2021-08-11 43 瀏覽
椰青海鮮焗飯泰國餐廳經常見到呢個椰青海鮮焗飯上枱個陣已經好香椰奶味,真係好吸引!個汁係好creamy嘅椰汁,多到流晒出黎,海鮮各樣材料都幾足下,一個人食的話都已經8成飽,椰漿味道都算濃郁,可以一試。餐廳裝修得幾有feel,好有地道泰國風情,客人仲坐住架篤篤食飯!而且牆身兩邊有好多七彩繽紛嘅塗鴉同打卡位,掛咗泰國旗、 波衫等, 好啱打卡招牌黃咖喱麵包軟殼蟹賣相相當吸引,個size都幾大,3-4個人share食都得,我鍾意佢黃咖喱好香,個汁係偏杰身同偏甜, 所以送麵包一齊食都幾正👍 黃咖喱+軟殼蟹呢個配搭真係冇得輸!入面有兩三隻炸軟殻蟹!如果個包係脆會更正🤤嚟呢間餐廳一定要試嘅係佢嘅奶蓋特飲!今次嗌咗火龍果奶蓋同芒果奶蓋,非常值得一讚係佢嘅奶蓋真係幾好食,係一個高水準嘅奶蓋,好香滑而且好厚實,令我哋試完一杯後再加碼嗌多一杯!
椰青海鮮焗飯

泰國餐廳經常見到呢個椰青海鮮焗飯
上枱個陣已經好香椰奶味,真係好吸引!

招牌黃咖喱麵包軟殼蟹

2021-08-09 28 瀏覽
呢間喺大角咀嘅泰國野鋪仔細細,但裝修幾有特色, 卡位用左泰國tuktuk做主題,好有feel~~其他牆身仲用左graffiti 好有活力!!先點左個開胃小菜- 米紙卷點d酸甜汁嚟食,煙煙韌韌咁, 好好味!之後就點左個泰式豬手煲, 啖啖肉咁! 惹味十足!特別深刻嘅係佢個冬陰公海鮮湯, 好足料!¾個人share都完全無問題, 有d蝦, 青口同埋草菇, 全部都好入味!再點左個泰式飛天炒戒蘭, 唔會老 ok~最後就緊係要叫返杯泰啤爽下, 有幾種俾你揀, 開心豬!

其他牆身仲用左graffiti 好有活力!!

先點左個開胃小菜- 米紙卷
點d酸甜汁嚟食,煙煙韌韌咁, 好好味!

之後就點左個泰式豬手煲, 啖啖肉咁! 惹味十足!

特別深刻嘅係佢個冬陰公海鮮湯, 好足料!

再點左個泰式飛天炒戒蘭, 唔會老 ok~

最後就緊係要叫返杯泰啤爽下, 有幾種俾你揀, 開心豬!
2021-07-23
2021-08-04 49 瀏覽
呢間泰國餐廳嘅裝修設計好吸睛, 所以無諗咁多就入左去。果然無揀錯haha係甘悶熱又潮濕嘅日子,真係好需要d口感清新嘅小吃開下胃鮮蝦扎肉米紙卷 $58 佢包得好精緻,皮薄且包得剔透,柔軟並帶嚼勁,配合青瓜,既健康又能增加口感 ,不用醬汁已超美味。串燒沙嗲(自選雞或豬)$88 半打咁花心嘅我緊係why not both 啦諗住個豬都會燒乾,但surprisingly 無喎!! 好Juicy好香好惹味食泰國野飲返杯3色冰是常識吧,椰味十足又唔會超甜 like it!!泰式菠蘿海鮮炒飯 $98 超足料啊,有海鮮、蔬果、蛋, d飯仲炒得好乾身,粒粒分明

係甘悶熱又潮濕嘅日子,真係好需要d口感清新嘅小吃開下胃
鮮蝦扎肉米紙卷 $58

串燒沙嗲(自選雞或豬)$88 半打

咁花心嘅我緊係why not both 啦

泰式菠蘿海鮮炒飯 $98

超足料啊,有海鮮、蔬果、蛋, d飯仲炒得好乾身,粒粒分明
2021-07-30 154 瀏覽
未寫過食評,呢個真係難食到忍唔住🤩睇openrice見啲食評讚到天上有地下無咁,諗住無死啦,外賣叫左一隻海南雞,一份豬頸肉望落去正正常常,點知食落去無雞味都算,少少正常肉味都無,仲有少少似芝麻味既怪味🤮難食到全家人一隻雞剩係每人食左一舊已經無人肯食落去… 😓本身仲要因為大家都肚餓,所以無叫半隻而揀左叫一隻,而家真係唔知點算…豬頸肉就好少少啦(同海南雞比),還算入到口,不過都係太肥同幾儂。失望啊🥲
未寫過食評,呢個真係難食到忍唔住🤩

