2022-01-10 240 瀏覽
⭐️榮哥煮場⭐️📍:旺角山東街55號地舖⏰:11:00am-10:00pm⭕️:現金、八達通、Alipay-晚市二人套餐- 💰248(前菜、一款煲類、一碟小菜、兩碗白飯、甜品)前菜係日式麻醬拌四季豆四季豆爽口脆身 再搭配埋芝麻醬 好開胃我哋揀咗濃湯花膠雞煲🍲一上枱店員會開着個火 滾住個煲😋入邊有雞、花膠、雲耳等 湯底飲落鮮甜濃郁 唔會重味精 真材實料🤤👍🏻食食下員工會幫我地關細個火 唔驚啲肉老左🥰花膠嘅份量唔少 不過就薄左啲🙈雞肉好嫩滑 最少都有半隻雞既份量 厚身多肉 唔肥 煲過都唔會好鞋 好正🤤最後我哋成煲都飲晒👍🏻小菜我地就簡左柚子蝦球🍤外脆內軟 爽口彈牙 蝦肉好新鮮 份量都好多㗎 肉眼睇都有10幾隻蝦 加上用咗柚子汁調味 酸酸甜甜咁好開胃🥰落單個陣想轉烏冬 兩碗白飯可轉一碗烏冬share因為夜晚我唔係太想食白飯 所以我選擇烏冬share 烏冬有咬口 爽滑好食 湯底清甜亦配左雲耳 一碗完全夠兩個人share!是日甜品係腐竹薏米糖水🤤唔會好甜 薏米好淋 本身我就好鍾意食腐竹薏米糖水 真材實料👍🏻熱熱地啱晒冬天食😍再叫多左個樽仔檸檬茶 $10細細瓶不過好真材實料 我地要凍既 係雪櫃雪 唔會加
⭐️榮哥煮場⭐️

📍:旺角山東街55號地舖
⏰:11:00am-10:00pm
⭕️:現金、八達通、Alipay

-晚市二人套餐- 💰248
(前菜、一款煲類、一碟小菜、兩碗白飯、甜品)

前菜係日式麻醬拌四季豆

小菜我地就簡左柚子蝦球🍤

落單個陣想轉烏冬 兩碗白飯可轉一碗烏冬share

是日甜品係腐竹薏米糖水🤤

再叫多左個樽仔檸檬茶 $10
細細瓶不過好真材實料 我地要凍既 係雪櫃雪 唔會加冰 所以檸檬茶好濃郁 唔會好甜!

2022-01-09
2022-01-09 69 瀏覽
聽講榮哥煮場拎過「環球廚神國際挑戰賽」,覺得質素應該有保證,結果食完之後…真係好有驚喜😆,我一定會返去再食!樽仔奶茶、咖啡($2️⃣4️⃣)每次見到呢啲樽裝飲品都係鍾意叫!深色嗰杯係奶茶,好夠茶味,又唔會太甜。咖啡個杯奶味會比較重,啱晒我,因為我就係鍾意重奶味既野!酸菜魚淮山麵($6️⃣8️⃣)呢個真係不得了!真係好好好好食,性價比超高!👍🏻真係冇諗過原來淮山麵同酸菜魚咁夾,麵索晒啲湯既味,我覺得比米線仲好食😋,真係要試吓淮山麵。佢酸菜同埋魚嘅分量好多!佢用嘅魚真係好新鮮😆,唔會一咬就散開,又唔會切到太薄而且好夠魚味,我諗都係十幾塊😳,真係超級抵食,而且仲好好食。花膠雞米線($6️⃣8️⃣)花膠幾厚身,起碼有5、6塊,而且每一塊都唔算細😚。食落口唔會好淋,都幾有咬口。雞都有幾件,都算滑,就咁食都有味。佢呢個湯底就會比酸菜魚個湯底清,但係佢會有雞嘅鮮味,食完唔口乾,冇味精味,絕對可以飲晒成碗湯。手撕茄子($3️⃣8️⃣)叫咗個茄子食,酸酸甜甜幾開胃,不過佢係熱食既。😌茄子用蒸嘅方法,然後再淋啲醬汁同埋蒜蓉上去,味道都唔錯。胡椒雙肚($4️⃣8️⃣)所謂雙肚即係豬肚同埋魚肚,2樣都好脆。豬肚洗得好乾淨冇羶味,胡椒味濃但唔會過辣。

樽仔奶茶、咖啡($2️⃣4️⃣)

酸菜魚淮山麵($6️⃣8️⃣)

花膠雞米線($6️⃣8️⃣)

