2018-07-31 83 瀏覽
由生煎皇后打理既麵館終於有時間去食同大家share啦😇💁🏽‍♀️五色水餃 HKD48每日限量招牌即叫即包既五色水餃,由於即叫即包既美食都係需要等一下🤤上枱既時間顏色幾sharp就好似七色小籠包咁🙆🏽‍♀️綠色素菜味,橙色蝦肉芝士餡,白色係原味,黃色係冬菇絲木耳絲同荀絲仲有黑色既黑松露😇每種味道都幾有層次,橙色幾惹味,可能係港豬比較鐘意蝦蝦蝦多d😂Overall都算係幾抵食架,野食份量都幾夠🤗枱上面既辣菜脯都幾香好味道👍🏿加入湯面入面真係好惹味🤤
由生煎皇后打理既麵館終於有時間去食同大家share啦😇
五色水餃

💁🏽‍♀️五色水餃 HKD48

五色水餃
2018-07-31 1077 瀏覽
放假到深水埗鴨寮街,看看睇下有什麼需要。肚餓了,走到在電腦中心附近,找下午茶。看來很久沒到這區,居然開了此店,好奇之下走進去試試。才進入,就見到這個甜蜜的廣告標題,感覺不錯。裝條以純白色為主,有種簡潔漂亮之感,地面則黑色花紋,又另類特別感覺。我有點餓,所以要了一客湯麵、小食及飲品。先送上凍黑糖珍珠奶茶,茶色較深,黑糖在杯的底部,需要些技巧才可以令黑糖溶化。入口黑糖獨特的香味很濃郁,茶味也很香,珍珠粒粒大小剛好,容易咀嚼。招牌皇后湯麵,藍色的碗,頗特別的用色,用料非常很豐富:花膠、豬軟骨、蓮藕、冬菇、秋葵及木耳。見大大塊的花膠及豬軟骨,已經令人很想吃。湯底厚而不濃,估計是雞湯,最為特別有胡椒的味道,很香的胡椒湯,這點很意外,麵非常配合湯的味道,花膠很有咬感,並不硬不難咀嚼,軟硬度就有如海參一樣,煮得很入味,非常可口,豬軟骨軟綿綿,濃而不鹹,蓮藕煮得很容易咀嚼,味道如稍淡的豬軟骨,其他配料也煮得非常可口,配合胡椒湯的味道,非常突出。喜愛炸饅頭的口感,要一客炸小饅頭配榛子醬。細細粒的小饅頭,一口一粒,炸得剛好,外皮脆內不太熱,配榛子醬較香,還是喜愛配練奶的味道。深水埗一帶美食之多,要吸引眾人
放假到深水埗鴨寮街,看看睇下有什麼需要。

肚餓了,走到在電腦中心附近,找下午茶。

看來很久沒到這區,居然開了此店,好奇之下走進去試試。

才進入,就見到這個甜蜜的廣告標題,感覺不錯。

我有點餓,所以要了一客湯麵、小食及飲品。

炸小饅頭配榛子醬

深水埗一帶美食之多,要吸引眾人口味,要與眾不同,這店難得有自己特色的味道,相信可以吸引不少在這區活動的食客。
2018-07-30 45 瀏覽
晚飯時間一個人找吃的深水埗會是一個不錯的選擇一整條福榮街都食肆林立平民化又經濟。慢慢走向街頭方向時看到這家白色卻顯眼的「麵館」裡面坐著不少食客那就試試吧。《糯米釀雞翼(2件) $28》沒預期中飽滿而且有點乾味道帶辣都算入味看到這款只推出了兩天的新品就試試吧《重量級花膠扒讚岐烏冬 $48》介紹中寫有濃湯底、花膠扒、讚岐烏冬、東菇、面筋和生菜。原來這麵亦是帶微辣對於不好辣的我實在有點為難。湯底是濃,但味精令味道過咸烏冬煙韌彈牙,但都是成品吧。花膠扒是由花膠碎打成塊的扒口感都不錯爽口彈牙膠質滿滿。選配任何飲品減價$6點了杯《佛羅裡達州混合水果茶 $26》(熱飲)夠大杯不用加添。
晚飯時間一個人找吃的
深水埗會是一個不錯的選擇
一整條福榮街都食肆林立
平民化又經濟。

