2023-06-16 161 瀏覽
#搞串個pantry突然好想食#台灣 嘢😂,又咁啱行行吓街見到有一間專食#牛肉麵 嘅台灣餐廳😜,咁就入去試吓啦。呢間餐廳分別係#銅鑼灣 、灣仔、將軍澳、荃灣、旺角都有分店㗎🤩!今次就嗌左🔴紅燒腱心半筋半肉牛肉麵、🔵嫩五花牛肉麵、🟢屏東家鄉炸雞扒。一個跟小食、嘢飲嘅set就$138,另一個只跟嘢飲嘅set就$108。紅燒腱心半筋半肉牛肉麵🌟🌟🌟一上菜,成碗嘅份量非常多💥,肉眼望落有五大嚿牛肉。每一嚿牛腱心肉、牛筋,牛肉煮到好入味🤤,食落口都非常腍、非常嫩!!而湯底飲落有好濃嘅藥材味同埋牛骨味,同時帶有少少辣🌶️,口感好豐富。嫩五花牛肉麵🌟呢碗就相對比較普通啦😗,湯底同紅燒嘅一樣。啲五花牛肉望落仲係粉嫩,但係食落口就普通,偏向有少少柴,不過份量就好多🥳。屏東家鄉炸雞扒🌟🌟🌟🌟將一塊炸雞扒切開大約4至5嚿,雞扒外面炸到好脆🔥,而內裡keep到仲係juicy,唔會好乾,而且肉質好嫩!!非常推薦大家試下呢個炸扒!!
#搞串個pantry

紅燒腱心半筋半肉牛肉麵🌟🌟🌟

嫩五花牛肉麵🌟

屏東家鄉炸雞扒🌟🌟🌟🌟
2023-04-20
  • 紅燒腱心半筋半肉牛肉麵
今次搵食去到銅鑼灣🤤「段純貞」介紹一下先~一九四五年的思鄉情 從四川到竹塹 用一只碗盛載穿越萬里路的思鄉情獨門二十三香四川二十三香等藥材 口感香沉醇厚麵條在麥粉與湯頭間取得 完美的平衡 共譜多重的層次感受湯頭湯頭以牛油搭配花椒等多種辛香料炒製後,再加上牛骨熬煮8小時,湯頭香氣厚實,微辣麻香帶著馥郁辛香層次。牛肉花紋狀的油脂分布均勻、口感軟Q肉香醇厚以小火燉滷2小時的牛腱,肉質軟爛、入口即化;此外,還有整塊滑Q帶膠質牛筋可以老火鍋腱心半筋半肉牛肉麵🍜(麻辣)少奶點左手工麵❤️其實比較中意粗身麵吸湯麵正d,但因為佢無…一黎一系好幼、一系好粗…就只好揀粗麵🫣🫣肉都唔再講啦, 詳細可睇上面湯頭揀左麻辣味👻本身麵驚驚地會好辣Ps 職員話會好辣但黎到一飲😳好大中藥材味+辣好正🤤🤤🤤唔會太辣唔洗驚變徐子珊咀真系好味!但麵好可惜!🥹因為佢太粗同厚,我仲食到有d未熟晒🥲有麵粉味…湯又吸唔到…好似有漢堡無薯條感覺…🥹😭但個湯堅好飲!🪙價錢: $94🤩味道: 3.9/5燉濃湯雞麵🍜(細麵)介紹:以雞架與全雞大火熬製6至8小時,搭配燉至軟爛的雞腿,每一口都飽含濃郁香醇的雞隻精華湯真系好濃厚!好好味!如果可以有麻
今次搵食去到銅鑼灣🤤
「段純貞」介紹一下先~
一九四五年的思鄉情

麵條
在麥粉與湯頭間取得 完美的平衡 共譜多重的層次感受

湯頭

牛肉
花紋狀的油脂分布均勻、口感軟Q肉香醇厚

火鍋腱心半筋半肉牛肉麵🍜(麻辣)
肉都唔再講啦, 詳細可睇上面
湯頭揀左麻辣味👻本身麵驚驚地會好辣
Ps 職員話會好辣
但黎到一飲😳好大中藥材味+辣
好正🤤🤤🤤唔會太辣唔洗驚變徐子珊咀
真系好味!但麵好可惜!🥹
因為佢太粗同厚,我仲食到有d未熟晒🥲
🪙價錢: $94
🤩味道: 3.9/5

燉濃湯雞麵🍜(細麵)
介紹:
湯真系好濃厚!好好味!如果可以有麻辣味仲正!啖啖雞汁濃郁系口到爆出黎!
再加埋幼麵吸曬湯汁真系一碗湯都唔夠食🙈
肉做到骨肉分離!真系超正🥰🥰❤️
🪙價錢: $88
🤩味道: 4.8/5

