2016-01-25 2455 瀏覽
好幾年前都來過大尾篤吃網燒, 不過因為遠所以都沒有來喇。今年倒數原本book 左位食自助餐, 不過又趕唔倒時間去食。所以cancel左,正心急今年的倒數到底要點樣過, 就接受提議去大尾篤網燒。原本想找最多人去的那間, 不過都full了, 就搵左呢間反正未試過,就入去試下。覺得佢比較好又方便的就是已早把食物加上了竹簽, 樣拎食物的客人方便之餘, 燒起上來都很方便。全程只有像外傭國藉的員工來執頭執尾,見倒佢都覺得辛苦。有樣東西值得一提, 其實佢張檯的設計即有個凹位將個爐放入去, 唔知咩原因, 個凹位已經冇用,仲將成個爐夜在上檯, 如果你坐係度或者生得矮少少, 其實真係會燒得比較辛苦。矮屎得得既我就係好一個好例子, 感覺不太舒服。這裡的環境也不錯, 有位置泊車都好方便。係就好似靜左D, 倒數都靜, 其實佢有播音樂既, 不過好細聲,加上根本唔會有人聽,所以我個人覺得佢整部電視會仲好, 至少D人唔洗望住個電話黎到數。食物質素:個人覺得比起別家同區出名的網燒真的有些差距, 味道上肉類的味道感覺味道一般,沒有特色。而且如圖所見, 4人一同進來送的蜆肉十分細少, 根本吃不到肉,覺得這樣還入貨有點浪費。
好幾年前都來過大尾篤吃網燒, 不過因為遠所以都沒有來喇。
正心急今年的倒數到底要點樣過, 就接受提議去大尾篤網燒。
全程只有像外傭國藉的員工來執頭執尾,見倒佢都覺得辛苦。
矮屎得得既我就係好一個好例子, 感覺不太舒服。
飲品不夠不在話下, 其他都要加錢的, 除了入場費, 還有很多需要另加的食物和飲品費用。

至於食物款式, 一般燒物都有齊, 選擇都多, 味道也可以。看見這家店很用心的把竹簽加上食物, 覺得很好!!!
特別推介 大腸!!!! 大腸真係好好味!! 同埋肉類都好吃和多款式!!
下次都會繼續試下網燒, 不過可能就會先試下第二間再作出比較。
是個愉快的經歷!

2015-12-31
除夕
  • 大腸
2015-11-09 3677 瀏覽
今日同男友兩條友慶祝生日,黎食重慶bbq,一入到---冇客人,可能因為星期一天氣又未特別涼所以都冇乜人bbq,其他幾間燒烤場情況都差不多。一入到,就有人安排我地買票同坐位,男友體質極吸蚊,我問收銀姨姨有冇蚊怕水,雖然冇,但姨姨好細心咁幫我地點咗蚊香同開大風扇吹,之後入黎一枱,姨姨都有問佢地洗唔洗點蚊香。每枱有一煲蜆同金菇一份,一人一份蝦同波蘿配給,姨姨見我地燒咗陣都未攞,仲幫我地攞埋,very nice~幫我地開爐嘅叔叔好快手,燒到咁上下,有主動黎睇下火夠唔夠,總之服務態度一流。野食方面,小妹對食冇乜大要求,而且bbq都好睇自己燒得好唔好味。食物種類唔算好多,但一般要嘅雞翼,扒,丸,素食都有,最滿意係雞翼同燒波蘿,超多汁,好好味。野飲一人一罐,唔夠再買,都係七蚊,唔算貴。每枱有一份孜然粉同蜜糖,唔洗加錢買,抵!總括而言,地方企理,食物幾好,服務一流,值得再去一次