難食到全家人一隻雞剩係每人食左一舊已經無人肯食落去… 😓

失望啊🥲
2021-07-30
外賣送餐
2021-07-29 80 瀏覽
冇得去旅行,有冇學呀Dee同 Isabella咁嚟坐Tuk Tuk車幫你止止痕、頂頂癮呢?😆見到佢地食得咁滋味已經一直都好想嚟!但對我嚟講大角咀都幾遠,係奧運站唔係好識路咁都行左10分鐘左右先到。由於我一個人嚟食lunch,所以冇叫到佢啲set,叫咗Dee哥同款嘅芒果芝士沙冰(跟餐+$12) 呢杯嘢真係不得了,沙冰打得好幼滑,加埋甜甜嘅芒果粒,個層芝士咸咸地,夾個口感好正,又大杯,好值得叫!無骨海南雞飯($60) 配油飯&菜心,加埋個酸酸甜甜嘅醬,唔錯呀!

2021-07-26 63 瀏覽
呢排見到好多人推薦呢間餐廳,約左住係附近嘅fd,過來試試。😋.🌼泰式燒大頭蝦 (3隻) $88三個大隻大頭蝦,滿滿嘅蝦膏。大頭蝦係對半切開,蝦肉好厚,配泰式辣醬,超級惹味!.🌼泰式明爐花甲鍋 $108有好多花甲係鍋底,湯好鮮甜。d花甲好乾淨,唔會有沙粒。花甲控必點!.🌼飛天炒通菜 $58泰式料理必不可少嘅炒通菜!面頭有炸蒜粒,辣椒唔算好辣。.🌼火龍果芝士沙冰 $32🌼芒果芝士沙冰 $32呢度嘅嘢飲好正,唔單止望落吸引,飲落都係好正😁。.真係好推介,介紹左比唔少朋友仔。😁

🌼泰式燒大頭蝦 (3隻) $88
三個大隻大頭蝦,滿滿嘅蝦膏。
大頭蝦係對半切開,蝦肉好厚,配泰式辣醬,超級惹味!

🌼泰式明爐花甲鍋 $108
有好多花甲係鍋底,湯好鮮甜。
d花甲好乾淨,唔會有沙粒。
花甲控必點!

🌼飛天炒通菜 $58
泰式料理必不可少嘅炒通菜!
面頭有炸蒜粒,辣椒唔算好辣。

🌼火龍果芝士沙冰 $32
🌼芒果芝士沙冰 $32
呢度嘅嘢飲好正,唔單止望落吸引,飲落都係好正😁。

真係好推介,介紹左比唔少朋友仔。😁
2021-06-22
  • 火龍果芝士沙冰
  • 飛天炒通菜
2021-07-26 51 瀏覽
一入門就就feel到呢度嘅裝飾好特別,掛左好多球衣,仲有d塗鴉,好獨特風格。.🌸炭燒豬頸肉 $78好特別嘅擺盤,下面有粒蠟燭🕯️。一路食一路keep住d溫度。豬頸肉超厚切大塊,炭燒入味,口感juicy。😋.🌸泰式生海蝦 (6隻) $88呢個擺盤真係好啱打卡。😍有兩種口味嘅蝦,泰式辣汁 & 泰式青醬。每個杯入面都有辣椒和生蒜,一齊食更能凸顯蝦嘅鮮味。.🌸泰式肉碎生菜包 $88好鍾意食生菜包!肉碎好香口,用新鮮生菜🥬包住一齊食,激活夏日食慾。.🌸芒果椰汁糯米飯$58甜品必食!超濃郁嘅椰汁係芒果同糯米飯上蓋,芒果肉較為挺身,入口唔會甜到漏。糯米飯仲有少少餘溫,口感好軟熟,但唔會黏口。

