同朋友喺旺角行街,行到通菜街搵到呢間餐廳。由於都好一排冇食泰國嘢,所以入咗嚟。餐廳,好似茶餐廳咁嘅格局,面積唔算好大,好彩啱啱有位。見到餐牌上面嘅咖哩辣蟹非常吸引,決定一試。咖哩辣蟹 (⭐⭐⭐⭐⭐)分量好大,足夠兩個人食。咖哩汁辣得嚟可以接受。蟹肉都幾多,食落啖啖滋味,都幾過癮。仲有啲配菜,令到咖哩嘅口感層次增加。蒜蓉包  (⭐⭐⭐⭐💢)為咗配咖哩辣蟹,我哋點咗蒜蓉包。蒜蓉包配辣蟹配搭一流,又唔使驚食到太飽,比飯更加好。泰式生蝦 (⭐⭐⭐⭐💢)餐廳仲有個值得推介嘅一元任選一款美食。我哋 食夠200蚊,可以任揀一款。我哋揀咗泰式生蝦,泰式生蝦唔係好多件,不過作為開胃前菜係唔錯。除咗泰式生蝦之外,仲有泰式木瓜沙律、泰式粉絲沙律同埋泰式椰汁糕選擇,一蚊一碟冇理由錯過。整體嚟講都幾滿意,又唔算話好貴,只要唔嚴餐廳好似茶餐廳咁,可以考慮幫襯。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 泰廚泰國菜館 旺角通菜街126號地下推介菜式:咖哩辣蟹👍🏻分量好大👍🏻口感豐富👍🏻價錢大眾

咖哩辣蟹 (⭐⭐⭐⭐⭐)
咖哩辣蟹

蒜蓉包  (⭐⭐⭐⭐💢)
蒜蓉包

泰式生蝦 (⭐⭐⭐⭐💢)
泰式生蝦
甜品
飲品

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
泰廚泰國菜館 旺角通菜街126號地下

泰式生蝦
甜品
飲品
2019-11-06 58 瀏覽
成日都行金魚街, 成日都俾一陣串燒味吸引住~ 但係又唔知點解又好少停底睇下係邊度有串燒買, 今日好大風, 但係做完GYM又好飽餓, 由行人天橋一落就見到一間泰國野, 門口有串燒~ 好鬼香, 我就知今晚係你啦~~~ 鋪面細細~ 原來佢仲有閣樓, 但係我地揀咗坐下層, 第一吸引我眼睛係一個食滿200蚊加1蚊有泰式生蝦食~ 好扺丫~ 叫咗一個細泰式小食盤餅, 椰青, 泰式香葉肉碎飯, 燒雞全翼兩隻, 同埋一個泰式燒豬頸肉湯河~ 泰式生蝦---好新鮮, 有蝦味, 唔似係雪藏貨, 個泰式汁唔太辣, 泰式小食盤餅--有沙爹燒豬肉2串, 2塊炸蝦餅, 2塊炸魚餅, 2條炸春卷, 蝦片, 85蚊都幾扺食~ 個沙爹汁超惹味 泰式香葉肉碎飯---炒得一D都唔油, 香葉好多~ 成個飯都好香, 仲加埋隻荷包蛋, 好有泰國街邊小炒FEEL, 好好味 燒雞全翼---哩個一定要叫~ 燒得雞皮好香~ 唔駛去BBQ身水身汗啦~ 俾15蚊有人燒埋俾你食~ 好正 椰青--- 要讚下佢買貨果個人~ 椰青好嫩~ 椰肉可以全食~ VERY GOOD~ 結論: 非常扺食~ 種類多~ 值得推介~~
2019-10-31
2019-11-06 125 瀏覽
今晚打波前同隊友去左旺角泰廚泰國菜館食晚飯。好快就有座位坐,安排好上樓上。我哋叫左一串燒豬串,燒雞串。仲有星期二特價泰式菠蘿炒飯,泰式咖哩海鮮,馬拉盞炒椰菜苗,滿200元加一蚊換左泰式椰汁糕。燒雞/豬串-平時門口經過都覺得好香,燒得好香口醬汁都好味道。泰式菠蘿炒飯-成個菠蘿裝著,料都好足炒得好香口。泰式咖哩海鮮-咖哩好香口又唔會辣,海鮮口感幾好。馬拉盞炒椰菜苗-夠晒香口,同埋椰菜苗口感好好又新鮮。泰式椰汁糕好味道
今晚打波前同隊友去左旺角泰廚泰國菜館食晚飯。