總括而言,地方企理,食物幾好,服務一流,值得再去一次
2015-11-09
生日
2015-09-29 4937 瀏覽
中秋節當然要BBQ, 本來想去石澳, 但怕太多人, 所以去大尾篤燒, 大尾篤有好多唔同燒烤場, 今次揀了枱上燒, 放棄了傳統的用燒烤叉燒烤, 因為上次試過附近某燒烤場, 覺得一般, 所以試試這間! 當日都相當多人, 到了大埔墟本想搭小巴, 但太多人, 所以搭的士入去, 入到去, 都幾多人, 有朋友早早到了, 所以入去買入場劵就可以, 有兩款, 一款自己燒, 一款自動, 自己燒$168, 自動燒$198, 相差$30, 唔算相差得太多, 但BBQ就要自己燒先至開心! 所以揀左前者!開爐$50, 雖然冇服務可言.... 但做事手腳都算快!  入到去, 要去另一個地方, 領取蜜糖, 紙碟, 盤, 等用品, 而每位而可有一罐飲品, 支裝飲品要加錢! 領取用品後, 到另一間房取食物, 食物種類也算多, 有一些已經用竹簽串了的多春魚, 雞全翼, 丸, 牛脷, 雞軟骨等.. 蔬菜種類也不少, 有冬菇(不過太細), 韮菜, 蕃薯等... 亦有麵包, 法包領取過後, 我地就開餐喇! 天氣好熱, 但周圍都有風扇, 尚算可以!食物方面, 醃得也算幾入味, 唔會只有雪味, 但調味方面也不算太咸, 呢度有個金沙
開爐$50, 雖然冇服務可言.... 但做事手腳都算快!
食物方面, 醃得也算幾入味, 唔會只有雪味, 但調味方面也不算太咸, 呢度有個金沙骨做得唔錯, 燒烤過後更為入味, 幾好味!  雞翼燒後嫩滑多汁,即使你覺得唔夠味, 枱上亦放有孜然粉和辣粉, 好正!
另外, 麵包亦好切開一半, 方便燒, 加上蜜糖更好味!
最驚喜莫過於呢度有豬大腸, 燒後更香脆可口, 不會太肥!
另外, 還可以另外ORDER海鮮, $100/一打生蠔, 即叫即開, 鋪上蒜蓉, 幾鮮甜, 唔會有腥味, 唔錯! 但個人略嫌過多蒜蓉!
烤過後的生蠔更香口!
呢度仲有唔同食物送, 有煲仔蜆, 蝦, 蒜蓉金菇, 菠蘿!
煲仔蜆冇味道可言, 有點失色; 蝦都算彈牙, 實肉, 唔會霉; 蒜蓉金菇冇難度, 好難做得唔好食, 不過份量就比較少!  燒過的菠蘿都好甜, 熱食也不錯!
呢度雖然只有一個跳彈床俾小朋友玩, 但地方都算寬敞, 下次可以帶埋屋企人一齊黎!
而且假期的價錢黎計, 唔算貴! 值得一試!
2015-09-26
2015-09-07 4614 瀏覽
日前相約幾個好友來到大埔大尾篤汀角灣燒烤農莊燒嘢食,順便聚下舊。入口大大個燒烤農莊的招牌,但也很難令人忽視毗鄰另一間燒烤場的存在,皆因該燒烤場招牌設計相當先聲奪人,內裡“玄機”還有請大家自己參透啦~向內步入,紅橙色的“公雞”頗為突出,細想之下其實也相當貼合農莊的主題。飲品及食材全是自助式,這一間正長方形的建築物就是燒烤農莊的心臟地帶,凡是取飲品或食材全都在這裡進行,切記取飲品時,要帶上付款後,店員所提供的飲料提取卡,一張卡只能換取一個飲品,若想要額外飲品就必須現場付款購買。來到燒烤場地,這裡一共分三個燒烤場地,一個是接近門口,設有兒童小型遊樂場的燒烤場地,這一點對於一家大小前來享受家庭樂的客人來說,實為貼心之舉;另一個燒烤場地的烤爐偏屬大型的,喜歡熱鬧並把食物擺滿燒烤網上的客人肯定會選擇這一場地;而最後一個就是我們所選擇的懶人燒烤場地,擁有自動燒烤串燒的炭爐,對於我們這些懶人來說,簡直就是救星~挑選好座位,再選擇好套餐之後,員工也忙著幫我們set爐,並奉上燒烤工具。友人當中,喜歡吃蔬果的占大部分,所以選擇了很多蔬果類食材。而我當然拿些海鮮及肉類來平衡一下營養攝取量。將所有食材都串好,再

友人當中,喜歡吃蔬果的占大部分,所以選擇了很多蔬果類食材。

而我當然拿些海鮮及肉類來平衡一下營養攝取量。

將所有食材都串好,再擺好位置讓其自動翻轉燒烤,另一邊則把體積較大而且需時較長來熟透的食材平鋪在燒烤網上,適時的抹上蜜糖、辣粉、牛油等配料,整個過程,感覺上比起傳統燒烤較為簡單。

