2020-07-11 258 瀏覽
最近疫情有爆發跡象, 但早前已經book左枱同朋友食飯, 所以都諗住食埋依餐開始閉關門口有大大個招牌, 坐位間有隔板出去取食物要帶上口罩, 雖然減低左我取食物的次數但都係做足防疫措施較好門口有刺身檔, 每次可選三款, 都幾多選擇, 都夠大片燒肉無咁快食得, 所以取左少少熟食, 都係炸物多但竟然有燒賣, 好特別的選擇肉類選擇好多, 醃得都好夠味一班食肉人淨係燒肉都飽都無空間再打邊爐無錯, 枱上有個迷你爐, 食客可以打邊爐的仲有雪糕甜品, 都係二百蚊多d食足二個鐘

門口有大大個招牌, 坐位間有隔板
出去取食物要帶上口罩, 雖然減低左我取食物的次數
但都係做足防疫措施較好

門口有刺身檔, 每次可選三款, 都幾多選擇, 都夠大片

燒肉無咁快食得, 所以取左少少熟食, 都係炸物多
但竟然有燒賣, 好特別的選擇

肉類選擇好多, 醃得都好夠味

一班食肉人淨係燒肉都飽
都無空間再打邊爐
無錯, 枱上有個迷你爐, 食客可以打邊爐的

仲有雪糕甜品, 都係二百蚊多d
食足二個鐘

2020-07-09 6369 瀏覽
下班後,跟媽媽來到荃灣的校長燒肉,量好體溫後,職員提示自助取食物時,要戴口罩。做法討好,令人更安心。餐廳空間非常大,劃分不同食品區域,甜品區,熟食區,刺身區等等~~先來是生肉區~ 蔬菜區~~沙律區~~媽媽取來不同的肉類,雞翼,多春魚,牛仔骨等,在鐵板上熟練的小火慢烤。多春魚大條又新鮮, 雞翼,豬扒,牛扒也有不同口味,任君選擇,種類多得令人目不暇給。食材看得見的新鮮,滿滿的食慾最喜歡的,一定是熟食區的多款熟食,有咖哩魚蛋,豬肉炒西芹等,豉椒炒蜆,鮮味十足, 瑞士雞翼,炆得入味,滿足食肉迷。甜蝦肉質又嫩又滑,帶子新鮮, 希靈魚口感像魚子般,非常特別。水果有甜甜的哈蜜瓜,西瓜和小蕃茄等等竟然有我最中意食的韓國哈密瓜雪條,一定要食多幾條飲品選擇都好多~~~集自助餐,烤肉,火鍋於一身的校長燒肉,必然是我其中一間最喜歡的餐廳。

餐廳空間非常大,劃分不同食品區域,
甜品區,熟食區,刺身區等等~~

先來是生肉區~

蔬菜區~~

沙律區~~

食材看得見的新鮮,滿滿的食慾

甜蝦肉質又嫩又滑,帶子新鮮,
希靈魚口感像魚子般,非常特別。

水果有甜甜的哈蜜瓜,西瓜和小蕃茄等等

竟然有我最中意食的韓國哈密瓜雪條,
一定要食多幾條

飲品選擇都好多~~~

• 刺身
  • 飲品
  • 炸物
  • 雪糕
  • 肉類
  • 火鍋
2020-07-05 3792 瀏覽
辛勞工作後想食豐富聚餐,訂了位於荃灣的校長燒肉一試。晚餐分了3個入座時段:17:00、19:15、21:30。為了就大家放工時間,選了19:15時段。19:00到逹門口,跟店員對名和電話後便可以拿號碼紙排隊等入座。準時19:15入座,枱與枱之間有膠板隔開,有足夠距離。走了一圈,食物種類繁多,燒烤和火鍋配料為主,另外有熟食、甜品和刺身。雖然校長燒肉主推日韓料理,但肉食方面還是有不少港式元素。叉燒、豬柳漢堡、金莎骨、芝士腸、紅腸......滿滿的中學放題回憶XD除了自助區的生肉外,每桌亦會獲贈一份生蠔和牛肉。因有朋友不喜生蠔腥味,被我們放進壽喜鍋裡煮至熟透。生蠔比想像中新鮮,煮後亦沒有縮水。爐上墊了一塊牛油紙以防癡底和烤焦。店員非常友善,會主動替我們換焦掉的牛油紙。送的牛肉肉質較韌,但有牛味。豬腩肉表現正常,肉質偏肥。牛舌和之前的牛肉一樣牛味濃,但較韌難咬開。牛油粟米牛油比粟米多,吃起來很膩。南瓜味道較淡。雞軟骨備受好評,燒完後很香口。朋友們亦欣賞多春魚,焦香沒有腥味,但我還是不喜歡它太多骨火鍋配料區有很多不同種類的菜。壽喜燒湯鍋可以在自助區自行拿回座位,鍋有點重,拿的時候要小心。火鍋配料
辛勞工作後想食豐富聚餐,訂了位於荃灣的校長燒肉一試。