🌸炭燒豬頸肉 $78
好特別嘅擺盤,下面有粒蠟燭🕯️。
一路食一路keep住d溫度。
豬頸肉超厚切大塊,炭燒入味,口感juicy。😋

🌸泰式生海蝦 (6隻) $88
呢個擺盤真係好啱打卡。😍
有兩種口味嘅蝦,泰式辣汁 & 泰式青醬。
每個杯入面都有辣椒和生蒜,一齊食更能凸顯蝦嘅鮮味。

🌸泰式肉碎生菜包 $88
好鍾意食生菜包!
肉碎好香口,用新鮮生菜🥬包住一齊食,激活夏日食慾。

🌸芒果椰汁糯米飯$58
甜品必食!
糯米飯仲有少少餘溫,口感好軟熟,但唔會黏口。

2021-06-22
  • 泰式肉碎生菜包
  • 炭燒豬頸肉
2021-07-26 53 瀏覽
今日約了個大同在公司附近食 lunch, 佢話要食泰式, 無問題, 諗都唔使諗, 一於去泰嘟嘟. 好好彩比我倆坐到嘟嘟車卡位, 座位對面牆上的壁畫, 相當吸引.蟹肉炒粉絲, 大大碟的粉絲, 火喉十足, 配以蟹肉、芽菜、 三色椒絲、洋蔥絲等, 非常惹味.馬拉盞炒通菜, 通菜非常嫩綠, 味道不大鹹, 大份夾抵食.香芒軟殼蟹米紙卷, 薄薄的米紙包着軟殼蟹、米粉、生菜、 芒果肉, 食起來香甜又 fresh, 點上甜酸醬就更加醒胃.青檸梳打, 樽裝的梳打水和青檸分開上, 蠻不錯的, 加多個冰凍青甜的椰青 大同說未夠喉, 最後要多份榴槤波波, 香脆金黃色的外表、熱辣辣的內裏是榴蓮蓉, 飄香撲鼻, 今次真的大滿足. 溫馨提示 : 小心燙嘴.

馬拉盞炒通菜, 通菜非常嫩綠, 味道不大鹹, 大份夾抵食.

2021-07-24 44 瀏覽
個 friend 話之前去過泰嘟嘟食, 覺得唔錯, 就帶我去試下. 間舖雖然細細地, 但裝修都幾特別.彩旗, 波衫, 加上七彩油畫, 映襯得奪目耀眼.order 了招牌咖喱大花蝦, 芒果椰汁糯米飯, 印度薄餅.大約 10 分鐘, 熱辣辣香噴噴嘅招牌咖喱大花蝦便送上. 黃咖哩唔辣, 大蝦開邊, 食落更入味, 仲有三色椒、蔥, 簡直色香味俱全.印度薄餅, 真的很薄, 色澤金黃, 口感酥脆又唔油膩, 再點上剛才的黃咖喱, 最佳配搭.芒果椰汁糯米飯, 兩個糯米飯, 煙煙勒勒的飯團, 一人一個, 份量細細剛剛好. 椰汁味香濃又唔太甜, 加上芒果, 可能係當造季節, 所以特別香甜.飲品我要了杯芒果芝士沙冰, 朋友就要了杯柚子蜜.嘩......杯芒果芝士沙冰幾吸引, 大大條的芒果肉, 下層似係忌廉, 杯沙冰唔太甜又濃滑, 雖然叫沙冰, 我就係鍾意佢無沙冰嘅感覺, 唔會太凍, 真係好矛盾. 原來我係愛芒之人 .

彩旗, 波衫, 加上七彩油畫, 映襯得奪目耀眼.

飲品我要了杯芒果芝士沙冰, 朋友就要了杯柚子蜜.

2021-07-24 44 瀏覽
餐廳裝潢充滿泰國風情篤篤車坐位非常吸引周圍佈置、音樂及餐具都好有泰國特式彷彿置身於泰國旅行feel小食拼盤有蝦餅、春卷、串燒(雞、豬)、雞翼蝦餅、春卷炸得非常香脆蝦餅肉質夠彈牙好好食😋串燒雞肉及豬肉各一串燒得好香配上燒烤汁好惹味生蝦刺身賣相成杯cocktail 上好吸晴生蝦夠新鮮好大隻口感爽脆彈牙配上兩種唔同嘅泰式辣醬汁酸辣汁及青草辣汁兩個汁各有特色都好好味😋鮮蝦炒金邊粉鮮蝦味道鮮甜金邊粉味道酸甜開胃粉嘅份量好多好大碟鹹魚炒椰菜苗食泰菜必叫椰菜苗鹹魚好香好惹味椰菜苗炒得好爽口味道剛好青檸梳打最喜歡飲青檸梳打青檸酸酸甜甜好fresh 好青新芒果芝士沙冰最近天氣熱炎熱加上食泰國菜咁辣最好飲杯凍飲芒果沙冰消暑得黎好解渴芒果汁夠甜充滿着泰國夏日風味整體食物同環境都不錯性價比高既平民泰菜可以再encore☺️
餐廳裝潢充滿泰國風情
篤篤車坐位非常吸引
周圍佈置、音樂及餐具都好有泰國特式
彷彿置身於泰國旅行feel

