2022-08-12 204 瀏覽
今次去左食鐵板燒餐廳位置比較隱世但食物質素就相當高睇住師傅煮表現鐵板餐真係另有一番風味呀仲要有8折好抵食‼️🔸沙葛沙律食落好爽口,帶點柚子味,食落好清新😋🔸十八層海膽杯呢道菜係今晚主角之一,淨係個賣相都已經滿分,海膽杯係用咗18款食材製作而成,相當之豐富。其中海膽好鮮甜,帆立貝好嫩滑,牡丹蝦爽肉質實正彈牙,再配埋其他食材撈埋嚟食就仲正,鮮味十足😍🔸活龍蝦呢隻新鮮嘅龍蝦喺烹調前會成隻呈現喺食客面前,真係好大隻🤩龍蝦會有兩種食法,一種就係用芝士焗,另一種就係用返龍蝦頭嘅膏去炒,前者就食到龍蝦鮮嫩彈牙嘅肉質,後者就食到龍蝦原汁原味嘅蝦味,兩樣都好好味🤤🔸蟶子皇今日嘅時令海鮮係蟶子皇,師傅用芝士牛油去炒,真係香味十足,蟶子亦好好肉,口感彈牙,食到LamLam脷👅🔸鐵板鰻魚燒鰻魚就食得多,鐵板鰻魚就第一次食,估唔到係咁正,鰻魚皮燒得好脆,鰻魚肉就好嫩滑,食落口感好豐富😆🔸野菜拼盤一共有5款野菜,包括南瓜、茄子、蓮藕、甜薯同粟米仔,每樣都燒得好香,其中南瓜就最出色,甜甜哋好好味🤣🔸A5威士忌和牛厚燒睇住師傅燒時都已流哂口水,食落 廿完全無失望,和牛食落好juicy,牛味好濃,師傅用咗海膽豉油去烹調,
今次去左食鐵板燒
餐廳位置比較隱世
但食物質素就相當高
睇住師傅煮表現鐵板餐
真係另有一番風味呀
仲要有8折好抵食‼️

🔸沙葛沙律
食落好爽口,帶點柚子味,食落好清新😋

🔸十八層海膽杯

🔸活龍蝦

🔸蟶子皇

🔸鐵板鰻魚

🔸野菜拼盤

🔸A5威士忌和牛厚燒
睇住師傅燒時都已流哂口水,食落 廿完全無失望,和牛食落好juicy,牛味好濃,師傅用咗海膽豉油去烹調,非常特別😆

🔸蘭王蛋炒飯
呢款就係今餐嘅創作時令主食,炒飯炒到粒粒分明,配埋蔥花食勁香。蘭王蛋出名蛋味香濃,師傅將蛋煎到流心狀態,吉穿後蛋黃流埋落個炒飯到,真係邪惡到不得了🤤

🔸特色紙花膠羊肚菌蜆湯
呢個湯好足料,蜆肉大大隻,再加埋龍蝦頭去滾,湯落鮮味十足😍

🔸火焰海膽甲羅燒
上菜方式好特別,係用火燒咗包住甲羅燒嘅紙,真係大開眼界,甲羅燒勁足料,滿到就瀉,將所有食材同蟹膏撈勻食勁正,鮮甜到不得了🤤

🔸法式煎鵝肝配時令水果
鵝肝非常厚切,可見餐廳嘅誠意,鵝肝煎完後非常香脆,香味喺食嘅時候散發哂出嚟,裏面熟度恰到好處,食落好juicy😋
2022-07-21
2022-08-11 186 瀏覽
十八層海鮮杯Omakase($1388),整個廚師發辦材料新鮮,用料上盛,價錢絕對稱得上質素,係我食過難忘既一餐。櫻花蝦玉子燒,燒至金黃色,外層帶有少少脆口,內裏軟熟而且熱辣辣。主角之一既十八層海膽杯,將各式各樣最新鮮既海產切粒或切絲放入杯內,頂層放上海膽和白飯魚脆片,先進食鮮甜既海膽,整個口腔都充滿陣陣海膽餘韻既味道,然後將杯內既食材倒出再攪拌,咁就每一口都食到唔同海鮮既味道,百感交集。龍蝦兩食,放在龍蝦殼上既係火炙海膽芝士,半熔既芝士包住龍蝦肉一齊食,極邪惡但極好味,另一款係將蝦膏加牛油加海膽一齊炒,每一口龍蝦肉都入晒味,非常香口。櫻花蝦蟶子皇,好巨型既size,師傅細心將蟶子肉分成6件,一口一件方便食,加上左櫻花蝦食落可以增加口感。火焰海膽甲羅燒($298),額外再單點一份我最愛既甲羅燒,頂層有幼滑既海膽,底層同樣有幼滑既蟹膏,兩者都係能夠在口腔內散發餘韻既食物,亦都放入左三文魚籽和洋蔥粒黎增加進食口感。燒野菜,有六款,茄子配木魚碎,日本蕃薯仔配綿花糖,我從未見過既創新菜式,唔錯唔錯,有驚喜,哩個什錦野菜可以中和一下之前食得太多濃味既食物。鐵板燒鰻魚,味道同坊間食到既幾乎一樣,反