晚餐分了3個入座時段:17:00、19:15、21:30。
為了就大家放工時間,選了19:15時段。
準時19:15入座,枱與枱之間有膠板隔開,有足夠距離。

走了一圈,食物種類繁多,燒烤和火鍋配料為主,另外有熟食、甜品刺身
雖然校長燒肉主推日韓料理,但肉食方面還是有不少港式元素。
除了自助區的生肉外,每桌亦會獲贈一份生蠔和牛肉。
因有朋友不喜生蠔腥味,被我們放進壽喜鍋裡煮至熟透。
生蠔比想像中新鮮,煮後亦沒有縮水。
爐上墊了一塊牛油紙以防癡底和烤焦。
店員非常友善,會主動替我們換焦掉的牛油紙。
送的牛肉肉質較韌,但有牛味。
豬腩肉表現正常,肉質偏肥。
牛舌和之前的牛肉一樣牛味濃,但較韌難咬開。
牛油粟米牛油比粟米多,吃起來很膩。
南瓜味道較淡。
雞軟骨備受好評,燒完後很香口。
朋友們亦欣賞多春魚,焦香沒有腥味,但我還是不喜歡它太多骨
火鍋配料區有很多不同種類的菜。

火鍋配料偏向平民,有日式餃子、芝心丸、腸仔......
壽喜燒醬汁配烏冬真的超好吃。
自助區的烏冬是獨立包裝的,一包的份量不少,夠我們三人吃。
熟透的烏冬吸收了濃郁的壽喜燒甜醬油味,但仍保持彈牙口感,抵讚。

熟食區大部份是港式食品。
另外亦有炸物區。
熟食質素很一般,尤其是滷水雞翼,空有其表、淡而無味,建議可略過不試。
炸物很不錯,薯角不熱但仍保持香脆。
炸芋泥球(?)雖然比較油膩,但軟糯香甜,好吃。
刺身區藏在入口旁邊,非常隱蔽,差點就錯過了。

刺身是出乎意料之外的鮮甜,試了上圖:三文魚、希靈魚、螺,
以及下圖:三文魚腩和帶子。
這個價錢來說是水準之作。
甜品我們只吃了雪條,其他切開了的水果和小蛋糕也吃不下了。
雪條的味道很多,主要是韓國和本土品牌。

飲品方面亦令人眼花撩亂。
雪櫃放了不同口味的罐裝和紙包飲品。
店裡也有酒類飲料,除了圖中的梅酒清酒外,另有Apple Cider供應。

衛生方面有點扣分,我們坐在靠窗的卡座,窗邊積塵較多。
而我們的座位在擺放髒餐具和廚餘區域的旁邊,只隔了一人身位多點的距離,
感觀上比較不衛生。

總括而言是滿意的一餐,二百頭港元來說CP值高。
食物種類多,雖然款式比較平民和港式,但質素不俗,可以一試。
2020-07-02
荃灣校長燒肉放題 閒日$88+10% 2小時 唔過$100 抵食嘅燒肉+火煱 $108燒肉+火煱+魚生 $138侍應姐姐話即場訂位係冇嘅 惟有早啲出門 進店有探熱 攞嘢要戴番口罩11:30開門 11:47到已經坐滿1半場陸陸續續都滿座 都嘈㗎侍應唔算多 到位嘅學生優惠$68 有好多學生仔 場面好愉快安排坐窗邊卡位 夠坐有少少迫 有啲熱枱面2個爐 燒肉 & 打埋邊爐都得 …各式其式分幾區 有熟食區 飲品喺另一邊 有甜品罐頭雜菓 唔覺有生果西瓜消暑最欣賞係自己沖花茶 花茶好靚好香 解解油膩 火煱料都係嗰啲肉 & 菜 好似去咗凍肉鋪咁豬牛雞 腎 腸 丸 尤魚 大路嘢都多選擇晚市至有牛仔骨熟食有 雞尖 燒賣 滷雞亦好嚡豆豉鯪魚油麥菜蓮藕豬手~ 攞嗰陣豬手得番啲骨生菜 ~包肉食 仲有泡菜都好味生菜冇refill 定係refill唔切 ……唔建議 燒橙色嘅豬扒 肉好嚡豬軟骨 厚身 未熟已經燶咗整體嚟講 係抵食
荃灣校長燒肉放題

