2021-09-25 154 瀏覽
鋪頭開張時好有heart,服務態度好好,食物質素好好,好好食,價錢都ok,性價比高!之後都食過好多次!但疫情之後少左幫襯,到今日再去食,實在太失望!完全Keep唔到!宜家d食物實在太難食🤮生牛河個湯唔夠熱,d牛肉要好耐先緊緊熟,而且個味好唔掂囉,生牛河個湯要滾,係最基本囉!d小食全部整定晒,豬頸肉少暖,味道一般;軟殼蟹係熱嘅,好明顯翻炸,炸到好硬😵然後d伙記又掛住做外賣,唔得閒理堂食d客!點解可以差左咁多?太失望⋯⋯唔會再幫襯!
2021-09-25
15 分鐘 (堂食)
2021-09-11 128 瀏覽
今日同男朋友嚟到大圍嘅河內越南餐廳,餐廳位於地鐵站旁邊,位置非常便利。同男朋友每人分別點左小食、煮食、飲品,各一件。小食-炸蝦餅⭐️⭐️⭐️⭐️蝦肉新鮮,爽脆彈牙,肉嫩多汁小食-豬頸肉⭐️⭐️⭐️⭐️外脆內軟,炭香味濃,垂涎三尺主食-春卷撈蒙⭐️⭐️⭐️⭐️配料豐富,伴汁野味,炎夏之選,清新無比,春卷爽脆,回味無窮主食-香茅豬扒撈蒙⭐️⭐️⭐️⭐️豬扒鬆化,醃料入味,配搭得宜,下次再叫飲品-青檸梳打 x2⭐️⭐️⭐️⭐️夏日首選,不二選擇,不能錯過,清新可口,極力推介!總括而言同男朋友一定會再返嚟幫襯,好好味!

同男朋友每人分別點左小食、煮食、飲品,各一件。

小食-炸蝦餅
⭐️⭐️⭐️⭐️
蝦肉新鮮,爽脆彈牙,肉嫩多汁

小食-豬頸肉
⭐️⭐️⭐️⭐️
外脆內軟,炭香味濃,垂涎三尺

主食-春卷撈蒙
⭐️⭐️⭐️⭐️
配料豐富,伴汁野味,炎夏之選,清新無比,春卷爽脆,回味無窮

主食-香茅豬扒撈蒙
⭐️⭐️⭐️⭐️
豬扒鬆化,醃料入味,配搭得宜,下次再叫

飲品-青檸梳打 x2
⭐️⭐️⭐️⭐️
夏日首選,不二選擇,不能錯過,清新可口,極力推介!

總括而言同男朋友一定會再返嚟幫襯,好好味!
2021-09-07 81 瀏覽
夏日炎炎 特別鐘意食東南亞美食!今日就同朋友嚟到大圍呢間河內越式料理。 先嚟一杯凍冰冰嘅熱情果梳打!酸酸地帶點果香,正呀!小食點咗越式春捲同蝦餅,即炸即食, 熱辣辣好香口。 我地一人點左一款湯河,我最愛係順化番茄蟹肉扎肉湯檬($66)番茄濃湯襯托出蟹肉鮮味, 仲有豆卜吸盡湯汁,入口啖啖精華。極品牛三寶湯河($69)鐘意食牛嘅朋友每次都要揀呢個! 清湯加上生牛肉、牛丸、牛展,牛肉肉香氣逼人,伴香蔥羅勒同青檸,夠曬地道。

先嚟一杯凍冰冰嘅熱情果梳打!酸酸地帶點果香,正呀!