十八層海鮮杯Omakase

鐵板燒鰻魚,味道同坊間食到既幾乎一樣,反而最特別係鰻魚皮,經過鐵板燒處理之後個皮勁脆口。
十八層海鮮杯Omakase

日本十勝黑豚厚燒,豚肉肉質軟淋,食落唔乾身有肉汁,八成肉和二成脂肪既比例岩岩好。
十八層海鮮杯Omakase

炒飯,飯粒炒得夠乾身,粒粒分明,將蛋黃刺穿,蛋汁直接滲入飯中,令飯粒更加滑溜。
十八層海鮮杯Omakase

紙包花膠羊肚菌蜆湯,估唔到可以用鐵板黎煮湯,先用袋裝住湯,再放上鐵板加熱,感覺幾豐有想像力,飲落有濃郁海鮮味,湯底足料,花膠彈牙重骨膠原。
2022-08-08 41 瀏覽
特色有創意🦞活龍蝦🍹十八層海膽杯🦀火焰海膽甲羅🤤唔係唔係@rakuteppanyaki 會感覺好似睇魔術表演咁,所以每食一樣都會期待下一道菜先來一杯養生青檸嘅花旗參茶之後有兩款開胃前菜🥗柚子沙葛-口感有啲梨,好爽口🥗薯仔沙律-好軟滑鮮味食完兩個前菜後,勁嘢陸續有嚟 超肥美🦪#oyster - 淡淡海水味,入口鮮甜跟住就上我最期待嘅✨十八層海膽杯✨啱晒我呢D #海膽控 😍 十分鮮甜,賣相吸引又有料嘅海膽杯,勁多海膽,三文魚子,海葡萄,海膽魷魚,吞拿魚蓉,鮑魚粒,海苔,蟹肉等等...活龍蝦(兩食) + $ 150 🦞點兩食法:半隻龍蝦以芝士同海膽汁鋪滿,以火槍燒熔芝士,真係芝味又鮮味, 啱晒 #芝士控🧀另外半隻以龍蝦膏加牛油炒龍蝦肉,龍蝦鮮甜彈牙火焰海膽#甲羅燒 $ 298 🦀儀式感十足,要拎定手機準備拍片, 火焰登場嘅甲羅燒 🦀 繼續猛料,好多料,有海膽,三文魚子,吞拿魚蓉,底層有大量蟹膏,要撈勻食或者可以加D落炒飯度食用咗白松露嘅蘭王荷包蛋炒飯陣陣白松露香味特別香,超juice蛋液撈埋超好食呢度嘅鰻魚都超出色要推介呀❤️鰻魚皮超脆呀❤️好好味櫻花蝦蟶子鋪滿櫻花蝦同煙肉,下面係好鮮甜彈牙嘅蟶

先來一杯養生青檸嘅花旗參茶
之後有兩款開胃前菜
🥗柚子沙葛-口感有啲梨,好爽口
🥗薯仔沙律-好軟滑鮮味

食完兩個前菜後,勁嘢陸續有嚟
超肥美🦪#oyster - 淡淡海水味,入口鮮甜

跟住就上我最期待嘅✨十八層海膽杯✨

活龍蝦(兩食) + $ 150 🦞

火焰海膽#甲羅燒 $ 298 🦀

用咗白松露嘅蘭王荷包蛋炒飯
陣陣白松露香味特別香,超juice蛋液撈埋超好食

呢度嘅鰻魚都超出色要推介呀
❤️鰻魚皮超脆呀❤️好好味

櫻花蝦蟶子
鋪滿櫻花蝦同煙肉,下面係好鮮甜彈牙嘅蟶子
一啖一口,豐富口感

北海道十勝黑豚肉
嫩滑黑豚肉包住蝦,配上伴碟有D好得意嘅珠珠,咬爆酸酸甜甜口感特別

又一創意菜-燒野菜🍅
賣相可愛,7彩鮮艷, 小蕃茄超甜
燒野菜當中最特別-甜薯配棉花糖

呢度個花膠羊肚菌蜆湯我都好期待
因為見到師傅將兩包以耐熱袋包住嘅湯放上鐵板煮,覺得好有特色。打開熱辣辣,內有蜆肉有菇有冬瓜鮮甜好飲

到了甜品時刻,先上燒菠蘿
有脆脆嘅焦糖包住超juice嘅燒菠蘿🍍

🍦最後好有驚喜嘅 #海膽 雪糕,非常特別灑上爆炸糖
用紫蘇葉包住濃郁海膽味嘅雪糕,非常有口感

樂 @rakuteppanyaki 非常有Heart嘅創意日式鐵板燒,食材新鮮,1人前套餐$ 1388(8折)+$150就有鮮龍蝦+甲羅燒 $ 298,人均消費都係$900 超足料,真係超抵食

樂 @rakuteppanyaki
📍佐敦偉晴街29-37號騏邦大廈地下6號舖

#Teppanyaki #鐵板燒omakase #japenesefood #nomnom #omakase #foodiehk #yummy #hkfoodblog #hkfoodblogger #鐵板燒 #日式料理 #佐敦美食 #尖沙咀美食#創意料理 #食譜
  • 海膽雪糕
2022-08-06 35 瀏覽
唉,最近狗狗走咗又失業,咁就約朋友食餐好佢帶咗我嚟呢間日式廚師發辦店估唔到精彩到似睇表演咁!嘢食賣相同材料成為焦點最值得一讚係抽風做得好好鐵板燒足全程一啲油煙味都無個海膽杯一上枱真係嚇親靚到雪糕新地咁上面塊魚乾真係好加分鮮味出曬嚟當日店員誠意推薦我地食蟶子王同鐵板鰻魚真係未食過咁大隻蟶子啖啖肉唔洗點調味都好fresh個火焰甲羅燒好吸引眼球直頭要攞手機出嚟拍片點火燒完個靚靚嘅蟹殼就露出嚟啦微溫令蟹膏好幼滑拌埋蟹肉、海膽、魚子、洋蔥等材料口感真係好豐富仲有甜品海膽雪糕夠曬進擊從來都未聽過同食過原來兩者都幾夾如果鐘意影相打卡一定要嚟試下,openrice訂位有8折
唉,最近狗狗走咗
又失業,咁就約朋友食餐好

佢帶咗我嚟呢間日式廚師發辦店
估唔到精彩到似睇表演咁!

嘢食賣相同材料成為焦點

個火焰甲羅燒好吸引眼球
直頭要攞手機出嚟拍片
點火燒完個靚靚嘅蟹殼就露出嚟啦

微溫令蟹膏好幼滑

拌埋蟹肉、海膽、魚子、洋蔥等材料

口感真係好豐富

仲有甜品海膽雪糕夠曬進擊
從來都未聽過同食過

原來兩者都幾夾

如果鐘意影相打卡一定要嚟試下,openrice訂位有8折

2022-08-05 167 瀏覽
好耐好耐無食過鐵板餐 係佐敦搵到呢個隱世鐵板燒餐廳質素相當高質 食材新鮮 點左個 十八層海膽杯Omakase 想試多少少 加多個火焰海膽甲羅燒 $298/1一行二人食到超滿足正式開始鐵板餐之前先有幾道前菜沙葛沙律 薯仔沙律 櫻花蝦玉子 為鐵板餐打開序幕🔸岩手縣蠔蠔味好重 淡淡海水味 好大一隻 又厚肉🔸十八層海膽杯包羅萬有嘅海膽杯 打咭必點除咗海膽 入面仲有黑魚子 海葡萄 三文魚子松葉蟹肉 鮑魚 牡丹蝦 帆立貝 花膠粒 ....超級豐富 每啖都係鮮味😌🔸活龍蝦🦞 (+$150)1隻龍蝦2種煮法首先係芝士焗龍蝦 拉絲效果勁邪惡肉質飽滿多汁 口感彈牙 真係好滋味另一邊係店家自家製海膽牛油醬+龍蝦膏炒出嚟嘅龍蝦肉超濃味 回味無窮🥰🔸櫻花蝦蟶子用咗檸檬同牛油調味 仲鋪滿櫻花蝦口感有層次 無得輸🔸燒鰻魚魚皮燒到好香脆 好惹味🔸火焰海膽甲羅燒🦀🔥 好有特色嘅一道菜 上台時店員係張紙點火形成火焰效果 夠哂gimmick 面頭海膽好甜 夾雜住蟹肉同海量蟹膏仲有黑魚子同大大粒三文魚籽撈埋一齊食真係超級正 好滿足又睇得又食得🥰🔸燒野菜有紫薯棉花糖 粟米芯 車厘茄 雞髀菇 露荀 色彩繽紛 賞心悅目🔸牛油果牡

