2020-06-02 40 瀏覽
台式料理一直非常吸引,尤其是紅燒牛肉麵及椒鹽花之丸 。今天去了將軍澳廣場 。看見這間桂花小幸亦颇旺場, 大概是因為性價比高吧。紅燒腱心牛肉麵裏面有牛展,紅蘿蔔,白蘿蔔,拉麵。湯底清甜, 唔會咸,忍不住喝多幾口。面上面亦都有芫茜蔥做點絕 。 拉麵質感彈牙, 真係食完都想 encore 鹽酥排骨鹵肉飯。看似普通的滷肉飯,但是味道有特色 ,排骨酥脆 ,小食揀咗上湯椰菜娃娃菜椒鹽花枝丸花之丸係十個讚 ,炸得好鬆脆,好香口, 亦有很香的墨魚味。桂花 雞翼桂花雞翼是炸雞翼,跟一個甜甜的桂花醬, 幾特別。水果茶有驚喜 , 大大杯 ,唔會太甜, 有很香的百香果味, 水果充足!這間台式料理性價比高, 當然紅燒牛肉麵 是首選的選擇 。服務態度還可以, 但是因為餐牌選擇較多 ,要出去cashier落單實在令到流程有點不順暢,不過食物不錯,所以還是會再來。

紅燒腱心牛肉麵

鹽酥排骨鹵肉飯。

椒鹽花枝丸

花之丸係十個讚 ,炸得好鬆脆,好香口, 亦有很香的墨魚味。

桂花 雞翼

桂花雞翼是炸雞翼,跟一個甜甜的桂花醬, 幾特別。

2020-05-31 47 瀏覽
今日同女友行開將軍澳廣場, 行左陣發現間台灣餐廳, 排隊15分鐘就入得座原盅燉湯湯時菜三拼牛肉飯定食 (腱心牛肉、牛展、牛丸):腱心牛肉炆得唔錯, 入口即溶,牛展都好易咬唔會好韌,牛丸相對上比較普通。419馬辣蕃茄豬肚米線:蕃茄湯底非常吸引開胃,豬肚都好入味,又唔會得太細塊~ 份糧夠!椒鹽花枝丸: 最好食係椒鹽花枝丸,大粒又夠熱, 即叫即整,唔會係整定放咗好耐,所以新鮮兼好食。鹵水豆腐: 醃得都幾入味,有口感手拍小黃瓜:黃瓜新鮮夠水份,爽口, 酸酸地幾開胃冬瓜瘦肉湯:有驚喜,足料, 唔肥膩黑糖珍珠鮮奶(熱):奶味濃香,而且叫左少甜, 係飯後最佳飲品鐵觀音珍珠奶茶: 皇牌飲品,茶味比較清淡,而且珍珠的口感唔錯總結, 食物高質, 台式飲品值得推介!

原盅燉湯湯時菜三拼牛肉飯定食 (腱心牛肉、牛展、牛丸):

419馬辣蕃茄豬肚米線:

椒鹽花枝丸:

