2023-07-12 341 瀏覽
正九,原來有好多間見到正九一於一試再試1食再食!今次叫咗醉雞米粉!想講呢隻米粉真係唔係間間餐廳都有!係用心製作嘅餐廳先會入因為成本真係高但個質量係好好多嘅米粉!鍾意食米粉嘅人一定知道!醉雞米粉!雞有雞味,酒味淡香,剛剛好!肉質嫩!係讚!伴侶叫馳名崩沙腩河粉所以話出名係有原因!牛肉鮮味濃!無得彈!真係唔係誇張!而係呢間粉麵舖真係好值得推介,搵搵吓原來觀塘都有分店經開觀塘一定去食好食一定讚非常滿足的一天
正九,原來有好多間
見到正九一於一試再試1食再食!

今次叫咗醉雞米粉!
想講呢隻米粉真係唔係間間餐廳都有!
係用心製作嘅餐廳先會入
因為成本真係高
但個質量係好好多嘅米粉!
鍾意食米粉嘅人一定知道!

醉雞米粉!雞有雞味,酒味淡香,剛剛好!
肉質嫩!係讚!

伴侶叫馳名崩沙腩河粉
所以話出名係有原因!
牛肉鮮味濃!無得彈!

經開觀塘一定去食
好食一定讚

非常滿足的一天
2023-07-08
2023-07-08 244 瀏覽
從觀塘開到現在四家店, 正九算不算是成功, 我覺得算是, 畢竟在這段飲食業的寒冬, 要突圍而出, 就是要在便宜和水準中, 作一個好的平衡. 它的清湯腩湯頭當然沒有八寳的印象深刻, 味道就是簡單直接的清甜牛骨湯頭, 沒有過鹹或過甜, 當然沒有味精的涸喉, 作為清湯腩河的湯底恰如其分, 河粉較一般的幼身, 比較黏的幸好沒有糊化, 夾起來單獨的夠挺身. 將普通牛腩加錢換相坑腩, 牛味豐富, 肉嫩而中間的脂位夠軟溶, 份量正常但如果每塊可以再大一點, 而非呈條狀就吃得更爽.牛肉羮也是正九的著名小食, 湯頭比清湯腩濃味少少, 牛肉肉碎呈不規則形狀, 就像以前吃的生菜魚肉, 肉味夠而口感偏實, 吃不到其他的填充物, 也算是貨真價實, 加上薑絲和紅醋, 味道層次更為豐富.Ching Quo Beef Brisket is originally operated at Kwun Tong and established 3 branches for year that is quite a miracle in HK F&B industry. The soup of beef brisket is

Ching Quo Beef Brisket is originally operated at Kwun Tong and established 3 branches for year that is quite a miracle in HK F&B industry. The soup of beef brisket is fresh and sweet while the texture of beef brisket is not bad. Pricing is ok but the portion can be more. Another famous dish is miced beef soup that is nice with vinegar and ginger.
2023-07-02 280 瀏覽
🍜店名:正九清汤腩 ⌚️10:00-23:45Tips:点牛腩一定要➕💰8HKD升级崩沙腩🥩,🌟崩沙腩(肥肉相见,软糯鲜香!如图我点的就是)坑腩(瘦肉多一些,会有一些牛筋)爽楠(肉连筋膜,更有嚼劲)▪️地址:他家有很多分店,我去的是正九清湯腩 (佐敦)店,🔹佐敦佐敦道26D號餘慶大廈地下A-C號舖🍲菜品:1⃣️清汤牛腩饭(升级崩沙腩) 💰68HKD好吃好吃!太好吃😋,就是之前去吃过牛腩,两家对比,我只能说崩沙腩赢了✌️太好吃!是我会带朋友🧑‍🤝‍🧑去吃的店铺!2⃣️牛炸酱面 💰50HKD酱的味道非常浓郁,非常的鲜美,因为是细面(正常白面)很好吃能充分沾到酱汁,里面还有花生米🥜,黄瓜🥒特别惊艳3⃣️炸排骨 💰33HKD这个炸排骨不是内地那种排骨,是炸猪扒,黄金炸猪扒,外表酥脆,肉质也很好👍👤个人感悟:好吃,推荐。不要忘记要崩沙腩!还会去吃的,真的很很很好吃😋诚我不欺
🍜店名:正九清汤腩 ⌚️10:00-23:45
🍲菜品:
1⃣️清汤牛腩饭(升级崩沙腩) 💰68HKD
2⃣️牛炸酱面 💰50HKD
3⃣️炸排骨 💰33HKD

