2022-12-27 453 瀏覽
今日行過灣仔經過見到呢間新開冇幾耐,有見佢啲宣傳片,見佢裝修都幾靚,又係台灣過江龍,咁就膽粗粗入去試吓。一入到去啲枱枱凳凳好逼,逼到好似放到幾多張枱就放嗰種….坐得唔舒服叫左口水雞拌麵+犇四寶細麵+紅油抄手。兩碗麵啲麵麵好淋,淋到係好似浸左幾個鐘湯既麵質!口水雞有好多蒜辣油,但神奇係一啲味都好,只係成口油🤢犇四寶麵個湯底就好苦,紅油抄手個汁都係好一般般😵仲有杯芋頭特調,真係好難飲!嗰啲芋頭好似攪拌機攪碎咁,唔係平時飲芋泥,好奇怪既口感🤮結論:難食,碗麵$40都唔值,希望大家唔好中伏😵‍💫

叫左口水雞拌麵+犇四寶細麵+紅油抄手。

結論:難食,碗麵$40都唔值,希望大家唔好中伏😵‍💫
2022-12-27
2022-12-21 361 瀏覽
朋友介紹之下,去食段純貞。我本身想叫佢個雞湯麵,但係佢話要15至20分鐘先有得食,我比較趕時間,所以就叫返個普通牛肉麵,而我選擇嘅係手工面。牛肉非常之淋,並且入味,手工麵彈牙有咬口,非常之好味。紅油抄手係朋友極力推介,但係反而有啲失望,抄手只係一半蝦肉雲吞,我唔係特別鍾意,因為我鍾意菜肉雲吞多啲。個辣味亦都唔算入味,芽菜更係冇乜味,下次嚟會再叫其他小食試吓。

牛肉非常之淋,並且入味,手工麵彈牙有咬口,非常之好味。

2022-12-17 374 瀏覽
好surprise 我個三年冇見既ex 突然WhatsApp 我。其實之前一直都想攪清楚番我地之間嘅瓜葛,拖到今時今日。小鹿亂撞 - 始終咁多年。縱然唔係第一次離合。好明顯我重未放得低。不過 ⋯我唸經過今晚⋯冇辦法再唔承認。佢約我食飯兼攪埋啲手續!途中經過呢間台灣麵。聽聞幾出名下 ,之前都好多人排隊。本身諗住搵日帶媽媽去將軍澳分店試吓,順便行下新既將藍大橋。好彩試左唔使去。唔使排隊,佢話而家夜晚食好少野,我自己又唔係食得多(雖然成日眼闊肚窄)所以兩個人叫左(一碗紅燒腱心半筋半肉細面+鹽酥雞+水果茶)一個set 再加一個小食-三星蔥油餅。咁少野都食唔晒! 超級普通既牛肉面,可能出面啲小店重有heart 😑個面太林 ,雖然牛肉係ok 既。好夠林。個個鹽酥雞反而最令我地失望,完全冇鹽酥,又過份大粒(雖然我唔肯定正中台灣鹽酥雞係咪咁) 😥杯水果茶我又expect 有新鮮生果!點解又係果啲假果汁😔omg 反而係個三星蔥油餅大家都幾滿意。我一向喜歡呢種餅食。再➕我喜愛嘅蔥😊又一間失敗嘅過江龍🤦🏻‍♀️

咁少野都食唔晒!

又一間失敗嘅過江龍🤦🏻‍♀️

紅燒腱心半筋半肉細面
鹽酥雞+三星蔥蛋捲餅
紅燒腱心半筋半肉細面
鹽酥雞+三星蔥蛋捲餅
2022-12-09 347 瀏覽
如果係灣仔想食台食,唔使試呢間, 嘢食唔好食,飲品都唔好飲,價錢又貴,食完都想喊。鹽酥雞又酸,滷肉飯都唔好食而家, 飲品冇乜味道。求吓你冇食呢間。饞,牛壹台食,仲好食過呢間If you want to try Taiwanese food, please do not try this one. Food is not delicious, drinks are bland. Please try others. Price is ridiculous for the product they are serving. Do not support such business.

2022-12-02
  • NONE  DO  NOT  EAT  HERE
2022-11-27 306 瀏覽
見到新開,咪試下..1- 食物,叫左牛筋牛腩麵,牛肉軟到爛,好難形容,覺得好似燉好左 擺左好耐那種.. 麵底揀咗手工麵,好後悔,又粗又硬,完全無入味,唔知他們起初的賣點是什麼.. 2- 環境,新裝修,高級茶餐廳吧3- 服務,連一句「歡迎光臨」都沒有的店家,收這10%服務費真的是太不應該! 自助下單,零交流,唔明點解收服務費!一碗麵,前後30分鐘,買單$97, 我就唔會再幫襯啦..
見到新開,咪試下..
2- 環境,新裝修,高級茶餐廳吧
一碗麵,前後30分鐘,買單$97, 我就唔會再幫襯啦..
2022-11-23 270 瀏覽
是日晚餐時間光顧,點選了招牌紅燒腱心及半筋半肉牛肉配手工麵,整體表現令人極度失望。首先,牛筋及手工麵炆煮時間不足,有部分牛筋未夠淋,難以咬開。手工麵比想像中大條,由於烚麵時間不足,手工麵又厚又硬,咬開中間仍見白麵粉。其次,碗內有發泡膠,懷疑洗菜不淨而留低。此菜式名為半筋半肉,但未有食到牛肉,還是腱心已代表牛肉呢?雖然湯底濃厚足味,紅燒腱部位軟熟,湯頭非常夠熱,整碗吃完熱湯仍然處於出煙狀態,然而廚房製作衛生問題及烹調時間管理失當實在難以接受。而朋友的紅湯抄手亦有未煮熟透的情況出現。