慢慢走向街頭方向時看到這家白色卻顯眼的「麵館」

裡面坐著不少食客

味道帶辣都算入味

看到這款只推出了兩天的新品
就試試吧
《重量級花膠扒讚岐烏冬 $48》
介紹中寫有濃湯底、花膠扒、讚岐烏冬、東菇、面筋和生菜。

原來這麵亦是帶微辣
對於不好辣的我實在有點為難。
湯底是濃,但味精令味道過咸
烏冬煙韌彈牙,但都是成品吧。
花膠扒是由花膠碎打成塊的扒
口感都不錯
爽口彈牙
膠質滿滿。

選配任何飲品減價$6
2018-07-29
2018-07-30 48 瀏覽
本來想到深水埗的福榮街吃豬潤麵但原來店子一早就關門了唯有下次請早。發現兩店舖之間開了一間白色兼透明度高的「麵館」又是藝人開的餐廳價錢不貴於是一試《雞絲粉皮 $28》青瓜絲比雞絲多粉皮好多都沒有拆散還是黏著一起變成厚厚的雖然粉皮加上麻醬是絕配但厚厚的口感還是會扣分吧《招牌五色水餃 $48》白色:原味豬肉橙色:蝦肉芝士黑色:黑松露豬肉黃色:三絲豬肉綠色:小棠菜豬肉如果不看介紹實在分不出味道但還是會分得出每款都有不同味道只是跟介紹的有落差所以不看介紹的話就沒有期望的味道感覺會好些而且餃皮有點厚實可以做更好。《有機洋甘菊花茶 $26》清清的點杯花茶實不錯。

本來想到深水埗的福榮街吃豬潤麵
但原來店子一早就關門了
唯有下次請早。

發現兩店舖之間開了一間白色兼透明度高的「麵館」

又是藝人開的餐廳

感覺會好些
而且餃皮有點厚實
可以做更好。

《有機洋甘菊花茶 $26》
清清的點杯花茶實不錯。
2018-07-29
2018-07-29 46 瀏覽
今日朋友帶我去深水埗福榮街買玩具,行過生煎皇后麵館,記得係明星江若琳做生招牌,見到門口個午餐餐牌又幾抵食,就決定入去食個午餐😜一坐低就見到好大張招牌海報我揀咗午餐既紅燒牛肉麵,牛肉超淋,麵質比一般上海麵幼身,但又有口感,確實好味。加$12可配多個小食,我選咗雞絲粉皮,超香麻醬味炸小饅頭配榛子醬$35,一口饅頭炸得好香,外脆內軟,再配埋練奶同榛子醬,簡直係小朋友至愛😍一場黎到,要叫埋招牌菜~~招牌五色水餃$48,五款不同涵料制作,色彩繽紛,非常吸睛,味道特別👍🏻套餐配罐裝可樂唔使加錢架👏🏻👏🏻

一坐低就見到好大張招牌海報

加$12可配多個小食,我選咗雞絲粉皮,超香麻醬味

套餐配罐裝可樂唔使加錢架👏🏻👏🏻
2018-07-26 44 瀏覽
呢間生煎皇后麵館,當時睇ig未開張已經被瘋狂洗版,作為江若琳fans真係等唔切終於有機會踏足偶像既舖頭,淨係個門口已經好吸引,滿滿的少女心出晒黎一入門口就見到偶像一張好大既相介紹下d野食啦呢個招牌五色水餃,店員推薦話必食,果然冇失望,有黑色,黃色,白色,綠色同黃色,分別係原味豬肉餡,蝦肉芝士餡,黑松露豬肉餡,素菜小棠菜冬菇粒餡,冬菇絲木耳絲荀絲粒餡,咬落去好多汁,d汁好鮮甜,同埋顏色好靚,最啱影相呢個胡麻花生醬素鮑魚絲冷麵又係好正!個麵好爽同埋係凍既,花生醬同麻醬一d都唔膩!整體都好good呀!

一入門口就見到偶像一張好大既相

介紹下d野食啦

呢個胡麻花生醬素鮑魚絲冷麵又係好正!
個麵好爽同埋係凍既,花生醬同麻醬一d都唔膩!