2023-06-30 151 瀏覽
幾大碗幾好食好大浸五香牛肉味腩肉好滑好好食湯底都唔錯,又唔會話超級需要事後飲水上菜速度都幾快 唔駛等好耐平均每碗麵都係50蚊左右唔算太貴下次試下其他牛雜😚😚😚😚😚
幾大碗幾好食
好大浸五香牛肉味
腩肉好滑好好食
湯底都唔錯,又唔會話超級需要事後飲水
上菜速度都幾快 唔駛等好耐
平均每碗麵都係50蚊左右
唔算太貴
下次試下其他牛雜

😚😚😚😚😚
2023-06-27 144 瀏覽
脆卜卜既魚皮食起上黎都幾脆同厚實,點d湯食碗湯仲會有d魚皮既香味。2個人食,份量都好多,好夠食。酒味醉雞轉雞髀,酒味唔會太重,雞髀都幾滑,一個人食岩岩好紫菜三寶丸 (魚旦 墨丸 牛丸) 米粉 另加蘿蔔 。個米粉好彈牙,口感非常好! 3款丸我自己最中意魚旦同墨丸。前者爽口彈牙,後者就口感好札實。而且配上清甜既蘿蔔,食起上黎都冇渣,都好岩我胃口!牛筋河 + 紫菜,中意食牛既都可以一試~ 牛腩脂肪精華同香味,同行友人都表示好味~最後緊係唔小得叫碟菜! 先叫得上完滿~

酒味醉雞轉雞髀,酒味唔會太重,雞髀都幾滑,一個人食岩岩好

最後緊係唔小得叫碟菜! 先叫得上完滿~
2023-06-26
2023-06-25 115 瀏覽
📍 正九清湯腩 (佐敦)佐敦佐敦道26D號餘慶大廈地下A-C號舖正九清湯腩一直到係我最愛,一諗唔到食乜就食佢都,快靚正😋😋👉崩沙腩河💰$58😋😋😋😋.6/5崩沙腩肉同脂肪分佈很均勻滑而不肥膩!我至愛,好味💓💓👉醉雞💰50😋😋😋😋.2/5好少食醉雞係熱嘅,呢度嘅醉雞係熱既但無阻佢既嫩滑,酒味好香濃好好食。☺️☺️👉通菜💰$19😋😋😋😋/5配上腐乳,份量都唔小。👉麻辣白肉💰33😋😋😋😋.3/5豬肉切薄片刀功唔錯,香濃麻辣味,份量都太少,幾入味同比平時更夠辣,肉嘅側邊仲有少少軟骨,有特色!好食好食😋😋回頭: yesYesyes!!!絕對食幾多次都覺得咁好食,💓💓 ,崩沙腩肉必食!#kermit食在佐敦
📍 正九清湯腩 (佐敦)
佐敦佐敦道26D號餘慶大廈地下A-C號舖

正九清湯腩一直到係我最愛,一諗唔到食乜就食佢都,快靚正😋😋

👉崩沙腩河
💰$58
😋😋😋😋.6/5
崩沙腩肉同脂肪分佈很均勻滑而不肥膩!我至愛,好味💓💓

👉醉雞
💰50
😋😋😋😋.2/5

👉通菜
💰$19
😋😋😋😋/5
配上腐乳,份量都唔小。

👉麻辣白肉
💰33
😋😋😋😋.3/5

#kermit食在佐敦
2023-06-22 147 瀏覽
午市食晏,去咗附近嘅正九清湯腩,位置就係佐敦地鐵站A出口斜對面,遠處已經見得到。店舖環境舒適。餐牌選擇多,粉、麵、飯、小食都有叫咗份 [ 炸雞翼飯 $50 ] 巨型炸雞翼,4隻大大隻,炸得香脆乙脹卜卜,外脆內軟,咬落肉質嫩滑又多汁,熱辣辣好味道,配埋碗大白飯,另外跟餐加 [ 凍奶茶 $8 ] 另外叫咗份 [ 紫菜三寶丸河 $ ] 河粉轉米線,包括有爽滑魚蛋、鮮味彈牙墨丸、牛丸,另外加 [ 雲吞 $8 ] 雲吞係菜肉,內餡滿滿,個皮又滑又薄;米線份量多,清湯湯底正,跟餐加特飲 [ 檸賓 $8 ] 熱辣辣嘅天氣飲就夠解渴小食就叫咗超大份嘅 [ 炸魚皮 $20 ] 每塊咬落去都脆卜卜,浸落湯食又得,唔浸都一樣咁好食正九清湯腩佐敦佐敦道26D號餘慶大廈地下A-C號舖

