2022-01-09 37 瀏覽
現在晚市禁堂食所以只好外賣回家享用突然好想念越南的食物於是下班後立馬去看看有沒有外賣還好九龍公園附近的越南餐廳還有外賣馬上點餐!🤣♥️軟殼蟹蟹撈檬$72見到有軟殼蟹當然唔放過成個麵食才$72還有一整隻軟殼蟹真心佛心餐廳軟殼蟹尚算新鮮炸完非常香口回家吃的時候不但不會有油膩感反而帶出軟殼蟹的蟹油香味撈檬的汁不會太死咸酸酸甜甜的非常開胃🧡越式炸蝦餅(細)+$29雖然寫著細份但是也有四片同樣炸完不油膩咬落去有咬口不會太粉入面的蝦肉打成蝦膠非常彈牙咬落去好有蝦味值得encore💛檸檬蜜糖薑茶+$8這個飲品應該不算越南飲品但考慮外賣購買熱飲比較好而家現在天氣轉涼最適合飲杯薑茶暖暖胃薑味很重對胃部非常舒服📍 河內越式料理 (尖沙咀)尖沙咀堪富利士道10號地舖

現在晚市禁堂食

而家現在天氣轉涼
最適合飲杯薑茶暖暖胃
薑味很重
對胃部非常舒服

📍 河內越式料理 (尖沙咀)
尖沙咀堪富利士道10號地舖
外賣自取
  • 越式炸蝦餅
  • 軟殼蟹撈檬
2021-12-31 27 瀏覽
去完太空館過嚟食返個下午茶湯粉見下午茶幾吸引~咁就試吓啦~唔使排隊仲有好多位熟牛肉湯河有香葉、生洋蔥、蔥花、芽菜~個湯底好濃牛肉味都算正宗~食完唔會口渴~大大碗粉食到你飽香茅豬扒湯河粉~香茅豬扒同河粉分開上~即叫即炸唔會乾~ 仲好有香茅味好香口~好細塊仲要好薄唔係幾抵食下午茶+$28嘅小食~越式豬頸肉配泰式辣醬~五大片薄切嘅豬頸肉好入味配以炸蒜一齊食嘢味椰汁三色冰~下午茶餐+$12特飲~有椰汁、紅豆蓉、綠色粉條~可能太多冰比較淡下午茶餐嚟講都算係抵食
去完太空館過嚟食返個下午茶湯粉

2021-12-29
熟牛肉湯河
越式豬頸肉
2021-12-27 29 瀏覽
餐廳職員好有禮貌,我地一行入去已經即刻招呼,晚餐時間餐廳都有好多人幾乎坐爆,好彩坐到最後一張2人枱😂我叫左個越式豬頸肉湯河,呢到既湯底味道十分濃郁,湯河大大碗,河粉滑捋捋,湯連河粉一啖吞落肚正呀,豬頸肉切成薄片,煎得圍邊脆卜卜,少少鍋巴口感,肉質一啲都唔嚡口,沾埋甜酸醬食一流,炸春卷餡料大部分都係蔬菜,包括蘿蔔絲同雲耳絲等,外皮亦炸得香脆所以幾惹味,飲品一定要試埋椰果椰汁西米露,一粒粒吱下吱下既口感好得意,同埋有好重既椰奶香味,啱曬我呢啲椰子粉絲,朋友叫左牛腩片湯河粉,佢第一次黎食都話好好食,又唔貴,杞子龍眼茶又養生,冬天飲暖胃啱曬,特別係女士們😋