整體都好good呀!
2018-07-26 46 瀏覽
黎緊去旅行,去深水埗搜羅下旅行用品,餓既時候,醒起呢頭開左間明星主理麵店,最愛食麵既我,就黎搏一搏,幸好過左高峰期,都唔洗點排隊。好有少女味既一間麵店,唔睇餐牌會以為呢度係間cafe,播住四葉草時代既音樂,舒服到放下手機好好享受用餐。 小小店勁多選擇,選擇多到我選餐都選左15分鐘,樣樣都想食樣樣都想試,但都係自己一個食唔到好多,就叫左招牌皇后湯麵,陳醋雲耳,胚芽低糖豆漿,呢餐我飽到夜晚都唔係好食得落。 湯麵真係大愛,我覺得以後一個月至少要去食一次,料好足,好入味, 兩件蓮藕、兩條秋葵,三件大花膠,三條香橙豬軟骨,一個冬菇同雲耳,全部配料都煮得好入味,花膠雖好厚身但煮得好淋,特別一讚豬軟骨,好入味,食到澳門豬肉乾果種蜜汁甜甜酸酸味,個味較得好好。 麵底好彈牙,成個配搭真係好match。 好難得本小姐飲晒成個湯,聽落佢地話個湯係熬左十幾個鐘既,難怪咁正。真係相當吸引。 雲耳都整得好入味,好開胃,如果無點可能我會食唔晒個麵,最後配埋個豆漿,覺得自自己好健康。真心欣賞以為只有明星效應點知係勁有實力。同時好欣賞店員間好有一家人既感覺,令我聽著佢地閒聊,好有家既感覺,食到甜甜幸福味,舒服到唔捨得走

麵底好彈牙,成個配搭真係好match。

同時好欣賞店員間好有一家人既感覺,令我聽著佢地閒聊,好有家既感覺,食到甜甜幸福味,舒服到唔捨得走既店
2018-07-24
  • 招牌皇后湯麵
2018-07-25 62 瀏覽
今日放假,同幾個朋友去深水埗黃金商場買野,晏晝諗緊食乜之際,見到近餐廳門口有一幅好大既「江若琳」Graphics ,再望一望,原來係佢開既正宗生煎皇后麵館,聞名不如見面,所以即刻入去試吓我選擇左麻辣口水雞飯,再小食追加鹽酥炸雞粒,都唔算貴,最緊要係啲嘢要好食另外,我哋仲買咗一啲小食招牌五色水餃,都幾特別,五款唔同味道,味道唔錯招牌鍋貼-一入口,外脆內軟熱辣辣,加埋蛋黃醬好好食,價錢又唔算貴,$29/4隻追加小食-$18鹽酥炸雞粒,又係好脆,入面雞肉嫩口,YUMMY 口水雞非常入味,如果麻辣再辣d仲好,加埋少少菜甫送飯,一流黑糖珍珠奶茶,茶味夠濃,珍珠煙靱,唔錯整體來講,小食都有水準,坐得舒服, 可以再encore
另外,我哋仲買咗一啲小食
招牌五色水餃,都幾特別,五款唔同味道,味道唔錯
口水雞非常入味,如果麻辣再辣d仲好,加埋少少菜甫送飯,一流
黑糖珍珠奶茶,茶味夠濃,珍珠煙靱,唔錯

整體來講,小食都有水準,坐得舒服, 可以再encore
2018-07-25
  • 鹽酥炸雞粒
  • 招牌鍋貼
2018-07-25 46 瀏覽
朋友因爲支持江若琳,一早就bookmark了這間餐廳!今天經過不用排隊便進去~柚子芥末粉皮 $28小小的一碟前菜,成為了美好的開端雖然份量不是很多,但味道與配搭十分天衣無縫,它少了普遍麻醬雞絲粉皮裡麻醬的膩,多了柚子的清新與芥末帶給食客的刺激。爽滑的粉皮被柚子的甜味和芥末的辣味所包裹著,每一啖都使人份外醒神,吃完後口裏仍殘留著淡淡柚子香,令人回味無窮。雜錦海鮮芝士汁拌麵 $48芝士汁份量很多,足以覆蓋麵底,味道很像龍蝦伊麵,配料亦足夠。招牌炸鍋貼(4件) $28鍋貼皮炸得脆脆的,皮不會太厚,與餡料的比例很好,滿意!

柚子芥末粉皮 $28

小小的一碟前菜,成為了美好的開端

雜錦海鮮芝士汁拌麵 $48

招牌炸鍋貼(4件) $28
鍋貼皮炸得脆脆的,皮不會太厚,與餡料的比例很好,滿意!
2018-07-24 62 瀏覽
上海生煎包呢個名大家一啲都唔陌生而今次竟然發現深水埗開咗一間皇后麵館仲要係江若琳開 就去試吓佢嘅特製湯底啦第一個要介紹當然係招牌皇后湯麵啦湯清甜又濃 仲有花膠冬菇係上面麵條亦都好林好好味完全冇伏!之後就到五色水餃叫得五色水餃當然係五隻顏色五隻唔同嘅餡料係入邊啦水餃裏面完全足料 一試難忘!真係會再去呢間明星開嘅麵館
上海生煎包呢個名大家一啲都唔陌生