一般上冰鮮的食材口感以及新鮮度都會比較欠奉,不知是否是因為在場友人所製造的歡樂氣氛所渲陶之下,感覺這裡的食物質素尚算不錯,雞翼嫩滑多汁,芝士魚蛋內層的芝士濃郁稠杰,外層彈牙爽口,豬大骨則醃製得夠入味,而青辣椒算是驚喜之物,不但不辣,還充斥著鮮甜多汁的口感,讓人食到停不了口~

套餐所贈送的海鮮拼盤也相當不俗,大家也沒想到這裡的海鮮原來比起肉類來得出色,尤其是鮮生蠔和帶子,鮮甜嫩滑,沒有一絲腥味,卻是意料之外。

燒烤農莊面積寬大,最適合三五知己或一家大小前來,食物質素不錯,價錢也相當公道,值得一試。
2015-08-29
2015-09-05 3922 瀏覽
7月中竟然來個週末踩單車日,低估了太陽伯伯的威力,猛烈的陽光、濕熱的溫度全部同行者都要投降,可惜今次日落不完美。終於完成踩單車後,又到燒烤農莊,轉了樣,燒烤模式又新選擇!先賣賣關子。食物種類比之前的少一點,不過還可以。除了任燒食物外,每人送生蠔、蝦、帶子、蜆、香蕉,各樣一。如果想encore 的話,絕對可以。登登,這就是自動轉串燒燒烤爐,將食物串在鐵枝,因為鐵枝一邊有齒輪,只要放準空隙中就可以轉動。不過食物串得不好,也未能360度轉動。用上去不太方便,只是綽頭,還是傳統式較好。燒雞翼是我最拿手,差不多全熟前塗上蜜糖,外皮香脆,內裡肉質嫩滑。而剛才的生蠔味道一般,因為比較難烤熟,最多encore 的是香腸,而附送的一煲蜆也很鮮甜美味。不過自動燒烤爐價錢比較一般的貴$20,每位$150 ,所以下次不會再來。

食物種類比之前的少一點,不過還可以。

除了任燒食物外,每人送生蠔、蝦、帶子、蜆、香蕉,各樣一。

如果想encore 的話,絕對可以。

用上去不太方便,只是綽頭,還是傳統式較好。

2015-07-18
2015-04-15 4754 瀏覽
2015年第一次大伙兒踩單車活動終於在3月開始了,因為夏天日長夜短的關係,我們更看到美麗的日落。output 後當然有input,又去了燒烤農莊,上次光顧過比另一間出名的水準較好,所以繼續光顧。今次是另一款座椅,一樣坐得舒適。收費$138/位,另加開爐費 $40。食物選擇款式也跟上年12月來的差不多,調味都剛好。燒冬菇真的不錯,帶有脆身口感。雞翼味道實在不錯,所以整個爐佈滿雞翼很瘋狂了。香腸類也是我們繼續熱捧的。今次朋友用了$5買牛油及蒜蓉,令到麵包的味道更更更為提升,$5 絕對超值!換炭後,爐火顏色很很美麗,燒賣、貢丸加炭後即時漲大了不少。套餐包一煲蜆,原來蜆加熱後會出水,經上次失敗經驗後,今次不用加水就放在爐上。蜆很新鮮、味道鮮甜。時間不經不覺過了3個多小時,美中不足的是沒有錫紙包蕃薯烤,又不想用錢購買,用了之後包金菇的那塊,可惜時間不足,蕃薯質地未夠時間烤不夠軟身。

