呼呼魚,魚肉肉身厚,烤得鮮甜嫩滑,魚肚內放滿香料,點上酸甜的醬汁,非常好吃!馬拉盞炒雜菜份量很足,炒得很有鑊氣,有芥蘭、椰菜及西蘭花。加入了辣椒和薑絲炒,蔬菜很爽口,辣味剛好開胃又惹味!串燒是人手即叫即燒,點了串燒豬肉及雞肉,烤至外皮焦香,肉質很嫩滑,大大塊,蓋滿了濃郁的沙嗲醬及帶有炭火香味,吃下去感受到醬內花生香味及微辣,極之惹味,層次很豐富!青咖哩海鮮炒飯不會過辣,配菜很多,有青豆粒、青口、大蝦、魷魚等,飯粒分明,很有鑊氣,推介!最後飲杯冰涼的椰汁冰,香濃厚實很重椰香味,令這餐晚飯更滿足!個人十分推介的一間泰菜!性價比很高,食物質素很好,員工很熱情和健談!

2021-05-24
  • 青咖哩海鮮炒飯
  • 串燒
  • 馬拉盞炒雜菜
  • 泰式古法烤槽魚
  • 海蜇
2021-05-23 18 瀏覽
肺炎期間 連出過街都要有所顧忌所以基本上想去玩更加係一樣妙想天開嘅事情仲要臨近夏天 我估大家都想去東南亞地區旅行至少我係咁諗哈哈🤣🤣講到明東南亞地區嘅話 應該都會諗起泰國😛但宜家呢個情況基本上冇可能去到旅行所以唯有食下泰國嘢 滿足下想去旅行嘅心情又因如此所以就約咗友人去泰廚食飯🤩直接講正題 食左啲咩!?有豬手 生蝦 椰青 等等⋯⋯嗌咁多野都係300蚊痴線 又抵又好食😍😍😍一定一定會瘋狂再嚟因為其實今次真係我唔知第幾次嚟幫襯冇10次都有5次😝😝😝
肺炎期間 連出過街都要有所顧忌
所以基本上想去玩更加係一樣妙想天開嘅事情
仲要臨近夏天 我估大家都想去東南亞地區旅行
至少我係咁諗哈哈🤣🤣
講到明東南亞地區嘅話 應該都會諗起泰國😛
但宜家呢個情況基本上冇可能去到旅行
所以唯有食下泰國嘢 滿足下想去旅行嘅心情
又因如此所以就約咗友人去泰廚食飯🤩

直接講正題 食左啲咩!?
有豬手 生蝦 椰青 等等⋯⋯
嗌咁多野都係300蚊
痴線 又抵又好食😍😍😍
一定一定會瘋狂再嚟
因為其實今次真係我唔知第幾次嚟幫襯
冇10次都有5次😝😝😝
2021-05-21 25 瀏覽
夏日炎炎, 係旺角烈日當空下, 揾間餐廳食, 入咗呢間近通菜街嘅泰國餐廳。首先叫咗個生菜包, 配熱奶茶, 生菜包份量大, 肉碎加了洋蔥, 好開胃好味。再叫咗個豬頸肉湯河,雞湯底,有香茅嘅雞湯,雖然味精重d, 但配河粉係好開胃。豬頸肉都有六、七塊, 份量好多。見到佢有推介,試叫咗個明爐烏頭魚,上碟有火烤, 魚造型嘅碟好趣緻。魚份量好大,加上酸甜汁, 都係嗰句, 係夏天吃10分開胃。然後嘗試了叫咗個薄餅有三種醬可選又紅咖喱青咖喱同埋沙嗲醬, 簿餅烤得香香脆脆,下午茶仲要包杯凍飲, 十分掋食。餐飲包一杯配青檸水或者紅豆冰, 夏天來一杯青檸水,立刻消暑。餐廳位置方便, 價錢很劃算, 下午茶超實惠。

餐廳位置方便, 價錢很劃算, 下午茶超實惠。
2021-05-17 44 瀏覽
最近搵返十多年前食過嘅泰國餐廳,老闆無變、地方無變、食品水準都無變⋯⋯人情味亦都無變!果隻盲糟魚同泰國生蝦無得輸、唯一有點失水準可能係個甜品!值得再去。一間用心做嘅泰國餐廳
2021-05-16 44 瀏覽
真係一間比較隱蔽嘅舖頭行過爭少少就Miss左😂😂🙈🙈以前留意到有個姐姐喺門口燒串燒?!禽晚等位時候認得,下次行過就唔會Miss咗😄今晚五個人,等左大概十五分鐘鋪頭分上下層 上面大概七張台到🍴1. 叫左三串串燒和牛 $25x2雞 $15 x1雞串好好味😋😋肉嫩,配埋沙嗲醬一流和牛反而一般,我食兩舊兩舊都有筋🥲🍴2. 蒜蓉炒通菜 $67無論菜葉同根都炒得好好食、好爽👍🏻👍🏻🍴3. 海南雞 半隻 $74雞肉係嫩既 但無咩雞味就唔係我哋平時食開嗰啲海南雞咁既味可能係餐廳獨有嘅風味🙈(講起都真係想去泰國食水門雞飯🥲)🍴4. 菠蘿炒飯 $85去食泰國嘢好難抗拒菠蘿炒飯😋👍🏻好多材料好足有青口、蝦、魷魚、提子乾臘腸火腿etc 同埋超多肉鬆😅😂 肉鬆我一般所以比左其他人🙈🍴5. 濕炒河粉 (豬肉) $68呢個就比較一般,欠缺鑊氣炒既豬肉好多,就比較肥🍴6. 炸魚餅 $70呢個炸起好香口熱辣辣 配埋泰式辣醬 正🥳🥳🍴7. 生菜包 $72無論食邊間泰國嘢都一定會食生菜包!!!! 😂😂一來食生菜清一清重口味二嚟就係鍾意食佢炒肉碎👍🏻 (肉碎炒飯都係我至愛之一)🍴8. 生蝦刺身 $1佢做緊優惠每食滿$200
真係一間比較隱蔽嘅舖頭
行過爭少少就Miss左😂😂🙈🙈
以前留意到有個姐姐喺門口燒串燒?!
禽晚等位時候認得,下次行過就唔會Miss咗😄