正九清湯腩
2023-06-22
2023-06-15 122 瀏覽
今日趕住去佐敦開會,但又未食飯,求其入了間粉麵舖,點知食物有驚喜。有名叫正九清湯腩,點可以唔食牛腩,牛腩都有幾款,崩沙腩、坑腩及爽腩,各有特色。清湯爽腩米拼墨丸:爽腩是筋肉位,筋位爽口,帶少許肉,所以肉質嫩腍,想食有咬口既部份一定選爽腩,米粉是用新竹米粉,所以爽口不易浸腍,湯底清甜有肉香。清湯牛三寶麵拼雲吞:雲吞是菜肉餡,牛三寶包括牛肚、牛腩及牛筋,牛筋不會炆至入口溶化,不過都夠腍,膠質豐富,牛腩帶點肥膏,肉質嫩腍不鞋口。最後還加了個腩汁蘿蔔,蘿蔔完全無渣,入口鬆化又甜。

最後還加了個腩汁蘿蔔,蘿蔔完全無渣,入口鬆化又甜。
2023-06-14 107 瀏覽
平時牛腩牛雜麵就食得多,但清湯腩就比較少食,今日試咗呢間係佐敦既清湯腩,舖頭光猛清潔,主食大約50-70蚊,價錢都算貼地👍🏻👍🏻晚飯時間都幾多人清湯牛腩飯平時清湯牛腩粉麵就食得多,今日就試下飯係咩味道,原來又唔錯Wo👍🏻首先個湯好清甜,有牛肉嘅香味同蔬果嘅甜味,牛腩夠淋亦香牛肉味,份量都唔少,有7-8舊牛腩,3舊蘿蔔,清湯配白飯有湯飯嘅感覺牛腩擔擔麵擔擔面湯底有少少花生香味同微微辣,麵嘅軟硬度控制得幾好,牛腩就同清湯腩既差唔多,都係好香牛肉味,份量亦唔少紅油抄手水餃皮好煙韌,餡料夠味,帶點香蔥同辣油,味道更有層次,24蚊有7-8隻水餃真心抵食👍🏻凍檸樂呢度嘅特飲跟餐加$8就有,天氣咁熱梗係飲凍檸樂,仲可以配無糖可樂,啱晒我呢啲咁鍾意食野既人🤣🤣

清湯牛腩飯

牛腩擔擔麵

紅油抄手

凍檸樂
2023-06-13 91 瀏覽
湯底清甜牛味濃,肉嫩又香, 牛肚同牛筋好夠火喉, 小食完炸雞翼都出色, 皮脆肉嫩, 仲有好多人嗌嘅口水雞 二想唔到咁好食,又辣又香, 唔係好多油嗰種我鍾意,同另一間分店味五一樣,推薦!
2023-06-11 79 瀏覽
正九清湯腩 (佐敦) 地址 : 佐敦佐敦道26D號餘慶大廈地下A-C號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐食物推介:崩沙腩幼麵加雲吞 凍檸蜜等候時間:0分鐘崩沙腩幼麵加雲吞 $58+$8凍檸蜜(跟餐)+$8今日經過佐敦碧正九清湯腩店舖,二話不說就入去食番個崩沙腩雲吞麵!第一次嚇正九清湯腩是在油麻地分店,今次是第二次吃正九清湯腩,佐敦分行環境闊落,坐得舒適。服務員親切友善,耐心回答我的問題👍👍👍店舖非常睇體貼,只要點餐的時候,和店員說聲,更可以選擇牛腩可以選擇肥瘦或者半肥瘦這店的崩沙腩特別稔香軟陣,油脂比例適中,濕潤有汁唔乾柴。面底軟硬適中,爽口不淋。湯底一飲就知道是用長時間熬製而成。這裏的凍檸密很好飲,所以再encore!😍😍😍
正九清湯腩 (佐敦)
地址 : 佐敦佐敦道26D號餘慶大廈地下A-C號舖
食物推介:崩沙腩幼麵加雲吞 凍檸蜜
等候時間:0分鐘