好耐好耐無食過鐵板餐

好大一隻 又厚肉

🔸十八層海膽杯
包羅萬有嘅海膽杯 打咭必點
除咗海膽 入面仲有黑魚子 海葡萄 三文魚子
松葉蟹肉 鮑魚 牡丹蝦 帆立貝 花膠粒 ....
超級豐富 每啖都係鮮味😌

🔸活龍蝦🦞 (+$150)
1隻龍蝦2種煮法

🔸海膽雪糕
第一次食海膽雪糕 味道好特別
加左爆炸糖 口感不錯
  • 活龍蝦
小巷裡總有好東西✨位於佐敦街巷裡的樂TEPPANYAKI主打鐵板料理👨🏻‍🍳選用新鮮食材 · 為客人打造視覺味覺享受💕·♡ 十八層海膽杯套餐($1388)ꔅ 小砵 |柚子沙葛ꕺ玉子燒柚子清甜開胃 · 而沙葛沙葛清脆爽口💥甜滋滋的玉子燒 · 是紮實綿密ꔅ 沙律|蟹籽沙律薯仔沙律細滑 · 蟹籽增加沙律口感👍🏻ꔅ 日本生蠔飽滿蠔肉 · 新鮮爽滑🦪ꔅ 主打菜色十八層海膽杯店家signature 菜色 ·超級吸晴📸舖面的紫海膽鮮甜而入口細滑中間有蟹肉·魷魚·帆立貝·鮑魚等十多款材料🫶🏻每一口都有不一樣的味道 · 口感層次豐富好像把整個海洋濃縮到杯子裡 · 衝擊著味蕾🌊ꔅ 海鮮|活龍蝦 (+$150轉原隻龍蝦)芝士焗龍蝦尾 ꕺ 蝦膏炒龍蝦選用新鮮活龍蝦 · 一蝦兩味製法🦞焗龍蝦時間控制得好好 · 能保持其鮮嫩多汁的口感💦咸香芝士配上爽嫩蝦肉 · 很難不愛上💕而炒龍蝦肉 · 濃香蝦膏佈滿蝦肉更能品嘗龍蝦的鮮甜👍🏻ꔅ 海鮮|蟶子蟶子炒得剛好 · 蟶子爽彈配上櫻花蝦✨增加口感之餘 · 風味亦提升ꔅ 海鮮|魚魚皮煎到超級香脆 · 而魚肉厚身嫩滑💨ꔅ 甲羅燒 (另加$298)點火一刻很有視覺效果🔥滿瀉的鮮甜
小巷裡總有好東西✨
位於佐敦街巷裡的
樂TEPPANYAKI
主打鐵板料理👨🏻‍🍳
選用新鮮食材 · 為客人打造視覺味覺享受💕
♡ 十八層海膽杯套餐($1388)
ꔅ 小砵 |柚子沙葛ꕺ玉子燒

舖面的紫海膽鮮甜而入口細滑
中間有蟹肉·魷魚·帆立貝·鮑魚等十多款材料🫶🏻
每一口都有不一樣的味道 · 口感層次豐富
好像把整個海洋濃縮到杯子裡 · 衝擊著味蕾🌊

ꔅ 海鮮|活龍蝦 (+$150轉原隻龍蝦)
芝士焗龍蝦尾 ꕺ 蝦膏炒龍蝦

蟶子炒得剛好 · 蟶子爽彈配上櫻花蝦✨
增加口感之餘 · 風味亦提升

ꔅ 海鮮|魚
魚皮煎到超級香脆 · 而魚肉厚身嫩滑💨

ꔅ 甲羅燒 (另加$298)
點火一刻很有視覺效果🔥

ꔅ 吸物|特式紙包花膠羊肚菌蜆湯
鮮甜海帶蜆湯配上花膠 · 剛好清清味蕾☺️

ꔅ 甜點 | 海膽雪糕
與別不同的口感 · 蠻有驚喜✨

話說前排突然好想食鐵板燒,於是book咗呢間網上有幾多好評嘅小店,經Openrice book晚市套餐仲有8折優惠😳 佢嘅地理位置喺佐敦同柯士甸交界嘅一條小街道,比較隔涉,但為咗食好西,行幾遠都冇問題🤪喺介紹套餐之前,先介紹一下佢嘅鎮店之寶——海膽杯🤩 當中真係有18樣唔同嘅食材,除咗眼見到嘅海膽同魚子之外,連花膠鮑魚都有,食材果然矜貴😋️ 而且每樣都切到細碎,撈埋一齊食口感非常豐富,完全感受到師傅嘅精心準備,推薦!跟住介紹埋呢道我都好滿意嘅菜式,呢度用嘅鵝肝絕對唔惹少,超厚超大塊😳 煎完就咁聞已經勁香,咬落去滿滿嘅油脂咇哂出嚟🤤 配埋煎香咗嘅淮山蓉一齊食,可以解膩,幾特別!旁邊仲有個紅酒雪梨,食完鵝肝可以清清口腔~另一打卡菜式離不開呢個咁打卡able嘅甲羅燒,店員會親自喺你面前燒去外層嘅紙,之後華麗精緻嘅甲羅燒就會出現喺你面前!海膽、三文魚子、蟹肉及蟹膏份量十足,原來加埋生洋蔥又幾夾,如果有小餅乾配搭一齊食就更好!😋✨ 北海道十勝黑豚肉松葉蟹套餐 $680至於套餐方面,我哋嗌咗個中價位嘅套餐,8折埋都只係要$544!小砵姐係前菜,係櫻花蝦玉子燒,咬落去好飽滿,仲有少少櫻花蝦碎,增加口感

法式煎鵝肝配時令水果

✨ 北海道十勝黑豚肉松葉蟹套餐 $680

時令小砵及沙律
小砵姐係前菜,係櫻花蝦玉子燒,咬落去好飽滿,仲有少少櫻花蝦碎,增加口感🤓
而沙律就係薯仔沙律同埋平時好少食嘅沙葛沙律,令我最驚喜嘅係佢嘅沙葛撈咗柚子皮,食落超fresh🥰 加埋爽脆嘅口感,好似食緊水果咁,好鍾意!

