2024-03-03 183 瀏覽
向灣仔做完嘢晏晏地是但搵咗間未收嘅餐廳,上菜都幾快。叫咗個台式滷水拼盤 ($118)套餐包埋一份燙青菜,份量不少,拼盤嘅滷水嘢都幾入味同淋,而且種類都幾多,有蛋,豆腐、牛展、筍同金錢肚,抵食。 個飯跟返台灣係俾珍珠米,幾有誠意。 配菜嘅花生略咸,個筍幾好食,而青瓜就正常。整體感覺ok,臨last order前入座都冇因為趕收工而服務/食物質素差咗,又冇趕人走,係唔錯。
向灣仔做完嘢晏晏地是但搵咗間未收嘅餐廳,上菜都幾快。

叫咗個台式滷水拼盤 ($118)

The portion for the beef tendons and shredded chicken are so generous, the soup base is extremely rich and flavourful and but favourite part is the definitely their chewy handmade noodle texture😍As someone who loves eating noodles, I care more about the noodles than the toppings and they certainly surprise me🍜🤩(btw make sure you order the thick noodles if you prefer a chewy texture in noodles!) 🐓Shredded chicken garlic flavour dry noodles and peanuts ($78)🐄Braised beef noodles with tendon and sh

🐄Braised beef noodles with tendon and shank ($88)

2023-12-29 469 瀏覽
台式肉燥飯 ($78) 正常發揮嘅肉燥飯 味道OK 調味唔夠糖心蛋好靚 煮得啱啱好 經典紅燒牛肉麵 ($86)手工麵太厚身 好似食緊麵團咁🙃但係牛𦟌同埋湯都好正 牛𦟌超腍又大塊湯味道夠濃微辣原味牛肉麵 ($82)牛肉超腍🤤 又大嚿 有三塊湯底微辣 冇得走辣但係唔會好辣細麵好食唔會太腍燉濃湯雞麵 ($88)成嚿雞髀 好嫩滑好入味🤩 細麵好好食三星蔥肉鍋餅 ($48)好酥脆又唔會太油 —𝗐𝗈𝗎𝗅𝖽 𝗋𝖾𝗏𝗂𝗌𝗂𝗍: maybe💳 𝗉𝗋𝗂𝖼𝖾 $100 𝗉𝗉 (lunch)🌟 𝗈𝗏𝖾𝗋𝖺𝗅𝗅 7/10📍 段純貞X日出茶太灣仔莊士敦道74-80號The Johnston 地下A及B號舖—
台式肉燥飯 ($78)

正常發揮嘅肉燥飯 味道OK 調味唔夠

糖心蛋好靚 煮得啱啱好

經典紅燒牛肉麵 ($86)

手工麵太厚身 好似食緊麵團咁🙃

但係牛𦟌同埋湯都好正

牛𦟌超腍又大塊

湯味道夠濃微辣

原味牛肉麵 ($82)

牛肉超腍🤤 又大嚿 有三塊

湯底微辣 冇得走辣但係唔會好辣

細麵好食唔會太腍

燉濃湯雞麵 ($88)

成嚿雞髀 好嫩滑好入味🤩 細麵好好食
三星蔥肉鍋餅 ($48)

好酥脆又唔會太油

𝗐𝗈𝗎𝗅𝖽 𝗋𝖾𝗏𝗂𝗌𝗂𝗍: maybe
💳 𝗉𝗋𝗂𝖼𝖾 $100 𝗉𝗉 (lunch)
🌟 𝗈𝗏𝖾𝗋𝖺𝗅𝗅 7/10
📍 段純貞X日出茶太

2023-12-24 275 瀏覽
我係一個豆腐控,對於豆腐花同豆花,很堅持佢哋唔係同一樣嘢!豆腐花會比較固體狀啲,而豆花就相對無咁挺身。午餐時候胃口一般,於是就要咗份台式豆花外賣,個碗有啲深😅打開蓋發現豆花俾紅豆、珍珠、芋圓、薏米、馬蹄爆爆珠覆蓋咗,豆花本身無甜味,所以佢落咗花奶去加返啲味。如果可以將花奶變成白果腐竹糖水,可能會更精彩😆食完一碗台式豆花,都有食咗一碗飯嘅飽肚感,始終佢所有材料都幾實在同真係幾飽肚,午餐想食甜嘅嘢可以不妨選擇。