崩沙腩幼麵加雲吞 $58+$8
凍檸蜜(跟餐)+$8

服務員親切友善,耐心回答我的問題👍👍👍

這店的崩沙腩特別稔香軟陣,油脂比例適中,濕潤有汁唔乾柴。

面底軟硬適中,爽口不淋。
湯底一飲就知道是用長時間熬製而成。

這裏的凍檸密很好飲,所以再encore!😍😍😍
正九清湯腩👻一向都鍾意食港式麵佐敦行行下經過就入咗去食牛腩麵更加係我既favourite見佢都有唔少分店下次可以再食其他分店😌.🔅牛坑腩撈麵 HKD 70牛腩+$8就可以升級崩沙腩/坑腩/爽腩今次揀咗坑腩肥瘦適中啱啱好一大條坑腩切片配撈麵真係好吸引另配一碗湯可以濕下個口🥰🔅正九牛肉羮米線 HKD 50佢地既牛肉羹睇相就吸引咗我牛肉羹好滑又幾有牛味份量都唔少清清地非常好🔅熱菜蜜 跟餐+HKD 8🔅熱阿華田 跟餐+HKD 8.整體黎講:靚牛坑腩 簡單好味😚.🎈 正九清湯腩 (佐敦)佐敦佐敦道26D號餘慶大廈地下A-C號舖
正九清湯腩👻

🔅熱菜蜜 跟餐+HKD 8
🔅熱阿華田 跟餐+HKD 8
整體黎講:
靚牛坑腩 簡單好味😚
🎈 正九清湯腩 (佐敦)
2023-05-26 131 瀏覽
💙 正九清湯腩📍 佐敦佐敦道26D號餘慶大廈地下A-C號舖------------------------------1️⃣ 清湯崩沙腩河粉 $60推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻崩沙腩大大件 牛味香濃😍湯清 不會搶了牛腩和河粉的味道 2️⃣ 清湯牛腩米粉 $52推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻有崩沙腩的強烈對比 普通牛腩肉質較乾和柴 價錢不是差很遠 強烈建議食崩沙腩😂------------------------------是次外賣分湯 整體份量十分大 味道不錯 而且抵食😍下午茶還附上飲品 可惜因售罄 未能試爽腩和坑腩 希望下次有機會試到😆總評味道:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:/服務:⭐️⭐️⭐️
💙 正九清湯腩

環境:/
服務:⭐️⭐️⭐️
外賣自取
2023-05-21 153 瀏覽
清湯腩成日食,正九之前油麻地果間舖都去過2次,頗有好感。今日落佐敦見到開左喺佐敦道就黎食個飯,點知食到一肚氣⋯首先係落錯單,叫咖哩坑腩飯,落左清湯腩,叫佢重新做過之際,拎左碗咖哩汁黎就算。隔離枱碗麵叫走青又冇幫人走到⋯ 味道方面就真係令人燥既主因⋯碗清湯腩只係少少暖暖地、得蘿蔔係正常食嘢既溫度,啲牛腩全部都唔熱(燒味飯咁既感覺)。刀功就仲勁,一大一細,大舊果啲又勁鞋⋯ 好似食湯渣⋯個咖哩汁仲要冇乜味,有啲黃色甜甜地就算。食埋呢次真係冇下次,一肚氣

味道方面就真係令人燥既主因⋯
個咖哩汁仲要冇乜味,有啲黃色甜甜地就算。

食埋呢次真係冇下次,一肚氣
2023-05-19 113 瀏覽
超鍾意食牛腩嘅我,今日經朋友介紹,就特登黎到佐敦試吓呢間好出名嘅清湯腩🤤個個都讚不絕口👍🏻⭐️清湯牛腩河🐮,牛腩質地忟得好好,味道非常入味,肉質都整得好林,入口完全吾會覺得乾爭爭,湯底亦都好清甜,吾會話覺得太咸,令人食完有一種好口渴嘅感覺🤤⭐️魚片麵🍜魚片既質地彈牙爽口,份量亦都好多,非常底食👍🏻⭐️炸魚皮,咬落去脆卜卜,點湯食又得,吾點湯食亦得,兩種食法各有風味😝配埋一杯凍檸茶🍋簡直係爽歪歪🤓

⭐️魚片麵🍜魚片既質地彈牙爽口,份量亦都好多,非常底食👍🏻

配埋一杯凍檸茶🍋簡直係爽歪歪🤓
清湯牛腩麵