小食點咗越式春捲同蝦餅,即炸即食, 熱辣辣好香口。

2021-09-04 112 瀏覽
最近常有間歇性大雨,走在街上想找個地方避雨,就路過一個越式食店。細看之下,原來是河内越式料理,還記得食過尖沙咀河内越式料理店外賣,從沒試過堂食,就二話不說便決定入座,來吃個晚飯,回味一下越式風味美食。******************************原來在大圍地鐵站附近開了新分店有一段日子,餐廳以長方形間格,座位也不少。這夜的入座率都滿座,有著不同年齡層人仕前來享用。餐牌和其他分店都一樣,以粉麵和飯套餐為主,其次就是散點小菜和小食,最重要食物份量一點都不少。飲品都有不少冰類選擇,一般餐茶或熱飲都有供應。以此經濟價錢,能享用如此大份量食品,難怪如此滿座。越式三寶飯 HKD 68,三寶包括了扎肉、雞翼和豬扒,伴了點椰菜在白飯旁邊,絕對是食肉控人仕必吃之選。此外,這個餐便可以食了越式風味,無論扎肉雞翼和豬扒,都是越南菜式主食之選,還要是配上白飯,就直接吃到雞翼學和豬扒上的香茅味道,扎肉也是越南必吃之選,一份飯餐已吃到美味越式風味。順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬 HKD66,送上枱時如此大大碗,有點意外。這蕃茄蟹肉扎肉湯檬用上蕃茄煮成湯底,沒有平常所吃蕃茄湯的濃郁味道,反而有著很濃郁的鮮味,有

順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬 HKD66,送上枱時如此大大碗,有點意外。這蕃茄蟹肉扎肉湯檬用上蕃茄煮成湯底,沒有平常所吃蕃茄湯的濃郁味道,反而有著很濃郁的鮮味,有點像蟹膏的味道,就知道這湯底有著香港海鮮鮮味在其中。湯檬中還有蟹肉絲和扎肉,完全不用加任何調味,都一樣鮮味無比。湯檬還吸了不少湯汁,所以每吃上一口,那種鮮能讓人回味無窮,下次再來,都會再次選擇吃此湯檬。

無論粉餐或飯餐,都可以加錢追加指定款式小食和飲品。看著餐牌,追加小食價錢大眾化,所以選了2款小食。

越式炸蝦餅 HKD29,蝦餅炸得皮有點薄脆唔感,又能吃到蝦鮮味,確實沒有選擇錯誤的一客小食。

越式豬頸肉 HKD29,是職員推介,所以都想一試。豬頸肉一樣味道夠香,雖然是細份,份量都不少。

飲品方面,加配不同價錢,就可選擇上不同飲品。熱飲只需加HKD5,特飲只需加HKD12,都幾抵飲,所以點選了椰汁三色冰。三色冰用上紅豆、綠豆蓉和棵條,喝上每一口椰汁都能吃到不少紅豆綠豆蓉或棵條,甜度適中又潤喉,如此材料十足,加錢配飲,絕對超值。

熱檸檬蜜糖薑茶,跟餐追加只需 HKD8,在這下雨的天氣又濕身,來返杯款檬茶蜜糖薑茶,又可以驅下風。這杯薑茶薑味都幾出,加了蜜糖又夠潤喉,都是不錯的選擇。
  • 順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬
  • 越式豬頸肉
  • 椰汁三色冰
  • 越式炸蝦餅
2021-08-27 57 瀏覽
極品牛三寶湯河份量好大,一碗麵可以食到三寶,好抵,湯底好濃郁,好有越南嘅感覺,記得食之前加埋新鮮青檸,即刻提升晒成個味道!香茅豬扒撈檬有超多生菜絲、蘿蔔絲同青瓜絲,配上秘製醬汁,好清爽,豬扒好大塊,肉質鬆軟,香脆可口!炸蝦餅蝦餅好彈牙,即點即炸,令人回味無窮!炸春卷好足料,完全冇油膩嘅感覺。飲品方面我哋點左龍眼冰同蜜糖柑桔冰,係咁炎熱嘅天氣飲真係啱晒!整體而言,呢間餐廳性價比好高,每款嘢食都好好食,下次會再過嚟☺️
極品牛三寶湯河

香茅豬扒撈檬

炸蝦餅

蝦餅好彈牙,即點即炸,令人回味無窮!