鹵水豆腐:
醃得都幾入味,有口感

手拍小黃瓜:
黃瓜新鮮夠水份,爽口, 酸酸地幾開胃

冬瓜瘦肉湯:
有驚喜,足料, 唔肥膩

黑糖珍珠鮮奶(熱):
奶味濃香,而且叫左少甜, 係飯後最佳飲品

鐵觀音珍珠奶茶:
皇牌飲品,茶味比較清淡,而且珍珠的口感唔錯

總結, 食物高質, 台式飲品值得推介!
2020-05-22
15 分鐘 (堂食)
  • 椒鹽花枝丸
  • 黑糖珍珠鮮奶
  • 滷水豆腐
2020-05-30 46 瀏覽
今日同朋友黎左食晏!!中午時段好多人,拎票等左十分鐘左右先可以入座~~午餐有主食+飲品+小食,平均都係六七十蚊,無需加一,價錢唔貴!!難怪有唔少學生光顧,相信胃口細既女生,一份飲餐二人分吃都好足夠~~就好似呢日咁,朋友話無乜胃口,所以我地都只係點左一份飯餐再加小食一齊share:)先黎係單點加配既椒鹽花枝丸,金黃大顆,相當惹味!!之後係跟餐加配既涼醋茄子同紫菜魚丸湯,兩份加埋只係15蚊,好抵食~~之後既主食係酥炸雞排滷肉飯,跟配滷水牛肚做小食~~滷水牛肚都幾入味,亦唔會好韌:)滷肉肉燥既份量都幾多,足夠每口飯都食到芳香既肉燥~~酥炸雞排外層的確好脆,肉質都唔會好乾,味道都唔錯=)另外朋友再點左四顆牛肉湯水飲,佢話湯頭幾濃,味道唔差!!!之後我跟餐加錢轉飲呢度既水果茶~~~700cc超大杯,加上飲落冰凍清甜,非常解渴
今日同朋友黎左食晏!!

中午時段好多人,拎票等左十分鐘左右先可以入座~~

先黎係單點加配既椒鹽花枝丸,金黃大顆,相當惹味!!

之後既主食係酥炸雞排滷肉飯,跟配滷水牛肚做小食~~

滷水牛肚都幾入味,亦唔會好韌:)

滷肉肉燥既份量都幾多,足夠每口飯都食到芳香既肉燥~~

炸雞排外層的確好脆,肉質都唔會好乾,味道都唔錯=)

另外朋友再點左四顆牛肉湯水飲,佢話湯頭幾濃,味道唔差!!!

之後我跟餐加錢轉飲呢度既水果茶~~~

700cc超大杯,加上飲落冰凍清甜,非常解渴
2020-05-30 56 瀏覽
疫情期間都冇點出去食飯,一係喺外賣一係喺屋企hea煮今日喺某平台嗌咗呢間台灣菜菜式推薦:鹽酥雞排台灣麵 湯底:紅燒牛肉湯 鹽酥雞排酥脆、調味適中,麵底有口感椒鹽花枝丸大大粒手工花枝丸,內有墨魚粒,真材實料,食落好香口
疫情期間都冇點出去食飯,一係喺外賣一係喺屋企hea煮

今日喺某平台嗌咗呢間台灣菜

菜式推薦:

鹽酥雞排台灣麵 湯底:紅燒牛肉湯
鹽酥雞排酥脆、調味適中,麵底有口感

椒鹽花枝丸
大大粒手工花枝丸,內有墨魚粒,真材實料,食落好香口

外賣送餐
2020-05-29 27 瀏覽
上星期放工去左將軍澳搵舊同事食飯,由於朋友喜歡台式食品,我們就去了桂花小幸。等候人數好多,需要耐心地等候;食客需要自己排隊下單,較需要啊!蕃茄酥炸排骨米線:個人非常推介依個湯麵比中意食蕃茄湯底既食客,由於湯底充滿左甜甜酸酸地蕃茄味,令人更加開胃。而米線麵質好滑又彈牙,份量足夠。酥炸排骨的確一流,因排骨炸得香口,油份吾會好多,排骨啖啖肉,口感帶林口易於咀嚼!另配有醬料點用,使味道更突出!特濃蕃茄雞排麵:由於同事也是蕃茄愛好者,所以點了另一款蕃茄湯底既麵食。雞排皮炸得更加香口,油份雖然比排骨多,但味道吾覺油膩,雞肉嫩滑。紫菜魚丸湯:好多紫菜,味道帶少少咸;而魚丸好夠彈牙,岩晒大人小朋友食啊!古早味滷水味牛肚:牛肚切成較幼既條狀,令食客易於咀嚼。牛肚份量不少,因是以滷水煮,讓牛肚中充滿左滷水濃郁既味道,很入味。滷水蛋:凍凍地,放於湯中食用也不錯!貓耳朵:味道酸酸地幾開胃,可作為前菜,口感軟身。幸福紅豆與豆乳:個人好喜歡飲既紅豆之一,當中既紅豆份量好多,而甜度更高,口感為軟口。與豆乳一同飲用,豆乳好香豆味又吾太甜,同紅豆配合啊!黑糖珍珠奶茶:同樣珍珠好大粒而份量好多,味道甜甜的,茶很滑。

滷水蛋:凍凍地,放於湯中食用也不錯!

