2022-01-08 243 瀏覽
人有d 唔舒服,就想食清清地,走左去買左個優惠二人餐外賣。個二人餐份量都唔少嫁,我就選左生牛肉湯河,香茅雞翼撈檸,安南鮮蝦紙米卷,仲包一份菜,兩杯飲品。麵都份量十足,如果份生牛肉多少少就好,👉🏼👈🏼。當然啦,因為我買外賣,所以當我食嗰陣d 生牛肉,已變成熟🐮肉啦。🥺🥺個紙米卷入邊有米粉,可以吸晒佢個汁 - 甜酸汁,超正 👍🏼. 而且每一啖都到食到蝦,口感一流。一心諗住佢個烚菜啦,就普通貨色。點知….. 佢加左炸蒜,超香而且d 菜又新鮮又甜。😋😋食左呢餐,又係滿足的一天
人有d 唔舒服,就想食清清地,走左去買左個優惠二人餐外賣。

而且d 菜又新鮮又甜。😋😋

食左呢餐,又係滿足的一天
外賣自取
2022-01-07 217 瀏覽
👯原本去大圍搭港鐵🚇路經這食店門口, 聽到有位學生哥與同學仔, 邊行出門口邊講:“呢間啲嘢真係幾好食喎😋“再望下門口嘅食物海報好多款式選擇,兼且有下午茶優惠🥰決定入去坐低食咗先至講....😉😋所有湯粉,撈檬及飯類嘅主食$55-72都可以追加小食 $15-42仲可以優惠價添加汽水,凍熱飲品或特色飲品 $5-18🐂極品牛三寶湯河粉$69牛丸,牛展及生牛肉兩塊大大片嘅生牛肉, 肉質鮮嫩入口溶化, 牛丸及牛展好爽口彈牙, 河粉入口軟滑, 湯底牛肉味濃厚😋🐷順化豬肉卷撈檬$62豬肉卷內, 混和攪碎嘅軟骨好有嚼口感😍追加小食🫔越式炸春卷$20皮薄,外脆內軟多汁,餡料豐富包著生菜再沾上魚露一口口地吃,爽呀!😍🐷越式豬頸肉$29燒得香口惹味, 脆皮邊內肉軟口, 沾上酸辣醬吃, 唔覺油膩胃口大開😋☕越南滴漏咖啡$28啡味甘醇,入喉回香加入已準備好適當份量的煉奶奶香甜嘅味道剛剛好👍🍹椰汁三色冰$28椰汁味香濃🥥紅,綠豆口感細綿綠色啫喱爽口又唔太甜,口味好清新😍價錢唔貴又好味食物份量仲好大超抵吃👍 回頭之選♥️
👯原本去大圍搭港鐵🚇
“呢間啲嘢真係幾好食喎😋“

再望下門口嘅食物海報
好多款式選擇,兼且有下午茶優惠🥰
決定入去坐低食咗先至講....😉😋

所有湯粉,撈檬及飯類嘅主食$55-72
都可以追加小食 $15-42
仲可以優惠價添加汽水,凍熱飲品或特色飲品 $5-18

🐂極品牛三寶湯河粉$69
牛丸,牛展及生牛肉
兩塊大大片嘅生牛肉, 肉質鮮嫩

🐷順化豬肉卷撈檬$62
豬肉卷內, 混和攪碎嘅軟骨
好有嚼口感😍

追加小食
🫔越式炸春卷$20
皮薄,外脆內軟多汁,餡料豐富
包著生菜再沾上魚露
一口口地吃,爽呀!😍
🐷越式豬頸肉$29
燒得香口惹味, 脆皮邊內肉軟口, 沾上酸辣醬吃, 唔覺油膩
胃口大開😋

🍹椰汁三色冰$28
椰汁味香濃🥥
紅,綠豆口感細綿
綠色啫喱爽口
又唔太甜,口味好清新😍

價錢唔貴又好味
食物份量仲好大
超抵吃👍 回頭之選♥️
2022-01-07
5 分鐘 (堂食)
下午茶
2021-12-31 150 瀏覽
河內越式料理(村南道)🥠📍 大圍大圍村南道55號地下⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁今日為大家介紹既係越南嘢🤣 其實平時我對越南既餸菜真係一般般, 但呢間野河粉既湯底真係好好味🤤🌟 生熟牛肉湯河粉 $64 湯底濃味, 河粉可以吸收到湯底既味道。🌟 越式海南雞飯 $68飯就似平時既雞油飯,雞唔夠滑身,普通一個海南雞飯😂冇咩特別。🌟 越式炸蝦餅 $29呢個都算幾抵食👍🏻⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁
河內越式料理(村南道)🥠