手撕茄子($3️⃣8️⃣)

胡椒雙肚($4️⃣8️⃣)
所謂雙肚即係豬肚同埋魚肚,2樣都好脆。豬肚洗得好乾淨冇羶味,胡椒味濃但唔會過辣。魚肚比豬肚更脆,因為係雞湯底,所以佢索晒啲雞味🤣,幾鮮甜。
2022-01-05 67 瀏覽
其實之前喺呢間舖頭都有食過佢嘅晚市,係好食嘅,同埋冇味精。今日中午我就諗唔到食乜嘢,然後打開個app就見到可以睇呢間舖頭嘅外賣。咁我就試吓叫酸菜魚米線嚟食。因為都食過唔同舖頭嘅酸菜魚,其實都係搏一搏,加上之前食過呢間舖頭都唔錯,所以都覺得應該好食,最後膽粗粗就叫左酸菜魚米線。其中一張相都見到其實佢魚片嘅份量都OK多。佢酸度同辣度都係唔錯。試過佢嘅酸菜都覺得係好食嘅。最後我飲晒佢啲湯,咁因為佢可能都處理嗰啲麻,所以都唔係好怕將啲麻嘅配料飲埋落口。外賣黎講其實都唔錯,至少冇扣分位。
其實之前喺呢間舖頭都有食過佢嘅晚市,係好食嘅,同埋冇味精。
外賣送餐
酸菜魚米線
同朋友見到呢間餐廳個招牌幾盞鬼而2人餐只係$248包一個鍋物 · 前菜 · 自選小菜 · 糖水 · 白飯好似幾抵食 · 決定試一試佢♡ 前菜:日式麻醬拌四季豆四季豆爽脆 · 配胡麻醬整體幾開胃 ♡ 招牌酸菜魚煲用小爐上枱 · 邊吃邊加熱一黎先飲啖湯 · 夠酸而帶辣勁但唔會好嗆口既辣度飲落好舒服岩哂而家凍凍地 · 飲完即刻暖唒酸菜魚本身已經煮熟左魚肉本身去哂骨 · 肉質滑身唔會一夾就散食食下 · 員工會較番細火話驚魚肉會變老夠哂細心💓♡ 薑蔥霸王雞上枱好香蔥油味份量有成半隻雞而雞肉好嫩滑 蔥油配醬油 · 寧捨惹味♡ 木瓜雪耳糖水好鍾意佢d木耳煮到好軟綿 · 黏黏地咁好似好濃骨膠原咁而木瓜清甜 · 非常滋潤

同朋友見到呢間餐廳

好似好濃骨膠原咁
而木瓜清甜 · 非常滋潤
木瓜燉雪耳糖水
2021-12-27 49 瀏覽
小紅書上大家的點評讓人感覺是平凡中的可貴,親自來吃后覺得,除了最後一道甜品,感覺真是平凡的超級一般二人酸菜魚套餐沒吃飽也沒感覺好吃,就再點了個招牌花膠雞煲,更失望衹能配著辣椒醬吃下去

衹能配著辣椒醬吃下去
2021-12-19 52 瀏覽
叫左個午市餐黃酒雞配飯68+2蚊樽裝檸茶。味道就個人口味普通 有酒香味,湯有雖有厚度,但欠缺雞味。失望點係唔熱 雞唔熱 湯唔熱而且係用切雞 唔係生滾 雞既份糧好足 但配搭冇心思 得幾粒雲耳 好寡 所以食唔晒餐牌上有其他幾新穎既菜式 但基本野都做得唔好 未必會再去試。
叫左個午市餐黃酒雞配飯68+2蚊樽裝檸茶。
味道就個人口味普通 有酒香味,湯有雖有厚度,但欠缺雞味。
失望點係唔熱 雞唔熱 湯唔熱
2021-12-16 33 瀏覽
今曰食左一間好新既餐廳入面嘅菜式全部都好特別真係第一次食裝修簡樸鮮明, 充滿活力時代感每一款小菜都充滿色彩,有限量提供嘅藍莓汁淮山非常特別; 酸甜藍莓骨絕對係首選打破傳統 配上 水果味道自己 叫咗個柚子蝦球 煤炭飯煤炭係用黑米做成 特別健康 再加上提子乾味道 更加有層次: 配上少量沙律菜 食落唔會油膩再配上 蒜蓉茄子 用特製蒸魚豉油 製作 芬香撲鼻
今曰食左一間好新既餐廳
入面嘅菜式全部都好特別真係第一次食
裝修簡樸鮮明, 充滿活力時代感
每一款小菜都充滿色彩,有限量提供嘅藍莓汁淮山
非常特別; 酸甜藍莓骨絕對係首選
打破傳統 配上 水果味道
自己 叫咗個柚子蝦球 煤炭飯
煤炭係用黑米做成 特別健康 再加上提子乾
味道 更加有層次: 配上少量沙律菜 食落唔會油膩
再配上 蒜蓉茄子 用特製蒸魚豉油 製作 芬香撲鼻
2021-12-14 36 瀏覽
超抵食二人套餐!(旺角)今日行旺角行到肚餓,見到呢間鋪頭嘅二人套餐($248)唔算貴,都包幾多嘢~包括飯同糖水,就一於入去試吓先!整體評分:6.9/10味道:6.9/10服務:6.7/10環境:6.5/10人均消費:$50-100地址:榮哥煮場 (旺角)旺角山東街55號地舖濃湯花膠雞煲🐔:成個煲送上,可以飲到熱辣辣嘅湯🤤🤤🤤湯可以飲到冇放味精,好甜!我哋最後成煲湯飲曬,難得嘅係雞肉都幾滑,花膠都算多白灼牛肩胛:大大份!牛肉比得好足!🤤🤤🤤牛味濃,不過個人建議唔好用蒸魚豉油會比較好🙈因為感覺似食蒸魚😂但整體來說都好有誠意是日糖水:係木瓜雪耳糖水,煲得好夠😋雪耳嘅膠質出曬嚟
超抵食二人套餐!(旺角)