環境:
室內座位多, 冷氣好夠!唔會熱
算唔多人唔洗等位🫶🏻
職員系有禮貌同回應🫶🏻
一入坐已經有水
Ps 提提需要+1服務費啊~

🔴🟠🟡🟢🔵🟣⚪️⚫️
服務:4.7/5
環境:4.7/5
返食:4.1/5
價錢:4.1/5
🔴🟠🟡🟢🔵🟣⚪️⚫️

👷🏻‍♀️利申:本網只代表個人感受與想法不代表全部🫡
(本台暫試運當中, 全人手營運, 多多包涵)

🪙今次全自費👷🏻‍♀️跟店員下單

📍段純貞牛肉麵 (Tower 535)
銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B01號舖
🚈(銅鑼灣站D4出口行2分鐘)

🧁每一個Follow & Like都係運作動力🔥
🥹🥹唔好吝嗇撳個like同埋follow啦!

#hkfoodie #深圳美食 #香港美食 #平價美食 #foodiehk #hongkongfoodie #hongkong #90s #couplehk #hkfoodie #假日好去處 #拍拖好去處 #銅鑼灣美食 #紅燒牛肉麵 #台式美食
2023-06-12 126 瀏覽
銅鑼灣這店已經食過好多次,每次都冇失望👍🏻👍🏻今晚3個人,同樣地叫左「老火鍋腱心半筋半肉牛肉麵」,湯底好濃,牛肉炆得好入味,夠哂林,$94 有咁多牛肉,每塊都好大塊,其他店可能$70,但牛肉份量一半都冇,所以好抵食,手工麵,吸晒湯的味道,好好味。我又貪心叫佢比多啲酸菜同蔥,員工冇托手踭,服務態度非常好。小食叫左:鍋貼:依然好好味三星蔥肉鍋餅:上碟時依然熱,趁熱食好好味鹽酥雞:簡直去咗夜市咁,雞肉好大件飲品方面:全部都好正常值得久不久再食😋😋
銅鑼灣這店已經食過好多次,每次都冇失望👍🏻👍🏻

小食叫左:
鍋貼:依然好好味
三星蔥肉鍋餅:上碟時依然熱,趁熱食好好味
鹽酥雞:簡直去咗夜市咁,雞肉好大件

飲品方面:全部都好正常

值得久不久再食😋😋
  • 新鮮豚肉鍋貼
  • 鹽酥雞
  • 珍珠奶茶
到了夏天,台灣天氣又濕又熱就算不用特地飛到台灣,也可以品嚐到台灣屏東地道的牛肉麵位於銅鑼灣世貿中心旁邊的Tower 535全幢大廈有不少飲食樓層,尤其是地庫裏的【段純貞牛肉麵】是我最近的飯堂午市餐單$100多一點點 就可以吃到台灣麵配飲品套餐畢竟普通一杯手搖茶都已經要$30-40 這樣的標價實在公道店內位置寬敞 也有不少卡位店員的服務快速準確 晚市6:30到達後,下單後10分鐘內便已經呈上了小吃和一碗麵 服務非常快速,不用餓着肚子等 店家也會常常和不同的品牌合作推出期間限定餐單,值得留意𓈒𓏸𓐍 ꙳ 𓎩𓌉𓇋 ‎𓏸 犇牛四寶麵(牛腱,牛筋,牛肚,嫩五花)用牛大骨熬煮湯底 加上用上四川獨門23種香辛料 和台灣在地的傳統眷村手藝製成了味道豐富,而且回甘的湯底牛筋和牛肚煮得非常入味,而且入口即化牛筋和牛腱的膠質吃起來非常滿足五花有濃郁的牛味加上休眠非常吸湯入味,吃完也不會口渴非常推薦꙳ 𓎩𓌉𓇋 ‎𓏸 蒜香手撕雞乾拌麵意外地也非常入味,而且吃不膩喜歡用了熟蒜而非生蒜吃起來有蒜香,但不會口臭蒜香不會過重 沒有掩蓋手撕雞的雞香還有花生碎和黃芽白 吃起來多了一重口感加上糖心滷蛋 非常入味新鮮爽脆的小棠菜
到了夏天,台灣天氣又濕又熱
就算不用特地飛到台灣,也可以品嚐到台灣屏東地道的牛肉麵
位於銅鑼灣世貿中心旁邊的Tower 535
全幢大廈有不少飲食樓層,
尤其是地庫裏的【段純貞牛肉麵】是我最近的飯堂
午市餐單$100多一點點 就可以吃到台灣麵配飲品套餐
畢竟普通一杯手搖茶都已經要$30-40
這樣的標價實在公道

