2020-11-17
泰國係一個我好想快D 再去既地方, 既然去唔到, 咁就梗係要搵番間泰菜黎食下~ 呢晚黎到泰嘟嘟, 餐廳入面既裝飾都令人覺得有少少泰FEEL!~ 我地一行4人都叫左好多野食~ 魚都叫左兩條, 生菜包啦, 黃咖哩麵包軟殼蟹啦, 豬頸肉JERJER通菜煲~ 全部都好好好好食!!!! 首先要講下兩條魚, 我地叫左鹽燒則魚同埋蕉葉焗烏頭~ 鹽燒則魚真係好香孫味同好滑!!!! 蕉葉焗烏頭就好香蕉葉味不過冇咁滑, 兩條魚都好好食, 不過我就中意鹽燒則魚多D! 真係必點! 黃咖哩麵包軟殼蟹又係好誇張, 成個大麵包裝住黃咖哩同軟殼蟹!軟殼蟹既份量仲要有好多! 麵包既皮位好脆,同黃咖哩真係絕配! 生菜包既豬肉碎配生菜食真係一流!!! 豬肉碎辣辣地好爽!!!! 生菜又中和番肉既油利感! 真係都係必點! 豬頸肉JERJER通菜煲夠哂咋咋聲! 食落好有獲氣!!!! 椰青超抵飲! $30 真係好少見!!!!! 最後以香甜美味既芒果燸米飯完左我今次既泰國之旅!