小食拼盤
有蝦餅、春卷、串燒(雞、豬)、雞翼
蝦餅、春卷炸得非常香脆
蝦餅肉質夠彈牙好好食😋

可以再encore☺️
2021-07-07
  • 小食拼盤
  • 鮮蝦炒金邊粉
因為亞女喺呢度學嘢,所以約咗姑姐嚟呢度食生日飯,去到環境比我想像中細,不過坐到特色卡位,都感覺到有一啲泰國嘅感覺。杯嘢飲係跟餐嘅半價,感覺都好足料都幾大杯,跟住叫咗個四人餐可以揀五個餸,我哋揀咗海南雞,炸軟殼蟹咖喱包、烏頭、豬手煲同埋蠔仔炒蛋,每個餸嘅賣相都幾好,而且份量都唔少,仲主動幫我哋影相添,呢一餐都算幾唔錯。
2021-07-23 48 瀏覽
呢間泰國菜喺利得街。鋪仔細細唔易搵,不過長期好多人排隊,而且價錢仲好平。終於的起心肝book位,先至可以食到呀。入到去嘅環境格局都好得意。除咗好多波衫之外,仲有霓虹燈、BG音樂,有啲卡位仲整咗泰國篤篤樣。好欣賞佢哋仲會同charity合作,淨係塊隔板都得意過人。呢度嘅套餐真係抵食到爆。三樣嘢都係個二百幾蚊。本身以為咁抵可能小伏,但味道卻有點驚為天人😋menu都有好多唔同種類嘅選擇,但係六個字:都係套餐最抵玩 XD黃咖哩軟殼蟹麵包 *****黃咖哩超級香濃。上碟時麵包Sharp好有厚度、好飽滿,上面除咗軟殼蟹,仲有洋蔥、紅黃椒配菜,好食之餘送到麵包。切開麵包仲可以做到流心效果。軟殼蟹份量都唔少,total有四嚿,都多肉汁嘅馬拉盞炒飛天菜 ****馬拉盞個味超香。餐廳已經將通菜切碎啲一條條更加索汁。放咗少量薑同辣椒提鮮。基本上我相信單係呢碟菜已經可以扒到一碗飯飯 XDD 當然如果個人比較偏清淡口味,就未必會好like啦小食拼盤 (細:春捲、蝦餅、雞翼)****細小食拼盤都冇令人失望。炸物除咗香脆(係會𠝹口嘅程度~)蝦餅口感都好紮實、彈牙,食到蝦膠;春捲都唔係行貨,食到入面好多素菜,例如爽口

黃咖哩軟殼蟹麵包 *****

馬拉盞炒飛天菜 ****

小食拼盤 (細:春捲、蝦餅、雞翼)****
細小食拼盤都冇令人失望。炸物除咗香脆(係會𠝹口嘅程度~)蝦餅口感都好紮實、彈牙,食到蝦膠;春捲都唔係行貨,食到入面好多素菜,例如爽口嘅木耳,味精味唔重;雞翼相對普通啲,無乜味,雪藏雞翼一隻,但係好脆的

芝士奶蓋火龍果沙冰*****
大推介!好好飲。佢嘅芝士奶蓋唔呃秤,夠creamy之餘,芝士味勁香。加埋好fresh嘅火龍果,撈勻埋一齊飲,啖啖係又fresh又milky嘅味道,非常之夾
!!!如果佢係0 calorie嘅話,我真係好想encore多杯啊......
2021-07-15
2021-07-22 33 瀏覽
奧運e 邊真係有唔少餐廳,咁岩男朋友想食泰國野就入左e 間。餐廳唔算大,但係裝修好有特色。一坐低之後服務員就放低咗杯熱水浸洗餐具套餐感覺好抵蝦醬炒通菜。份量都唔少㗎,而且醬汁都多,撈飯食好易愈食愈多🙈咖喱軟殼蟹(含面包)。呢款係今餐最好食嘅,面包外皮比較脆硬,但入面就軟,口感唔錯。中間挖空左放左幾大舊軟殼蟹同埋一啲三色椒。軟殼蟹有肉,炸得脆口,沾上左咖哩都唔會浸軟曬😆粉絲蝦煲,一開始見到好興奮,但之後發現係兩隻蝦開半粉絲嘅軟硬度適中,而且仲好入味。睇到e 度都可能發覺我叫嘅主食好似好多咁😂😂😂😂😂下次都係一次過落單好過分開兩次🙈🙈🙈白飯,超大碗,叫嘅人要諗清楚鹹檸檬梳打(走甜)個蘇打味道幾唔錯,有啲意外驚喜,好似同平時市面嘅嗰啲梳打水有少少唔同