豆豉鯪魚油麥菜

蓮藕豬手~ 攞嗰陣豬手得番啲骨
生菜 ~包肉食
仲有泡菜都好味
生菜冇refill 定係refill唔切 ……

唔建議 燒橙色嘅豬扒 肉好嚡

豬軟骨 厚身 未熟已經燶咗

整體嚟講 係抵食

2020-07-03
5 分鐘 (堂食)
  • 花茶
親戚聚會,最方便最開心當然係圍埋一齊打邊爐,不過今次特別少少,去左食燒肉!荃灣校長燒肉係我番工放工都會經過既一個地方,岩岩好做緊5-7燒肉優惠,所以真係好抵食。..校長燒肉一入去已經feel到好勁既冷氣,燒肉最怕冷氣唔夠勁,一路食一路出汗,好在一入黎都無呢個顧慮。..自助形式,食物種類都好多,肉類蔬菜甜品任均選擇,飲品種類都好多,特別最鍾意台灣品牌罐裝碧螺春,清清地又唔甜,最岩燒肉清清熱氣。..除此之外仲有一張刺身通行卷,可以去壽司吧任點刺身,無限量供應。..校長燒,經濟又實惠,雖然醃肉味道唔算出眾,但勝在選擇好多,更加可以打埋邊爐添,一雞幾味,總有一款岩食!

2020-07-01 169 瀏覽
上次分享過校長燒肉既早餐,最近我哋又去食啦,所以又分享比大家睇先!最近我哋收到校長燒肉既第二份早餐半價優惠券,咁就梗係要用啦!我叫咗個鮑魚火腿絲螺絲粉 + 牛油多士 + 揀一樣餸 + 任飲野飲 - $34老公叫咗個肉醬韓國面 + 牛油方包 + 兩餸 + 任飲野飲 $34基本上第二份半價都超平呀,係個度附近都無咩邊間有咁平,所以有優惠券我哋都會再去食嫁

鮑魚片火腿絲螺絲粉
跟餐牛油多士及漢堡扒

肉醬韓國面
跟餐牛油方包,炒蛋及腸仔

2020-06-17
5 分鐘 (堂食)
$34 (早餐)
鮑魚片火腿絲螺絲粉
跟餐牛油多士及漢堡扒
肉醬韓國面
跟餐牛油方包,炒蛋及腸仔
2020-06-22 286 瀏覽
幾個朋友一齊食飯,又想邊爐,又想燒烤,又想時日式,終於另一個朋友就介紹呢間😋😋😋😋晚上7點多已經有多人等位,先量好體溫,就上樓門口附近就已經好多美食,有湯款3款,人參雞,老火湯及薏米水。另一邊飲品咖啡機,鮮果汁,有個大雪櫃飲品多到數之不盡🤨🤨🤨蘋果味手工啤都有,梅酒,啤酒🍻🤣🤣真係好似百佳咩都有帶好位,店員就比份有牛,蠔及豬肉。應該係限量供應,牛肉可以不用太耐,就非常好味。蠔等就用火煱來吃,始終燒怕唔熟或就比較麻煩火煱配料都好多。素食類,肉類,麵類等等........燒烤方面雞翼都有數款,牛肉有韓式,黑椒及洋蔥,但最緊要好味。雪糕都有十多款🤭🤭🤭來一次都未必食得晒
晚上7點多已經有多人等位,先量好體溫,就上樓
另一邊飲品咖啡機,鮮果汁,有個大雪櫃飲品多到數之不盡🤨🤨🤨
蘋果味手工啤都有,梅酒,啤酒🍻🤣🤣真係好似百佳咩都有
火煱配料都好多。素食類,肉類,麵類等等........
雪糕都有十多款🤭🤭🤭來一次都未必食得晒
2020-06-22 248 瀏覽
先前幫襯過校長燒肉放題,一直念念不忘,想再食多次,但一直book唔到位,今日終於比我book到啦!一入坐就送碟生蠔同靚肉比我地燒,抵贊!餐廳野食種類選擇好多,有熟食、炸物、同刺身比大家簡,刺身本身係我最愛,當然唔客氣啦,除左有基本既三文魚🍣之外,仲有帶子、甜蝦同三文魚拖羅,好有驚喜!而餐廳亦有提供大量時蔬、肉類同海鮮比大家黎燒烤,選擇豐富大路,個人比較鍾意佢既多春魚同漢堡扒。火鍋湯底分別有豬骨、冬陰公同壽喜燒,仲可以任添,誠意滿分💯