店內位置寬敞 也有不少卡位
店員的服務快速準確
服務非常快速,不用餓着肚子等
店家也會常常和不同的品牌合作推出期間限定餐單,值得留意

𓈒𓏸𓐍

꙳ 𓎩𓌉𓇋 ‎𓏸 犇牛四寶麵(牛腱,牛筋,牛肚,嫩五花)
用牛大骨熬煮湯底
加上用上四川獨門23種香辛料 和台灣在地的傳統眷村手藝
製成了味道豐富,而且回甘的湯底
牛筋和牛肚煮得非常入味,而且入口即化
牛筋和牛腱的膠質吃起來非常滿足
五花有濃郁的牛味
加上休眠非常吸湯入味,吃完也不會口渴
非常推薦
犇牛四寶麵

꙳ 𓎩𓌉𓇋 ‎𓏸 蒜香手撕雞乾拌麵
意外地也非常入味,而且吃不膩
喜歡用了熟蒜而非生蒜
吃起來有蒜香,但不會口臭
蒜香不會過重 沒有掩蓋手撕雞的雞香

可以選擇少甜和少冰 更加健康之餘
珍珠也非常煙靭 茶底香濃 值得一試

𐀑 𓈒𓏸 愛玉蜂蜜西檸特飲
愛玉和檸檬的經典配搭
加上蜂蜜,竟然不會過甜
看起來非常清新解渴
2023-05-22
  • 蒜香手撕雞乾拌麵
段純貞牛肉麵係一個嚟自台灣嘅過江龍品牌,創辦人為咗紀念佢嘅祖母段純貞而創立。佢哋嘅麻辣牛肉麵係非常出名,經過焦桐參與編製嘅《臺灣牛肉麵評鑑》,榮獲「五顆星牛肉麵」嘅殊榮,足以見得佢哋嘅牛肉麵嘅質量有幾好。如果你去到段純貞牛肉麵,我會推介佢哋嘅麻辣牛肉麵。上枱之後,你會望見個湯底顏色夠深,呢個係因為段純貞牛肉麵用咗23種唔同嘅中藥材、天然牛脂、老薑、八角、紅蘿蔔、白蘿蔔等熬製而成。味道香濃之餘,又有複雜嘅味道,真係令人回味無窮。如果你鍾意辣嘢,咁麻辣牛肉麵就一定係你嘅首選。除咗湯底好味之外,牛肉亦係麻辣牛肉麵嘅一大特色。佢哋嘅牛肉燉得好諗,夠晒入味,而且當中帶少少筋位,增加口感。而且,段純貞牛肉麵嘅麻辣牛肉麵加埋酸菜,更加畫龍點睛,增添牛肉麵無咁單調,令味道更加豐富有層次。酸菜嘅酸味可以中和啲辣味,加強啲肉味。佢哋嘅酸菜係用古法醃製,醃製嘅時間同比例都經過調整,味道唔會太酸或太甜,而且酸菜有啲爽脆嘅口感,更加增加啲食物嘅層次感。總括來講,段純貞牛肉麵係一個非常出色嘅品牌,首推佢哋嘅麻辣牛肉麵,感受下佢哋嘅湯底同牛肉嘅風味,同時都可以根據自己嘅口味添加唔同嘅配料,增加啲變化。

2023-05-07
2023-05-10 229 瀏覽
唔使去台灣都可以食到嘅正宗台灣牛肉麵,網上睇呢間牛肉麵好多人讚正宗又好食。朋友又想試。食台式全餐,包台式小吃、一碗牛肉麵,一杯珍奶。叫咗半筋半牛牛肉麵,小食就揀咗鹽酥雞,招牌珍珠奶茶。睇住餐牌已經流晒口水,雖然午餐時段,但落完單已經好快送餐。大大塊牛內,食落好軟腍,牛肉好入味,肉完全唔會柴,好好味,湯底好濃稠,連湯帶麵食,入囗濃稠黏口,特別滋口。小食鹽酥雞大大舊,大約有5,6舊,分量十足,鹽酥雞食落口感一般,炸粉太多,雞肉比較乾身,比較失色。招牌珍珠奶茶茶味唔太突出,珍珠甜度剛剛好,無太大驚喜。整體牛肉麵最出色,保持水準,而店員有禮貌,耐心介紹牛肉麵,一定會再食,推薦。
2023-05-01 267 瀏覽
想試呢間牛肉麵好耐,因為好多年冇得飛去台灣食牛肉麵,非常掛住嗰種味道。香港好食嘅台灣牛肉麵更加十隻手指數得哂,所以見呢度門面乾淨,價錢又合理,仲見到有盒裝嘅牛肉麵賣,叮番熱或煮番熱個湯就得,餐廳咁嘅設計都算有heart去做生意,俾客人拎番屋企食。三寶(牛肚牛筋牛肉)麵,湯好味,啲麵係手工麵嚟,亦好彈牙,好特別。牛肉非常好食。燉蕃茄腱心半筋半肉麵,個湯好好飲。養生無骨紅棗黃酒雞滷水拼盤,好味。呢個菜炒得好好食。

