2021-10-28 45 瀏覽
桂花小幸一到食飯時間呢間餐廳門口都會有好多人等位最近發現咗可以喺OpenRice度攞定飛先 可以省卻左唔少排隊嘅時間————————————————————入到去有兩種點餐方法 第一係可以先行去收銀度落單俾錢 第二可以用單上面嘅QR code 用電話落單 但係需要用微信或者支付寶俾錢 —————————————————見到大家都推介牛肉麵 現場都見到唔少人有叫 我本身好鍾意食台灣牛肉麵 就叫黎試吓先紅燒腱心牛肉麵🍜有四大件腱心牛肉 一夾上去10分Q彈 咬落去覺得肉質好嫩 個麵都好彈牙 而我最鍾意喺個湯 非常香濃 飲落有啲甜甜地鹽酥排骨滷肉飯雞肉炸完仲係好juicy 外皮十分香脆 珍珠米上面淋上滷肉 好送飯 分量充足香濃奶茶+$6 可以要杯奶茶 飲落真係台灣早餐店嘅奶精奶茶味 飲完好想去台灣
桂花小幸

一到食飯時間呢間餐廳門口都會有好多人等位
————————————————————

—————————————————

紅燒腱心牛肉麵🍜

鹽酥排骨滷肉飯

香濃奶茶
  • 紅燒腱心牛肉麵
位於將軍澳的一家台灣菜餐廳,走文青風格,不論裝飾、格局都是簡約卻帶格調,價錢不貴,食物的份量適中,而且沒有額外收加一,食客蠻多。主要是多款台灣小食、滷物、牛肉麵、飯類;手搖飲品也有很多款式。台灣傳統麵食:番茄花枝丸麵麵條:台灣麵湯底:番茄湯花枝丸比平日吃的彈牙,很有嚼勁。湯底真材實料,鮮紅濃稠,番茄粒及茄蓉多,鮮甜微酸。台灣麵的麵條有韌性及口感。加配小食:滷水豆腐豆腐正方形細細粒,滷水汁把豆腐滷得相當入味。加配小食:上湯浸時菜本身麵條沒有蔬菜,加配一小碗時菜,湯底清清的,時菜新鮮。天天手作/湯汁餃子:番茄濃湯水餃4隻水餃,浸在帶酸甜的番茄湯裡面,很濃郁。水餃是豬肉餡料,肉質飽滿,肉味濃郁,餃子皮較厚,夾起來不容易爛。現打水果茶系列:仙氣火龍果茶火紅的火龍果汁,甜度適中,果汁配上茶底,打至起泡,清新茶香,有助解膩。
主要是多款台灣小食、滷物、牛肉麵、飯類;
手搖飲品也有很多款式。
台灣傳統麵食:番茄花枝丸麵
麵條:台灣麵
湯底:番茄湯

台灣麵的麵條有韌性及口感。
加配小食:滷水豆腐

豆腐正方形細細粒,滷水汁把豆腐滷得相當入味。
加配小食:上湯浸時菜

本身麵條沒有蔬菜,加配一小碗時菜,湯底清清的,時菜新鮮。
天天手作/湯汁餃子:番茄濃湯水餃

4隻水餃,浸在帶酸甜的番茄湯裡面,很濃郁。
現打水果茶系列:仙氣火龍果茶

2021-10-24 72 瀏覽
“煲仔·塔香三杯雞定食”($73)“紅燒三寶牛肉定食”($79)“椒鹽花枝丸(5粒)”($42)“芝士奶蓋桂花烏龍茶”($30)“夏日水漾鮮果茶”($34)前排去咗將軍澳行街冇啦啦想食台灣嘢🤣一搵之下發現咗呢間喺將軍澳廣場嘅桂花小幸菜式選擇幾多,價錢又唔貴,一於入去食😛坐底之後直接掃qrcode落單比埋錢好方便😙我地叫咗2份四季定食每份都會跟埋上湯浸時蔬🥬同白飯🍚首先係煲仔·塔香三杯雞定食🐔入面都幾多雞件,加上蒜粒夠惹味香口🧄送飯一流😚不過略嫌啲雞多骨咗啲😂第2份係紅燒三寶牛肉定食🐮三寶係指牛筋,牛腩,牛肚😚全部都幾入口幾腍滑,完全唔會韌☺而且份量比得好足,食哂都好夠飽肚😋另外仲要咗份小食椒鹽花枝丸🦑花枝丸大大粒,炸到外面金黃個炸漿唔會太厚☺入面好夠彈牙仲食到啲墨魚粒😚飲品方面叫咗2杯茶研社飲品,每杯都可以減$5🤩分別係芝士奶蓋桂花烏龍茶同夏日水漾鮮果茶芝士奶蓋好夠厚,鹹香十足🧀下面嘅桂花烏龍茶味好香☺夏日水漾鮮果茶酸酸甜甜好清爽🥰入面都落咗唔少生果幾足料🍓🍊🍋
“煲仔·塔香三杯雞定食”($73)
“紅燒三寶牛肉定食”($79)
“椒鹽花枝丸(5粒)”($42)
“芝士奶蓋桂花烏龍茶”($30)
“夏日水漾鮮果茶”($34)