2022-11-11 494 瀏覽
听说很出名,特意去吃,等了20分钟位,汤底ok,肉也不错,相对偏贵,属于高级版牛肉面吧,汤底有香料和药材的味道,店铺自己标榜二十三香,这没吃出来,不算特别香,考虑这面基本90一碗,相对价格也不算太出众,但是还可以接受。台式餐厅必要试招牌奶茶,结果这真是太失望了,要了最少的糖,结果喝起来完全就是糖水,没有半点茶味,对不起个价格,功夫都浪费在包装上了,算是喝过所有台湾奶茶里不是点滴也是下品了。而且下单说明了奶茶是拿走喝,居然还收加一,坚离地
2022-10-30 661 瀏覽
常說台灣美食,相信人任何人都數得出好幾樣,可是在香港要再嘗到地道的台灣味,似乎就不是一件易事了。最近與絲打相約一聚,就選了一間主打台式麵食為主的餐廳。原來絲打曾經在此店的其他店子吃過,覺得店裡的菜式,不但風味地道,兼且食味不錯,所以便帶同小人一試。餐廳地方是大的,但坐位較窄,尚幸整潔乾淨。入座後,先一看餐牌,是牛肉麵的天下:放湯的、撈醬的、滷水的、蕃茄的,除此之外也只有一些餃子,以及少量前菜的選擇。小人愛吃牛筋麵,所以第一時間選了客紅燒牛筋麵。牛肉麵非常大碗,而且用料十足;湯好飲,應該沒有味精;牛筋數塊厚身,正常發揮:牛筋入口香料味濃,軟熟多汁;而麵條粗身帶立體感,掛湯度不俗,入口煙韌有咬勁。絲打的酥炸排骨麵麵條同樣是手工麵,炸豬掛脆而不乾,肉質結實有致,彈牙有嚼勁,加上鹹香的外層,我倆也愛吃香口之物。好入味又夠脆的炸嘅小食配合湯麵乃天作之合。二人意猶未盡,還點了一客手工豬肉高麗菜雞湯水餃。雞湯雞味很濃、鹹甜度亦恰到好處,味道果然不同,入口非常順滑,既美味又有益。水餃很大的一隻,裏面充滿著豬肉和椰菜,鮮甜極致。總括而言,整餐沒有一樣選錯,而且又夠台灣風味,更能一解我們的旅行癮。

Braised Beef Tendon Noodles

Rich Chicken Broth Noodles with Deep Fried Pork Chop

Handmade Pork & Cabbage Dumpling in Rich Chicken Broth
Braised Beef Tendon Noodles
  • HandmadePork&CabbageDumplinginRichChickenBroth
  • RichChickenBrothNoodleswithDeepFriedPorkChop
  • BraisedBeefTendonNoodles
  • BraisedBeefTendonNoodles
2022-10-24 533 瀏覽
有日收工和兩個同事去光顧期待已久的過江龍牛肉麵,前後叫了雞湯抄手,三星蔥煎餅,一碗牛肉麵同埋兩碗撈麵,兩杯飲料,問心牛肉麵湯底味道不錯,但不夠熱,牛肉炆得不夠腍和份量少了些,兩碗撈麵味道不錯雞絲少了些和不夠熱,份量不需多講也是少了些,真係3,4啖就食完,可能我口大啦。雞湯抄手雲吞六隻味道比較淡雞湯不夠熱,沒有驚喜,三星蔥煎餅反而味道不錯,可能是剛剛煎起夠熱,但祇有4片。至於飲品方面外賣反而中杯可以免費轉大杯,堂食就沒有這個優惠還要加一服務費,點餐是用2維碼,結賬是行出去埋單,很難相信還需要加一服務費,感覺餐廳對份量吝嗇,質素參差,希望管理層見到問題所在從而改善,我都想下次再可以光顧,真心想餐廳有進步。完~~~~
完~~~~
2022-10-22
2022-10-23 396 瀏覽
服務好差,有空位,好多人排隊都冇人理,等左差唔多十幾分鐘先安排位,期間唯一一個侍應負責埋收銀、落單外賣、拎外賣,門口一堆人排隊都冇句交代,自助落單仲要加一服務費。總之呢間分店以後唔會黎,未坐落食就已經成肚氣。
總之呢間分店以後唔會黎,未坐落食就已經成肚氣。
2022-10-10 916 瀏覽
新開張已經超多人係門口等,見到小人左只不過係冇企到去出面大街,撳飛等位要行到入去裏邊拎,我仲戇居居企喺門口等人出嚟招呼。就算拎咗飛爭三張枱我都等咗大半個鐘都未有位,忍唔住叫外賣自取返屋企食。份量比我想像中細份,但係每一款都好有自己特色嘅味道,全部都好濃味好惹味。尤其是台灣牛肉麵嘅湯汁,超好飲。因為全部都好濃味,我自己加咗羽衣甘藍落去一齊食,味道剛剛好可以平衡返冇咁油。值得一讚嘅係佢哋冇用到塑膠外賣盒,全部都係只做好環保💯

2022-10-07 675 瀏覽
利東街口開了新的段純真,之前其他店鋪沒有吃過,雖然看價格略貴還是嘗試了一下。我選了三寶麵,手工麵,湯底味道還是不錯的,我喝了很多湯,肉也軟爛入味。But,這手工面想像中應該是又寬又軟的面,誰想到,面又厚又硬,完全不入味,咬到好廢力,咬到我腮痛。我理解這個位置鋪租很貴,但是結合這個價格,還收加一。一百多的價格,咬不動的麵條,好好一餐晚飯吃飯我心情不好。這家店感覺不會光顧了。

這家店感覺不會光顧了。
三寳麵