好快就有座位坐,安排好上樓上。

燒豬串

泰式菠蘿炒飯-成個菠蘿裝著,料都好足炒得好香口。
泰式菠蘿炒飯

泰式咖哩海鮮-咖哩好香口又唔會辣,海鮮口感幾好。
泰式咖喱海鮮

馬拉盞炒椰菜苗-夠晒香口,同埋椰菜苗口感好好又新鮮。
馬拉盞炒椰菜苗

泰式椰汁糕好味道
2019-11-05
燒豬串
泰式咖喱海鮮
馬拉盞炒椰菜苗
  • 串燒
2019-11-03 19 瀏覽
旺角呢間泰菜想試好耐,經常人頭湧湧,今日放假搵到時間lunch time去,被安排到樓上既卡位坐。個侍應哥仔做野快手,出餐都快。講下D野食先:泰式生蝦 - 食夠200蚊加一蚊就有生蝦食,非常抵!生蝦好新鮮爽甜,配埋蒜片同辣汁食冇得頂。冬蔭大頭蝦湯 - 大頭蝦大隻到好似小龍蝦咁,湯好有辛勁香濃,反而冇咩椰味,但仍然好飲,充滿泰式風味。泰式炒金邊粉 - 52蚊包青檸冰,酸甜開胃,唔會炒得太乾或太濕,好食。串燒雞/豬 - 串燒汁掂,雞燒得多汁,推介。但豬略硬。和牛串 - 肉味香濃,油脂適中,好食。馬拉盏炒通菜 - 好惹味,菜好鮮嫩。叫得太多野最後仲要pack走,$300有找,性價比高!

侍應哥仔做野快手,出餐都快。講下D野食先:

串燒雞/豬 - 串燒汁掂,雞燒得多汁,推介。但豬略硬。

和牛串 - 肉味香濃,油脂適中,好食。

馬拉盏炒通菜 - 好惹味,菜好鮮嫩。

叫得太多野最後仲要pack走,$300有找,性價比高!
2019-10-31 21 瀏覽
好多人想到食泰國菜會諗到去九龍城,但其實唔洗去到咁遠都可以食到正宗又有風味既泰國菜,之前認識呢間被佢門口即燒串燒香味吸引到,門口姨姨睇住order即叫即燒,加上餐廳位置係旺角實在方便,所以我都encore串燒當然係呢到一大特色,我地叫左雞串同牛串每款試下,雞肉串每串都好大舊雞肉,熱辣辣燒好配上惹味的沙嗲汁,絕配非常和牛串燒配搭埋青椒、洋蔥,賣相同口感都豐富不少平時經常接觸都係越南河,泰式湯河很少地方有機會嚐到。泰式湯河湯底同平時食開既越南湯底不同,呢到食落有d似平時食牛腩麵既湯底,帶少少八角既味道,好好食尼食泰國菜當然唔少得食埋咖喱,每次我都一定叫呢到既薄餅配返咖喱汁,薄餅多層鬆軟,而且即叫即做,上碟時熱辣辣,每次依完呢個都好想快denocre

和牛串燒配搭埋青椒、洋蔥,賣相同口感都豐富不少

enocre
2019-10-28
  • 薄餅
2019-10-30 49 瀏覽
泰國菜真係令人懷念,尤其個冬陰公湯,今次都例牌點冬陰公,串燒牛雞豬各一,豬頸肉炒河,滿200蚊可以加1蚊換生蝦。和牛串,要𡁻一段時間雞同豬,串燒重點我諗係啲沙嗲汁,都不過不失,個人覺得雞較好食。1蚊有4隻,都抵既,都不過不失,當然泰國好食啲睇落好野味,食落好多豬頸肉,而啲河粉好闊身,食到飽泰國每次食飯都例牌點,泰國既味道比較酸,好開胃。而呢個就飲落有少少甜,個人比較中意酸多啲,呢個海鮮湯有4、5隻蝦,青口,魷魚,細細鍋幾足料。下次可以試第二間泰菜