2021-12-21 25 瀏覽
這一天收工早了一點,人在尖沙咀,七時多已可以找地方吃飯, 就在附近的河內越式料理吃晚餐, 想起之前已到過大圍的分店, 對這店的越南菜有信心。飲品方面, 選了一杯鮮芒果西米露, 椰汁甜度適中,芒果肉也是甜美。先來個小食越式炸蝦餅(細), 外層炸到金黃色,口感脆身, 內層的蝦膠鮮味而且彈牙,再沾上一些甜酸醬,就更加滋味。再來一碗極品牛三寶湯河粉,這裡的牛湯底味道濃郁,配料方面,生牛肉軟滑之餘也有鮮味; 牛展夠軟稔; 牛丸的口感及味道都好; 河粉頗為爽滑, 整碗粉相當足料。這裡是正宗的越南菜, 價錢也是平民化, 值得一試
這裡是正宗的越南菜, 價錢也是平民化, 值得一試
2021-12-19 69 瀏覽
呢日經過尖沙咀,見到呢間越南餐廳見到餐牌幾吸引,而且價錢又好貼地,於是就同朋友試一試🤤坐低之後,店員好貼心送上兩杯熱嘅龍眼水,因為朋友都幾鍾意食越南菜,所以我哋都叫咗幾樣多人嗌嘅菜式試吓~越式炸春卷 $20春卷皮嘅厚度啱啱好,炸得脆脆哋但係又唔會過硬🤤偏向軟身,入面材料有紅蘿蔔絲、木耳絲同檬粉~越式炸蝦餅 $29蝦餅幾彈牙,而且蝦肉幾嫩,炸粉唔會話太厚,配埋甜酸醬,味道更加升級😆香茅豬扒撈檬 $60呢個係店員推介,大大份用香茅醃製嘅豬扒炸得好酥脆,肉質唔會話太太韌,記住一定要加多啲撈檬汁,咁先夠味!而配料都好足,例如有甘荀、芽菜、炸花生~生牛肉湯河粉 $56份量真係好大碗🤩牛骨湯底濃郁,河粉幼身幾滑,薄片嘅生牛肉肉質鮮嫩,可以自己隨喜好加辣椒同青檸,配料有洋蔥絲同芽菜~椰汁三色冰 & 椰汁珍多冰 既然嚟到越南餐廳點可以唔叫返杯越南特色飲品😉兩杯嘅椰汁都好香濃,綠色嘅粉條好有咬口,三色冰除咗有綠色粉條,仲有紅豆同糯米,口感豐富,飲晒都好飽🤤尖沙咀嚟講,性價比都幾高,菜式方面可以選擇嘅款式都幾多,下次有機會想試吓佢嘅蕃茄蟹肉扎肉湯檬,感覺幾特別,比較少係越南餐廳見到😆

越式炸春卷 $20

椰汁三色冰 & 椰汁珍多冰

椰汁珍多冰

香茅豬扒撈檬
生牛肉湯河粉
一出地鐵口就見到呢間食物海報好吸引😍嘅越式料理決定坐低試下🥰餐廳雖然唔大牆上好多壁畫氣氛優雅裝飾簡潔多款調味醬料選擇好窩心💕順化豬肉卷湯河 $62豬肉卷內是絞碎的豬肉帶有細細粒嘅豬軟骨, 好有嚼感😋幼切的河粉,入口軟滑一口湯一口河粉, 好有暖感😍追加小食:越式手作炸春卷$20皮薄香脆,餡料豐富外脆內多汁, 好有層次嘅口感😋極品牛三寶湯檬 $69一次過食曬三款牛丸,生牛肉,牛展🐂湯底牛肉味濃厚大大塊生牛肉片不黏牙的牛展及牛丸夠彈牙感追加小食:越式豬頸肉$29燒得好香口惹味口感不會太韌必飲的椰汁系列🥥充滿東南亞氣息🍹🍹椰汁珍多冰椰汁三色冰原價 $26 的特色飲品類別✨跟餐只是 $12✨椰汁味濃,又唔太甜😍湯粉、撈檬、越式飯....選擇款式多🌟亦可以優惠價錢追加小食及飲品🌟超抵吃👍
一出地鐵口就見到呢間食物海報好吸引😍嘅越式料理
決定坐低試下🥰