貓耳朵:味道酸酸地幾開胃,可作為前菜,口感軟身。

2020-05-29 32 瀏覽
是日同朋友去TKO行街,順便去埋之前食過的桂花小幸,疫情打後,真的好多人出返來食飯,幸好等左一陣,有位坐,點左三盛牛肉麵,滷水豬手飯套餐,麻辣牛肚,飲品點左蜜桃烏龍蘆薈,百香果QQ綠茶,滷水豬手飯套餐滷水豬手飯套餐本身再加錢買埋兩份小食,拍青瓜同埋涼拌貓耳,滷水豬手真的好入味,另外拍青瓜同埋涼拌貓耳都好大碟,份量好夠三盛牛肉麵三盛牛肉麵真的保持到水準,湯底真的好正,連麵食一流麻辣牛肚在外面好少食到麻辣牛肚,真的好夠味,同朋友真的食到停唔到口蜜桃烏龍蘆薈,百香果QQ綠茶,蜜桃烏龍蘆薈,百香果QQ綠茶兩杯飲品都唔錯,大大杯~~
是日同朋友去TKO行街,
順便去埋之前食過的桂花小幸,

疫情打後,真的好多人出返來食飯,
幸好等左一陣,有位坐,

滷水豬手飯套餐

滷水豬手飯套餐本身再加錢買埋兩份小食,拍青瓜同埋涼拌貓耳,

三盛牛肉麵

三盛牛肉麵真的保持到水準,湯底真的好正,連麵食一流

麻辣牛肚

在外面好少食到麻辣牛肚,真的好夠味,同朋友真的食到停唔到口

蜜桃烏龍蘆薈,百香果QQ綠茶,

蜜桃烏龍蘆薈,百香果QQ綠茶兩杯飲品都唔錯,大大杯~~
2020-05-28
  • 麻辣牛肚
2020-05-27 54 瀏覽
今天星期三中午,打算叫外賣,就隨便看看Food Panxx,由於想食湯麵類的東西,就選擇了這一間。但是出乎意料的好吃😋我們點了一個紅燒腱心牛肉麵餐,及鹽酥雞扒滷肉飯餐!選項中,紅燒腱心牛肉麵餐 $891 小食:選了滷水豆腐2加錢配小食:滷水蛋 ($7.2)3 飲品: 蜂蜜綠茶🍵選項中,鹽酥雞扒滷肉飯餐 $911 小食:選了時蔬2 飲品: 熱麥茶飲品中可以選擇四款甜度,也可以選擇加珍珠蘆薈等等👏🏻👏🏻📍牛肉湯: 有少少甜度 ,有一點藥材味,喝下去十分有層次,不會口乾,出其的📍牛展:很林身,也有數大塊!👏🏻👏🏻😀😀📍牛肉麵:不是偏款,但出奇地吸收湯汁,一流!👏🏻👍🏻👍🏻🥰📍滷水蛋:不是流心,ok 嘅📍滷水豆腐:很滑,有數小塊,not bad📍時蔬:黃芽白,都ok 吖📍飲品:很大瓶,很好喝的👍🏻👍🏻Overall: very good 😊😊😊外賣多數用紙裝外賣盒,很漂亮也很環保♻️,會回購的!

我們點了一個紅燒腱心牛肉麵餐,及鹽酥雞扒滷肉飯餐!

選項中,紅燒腱心牛肉麵餐 $89
1 小食:選了滷水豆腐
2加錢配小食:滷水蛋 ($7.2)
3 飲品: 蜂蜜綠茶🍵

選項中,鹽酥雞扒滷肉飯餐 $91
1 小食:選了時蔬
2 飲品: 熱麥茶

飲品中可以選擇四款甜度,也可以選擇加珍珠蘆薈等等👏🏻👏🏻

📍牛展:很林身,也有數大塊!👏🏻👏🏻😀😀
📍牛肉麵:不是偏款,但出奇地吸收湯汁,一流!👏🏻👍🏻👍🏻🥰
📍滷水蛋:不是流心,ok 嘅
📍滷水豆腐:很滑,有數小塊,not bad
📍時蔬:黃芽白,都ok 吖
📍飲品:很大瓶,很好喝的👍🏻👍🏻