北海道鱈場蟹腳
主食打頭陣嘅有鱈場蟹腳,蟹腳好易拆,而且每舊都啖啖肉,幾鍾意師傅呢個烹調手法,唔需要加任何調味,食落已經好有鮮味,仲有淡淡海水嘅鹹鮮味🤩

柚子香煎廣島蠔
平時唔係好好食熟蠔嘅我,竟然會對呢個廣島蠔讚不絕口😳 每隻蠔都好肥嘟嘟,煎到好香,但咬落去又好juicy! 而且加埋個柚子汁,完全遮蓋左蠔嘅腥味,可以話係昇華咗去另一個層次🥰

牛油果牡丹蝦十勝黑豚卷
之後再嚟就係主角之一,十勝黑豚肉✨ 師傅將豚肉煎到金黃色,豚肉味好出!再包上牡丹蝦同牛油果🥑,冇諗過呢個配搭都幾match,口感軟硬兼備,非常豐富,伴碟仲有爆爆珠食,可以fresh下個口腔!

燒野菜
唔好以為燒野菜就係配角,但其實佢都同樣豐富!有南瓜、蘆筍、粟米筍、蓮藕、茄子同蕃薯仔,每樣都燒得剛好,令我覺得最有創意嘅係,竟然喺番薯仔入面加上棉花糖😳 創意爆登!

時令特色炒飯
嚟到呢度,已經相當飽!師傅隨即喺我哋面前炒埋個飯🤣 簡單地加入咗椰菜花碎入蛋炒飯中,加上黑松露一齊炒,超級香~ 再喺面鋪上超靚嘅日本蛋,將啲蛋汁撈埋啲飯一齊食真係超完美嘅配搭☺️

特色紙包花膠蜆湯
好特別,呢個湯係後上嘅,仲要用玻璃紙包住嚟放上鐵板,滾返熱佢,真係第一次見😧 而湯入面都有唔少材料,有花膠、大蜆、冬菇、海帶同大根,個湯非常鮮味,而且又咁足料,幾飽都一樣清咗佢🤣

海膽雪糕
最後,師傅獻上超級有創意嘅甜品——海膽雪糕❗️呢個雪糕真係第一次食,面頭灑上爆炸糖,撈埋一齊食,鹹鹹甜甜咁,勁特別!我諗全香港應該只係得呢度先食到海膽雪糕🤓

總括而言,多謝你睇晒篇咁長嘅食評😆 我幾推介想食鐵板燒而budget係中價位嘅朋友仔,依家經Openrice訂位,無論係午市定晚市都有折,性價比極高🤤 而且小店服務非常好,一坐低就會奉上柑桔人蔘茶,仲keep住refill,好貼心✨

法式煎鵝肝配時令水果
時令小砵及沙律
北海道鱈場蟹腳
柚子香煎廣島蠔
時令特色炒飯
特色紙包花膠蜆湯
2022-08-02 72 瀏覽
鐵板燒大家可能食得多,以海膽為主題既鐵板燒你又試過未?近住柯士甸站呢間一直都好想食,完全係被十八海膽杯深深吸引住🥹坐喺bar枱仲可以直接望住師傅整野食一去到先飲杯有清新青檸味既蔘茶,之後即刻叫左十八層海膽杯 (一人前 $1,388),開頭當然唔少得一啲沙律🥗同前菜啦。▪️時令沙律薯仔沙律口感清新,仲有沙葛沙律,帶有柚子味,幾開胃▪️時令前菜櫻花蝦玉子既蛋好香滑,而日本桶蠔🦪充滿海水味,勁鮮甜跟住就係期待已久既海膽啦🤡▪️十八層海膽杯啲料勁多‼️首先燒白飯魚脆片連埋海膽一齊食係勁正入面仲有黑魚子、海葡萄🍇、帆立貝、牡丹蝦、明太子沙律、拖羅蓉、三文魚籽同松葉蟹肉等,每隔幾層中間仲有北海道紫海膽,除左好食,打卡都一流🫶🏼▪️活龍蝦(+$150)睇住師傅整既過程好過癮!分左兩食既龍蝦🦞一邊係龍蝦膏炒出黎既,另一邊係由芝士同海膽醬燒成既。新鮮啖啖肉,我個人中意食有芝士果邊多啲❤️‍🔥超足料!▪️鐵板燒鰻魚個皮燒得好酥脆,連平時少食鰻魚既我都覺得好食!▪️時令貝類個蟶子一啲都唔韌,燒得啱啱好,無沙之餘爽口又彈牙,仲有櫻花蝦鋪面添👍🏽▪️燒野菜連菜既擺盤都好靚!有木魚茄子🍆、燒南瓜、車厘茄、露筍、蓮藕、粟米仔同蕃薯仔

▪️時令沙律
薯仔沙律口感清新,仲有沙葛沙律,帶有柚子味,幾開胃

▪️時令前菜
櫻花蝦玉子既蛋好香滑,而日本桶蠔🦪充滿海水味,勁鮮甜

跟住就係期待已久既海膽啦🤡
▪️十八層海膽杯
啲料勁多‼️首先燒白飯魚脆片連埋海膽一齊食係勁正

十八層海膽杯

▪️活龍蝦(+$150)
活龍蝦

▪️鐵板燒鰻魚
鐵板燒鰻魚
個皮燒得好酥脆,連平時少食鰻魚既我都覺得好食!

