2016-11-17 635 瀏覽
毎次到九龍城都想一嘗樂園,可惜毎次都是他們的休息日。這次終於可以一試樂園的牛肉西多和奶茶紅豆冰。 牛肉西多有驚喜,即叫即製,需時約十分鐘 。西多的脆度恰到好處,有一種讓我吃一口,就想接著再吃第二口的「催逼感」。牛肉沒有被鬆肉粉過度處理的感覺,少少的咸味跟西多的甜配合得很好。 整份西多值得一試再試;唯奶茶紅豆冰則有點失望。 可能從前風聞有佢,有過高的期望吧,感覺只是普通的奶茶,裡面有普通的紅豆,沒有甚麼「化學效果」。
整份西多值得一試再試;唯奶茶紅豆冰則有點失望。
2016-11-12
25 分鐘 (堂食)
2016-11-15 642 瀏覽
九龍城街市 - 樂園 對好多係九龍城住或者讀書嘅朋友一啲都唔陌生。有人話民叔無做之後野食質素差左,但我又覺得差不多姐。每次去到都一定食炸豬扒麵加沙嗲汁,記得一定要加沙嗲汁,咁先夠!今次食早餐所以飲咖啡,不過佢杯奶茶同奶茶紅豆冰都幾好的,有機會可以試下喔!

炸豬扒麵加沙嗲汁
炸豬扒麵加沙嗲汁
  • 炸豬扒
  • 沙爹牛肉西多士
九龍城呢個地方雖然好近我, 半個鐘車就到, 但真係好少黎.除左黎食泰國野, 但每次都好少下午去九龍城, 之前黎過但收左舖.今日老公早收工就黎啦, 我地2點半左右到, 門外寫住收4點.點知坐低無耐佢地就話收工, 好好彩早入黎一步咋.唔係又望門輕嘆.因為打算出去再試其他野食, 所以只點了凍紅豆奶茶同埋沙嗲牛肉雪菜麵.凍紅豆奶茶, 呢度既名物, 先飲一口奶茶, 好港式既味道, 好大排檔, 唔似即沖奶茶.茶味夠濃, 紅豆熟度很好, 唔算好淋個種, 但有起沙.呢杯比起我上次係上環果間好多了, 而且價錢無咁貴.沙嗲牛肉雪菜麵, 伙記送上後見到個湯底勁深色, 一定勁濃味喇.所以我都先嚐一嚐湯底, 很濃郁, 很香花生味.但我覺得牛肉比較乾身, 有點咬口的, 好似煮左好耐咁.我比較喜歡軟身少少既, 相反我老公覺得好食.但呢個單點要$3X, 我覺得太貴了. 總算完左心願喇~

總算完左心願喇~
2016-10-08
2016-10-15 861 瀏覽
通常星期六日我都會睡到午後。有好吃早餐的時候就例外啦。今天到九龍城吃早餐。樂園是再合適不過的。豬仔包漢堡。新鮮的番茄有點酸。沙爹牛肉公仔面加蛋。沙爹很濃郁,牛肉雖然很硬,但好在不是用了很多嫩肉粉製造的假嫩肉。公仔面也煮的剛剛好,有勁道,還帶一點點脆。這就是最棒的週末醒神早餐啦。
通常星期六日我都會睡到午後。有好吃早餐的時候就例外啦。
今天到九龍城吃早餐。樂園是再合適不過的。
豬仔包漢堡。
新鮮的番茄有點酸。
沙爹牛肉公仔面加蛋。
這就是最棒的週末醒神早餐啦。
2016-10-15
$40 (早餐)
2016-09-24 1180 瀏覽
食物及服務質素下降嚴重。以前小時候來食,真是名店的食物及服務,一換第二代,立即變衰,好心蔡先生就收回塊牌匾,真的影響蔡生清譽。最重要以為食有一陣陣人情味,現在只有扮大牌。好惡頂。