前排去咗將軍澳行街冇啦啦想食台灣嘢🤣
一搵之下發現咗呢間喺將軍澳廣場嘅桂花小幸
菜式選擇幾多,價錢又唔貴,一於入去食😛

坐底之後直接掃qrcode落單比埋錢好方便😙
我地叫咗2份四季定食
每份都會跟埋上湯浸時蔬🥬同白飯🍚
首先係煲仔·塔香三杯雞定食🐔
入面都幾多雞件,加上蒜粒夠惹味香口🧄
送飯一流😚不過略嫌啲雞多骨咗啲😂

第2份係紅燒三寶牛肉定食🐮
三寶係指牛筋,牛腩,牛肚😚
全部都幾入口幾腍滑,完全唔會韌☺
而且份量比得好足,食哂都好夠飽肚😋

另外仲要咗份小食椒鹽花枝丸🦑
花枝丸大大粒,炸到外面金黃
個炸漿唔會太厚☺
入面好夠彈牙仲食到啲墨魚粒😚

飲品方面叫咗2杯茶研社飲品,每杯都可以減$5🤩
分別係芝士奶蓋桂花烏龍茶同夏日水漾鮮果茶
芝士奶蓋好夠厚,鹹香十足🧀
下面嘅桂花烏龍茶味好香☺
夏日水漾鮮果茶酸酸甜甜好清爽🥰
入面都落咗唔少生果幾足料🍓🍊🍋
每次經過都有人等緊枱嘅桂花小幸, 佢嘅人氣自開張長期都咁高, 台灣菜+文青用餐環境實在太受歡迎呢.🥢煲仔塔香三杯雞 好香九層塔味嘅雞肉, 細細粒好有台灣風味.🥢極上四品麵 知道店家嘅麵一向都好大碗, li碗有齊豬手, 牛肚, 花枝丸, 滷水蛋超豐富, 豬手非常腍軟, 花枝丸夠哂彈牙好味.🥢鹽酥雞排滷肉飯熱氣地揀左鹽酥雞, 食新台灣菜點都要食返款炸物gei😄, 今次個炸粉漿厚dd但不減雞排嘅好味. 同埋我至愛滿滿滷肉淋面嘅珍珠米正呀.🥤Li幾日突然凍左就飲熱飲吧! 推介幸福紅豆與豆乳❤️原味豆漿+軟腍腍紅豆; 芝士奶蓋白桃烏龍茶個芝士奶蓋勁濃, 茶味香, 重點係足料好抵飲啊.

煲仔塔香三杯雞

好香九層塔味嘅雞肉, 細細粒好有台灣風味.

滷肉飯

🥤
芝士奶蓋白桃烏龍
2021-10-23
10 分鐘 (堂食)
滷肉飯
芝士奶蓋白桃烏龍
  • 三杯雞
好耐都冇嚟過將軍澳食依間桂花小幸😋 今日又去開將軍澳行街,好耐之前食過一次,嘢食超級好食,事隔咁耐,最過嚟睇吓嘢食係咪都係咁好食先🥰 今日打風,冇咩地方好去,喺將軍澳廣場裏便行街經過依間台式餐廳,於是同朋友入去試吓,餐廳一遇既往地好高人氣,離到已經好多人等緊位,不過好快就有得入😉餐廳嘢食好平,就算係晚餐都只係幾十蚊就有一個set,而且仲要唔使+1!主菜、小食、嘢飲都一應俱全~我叫咗一個台式三杯雞套餐成個set超級豐富,有一疊三杯雞、一碗白飯、同埋好甜嘅娃娃菜,第一次食依間嘅三杯雞,分量超多,而且雞肉鮮嫩,就算喺裏面都好入味,娃娃菜仲要好甜好健康😌我朋友叫咗一個清雞湯牛腩麵湯底超級好味,唔係味精湯,而係好鮮甜嘅清雞湯味,而且牛腩麵份量好足夠,彈牙好食😋另外小食仲叫咗桂花滷水雞翼同埋台灣香腸兩個小食都係高水準嘅發揮!
我叫咗一個台式三杯雞套餐