今次是另一款座椅,一樣坐得舒適。

收費$138/位,另加開爐費 $40。

食物選擇款式也跟上年12月來的差不多,調味都剛好。

燒冬菇真的不錯,帶有脆身口感。
雞翼味道實在不錯,所以整個爐佈滿雞翼很瘋狂了。
香腸類也是我們繼續熱捧的。

牛油蒜蓉多士

換炭後,爐火顏色很很美麗,燒賣、貢丸加炭後即時漲大了不少。

烤香蕉
2015-03-28
牛油蒜蓉多士
烤香蕉
2014-12-17 6856 瀏覽
一踏進秋冬,我第一個想到的節目就是下午踩單車、晚上BBQ, 不論情侶、朋友們、家庭都十分適合。平日光顧開的燒烤店滿座,幸好預訂此間試下。地方幾空曠,不得不讚職員幾親切有禮,每人只是 $138 任食 (另有配額海鮮及生果,包一罐飲品)、$40 開爐 (6人或以下),還附送卷紙、紙碟、蜜糖、調味粉等。飲品選擇都頗多, 就算另購買價錢都合理。意想不到坐在騰椅幾舒服,整體感覺比之前一間好。除了串燒外,還有燒烤叉形式,更有另加錢食物如蠔、乳鴿、乳豬等 (需2天前預訂)。 食材都算新鮮,而部份食物也有醃製過,味道適中。不過茄子確實有點難燒,而香蕉、菠蘿、蜆等就是配額食物。但蕃薯、金菇都需要用錫紙包著來燒,不過錫紙要另加錢,於是我們就將包蜆的錫紙循環再用。燒雞全翼比雞中翼更滋味。取食物時間約有 3.5 小時,燒烤時間不限,時間相當充裕。配額的香蕉、菠蘿都是平貨食物,為什麼要配額呢?難道怕人外帶取走?最後少不了甜品,就來個燒香蕉配朱古力醬吧!這間整體上的確不錯,下次踩單車的話一定再來。

飲品選擇都頗多, 就算另購買價錢都合理。

燒雞全翼比雞中翼更滋味。

最後少不了甜品,就來個燒香蕉配朱古力醬吧!
這間整體上的確不錯,下次踩單車的話一定再來。
2014-11-15
2014-12-08 5895 瀏覽
每年入冬之後, 我們一班人最少會來一次, 因為這個燒烤場地方算交通方便, 巴士小巴站就在對面,場地又比較寬敞, 而且也不會被提醒夠鐘要離場。場地方面,一邊是大爐即傳統的燒烤爐,一邊是細爐即街邊賣串燒的炭爐, 還有一處地方好像是包場專用。食物方面, 是自助的, 有丸類,雞翼,腸仔, 燒賣, 番薯, 牛肉串,麵包,金姑瓜菜類都有,   如果用大爐的話, 就比較麻煩,因為大多數食物都已經用長籤叉叉好, 要自行除出食物才可叉在以燒烤叉上, 用細爐的話就簡單得多,直接放在爐上就可以。至於味道方面,我覺得某些丸類很重味精, 腸仔亦太咸, 吃幾口已經口渴, 黑椒雞翼就較入味, 每圍附送的那一煲蜆, 我覺得很有海水味 , 因為夠咸, 但今次我們放得太久,蜆全都縮細了。 入場費已包每人一罐飲品, 就算再買也不貴, 枝裝飲品也是$10, 罐裝$7, 價錢不貴, 不用偷偷帶飲品來。這裡越夜越多人, 我們在中午入場至傍晚離開時已差不多滿座, 建議不想迫人的話,最好在日間來。
場地又比較寬敞, 而且也不會被提醒夠鐘要離場。

2014-12-06
2014-05-05 10094 瀏覽
第一次寫食評 就寫比呢個bbq場首先講下食物先啦 還ok的~大路食物有齊晒 味道不差 特別想like以下幾樣:羊架 正! 好香好林! 估唔到有羊架仲要好食雞軟骨 食完一串又一串 絕對要食!牛肉粒 好林 易咬 入味 值得一like開一個爐會送一份海鮮生果 有蝦 蜆 金菇 菠蘿 香蕉香蕉每人半條 又唔係貴唔明點解每人得半條囉之後要彈下等位時間!我地8個 book左20號7點 明白呢個日子係人多 都預左唔係即刻入得但等下等下 竟然7點半都未入得 我又唔係冇book位 又冇遲到 咩事仲未入得先 真係等到人都炆到到終於忍唔住 問下企係帶位哥哥姐姐佢地話冇辦法冇位 要再等下個下真係嬲左 大佬你接街客ok 但起碼留番啲位比我地book左既客呀到左接近8點 終於入得!2位收銀處妹妹好快手搞店手續就入座bbq 先發現我地8個人得一隻碟拎食物就問下2位收銀處妹妹係咪比少左可能大家都好攰 好似個個都冇笑容咁其中短髮妹妹話開一個爐得一隻碟 我都未搞清楚咩事佢就叫下位上前呢下好嬲 解釋都唔解釋就叫下位不過另一位長髮妹妹立即比左幾隻紙碟我話唔夠用就放紙碟 都好過冇另外加碳搵高大哥哥仔好快手 呢頭叫個頭加 仲幾好笑
第一次寫食評 就寫比呢個bbq場

首先講下食物先啦 還ok的~
大路食物有齊晒 味道不差 特別想like以下幾樣:
羊架 正! 好香好林! 估唔到有羊架仲要好食

雞軟骨 食完一串又一串
 絕對要食!
牛肉粒 好林 易咬 入味 值得一like

開一個爐會送一份海鮮生果 有蝦 蜆 金菇 菠蘿 香蕉
香蕉每人半條
 又唔係貴唔明點解每人得半條囉

之後要彈下等位時間!