炸春卷

好足料,完全冇油膩嘅感覺。

2021-08-26 40 瀏覽
同男朋友經過大圍踩完單車好肚餓想食嘢是真正越南餐廳。同男朋友同一時間叫咗一個雞絲河粉,雞絲湯河粉最好食是它的湯及雞肉非常嫩口。幾次我哋一齊再食越南式豬頸肉,這款cuisine特別之處是非常美味好有bbq風味。加上佢哋特製嘅越南香料真係唔錯。我自己做女仔就比較留意飲品例如佢哋嘅凍鹹檸檬七喜。真係非常驚喜解口渴就最好。男朋友最鍾意蕃茄蟹肉扎肉湯檬粉。無論色香味都完全係perfect match..服務一流。
同男朋友經過大圍踩完單車好肚餓想食嘢是真正越南餐廳。
服務一流。
2021-08-26 32 瀏覽
繼店舖雖小也經常很多人在排隊,環境都他持整潔,性價比非常高的,越南好吃餐廳在大圍住一段時間幾乎每星期都會吃一次,這次點了海南雞飯,越式炸春卷,冰震奶茶海南雞油飯滿分,非常香,不會太淋,保持吃到一粒一粒的米飯雞肉也非常嫩,唯一不一樣的是他們用雞醬沒有用海南雞帶甜的豉油/蔥油,甜豉油是我覺得不能缺少的海南雞搭配但整體來講都非常好吃春卷新鮮熱炸非常香口還有冰凍香甜奶茶非常推薦還點過越式小炒,凍檬,順化蕃茄牛腩飯⋯Etc海南雞外觀:👍👍👍👍味道:👍👍👍👍*滿分=5👍越式炸春卷外觀:👍👍👍味道:👍👍👍👍*滿分=5👍#我是吃貨組長 #Nicky的味道 #吃貨的態度 #美食 #河內越式料理 #海南雞 #炸春卷 #越南菜 #越式 #foodieleader #foodie #foodiehk #blogger #大圍 #Taiwai #香港 #hongkong

海南雞油飯滿分,非常香,不會太淋,保持吃到一粒一粒的米飯
但整體來講都非常好吃

春卷新鮮熱炸非常香口
還有冰凍香甜奶茶
非常推薦

還點過越式小炒,凍檬,順化蕃茄牛腩飯⋯Etc

海南雞

味道:👍👍👍👍
*滿分=5👍

• 越式炸春卷
2021-08-12 155 瀏覽
越南河粉一向係我嘅至愛,好耐冇食佢喇,今日心血來潮,就到大圍「搵食」了。尼間PHO店我留意咗好耐,今次係第一次幫襯。間店地點超方便,就在大圍火車站A出口對面,紅茶冰室隔離。去到時約中午十二點半,餐廳人唔多,我要咗個生熟牛肉湯河粉同三色冰。因為跟餐,所以原價28蚊嘅椰汁三色冰只收12蚊。碗粉份量足夠,但我嫌生牛肉唔夠生,所以食嘅時候好似成碗都係熟牛肉。要讃嘅係湯底,味道清甜,係我鍾意嗰種。仲有就係枱上面嘅醬料都係越南牌子,味道正宗。三色冰冇擺好多冰,飲到底好似有舊番薯的東西,尼杯12蚊算係可以接受。尼度下午茶餐都好底食,下次有機會會再嚟👍。