我朋友叫咗一個清雞湯牛腩麵

另外小食仲叫咗桂花滷水雞翼同埋台灣香腸

兩個小食都係高水準嘅發揮!
2021-10-09 31 瀏覽
Simple and neat as featured, offering some taiwanese dishesBraised Chicken Wings having four piecesBraised Egg is split with one egg Braised Pork Chop Rice having crispy pork chop slice but looks a bit thinHot and Sour Rice Noodles with sliced fish is not bad not too spicyBubble Milk Tea is always evil Ordered Pitaya Drink because we want something new and fresh and fruit drink not too badinsides:it’s a simple and neat taiwanese restaurant

Braised Chicken Wings
Braised Egg
Braised Pork Chop Rice
soup
Bubble Tea
Pitaya Drink
insides:
2021-10-06 40 瀏覽
桂花小幸🌟整體: 味道幾好 價錢唔算貴 將軍澳 台灣嘢好選擇🏠環境: 文青式裝修 幾多打卡位🧑🏻‍🍳服務: ✔️☆║.............║☆‼️ 麻辣牛三寶麵 $79好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 三寶就係 牛筋 牛腩 牛肚 ✅牛筋 外彈牙內軟 幾好 牛肚雖然切得少少幼身 不過好彩夠爽 吸汁 牛腩同樣切得細舊少少 我個人覺得厚切口感會正啲 不過食落味道ok ✅ 湯底 唔算好麻 辣味居多 食得出用牛做base 所以都唔錯‼️ 香酥五花肉麵 $62好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 呢個五花肉幾有驚喜 外脆內軟 油脂感十足 好香口✅ 麵條粗身 掛湯力十足 ‼️ 鹽酥雞排 $38好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 呢度D炸嘢幾出色 唔會過硬 炸漿唔太原✅ 炸得保持到肉汁‼️ 鐵觀音珍珠鮮奶茶(凍) $27好食指數:⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 呢個奶味唔算好重 茶味居多 如果叫半糖會有小小似飲緊似凍茶 多過係奶茶‼️ 黑糖珍珠鮮

桂花小幸

‼️ 鹽酥花枝丸(3粒) $26
✅ 再次強調 呢到D炸嘢ok
✅ 花枝丸 夠爽口彈牙

📍 將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓133-135號舖

Shop 133-135, 1/F, TKO Plaza, 1 Tong Tak Street, Tseung Kwan O

⏰ 星期一至日
08:00 - 21:15

☎️ 電話號碼 31062238

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2021-10-05 47 瀏覽
星期日落雨天☔️,本身約咗朋友行山,見到落雨就改去將軍澳地鐵站附近商場逛下街,幾個商場連接一起,又有冷氣點會怕個天唔鍾意我,購物美食盡在眼前😁😁對我來講台灣菜食極都唔厭,每當見到台灣小店都一定入內光顧😍😍鹽酥雞扒麵(清雞湯)$59炸得酥脆又大塊雞扒配上彈牙爽口拉麵🍜,清清哋好好味😋😋麻醬雞絲冷麵配涼拌貓耳朵 $54蛋絲,青瓜絲,鷄絲,少少芫荽加上芝麻醬拌冷麵,酸酸哋又清涼又爽口👍👍麻辣豬肚$38,桂花雞翼(3隻)$26,鹽酥花枝丸(3粒)$26我最鍾意食台灣小吃,爽腍豬肚,麻麻辣辣超嘢味,炸脆皮雞翼沾上桂花蜜一起食,甜甜哋唔怕上火,彈牙酥炸花枝丸好滋味😘😘芝士奶蓋桂花烏龍茶$25仙氣火龍果茶$29紫紅色仙氣十足,好濃火龍果味🍹😘😘咸咸哋芝士奶泡加桂花烏龍茶,唔太甜,剛剛好😘😘