Overall: very good 😊😊😊

外賣多數用紙裝外賣盒,很漂亮也很環保♻️,會回購的!
紅燒腱心牛肉麵  (分湯外送)
牛肉麵的湯
小食
蜂蜜綠茶
2020-05-27
外賣送餐
紅燒腱心牛肉麵  (分湯外送)
牛肉麵的湯
小食
蜂蜜綠茶
  • 蜂蜜檸檬蘆薈
  • 三盛紅燒牛肉麵
2020-05-25 52 瀏覽
今日我同朋友都好有共識,午餐都係想食台灣野,依間台灣嘢食都幾出名㗎!我哋取票之後,大概等左10分鐘就已經可以入去啦!食台灣野就一定要食滷肉飯,真係好耐冇食過滷肉飯啊,今次一定要試吓,呢度嘅酥炸排骨都幾好味,尤其是酥炸排骨嘅醬,兩者加埋真係好好味!我依個係酥炸排骨滷肉飯,另外在加咗個小食,加小食只係加$8,我個人覺得幾抵食!飲品,我就嗌左芝士奶蓋阿華田,因為芝士奶蓋阿華田個名好吸引,而且都好耐冇飲過芝士奶蓋啦,所以就嗌埋啦!呢度嘅上餐速度都幾快㗎,雖然係午市時段,但係都好有效率!先講吓酥炸排骨滷肉飯,佢嘅滷肉飯飯嘅份量都幾多,滷肉飯送上餐嘅時候係熱嘅,熱辣辣食滷肉飯先係最好味嘅!佢嘅酥炸排骨果然冇令我失望,外脆內軟,而且唔多骨,咬落去真係脆卜卜㗎!可能你會話酥炸排骨之所以咁取係因為多粉,咁你就錯啦,近啲影張相俾你睇,一啲都唔厚粉,皮薄餡靚,炸到金黃色!我每食一啖都要點一點佢嘅醬,佢嘅醬汁真係好吸引㗎!涼拌木耳,佢嘅味道好開胃,酸酸辣辣,好啱呢個夏天食啊!芝士奶蓋阿華田真係好好飲,我試過單獨飲佢嘅芝士奶蓋,好香濃嘅芝士味,芝士奶香好重好滑,配埋阿華田真係冇得頂!

兩者加埋真係好好味!
我依個係酥炸排骨滷肉飯,
另外在加咗個小食,加小食只係加$8,
呢度嘅上餐速度都幾快㗎,雖然係午市時段,但係都好有效率!
先講吓酥炸排骨滷肉飯,佢嘅滷肉飯飯嘅份量都幾多,
滷肉飯送上餐嘅時候係熱嘅,熱辣辣食滷肉飯先係最好味嘅!
一啲都唔厚粉,皮薄餡靚,炸到金黃色!
我每食一啖都要點一點佢嘅醬,佢嘅醬汁真係好吸引㗎!

涼拌木耳,佢嘅味道好開胃,酸酸辣辣,好啱呢個夏天食啊!

2020-05-24 1750 瀏覽
行完街想食個lunch,見到呢間餐廳有唔少人排隊,睇一睇餐牌原來價錢都幾抵,就選擇呢度醫肚啦🤤餐牌選擇好多,睇到我眼花撩亂🤤主打台灣嘢食,當然要揀番台灣最出名嘅牛肉麵同埋丸類❤️花枝丸牛丸麵(清雞湯)+上湯浸時菜+滷水豆腐~湯麵可以選擇湯底,好似我咁唔鍾意太濃味既可以揀清雞湯,清清地不會搶過餸既focus,花枝丸和牛丸亦夠彈牙,最喜歡台灣麵底,粗幼適中,帶有少少香味,亦夠咬口~怕自己唔夠飽,加咗少少錢加咗上湯時菜同滷水豆腐,雞湯底浸住時菜有幾濃郁即鮮味,而滷水豆腐嘅質感比較似百葉豆腐,不容易散,但卻有咬口~三盛牛肉麵(紅燒牛肉湯)+滷水蛋+上湯浸時菜~朋友叫咗台灣出名嘅牛肉麵,整碗麵份量好大份,而且配料很多,牛展和牛腩全部都是厚切,肉味比較香濃,但食落不會過韌,牛丸亦有幾粒,質感亦夠爽口彈牙~朋友同樣地加配左上湯時菜及滷水蛋,滷水蛋外面呈現深褐色,內裏則可以再燜耐啲,讓蛋白亦能嚐到更濃的滷水味道~牛肉濃湯水餃(4粒)~小食叫咗水餃,濃郁的牛肉湯底配水餃估唔到又幾夾,水餃吸收了牛肉湯底的精華,頗有鮮味,水餃嘅皮厚度ok,不過如果薄點就更好🤤靜心玄米茶~食完野飲番杯熱嘅玄米茶有消濟作用,茶包