最重要以為食有一陣陣人情味,現在只有扮大牌。好惡頂。
2016-08-17 1629 瀏覽
前幾篇寫開去Mikiki的8號仔飯堂食'平'飯, 想起另一個飯堂不可不提的就是龍城街市的樂園 --- 無約人那朝去完圖書館後跟手去樂園食個'快飯'...是假日的心水之選! 其實都是那些東西, 叫碟飯、或叫碗麵、配杯凍鴛, 就一餐了今天有點餓, 叫碟飯吃來一客豬扒飯可惜今天碟飯似十足叫了'少飯'的份量, 有點不夠喉, 唯有當'留肚'給空間自己, 晏些再去'Tea Time'~來樂園吃飯千萬不要計較什麼環境/服務, 想像下...位處龍城街市大樓就大概知道是什麼地方; 而假日來到就會見到人山人海 的各位都在忙著搵位、或分工合作排隊點食物各有各忙、自己取餐具及水...所以基本都是自己Serve自己的, 服務一欄我沒怎麼給分也不為過吧!幾十蚊要在龍城吃個香口豬扒飯這裡也不失為一個可考慮的地方, 只要明白來這裡是貪平/靚/快, 沒有更多可提供的了~
前幾篇寫開去Mikiki的8號仔飯堂食''飯, 想起另一個飯堂不可不提的就是龍城街市的樂園 --- 無約人那朝去完圖書館後跟手去樂園食個'快飯'...是假日的心水之選!
其實都是那些東西, 叫碟飯、或叫碗麵、配杯凍鴛, 就一餐了
今天有點餓, 叫碟飯吃
沙爹鮮牛肉飯
來一客豬扒飯
炸豬扒飯

2016-04-23
5 分鐘 (堂食)
炸豬扒飯
2016-08-07 1180 瀏覽
本人係附近街彷, 時有幫襯樂園。 平是主要光顧奶茶紅豆冰,因比較少有。 但感覺價錢略貴, 尢其抄米粉, 質素一般但收五十多元。其餘食物並冇特色, 幫襯只為奶茶紅豆。員工其實有禮, 但感覺老細反而吾憂做。平時有幫襯開的可能會有同感。冇問題, 食野姐, 但最近一次經歷, 火都黎, 冇下次。話說上周未大約兩点上到去, 点單要排隊, 那家人便先攞枱坐下, 自己排隊落單, 當前兩個客人下完單, 到自己的時候, 諗住開聲向女的想柯打, 冇人理我,女的一眼都冇望過我, 我以為佢有事處理, 所以我就冇催佢, 也企了響度約甘秒。 突然另外那男的把一塊白板放出來, 又係冇出聲。 望一望上面, 寫著好似小休, 板上附有電子計時器在倒數半小時。 但大佬你都見住我排隊架啦, 冇理由吾同我落埋單掛, 頭先你又吾截龍, 我排果陣你同我講要收,我米走攞。 我可能吾知佢規矩啦, 米開聲問下男的佢係乜意思囉, 順便原意係想不如你落埋我張單啦, 我都排左隊囉。 点知我想指住個白板問男的, 而家即係点呢的時候, 男的竟然不屑地講, 米寫左出黎囉, 自己睇啦! 嘩! 我即時火起! 我夠知你寫左出黎啦, 你吾係啞掛, 你小休米

話說上周未大約兩点上到去, 点單要排隊, 那家人便先攞枱坐下, 自己排隊落單, 當前兩個客人下完單, 到自己的時候, 諗住開聲向女的想柯打, 冇人理我,女的一眼都冇望過我, 我以為佢有事處理, 所以我就冇催佢, 也企了響度約甘秒。 突然另外那男的把一塊白板放出來, 又係冇出聲。 望一望上面, 寫著好似小休, 板上附有電子計時器在倒數半小時。 但大佬你都見住我排隊架啦, 冇理由吾同我落埋單掛, 頭先你又吾截龍, 我排果陣你同我講要收,我米走攞。 我可能吾知佢規矩啦, 米開聲問下男的佢係乜意思囉, 順便原意係想不如你落埋我張單啦, 我都排左隊囉。 点知我想指住個白板問男的, 而家即係点呢的時候, 男的竟然不屑地講, 米寫左出黎囉, 自己睇啦! 嘩! 我即時火起! 我夠知你寫左出黎啦, 你吾係啞掛, 你小休米開聲講你休息囉, 我ok 的,可以食第二度, 而吾係重覆叫我睇塊白板加麻! 我一早知你板上面寫乜, 我識字的。 我只係想面對面講你應該落埋我單, 因為我排隊排左好耐。 你一句甘即係溝通都廢差事啦。ok 冇下次, 屋企人初初仲坐左響枱遠望我企左響收銀度呆企, 吾知我做乜。最後屋企人同我唯有去第二度食。