但等下等下 竟然7點半都未入得
到到終於忍唔住 問下企係帶位哥哥姐姐
佢地話冇辦法冇位 要再等下

到左接近8點 終於入得!
2位收銀處妹妹好快手搞店手續

長髮妹妹好pro咁幫我支 支得好令
 睇個樣都知好食
長髮妹妹亦好nice地教我點燒先燒得令啲
跟住佢方法燒真係好d

last, 想like下高大哥哥仔同長髮妹妹既態度
下次會再黎
2014-04-20
60 分鐘 (堂食)
  • 羊架
  • 雞軟骨
  • 牛肉粒
  • 香蕉
2013-09-30 11177 瀏覽
My friends and i arrived around 5:30pm and we didn't have to wait.  Not sure is it because of the weather (hot) and still not yet the season/time for hiking/biking/BBQ therefore its not that may people.  Maybe the possible T8 typhoon also has a factor.  Perhaps when it gets cooler around mid-Oct or Nov then it will get better.This is not the usual BBQ pit type of BBQ... Its those skewers (choon siu) type which is quite interesting and different.  Maybe not as hot as the usual big pits.I personal

I personally drove so finding it wasn't that hard to find the location.  The it was approx HK$130 per person and HK$40 one off to set up the stove including one drink.  It also include pineapple, King Prawns per person and clams for the group.

The usual food you usually have are the all you can eat such as Beef, Corn, Bread, Chicken, Pork, Lamb, Vegetables, Sausages, Fish Balls, etc... To be very honest, at this price the food is just OK.  Considering that you don't need to think, plan, buy, prepare, transport, fight for a BBQ pit, its not bad.

Theres no time limit to it, meaning you can sit from 5~6pm till it closes at like 11pm (i think).  Which is quite good.  Drinks are the usual such as soft drinks (can), water, tea (bottled), beer and at reasonable price at HK$7 per can of soft drink so its more or less the same price as you would buy in 7-11 or the drinks machine.

For those driving, parking is free

題外話/補充資料: It might be smart to bring mosquito repellent
2013-09-21
2013-09-27 9172 瀏覽
就咁...話說早期無記有個飲食節目介紹左一個燒烤場,主要任食串燒既...其中我被那燒香蕉所吸引,於是乎捉左老公同佢好兄弟入嚟大埔開餐。到埗後先到入口處/小食亭買飛,然後入內自己揾位坐,工作人員會跟住幫忙set 爐,而客人可到剛才既小食亭用飛換一罐飲品(per head)及攞一人一份既海鮮(每人一隻蝦﹑一枱一煲蜆)生果(一人一件菠蘿﹑及我特登入嚟食既燒香蕉~兩人一隻)。環顧四周,點解冇涼亭或園林物體既呢?明明喺電視見倒燒烤場景觀唔錯,但呢度完全係兩回事,喺馬路邊入少少冇景可言... 即上Openrice望下,發覺自己去錯地方...不過橫豎錢已俾,唯有好好享受呢次燒烤樂啦!食物種類唔算多,都係大路既牛扒﹑雞翼﹑豬扒﹑粟米﹑魷魚﹑腸仔﹑紅腸﹑雜丸﹑雞腎﹑冬菇﹑青椒﹑蒜頭﹑葱﹑蕃茄﹑蒜蓉包﹑原隻茄子﹑串燒肉類等等,味道大致上一般,冇話特別好味,反而想講下一人一份嗰啲食物。燒菠蘿個樣唔錯架,不過我唔食既,老公話麻麻。蝦冇乜特別。煲蜆就相當唔錯,有鮮味,且鮮甜,只係間中有一兩隻帶砂。最正係燒香蕉,不過要有耐性,否則唔夠腍冇咁好味。人家既燒香蕉更可急凍再加朱古力醬作甜品,我下次一定要去啱地方再吃過。