📍 大圍大圍村南道55號地下

⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁

🌟 生熟牛肉湯河粉 $64
湯底濃味, 河粉可以吸收到湯底既味道。

🌟 越式海南雞飯 $68

🌟 越式炸蝦餅 $29
呢個都算幾抵食👍🏻

⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁⦁

2021-12-17 161 瀏覽
大圍真係好多野食,今次就來到這間食越南粉的餐廳,價錢不會太貴,而且食物份量都好大份!越式咖喱牛腩飯,這裡的咖喱帶有微辣,牛腩煮得好腍,份量都幾多,薯仔都煮得好綿,白飯再加上咖喱汁一齊食,很快就把飯清光!順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬,湯底的蕃茄味道剛剛好,不會太酸,亦不會是蕃茄膏的味道,配料有蟹肉、肉碎、扎肉和豆卜,加上檬粉掛湯,酸酸味味,食落非常開胃!越式炸蝦餅,叫任何主食加$29就可以食到,蝦餅炸得脆口,蝦肉彈牙,味道不錯!越式豬頸肉,豬頸肉燒到脆邊,點上酸辣醬能減去油膩感而且更惹味!凍青檸可樂,跟餐加$12就飲到這杯特飲,附有成罐可樂可以自己慢慢倒,很透心涼!椰汁紅豆冰,紅豆份量都幾多,而且口感很綿,味道不錯!
椰汁紅豆冰,紅豆份量都幾多,而且口感很綿,味道不錯!
2021-12-09
2021-12-13 96 瀏覽
🇻🇳河內越式料理🇻🇳已經ENCORE數次既小店, 係正大圍站對面🚇, 夠哂方便,價錢又平民💰。🍜香茅雞翼湯檬個湯比較油同重口味,檬粉份量都足夠,雞翼好味,肉質仲係嫩滑有汁既。🫔越式春卷跟粉麵+$15餡料足,有粉絲,蘿蔔絲,木耳絲,肉絲,都算豐富。🥬白通菜跟粉麵+$15加左少少炸蒜蓉係菜度,去左啲烚水,啲菜唔會烚到變黃,好嫩好味呀。🫖越南茶入坐就會提供埋,原來越南茶冇茶澀味,淡淡地有少少椰香既甜味。
🇻🇳河內越式料理🇻🇳

🍜香茅雞翼湯檬

🫔越式春卷
跟粉麵+$15
餡料足,有粉絲,蘿蔔絲,木耳絲,肉絲,都算豐富。

🥬白通菜
跟粉麵+$15

🫖越南茶
2021-12-07 99 瀏覽
好少同大家推介越南菜,琴晚我去咗屋企附近食一間開咗好耐嘅越南菜,性價比都幾高,推介俾大家叫咗一碗極品牛三寶湯河粉,一碟越式咖喱牛腩飯,一碟越式香茅豬扒,炸蝦餅,一杯凍越南滴漏咖啡同埋一杯椰果椰汁西米露。極品牛三寶湯河粉好多餸嘅三寶湯河😍都只係60幾蚊一碗,而且佢嘅湯底淆得都唔錯,唔會係味精湯底味越式咖喱牛腩飯我係一個怕辣嘅人,好彩佢嘅咖喱唔係好辣,而且好香香料味,牛腩就好冧越式香茅豬扒叫碟細細的香茅豬扒一齊分享嚟食,又係好香香茅味,豬扒又炸得幾脆,唔錯炸蝦餅同樣,炸蝦餅都係炸得好香口,佢嘅蝦膠唔會做得太少蝦,每啖都有少少蝦肉凍越南滴漏咖啡越南咖啡我都比較少飲,不過我就覺得唔係太苦澀,容易入口椰果椰汁西米露超鍾意呀!椰汁味好香,又有好多西米咬下,好滿足!