鹽酥雞扒麵(清雞湯)$59
炸得酥脆又大塊雞扒配上彈牙爽口拉麵🍜,清清哋好好味😋😋

麻醬雞絲冷麵配涼拌貓耳朵 $54

芝士奶蓋桂花烏龍茶$25仙氣火龍果茶$29
紫紅色仙氣十足,好濃火龍果味🍹😘😘
咸咸哋芝士奶泡加桂花烏龍茶,唔太甜,剛剛好😘😘
2021-08-15
2021-10-05 30 瀏覽
仲未飛得去台灣,真係好想食地道台灣牛肉麵所以同老公黎桂花食晚飯~~麻辣牛三寶麵成日都覺得牛三寶麵真係好抵食~一碗有哂牛筋、牛腩同牛肚~3種唔同既口感同肉質都可以試齊!牛筋爽彈夠林身,食落漿漿地口真係好正~牛腩唔痴牙,牛肚又索哂D湯汁~麻辣湯底夠嗆~嗜辣者必點!腱心牛肉麵腱心牛肉冇咁肥,每片唔算薄所以食落好有咬口~牛肉濃湯超香,湯底濃到想就咁飲,麵質彈牙同係台灣食既一樣!上湯浸時菜、滷水豆腐另外可以加錢配小食,上湯浸時菜同滷水豆腐可以平衡下膩感,時菜新鮮夠爽,滷水豆腐既滷水汁好入味,推薦一定要加錢配!牛肉濃湯水餃為食既我地再加埋個牛肉濃湯水餃~隻隻飽滿,皮偏厚但口感煙韌,食埋真係好飽肚!黑糖珍珠奶茶、夏日水漾鮮果茶手調飲品呢度都做得好出色,黑糖珍珠奶茶黑糖味濃厚,飲落順滑唔會太甜涸喉,夏日水漾鮮果茶入面既鮮果好新鮮,有得飲有得食真係超正!
麻辣牛三寶麵
腱心牛肉麵
上湯浸時菜、滷水豆腐

牛肉濃湯水餃
黑糖珍珠奶茶、夏日水漾鮮果茶

2021-10-03 34 瀏覽
呢間台式餐廳朋友成日都去,今次佢話要帶埋我嚟試吓,餐廳環境舒適,食物選擇又多又抵食!極上四品麵 $79朋友見呢款麵係新嘢又未食過,所以想試吓,入面有豬手、牛肚、花枝丸、滷水蛋,朋友最鍾意佢哋嘅豬手好腍好入味,牛肚好爽口,加多$4轉埋個特濃蕃茄湯底,超濃郁呀!三盛牛肉麵 $75以腱心牛肉、牛腩、牛丸為三盛,牛肉煮得好腍好入味,牛丸仲好彈牙添,配上濃郁嘅紅燒牛肉湯底,麵條掛滿湯汁,好快我就已經食晒,好飽好滿足🤤加$18叫咗兩款小食 上湯浸時菜 🥬涼拌黑醋茄子🍆仲可以加錢叫佢哋嘅手搖飲品黑糖珍珠鮮奶 $27日式紅豆抹茶 $23凍飲大大杯,珍珠鮮奶奶味香濃,珍珠煙煙韌韌,而紅豆果杯就甜甜哋,抹茶味濃

極上四品麵 $79

仲可以加錢叫佢哋嘅手搖飲品
黑糖珍珠鮮奶 $27
日式紅豆抹茶 $23
2021-10-03 25 瀏覽
將軍澳廣場其實開左好多餐廳,成日都想去行下食吓野,咁啱朋友放假就約埋一齊去食,行到轉彎位就見到呢間充滿文藝氣息既桂花小幸,屋型既木書架,同埋一D掛畫,同朋友打卡真係一流👍食物方面選擇好多,有下午茶餐,台灣蛋餅套餐,台灣麵食,台灣甜品、飲品。朋友見到有新試品秘罈酸菜魚,就心郁郁想試吓😋因為太肚餓所以就叫左酸菜魚湯飯,同我地平時叫既湯飯好唔同,平時食開既湯飯就會將飯加入湯度,呢間餐廳就會將湯同飯分開,有D似出面餐廳湯送飯咁😅味道清淡,如果鍾意食淡味既朋友仔可以試吓呢款酸菜魚😊紅燒牛腩麵是一台灣較有名既食物,牛腩好大塊亦都好淋,唔似雪藏牛咁,亦都唔會好韌,好有牛味👍紅燒湯有少許辣冇味精👍我地另外加左$18要2款小食,叫左貓耳同紫菜湯。貓耳係朋友鍾意食既一款小食,貓耳味道酸中帶辣,朋友食得辣,仲愈食愈起勁👍紫菜湯唔會太咸,有少許甜甜既味道。甜品我地order左雜果黑糖冰仙草,黑糖係沙冰,唔會太甜,配料有士多啤梨、火龍果、綠豆、仙草,非常解暑既一款甜品😋飲品就order芝士奶蓋阿華田同仙草鮮奶, 芝士奶蓋阿華田一層厚厚咁舖係面度,好大杯,阿華田味道濃郁,奶蓋有咸味👍仙草鮮奶整杯都係鮮奶加上仙草凍

