段純貞牛肉麵係一個嚟自台灣嘅過江龍品牌,創辦人為咗紀念佢嘅祖母段純貞而創立。佢哋嘅麻辣牛肉麵係非常出名,經過焦桐參與編製嘅《臺灣牛肉麵評鑑》,榮獲「五顆星牛肉麵」嘅殊榮,足以見得佢哋嘅牛肉麵嘅質量有幾好。如果你去到段純貞牛肉麵,我會推介佢哋嘅麻辣牛肉麵。上枱之後,你會望見個湯底顏色夠深,呢個係因為段純貞牛肉麵用咗23種唔同嘅中藥材、天然牛脂、老薑、八角、紅蘿蔔、白蘿蔔等熬製而成。味道香濃之餘,又有複雜嘅味道,真係令人回味無窮。如果你鍾意辣嘢,咁麻辣牛肉麵就一定係你嘅首選。除咗湯底好味之外,牛肉亦係麻辣牛肉麵嘅一大特色。佢哋嘅牛肉燉得好諗,夠晒入味,而且當中帶少少筋位,增加口感。而且,段純貞牛肉麵嘅麻辣牛肉麵加埋酸菜,更加畫龍點睛,增添牛肉麵無咁單調,令味道更加豐富有層次。酸菜嘅酸味可以中和啲辣味,加強啲肉味。佢哋嘅酸菜係用古法醃製,醃製嘅時間同比例都經過調整,味道唔會太酸或太甜,而且酸菜有啲爽脆嘅口感,更加增加啲食物嘅層次感。總括來講,段純貞牛肉麵係一個非常出色嘅品牌,首推佢哋嘅麻辣牛肉麵,感受下佢哋嘅湯底同牛肉嘅風味,同時都可以根據自己嘅口味添加唔同嘅配料,增加啲變化。

2023-05-07