2011-10-09
朋友生日, 她想BBQ, 襯住重陽節假期, 索性去比較郊外的燒烤場~ 所以揀左入大尾篤~很多個燒烤場, 經過一輪參觀, 及好友比較想吃任食, 所以便選了這間~一進去, 有人接待問多少位, 在櫃枱買了票, 便發了一人一張的飲品咭, 及立即執了一盤食物及一盤4-5牌牛油方包~紙碟, 膠叉, 燒烤叉, 都只會依人數派發, 還發了一卷廁紙~因我們不知程序, 手忙腳亂拿著食物, 周圍找爐找枱, 經過一輪與職員討論, 他才讓我們安坐我們較想去的有蓋座位(方便避突發雨)~環境一般, 有些吉枱吉爐, 剛有人BBQ完走了, 但冇人清理~ 所以揀位都比較麻煩.........其實早預了任食BBQ, 食物多是只屬一般~ 每枱只有一個麵包盤及一個食物盤, 首要是先清了盤上食物, 才可走出去再拎其他較想吃的~燒賣: 超難食~ 食落好似橡根, 入面D肉是灰灰地色~ 腸仔, 魚旦, 芝士腸: 普普通通~丸: 大多數丸都是冰封了, 當燒到面燶燶地, 個心仲係超冰凍~ 多春魚: 正~ 不腥, 多春, 又香~ 雞翼: 分了3個味, 辣味, 不辣味, 南乳味, 最好味是南乳味, 應該是醃得不夠耐, 淡淡的南乳味在雞翼面,
燒賣: 超難食~ 食落好似橡根, 入面D肉是灰灰地色~
腸仔, 魚旦, 芝士腸: 普普通通~
多春魚: 正~ 不腥, 多春, 又香~
雞翼: 分了3個味, 辣味, 不辣味, 南乳味, 最好味是南乳味, 應該是醃得不夠耐, 淡淡的南乳味在雞翼面, 都已經很好味~
雞扒: 嬾滑, 但要慢慢用心燒~
豬扒: 味道都OK, 基本上食物應不是醃了很久, 所以只有表面有味, 幸好豬扒是不梅~
牛扒: 味道都OK, 但有些"鞋"/梅梅地.........
金沙骨: 味道似叉燒味, 幾好, 但肉好韌, 初初以為是我自己燒烤技術不好, 但原來其他朋友燒了來吃, 肉質都是好韌~
蕃薯&粟米: 朋友說都幾好, 但我太飽沒吃~
基本味道還可以, 但肉質就麻麻地............ 勝在有電視及大銀幕睇TV~
(開爐費: $30)