飲品就order芝士奶蓋阿華田同仙草鮮奶, 芝士奶蓋阿華田一層厚厚咁舖係面度,好大杯,阿華田味道濃郁,奶蓋有咸味👍仙草鮮奶整杯都係鮮奶加上仙草凍,滑嫩咕溜的仙草帶點鮮奶既甜香👍
2021-09-30 25 瀏覽
呢度嘅野食有好多選擇,有唔同種類嘅台式牛肉麵,有啲係偏辣,有啲係偏甜,仲有好多台式小食,基本上係可以透過唔同嘅配搭滿足晒我。係呢個推薦一下豬肚蕃茄麻辣米線,呢度嘅麻辣米線都唔錯㗎,又酸又麻,超正
2021-09-29 38 瀏覽
紅燒牛肉湯花枝丸水餃麵($62),紅燒牛肉湯底味道正宗,附有芫荽、香蔥、辣椒、紅蘿蔔、白蘿蔔,花枝丸口感彈牙,帶有特濃番茄湯滷水雞翼麵($48+$4),番茄湯底味道酸甜,內有香蔥、茄粒、番茄,麵條口感爽彈,滷水雞翼食落好入味,附有芫荽、辣椒。8隻現做煎餃子($52),好足料,皮薄餡多,配以黑醋食用,味道更佳。2件台南手工餡餅($28),必食推薦,口感香脆,內有椰菜、豬肉,肉汁豐富,食落有驚喜。鐵觀音珍珠鮮奶茶($32),原個茶包沖泡,鐵觀音茶味濃厚,鮮奶奶味醇厚,珍珠口感煙韌,帶有黑糖味道。芝士奶蓋玄米茶($30),芝士奶蓋口感細滑,味道咸香,玄米茶茶味清香。

• 台南手工餡餅
呢間充滿台灣感覺既食店位於將軍澳廣場,位置都幾易搵,去到嗰陣都唔少人排緊隊等位,我就醒目,一早系openrice app拎定飛,所以等左一陣就入到坐,好方便。入到去見到個環境,真係好台灣,木系枱同櫃,加埋好多書本可以隨意借閱,真係好文青!好似系台灣食店咁!旅行感覺返哂黎!講返食物先,今次推介係呢個麻辣牛肉雞翼米線套餐,有得揀辣度,我揀左中辣,有少少麻既感覺,另外牛肉都ok淋,雞翼加埋辣湯底冇得輸啦。令我有少少失望係個鹽酥雞扒,個炸皮有少少硬,雞肉冇咩驚喜,但個滷肉飯都幾好食,大家可以叫其他餸配滷肉飯試下~
2021-09-18 38 瀏覽
去咗走文青風格嘅「桂花小幸」食台灣菜🇹🇼.鹽酥雞排滷肉飯配上湯浸時菜及原盅燉湯🍱雞扒厚肉🐔外皮香脆😆滷肉飯偏瘦肉多啲,不過都有油香🐖而時菜同燉湯味道清甜、足料🥬🥣.麻辣牛肚🌶牛肚意想唔到會咁辣😬而且幾大份👍🏻.台灣烤香腸🐷質感香軟,甜甜哋😋.涼拌貓耳朵🥢酸中微辣,少少蒜味🧄非常開胃.手拍小黃瓜🥒酸酸甜甜,好清新🤤.紫薯薏米黑糖冰仙草🧊有紫薯、薏米、綠豆,配埋仙草同冰沙😗超消暑💦.夏日水漾鮮果茶🍹有藍莓🫐火龍果、士多啤梨🍓青檸、檸檬和西柚🍋茶香帶甜.黑糖仙草凍鮮奶🥤仙草滑溜偏實身😉黑糖鮮奶甘香濃郁
去咗走文青風格嘅「桂花小幸」食台灣菜🇹🇼
麻辣牛肚🌶牛肚意想唔到會咁辣😬而且幾大份👍🏻
台灣烤香腸🐷質感香軟,甜甜哋😋
涼拌貓耳朵🥢酸中微辣,少少蒜味🧄非常開胃
手拍小黃瓜🥒酸酸甜甜,好清新🤤
黑糖仙草凍鮮奶🥤仙草滑溜偏實身😉黑糖鮮奶甘香濃郁
  • 鹽酥雞排滷肉飯