▪️時令貝類
時令貝類  -  蟶子

▪️燒野菜
燒野菜
連菜既擺盤都好靚!有木魚茄子🍆、燒南瓜、車厘茄、露筍、蓮藕、粟米仔同蕃薯仔🍠夾住棉花糖,創意十足😆

▪ 牛油果🥑牡丹蝦十勝黑豚卷
牛油果牡丹蝦十勝黑豚卷
包住蝦🦐好爽口,豚肉亦唔會太搶味,尾位仲有牛油果蓉,口感層次豐富

▪️火焰🔥海膽甲羅燒(+$298)
火焰海膽甲羅燒
即時喺你面前用火燒,點可以唔準備相機📷燒完就會見到完美既蟹蓋!除左海膽,仲有大量蟹膏同蟹肉,撈埋啲三文魚籽一齊食超滋味😋

▪️時令主食
時令主食
今次食既係配上蘭王蛋既白松露炒飯,白松露勁香唔使講,再將蛋液連飯一齊食簡直一流🤤

▪️特色紙包花膠羊肚菌蜆湯
特色紙包花膠羊肚菌蜆湯
放喺鐵板上都唔會溶既透明袋裝住超足料既湯,清甜好味

最後當然都要以甜品做結尾😋

▪️時令甜品
先有燒菠蘿🍍
海膽雪糕
再黎係一個好有驚喜既海膽雪糕🥰雪糕上面有爆炸糖,口感超特別!臨尾果啖連埋紫蘇葉一齊食,出奇地夾👍🏽呢餐真係大🈵足
2022-07-28
活龍蝦
鐵板燒鰻魚
時令貝類  -  蟶子
時令主食
特色紙包花膠羊肚菌蜆湯
2022-08-01 34 瀏覽
最近同男朋友既紀念日 想出去食反餐好既😍鐵板燒既omakase就未食過 見到網上好多人放佢地既十八層海膽杯 好吸引😍即刻訂左一日假期去食😍呢到既地方唔大 只有數十張枱 環境算寧靜同舒服 一坐底店員就會倒茶 最有驚喜係人參茶+青檸🍵 酸酸苦苦既口感好解膩 出面都比較小見🙌🏻🔸人氣十八層海膽杯一人前Omakase🔸🔹前菜🔹🥔明太子薯仔沙律薯仔沙律加埋粟米同青瓜絲 上面加左啲明太子醬 鹹香十足 個人都好鐘意呢個😍沙葛口感好似爽脆既雪梨🍐 清涼爽口 加埋柚子絲一齊食 特別開胃既前菜🍳玉子燒玉子燒口感濕潤 裏面加咗少少蔥花 蛋味濃郁而又香甜 想encore既前菜🙌🏻😂🔹十八層海膽杯🔹為左佢既招牌菜過泥😍高身長杯內放滿十八種各式各樣嘅食材 包括北海道紫海膽、松葉蟹肉、三文魚子、帆立貝、藍鰭吞拿魚拖羅蓉、凍磯煮鮑魚、櫻花魷魚、牡丹蝦等等 面層有燒白飯魚脆片香脆可口 加埋海膽一齊食 口感更豐富!每啖都有唔同嘅味道同口感 鮮味十足 師傅既用心之作 必叫推薦😍🔹龍蝦兩食🔹呢個鐵板燒套餐 打頭陣既係龍蝦兩食😍先將新鮮龍蝦起肉 一半用來炒龍蝦膏 龍蝦尾就火炙香濃芝士食🧀 龍蝦肉質彈牙 好鮮味爽口 兩邊我都鍾意

🔸人氣十八層海膽杯一人前Omakase🔸
🔹前菜🔹
🥔明太子薯仔沙律
沙葛
🍳玉子燒

🔹十八層海膽杯🔹

🔹龍蝦兩食🔹
呢個鐵板燒套餐 打頭陣既係龍蝦兩食😍先將新鮮龍蝦起肉 一半用來炒龍蝦膏 龍蝦尾就火炙香濃芝士食🧀 龍蝦肉質彈牙 好鮮味爽口 兩邊我都鍾意食😍非常惹味出色!

🔹燒銀鱈魚🔹
鐵板燒實有我最愛既銀鱈魚 魚身皮脆肉嫩 第一次食到咁脆 肉質嫩滑而且無骨 加埋鰻魚汁就啱啱好!

🔹櫻花蝦蟶子🔹
蟶子夠大隻都幾多肉食 肉厚彈牙 上面鋪滿左櫻花蝦🦐鮮味十足!

🔹海膽蟹蓋🦀🔹
呢個蟹蓋賣相都好吸引 店員一上枱就會火燒面層既紙 裏面有啖啖既蟹肉、蟹膏、三文魚籽、海膽同魚子醬 暖暖地食唔錯 味道口感好豐富 個人覺得加埋飯食一定無敵!

🔹燒野菜🔹
呢款有驚喜 有南瓜、露筍、蓮藕同木魚茄子 個人最愛木魚茄子 淋得泥唔會好乾 燒得岩岩好!

🔹A5威士忌和牛🐄🔹
呢款既油脂較重 紋理分佈平均 一咬落去肉汁爆曬出嚟 牛味十分之濃郁 入口即溶 牛既油脂滲透落去塊麵包到 必食!

🔹炒飯🔹
師傅即場起鐵板到整既炒飯 炒緊個陣已經聞到好香 上面仲要加隻橙黃色既蘭王煎蛋 吉穿佢啲蛋黃汁流晒出嚟 橙黃色既蛋黃撈埋炒飯 惹味可口!

🔹特色紙包花膠羊肚菌蜆湯🔹
平時出去食omakase多數都係飲魚湯 呢間係用上自家熬製既花膠羊肚菌蜆湯 用左紙袋去熬製 味道濃郁 花膠好淋 配埋菇味十足既羊肚菌同鮮甜既蜆肉!

🔹甜品🔹
最後會有日式芝士蛋糕 抹茶蕨餅同海膽雪糕收尾 未食過海膽雪糕呢款😂 係店鋪自家製 海膽味好濃郁 鹹鮮味十足 面層加左爆炸糖 新奇又特別😍

2022-07-24
慶祝紀念
紀念日
  • 火焰海膽甲羅燒
-樂 Teppanyaki 🔥近排唔知點解對鐵板燒好有慾望周圍都會留意下有咩正既鐵板燒可以試試而近期成日見到有人講有個海膽杯好似好犀利咁 就去試下了🔥十八層海膽杯Omakase($1388/pp) 🥢小砵 - 時令前菜: 玉子燒 + 清甜沙葛🥗沙律 - 時令沙律: 薯仔沙律🐟主打菜式 - 十八層海膽杯完全係為左呢個而黎 係個高身長杯入面放左各款新鮮食材包括北海道紫海膽 / 松葉蟹肉 / 三文魚子 / 粒貝 / 藍鰭吞拿魚拖羅蓉 / 北歐花膠 / 凍磯煮鮑魚 / 櫻花魷魚 / 牡丹蝦店員建議係打卡後 倒出黎撈勻黎食整體口感味道層次都非常豐富 所以海鮮鮮味一次過係口腔爆發出黎 係幾鮮甜🦞活龍蝦 (+$150)估唔到係可以一次過食到兩種做法:1️⃣芝士龍蝦 - 經火炙芝士去燒香埋個龍蝦 味道濃郁而唔膩2️⃣龍蝦膏炒龍蝦肉 - 好帶到濃郁鮮甜既龍蝦味 好味呢🤌🦪蟶子新鮮厚肉 加埋燒香左既櫻花蝦和煙肉 鮮甜又惹味🐟鰻魚鰻魚外皮煎到香脆到好似薯片咁 肉質爽口彈牙又多汁🥬燒野菜擺碟好令 分別有雞脾菇 蓮藕 南瓜 蕃薯棉花糖串🦀火焰海膽甲羅燒 (另+$298) 上菜時係紙包甲羅燒 店員會叫你準備好就開始著火睇
樂 Teppanyaki 🔥

