2023-02-17 277 瀏覽
星期四晚嘅銅鑼灣無假日咁多人,呢間段純貞牛肉麵座落喺Tower 535地庫B1層,佢個入口相當隱秘,一唔小心行錯就會上咗同一棟大廈嘅寫字樓。之前喺灣仔同旺角東都有食過段純貞牛肉麵,今次係第一次嚟試銅鑼灣分店,感覺相當唔錯。首先,環境新淨、闊落,我地一行二人約7:10pm入座,被安排坐喺餐廳最入面嘅四人卡座,每張枱之間嘅距離充足,非常適合朋友小聚。侍應生嘅服務亦有禮、貼心,整體觀感良好。食物方面,我揀咗紅燒鍵心半筋半肉牛肉麵,套餐價$108(另收加一),包一杯指定飲品,我選擇咗珍奶。麵身可以揀細麵或者手工麵,由於前兩次喺其他分店食到嘅手工麵口感相當唔錯,所以我決定繼續encor手工麵。手工麵一如既往十分煙韌,配上濃湯同肉質細嫩嘅鍵心牛肉,味道甚佳;不過,美中不足係麵嘅份量略少,呢一點喺其他分店都係一樣;另外,珍珠奶茶頗為遜色,絲毫無茶味同奶味,加上珍珠口感偏削,故不建議揀珍奶。總括而言,段純貞牛肉麵最出色嘅一定係佢嘅牛肉手工麵,飲品則可有可無;建議大家嚟食嘅時候可以淨嗌麵食唔要飲品。

紅燒鍵心半筋半肉牛肉麵
2023-02-16