2018-07-24 61 瀏覽
前排留意到呢度新開咗間水門雞飯,今晚我哋大埔友終於有時間去試,一入到去就覺得空間感大,用鋁枱鋁櫈都幾有泰feel。講下啲嘢食先,我哋叫咗金柚子沙律,泰式生蝦,水門雞飯,肉碎沙律,大頭蝦冬陰功湯金邊粉,象啤,泰式咖啡。金柚子沙律,一口大粒柚子飽滿而且超甜多汁,爽口大蝦加埋泰式雜沙律菜同青檸汁,so fresh!泰式生蝦,肉厚如圖,加埋特式醬料之下啖啖爽肉,開胃又滿足。.至於主角水門雞飯,油飯甘香且粒粒鮮明,雞肉方面脾位連皮爽脆,沾埋個特式汁就更鮮,油飯又易入口,所以好快就食完個飯。另一個冬陰功湯金邊粉,大頭蝦又幾大隻,味道似模似樣,辣度十足,金邊粉比河粉有個好處就係唔易散,就算傾下計,食下其他嘢之後再夾起都唔會碎。生菜包肉碎,唔會太鹹,味道啱啱好兼有辣度,包埋咁翠綠嘅生菜又係一絕,食到chok chok聲。最後講埋杯泰式咖啡,聞落啡味濃,烘焙味唔重,啡嚟講都算唔錯,而且又大杯,抵飲。象啤亦爽口夠凍!今餐個性價比都算唔錯,兩個人食咗五款泰菜,一支啤一杯啡,都係每人百幾蚊。

象啤亦爽口夠凍!