極品牛三寶湯河粉

越式咖喱牛腩飯

越式香茅豬扒

炸蝦餅

凍越南滴漏咖啡
越南咖啡我都比較少飲,不過我就覺得唔係太苦澀,容易入口

椰果椰汁西米露
超鍾意呀!椰汁味好香,又有好多西米咬下,好滿足!

2021-11-22 179 瀏覽
喺大圍村南道,有間河內越式料理,價錢實惠,今晚嘅晚餐就係喺度食。西貢咖喱牛腩配法包$78咖喱有少少辣,牛腩和薯仔份量適中,完全入晒味😃香草法包烘過好脆,就咁食都好味,醮咖喱更加惹味😋西貢牙車快$68即係越式雞絲沙律,有大量蔬菜:椰菜、紫椰絲、芽菜、紅蘿蔔絲、九層塔、花生和辣椒,加埋雞肉和酸酸甜甜的糖醋汁,辣辣哋好開胃。越式炸蝦餅$29蝦餅都算厚,切開4件,食落都幾爽滑有咬口👌越式春卷$20餡料有粉絲、木耳絲、紅蘿蔔絲和肉絲,剛炸起脆卜卜👍檸檬蜜糖薑茶$22名副其實的薑茶,唔單止有薑嘅香味仲有薑塊和檸檬,而且少甜,養生之選。鮮芒果西米露$28呢杯係飲品亦係甜品,芒果夠甜,加埋椰汁西米,一次過滿足兩個願望。

西貢咖喱牛腩配法包$78

咖喱有少少辣,

西貢牙車快$68

越式炸蝦餅$29
蝦餅都算厚,切開4件,食落都幾爽滑有咬口👌

越式春卷$20
餡料有粉絲、木耳絲、紅蘿蔔絲和肉絲,剛炸起脆卜卜👍

檸檬蜜糖薑茶$22

鮮芒果西米露$28
2021-11-17 97 瀏覽
放工肚餓想搵嘢食,同同事去公司附近的越南餐廳醫肚,放鬆心情吹下水,餐牌選擇都很多,除咗粉麵飯,都有啲小菜,我哋叫咗一個湯檬、一個飯、二款小食和飲品,埋單大約200蚊!順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬蟹肉、肉碎、扎肉和豆卜配上蕃茄湯底,酸酸甜甜味道不錯越式河內三寶飯三寶飯有豬扒、雞翼、扎肉三款,我哋叫左多蔥油,拌飯食好滋味炸蝦餅蝦餅香香脆脆,蝦肉彈牙可口越式豬頸肉豬頸肉切得比較薄,沒有口感,肉醃得夠味,點埋酸甜醬食不錯青檸梳打青檸底再加上梳打水,可以解油膩感

順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬
蟹肉、肉碎、扎肉和豆卜配上蕃茄湯底,酸酸甜甜味道不錯

越式河內三寶飯
三寶飯有豬扒、雞翼、扎肉三款,我哋叫左多蔥油,拌飯食好滋味

炸蝦餅
蝦餅香香脆脆,蝦肉彈牙可口

越式豬頸肉
豬頸肉切得比較薄,沒有口感,肉醃得夠味,點埋酸甜醬食不錯

青檸梳打
青檸底再加上梳打水,可以解油膩感
2021-11-10 113 瀏覽
今日約咗朋友喺大圍見面,一出火車站行幾步就見到有間越式餐廳,外面排咗好多人,同友人決定入去一探究竟。入去睇完Menu覺得好多都好吸引,最後都係叫咗個極品牛三寶湯河粉($69),一次過可以有多重享受。一上枱見超級大碗,湯頭清香鮮甜,絕對唔係味精湯。而牛展、牛丸、生牛肉、配上河粉,加埋少少辣椒,再滴上青檸汁,酸辣口味真係絕配,好味。朋友就叫咗香茅豬扒撈檬($62),同樣大碗,面頭配料亦好豐富,有青瓜絲、蘿蔔絲、炸蒜、而主角豬扒果然值得一試,醃料整得好香,香茅尤其出色,仲煎得好脆,但內裏肉質唔會太乾,配上甜甜辣辣嘅辣醬,十分惹味。另外仲叫咗啲小食,分別係爽口彈牙、脆卜卜嘅越式炸蝦餅($29),同埋越式豬頸肉($29),火候燒得啱啱好,迫左啲油出來但又保留到脂香😋嘢飲方面因為係跟餐,所以只需要補少少錢~鮮芒果西米露($12)超級大杯,飲到粒粒新鮮芒果,西米都唔會過淋,椰香十足,當埋甜品咁食,推薦!檸檬蜜糖薑茶($8)蜜糖同薑味都好濃郁,啱晒秋冬天飲幾暖身,但偏甜咗少少~