2023-12-03 286 瀏覽
段純貞.😋Taste: 7/10💰Price: $$🚶‍♂️Revisit: 🙂✨Decor: ✨✨/3.燉濃湯雞麵🍗紅燒揵心半筋半肉牛肉麵🥩.今次黎段純貞灣仔分店就試左佢地既燉濃湯雞麵同埋紅燒揵心半筋半肉牛肉麵 台灣過江龍牛肉麵 原味牛肉麵湯底好正 夠香濃 牛肉煮到好稔又入味 超推介 而且燉濃雞湯麵 成隻雞髀好滿足 雞髀煮得好嫩滑 而且個湯好濃郁既雞香味 都非常推介 建議食麵既時候可以配上佢地既酸菜 會更加有層次感
段純貞
😋Taste: 7/10
💰Price: $$
🚶‍♂️Revisit: 🙂
✨Decor: ✨✨/3
燉濃湯雞麵🍗
紅燒揵心半筋半肉牛肉麵🥩
2023-11-23 225 瀏覽
秋冬季節最啱食碗熱辣辣嘅麵放工時間咁啱行過見到,聞到好香牛肉麵嘅味就入咗去平時香港嘅台式牛肉麵好少粗麵嘅選擇,估唔到呢度居然有粗麵選擇可以揀作為粗麵愛好者嘅我毫不猶豫揀咗粗麵。叫咗應該係呢度最招牌嘅三寶麵,包括牛筋、牛肚同埋腱心肉啲牛筋超粗,而且好腍加埋個藥膳湯底超級正潮州粉麵檔嘅牛肚就食得多,好耐冇食過台式嘅牛肚。舖頭用咗金錢肚唔係普通cheap cheap牛肚的確睇到用心既地方腱心不過不錯啦,都幾腍,冇攝牙罅粗麵再加上藥膳湯底簡直係最佳嘅絕配埋單嘅時候再喺隔離嗌咗杯肥仔水大滿足!
秋冬季節最啱食碗熱辣辣嘅麵

放工時間咁啱行過見到,聞到好香牛肉麵嘅味就入咗去
作為粗麵愛好者嘅我毫不猶豫揀咗粗麵。
叫咗應該係呢度最招牌嘅三寶麵,包括牛筋、牛肚同埋腱心肉
啲牛筋超粗,而且好腍
加埋個藥膳湯底超級正
的確睇到用心既地方
腱心不過不錯啦,都幾腍,冇攝牙罅

粗麵再加上藥膳湯底簡直係最佳嘅絕配
埋單嘅時候再喺隔離嗌咗杯肥仔水
大滿足!
2023-10-07 541 瀏覽
在香港的美食世界中😁,段純貞牛肉麵是一個引人注目的熱門選擇。這家餐廳以台灣風味的牛肉麵和特色奶茶而聞名,每天吸引著許多食客前來品嚐。今天,我們將深入探討這家位於銅鑼灣的餐廳,特別關注他們的招牌菜式——紅燒腱心半筋半肉牛肉麵和招牌奶茶。段純貞牛肉麵是一家專注於台灣風味的餐廳,提供各種台灣小吃和特色料理。餐廳的招牌菜式之一是紅燒腱心半筋半肉牛肉麵,今次cross over 日出茶太招牌奶茶。😁🍜紅燒腱心半筋半肉牛肉麵 $98 這道牛肉麵絕對是段純貞的明星菜式之一。牛肉切得厚實而多汁,肉質鮮嫩。特別值得一提的是湯頭,它以多種香料和調味料悉心熬製而成,散發出濃郁的牛肉🐮風味。湯底的滋味令人回味無窮,搭配著入口即化的牛肉,每一口都是一種享受。 段純貞以高品質的牛肉為招牌牛肉麵的主要原料🐮。這家餐廳不僅選用了腱心肉,還特別注重肉質的嫩度和口感。☀️牛肉在燉煮的過程中保持了其原汁原味,讓人愛不釋手。 一碗紅燒腱心半筋半肉牛肉麵的份量相當大,足夠填飽一位成年人的胃。無論您是一個食量大的食客還是想要親朋好友分享的,這道牛肉麵都能滿足您的胃口。段純貞牛肉麵的環境相當簡單,但整潔明亮。服務員通常友善而迅速,確