整體評分:6.9/10
味道:6.9/10
服務:6.7/10
環境:6.5/10
人均消費:$50-100
地址:榮哥煮場 (旺角)
旺角山東街55號地舖

是日糖水:係木瓜雪耳糖水,煲得好夠😋雪耳嘅膠質出曬嚟

唔好食,今晚試咗你哋翡翠帶子泡飯同椒鹽粟米,兩樣都非常失望,首先講個泡飯,你標題脆皮泡飯,但真係一啲都唔脆,感覺係炸咗好耐,仲有一陣油溢味嘅一嚿實忟忟嘅飯團,啲飯一定係隔夜,因為已經好似爛飯咁揸埋一嚿炸,真心好難食,嘥咗個湯。另椒鹽粟米更加係無心機煮咁,粟米似用氣炸鍋整出嚟,之後瘋狂落啲椒鹽落去,咁就叫椒鹽粟米,一啲都唔好食,只感到極咸同粟米極硬,我其實係慕名嚟食,但咁嘅水準真係差,在旺角的確有好多食肆臨立,如果只靠虛名而唔用心制作,亦會好快站唔住腳。
1K
前兩晚去旺角行街唔知食咩好,見到間新開既餐廳🤩🤩佢地有個二人套餐望落幾豐富,包一個煲、一個小菜,仲送兩碗白飯同糖水~~感覺幾抵食,就同朋友入左去試試😏😏-🍽二人套餐 $248✨📍涼拌四季豆🥗原來叫二人套餐會送一個前菜~~四季豆口感爽脆,面頭淋上大量芝麻醬,好開胃😋😋📍招牌酸菜魚煲🥘酸菜魚味道比較清,食到魚片鮮味~~慢慢睇住個煲滾起就差唔多可以熄火啦🔥🔥魚片好嫩滑,無骨~配埋酸菜一齊食好惹味🤤🤤📍薑蔥灼墨魚🦑墨魚洗得好乾淨,每一片都切到好薄🤏🏻🤏🏻灼到啱啱熟,再放上薑蔥絲、淋醬汁~~食落口感鮮嫩爽脆,十分推介❤️❤️落單果陣店員話如果我地唔要兩碗白飯,可以轉一碗米線share~~咁我地都有興趣試下😋😋雖然話係清湯米線,但係都有d木耳、芽菜做配料~~而且份量十足!米線口感彈牙,湯都好飲,值得一試🙌🏻🙌🏻當晚附送蕃薯糖水~味道唔算好甜,仲有好多料食~~飲落有淡淡既薑味,成個人都暖笠笠🥰🥰
前兩晚去旺角行街唔知食咩好,見到間新開既餐廳🤩🤩
感覺幾抵食,就同朋友入左去試試😏😏
🍽二人套餐 $248✨