和牛串,要𡁻一段時間

1蚊有4隻,都抵既,都不過不失,當然泰國好食啲

睇落好野味,食落好多豬頸肉,而啲河粉好闊身,食到飽

下次可以試第二間泰菜
2019-10-28 37 瀏覽
因為工作關係,很久很久沒出街搵食。最近特別懷念旺角一間歷史手悠久的泰國菜館。記得上次來光顧已經是一年前了,今天瑞來,感覺仍然很泰國。光顧滿200元可以用1蚊選擇指定菜式,我揀的是生蝦,蝦都是新鮮的,有彈性,肉質精瑩,很爽口。另外點了小食拼盤,有串燒,春卷及蝦餅,特別喜歡蝦餅,既厚而且彈,非常推薦。主菜點了黃咖喱雞柳,適合不太食得辣的人,咖喱都幾香 送飯或者簿餅都一流。飲品點了龍眼冰及椰汁冰,龍眼冰清甜,龍眼像6都好食。椰汁冰比較特別,因為有一些椰汁糕在入面,兩種享受。

2019-10-21 58 瀏覽
泰廚泰國菜館都幾大,有兩層,我哋就坐咗喺第一層,餐牌選擇都幾多,每日重有特價食品同加$1食品。平日都好多人等位呀,等左15分鐘就入到去。菠蘿炒飯好大碟,入面亦都好足料,有好多菠蘿,炒飯亦都好惹味。泰式炸蝦餅併春卷,蝦餅炸起脹卜卜咁,切開半邊圓拱型,外層炸得夠脆得黎又唔油淋淋,咬開蝦餅肉彈牙又香口。春卷都好香脆。串燒叫左一串豬、一串雞同一串和牛。呢度一次過淋晒啲沙嗲醬上面,唔使自己點。沙嗲醬惹味,d肉亦都燒得好好。馬拉盞炒芥蘭夠大碟又夠鑊氣,芥蘭炒得清脆碧綠,鮮嫩無渣。最後加$1要左椰汁西米糕,佢有兩層,第一層比較creamy,似係椰漿嘅感覺,底部係西米比較結實,唔會太甜,係適合炎炎夏日嘅甜品~
平日都好多人等位呀,等左15分鐘就入到去。

馬拉盞炒芥蘭夠大碟又夠鑊氣,芥蘭炒得清脆碧綠,鮮嫩無渣。

我過去那死黨早晚共對~♫~ 各也紮職以後沒法暢聚~♫ ~♪話說艾文人生中有兩個最好既朋友,以前真係說得上早晚共對~♫~ 人大左各有各忙,少見左,其實心底裡真係好怕有一日會疏離左,無言共對...... 好在每一次聚埋食飯都笑足全場、話題不斷、開開心心,令艾文既擔心一掃而空~~~~~多愁善感完就係時候講下今次嚐過既泰國菜!由地鐵旺角站 B2 / B3出口走兩三分鐘就可以見到「泰廚」,或者像艾文一樣由火車旺角東站沿行人天橋,行到天橋中尾段落右邊的樓梯,即見「泰廚」招牌。菜館內裡係茶餐廳格局,算不上舒適,但四四正正亦唔侷促,朋友聚腳傾計都冇問題(前題係我地三個人)。我們仨點了沙爹豬雞串燒各三、春卷併魚餅、菠蘿炒飯、炒金邊粉、粉絲沙侓。「泰廚」每日都有一款特價菜,今日係泰式菠蘿炒飯,另外全單滿二百蚊可以一蚊選一個冷盤,當中有泰式生蝦,我們則選了粉絲沙侓。咁多款菜當中,以這味沙爹串燒最好食,尤其沙爹雞肉串燒,外面脆裡面軟,咬開仲有d雞油,真係好邪惡!12蚊一串有三四舊,實在係高CP值!豬肉串燒則稍稍韌左丁丁,但係豬肉梗係熟d好啦!另有和牛串燒,20蚊串,下次要試試。 六串沙爹豬雞串燒‧HKD$72
我過去那死黨早晚共對~♫~ 各也紮職以後沒法暢聚~♫ ~♪

