2022-08-21
為咗解決旅行後遺症,所以決定約朋友去食好嘢,扮自己去緊日本。。。😋十八層海膽杯Omakase $1388小砵:櫻花蝦玉子玉子口感剛好,唔會過老,食落甜甜地。小砵:沙葛沙葛十分適合做前菜,食落十分清爽開胃。沙律:明太子薯仔沙律薯蓉口感綿密,裡面仲有青瓜絲等等嘅配料,再配搭明太子,真係非常吸引。主打菜式:十八層海膽杯十八層海膽杯係我最期待嘅菜色!除咗有海膽之外,仲有其他唔同嘅海鮮,例如藍鰭吞拿魚拖羅蓉、北海道紫海膽、北海道松葉蟹肉等。所有海鮮都鮮甜無比,令人想一試再試!海鮮:海膽醬芝士焗龍蝦依道主菜都十分吸引,因為師傅將一隻龍蝦用兩種方法烹調。師傅先係將部份龍蝦加入白松露醬同埋芝士喺鐵板上面焗,然後將部份龍蝦加入海膽醬、龍蝦膏同埋自家製牛油炒香,未上菜都已經聞到香味!無論係邊種烹調方法,師傅都將龍蝦處理得好好,龍蝦肉十分彈牙!海鮮:蟶子皇依道海鮮除咗有滿滿嘅蟶子肉,面頭仲有櫻花蝦同煙肉。除咗食到蟶子嘅鮮味,仲有櫻花蝦同煙肉嘅香氣,而且食落仲辣辣地!海鮮:脆皮煎鰻魚兩塊鰻魚都大大舊!鰻魚表皮煎至香脆,魚肉滑嫩,配搭鰻魚汁味道香甜可口。肉類:荔枝豚肉卷師傅將豚肉包住荔枝,然後隔張牛油紙放喺鐵板
😋十八層海膽杯Omakase $1388
小砵:櫻花蝦玉子
玉子口感剛好,唔會過老,食落甜甜地。
小砵:沙葛
沙葛十分適合做前菜,食落十分清爽開胃。
沙律:明太子薯仔沙律
主打菜式:十八層海膽杯
海鮮:海膽醬芝士焗龍蝦
海鮮:蟶子皇
海鮮:脆皮煎鰻魚
肉類:荔枝豚肉卷
師傅將豚肉包住荔枝,然後隔張牛油紙放喺鐵板上面,將豚肉燒至少少焦香。夾埋荔枝一齊食真係超juicy!
食事:燒野菜
食完肉類之後,師傅就上咗道燒野菜。車厘茄同菇都十分多汁,另外蘆筍同南瓜有牛油香氣。
食事:炒飯
炒飯粒粒分明,有松露香氣,將半熟蛋撈埋落炒飯到,真係超級滋味,唔使3分鐘我就食曬成碗飯!
吸物:特色紙包花膠羊肚菌蜆湯
蜆湯十分鮮甜,有花膠、冬瓜同埋大大隻蜆,好足料
甘味:海膽雪糕
第一次食海膽雪糕,味道甘甜,感覺十分特別!
甘味:焦糖麵包
師傅加入牛油同砂糖烤麵包,十分可口!
法式煎鵝肝配時令水果 $368
難得食好野,我地決定叫埋鵝肝嚟試下!依道菜擺盤好靚,除咗有鵝肝,仲有自家製淮山餅及水果。鵝肝大大塊,食落油脂豐富;淮山餅面頭有青檸汁,食落清甜煙韌;水果造型用心,亦都解膩。
火焰海膽甲羅燒 $298
雖然我地已經食咗好多海膽,但都係唔夠喉,所以決定叫多個火焰海膽甲羅燒!海膽依舊十分新鮮,下面嘅蟹肉、蟹膏、魚子撈埋後,食落有種淡淡嘅鹹香!