餐廳雖然唔大
牆上好多壁畫氣氛優雅
裝飾簡潔

多款調味醬料選擇
好窩心💕

順化豬肉卷湯河 $62
豬肉卷內是絞碎的豬肉帶有細細粒嘅豬軟骨, 好有嚼感😋
幼切的河粉,入口軟滑
一口湯一口河粉, 好有暖感😍

追加小食:越式手作炸春卷$20
皮薄香脆,餡料豐富
外脆內多汁, 好有層次嘅口感😋

極品牛三寶湯檬 $69
一次過食曬三款
牛丸,生牛肉,牛展🐂
湯底牛肉味濃厚

椰汁珍多冰
椰汁三色冰
原價 $26 的特色飲品類別
✨跟餐只是 $12✨
椰汁味濃,又唔太甜😍

湯粉、撈檬、越式飯....
選擇款式多
🌟亦可以優惠價錢追加小食及飲品🌟
超抵吃👍
2021-12-16 22 瀏覽
臨近聖誕,是時候出動去買聖誕禮物。今晚去了尖沙咀shopping。買完嘢,緊係去搵嘢食啦。從大商場走出來,轉行到堪富利士道,就揀咗食越南嘢。餐廳充滿越南 feel,佈置仲加咗聖誕裝飾,搞搞節日氣氛。先來杯 解下喝,清清熱,大大粒龍眼,正呀!朋友就飲杯熱檸茶,茶味都幾夠。好鍾意佢嘅牛骨濃湯底,味濃之中又帶點甜味,再加些青檸汁就更加無得頂! 生牛肉片大塊,口感正! 札肉和牛丸都唔錯。當然,最緊要係啲河粉超滑!豬扒醃得好入味,完全做到越南料理的精粹。小食要了兩款, 和 。生菜嫩,食落清爽。蝦餅係越南料理的必食小食,呢度的炸蝦餅用料足,夠晒彈牙。
餐廳充滿越南 feel,佈置仲加咗聖誕裝飾,搞搞節日氣氛。

先來杯 [龍眼冰] 解下喝,清清熱,大大粒龍眼,正呀!

朋友就飲杯熱檸茶,茶味都幾夠。

[極品牛三寶湯河粉]

[越式香茅豬扒湯河]

豬扒醃得好入味,完全做到越南料理的精粹。

小食要了兩款,[上湯灼田園生菜] 和 [越式炸蝦餅]。生菜嫩,食落清爽。蝦餅係越南料理的必食小食,呢度的炸蝦餅用料足,夠晒彈牙。
📍河內越式料理📮尖沙咀堪富利士道10號地舖.放工後係尖沙咀K11行左陣街, 想搵間餐廳醫肚, 見到呢間越南餐廳, 咁岩我地之前食過幾次大圍分店都好滿意, 二話不說決定食呢間.極品牛三寶河粉 HKD69睇到餐牌已經估到🙎🏽‍♂️會叫呢碗, 集齊哂生牛肉, 牛丸同埋牛𦟌既綜合配搭, 貪佢每個item都可以試下😏每款配料約有2-3件, 各有特色, 湯底十分鮮甜略帶牛骨味, 令人有衝動飲哂成碗湯😈不得不提係碗粉既份量非常大碗, 男仕都唔怕擔心會唔夠飽河內生牛肉湯河粉 HKD59💁🏻‍♀️選擇左呢碗傳統生牛肉Pho, 碗粉黎到時候將半熟既牛肉浸係濃湯慢慢浸熟, 令牛肉唔會過熟😙湯底濃郁, 牛肉肥瘦均勻, 配埋生生地既洋蔥同爽口既大豆芽, 絕對係簡簡單單既comfort food 越式豬頸肉(細)HKD29除左主食之外, 緊係要以優惠價錢加埋小食, 揀左🙎🏽‍♂️最愛既豬頸肉😌豬頸肉燒得非常香口, 沾埋越式辣醬, 餸埋Pho食一流.連鎖店黎講河內越式料理質素好平均, 去過大圍太子尖沙咀分店都係同一水準, 而且性價比好高, 有時一個人要食個快飯亦係唔錯既選擇.整體環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻食物味道:🤤🤤🤤🤤服
📍河內越式料理
📮尖沙咀堪富利士道10號地舖

極品牛三寶河粉 HKD69
極品牛三寶河粉

河內生牛肉湯河粉 HKD59

越式豬頸肉(細)HKD29
越式豬頸肉(細)

整體環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
食物味道:🤤🤤🤤🤤
服務態度:🕺🏼🕺🏼🕺🏼🕺🏼
物超所值:💰💰💰💰💰
回頭基率:💨💨💨💨💨
#nonstopeatingdiaryvietnamese
#nonstopeatingdiary越南菜
#nonstopeatingdiarytsimshatsui
#nonstopeatingdiary尖沙咀

