2018-10-21
最近全城熱追宮廷劇,令為食嘅我都揾咗間皇宮格調嘅餐廳用饍,過吓劇引,格格府御饍位於銅鑼灣cubus。大紅招牌,氣派非凡餐廳也提供 古裝宮廷服比客人影相留念增加用餐氣氛但小人太肥唔好意思上鏡。格格梳妝台,不同頭飾也可配戴入座後單單枱上餐巾已有與別不同嘅感覺,但餐具上嘅花紋反而令我有種西式古曲味扮晒有品味,睇反餐牌介紹,餐廳主張不加味精,飽和脂肪將中國不同省嘅文化特色,例如北京菜,上海菜同四川菜炮製比客人。而今晚所點由頭盆小食至甜品都有,就睇吓滿意度如何涼拌海參,海參厚薄適中,相信師傅之前已將它炆煮過,所以口感爽彈,簡單調味,咸味似清湯嘅咸,拌勻海參好食,但價錢也相對貴。黃金大阿哥蝦球,咸蛋醬包圍住炸脆嘅巨型虎蝦,份量十足,蝦肉保持嫩滑,鮮甜十個滿足$360/4隻,點餐時原本覺得偏貴,見到實物後絶對值回票價松子桂花魚,這度菜也很不錯,魚肉炸得金脆,而肉嫩汁留,汁料濃度也剛好掛在肉上好食高湯浸菜苗,中規中矩格格府炒飯即係佢哋嘅招牌炒飯,對我而言賣點應該在超級多料,不倫蝦仁或者帶子每啖一定食到幾粒最後甜品有酒釀丸子同呢款香橙胖大海,呢款就較特別,較少機會食到,有羮嘅口感,橙香味嚟自橙皮,確實有
大紅招牌,氣派非凡
格格梳妝台,不同頭飾也可配戴
高湯浸菜苗,中規中矩
最後甜品有酒釀丸子
同呢款香橙胖大海,呢款就較特別,較少機會食到,有羮嘅口感,橙香味嚟自橙皮,確實有新鮮感