火鍋湯底分別有豬骨、冬陰公同壽喜燒,仲可以任添,誠意滿分💯
由於爸爸係黎既緊父親節要返工,所以我同家姐提早食呢餐父親節飯! 搵左間黃店餐廳任食燒肉放題,爸爸最鐘意!! 預定了19:15,門口己有人排隊登記,店員要先量度體溫及用搓手液消毒雙手才可進入餐廳,做足衞生措施! 上到二樓,人流多到一個點,應該是黃金時段食晚飯時間較應!! 在場內己有告示,拿取食物時必需帶上口罩,拎野食都放心~  這裏的抽風系統亦做得很好,入到餐廳冇乜油煙味,不似一般韓式燒店! 入坐後,餐廳先送一盤拼盤,當中有美國生蠔,韓式燒牛肉及薄切五花腩! 生蠔選了火煱煮食,非常鮮味;韓式牛肉很JUICE,不過不要燒得太耐,個人意見5成熟最好味!! 五花腩燒到甘香可口,爸媽食度唔停口!! 除了燒烤及火煱配料種類很多,也有其他多元化食品:刺身、冷盤、熱食、甜品、飲品、甚至有人蔘雞湯,多都數唔哂!任飲任食、食足兩個鐘,兩老都很歡喜又滿意!!  最緊要係食物及飲品選擇多,每人都係二佰多,校長燒肉會再encore

任飲任食、食足兩個鐘,兩老都很歡喜又滿意

刺生: 帶子、甜蝦及泰式蝦
燒烤食物
豬骨湯底
甜品區: 雪條
2020-06-16
2 分鐘 (堂食)
刺生: 帶子、甜蝦及泰式蝦
燒烤配料
燒烤及火鍋
餐廳贈送: 四人份量併盤
燒烤食物
豬骨湯底
2020-06-20 199 瀏覽
約了幾個friend,太耐無見,大家都鐘意食食食......當然任食好去處啦🥰🥰🥰🥰🥰7點3樓下已經有人等陣位,好彩老友一早訂好枱,人齊就入得。位置方面,近寶石大廈附近,都算容易搵!原來間店咁大......4人枱都唔迫,好👌食物方面,分了燒烤區及邊爐,有甜品,刺身,湯,種種想食款式都有,真係無介紹錯😋飲品方面,啤酒🍻汽水,梅酒及紙包飲品都有好多款⭐️介紹一下韓式牛肉,燒方面大約數分鐘,小小帶辣,好野味,真係吃上引,有雞翼多款,每枱都有7味粉,招鹽辣粉,真係每次吃都可以唔同款,肥牛及魚皮都好出色,魚蛋牛丸數之不盡。真係超吸引😋最後飲品都飲了數款,梅酒真的不錯,湯要介紹下人參雞,有紅棗,人參及多款材料,湯鮮甜值得一試🤩
食物方面,分了燒烤區及邊爐,有甜品刺身,湯,種種想食款式都有,真係無介紹錯😋
2020-06-20 369 瀏覽
💥​OpenRice勁多好評,勁排長龍,點知.....​最期待既燒肉係可以用難食黎形容​一啲肉味同醃味都冇🤷🏻‍♀️​特別難食既有肉類,扇貝,魷魚..... (係連食物本身既味都冇!)​​💥​另外,爐上面張紙換左好多次!​我地已經唔係開到個火好大​每次換完唔夠1分鐘張紙就黑晒...​​除左呢d之外,食物款式係多​(但食食下好似冇野好食咁,因為冇咩野係特別好食)有韓燒,火鍋,刺身​​飲品選擇都算多,有沙冰,清酒,梅酒,啤酒,花茶,咖啡,唔同既罐裝飲品等等​​係日韓料理中刺身選擇都算多,質素都唔差,三文魚腩切得好厚😋不過每次都係比幾片,鐘意食既就要係咁行出行入(都幾唔得閒)​​其餘既熟食,湯,飯,雪糕甜品算正常​
💥​
OpenRice勁多好評,勁排長龍,點知.....​
最期待既燒肉係可以用難食黎形容​
一啲肉味同醃味都冇🤷🏻‍♀️​