2021-11-17
極品牛三寶河粉
河內生牛肉湯河粉
越式豬頸肉(細)
2021-12-12 28 瀏覽
𝕋𝕊𝕋 • 河內越式料理 🇻🇳 📍尖沙咀堪富利士道𝟙𝟘號地舖🔍尖沙咀,旺角、大圍::::::::::::::::::::::::::::::順化番茄蟹肉扎肉湯檬($66)🍅, 蕃茄湯底酸甜開胃,帶香濃的蟹膏味,滿滿的肉碎及蟹肉,另有三塊爽口扎肉及吸盡精華的豆卜,檬粉質感滑溜彈牙,兼帶米香;簡單滿足的生熟牛肉湯河粉($64)🐂,牛肉鮮嫩,湯頭清甜;小食推介焦香鬆化的香茅豬扒($23)🐖,大份抵食;特色飲品選擇眾多,椰汁紅豆冰($12)🥥也不錯,椰香味足不過略厭偏甜。整體而言,是越南地道的味道~ 價錢親民,份量十足~
𝕋𝕊𝕋 • 河內越式料理 🇻🇳
📍尖沙咀堪富利士道𝟙𝟘號地舖
🔍尖沙咀,旺角、大圍
2021-12-12 26 瀏覽
下午上完堂到附近河內越式料理買外賣,很久沒有食越南菜了!剛好6點趕上下午茶時段,價錢更優惠!點了杯芒果西米露,難得可以看到這糖水飲品,當然要點一杯。芒果西米露的芒果很酸甜,椰香汁濃,感覺清新。我點了一碗順化蝦餅撈檬,麵和醬汁分開上,所以即使外賣都不影響味道!蝦餅有4塊,炸得香口,有蝦香味,而且很彈牙,味道很好!而撈檬亦很惹味,雖然檬粉份量不多,但醬汁味道和層次都很豐富,而且食起來很開胃小食點了一份香茅豬扒,份量都不少。豬扒炸得金黃,食起來啖啖肉,而且香茅香味很突出,但如果更軟身會更好。整體來說,越式份麵小食味道不錯,間中食食都算頂癮。
下午上完堂到附近河內越式料理買外賣,很久沒有食越南菜了!

芒果西米露的芒果很酸甜,椰香汁濃,感覺清新。

整體來說,越式份麵小食味道不錯,間中食食都算頂癮。
外賣自取
2021-11-29 702 瀏覽
今日去尖沙咀行街,老婆話見到間越南菜好想去試下,咁arm未到食飯時間唔係好多人於是就入去試下。入到去已經見到好有越南氣氛,成幅牆畫曬越南油畫。原來我哋坐低嘅時間仲係下午茶時段。咁就睇下下午茶有咩好食。番茄蟹頭膏扎肉湯檬$54:超級大碗,番茄味好濃,而且仲有濃濃嘅蟹膏味同蟹肉,非常鮮味,一啲味精都冇,扎肉好爽口,檬粉好滑,連湯都可以飲埋。香茅豬扒撈檬:香茅豬扒好大塊,仲大塊過我手掌,而且醃得好入味香茅味好濃,一啲都唔油,加埋佢地自家特製嘅檬汁,食到停唔到口。越式炸蝦餅(跟餐加28蚊):蝦餅好大塊,炸得超金黃,又香脆,食到停唔到口。越式春卷(跟餐加18蚊):好大條,而且好足料,個春卷皮好脆。椰汁珍多冰(跟餐+$12):估唔到喺越式餐廳既珍多冰都咁有水準,而且好濃椰汁味,又唔會太甜。檸檬蜜糖薑茶(跟餐+$8):原來唔係即沖嘅粉劑,喺餐廳自家調製,唔怪之得個味道咁特別出面飲唔到,咁凍嘅天氣飲番杯成身暖曬。兩個人食都係百零蚊簡直係超值,仲要咁多嘢食。尖沙咀嚟講簡直係性價比。

入到去已經見到好有越南氣氛,成幅牆畫曬越南油畫。

原來我哋坐低嘅時間仲係下午茶時段。咁就睇下下午茶有咩好食。

2021-11-29
下午茶
2021-11-20 435 瀏覽
The shop location is easily found and we are starving so we go insides directly without doubt, vietnamese dishes is always yummy haa not a bad choiceSince i see my friend’s dishes so attractive with crispy and lovely spring rolls and i simply changed my mind right after i see the dishes, i have struggled long for what should i choose loll, normally i don’t take spring roll when having pork chop haa, the outlooks even not as good as my friend’s one the portion is smaller but the taste is good ind

but the taste is good indeed
, so crispy spring roll with yummy ingredients though i would say the soup is too sour laa sadly cry out,  vermicelli soup usually sweet and sour but here only have sourness sadly

too sour Vermicelli soup
too sour Vermicelli soup
Long time no drink Coconut milk cendol ice and this one is good but lolllll how come so many ices insides lolll
, even i asked them to add less ice lol, big ice insides…speechless