📍涼拌四季豆🥗
原來叫二人套餐會送一個前菜~~
四季豆口感爽脆,面頭淋上大量芝麻醬,好開胃😋😋

📍招牌酸菜魚煲🥘
酸菜魚味道比較清,食到魚片鮮味~~
慢慢睇住個煲滾起就差唔多可以熄火啦🔥🔥
魚片好嫩滑,無骨~配埋酸菜一齊食好惹味🤤🤤

📍薑蔥灼墨魚🦑
墨魚洗得好乾淨,每一片都切到好薄🤏🏻🤏🏻
灼到啱啱熟,再放上薑蔥絲、淋醬汁~~
食落口感鮮嫩爽脆,十分推介❤️❤️

咁我地都有興趣試下😋😋
雖然話係清湯米線,但係都有d木耳、芽菜做配料~~
而且份量十足!米線口感彈牙,湯都好飲,值得一試🙌🏻🙌🏻

當晚附送蕃薯糖水~味道唔算好甜,仲有好多料食~~
飲落有淡淡既薑味,成個人都暖笠笠🥰🥰
2021-11-22 61 瀏覽
偶然都會想平平淡淡食個小菜又一餐,唔洗打卡,一個抵食套餐就夠。對於我黎講,套餐就係要豐富先叫抵。晚市套餐更有前菜又有糖水我就覺得好抵架啦😉 招牌酸菜魚煲套餐($248)💕包一前菜+2白飯+2糖水涼拌雲耳餐廳贈送的前菜,應該每天都不一樣酸酸地幾開胃呀 酸菜魚煲連明火加熱嘅酸菜魚煲,好多魚塊,無魚骨啱哂我,魚片都幾滑呀,聽到店員介紹酸菜魚係生魚做,酸菜魚湯都好開胃,用嚟送飯啱啱好啱我,可以當一個湯飯咁食🥰 酸甜藍莓蝦球見到藍莓好新奇,唔好以為有伏,實情都幾好食,賣相都還可以,藍莓醬好深色,配埋炸蝦出奇地好夾,欣賞餐廳呢個勇於創新又真係唔錯嘅嘗試👍值得一提,蝦球都算幾多呀,有成12隻👍 番薯糖水套餐會送糖水,大家記得要食,今次係食蕃薯糖水,真心好唔錯,糖水甜辣非常適中,蕃薯好綿,好想食多幾碗😋聽到餐廳員工開以前有開糖水鋪,唔怪得嘢好食啦

招牌酸菜魚煲套餐($248)💕
包一前菜+2白飯+2糖水
涼拌雲耳
餐廳贈送的前菜,應該每天都不一樣
酸酸地幾開胃呀

酸菜魚煲

酸甜藍莓蝦球
值得一提,蝦球都算幾多呀,有成12隻👍

番薯糖水

2021-11-20
2021-11-21 59 瀏覽
好姐妹出嫁啦 👰🏻‍♀️ 🇯🇵 喺呢個派帖重要嘅日子梗係要食好啲😁我地去左旺角榮哥煮場食粵菜🤤👉🏻勝瓜🦐粒泡飯👉🏻藥膳黃酒雞👉🏻酸菜墨魚👉🏻魚肚浸時蔬👉🏻炸雞翼👉🏻薏米水👉🏻雪耳糖水今次有Brycen BB一齊食,所以我地特別叫咗個泡飯俾佢食,估咁到泡泡可以變左炸飯波波,拆開左後同個湯好夾,食落仲好清甜,好適合小朋友食🤤黃酒雞好有酒香,食完好暖胃,重拾坐月嘅感覺🤣酸菜墨魚會有少少辣,白墨魚🦑夠咬感,正呀!下次要帶埋老公一齊黎食先得🥰
好姐妹出嫁啦 👰🏻‍♀️ 🇯🇵
👉🏻魚肚浸時蔬
👉🏻炸雞
👉🏻薏米水
👉🏻雪耳糖水
黃酒雞好有酒香,食完好暖胃,重拾坐月嘅感覺🤣
酸菜墨魚會有少少辣,白墨魚🦑夠咬感,正呀!
下次要帶埋老公一齊黎食先得🥰
呢間喺女人街附近 開左短短幾個月嘅小店 招牌非常光猛 門口玻璃標榜著‘冇味精’ 室內以鮮橙色為主調 主打唔同款式嘅雞湯同米線 例如藥膳黃酒雞湯 胡椒豬肚雞湯 花膠雞湯等等 仲有獨特嘅黑炆炆煤炭飯 今次夜晚去就試左佢地嘅二人餐~˜”*°•晚市二人套餐($248)👯‍♂️🌛•°*”˜ 可以揀一款煲🍲+一款小菜🧆+兩碗白飯🍚同甜品🍮 如果唔想食白飯 可以兩碗飯換一碗米線或者煤炭飯 我地就揀左米線 米線超級滑溜 好食😋 宜家仲有碟前菜送 今日係麻醬四季豆濃湯花膠雞煲會有個爐㷫住🔥 等你由頭食到尾都飲到熱湯 🥣 (係我衰 我諗住旺角咁繁忙仲要小店 擺低個煲等你快啲食完快啲走 唔會搞咁多野) 所以呢個係unexpected 加分👍🏻 但後來熱得濟都係熄左😂個湯非常清甜 可以做到咁清而冇乜雞油 加分👍🏻 而且絕對相信佢冇落味精 加埋米線食一流~ 花膠係花膠仔 都幾重膠質 雞肉非常嫩滑 雞皮又夠爽 個煲比我地全清連湯都冇剩😂小菜就揀左甜酸藍莓蝦球🫐🦐 感覺似早晨全餐包果jam撈左落啲走左油嘅蝦球度 守舊嘅我未係太接受到咁新派嘅菜式🙈最後仲有糖水 今日係番薯糖水 唔會太甜 番薯冇渣都幾綿 呢個天氣食就最適