今晚五個人,等左大概十五分鐘
鋪頭分上下層 上面大概七張台到

🍴1. 叫左三串串燒
和牛 $25x2
雞 $15 x1

雞串好好味😋😋肉嫩,配埋沙嗲醬一流
和牛反而一般,我食兩舊兩舊都有筋🥲

🍴2. 蒜蓉炒通菜 $67
無論菜葉同根都炒得好好食、好爽👍🏻👍🏻

🍴3. 海南雞 半隻 $74
雞肉係嫩既 但無咩雞味
就唔係我哋平時食開嗰啲海南雞咁既味
可能係餐廳獨有嘅風味🙈
(講起都真係想去泰國食水門雞飯🥲)

🍴4. 菠蘿炒飯 $85
去食泰國嘢好難抗拒菠蘿炒飯😋👍🏻

🍴5. 濕炒河粉 (豬肉) $68
呢個就比較一般,欠缺鑊氣
炒既豬肉好多,就比較肥

🍴6. 炸魚餅 $70
呢個炸起好香口
熱辣辣 配埋泰式辣醬 正🥳🥳

🍴7. 生菜包 $72
無論食邊間泰國嘢都一定會食生菜包!!!! 😂😂
一來食生菜清一清重口味
二嚟就係鍾意食佢炒肉碎👍🏻 (肉碎炒飯都係我至愛之一)

🍴8. 生蝦刺身 $1
佢做緊優惠
每食滿$200加一蚊就可以簡一款🤤🤤
我冇食到但係佢哋話幾新鮮。

🍴9. 椰汁糕 $1 (忘記左影相🙈)
食完泰國嘢最好就係食啲甜品
好可惜佢冇芒果糯米飯,不過呢個都OK
椰汁同埋好多西米👅

🍴10. 椰青 $38x2
好鮮甜,成個椰子既肉都俾我哋”不”晒出嚟食🥳🥳消消暑清清熱氣。

整體來講,好抵食,上菜好快
不過坐得比較迫少少
為左野食,我會再去試拒其他野架🤤
串燒雞
生蝦刺身
菠蘿炒飯
炸魚餅
2021-05-14 37 瀏覽
今晚食泰菜,我地揀左旺角呢間人氣泰菜:「泰廚泰國菜館」,呢間由十幾年前已幫襯,近年質素很穩定,食親都覺得滿意好味,由其門口檔串燒更深得我心款式多,價錢亦唔貴,由其飲品,重平過茶餐廳呢道既串燒不用多說,堂食外賣都好多人食沙嗲醬調較得非常岩味,有花生香又夠濃郁,串燒夠大串,雞豬肉質都夠嫩滑,非常惹味!馬拉盞炒通菜很有鑊氣,大大碟份量十足,微辣開胃又惹味生菜包平時出面食d生菜好孤寒,得幾塊,呢道就大方得多,絕對足夠包曬d肉碎泰式乾炒牛河夠鑊氣,入味,河粉口感綿滑蒜蓉包蒜蓉味唔算勁,但好夠脆!呢兩杯飲品真係出奇地驚喜泰式凍奶茶,超級泰味,甜度適中,又夠大杯,先$14蚊!我睇左幾次先確定無睇錯,茶餐廳杯奶茶都做唔到$14,真係抵到爆,抵之餘重要係好飲!青檸梳打$22,青檸味超清新,兩款都好好飲一如以往地令人滿意滿$200+$1重有甜品送

款式多,價錢亦唔貴,由其飲品,重平過茶餐廳

呢道既串燒不用多說,堂食外賣都好多人食

馬拉盞炒通菜
很有鑊氣,大大碟份量十足,微辣開胃又惹味

泰式乾炒牛河
夠鑊氣,入味,河粉口感綿滑

蒜蓉包
蒜蓉味唔算勁,但好夠脆!

呢兩杯飲品真係出奇地驚喜

青檸梳打$22,青檸味超清新,兩款都好好飲

一如以往地令人滿意

滿$200+$1重有甜品

2021-05-13 20 瀏覽
最近養咗幾隻金魚,趁假日和妹妹出旺角金魚街買魚糧,聞到香濃串燒味,原來是泰廚泰國菜館的門外有檔燒烤傳來的陣陣香味,吸引我們進入餐廳試試。地下鋪地方雖細小,勝在設有樓上多張舒適的雅座,餐牌上凡惠顧小菜滿$200 便可加$1揀海蜇、生蝦、木瓜沙律和椰汁糕四選一款的小菜,各款菜式價錢大眾化。店員推介菜館最受歡迎之一充滿骨膠原的泰式豬手,淋上秘制芡汁,入口𨍥腍,不各半點油膩,甘香滋味難以形容。有大量粗鹽封住成條黑鰂和魚肚內塞滿泰國香料的鹽燒黑鰂,肉質嫩滑。配料十足的海鮮冬蔭湯有爽彈鮮蝦、肥厚青口和鮮尤魚的精華令濃湯越飲越滋味。時令馬拉盞通菜炒肥牛 ,可一次過吃到肉和蔬菜,感覺很滿足。
。時令馬拉盞通菜炒肥牛 ,可一次過吃到肉和蔬菜,感覺很滿足
  • 泰式豬手
  • 海鮮冬蔭湯