生熟牛肉湯河粉

椰汁三色冰

尼度下午茶餐都好底食,下次有機會會再嚟👍。

2021-08-12
生熟牛肉湯河粉
椰汁三色冰
2021-08-11 89 瀏覽
又係一間好抵食的越南菜:—————-❇️越式湯粉:⏩順化蕃茄🍅蟹🦀肉扎肉湯檬:好濃郁的新鮮蕃茄湯底,全碗滿滿肉碎,蟹肉、湯甜料靚😊——————-✳️越式撈檬:⏩順化豬肉卷撈檬:好清爽的越南撈檬,配菜和檬吃落爽滑,夏天吃特別清爽涼快。順化豬肉外皮脆口,吃落有囗感又好味😋——————☸️小食:⏩越式香茅豬扒:香茅味道的豬扒出色,吃落有質感——————⏩越式豬頸肉:🐷豬頸肉吃落軟熟….咬落帶點肉汁—————-✴️特色飲品類:⏩越式青檸冰:青檸冰冰凍凍清爽怡人,夏日的最後佳飲品———————⏩熱情果梳打:熱情的爽朗、熱情果的清香,又是一杯怡人的飲品—————————食..拍…寫已經成為我,生活中的一部份鍾意食…鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶🥰—————————-

又係一間好抵食的越南菜:
—————-
❇️越式湯粉:
⏩順化蕃茄🍅蟹🦀肉扎肉湯檬:
好濃郁的新鮮蕃茄湯底,全碗滿滿肉碎,蟹肉、湯甜料靚😊

——————-
✳️越式撈檬:
⏩順化豬肉卷撈檬:
好清爽的越南撈檬,配菜和檬吃落爽滑,夏天吃特別清爽涼快。
順化豬肉外皮脆口,吃落有囗感又好味😋

——————
☸️小食:
⏩越式香茅豬扒:
香茅味道的豬扒出色,吃落有質感

——————
⏩越式豬頸肉:
🐷豬頸肉吃落軟熟….咬落帶點肉汁

—————-
✴️特色飲品類:
⏩越式青檸冰:
青檸冰冰凍凍清爽怡人,夏日的最後佳飲品
———————
⏩熱情果梳打:
熱情的爽朗、熱情果的清香,又是一杯怡人的飲品

—————————
食..拍…寫已經成為我,生活中的一部份
鍾意食…鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶🥰
—————————-
由入座、落單到埋單服務員都好好態度!抵讚!!👍👍👍 因為唔係太餓,所以兩人淨係叫左一碗生牛河、一碟馬拉盞炒菜同牛油雞翼;再加杯冰鎮奶茶🍽食物黎嘅速度算快,份量普遍都大,味道正常越南菜味道,唔錯!埋單都唔洗$200,好抵!!
由入座、落單到埋單服務員都好好態度!抵讚!!👍👍👍

2021-07-22 132 瀏覽
冇得去旅行就會成日想食第二個國家既菜,今晚就去左大圍食正宗越南野。員工好細心,揀左個冇咁大風既位俾我坐,再遞上人都杯茶,茶好香,佢地話我知原來係喺越南運過黎,真係一絲不苟。河內生牛肉湯河粉同越式香茅豬扒湯河粉,真材實料又大碗。湯底濃郁,配菜同肉都好多,好足料,河粉幼滑。追加越式炸蝦餅同上湯灼田園菜-蝦餅彈牙,唔會死實實。越南滴漏咖啡-一滴滴漏出黎,食完碗麵就剛剛好飲得,香濃幼滑,充滿越南風味。椰汁珍多冰-椰香味濃!#越南咖啡#河內正宗越南菜

追加越式炸蝦餅同上湯灼田園菜-蝦餅彈牙,唔會死實實。

椰汁珍多冰-椰香味濃!

#越南咖啡
#河內正宗越南菜
2021-07-22
  • 越式炸蝦餅
2021-07-21 110 瀏覽
大圍呢間越南河粉我次次糧尾就會黎食🤣貪佢幾十蚊平平地夾大件,種類多又有多選擇。兩個人通常$100內就埋到單,當然如果加特飲就會貴啲。但佢唔使加一所以都抵食。.今晚叫左「順化蕃茄蟹肉札肉湯檬$66」同「極品牛三寶湯河粉$69」,佢個蕃茄湯底濃得黎多蟹肉,次次都要飲晒個湯先得。牛三寶湯河粉好正宗越南風味,有生牛肉、牛展、牛丸,辣椒粒仲會分開上,唔食得辣嘅都可以食到。.小食就加點「越式炸蝦餅$29」、「越式豬頸肉$29」佢既炸物好食又唔貴,餸湯粉岩岩好👍🏻跟餐+$12轉特飲,+$18轉滴漏咖啡,鍾意飲越南咖啡嘅可以一試,咖啡味好重,但建議叫少甜就可以😚😚