花枝丸牛丸麵(清雞湯)+上湯浸時菜+滷水豆腐~
花枝丸牛丸麵(清雞湯)+上湯浸時菜+滷水豆腐

三盛牛肉麵(紅燒牛肉湯)+滷水蛋+上湯浸時菜~
三盛牛肉麵(紅燒牛肉湯)+滷水蛋+上湯浸時菜

牛肉濃湯水餃(4粒)~
牛肉濃湯水餃(4粒)

靜心玄米茶~
食完野飲番杯熱嘅玄米茶有消濟作用,茶包見到滿滿的玄米,飲落味道十分香濃,而且帶有少許甜味,味道幾特別~
靜心玄米茶

仙氣芒果茶~
炎熱嘅天氣當然要飲番杯果茶解暑,果茶帶有滿滿的芒果香甜味道,雙層呈現奶泡狀態,飲落有不同層次,不過略嫌甜了少少,茶的香氣可以更出一點~
仙氣芒果茶

2020-05-22
5 分鐘 (堂食)
花枝丸牛丸麵(清雞湯)+上湯浸時菜+滷水豆腐
三盛牛肉麵(紅燒牛肉湯)+滷水蛋+上湯浸時菜
牛肉濃湯水餃(4粒)
靜心玄米茶
仙氣芒果茶
  • 牛肉濃湯水餃
  • 三盛牛肉麵(紅燒湯)
  • 上湯浸時菜
  • 花枝丸牛丸麵
2020-05-20 57 瀏覽
好耐冇黎食牛肉麵,勁排住個味道所以今晚又黎食下~三盛牛肉麵三盛牛肉麵係我覺得係度必叫之選,份量多不特止,牛腩、牛展同牛丸既味都唔會搶到各自既風頭,最愛既牛腩又夠林唔痴牙,湯底勁濃,仲有蘿蔔索哂D汁,真係冇得輸!麻辣紅燒肉麵(中辣)老公叫麻辣紅燒肉麵,紅燒肉肥瘦分明,辣度可以自選,今次就揀左中辣,佢話辣度剛好,食到辣味但又唔係標哂汗咁誇張,鍾意食辣既一定喜歡食!牛肉湯水餃、煎餃子叫左兩款餃,一款放湯一款煎餃。後者較香口,食落外層超脆,點醬汁食好惹味! 牛肉湯水餃就可以連湯一齊食,因為個湯好濃牛肉味,所以食落一D都唔寡,兩種食法各有特式。蜜桃烏龍蘆薈、紅豆奶茶飲品叫左蜜桃烏龍蘆薈同紅豆奶茶。蜜桃烏龍蘆薈既蜜桃味好出,可能因為溝左烏龍所以唔會太甜,亦唔會有D好假既蜜桃味,飲落順口清新,仲食到粒粒蘆薈,勁好咬口。紅豆奶茶係紅豆冰既變奏版~有支匙羹筆粒粒紅豆食~呢個配撘係老公至愛!
好耐冇黎食牛肉麵,勁排住個味道所以今晚又黎食下~
三盛牛肉麵

麻辣紅燒肉麵(中辣)

牛肉湯水餃、煎餃子

蜜桃烏龍蘆薈、紅豆奶茶

2020-05-18 44 瀏覽
這間餐廳我已經吃過很多次了,因為價錢好平,無論午市晚市都很多人來吃。今次是我第一次來吃下午茶,竟然有台式蛋餅,超驚喜呀!⭐️拉絲芝士肉鬆蛋餅$40配一碗番茄湯通粉,價錢合理。蛋餅兩面煎得香脆,中間是芝士和肉鬆,肉鬆的份量不算多,但芝士很香,我覺得很好吃。加配小食兩款$15⭐️上湯浸時菜菜很新鮮,入口爽脆。⭐️手拍小黃瓜$15酸酸的,很開胃。⭐️珍珠紅豆奶茶$24喜歡甜飲的我,有珍珠又有紅豆,滿足我兩個願望,入口甜甜的,味道不錯。

今次是我第一次來吃下午茶,竟然有台式蛋餅,超驚喜呀!