最後去左附近添財x 食, 果度都有我喜歡的奶茶紅豆冰。至於呢一間, 我同自己講冇下次, 不是食物有好大問題, 係老細態度有問題, 其次又不是非吃不可, 性價比個人認為低, 相同食物其他地方都有。 最後本人絕不是寫手, 真係因為一肚氣才表達出黎。
2016-08-07 1210 瀏覽
久仰樂園大名,但由於九龍城實在太多美食選擇,直至最近才有機會品嚐樂園。樂園位於街市的三樓熟食區,雖然同場有三四間餐廳,但樂園的食客是佔絕大多數的。週末的點餐方式有別於平日,食客須在店付款後,拿了個號碼牌,再就坐等店員把食物送上。來餐廳前已做了功課,大概知道哪幾款食品比較馳名便選了配搭特別的沙爹牛肉西多士和奶茶紅豆冰食品都是即叫即製的,西多士上枱時保持著一定的熱度,切開後可見內裡有滿滿的牛肉,肉汁也緩緩流出來西多士與紅豆冰一向是絕配,邊吃西多邊喝紅豆冰,是吃貨的一大樂事。奶茶紅豆冰相比起一般紅豆冰的甜度會較低,雖茶味不夠香濃,但這個特別配搭是值得欣賞。而且,很欣賞奶茶的冰粒偏小,可連同紅豆吃下,這才算是真正品嚐到紅豆冰呢

來餐廳前已做了功課,大概知道哪幾款食品比較馳名
便選了配搭特別的沙爹牛肉西多士和奶茶紅豆冰
奶茶紅豆冰
10 分鐘 (堂食)
2016-07-14 1022 瀏覽
沙爹牛面麵配奶茶紅豆冰,簡直係我肥仔獸既至愛😋肥呀!呢個沙爹牛既牛肉🐮係比較靚既牛肉黎,非一般硬綳綳既牛肉,加上好濃郁既沙爹汁,令到呢一碗沙爹牛麵ichiban😋奶茶紅豆冰,茶味足夠,不太甜,而紅豆亦夠沙,所以都好好味😋食到我肥仔獸有啲唔夠喉添。。😔但因為沒有套餐,所以唔太便宜,唯有帶著唔夠喉既感覺離開😣#肥仔獸為食團 #smalltoysinbigworld00
沙爹牛面麵配奶茶紅豆冰,簡直係我肥仔獸既至愛😋肥呀!
奶茶紅豆冰,茶味足夠,不太甜,而紅豆亦夠沙,所以都好好味😋
食到我肥仔獸有啲唔夠喉添。。😔
但因為沒有套餐,所以唔太便宜,唯有帶著唔夠喉既感覺離開😣
2016-07-14
  • 奶茶妅豆冰
  • 沙爹牛面麵
2016-06-13 1231 瀏覽
樂園famous for its satay beef french toast and red bean ice milk tea。Inside this public cooked food market,it is the only restaurant open during day time.its nearly full house in this resturant on Monday!!!!FoodThe kaya french toast is crispy outside and tendly soft insideRed bean ice milk tea is cold and milky. red bean match the milk tea perfectly.Size of red bean is massive, may be it is from Tianjin.The is the biggest red bean i saw in a red bean ice drink.The price is slightly higher than oth

Food

The price is slightly higher than other hk style cafe in HK.(usually french toast and red bean ice are sell together in a tea time)
set meal) .
defentinly worth it

I will come back again for this Red Bean.
2016-06-07 1358 瀏覽
打完波肚仔餓, 又落雨, 最就腳的莫過於係正對面既熟食中心3點幾人流仍然好多, 但集中係哂樂園呢邊, 好彩咁岩有位搭枱。朋友介紹要試奶茶紅豆冰, 而其他客人多數食有豬扒的菜式, 於是我也試試豬扒!朋友叫了鮮油咖吔多加熱奶茶。豬扒好脆, 但份量不算多, 加埋隻蛋就岩好夠飽。麵的湯底屬一般。多士夠脆, 也有好多餡如果喜歡茶味夠濃的朋友要點熱奶茶, 因奶茶紅豆冰會比較多奶, 茶味較淡, 但都好味! 紅豆唔會過甜, 出面普通紅豆冰都要$18-$20時就覺得呢度賣$22唔算貴。
打完波肚仔餓, 又落雨, 最就腳的莫過於係正對面既熟食中心