燉蕃茄腱心半筋半肉麵,個湯好好飲。

養生無骨紅棗黃酒雞

滷水拼盤,好味。

呢個菜炒得好好食。

2023-04-28
台灣過江龍牛肉麵✨菜式同外觀都唔馬虎.▪️燉濃湯雞麵 ($108)(麵食+飲品)有手工麵同幼麵揀 揀左手工麵手工麵好厚好寬身 但又好吸到湯汁有大大塊雞扒同雞髀🍗唔會整到好鞋身 大塊到食唔晒!湯底好濃雞湯味 又唔油~配上大量蔥同有菜 食落好健康😋▪️蒜香手撕雞乾拌麵 ($108)(麵食+飲品)濃濃嘅蒜香味 落左麻油同花生 好香口配上溏心蛋 成個麵唔會太乾又唔單調▪️嫩五花牛肉麵($138)(麵食+小食+飲品)微少嘅辣 都幾多牛肉片肉質唔算好滑~▪️新鮮豚肉鍋貼(5件)大大件嘅鍋貼 入面有豬肉同包菜碎肉質鮮嫩多汁 唔會好乾 十分推介✨▪️鹽酥雞雞肉唔算滑 但麵唔會好厚雞都好大件🐥▪️凍珍珠奶茶本身已經係微甜嘅奶茶所以再叫少甜應該會無糖🤣珍珠有咬口 煮得唔錯飲到少少茶味 不過不失.✍🏻整體:中意食台灣菜嘅朋友要黎試呢間~環境整潔 亦係傾計好地方
台灣過江龍牛肉麵✨
菜式同外觀都唔馬虎
▪️燉濃湯雞麵 ($108)(麵食+飲品)
有手工麵同幼麵揀 揀左手工麵
手工麵好厚好寬身 但又好吸到湯汁
有大大塊雞扒同雞髀🍗唔會整到好鞋身
大塊到食唔晒!
湯底好濃雞湯味 又唔油~
配上大量蔥同有菜 食落好健康😋

▪️蒜香手撕雞乾拌麵 ($108)(麵食+飲品)
濃濃嘅蒜香味 落左麻油同花生 好香口
配上溏心蛋 成個麵唔會太乾又唔單調

▪️嫩五花牛肉麵($138)(麵食+小食+飲品)
微少嘅辣 都幾多牛肉片
肉質唔算好滑~

▪️新鮮豚肉鍋貼(5件)
大大件嘅鍋貼 入面有豬肉同包菜碎

所以再叫少甜應該會無糖🤣
珍珠有咬口 煮得唔錯
飲到少少茶味 不過不失

✍🏻整體:
中意食台灣菜嘅朋友要黎試呢間~
環境整潔 亦係傾計好地方
2023-03-28 253 瀏覽
有多間分店的台灣牛肉麵,湯底所用的牛油採自新鮮肥牛炸出自製純天然油脂,加入香蔥、薑、蒜、豆瓣與四川廿三種中藥材,慢火拌炒8至9小時後加入牛骨高湯中熬煮,以優質湯底取勝,麵底更有「手工麵」及「細麵」選擇,整間店的裝修給人一種傳統而光鮮感覺,來吃一碗暖暖的牛肉麵的確是一個不錯的選擇。___老火鍋腱心半筋半肉牛肉麵 HKD 94麻辣湯底香氣十足,不會過份油膩,同時不會過辣,每一口都喝得出陣陣香料香味,欣賞。這一個湯底選擇了細麵,它更能沾上湯汁,吃上口味道更香濃,建議大家吃麻辣湯底選細麵!牛筋炆得軟淋,不錯!牛肉肉味香,口感剛好,不錯。喜歡吃辣但吃不了太辣的朋友,一定要試!三寶麵(腱心、牛肚、牛筋) HKD 94欣賞湯底清甜而不膩,相比麻辣湯底,這一個湯底更能喝出香料的味道,不會過咸能夠喝出湯底的原材料味道,相比其他台灣店的牛肉麵,這一間的湯底真心可以多喝幾口湯水而不膩口。這一個選擇了手工麵,它相對地厚身,吃上口感覺像吃麵團子,很特別的口感體驗。牛肚不錯,欣賞。台式香筍 HKD 28香筍爽口,味道不會過咸,不是味精調製的味道,微微香辣,喜歡吃筍的人一定會喜歡。——評價:❤️ 湯底有誠意➕ 中價位