⭐️拉絲芝士肉鬆蛋餅$40

配一碗番茄湯通粉,價錢合理。

加配小食兩款$15
⭐️上湯浸時菜
菜很新鮮,入口爽脆。

⭐️手拍小黃瓜$15

酸酸的,很開胃。

⭐️珍珠紅豆奶茶$24

下午茶
2020-05-18 52 瀏覽
特地等下午茶時間吃蛋餅,下午茶已經連晚餐,所以要吃飽點。⭐️現做煎餃子$52(8隻)除了皮比較厚以外,內餡是肉菜,不過不失。⭐️台式蛋餅肉鬆$36想配地瓜薯條,但已經售馨,只好要番茄通粉,味道又不錯。台式蛋餅味道不錯,中間有有肉鬆,我最喜歡吃肉鬆,好滋味。加配小食兩款$15⭐️上湯浸時菜綠油油的菜夠健康!⭐️涼拌貓耳朵黑木耳夠脆,酸酸的,不錯。⭐️檸檬水⭐️麻辣牛肚$42好大盤牛肚,入口軟腍,配飯吃就更棒!

特地等下午茶時間吃蛋餅,下午茶已經連晚餐,所以要吃飽點。

⭐️現做煎餃子$52(8隻)

除了皮比較厚以外,內餡是肉菜,不過不失。

⭐️台式蛋餅肉鬆$36

想配地瓜薯條,但已經售馨,只好要番茄通粉,味道又不錯。

台式蛋餅味道不錯,中間有有肉鬆,我最喜歡吃肉鬆,好滋味。

加配小食兩款$15

⭐️上湯浸時菜
綠油油的菜夠健康!

⭐️涼拌貓耳朵

黑木耳夠脆,酸酸的,不錯。

⭐️檸檬水

⭐️麻辣牛肚$42

好大盤牛肚,入口軟腍,配飯吃就更棒!
下午茶
最快都要10月先有得去台灣旅行想食牛肉麵,台灣台式菜就要在香港找了今次走到將軍澳既桂花小幸將軍澳廣場1樓,長期滿座,最好早些來排隊仲有台灣珍珠奶茶特飲,一次滿足曬原盎燉湯套餐 $83 (牛腩+雞肉飯)番茄水餃麵 $52麻辣牛肚,套餐加配紫菜魚丸湯,涼拌小菜咁多野食都只係$192!台灣茶飲就同出面一樣價錢,約$20起跟餐有減價!先講番茄湯濃水餃麵 鮮甜番茄湯加大隻水餃麵條吸湯,番茄湯底鮮甜帶微酸仲配多2舊番茄比你食,真係濃到不得了~另外可配排骨米線,雞扒,麻辣豬肚,花枝丸!最重要份量超大碗!晚市燉湯套餐滷水蛋牛腩配滷肉飯或雞肉飯加配小食$15兩款阿姐好落力推介,一於試下紫菜魚蛋湯同涼拌份量強勁,一份牛腩,一碟上湯浸菜一個足料燉湯,仲有一碗雞肉飯滷牛腩應用上牛肋條,肉味偏濃,燉得入味加多少少辣就會更加美味燉湯非常足料雞肉,各類菇片,金針花清香不油膩,鮮甜滋潤,養胃生津滷蛋滷得剛好~沒過火,雞肉拆碎加蔥花雞肉飯味道偏淡~小吃麻辣牛肚係個人心水推介!牛肚夠彈夠爽身,加上秘製麻辣醬汁又辣又麻,非常香口,辣味久久不散非常開胃
最快都要10月先有得去台灣旅行
想食牛肉麵,台灣台式菜就要在香港找了
今次走到將軍澳既桂花小幸
將軍澳廣場1樓,長期滿座,最好早些來排隊
仲有台灣珍珠奶茶特飲,一次滿足曬

原盎燉湯套餐 $83 (牛腩+雞肉飯)
番茄水餃麵 $52
麻辣牛肚,套餐加配紫菜魚丸湯,涼拌小菜
咁多野食都只係$192!
台灣茶飲就同出面一樣價錢,約$20起
跟餐有減價!

