2018-07-31
今個Sunday做咩好,嚟個搞搞新意思😁😁入大埔搵泰藉坤嫂食泰菜🤘🏻🤘🏻坤嫂同我講大埔有間好多人的泰國餐廳“水門雞飯”,大約開了9個多月,是正宗泰式料理,叫我入鄉感受一下泰式風情🏖。坤嫂話晒係多年大埔街坊同周遊泰國,我梗相信佢嘅專業意見。我同坤嫂約1點30分去餐廳,竟然很多食客要跟其他食客搭檯,服務員問介不介意,有得食唔駛等位搭擡又有咩所謂呢~😁😁最緊要有得食。好啦~來一個水門雙拼雞飯🍚🐥,可以食到水門雞同炸雞兩種風味,哈哈~我係炸物王,真心見到炸雞唔會錯過。😉😉服務員先上醬汁同湯,之後再上主角出場水門雙拼雞🐤。試一口水門雞非常嫩滑有雞味,炸雞炸到雞皮脆卜卜,好香口好惹味,仲唔覺得乾。個湯好重胡椒味,我同坤嫂講好似胡椒豬肚湯。😂😂😂飲品方面,我飲咗凍泰式飲茶,我覺得茶味都算濃,奶味都很重,甜度都重手了少少,有馬來西亞拉茶嘅感覺。坐係我對面嘅大埔街坊竟然回應我,是喎~甜了一點,之前佢哋嘅奶茶只有茶及奶,沒有加甜的,唔知係唔係有人反映過所以加了甜。😆😆 .好多謝呢位資深嘅街坊食客幫忙解答我嘅疑問,我哋估計可能想迎合香港人口味所以加了甜,如果甜度可以再減輕一點應該會比較好d。我就食水門雙拼雞
好多謝呢位資深嘅街坊食客幫忙解答我嘅疑問,我哋估計可能想迎合香港人口味所以加了甜,如果甜度可以再減輕一點應該會比較好d。我就食水門雙拼雞飯😁😁,咁坤嫂食咗咩呢🤔🤔? 佢梗係識食啦~叫咗個海鮮冬陰公湯金邊粉配泰式咖啡🍲☕。
點解話佢識食😏😏你睇佢碗粉好豐富囉~
材料有蝦,魷魚同青口鋪滿成個碗,仲有個冬陰功湯香到呢~我坐係隔離都聞到, 金邊粉仲要索曬個湯,食到坤嫂笑晒口,話有坤家的味道😉😉,湯味十足,酸辣味剛好。嚟到點都要食埋個甜品啦~
芒果糯米飯🍽製作需時十分鐘⌚
當我哋食到一大半,甜品就整好囉~😉😉
WoW 😍😍芒果有半個仲有手掌咁大✋🏻 糯米飯熱辣辣😆😆加上椰汁及炸的粟米粒。椰汁好香, 糯米飯好煙韌,炸的粟米粒香脆,配上新鮮的芒果,簡直以為自己去咗泰國😎😎。
價錢相當合理,食物仲有質素,怪不得坤嫂話我知“水門雞飯”咁多人啦~😉😉