2018-04-05 433 瀏覽
見到新開張,便叫埋屋企人試下,開頭係好多人要排晒隊,或者係貪新鮮,但你食落就知道食物質素同價錢完全唔值!一,同深水步間水門雞店比較,差天共地,人地仲要好食同平d,同泰國原裝水門雞比,簡直係兩樣野來二,Waiter寫野落野執野,完全亂晒龍,九唔搭八,漏單錯單,我地係度食一餐飯見到晒=_='三,價錢唔平,講真你用50.60蚊,係依條街大把其他選擇,唔需要入來食水皮雞飯講完,無改善的話,相信同一鋪位好快又要易手了

講完,無改善的話,相信同一鋪位好快又要易手了
菠蘿冰
水門雞飯
烤麵包
2018-03-25
25 分鐘 (堂食)
2018-04-02 336 瀏覽
一向喜歡試新野的我,見到有新開的餐廳,當然要快快手約埋朋友仔一起去開餐啦!今次就試左位於大埔食肆臨立的地方啦,即是近太和港鐵站一帶的地方!此餐廳主打泰國水門雞飯及泰式粉麵,雖然現在還是試業中,我們也鼓起勇氣一試,心想餐廳叫做「水門雞飯」必然對它有點期望!由於是下午茶時段光顧,不是太肚餓!於是只選擇了它們的粉麵!有三種湯底選擇,再可選麵底及餸!飲品也以泰式風味為主打洛神花茶酸酸甜甜,很清新開胃,有點像山楂茶的感覺!魚旦魚片河(清湯)清湯底真是一如其名,十分清,沒有味道,需要加上辣椒粉才有味!魚旦除了彈牙外就沒有其他感覺了!附上的一片炸脆片,也是淡淡的!😑雖然餐廳是在試業中,但仍有很多地方需要改進,可能需要等一段時間才試一試有沒有改善了!

飲品也以泰式風味為主打

洛神花茶
酸酸甜甜,很清新開胃,有點像山楂茶的感覺!

魚旦魚片河(清湯)
見新開張,好似好多人入去食,試下。點知中伏。叫左一雞飯一冬薩公粉。食完碟雞飯,等左一陣碗粉仲未來。催一陣先有。味道十分普通,雞飯粉量太少。無下次。剛剛仲聽到隔離枱話梳打無氣,野食差飲品差
2018-04-01 277 瀏覽
大埔開左間食泰國水門雞嘅餐廳,經過就入去食個午餐啦。睇睇餐牌,一碟水門雞飯要$48,不過第一次點都要試下。咁新張期內飲品半價。咁我地一行三人,叫左2碟水門雞飯同一碗鴨腿湯河。另外,叫左杯泰式奶茶、泰式咖啡同埋菠蘿冰。泰式奶茶無乜味,普通。泰式咖啡都普普通通,咖啡味不太濃。菠蘿冰都不錯,甜甜地又夠凍,消暑一流。水門雞飯終於到。但飯嘅份量真係比較少。一位女士都嫌少。雞就無骨,而且都幾滑。鴨腿湯河簡直係唔值,河粉份量只係得一羹,完全係連小朋友都唔夠。個碗夠哂大,但河粉份量真係不足。
泰式奶茶無乜味,普通。

泰式咖啡都普普通通,咖啡味不太濃。

菠蘿冰都不錯,甜甜地又夠凍,消暑一流。

水門雞飯終於到。但飯嘅份量真係比較少。一位女士都嫌少。
雞就無骨,而且都幾滑。

2018-03-30 194 瀏覽
看店的名字「水門雞飯」當然首選吃雞飯。炸雞乾到似柴皮,又冇味,寧願吃KFC仲好。KFC仲煮得好過佢萬倍。海南雞完全沒有雞味,反而有一陣羶味,何解會這樣?我從來未吃過雞會有咁大陣羶味。將一隻雞直接放入滾水煮都未至於咁難食唯一好啲嘅係個飯,唔太油,都可以。但一間以雞為主的餐廳做出這樣的雞來,真的完全不能接受完全後悔試了這間餐廳。我寧願吃隔離的粥店仲好味道。隔離店雞粥的雞好味過這間餐廳好多多多多。平日很少寫食評的我,今日都忍唔住,我唔想有其他人中招

唯一好啲嘅係個飯,唔太油,都可以。

但一間以雞為主的餐廳做出這樣的雞來,真的完全不能接受

平日很少寫食評的我,今日都忍唔住,我唔想有其他人中招
2018-03-28 183 瀏覽
十年前到泰國吃過一次水門雞,畢生難忘!想不到大埔會開店,驚喜萬分,可惜這港式的海南雞,完全未能勾起我在泰國時吃的回憶,而且份量少,價錢偏貴,大家前往吃的話,別期望太高!冰冷的雞只得五、六件,沒有雞油感!
十年前到泰國吃過一次水門雞,畢生難忘!