炸豬扒麵加蛋
鮮油咖吔多
多士夠脆, 也有好多餡

2016-06-04
炸豬扒麵加蛋
鮮油咖吔多
2016-05-28 939 瀏覽
沙嗲牛面,牛肉冇比鬆肉粉整淋,有趙口有牛味,沙嗲沙底香濃。咖啡紅豆冰,奶茶紅豆冰唔算甜,紅豆軟綿,冇比太多糖水浸,奶茶香滑,茶奶比例洽好,咖啡則比較淡。沙嗲牛西多有驚喜,兩塊薄薄面包夾住碎牛,唔太油。
沙嗲牛面,牛肉冇比鬆肉粉整淋,有趙口有牛味,沙嗲沙底香濃。
沙嗲牛西多有驚喜,兩塊薄薄面包夾住碎牛,唔太油。
  • 沙爹牛西多
2016-05-15 773 瀏覽
沙爹牛肉西多士 ($28)即叫即整,新鮮熱辣嘅西多士,等候嘅時間需要10-15分鐘,我實在太心急食佢,一上枱就即刻切黎食,熱到😛燙親條脷。🐮牛肉餡非常入味,濃濃嘅沙爹味,亦唔會有多餘醬汁,而且咬落有鮮肉煙韌嘅口感👅,只係個餡料已做得好出色。而西多士表面搽左牛油同煉奶,以為會太甜同沙爹餡會唔夾🤔,點知味道出奇地match,牛油同煉奶嘅甜味仲加強左餡料嘅美味💪🏻,加上西多整體炸得外脆內軟,值得比讚!
沙爹牛肉西多士 ($28)

2016-04-25 1061 瀏覽
剛好係九龍城附近~就叫朋友一齊食完lunch先走~始終吾熟 都兜左幾轉先去到,一入去就見到真係好多人不過就吾可以預期佢係好乾淨,因為環境係似街市,莫名有地道感覺。(有潔癖的朋友可能會卻步)點左豬扒麵 蕃茄麵等等,不過最期待都係個西多士 因為出名嘛!個餡的確幾特別既,都係第一次食依啲款。見到中間好飽實,讚既係啲沙爹牛肉吾韌,切開果下啲汁同香味都有湧出黎。不過食半份已經覺得油膩。而且味道同一般西多始終冇好大出入,糖槳同牛油有啲多蓋左陣味😌食完覺得會肥十磅(笑)另外點左豬扒麵 細細件,幾香脆。不過佢同個麵係分上,我幾乎食完 佢先出現~所以相都無影到~依碗麵看似好易整((的確如果吾係懶架話 (搖頭)但係啲蛋係幾滑!炒得吾錯!麵既軟硬適中,公仔麵黎講通常吾會衰既整體一般,幾好但食完印象吾深刻加上服務態度吾多掂。 可能因為忙,所以食物上桌時間都比較長吾值得特登黎食,但如果住附近 食下感受下有丁點既舊式情懷都吾錯既
剛好係九龍城附近~就叫朋友一齊食完lunch先走~

始終吾熟 都兜左幾轉先去到,一入去就見到真係好多人

點左豬扒麵 蕃茄麵等等,不過最期待都係個西多士
因為出名嘛!
沙爹牛西多
個餡的確幾特別既,都係第一次食依啲款。
食完覺得會肥十磅(笑)

所以相都無影到~
番茄炒蛋麵
依碗麵看似好易整((的確如果吾係懶架話 (搖頭)
但係啲蛋係幾滑!炒得吾錯!
麵既軟硬適中,公仔麵黎講通常吾會衰既

整體一般,幾好但食完印象吾深刻加上服務態度吾多掂。
可能因為忙,所以食物上桌時間都比較長

2016-02-16
10 分鐘 (堂食)
泥呢間茶記真係要較準時間,平日收4點,星期6同公眾假期收2點半,星期日休息。不過要食好野就早啲泥搵位,千其唔好繁忙時間同好肚餓時泥,等位要時間,等食又要時間真係等了又等如果第一次捧場,沙嗲牛肉西多是必食之選,平時食西多,多數得個甜同溜。裏面加沙嗲牛都係第一次食,食落都幾有層次感,口感好丰富。西多炸到好香口,牛肉唔會韌唔會太喊又夠味。奶茶紅豆冰都好特色,紅豆抄得好香口,煮得多夠淋,而且好大粒又好咬口,推介

真係等了又等
2016-04-18
20 分鐘 (堂食)
  • 沙爹牛肉西多士
  • 奶茶妅豆冰