近排唔知點解對鐵板燒好有慾望
周圍都會留意下有咩正既鐵板燒可以試試
而近期成日見到有人講有個海膽杯好似好犀利咁 就去試下了

🔥十八層海膽杯Omakase($1388/pp)

🥢小砵 - 時令前菜: 玉子燒 + 清甜沙葛

🥗沙律 - 時令沙律: 薯仔沙律

🐟主打菜式 - 十八層海膽杯
完全係為左呢個而黎 係個高身長杯入面放左各款新鮮食材
店員建議係打卡後 倒出黎撈勻黎食
整體口感味道層次都非常豐富
所以海鮮鮮味一次過係口腔爆發出黎 係幾鮮甜

🦞活龍蝦 (+$150)
估唔到係可以一次過食到兩種做法:
2️⃣龍蝦膏炒龍蝦肉 - 好帶到濃郁鮮甜既龍蝦味 好味呢🤌

🦪蟶子
新鮮厚肉 加埋燒香左既櫻花蝦和煙肉 鮮甜又惹味

🐟鰻魚
鰻魚外皮煎到香脆到好似薯片咁 肉質爽口彈牙又多汁

🥬燒野菜
擺碟好令 分別有雞脾菇 蓮藕 南瓜 蕃薯棉花糖串

🦀火焰海膽甲羅燒 (另+$298)
上菜時係紙包甲羅燒 店員會叫你準備好就開始著火
睇住火燒外層紙 係幾壯觀 而且甲羅燒會有少少煙燻香
入面都有幾多唔同食材 口感豐富 有大量蟹膏蟹肉
海膽 三文魚子 黑魚子 洋蔥等等 係幾有鮮味🤌

🥩A5岩手縣和牛燒
睇住一片又一片大理石花紋既A5和牛
被師傅燒完切片再放好係麵包真係好治癒
A5和牛肉質軟嫰多汁 油香味極重
底下既麵包係用作吸取和牛多餘既油份~

🐣蘭王蛋炒飯

雪糕上有加左爆炸糖 口感幾特別
估唔到海膽同雪糕竟然係會match
2️⃣蛋糕+蕨餅
2022-07-24
20 分鐘 (堂食)
  • 特色紙包花膠蜆湯
2022-08-01 31 瀏覽
佐敦有間隱世食teppanyaki 為咗個海膽杯專登慕名而來 餐廳大概有十零個位置 有家庭式經營嘅感覺 環境好舒服首先嚟咗個沙律開胃下先 再黎🦪生蠔 手掌咁大隻 一啖吞落口 嗰陣新鮮嘅海水味 再加上隻蠔肥美大隻 不得了 可唔可以encore😂🥂之後係重頭戲啦 18層海膽杯 點解係18層 因為佢有18種唔同嘅食材組成 例如有帆立貝 花膠 鮑魚等等 相當出色 打卡100 分 食落口更加係滿分🦞海膽芝士龍蝦 用海膽汁芝士焗龍蝦 非常惹味 另外嗰個係海膽汁牛油炒龍蝦 食落去驚為天人 喺天堂嘅味道🥢櫻花蝦蟶子 新鮮嘅海鮮基本上係咁以炒一炒已經非常之好食 🍽另外有鐵板燒鰻魚 個皮煎得好香脆🦀火焰海膽甲羅燒 賣相冇得輸啦有表演睇添 海膽配埋蟹肉食真係好享受 仲有個豚肉牛油果蝦 將豚肉包住牛油果同埋蝦 估唔到咁夾完全唔使點調味料已經好好食成餐飯非常之好食滿足 佢仲有幾度招牌菜好想試 但係今次真係飽到攬住個肚 唯有下次再試下佢其他嘢
餐廳大概有十零個位置 有家庭式經營嘅感覺 環境好舒服
首先嚟咗個沙律開胃下先 再黎
🥢櫻花蝦蟶子 新鮮嘅海鮮基本上係咁以炒一炒已經非常之好食
🍽另外有鐵板燒鰻魚 個皮煎得好香脆
2022-07-31 37 瀏覽
閨蜜心心念念『樂』嘅海膽杯,終於夾到時間一齊去試,店員先送上清熱消膩嘅小青檸花旗蔘茶兩個人叫咗一個套餐,經開飯訂位套餐有8折,額外加咗$150換成全隻活龍蝦(呢部份無折),另加咗一個小食,小食散叫都係無折嘅。十八層海膽杯Omakase (一人前)$1388套餐包括: 小缽、沙律 、主打菜式、海鮮、肉類、食事、吸物、甘味。先來前菜同埋沙律,薯蓉混有粟米粒同埋青瓜,上面放咗一啲明太子醬,份外醒胃。白色係清甜嘅沙葛,伴隨柚子皮/檸檬皮醃漬,清新清甜又爽口。櫻花蝦玉子燒,咬開上層就見到櫻花蝦,味道特別香。群邊爽脆嘅日本生蠔,就咁食肥美又鮮甜,連埋紅色嘅梅醬同蔥粒一齊食,又係另一種味道。係我哋今次嚟嘅目標,主打菜式係18層海膽杯非常吸睛,唔同嘅食材層層疊構圖同顏色都好靚,狂影一輪之後,開始品嚐先把海膽同魚籽放喺白飯魚乾上面,甘美豐腴嘅海膽同帶住鹹香嘅魚籽夾埋脆口嘅白飯魚乾,口感同味道非常之好,店員教我哋將其餘食材倒出嚟放喺碟上面撈勻嚟食,各種鮮香、不同口感,衝擊味蕾 。好食呀!煮海鮮係活龍蝦一隻,師傅將龍蝦放响鐵板上處理,拆肉然後分開兩份,用唔同方法煮。 一份係用海膽醬 加黑椒碎爆炒之後,放返落
閨蜜心心念念『樂』嘅海膽杯,