水餃裏面完全足料

一試難忘!
真係會再去呢間明星開嘅麵館
2018-07-23 95 瀏覽
今天到深水埗逛逛街看看電子產品, 下午時間 想吃一個 簡單的下午茶,便來到這間由演藝名人開設的小店,品嚐一下他們的招牌五色水餃。招牌五色水餃 $48五色水餃分別是橙色、黑色、白色、綠色及黃色。白色是原味豬肉餡;橙色水餃是蝦肉芝士餡;黑色是黑松露豬肉餡;綠色是素菜、小棠菜及冬菇粒餡;黃色是冬菇絲、木耳絲及筍絲餡。整體味道是各有特色,新鮮怡人。招牌炸鍋貼 $29炸鍋貼呈現金黃色的,外皮鬆脆可口,外脆內嫩, 味道香濃。火焰芝士吉列豬扒 $35金黃色的 吉列豬扒 上 鋪蓋了 燒燶的芝士, 端上時香味搶鼻而來。外層爽脆, 內裏肉汁 恰當而不乾淨淨的。黑糖珍珠低糖豆漿 $$$22低糖豆漿豆味濃郁而清淡,但黑糖珍珠帶有淡淡的咖啡味,蠻特別的。總體而言,是物超所值的。
招牌五色水餃 $48
招牌炸鍋貼 $29
炸鍋貼呈現金黃色的,外皮鬆脆可口,外脆內嫩, 味道香濃。
火焰芝士吉列豬扒
火焰芝士吉列豬扒 $35
黑糖珍珠低糖豆漿
黑糖珍珠低糖豆漿 $$$22

總體而言,是物超所值的。
下午茶
火焰芝士吉列豬扒
黑糖珍珠低糖豆漿
2018-07-19 78 瀏覽
聽講係江若琳開既,睇鋪名有錯覺以為同生煎包皇一樣都會有生煎包食點知原來冇 有冇啲失望鋪頭冇話主打上海野食 台式中式都有個日星期五 八點左右去都唔洗等位一入到去環境幾舒服 好光 好闊落當晚叫左:1)川味擔擔麵($40)2)山東手撕雞拌麵($52)3)炸小饅頭 ($35)4)鹽酥雞粒($28)川味擔擔麵($40): 個湯唔太濃有啲稀 花生醬味岩想食擔擔麵又怕heavy得制既朋友但我就比較鍾意重口味啲 所以我唔太岩我但不得不提麵既質地煮得岩岩好 有咬口同埋佢每枱都有樽 菜脯 加落個擔擔麵好味好多!!山東手撕雞拌麵($52):份量如果大食少少既人恐怕都唔會夠味道幾開胃 唔會太膩炸小饅頭配榛子醬($35):新鮮炸出黎既饅頭仔配煉奶同榛子醬點都唔會失望一口饅頭岩岩好鹽酥雞粒($28)又係新鮮炸出黎  啲雞粒唔會太乾佢另外仲有啲海苔 好好味脆脆地
點知原來冇 有冇啲失望
鋪頭冇話主打上海野食 台式中式都有

個日星期五 八點左右去都唔洗等位
一入到去環境幾舒服 好光 好闊落

當晚叫左:
1)川味擔擔麵($40)
2)山東手撕雞拌麵($52)
3)炸小饅頭 ($35)
4)鹽酥雞粒($28)

川味擔擔麵($40): 個湯唔太濃有啲稀 花生醬味
岩想食擔擔麵又怕heavy得制既朋友
但我就比較鍾意重口味啲 所以我唔太岩我
但不得不提麵既質地煮得岩岩好 有咬口
同埋佢每枱都有樽 菜脯 加落個擔擔麵好味好多!!
川味擔擔麵