˜”*°•晚市二人套餐($248)👯‍♂️🌛•°*”˜

最後仲有糖水 今日係番薯糖水 唔會太甜 番薯冇渣都幾綿 呢個天氣食就最適合不過🍠

員工好有禮貌 最欣賞係每放低一碟餸都會講野 唔會走咁粒聲唔出pat低就頭也不回走左去 都唔係好多餐廳做得到 而且見到佢地好有耐性解答客人問題 加分👍🏻
餐廳主打米線🥣🥢 除了米線外,也有烏黢黢的煤炭飯,造型很特別‼️🍚 而喜歡喝湯的我深深被餐牌上的花膠雞煲深深地吸引😍 便跟朋友嚐了一份雞煲套餐‼️👅👅▫️❥$𝟮𝟰𝟴 二人套餐🥢 酸菜魚煲、雞煲、肉骨茶煲五款內可選一款‼️數十款小菜中自選一款‼️▫️濃湯花膠雞煲🍲 煲內放滿了雞塊及花膠,份量十足‼️🤩 湯底很清甜,而且不含味精,好好喝‼️🤤 湯內的雞肉肉質嫩滑無比,很滿意‼️👍🏻▫️薑蔥灼墨魚🦑灼熟的墨魚鮮嫩又有點爽口‼️拌上薑、蔥絲及底部的芽菜一起吃,口感豐富‼️😋▫️四季豆配日式麻醬🥬 餐廳送的餐前小吃‼️翠綠的四季豆淋上香滑的日式麻醬,很可口‼️👅▫️另外還有蕃薯糖水🍠和香噴噴白米飯🍚
另外還有蕃薯糖水🍠和香噴噴白米飯🍚
2021-11-15 36 瀏覽
秋季殺到來代表又係時候食翻啲又暖又補嘅嘢,而旺角最近就新開左間由攞獎廚神打理,招牌係花膠雞米線嘅小店。花膠雞米線$68🍜秋冬食佢就岩啦😌小店主張天然無味精,所以女士們食完個米線飲曬啲湯都無負擔呀!雞肉同花膠嘅份量都勁多,食極都仲有🤣秘製咖啡排骨煤炭飯$68☕️果然係攞獎大廚,用咖啡整排骨都幾創新🤭咖啡醬超濃郁,平時係咖啡狂人嘅朋友係一定要試‼️至於個飯,砌到煤炭咁相當可愛🤣佢溝左紫米同提子乾🍇口感同味道都幾特別,平時食唔曬一碗飯嘅人試過一啖應該會成碟食曬🍚胡椒雙肚$38🍲38蚊就有勁量魚肚同豬肚好抵食,胡椒豬肚湯向來係秋冬必食,今次落埋魚肚簡直係雙重享受😎椒鹽雞翼$38🍗去到邊都要食翻隻雞翼嘅小金今日又遇到「高汁雞翼」啦~(仲唔bookmark定📲)呢隻雞翼椒鹽味好「到位」,粉漿夠落,咬入去肉質仲係好似你皮膚咁滑🧏🏻‍♀️樽仔奶茶$24🧋樽仔檸茶$24🥤唔好比佢個樣呃左,飲落完全係茶記風味💯

花膠雞米線$68🍜

秘製咖啡排骨煤炭飯$68☕️

胡椒雙肚$38🍲

椒鹽雞翼$38🍗

樽仔奶茶$24🧋
樽仔檸茶$24🥤
唔好比佢個樣呃左,飲落完全係茶記風味💯