終於夾到時間一齊去試,
店員先送上清熱消膩嘅小青檸花旗蔘茶

兩個人叫咗一個套餐,
經開飯訂位套餐有8折,
額外加咗$150換成全隻活龍蝦(呢部份無折),

另加咗一個小食,小食散叫都係無折嘅。
十八層海膽杯Omakase (一人前)$1388
先來前菜同埋沙律,
薯蓉混有粟米粒同埋青瓜,
上面放咗一啲明太子醬,
份外醒胃。

白色係清甜嘅沙葛,
伴隨柚子皮/檸檬皮醃漬,

清新清甜又爽口。
櫻花蝦玉子燒,
咬開上層就見到櫻花蝦,味道特別香。

群邊爽脆嘅日本生蠔,
就咁食肥美又鮮甜,
連埋紅色嘅梅醬同蔥粒一齊食,
又係另一種味道。
係我哋今次嚟嘅目標,主打菜式係18層海膽杯非常吸睛,
唔同嘅食材層層疊構圖同顏色都好靚,
狂影一輪之後,
開始品嚐先把海膽同魚籽放喺白飯魚乾上面,

店員教我哋將其餘食材倒出嚟放喺碟上面撈勻嚟食,
各種鮮香、不同口感,衝擊味蕾 。好食呀!
煮海鮮係活龍蝦一隻,
師傅將龍蝦放响鐵板上處理,
拆肉然後分開兩份,用唔同方法煮。
 一份係用海膽醬 加黑椒碎爆炒之後,
放返落龍蝦殼內,鋪滿芝士後再用火燒,
芝士香味帶住一點黑椒嘅小小辣味,
開胃 又有提鮮 。
另外一份用海膽醬同埋龍蝦頭嘅膏嚟煮,
嘩!好香又惹味,龍蝦肉爽身鮮甜,
食到停唔到口。
時令貝類係蟶子皇,
肉拎出嚟 炒熟放回殼內,
再灑滿櫻花蝦同煙肉 ,
爽口鮮甜又惹味。
時令海鮮係脆皮煎鰻魚,
見師傅用一個重物壓住鰻魚喺鐵板上面煎 ,
令到鰻魚皮好脆而魚肉又油潤軟滑 。
跟住到肉類,牡丹蝦放咗明太子醬同埋海膽醬用黑豚肉包住嚟煎,
一啖咬落去肉香夾雜住蝦嘅鮮味充斥口腔,
點埋碟上面嘅黑醋醬汁,更加好味。
吸物係用耐高溫嘅膠袋喺鐵板上面煮返滾裡面嘅湯,
湯帶有冬菇嘅香味又有海鮮嘅清甜,同埋真係有花膠架 。
燒野菜有蓮藕、南瓜、珍珠荀、蘆筍、茄子、
紫薯夾棉花糖、仲有裝飾成金車厘子嘅小蕃茄,好可愛唷。
新鮮蔬菜各有所愛,閨蜜最鍾意紫薯夾棉花糖。
火焰甲羅燒係散叫嘅,
裏面有三文魚籽、鮮甜蟹肉、蟹膏、紫洋蔥粒,
面頭仲有海膽加魚子,又係吸睛之作,
對於鍾意食海膽同蟹肉嘅我嚟講,
實在係心滿意足啊。
火焰甲羅燒
跟住食肆創作時令主食就係炒飯,
師傅將蛋打入飯中撈勻然後喺鐵板上面翻炒,

然後將旁邊切得幼細嘅椰菜花撈埋一齊炒,
最後仲加埋一隻蘭王荷包蛋响飯面,
聽講呢隻蛋係可以生食嘅,
撈飯食滿有蛋香,成碗食曬,好滿足。
甘味係燒沖繩菠蘿,
我哋已經好飽啦,食件菠蘿有助消化 。
仲有一個自家製海膽雪糕 ,
見佢表面有晶瑩顆粒,
以為係沙糖,原來係爆炸糖,
連埋紫蘇一齊食清新又特別。
好滿足嘅一餐。
火焰甲羅燒
  • 特色紙包花膠蜆湯
2022-07-31 40 瀏覽
見朋友IG的食物相很吸引,原來是佐敦一家鐵板燒店的點題之作,按圖索驥,由柯士甸站A方向,就有一個偉晴街出口,出來已經望到這家店了,很方便哦。店舖內裡面積不大,我們被安排坐在吧枱,可以看到廚師烹煮的手藝。先來個清新可口的薯仔粟米沙律,加上帶著檸檬清香的爽口沙葛。再來一個夾有櫻花蝦的玉子燒,味道不錯喔,還有一隻爽甜的日本生蠔。不遠而來,就是為了這個『樂』入十八層的海膽杯,單單最上面的海膽和魚籽已令人垂涎欲滴,一層一層不同顏色的食材很是美觀,忍不住拍了多張照片後,才開始慢慢吃。海膽和魚籽放在白飯魚脆片上吃,是視覺與味覺的享受,而其餘的食材撈在一起吃,又是另一種味覺與口感的體驗,鮮香味美,什麼時候可以再吃一次呢?我們的套餐可以加$150轉為活龍蝦一隻,看著師傅在鐵板上動作俐落地用鐵鏟把龍蝦處理、烹煮成為一碟兩食的龍蝦,也是一種享受。芝士龍蝦味道鮮甜帶點微辛,原來是加了一些黑椒碎,另一食是以龍蝦膏海膽醬炒煮,甘香豐腴,令人念念不忘。原隻蟶子皇鋪滿櫻花蝦和煙肉碎,淨吃蟶子肉鮮甜無沙,混合櫻花蝦與煙肉碎一起吃,又特別惹味。香脆鰻魚肉質肥美嫩滑。新鮮又美味的燒野菜,呈現了廚師的巧思,把食材變得可愛,顏
先來個清新可口的薯仔粟米沙律,
加上帶著檸檬清香的爽口沙葛。
再來一個夾有櫻花蝦的玉子燒,味道不錯喔,
還有一隻爽甜的日本生蠔。
香脆鰻魚肉質肥美嫩滑。
新鮮又美味的燒野菜,呈現了廚師的巧思,把食材變得可愛,顏色配搭甚為悅目。
海膽甲羅燒上菜時燃燒火焰視感十足,又全是自己喜愛的食材,心滿意足了!
肉味濃郁的十勝黑豚裹著牡丹蝦來燒,一口豬肉與爽脆蝦肉,還有點點明太子的辛香,好吃哦。
不經不覺已經八分飽,噢,還有炒飯呢,看著飯粒在鐵板上跳動,胃納就自動調整了,炒飯香噴噴引發食慾,居然能把整碗飯吃下去,難得。
飯面放有一隻橙紅蛋黃的煎蘭王蛋,用它來拌飯味道更佳。
這個花膠海澡蜆湯很是鮮美,花膠質感滑溜又養顏,湯又忍不住喝得涓滴不留哩。
海膽雪糕別出心裁,海膽控一定要試試。
最後來一道沖繩燒菠蘿,解膩消濟,為今晚劃上一個完美的句號。