🍜紅燒腱心半筋半肉牛肉麵 $98
 這道牛肉麵絕對是段純貞的明星菜式之一。牛肉切得厚實而多汁,肉質鮮嫩。特別值得一提的是湯頭,它以多種香料和調味料悉心熬製而成,散發出濃郁的牛肉🐮風味。湯底的滋味令人回味無窮,搭配著入口即化的牛肉,每一口都是一種享受。 段純貞以高品質的牛肉為招牌牛肉麵的主要原料🐮。這家餐廳不僅選用了腱心肉,還特別注重肉質的嫩度和口感。☀️牛肉在燉煮的過程中保持了其原汁原味,讓人愛不釋手。 一碗紅燒腱心半筋半肉牛肉麵的份量相當大,足夠填飽一位成年人的胃。無論您是一個食量大的食客還是想要親朋好友分享的,這道牛肉麵都能滿足您的胃口。段純貞牛肉麵的環境相當簡單,但整潔明亮。服務員通常友善而迅速,確保食客的需求得到滿足,讓用餐體驗更為愉快。😄😄
⚡️ 好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘
🧀️ 約650-750kcal 卡路里/份

🥤 日出茶太招牌奶茶 $27
段純貞牛肉麵以外, 這家店今次cross over 日出茶太, 點牛肉麵, 還可以點他們的招牌奶茶實在吸引。日出茶太的招牌奶茶有著獨特的茶香,是茶葉和奶的完美結合。🍽️它的茶味醇厚,每一口都充滿著茶葉的香氣,同時也非常滑順。這種平衡讓奶茶的口感非常宜人,🍽️不會太稠也不會太淡,剛剛好甜度適中,不會過於甜膩,也不會過於淡。這使得它成為了各年齡層人士的喜愛。不僅是台灣奶茶的經典風味,也是這餐廳的招牌之一。喝一口招牌奶茶🥤,彷彿能品味到台灣的街頭小吃文化。 🥄🍴
⚡️ 好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘
🧀️ 約500-650kcal 卡路里/份
2023-09-07
  • 紅燒腱心半筋半肉牛肉麵
2023-09-08 352 瀏覽
兩個人,嗌左兩個餐同小食加飲品。牛肉牛筋都好好;手工麵有口感;藥饍雞飯普通,普通嘅意思係唔難食;小食煎葱餅普通,一般冰格嗰啲咁厚;我煎嘅會更好食,因為我會用透氣網上;啲前菜唔錯,會想買佢罐筍返去;杯飲品性價比好低,matcha latte 個奶比三花淡奶更淡,其實係凍抺茶水,收34蚊?第一次飲呢間日出茶太,好surprise 咁嘅質素會生存到?原來淨返一間。兩個人埋單三百五左右,如果唔係個牛肉麵真係唔錯,我會好嬲咁出返嚟。應該無下次,或者淨嚟食個麵就算。
兩個人,
嗌左兩個餐同小食加飲品。
牛肉牛筋都好好;
手工麵有口感;
藥饍雞飯普通,普通嘅意思係唔難食;
啲前菜唔錯,會想買佢罐筍返去;

應該無下次,或者淨嚟食個麵就算。
2023-09-08
  • 半筋半肉手工麵
2023-09-08 326 瀏覽
段純貞其實開左都一段時間,不過一直覺得係好貴所以無試過,但同事最近試過一次話唔錯,而且有套餐都好抵食,於是今日就豪一次試下。有少少失望既係之前同事包野飲$118既套餐已經消失左。所以今次係散叫,咁就少左跟餐既前菜同小食。蒜香手撕雞乾拌麵 $78雖然係出名牛肉,但係夏天我都唔係太想食湯麵,揀得既就只有乾拌麵,乾拌麵既選擇就只有雞,於是我揀左蒜香手撕雞乾拌麵,事關佢張相隻流心蛋吸引左我個麵黎到,賣相好得,同相一樣,而且超多雞絲,完全鋪滿左。撈一撈之後一食真心高質好食雞肉同左老少少既雞,有好濃既雞味,麵既口感少少煙韌好好味,配搭得好好不過食落會覺得咸左少少。至於隻蛋,本來以為係糖心,但不原來係流心,無平時既甜味,有少少香料味,都ok。另外值得一讚係個菜,張相只有一棵,但食食下會發現麵下面仲有兩棵,成件事健康左好多,絕對會再黎食!酥炸排骨麵 $78同事食左呢個酥炸排骨麵,佢話唔錯。佢俾左一小舊排骨俾我試,嘩係鹽酥雞口感既豬排,仲要係好有水準既鹽酥口感野飲分別叫左高山鳥龍奶綠 微糖招牌珍奶微糖相比之下,飲品既味道好一般,個人覺得微糖剛好,同事話都係太甜。下次可以唔洗特登叫野飲,終於明點解無左個連