嘢飲方面因為係跟餐,所以只需要補少少錢~

檸檬蜜糖薑茶($8)
蜜糖同薑味都好濃郁,啱晒秋冬天飲幾暖身,但偏甜咗少少~

晚餐時間,決定食越南檬粉同埋越色炸蝦餅。到達時8點15分,未完全滿座有兩三枱吉枱,坐了在入門口位置,心諗最多係有人出入時會大風些,嘈一些,無人出入時會比較安靜舒適。點咗豬頸肉檬加小吃炸蝦餅,朋友試下呢度既蕃茄牛腩飯。牛腩味道同埋口感好差,好似煲完湯既瘦肉一樣,朋友話中咗伏......食咗半個鐘,到8:45匆匆走人,平時唔會咁急食完坐5分鐘休息下,不過呢個出入口座位除咗有食客出入之外,收銀員不停㩒開門掣企正正係門口唔知等咩。同佢講超大風叫佢唔好得正正係度 ,佢行開咗幾分鐘之後又行過來開多幾次門吹吹風,真係唔明佢做咩唔做嘢係咁係度開門,坐係入門口位吹到應點食嘢呢........又唔係有外賣出咗要叫客拎,係咁玩門,好無奈........
晚餐時間,決定食越南檬粉同埋越色炸蝦餅。

又唔係有外賣出咗要叫客拎,係咁玩門,好無奈........

2021-11-04 81 瀏覽
屋企附近呢間越南野都算係咁,幾十蚊碗粉,無加一,所以成日爆場,平日夜晚都要等位。.有新野食,「西貢咖喱牛腩配法包$78」佢法包係蒜蓉包,夠晒脆,配咖哩幾濃味,幾正宗。另外湯粉「越式香茅豬扒湯檬粉$62」,佢既三寶其實最抵食,但擇粉麵就無三寶,飯先有三寶,所以叫左香茅豬扒,鍾意佢香料味夠重。.跟主食追加小食「越式豬頸肉$29 」、「越式炸春卷$20 」,豬頸肉必點啦,正常水準keep到,春卷清清地又脆都唔錯。.小店黎講算唔話得,除左茶記或者車仔麵,呢間都值得常幫襯
小店黎講算唔話得,除左茶記或者車仔麵,呢間都值得常幫襯
2021-11-01 88 瀏覽
今日唔想煮飯又想食啲香口野 經過見到呢間餐廳有春卷同埋炸蝦餅覺得好吸引就入咗去🧏🏽‍♀️越式海南雞飯($68)雞肉嫩滑 雞皮金黃色帶彈性 配上三種醬料右面係泰式辣醬左面係醋 中間係海南雞豉油 有飯有香茅同埋南疆味 香氣十足香茅豬扒撈檬($62)香茅味好濃厚 豬扒亦都厚身 炸得外脆內軟 入邊有好多花生青瓜絲 檬粉分量適中 魚露鹹鹹地帶點酸 好開胃炸春卷($20)甘筍木耳豬肉粉絲扎得超級實在 外面脆卜卜 點上魚露10分解膩炸蝦餅($29)切成4大件 蝦膠紮實 彈牙爽口 椰汁珍多冰(特飲加$12)椰汁味超重 入面斑斕條好食 唔會過甜 椰果椰汁西米露(特飲加$12)超多西米粒係底 椰果煙煙韌韌 椰汁味好濃 又香又甜總結:地理位置超級近大圍地鐵站 行1分鐘都唔使食物性價比好質素高價錢又唔係貴 分量大大碟 抵食 值得一試

越式海南雞飯($68)

香茅豬扒撈檬($62)

炸春卷($20)

炸蝦餅($29)

切成4大件 蝦膠紮實 彈牙爽口

椰汁珍多冰(特飲加$12)