整體一般,價錢係$108(好似3小時),每枱開爐費$40,飲品每人限換一罐,都正路既,唔係人地點賺錢呀!不過香蕉冇得任食我覺得有點怪,香蕉要幾多錢呢?繼而大家食蕉食到飽都好過食扒食到飽吧!奇!(我真係為燒香蕉而嚟架!)
燒蜆
雜串
熱辣辣蜆煲
燒茄子
2013-08-29 7147 瀏覽
  星期日跟家人到大尾篤踩單車,由天陰陰踩到陽光普照,用了兩個小時,製造了無數汗水。  因天氣炎熱之故,對bbq這活動有點卻步,最後還是決定一試,因為未試過以串燒這方式燒烤。  有一串串串好的雞肉、牛肉、雞翼等,亦有豬扒、豬頸肉、金沙骨等,丸類有墨魚丸、芝心丸、牛丸等,蔬菜類有粟米、秀珍菇、青椒等。基本該有的都有。  質素和味道一般,但勝在自己開檔燒串燒,試一次過過癮無妨。

附送的蜆及牛油金菇
附送的蝦
蔬菜、肉類、丸等等

質素和味道一般,但勝在自己開檔燒串燒,試一次過過癮無妨。
題外話/補充資料: 附送波蘿和香蕉
2013-08-25
附送的蝦
  • 燒香蕉
今天父親節,為了方便住在新界的爸爸,又晤想係商場同人逼,經相討後大家決定去燒烤,而今次去這間燒烤場以前和同事都來過。 我們來到的時候發覺場地和以前有些不同,開始時還以為去錯地方,感覺上整體比以前整齊。一入去就有位女仕問我們人數,購票後帶我們坐係近攞食物的地方,然後提供餐具和醬料等等,又簡單地講述下燒烤流程,後來我們才發覺這裡以往用鐵叉拮住燒改為一串串的串燒,而攞食物方式改為自取。細妹好快去了攞野食,當我們還討論緊時有一位阿叔放左一個燒烤爐上枱,個爐比之前輕巧左,上面有塊網用來燒肉串,阿爸一個人燒六串雞翼而阿媽幫忙掃上燒烤汁,我們一家四口頓時變成串燒小販甘(其實幾好玩!)沒想到這樣燒烤的效率幾快,一個人同時燒幾種食物,食物串起晒不用費勁去拮,今日覺得媽咪有少許改變平時晤去bbq的睇法。 值得一提這裡的食物款式多左和革新,上次來燒未出現過的羊架,豬頸肉,金菇肥牛卷,鴨胸,牛仔骨有提供,每人配給一隻蝦及每枱一個海鮮煲,但阿妹係我行開左果時就消化了我隻蝦:(阿媽對煙肉番茄串幾欣賞,邊食邊硏究食物配搭,阿爸成晚忙碌做串燒小販,數下竹簽都食了二十幾串還未計豬頸肉和各式扒類,我除了肉丸串無攞外基本上

阿媽對煙肉番茄串幾欣賞,邊食邊硏究食物配搭,阿爸成晚忙碌做串燒小販,數下竹簽都食了二十幾串還未計豬頸肉和各式扒類,我除了肉丸串無攞外基本上都吃遍了,秋刀魚的魚油味都甘香,牛仔骨撒上香料粉好好味,燒豬頸肉時有點搶火,食物味道比以前進步,食材ok新鮮,媽咪燒起蔬菜比我們食,而細妹除了食就係玩whatsapp, 好似好忙甘。

