2021-01-28
星期日同謙謙拎左 scooter去尖沙咀放電, 玩到累諗住座地鐵返荃灣食野,點知比眼利的謙謙係地鐵附近見到間有檬粉食的地方, 🤠為食謙緊係拖我入去食啦!呢到新開店內裝飾有越南feel,座得舒適, 我地叫左以下兩碗撈檬兩杯特飲:⚛ 越式豬頸肉撈檬 ~ 唔洗多講謙謙最愛的一款撈檬, 豬頸肉燒的剛好, 厚切片咬落肉質夠爽,個撈檬底大量青瓜絲紅蘿蔔絲,倒入魚露拌勻食夠哂滋味。⚛ 順化牛肉撈檬 ~ 牛肉味道偏甜撈檬加入魚露拌勻所有食材,清新得來又開胃令人好易食哂成碗。🍹 椰汁珍多冰 ~ 玩車玩到又累又口乾的謙謙,睇到人地杯野飲正又話要叫返杯 🤣,佢話d 珍多冰滑滑地幾得意。🍹 龍眼冰 ~ 我就叫左杯龍眼冰滋潤一下, 呢杯超多龍眼肉仲要有杞子, 岩哂成日傷神的我,要補返一下。整體我地都好滿意,因為我地都好喜歡食撈檬,加上呢到的魚露夠清新唔會偏咸。