椰汁味超重 入面斑斕條好食 唔會過甜

椰果椰汁西米露(特飲加$12)

超多西米粒係底 椰果煙煙韌韌 椰汁味好濃 又香又甜

總結:地理位置超級近大圍地鐵站 行1分鐘都唔使
食物性價比好質素高
價錢又唔係貴 分量大大碟 抵食 值得一試
2021-10-31 78 瀏覽
舊的手機放了在網上出售, 這晚約了買家在大圍站交收, 完成後再看看手錶原來尚有時間,就先在附近找吃, 在飲食網站找到這間餐廳,看來也是吸引, 便決定試試。飲品方面, 選了一杯椰汁綠豆冰, 椰汁甜度適中,綠豆煮得軟稔起沙。先來個小食越式炸蝦餅(細), 外層炸得熱辣脆口, 而內裡的蝦膠也打得鮮爽彈牙,沾上了甜酸的醬,是一味不錯的小食,值得一試。吃越南菜又怎能缺少一味牛湯河?就來一碗極品牛三寶湯河粉,先飲牛湯,呈深色的湯頭鮮美而醇厚,吃得過癮。牛肉淥得僅熟,口感嫩滑; 牛展夠軟稔; 牛丸爽口彈牙, 河粉本身爽滑而有米香,質素也不錯, 整碗粉份量也不小,這裡的牛湯河,也吃得過。青檸及紅辣椒就隨湯河送上來,吃時可隨意添加。個人覺得這裡的越南菜水準不錯, 價錢也不貴, 而且店鋪位處大圍站附近, 所以人流也多, 整晚人客不絕, 也是旺場。
青檸及紅辣椒就隨湯河送上來,吃時可隨意添加。
2021-10-21 147 瀏覽
今晚晏左收工煮唔到飯所以就喺屋企附近食😝呢間河內越式料理位於大圍站旁位置夠哂方便!等左一陣先有位坐低已經有員工遞上熱茶杯茶好香,好好飲🤤🟣 越式豬頸肉撈檬 $62 🟣份量好大,豬頸肉煎到外脆內軟👍,上枱仲係熱既,配上生菜絲、蘿蔔絲同青瓜絲,口感清新🟠 河內生牛肉湯河粉 $58 🟠湯底味道好清甜,加埋青檸汁,算係好食👌牛肉片仍帶點血色,唔會太熟~⚪️ 上湯灼生菜 $15 ⚪️因為唔想淨係食肉,追加一份生菜,幾大碟,唔錯
今晚晏左收工煮唔到飯
所以就喺屋企附近食😝
呢間河內越式料理位於大圍站旁
位置夠哂方便!
等左一陣先有位
坐低已經有員工遞上熱茶
杯茶好香,好好飲🤤

🟣 越式豬頸肉撈檬 $62 🟣
份量好大,豬頸肉煎到外脆內軟👍,上枱仲係熱既,
配上生菜絲、蘿蔔絲同青瓜絲,口感清新
越式豬頸肉撈檬

🟠 河內生牛肉湯河粉 $58 🟠
湯底味道好清甜,加埋青檸汁,算係好食👌
牛肉片仍帶點血色,唔會太熟~
河內生牛肉湯河粉

⚪️ 上湯灼生菜 $15 ⚪️
因為唔想淨係食肉,追加一份生菜,幾大碟,唔錯
2021-10-20
10 分鐘 (堂食)
2021-10-19 71 瀏覽
甘岩係大圍附近做野,晏晝時段見肚餓,就入左去呢間越南餐廳食野,一眼就見到menu有順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬,呢個湯檬真係唔係間間越南餐廳都到,之前係某間越南餐廳食過,就係一試難忘。先講下個檬粉,我覺得呢間餐廳係比較出色,d檬粉唔會好碎,好難夾。湯低飲得出係有用新鮮蕃茄煲,但可惜係比較淡,飲落係舒服唔口渴,但我會期望更濃郁嘅蕃茄味。而配菜方面,會有三舊豆卜、扎肉,同肉碎蟹肉蒸蛋餅碎,有別之前食個間越南餐廳,肉碎蟹肉蒸蛋餅係原塊上,食落會覺得唔夠滿足。整體來講唔係話唔好食,只係有做得更出色嘅餐廳。

2021-10-15