多愁善感完就係時候講下今次嚐過既泰國菜!

沙爹豬雞串燒
六串沙爹豬雞串燒‧HKD$72 (一串HKD$12)

菠蘿炒飯,料仲多過飯,有青口、蝦、魷魚條等,入口酸酸甜甜好味道,加上是日特價,又是一個高CP值的存在!

泰式菠蘿炒飯
泰式菠蘿炒飯‧特價HKD$75 (原價HKD$98)

炒金邊粉一樣好食,而且炒到乾身不會油冧冧。

泰式炒金邊粉‧HKD$68

春卷脆口好食,幼身,魚餅則不推薦,併蝦餅可能比較好。

春卷併魚餅
春卷併魚餅‧HKD$65

粉絲沙侓一般般,不過不失,加一蚊多個菜已經好抵。

泰式粉絲沙侓
泰式粉絲沙侓‧HKD$1 (全單滿二百蚊)

無加一服務費,今餐每人不用一百,整體好食,CP值高。

香港既食評放0係Openrice,其他去旅行果D歡迎去我個Blog睇架! (`・ω・´)b
2018-12-04
沙爹豬雞串燒
泰式粉絲沙侓
2019-10-19 39 瀏覽
久聞旺角這間泰國菜館CP值一流,當然立即來試一下~舖位離地鐵站很近,是兩層式的小餐館,面積不大但環境挺舒服的~串燒是這間餐館的賣點,所以點了3款串燒~和牛:肉汁非常多而牛味重沙嗲雞肉:沙嗲少辣帶點甜,肉質很嫩,最喜歡這個!泰式香茅雞翼:泰/越香搭茅系列必點!另外點了蒜茸炒芥蘭,因我很喜歡蒜茸味,再多一點會更完美!菠蘿海鮮炒飯:味道濃香,量多,菠蘿很鮮甜!另點滿$200,可加+1選生蝦,超讚!飲品點了龍眼冰和珍多冰,肉多味濃不解釋!泰/菜館不二選!

串燒是這間餐館的賣點,所以點了3款串燒~
和牛:肉汁非常多而牛味重
沙嗲雞肉:沙嗲少辣帶點甜,肉質很嫩,最喜歡這個!
泰式香茅雞翼:泰/越香搭茅系列必點!

另外點了蒜茸炒芥蘭,因我很喜歡蒜茸味,再多一點會更完美!
菠蘿海鮮炒飯:味道濃香,量多,菠蘿很鮮甜!
另點滿$200,可加+1選生蝦,超讚!

飲品點了龍眼冰和珍多冰,肉多味濃不解釋!泰/菜館不二選!
2019-10-15
5 分鐘 (堂食)
2019-10-19 42 瀏覽
約了朋友到旺角飯聚,朋友想食泰國菜,上網一睇見到就近金魚街有一間泰國菜小店,就決定一試。一到餐廳門口,見到店員在燒串燒,香味撲鼻,肚子即時打鼓,但店外已有人排隊等位,唯有耐心等候,幸好5分鐘便有位了。一打開餐牌,選擇凡多, 眼闊肚窄,在選擇困難症抵下終於點了泰式豬頸肉沙律,泰式小食拼盤(小),泰式炒金邊粉,加2杯香茅冰。其實每日還有特價優惠菜式,但今次吃不下了,唯有下次再試。泰式豬頸肉沙律原本以為沙律會有好多菜,點知一上枱,豬頸肉份量十足。豬頸肉非常香口,肉身不會太乾,恰到好處。泰式小食拼盤(小)拼盤款式數量合理,款式選多,沙嗲串燒果然美味,沙嗲醬絕對是重點。蝦片一片接一片,停不到口。另外我最鍾意食春卷,外脆內暖,非常野味。泰式炒金邊粉超多伴碟花生碎,配合金邊粉一齊食非常夾,而金邊粉炒得夠乾身,整體滿意。泰式香茅冰第一次飲,意想不到地好味,有少許薑的香味,份外清新。整體而言,非常滿意,而且吃得飽飽也不過2百幾元,非常抵食,值得推薦!