___

❤️ 湯底有誠意
➕ 中價位台灣麵
👍🏻 慰勞自己的好選擇

推介指數:❤️❤️❤️
(五個心心為滿分)
___

地址:銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B01號舖
2022-12-18
2023-03-26 219 瀏覽
招牌菜「牛肉麵」😍牛肉湯底清甜,帶有少少藥材同牛骨味,牛肉片鮮嫩多汁,配埋彈牙嘅手工麵😋😋😋餐廳嘅裝修以木係為主,呈現出古色古香嘅風格,令人感覺溫馨舒適!值得一試👀
2023-03-23 167 瀏覽
午餐set lunch 好抵食,牛肉牛筋入味好林,幼麵好滑,湯濃,味道一流👍🏻👍🏻餃子🥟汁多好味,蔥油餅脆口,麻辣鸭血豆腐冬粉辣味啱啱好,鹽酥雞好味,红油炒手一般!唯一不足係薏米檸蜜水無熱飲。午市套餐$138好抵食,小食portion似正常size,有驚喜😁
2023-03-23
  • 鹽酥雞
2023-02-17 277 瀏覽
星期四晚嘅銅鑼灣無假日咁多人,呢間段純貞牛肉麵座落喺Tower 535地庫B1層,佢個入口相當隱秘,一唔小心行錯就會上咗同一棟大廈嘅寫字樓。之前喺灣仔同旺角東都有食過段純貞牛肉麵,今次係第一次嚟試銅鑼灣分店,感覺相當唔錯。首先,環境新淨、闊落,我地一行二人約7:10pm入座,被安排坐喺餐廳最入面嘅四人卡座,每張枱之間嘅距離充足,非常適合朋友小聚。侍應生嘅服務亦有禮、貼心,整體觀感良好。食物方面,我揀咗紅燒鍵心半筋半肉牛肉麵,套餐價$108(另收加一),包一杯指定飲品,我選擇咗珍奶。麵身可以揀細麵或者手工麵,由於前兩次喺其他分店食到嘅手工麵口感相當唔錯,所以我決定繼續encor手工麵。手工麵一如既往十分煙韌,配上濃湯同肉質細嫩嘅鍵心牛肉,味道甚佳;不過,美中不足係麵嘅份量略少,呢一點喺其他分店都係一樣;另外,珍珠奶茶頗為遜色,絲毫無茶味同奶味,加上珍珠口感偏削,故不建議揀珍奶。總括而言,段純貞牛肉麵最出色嘅一定係佢嘅牛肉手工麵,飲品則可有可無;建議大家嚟食嘅時候可以淨嗌麵食唔要飲品。

紅燒鍵心半筋半肉牛肉麵
2023-02-16
紅燒鍵心半筋半肉牛肉麵
2023-02-16 197 瀏覽
呢間台灣過江龍餐廳終於喺香港開左啦😍果然味道幾正宗麻辣鴨血冬粉 $98超多舊鴨血豆腐😍寬粉吸哂d 辣湯,超正青花椒香手撕雞乾拌麵 $78超香~花椒味,仲有埋流心蛋鹽酥雞 $48好酥脆香口
2023-02-15 188 瀏覽
同月事一齊食lunch, 叫阻個lunch set ,麵+小食$118~我叫阻碗原味牛肉麵,碗麵有三大舊牛肉,牛肉都算淋既,另外揀阻手工麵,麵條粗身好煙un,但係個湯底我就唔係好接受到,太重藥材味,所以我都食唔晒,食阻幾啖就唔想食~小食我揀阻鹽酥雞,鹽酥雞偏大件炸皮香脆,雞肉juice,小食就唔錯~
嗌咗一碗四寶麵,係餐牌上嘅本店必食之一。湯嘅味道還 okay,唔算好食,又未到難食,但係個牛肉同埋手工麵嘅份量就令人失望,性價比有些低。食完埋單個陣先見到張單寫住繁忙時段用餐時間係四十五分鐘,咁又係,呢個份量唔需要用咁耐就可以食完。
2023-02-05