無意中發現,牙簽套的圖案跟鐡板位置背景是一樣的,哈哈,有心思。
題外話/補充資料: 經開飯訂位套餐有折哦,下午有7折,晚上有8折。
2022-07-28
2022-07-30 28 瀏覽
呢間鐵板燒位於佐敦同柯士甸交界, 座位唔多, 有劃分吧枱同普通位. 吧枱位只有六個, 想近距離欣賞師傅手勢可能嚟之前book枱會好啲📞 嚟緊下個月仲會裝修延長吧枱位🥰 而家晚巿做緊八折, 鍾意食龍蝦同海膽嘅朋友記得唔好錯過✨今日食咗十八層海膽杯一人前omakase, 加$150轉全隻活龍蝦, 再加個甲羅燒咁樣. 師傅準備緊嘅時候叫我哋飲住個解膩嘅青檸花旗蔘茶先💆🏻‍♂️.🦪前菜 + 沙律有玉子燒, 䄂子沙葛, 生蠔 同埋薯仔沙律,. 玉子燒唔會好甜, 沙律蛋黃醬比例適中, 沙葛爽脆開胃, 蠔就味道正常無腥味🏢十八層海膽杯杯入面有燒白飯魚脆片, 黑魚籽, 北海道紫海膽, 沖繩海葡萄, 帆立貝, 明太子沙律, 牡丹蝦, 北海道紫海膽, 櫻花魷魚, 凍磯煮鮑魚, 花膠, 藍鯨吞拿魚拖羅蓉, 北海道貝, 三文魚籽, 北海道松葉蟹肉, 北海道鮮海膽同埋鮮海帶碎燒白飯等十八種食材✨ 首先白飯魚脆片加海膽一齊食, 餘下嘅再倒出嚟撈埋一齊食✨我哋揀呢個set都係為咗試吓呢個招牌, 見到實物都無失望🥰 賣相同味道都唔錯✨🦞活龍蝦兩食 (半隻轉原隻+$150)無論用海膽芝士醬定係用龍蝦膏加海膽牛油嚟整都一樣

🦪前菜 + 沙律

🏢十八層海膽杯

🦞活龍蝦兩食 (半隻轉原隻+$150)
無論用海膽芝士醬定係用龍蝦膏加海膽牛油嚟整都一樣咁好味, 龍蝦嘅肉質鮮嫩彈牙✨ 個人偏好海膽芝士醬多啲, 同龍蝦肉好夾✨

🦪蟶子
用咗XO醬嚟整, 加埋櫻花蝦同煙肉一齊食幾香✨

🐟香燒鰻魚
個皮厚身同脆, 鰻魚厚肉, 呢個食法都特別✨

🍠燒野菜
有七種蔬菜, 鹽嘅份量適中✨ 個人比較鍾意木魚茄子, 南瓜同埋蕃薯綿花糖

🔥#火焰海膽甲羅燒 (+$298)
上菜嘅時候充滿儀式感🔥足料, 除咗海膽仲有大量三文魚子, 黑魚子, 蟹肉, 蟹膏, 撈勻食好滿足✨ 北海道紫海膽嘅份量甚至比海膽杯更加多✨雖然係另外加錢, 但個人認為值得

🐮A5和牛
今次食嘅係橫膈膜部位, 肉質彈牙. 無論同鹽/海膽醬汁一齊食都一樣好食✨

🍚煎蘭王蛋配炒飯
每次食鐵板燒我都好期待個炒飯, 鍾意有啲飯粒脆脆地但又未去到乾哂嗰種口感, 今次都唔例外. 成個飯充滿黑松露嘅香味, 椰菜粒增加口感. 記得撈埋蛋汁一齊食✨

🥘紙包花膠羊肚菌蜆湯
本身以為係麵豉湯, 最後嚟咗呢個用咗北歐花膠, 蜆, 冬茹, 冬瓜, 海帶熬成嘅湯, 飲落幾鮮甜✨

🍨甜品
自家製海膽雪糕用咗嚟自加州嘅海膽. 食落除咗牛奶味, 仲有微微嘅清酒味同埋咸咸哋咁, 幾特別嘅ending

💛個人必食推介: 十八層海膽杯, 活龍蝦, 甲羅燒

返食指數: 🥑🥑🥑🥑🥑 (5🥑滿分)

#十八層海膽杯omakase (一人前) ($1388+$150升級原隻活龍蝦)
#火焰海膽甲羅燒 ($298)

@rakuteppanyaki
2022-07-28 160 瀏覽
🍽 Dinner💰 ~HK$700 (dinner, 10% service charge)A very creative teppanyaki restaurant in Jordon. There is bar table and normal seats. Of course, since we were having teppanyaki, we prefer to sit at bar table instead. We were able to see the chef cooked in front of us. Once we got seated, they served Ginseng Lime Tea to us. There were a lot of teppanyaki sets and we picked Hokkaido pork meat with chionoecetes oppilio ($680 for 1pax). For this set, there were appetizer, soup, chionoecetes oppilio, H
🍽 Dinner

A very creative teppanyaki restaurant in Jordon. There is bar table and normal seats. Of course, since we were having teppanyaki, we prefer to sit at bar table instead. We were able to see the chef cooked in front of us. Once we got seated, they served Ginseng Lime Tea to us. There were a lot of teppanyaki sets and we picked Hokkaido pork meat with chionoecetes oppilio ($680 for 1pax). For this set, there were appetizer, soup, chionoecetes oppilio, Hokkaido pork meat, oysters, fried rice and veggie. All the food tasted really outstanding. They served oysters with yuzu sauce. The pork meat roll had shrimp🦐 and avocado🥑. Such a creative combination. For the veggie platter, it had asparagus, sweet potato with mashmallow and corn etc.

Also, we had ordered their most famous sea urchin cup ($368). It was slightly expensive but it tasted really good! It had 18 types of sashimi inside the cup. Including sea urchin, tuna, salmon roe, shrimp, squid etc. All of them were very fresh! The waiter asked us to mix them all together and it was surprisingly good!🤪

We also ordered foie gras with fruits ($368). It was soooo good! The foie gras melted in my mouth!🤭 On the side, there was a pear with red wine sauce.

Overall, it is a very nice dining experience. The restaurant is not big but cozy with Japanese decoration.