炸小饅頭配榛子醬($35):
新鮮炸出黎既饅頭仔配煉奶同榛子醬點都唔會失望
一口饅頭岩岩好
炸小饅頭配榛子醬

鹽酥雞粒($28)
又係新鮮炸出黎  啲雞粒唔會太乾
佢另外仲有啲海苔 好好味脆脆地
鹽酥雞粒
2018-06-22
川味擔擔麵
山東手撕雞拌麵
鹽酥雞粒
2018-07-18 149 瀏覽
其實本人並不喜歡光顧明星開的餐廳,因為總有一種「得個名」的偏見,今晚在深水埗本來想吃豬潤麵,但見到這間正宗上海生煎皇后麵館門口的餐牌上有口水雞,就突然被挑起食辣的癮。餐牌選擇多,不同種類的麵、飯、小食都有,價錢絕對是經濟實惠,沒有因為是明星餐廳而開天殺價。招牌炸鍋貼先上枱的是招牌炸鍋貼,雖然是用油炸,但是鍋貼的表面卻不油膩,酥脆鍋貼包著椰菜豬肉比例剛好的餡料,味道鮮香。麻辣蟲草花以麻辣涼拌方式製作一般養生清淡的蟲草花,先在感官上加了分,一吃味道麻辣鮮香,加上金菇及青瓜,令口感層次提升一個檔次。招牌皇后拉麵招牌菜配料甚多,先舉勺淺嚐湯底,入口是與想像截然不同的濃郁溫和,一定用大量的骨頭經過很長時間熬出來的,花膠沒有多餘的調味,但是卻與湯底十分搭配,香豬豬軟骨酸酸甜甜的為拉麵帶來另一種風味。麻辣口水雞拌麵口水雞甜中帶辣,辣中帶香,香中帶麻,整體香料層次豐富,調味重點在於花椒的麻,雞肉肉質嫩滑,麵條口感筋道醇厚,頗有嚼勁,水準之作。

2018-07-18
2018-07-15 67 瀏覽
近年深水埗區小店被雜誌瘋狂追捧,可能因為咁生煎包王子選擇係度開店。開店一星期都無乜興趣入去,直到有一個星期六下午,訓到黃朝百晏落街搵食,街上人頭湧湧,除咗區外人,更加多嘅係賓賓印傭同埋自由行...被人撞到無哂心情之下,又唔想食隔離維記(男友要keep fit),眼前呢間麵館...... 聽聞係過氣名人oscar 開店,應該有至穩陣嘅生煎包掛? 好,見無乜人,唔洗等位,就入去試。結果......非常失望!!!生煎包呢???? 將個餐牌反轉再反轉,都係無嘅! 咁,咁就嗌餃子啦! 哇! 上枱嘅時候已經知道唔對路,長條形嘅,餃子??? 生煎包??你肯定呢碟唔係春卷??? 先食一囗,居然硬過石頭! 結果忍唔到要放得立即影張相,一定要post 上openrice share下。睇相都見到餃子皮乾到無水 仲要配沙律醬... 正宗上海食法???仲有碗麵,無記錯應該係魯水豬頸肉上海麵。雖則本人好耐無食過紅腸,之但係我如果要食下欄野,或魚蛋豬皮紅腸,我會過對面食文記車仔麵囉。呢個又係正宗上海食法??? 呢餐不知所謂嘅lunch... 盛惠2XX (如果無記錯)

結果......

非常失望!!!

呢餐不知所謂嘅lunch... 盛惠2XX (如果無記錯)
2018-05-05
2018-07-13 45 瀏覽
之前係網上一直都有見到呢間店,原因莫過於係明星店,加上同生煎皇係姐妹店,所以一於試下有咩特別啦!餐廳招牌好搶眼,係深水埗一個屬於平民區的地方,加上全店以白色為主,所以好簡潔又好光猛晚市時間滿座,要係門口等下位先,不過即使係企係門口都唔會好悶,因為可以睇到貼係窗嘅食物,同時亦可以睇到餐廳裡面的營運,順便望下通常大家食乜話明係皇后,相信一定有皇上的真傳吧,來一個招牌炸鍋貼(4件)。最怕食鍋貼係好油又無內餡,又或者完全唔脆,真係唔知食乜。而且食炸鍋貼就是要夠熱,所以呢度嘅炸鍋貼都係即點即炸的餡料非常豐富,而且都非常新鮮,大口哎落去見到有肉有菜,好豐富又味道。而且炸過的油可能被菜吸左,所以即使是炸都唔會有成口油的味道主食方面就點了麻辣口水雞拌麵。份量非常足,而且麻辣醬都非常香,所以好岩中意食辣嘅朋友!除左有麻辣醬,仲有辣椒仔同香蔥,所以都好夠味。而麵底都非常足,如果自問細食,可以考慮兩個人一碟平時食口水雞,最怕就係雞完全無麻辣的味道,要靠好多麻辣油來沾味,真係好失望!不過呢度就唔同啦,呢度係好入味,而且雞肉又唔會好老,加上拌完之後都好夠味,所以好正呀!而拌麵方面,最怕就係油膩而不入味,不過呢度

而拌麵方面,最怕就係油膩而不入味,不過呢度就唔會好油啦,而且軟硬度適中,所以食落都容易入口,唔會太難消化