💥​
另外,爐上面張紙換左好多次!​
我地已經唔係開到個火好大​
每次換完唔夠1分鐘張紙就黑晒...​

有韓燒,火鍋刺身

其餘既熟食,湯,飯,雪糕甜品算正常​

2020-06-20 166 瀏覽
朋友生日一班人去了食燒肉放題,經濟唔好大家揀了間平平地的餐廳,每位$200就可以任飲任食,非常實惠。除了汽水、啤酒及清酒外,還有多款特色飲料,放題有咁多款,真係好少見。刺身竟然有三文魚腩,肥美甘香,真係難得一見,可惜食了一轉就沽清。其他刺身都不過不失。所有食物都放在外面自取,而且取食物一定要帶口罩,感覺較衛生。燒烤食物有牛、豬、雞、鴨、魚及蔬菜等等,款式很多,有辣有唔辣,牛舌彈牙、魷魚酥新鮮爽口、三文魚骨腩有油脂甘香、豬腩外脆肉嫩,不過就比較肥。熟食有幾款,滷水雞翼味道入味,咖哩蘿蔔魷魚魚蛋都有,不過熱氣野最多,而且不時會轉款,新鮮脆口。雪糕雪條都有多款,全部都是大品牌。另外還有火鍋配料,可惜太飽無試到。

雪糕雪條都有多款,全部都是大品牌。

另外還有火鍋配料,可惜太飽無試到。
2020-06-17 148 瀏覽
平時經過校長都會有排長龍,今日同朋友一齊幫襯一下,這裏出名性價比高,食物款式多,又有任飲,而且價錢便宜,所以吸引了很多區內及區外的人幫襯。食物款式很多,刺身都有7-8款,質素不俗,三文魚肥美。沙律吧有多款蔬菜,色彩繽紛,自行調製喜歡的味道。熟食多數是炸物,非常熱氣,而且都幾新鮮夠脆。燒烤食物更數之不盡,同一款肉類都有不同醃製方法,但款式實在是太多,只能淺嚐後再選取自己喜歡的味道,再者,醃料又未算太多油,入口唔算太油膩,加上店員勤換油紙,所以都唔會太黐底。另外怕油膩的可選擇火鍋,食物主要都是丸、腸等,肥牛就比較多油脂。甜品有蛋糕,雪糕多到令人眼花繚亂,還有我至愛的乳酪味。汽水、啤酒及清酒等全部任飲。
食物款式很多,刺身都有7-8款,質素不俗,三文魚肥美。

沙律吧有多款蔬菜,色彩繽紛,自行調製喜歡的味道。

熟食多數是炸物,非常熱氣,而且都幾新鮮夠脆。

甜品有蛋糕,雪糕多到令人眼花繚亂,還有我至愛的乳酪味。

汽水、啤酒及清酒等全部任飲。
2020-06-16 143 瀏覽
聽朋友提到荃灣有一家燒肉店,正好我很久沒吃,決定一試。 這天7點左右到達,店裏有一半入座率。 我們坐下之後店員告訴我們直接去拿東西就行。款式挺多的呢! 我們第一波先拿了一些煙肉,漢堡排,鴨胸,牛柳粒還有豬頸肉。 前三樣燒出來都很出色,牛柳粒有點靭,而豬頸肉有兩種味道,原味和咖喱味,我比較喜歡原味~店員也送來了一盤,裏面包括五花腩,牛肉片和生蠔。 燒生蠔其實有點麻煩,不過五花腩和牛肉片挺高質呢我們之後也吃了帆立貝和我最喜歡吃的雞胗呢。總的來說的確不錯

款式挺多的呢!

我們之後也吃了帆立貝和我最喜歡吃的雞胗呢。總的來說的確不錯
2020-06-16 136 瀏覽
今日喺荃灣行咗成日街,晚餐都決定喺荃灣食~想食韓燒,就去咗呢間校長燒肉~之前喺元朗已經食過,好抵食🙌🏻 都幫襯過幾次啦價錢好似同元朗店一樣,我地平日食$198加一野食選擇比元朗店少啲,但質量好啲🙈呢到有我最愛嘅西瓜沙冰🥰 好飲刺身任攞!但每次只可以攞三款,每款兩件,要出多幾次黎🤣 刺身好新鮮,攞咗好多轉甜蝦、帶子,都好鮮甜,正👍🏻呢到嘅雪條好多種類!仲要係出面賣都要$10零蚊嘅~同元朗店一樣,都係自己任攞野去燒,或者打邊爐,真係好多野揀,好滿足🥰 多款醃好嘅肉類、丸類、蔬菜類疫情期間都規定咗出去攞野食一定要帶口罩,好安心👍🏻

今日喺荃灣行咗成日街,晚餐都決定喺荃灣食~

價錢好似同元朗店一樣,我地平日食$198加一

野食選擇比元朗店少啲,但質量好啲🙈

呢到有我最愛嘅西瓜沙冰🥰 好飲

呢到嘅雪條好多種類!仲要係出面賣都要$10零蚊嘅~

疫情期間都規定咗出去攞野食一定要帶口罩,好安心👍🏻