泰式豬頸肉沙律

泰式小食拼盤(小)

泰式香茅冰
第一次飲,意想不到地好味,有少許薑的香味,份外清新。

2019-10-12 37 瀏覽
每次經過,看見燒雞亦、串燒等,都會食幾串,而且門口常常有人等位,今晚就舒舒服服坐下食串燒、泰菜。原來串燒有日本和牛串,先來兩串和牛串,兩串雞亦。和牛串的汁是綠色,有小小辣,不會蓋過牛肉味,和牛肉質軟,燒到剛熟。雞亦是配了沙爹汁,甜甜辣辣。今天是星期四,所以叫了泰式明爐烏頭魚。原條魚上,再加了一碗湯,滾一滾,酸酸辣辣好惹味。$1任選一款,要了泰式生蝦,都有四隻。這間泰菜的泰式辣汁原來都綠色,加了香草,味道是小辣。泰式菠蘿炒飯,飯面滿滿肉鬆,飯炒得好香,海鮮又多,好足料,味道豐富,真心好味。

原來串燒有日本和牛串,先來兩串和牛串,兩串雞亦。

2019-10-10
  • 菠蘿炒飯
  • 串燒
2019-09-30 64 瀏覽
平時喺香港食泰國菜,基本上大部份人第一刻都係諗住去有小泰國之稱嘅九龍城,但今次我就跳出九龍城,同朋友去試吓旺角嘅泰廚泰國菜館。喺旺角開得咁多年嘅餐廳,一定有實力先可以頂得住旺角嘅租金,呢一點已經證明餐廳嘅實力。講返食物先,今次同朋友兩個人,所以點咗三菜一湯,另外加一蚊有碟生蝦首先上咗個泰式鳳爪沙律,估唔到比想像中嘅份量還要多,抵食!由於點菜金額超過$200,可以加$1有一碟生蝦,雖然得四隻,但確實係好抵,因為平時食一碟得8-10都差不多$100然後到碟泰式拼盤,一串豬、一串雞、一舊開邊蝦餅、一條開邊春卷同埋量蝦片,每樣都熱辣辣,證明係即炸,好味仲有個冬陰公湯,酸辣味啱哂我,入面嘅蝦仲好鮮甜最後上埋碟炒通菜,呢餐好滿足...埋單$350

首先上咗個泰式鳳爪沙律,估唔到比想像中嘅份量還要多,抵食!
仲有個冬陰公湯,酸辣味啱哂我,入面嘅蝦仲好鮮甜
最後上埋碟炒通菜,呢餐好滿足...