蒜香手撕雞乾拌麵 $78
蒜香手撕雞乾拌麵

真心高質好食

酥炸排骨麵 $78
酥炸排骨麵

係鹽酥雞口感既豬排,仲要係好有水準既鹽酥口感

野飲分別叫左
高山鳥龍奶綠 微糖
招牌珍奶微糖

相比之下,飲品既味道好一般,個人覺得微糖剛好,同事話都係太甜。下次可以唔洗特登叫野飲,終於明點解無左個連野飲既餐

整體來講,野食真係好有水準好好味,一定會再食!野飲就算把啦。

蒜香手撕雞乾拌麵
酥炸排骨麵
段純貞X日出茶太 @duanchinzhen.hk📍灣仔莊士敦道74-80號The Johnston 地下A及B號舖.段純貞牛肉麵係台灣過江龍新竹人氣牛肉麵店,堅持台式舊式料理製作,招牌菜包括三寶麵、紅燒腱心牛肉麵、嫩五花牛肉麵等,仲有兩種麵條可選,店舖旁更係日岀茶太,提供多款台式特飲~.🐮 三寶麵 $92: 三寶包括有腱心、牛筋、牛肚,各個部位都夠軟淋,特別係牛筋夠夾彈又滑嘟嘟,令湯汁吸收到入味,再配上手工麵又寬又厚,口感好煙韌,可吸入更多湯汁~🌶 麻辣蒜味腱心半筋半肉牛肉麵 $84: 配上細麵,更易沾上濃厚醬汁~;麻辣味唔會死辣,花椒香同麻味都好出色,仲帶岀陣陣蒜香,而腱心半筋半肉口感彈牙又嫩滑,非常高質~🥟 紅油抄手 $58: 雲吞有蝦同豬肉,肉嫩鮮美,皮薄餡靚,淋上紅油醬汁,味道麻麻香香,加上芽菜、蒜蔥提味,值得一試~🍗 慢煮無骨口水雞 $84: 口水雞麻辣鮮香,雞肉嫩滑,係一道開胃嘅涼茶~❤️ 荔枝紅茶(蘆薈)$38: 荔枝紅茶濃淡得宜散發淡淡荔枝香,再加上蘆薈粒香甜爽口~💚 茉香綠茶(珍珠)$31: 茉香綠茶夠甘醇,加入珍珠,煙煙韌韌好有𡁻口~
段純貞X日出茶太 @duanchinzhen.hk
🐮 三寶麵 $92
手工麵