先講番茄湯濃水餃麵
鮮甜番茄湯加大隻水餃
麵條吸湯,番茄湯底鮮甜帶微酸
仲配多2舊番茄比你食,真係濃到不得了~
另外可配排骨米線,雞扒,麻辣豬肚,花枝丸!
最重要份量超大碗!

晚市燉湯套餐
滷水蛋牛腩配滷肉飯或雞肉飯
加配小食$15兩款
阿姐好落力推介,一於試下紫菜魚蛋湯同涼拌
份量強勁,一份牛腩,一碟上湯浸菜
一個足料燉湯,仲有一碗雞肉飯
滷牛腩應用上牛肋條,肉味偏濃,燉得入味
加多少少辣就會更加美味
燉湯非常足料雞肉,各類菇片,金針花
清香不油膩,鮮甜滋潤,養胃生津
滷蛋滷得剛好~沒過火,雞肉拆碎加蔥花
雞肉飯味道偏淡~
小吃麻辣牛肚係個人心水推介!
牛肚夠彈夠爽身,加上秘製麻辣醬汁
又辣又麻,非常香口,辣味久久不散非常開胃
5 分鐘 (堂食)
2020-05-18 30 瀏覽
心血來潮想食台灣野,下午茶就決定喺依度食啦,依間野真係好有台灣風味,無論係裝修擺設定係菜單上面嘅食物,都有台灣嘅感覺!我好欣賞呢度嘅鹽酥雞扒,因為佢真係做到外脆內軟,金黃色嘅鹽酥雞扒真係令人好有食慾,配上雞肉飯,真係絕配呀,今次加咗個配菜,因為想試吓佢嘅滷水蛋,唔錯㗎!雞肉飯嘅份量都幾多,無論係雞肉定係米飯,都係高質素又抵食,雞肉好滑,而且好香,上面有少少醬汁,撈飯食,真係越食越上癮啊!佢嘅鹽酥雞扒,肥膏真係唔多,罪惡咁都冇咁大,好厚肉,而且肉質juicy!我係同朋友兩個人黎食嘅,朋友嗌左個麻辣紅燒牛肉麵,我試咗少少,紅燒肉好香,佢嘅肥肉就係佢嘅精粹,紅燒肉真係充分吸收到湯嘅精華,湯底係小辣,呢個辣到我滿意,好開胃!我哋每人嗌左一杯特飲,我個杯係芝士奶蓋抹茶,抹茶味好香,不過我最鍾意都係佢嘅芝士奶蓋,好高質素,朋友嗰杯係仙草凍奶茶,朋友話,仙草嘅份量都幾多,而且奶茶做到茶香奶滑,大大杯幾抵呀!
2020-05-17 45 瀏覽
又想念去台灣掃街食野的日子,去唔到台灣唯有食返d 台灣美食補數。今次來到桂花小幸, 比佢牆壁吸引了,呢到裝飾得都唔錯,係到食野影相都好靚。我們在下午茶時段來食,叫左兩份下午茶餐, 包括拉絲芝士蛋餅肉鬆+地瓜薯條+桂圓杞子菊花茶, 另一份係蕃茄雞翼麵(加錢配特濃蕃茄湯)+蜂蜜綠茶配咖啡水晶+手拍小黃瓜。 小食方面我叫左我最愛的椒鹽花枝丸,台灣烤香腸和麻辣牛肚,小食味道好出色,慢慢嘆住野飲食一流。我見到人地d特飲好似幾好飲,我仲買定兩杯拎走比家人飲。一杯係脆脆阿華田加珍珠,另一杯係芝士奶蓋白桃烏龍茶加珍珠。好耐冇食台灣野食, 係呢到食完好似行左一轉士林夜市咁, 回憶返哂來, 味道正宗,下次會再來食過。