埋單$350
2019-09-24
2019-09-29 34 瀏覽
話說成日經過旺角金魚街個天橋底,都會聞到陣陣BBQ 味🔥,夜晚更加係好多人企响外面等,咁岩今日又出開去,見又唔使等位,就即刻走入去食番個下午茶😋餐廳原來有上、下兩層,今次安排左我坐樓上,因為唔係真係太肚餓,所以叫左個扎肉湯河餐(本身$28,但轉冬蔭公另+$5),再送你一杯青檸冰或香茅冰。分量望落都幾大份,即刻試左個湯底,味道唔錯同幾足料;但扎肉就一般般,埋單計以$33 來講性價比都算高,下次會試下晚餐😋
2019-09-29
下午茶
2019-09-28 1042 瀏覽
又去到旺角覓食喇~旺角特別多好野食,我同朋友一齊放左工之後去覓食。近年好興韓燒、火鍋、雞煲呢啲食物,我想食日本菜但朋友又話想食韓國菜,喺我地爭持不下之際,突然我地都心血來潮想再去泰廚覓食 😋今次係第二次到訪「泰廚,呢間泰菜館有兩層,大約7 點幾 8 點既時候 呢到兩層都坐滿曬,出面仲要有大量人潮,佢地好多都係6 個人、8 個人咁樣黎食,睇黎並非浪得虛名 😲枱上已經放好碗筷同兩杯水,係香港典型茶餐廳風格,我同朋友就急不及待地睇下有咩好食先~ 😍餐牌好簡潔俐落 總共有三、四款不同既主題~ 食物方面 有頭盤小食、串燒、麵飯等等 每一道菜式都非常吸引 至於飲品方面 佢地有果汁、汽水、茶等等 應有盡有 😍事不宜遲 我地立即開始點餐 😝我地落完單之後 店員同我地講 因為過左$200 所以可以以一蚊既價錢換上面餐牌上其中一款小食 😍😋泰式生蝦 $1我同朋友都果斷揀左泰式生蝦 🦐 蝦既肉質鮮美 好滋味彈牙~ 再沾點泰式醬 蝦既鮮味更突出 嗰個泰式醬汁味道帶點酸 係經典既泰國風味 我地都係一分鐘內清碟 😝泰式豬頸肉 🥓 $70佢既豬頸肉厚薄拿捏得好好,燒出黎既效果非常好~ 外皮帶點脆,內裡既肉質鮮嫩,重
又去到旺角覓食喇~旺角特別多好野食,我同朋友一齊放左工之後去覓食。近年好興韓燒、火鍋雞煲呢啲食物,我想食日本菜但朋友又話想食韓國菜,喺我地爭持不下之際,突然我地都心血來潮想再去泰廚覓食 😋

泰式生蝦 $1

泰式豬頸肉 🥓 $70

佢既豬頸肉厚薄拿捏得好好,燒出黎既效果非常好~ 外皮帶點脆,內裡既肉質鮮嫩,重點係佢既醬汁好正!絕對係泰國既口味,甜酸辣都聚於一身,佢既醬汁係整道豬頸肉既靈魂,唔係誇張,佢真係比普遍既豬頸肉好食好多,大家不妨黎試下 😋

泰式金邊粉 🍜 $69

金邊粉既材料好豐富,有原隻鮮蝦、香蔥、芽菜、豆腐干等等,味道口感都非常有特色。鮮蝦真係又鮮又彈牙🦐 金邊粉軟硬適中 拿捏得岩岩好 😋 雖然係干炒 但完全唔覺得乾 味道真係好好!👍🏼 佢側邊仲有泰式香料 沾少炒,金邊粉會變得更香辣惹味 😆🌶️

青咖哩海鮮 🥬🐙🦑🦐🦞 $89

青咖哩主要係混合左青辣椒、香茅、莞茜、大蒜、乾蔥、南薑、蝦醬、小茴等香料混合,攪爛製成,香辣惹味。再配以各種海鮮,例如青口、鮮蝦、魷魚等等,鮮味香口。我個人覺得呢道青咖哩一啲都唔辣,反而香茅味道較重,海鮮份量都頗多。

馬拉盞通菜 🥬 $68

馬拉盞呢個醬起源於馬拉,同蝦醬做法幾似,都係用蝦仔發酵成嘅。馬拉盞通常都會加入其他配料炒製,令佢既味道更加豐富,例如辣椒、紅蔥頭、蒜頭、青檸汁等等。呢個通菜係朋友既至愛,佢一入餐廳就話呢道菜必點 🤣 通菜十分爽口,馬拉盞既味道適中,唔會過咸。

餐廳氣氛好之餘,食物質素亦都唔錯~ 我同朋友當晚都食得好開心,感覺好舒適寫意~☺️
2019-09-11
5 分鐘 (堂食)
  • 馬拉盞炒通菜
  • 炭燒豬頸肉