🌶 麻辣蒜味腱心半筋半肉牛肉麵 $84

🥟 紅油抄手 $58
紅油抄手

🍗 慢煮無骨口水雞 $84
: 口水雞麻辣鮮香,雞肉嫩滑,係一道開胃嘅涼茶~

❤️ 荔枝紅茶(蘆薈)$38
: 荔枝紅茶濃淡得宜散發淡淡荔枝香,再加上蘆薈粒香甜爽口~

💚 茉香綠茶(珍珠)$31
: 茉香綠茶夠甘醇,加入珍珠,煙煙韌韌好有𡁻口~
手工麵
紅油抄手
2023-07-28 146 瀏覽
點左紅燒半筋半牛肉幼麵88蚊,啲湯唔係一般嘅鹹,好似濃縮湯未加水一樣所以無飲湯,麵條方面,太淋,而且幼麵好索汁,所以麵都好鹹牛肉同牛筋係成碗麵比較好食嘅,夠入味同夠淋,但都係偏鹹。
所以無飲湯,麵條方面,太淋,而且幼麵好索汁,所以麵都好鹹
牛肉同牛筋係成碗麵比較好食嘅,夠入味同夠淋,但都係偏鹹。
2023-07-27
2023-07-20 108 瀏覽
越開越多既段純貞灣仔店聯乘日出茶太,將台式牛肉麵加埋台式手搖飲品,台式得黎好似有品牌保證,點知…① 套餐 麵 + 小食 + 飲品 $138揀左招牌紅燒腱心半筋半肉牛肉麵,湯底藥材味重,未必人人啱,我就覺得還好。幾件牛肉都算大件,夠腍又食到有膠質,腱心牛肉幾出色。不過個麵就出事啦,手工粗麵粗得黎好硬身,而且痴埋一齊好似未熟咁。.小食叫左鹽酥雞,5件炸雞都幾大件,熱辣辣,外層幾酥脆,但雞肉肉質不夠嫩,唔夠肉汁。.飲品選了泰式奶茶,同泰國或泰國餐廳飲爭好遠,完全唔係果回事,好淡味。.埋單加埋一盛惠$152,呢個價錢,呢個質素,性價比實在唔算高,唯一值得讚的就只有牛腱。
紅燒腱心半筋半肉牛肉麵

① 套餐 麵 + 小食 + 飲品 $138
2023-07-09 136 瀏覽
特然想食台灣麵,就會去「段紀貞」我中意叫「三寶麵」+招牌珍奶, 🥢「三寶麵」湯又濃肉又冧,手工麵好煙韌, 2:00後黎又無咩人,坐得舒服😋🥢炸豬扒ok la, 當小食, 份量多,抵食😋珍奶🧋唔太甜,我再加大, 飽飽😆

🥢炸豬扒ok la, 當小食, 份量多,抵食😋

珍奶🧋唔太甜,我再加大, 飽飽😆

2023-07-07
  • 三寶麵
  • 招牌珍奶
有冇朋友同小編一樣都鐘意食牛肉麵呢? 不用特地飛到台灣,也可以品嚐到台灣屏東地道的牛肉麵! 這次來到灣仔分店,原來呢間分店仲有得飲台灣過江龍手搖飲品 -日出茶太,今次試左幾款野食味道同樣有驚喜! 慢煮無骨口水雞餐廳亦有多款台式小食供應,慢煮無骨雞肉質嫩滑,面頭鋪上辣椒醬,食落香口惹味😛犇牛四寶麵有選擇困難症所以決定一次試均四款牛既部位,包括牛腱、牛筋、牛肚及嫩五花,小編最愛牛筋口感爽嫩,牛肚同樣有咬口,值得一讚佢地個手工麵好Q彈,吸了湯汁很美味麻辣蒜味腱心半筋半肉牛肉麵湯底多了種麻辣味好香口,半筋半肉筋肉比例適中,呢個配左細麵亦另有風味百香果QQ茶底香濃,百香果酸酸甜甜好開胃,下面仲有椰果及珍珠,口感更佳草莓歐雷食倒草莓果肉,沙冰夏天飲番杯透心涼

犇牛四寶麵

百香果QQ

草莓歐雷
食倒草莓果肉,沙冰夏天飲番杯透心涼

2023-06-03 109 瀏覽
早幾日去演藝學院睇舞台劇,順道食埋呢間喺其他分店都食咗幾次嘅台灣牛肉麵,灣仔分店仲有埋多款台式茶飲兩杯飲分別係百香果QQ及草莓歐雷,前者好百香果清新香甜帶微酸,而茶底都夠香,夏天似特別舒服涼快,而另一款草莓就好夠士多啤梨味,入面仲有果肉㗎先來一款小食係慢煮無骨口水雞,經慢煮過嘅無骨雞特別夠滑夠嫩,而且口水醬汁調特香辣惹味,好鍾意呢款台式小食嚟到緊係要食牛肉麵啦,麻辣蒜味腱心半筋半肉牛肉麵,本身湯底香濃帶辣,仲有陣陣蒜香,而半筋半肉特別好食,麵質都夠爽口彈牙另一款犇牛四寶麵,啱哂貪心鍾意食牛肉嘅人,入面有哂牛筋、牛腱、牛肚同埋五花肉,每款肉口感不同,特別鍾意食牛腱嫩腍帶肉香,仲有爽口一啲嘅牛肚