今次bbq算係有新意,父親節竟然幾百蚊搞掂左:)
題外話/補充資料: 今次串燒bbq感覺上好好,一串串相對方便,食材款式較以前多及有些進步,香料燒汁有提供而有些食物我覺得無需要加。 環境比之前舒服
2013-06-16
$108 (其他)
父親節
2012-01-09 4737 瀏覽
某個星期六,相約了好友去郊遊,可惜早幾天不幸弄傷腳沒有去踏單車,唯有只JOIN BBQ 啦!友人一早預訂了這個汀角灣燒烤農莊,地點在汀角村,在大埔墟火車站搭的士約十多分鐘,60元左右便直達門口,尚算方便~~去到在場所見的環鏡十分優美,地方空曠,空氣又好,雖然天氣比較冷了一點,不過也是適合BBQ的好日子啊!價錢方面每位88蚊另加開爐費30蚊,每人包飲品一罐,之後買飲品汽水7蚊罐,啤酒8蚊,價錢OK唔會獅子開大口先自己去收銀處買飛入場,之後有職員帶去座位燒烤樂園的好處係唔駛自己透爐,岩哂我地呢D懶人,阿叔叔用火槍唔駛一分鐘就透好個爐,仲駛乜自己學透爐咁辛苦?!D椅就真係DIRTY咗D,我地幾經辛苦先整番乾淨去坐,扣分!!野食方面都係一般的,丸、燒賣,腸,扒,雞翼等等~D丸真係麻麻地,好梅好粉咁,獅子狗同燒賣亦都係反而雞翼,扒就VERY GOOD!一班朋友燒野食,一樂也~~我最叻的就係燒雞翼,要慢慢喺高處烤,仲要塗足3層蜜糖先得架!食過我燒雞翼的人都讚不絕口,有誰想試下?!當晚仲要咁岩係月蝕之夜,我地都有幸可以好清楚咁睇到月蝕,不過其實都無咩好睇,好似一日內睇哂初一至十五,只係之後變左紅色特

2059 瀏覽
先自己去收銀處買飛入場,之後有職員帶去座位

野食方面都係一般的,丸、燒賣,腸,扒,雞翼等等~
D丸真係麻麻地,好梅好粉咁,獅子狗同燒賣亦都係
反而雞翼,扒就VERY GOOD!

一班朋友燒野食,一樂也~~
食過我燒雞翼的人都讚不絕口,有誰想試下?!
當晚仲要咁岩係月蝕之夜,我地都有幸可以好清楚咁睇到月蝕,不過其實都無咩好睇,好似一日內睇哂初一至十五,只係之後變左紅色特別少少~

2011-12-10
2011-10-09 3552 瀏覽
朋友生日, 她想BBQ, 襯住重陽節假期, 索性去比較郊外的燒烤場~ 所以揀左入大尾篤~很多個燒烤場, 經過一輪參觀, 及好友比較想吃任食, 所以便選了這間~一進去, 有人接待問多少位, 在櫃枱買了票, 便發了一人一張的飲品咭, 及立即執了一盤食物及一盤4-5牌牛油方包~紙碟, 膠叉, 燒烤叉, 都只會依人數派發, 還發了一卷廁紙~因我們不知程序, 手忙腳亂拿著食物, 周圍找爐找枱, 經過一輪與職員討論, 他才讓我們安坐我們較想去的有蓋座位(方便避突發雨)~環境一般, 有些吉枱吉爐, 剛有人BBQ完走了, 但冇人清理~ 所以揀位都比較麻煩.........其實早預了任食BBQ, 食物多是只屬一般~ 每枱只有一個麵包盤及一個食物盤, 首要是先清了盤上食物, 才可走出去再拎其他較想吃的~燒賣: 超難食~ 食落好似橡根, 入面D肉是灰灰地色~ 腸仔, 魚旦, 芝士腸: 普普通通~丸: 大多數丸都是冰封了, 當燒到面燶燶地, 個心仲係超冰凍~ 多春魚: 正~ 不腥, 多春, 又香~ 雞翼: 分了3個味, 辣味, 不辣味, 南乳味, 最好味是南乳味, 應該是醃得不夠耐, 淡淡的南乳味在雞翼面,

其實早預了任食BBQ, 食物多是只屬一般~

燒賣: 超難食~ 食落好似橡根, 入面D肉是灰灰地色~

腸仔, 魚旦, 芝士腸: 普普通通~

多春魚: 正~ 不腥, 多春, 又香~

雞翼: 分了3個味, 辣味, 不辣味, 南乳味, 最好味是南乳味, 應該是醃得不夠耐, 淡淡的南乳味在雞翼面, 都已經很好味~

雞扒: 嬾滑, 但要慢慢用心燒~

豬扒: 味道都OK, 基本上食物應不是醃了很久, 所以只有表面有味, 幸好豬扒是不梅~
牛扒: 味道都OK, 但有些"鞋"/梅梅地.........
金沙骨: 味道似叉燒味, 幾好, 但肉好韌, 初初以為是我自己燒烤技術不好, 但原來其他朋友燒了來吃, 肉質都是好韌~
蕃薯&粟米: 朋友說都幾好, 但我太飽沒吃~

基本味道還可以, 但肉質就麻麻地............ 勝在有電視及大銀幕睇TV~

(開爐費: $30)
2011-10-05
$100 (其他)
生日
  • 南乳雞翼