Coconut milk cendol too many ice
insides:
menu:
Lovely spring rolls are yummy but the drink too many ices
and vermicelli soup simply too sour sadly, overall it’s not too bad choice
2021-11-19 42 瀏覽
到了尖沙咀一出地鐵站不久就見到 河內越式理。見到客人都好多,相信應該不錯。.有湯粉、撈檬、越式飯,款式不少呢。順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬$66 - 湯底甜甜地好開胃,又蕃茄及蟹的香味,也加入了豆卜、肉碎及扎肉,感覺很豐富。極品牛三寶湯河粉$69 - 牛魔王必食,一次過食牛展、牛丸及生牛肉,啖啖肉!湯底很清,而且每一碗粉都好多,食到好飽。加了一份小食$20越式炸春卷(2件),外脆內多汁,餡料豐富。飲品我們都愛飲椰汁系列的椰汁系紅豆冰、鮮芒果西米露,清新自然,滿滿東南亞氣息。

有湯粉、撈檬、越式飯,款式不少呢。

2021-11-17 111 瀏覽
朋友旺角收工過咗嚟尖沙咀諗住一齊dinner原本想去食burger 平靚正點知經過河內越式料理見到menu又有啲心思思見有位直入就坐低咗河內生牛肉湯河粉上枱嗰下有少少嚇親同之前朋友喺其他分店食嘅有啲唔同尖沙咀分店嘅牛肉係完全生嘅嗰下有少少擔心會肚痛嘅感覺而且湯底芫茜味都幾重 (個人好麻麻)順化蕃茄蟹肉札肉湯檬其實係見隔離枱個湯底好濃先叫超快就上枱飲咗啖湯都幾重蕃茄味又飲到蟹肉嘅鮮但檬粉就唔太吸到湯味反而豆卜係好食好多越式炸蝦餅唔算炸得好脆一定要點酸甜汁先好食不過食到最後都幾口渴味精都有啲重呀吓🙈
朋友旺角收工過咗嚟尖沙咀

上枱嗰下有少少嚇親
同之前朋友喺其他分店食嘅有啲唔同
尖沙咀分店嘅牛肉係完全生嘅
嗰下有少少擔心會肚痛嘅感覺
而且湯底芫茜味都幾重 (個人好麻麻)

其實係見隔離枱個湯底好濃先叫

不過食到最後都幾口渴
味精都有啲重呀吓🙈
2021-11-17
2021-11-06 84 瀏覽
突然想食越式野,又唔想食太貴搵到呢間尖沙咀既。河內越式料理。晚上9點左右,呢個時間唔洗等有位因為堪富利士道比較靜,人流唔多雞絲湯河粉$56,個河粉份量夠晒多,雞絲都幾多咬感唔係老雞,個湯都幾好飲,一出即上夠熱!如果唔鍾意食蔥既朋友要叫少蔥,但我就覺得好正。食越式嘢一定要有洋蔥,覺得唔夠問姐姐拎,服務太態好好👍🏻👍🏻扎肉湯檬$59,個湯感覺比雞絲湯河個湯濃味d,唔知一唔一樣㗎呢,扎肉正常野冇乜特別,輕輕胡椒味實肉唔粉夠彈牙,檬粉份量都多,辣椒青椒係另上 ,要先加都幾好椰汁冰$12 ,非常抵,椰子味幾香甜,推薦越式炸蝦餅(細)$29 ,一塊切4件,價錢適中,炸皮唔厚夠脆,炸得岩岩好金黃色,好香蝦味有咬口,好好味,值得一試!夠熱一出即上!
突然想食越式野,又唔想食太貴
搵到呢間尖沙咀既。河內越式料理。
晚上9點左右,呢個時間唔洗等有位
因為堪富利士道比較靜,人流唔多

雞絲湯河粉

扎肉湯檬

椰汁冰

椰汁冰$12 ,非常抵,椰子味幾香甜,推薦

越式炸蝦餅(細)

2021-11-05
雞絲湯河粉
扎肉湯檬
椰汁冰
越式炸蝦餅(細)
  • 越式炸蝦餅