套餐感覺好抵

咖喱軟殼蟹(含面包)。呢款係今餐最好食嘅

粉絲蝦煲,一開始見到好興奮,但之後發現係兩隻蝦開半

白飯,超大碗,叫嘅人要諗清楚

90s👦🐥情侶吃貨|😚飲食著數|🇭🇰hkfoodie🍽️(👦)自稱三星米芝蓮食評家(🐥)自稱拉麵沾麵專家👉 主打不專業食評🍽️👉 快閃飲食著數🤑____________👉 不專業食評🍽️.【招牌黃咖喱麵包軟殼蟹】HK$168【芒果糯米飯】HK$58【印度薄餅】HK$32【珍多冰】HK$26.(🐥) 店鋪雖然唔大,但都有好多七彩繽紛嘅塗鴉同打卡位,牆身掛咗泰國旗、 波衫等,幾有feel,好有地道泰國風情添,仲坐住架篤篤食飯添!【招牌黃咖喱麵包軟殼蟹】賣相一上枱已經好吸引,黃咖喱好香,偏杰身偏甜, 沾麵包食都幾正👍 而且黃咖喱配軟殼蟹呢個配搭實唔會錯!份量亦勁足! 大大碟!入面大概有兩三隻炸軟殻蟹!如果個包係脆嘅伕會更正🤤.🐥總分評價:⭐⭐⭐⭐(4/5)--- 食物:⭐⭐⭐⭐(4/5)--- 性價比:⭐⭐⭐⭐(4/5)--- 服務:⭐⭐⭐⭐(4/5)--- 環境:⭐⭐⭐⭐(4/5).(👦) 餐廳裝修都幾有泰國風情,👦當日都會見到晚市幾滿人,做街坊生意多d!如果經過大角咀可以留意下~😄😄 .食物上枱時,👦覺得個黃咖喱麵包軟殼蟹都整得唔錯,份量適中,而軟殼蟹都幾大件夠香脆👍👍 以呢個價錢黎講,尚算抵
90s👦🐥情侶吃貨|😚飲食著數|🇭🇰hkfoodie🍽️
【招牌黃咖喱麵包軟殼蟹】HK$168
【芒果糯米飯】HK$58
【印度薄餅】HK$32
【珍多冰】HK$26
🐥總分評價:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 食物:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 性價比:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 服務:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 環境:⭐⭐⭐⭐(4/5)
食物上枱時,👦覺得個黃咖喱麵包軟殼蟹都整得唔錯,份量適中,而軟殼蟹都幾大件夠香脆👍👍 以呢個價錢黎講,尚算抵食🙈🙈 之後食完軟殼蟹都重有好多咖喱汁,👦自己追加左1份印度薄餅黎食咖喱🤣🤣 去到泰國餐廳就緊係要食個芒果糯米飯啦,今次餐廳重有好多泰國特飲,飲埋泰國特飲珍多冰真係幾滿足架😋😋
👦總分評價:⭐⭐⭐(3/5)
--- 食物:⭐⭐⭐(3/5)
--- 性價比:⭐⭐⭐(3/5)
--- 服務:⭐⭐⭐(3/5)
--- 環境:⭐⭐⭐(3/5)
____________
2021-07-17 30 瀏覽
大角咀一向多好野食,今晚老公想吃泰國菜,於是我帶他來到這間叫泰嘟嘟的泰國餐廳,之前一直很想試,但次次沒機會試到。餐廳裝修很有特色,坐得也很舒適,加上看落衛生企理。先來個小食拼盤,有炸蝦餅,炸春卷,串燒等等,包羅萬有,一次過滿足泰式小食的願望。蝦餅不得不讚,很彈牙,有蝦味,大讚。冬蔭公金邊粉冬陰公是必食的泰菜之一,簡直是它的靈魂,微微酸辣,陣陣香料,味道很正宗,海鮮也很豐富和新。泰式鳳爪泰式鳳爪是我最愛,鳳爪份量很多,味道酸酸辣辣的,是很正的前菜。芒果沙冰上面有濃濃的芝士奶蓋,很creamy 的,而且芝味香濃,甜度也適中,每啜一口都涼透心。三百多元吃到多元化又美味的泰國菜,性價比高,下次一定要再來!

餐廳裝修很有特色,坐得也很舒適,加上看落衛生企理。

冬蔭公金邊粉

泰式鳳爪