2021-07-14 105 瀏覽
呢間餐廳喺火車站對面,唔使2分鐘就到😁環境都算乾淨企理,價錢又唔算貴,大家經過可以嘗試吓~越式牛柳粒紅飯🐮🍚 $98👌🏻牛柳粒夠林,但味道偏鹹。有蕃茄仔同洋蔥做配菜🍅🧅,個人認為洋蔥有啲生,而且好油😥紅米飯🍚應該用咗紅酒🍷去煮😂?食得出有少少酒味,幾特別。不過味道較為淡,所以配返牛柳粒食啱啱好😚河內小食拼盤🍢🍤 $128拼盤有扎肉、米紙卷、炸蝦餅🍤、炸春卷同炸雞翼🐔個人認為炸蝦餅最好食😋👍🏻米紙卷皮都好煙韌、識落好清爽其他普普通通啦😬餐廳有提供越南茶,好有糯米香,我哋超級鍾意😍不停喺度添飲,店員都好Nice,仲同我哋有說有笑☺️
越式牛柳粒紅飯🐮🍚 $98

河內小食拼盤🍢🍤 $128
拼盤有扎肉、米紙卷、炸蝦餅🍤、炸春卷同炸雞翼🐔
個人認為炸蝦餅最好食😋
👍🏻米紙卷皮都好煙韌、識落好清爽
其他普普通通啦😬

越式牛柳粒紅飯
河內小食拼盤
越式牛柳粒紅飯
2021-07-02 126 瀏覽
今日同好友到來大圍,所有事情做好就揾個舒適的餐廳醫醫個肚。順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬$66好大碗,而且十分足料,蟹肉滿滿,蕃茄湯底香濃,扎肉味道也很不錯越式春卷撈檬$62好友點了春卷撈檬,我也試了春卷,外脆內軟,內有的材料也是滿滿,絕不能錯過越式炸蝦餅(細) $29蝦餅十分彈牙,點了酸辣醬十分夾越式豬頸肉(細) $29豬頸肉燒得十分香口,作為小食不錯鮮芒果西米露/龍眼冰天氣十分炎熱,點了冰涼的龍眼冰來消消暑降降溫,鮮芒果西米露朋友也大讚十分經濟抵食,份量滿滿,選擇也很多,下次會再來
今日同好友到來大圍,所有事情做好就揾個舒適的餐廳醫醫個肚。
順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬$66
越式春卷撈檬$62
越式炸蝦餅(細) $29
蝦餅十分彈牙,點了酸辣醬十分夾
越式豬頸肉(細) $29
豬頸肉燒得十分香口,作為小食不錯
鮮芒果西米露/龍眼冰

十分經濟抵食,份量滿滿,選擇也很多,下次會再來
2021-06-18 160 瀏覽
之前食過尖沙咀個間河內,記得性價比高所以今次同男朋友再番check👍晚市套餐有主菜,追加小食同飲品,先有香煎雞翼做小食,煎得啱啱好,外皮香脆而且全熟,仲有越式春卷,我中意佢裏面係素菜,有雲耳絲,蘿蔔絲等,食落去感覺冇咁油膩,沾埋個甜酸醬就好好味,班蘭茶都係令我好amazing既,好香好香,清清既茶味完全可以解食油炸野既油脂感,椰汁紅豆冰勁好飲,好多豆而且椰奶味好重,男朋友杯滴溜咖啡都大讚一流,主菜湯河粉湯底味道濃郁,一啖湯連河粉吸落口,好味,生牛肉好新鮮,豬頸肉亦都會好惹味,配河粉食超夾👍👍