2008-05-20 27 瀏覽
之前去過陶大果間, 味道比峰好少少, 但較貴今次行見倒唔係好多人等, 5個號碼, 等左10分鐘左右就有位被安排坐bar台, 看到一個似日籍師父在製作我order, 再送到我面前有少少去日本食壽司feel, 這裡特點係壽司是逐件order, 不會要迫人order(一碟2件), 2個人 $220
之前去過陶大果間, 味道比峰好少少, 但較貴
不會要迫人order(一碟2件),
2個人 $220
這已是數月前到訪的一次, 由於食物水平一般. 也沒啥特別印象.印象中較特別的有秋刀魚壽司較鮮味, 這是近半年發現的. 大部份食肆的秋刀魚也很不錯. 但帶子比不上峰的, 有點點差. 鵝肝真的很羶, 吃了一點點, 交了給友人處置...唔, 我想這裡的價錢跟素質不成正比吧!

(非會員)
2008-05-17 14 瀏覽
睇完逢星期日晚嘅「和味無窮」後,好想痛痛快快去「板長壽司」食番餐,為咗等食,奉獻咗我人生嘅第一次!就係「超低能,勁搞笑」咁排成粒鐘,為咗食餐壽司!Ricky San,你係得嘅!但坦白講,食物質素並非好新鮮!帆立貝壽司($10)牡丹蝦壽司($25 x 3)大吞拿魚腩壽司(極肥、有筋)($35 x 2)中吞拿魚腩(無筋)壽司($25)5A和牛壽司($30 x 2)特上海鰻壽司($30)立魚壽司($10)天使蝦壽司($15 x 2)板長蝦壽司($10 x 2)象拔蚌腹壽司($9 x 2)貝柱壽司($10 x 2)三文魚壽司($5)海膽軍艦壽司($13)蝦膏甜蝦軍艦壽司($10 x 2)蔥粒吞拿魚手卷($20)5A和牛六片($180)埋單,多謝$667!
就係「超低能,勁搞笑」咁排成粒鐘,為咗食餐壽司!
Ricky San,你係得嘅!
但坦白講,食物質素並非好新鮮!

帆立貝壽司($10)
牡丹蝦壽司($25 x 3)
大吞拿魚腩壽司(極肥、有筋)($35 x 2)
中吞拿魚腩(無筋)壽司($25)
5A和牛壽司($30 x 2)
特上海鰻壽司($30)
立魚壽司($10)
天使蝦壽司($15 x 2)
板長蝦壽司($10 x 2)
象拔蚌腹壽司($9 x 2)
貝柱壽司($10 x 2)
三文魚壽司($5)
海膽軍艦壽司($13)
蝦膏甜蝦軍艦壽司($10 x 2)
蔥粒吞拿魚手卷($20)
5A和牛六片($180)

埋單,多謝$667!
外圍
食具
壽司枱
  • 貝柱壽司
2008-05-13 23 瀏覽
在公仔箱常常看到Ricky San跟靚女主持介紹日本美食,人氣急升,不知那來時間打理開完一間又一間的壽司分店。板前壽司很久前已嘗過,聽說板長還要高檔一點,看來又不是。一口氣點了多款壽司,除了因為愛吃,看到點菜紙上壽司的價錢不算昂貴亦加速了我們狂剔的動力。第一輪有中吞拿魚腩(無筋)$25一本、帆立貝$10一本(很軟腍,竟可以筷子輕易將帶子一下夾成兩半)、北寄貝$10一本(特別將北寄貝開邊,可把壽司飯面包得密密的,好看也好吃,即容易以筷子夾起)、牡丹蝦壽司$25一本(對這期望很大,可惜沒甚特別)、北海道象拔蚌$13一本(很美味)、三文魚$5一本(超平)、三文魚腩$8一本、板長蝦$10一本。第二輪有蟹棒$6一本(跟峰壽司的如出一徹)、貝柱$10一本(同樣開邊將飯包住很別緻,但很淡,味道明顯不及帆立貝)、鵝肝$15一本(很香口、正)、火炙三文魚腩$8一本、海膽軍艦$13一本(滑、不腥、正)。吃壽司常常不知飽,所以還叫了蔥粒吞拿魚腩杯飯$20,吞拿魚茸很易入口;毛蟹麵豉湯,太咸,但真的有蟹吃;蒸蛋,不喜歡放了一些像年糕的物體;牛油果蟹肉沙律;牛油果很滑很腍,但我已飽得不知其味了,最後還有炸軟殼蟹

壽司常常不知飽,所以還叫了蔥粒吞拿魚腩杯飯$20,吞拿魚茸很易入口;毛蟹麵豉湯,太咸,但真的有蟹吃;蒸蛋,不喜歡放了一些像年糕的物體;牛油果蟹肉沙律;牛油果很滑很腍,但我已飽得不知其味了,最後還有炸軟殼蟹,不行了,我太飽了﹗
我也同意整體跟板前其實差不多,板長之名也許只是綽頭罷了﹗值得一提的是,這裏有一哥哥仔很殷勤有禮。
埋單要$327,回想起來,很多壽司的價錢都是以一件計,令人錯覺很便宜,高招﹗但平心而論,比起一般高檔壽司店而言,已算抵吃。
  • 海膽軍艦、鵝肝壽司、帆立貝壽司
上個星期六晚(10/5)同老爺,奶奶同bb 4個喺度開餐.我同bb 6點40分去攞位, 張飛係311, 當時叫緊298, 估計唔會好耐, 點知...等咗1個鐘先入到去, 呢度嗌飛既速度比板前耐好多. 食既嘢同板前差不多, 但果晚唔知係咪咁啱, 好多嘢都無...池魚原條, 吞拿魚腩, 三文魚腩, 其他嘢既味道都唔錯, 三文魚呀, 珍寶帆立貝, 鵝肝, 板前蝦, 海膽杯飯全部都好鮮味, 但有幾樣嘢失色咗, 海鰻就唔得, 舊飯又硬, 魚味又唔香, 好似食緊實肉咸魚, 鱸魚剌身, 薄到透光,...但我會鐘意板前多d, 可能因為我地人數都有4個, 因為每次只係叫一件, 叫得多, 都好煩, 同埋佢既價錢又高板前少少, 覺得唔係咁抵, 一樣既嘢, 同埋等位都係呢邊耐d, 總括嚟講, 我地之後都係選擇板前.服務方面, 門口既接待姐姐都幾醒目, 我開頭同佢講, 想坐師父台, 但中途發現d台叫得太慢, 唔駛特登安排, 但到我時同我講, 呢張台係order台, 但下一張係師父台, 不如你多等3分鐘啦, 幾醒目,是晚駛費: 781個大洋
上個星期六晚(10/5)同老爺,奶奶同bb 4個喺度開餐.

是晚駛費: 781個大洋
  • 珍寶帆立貝
  • 鵝肝壽司
  • 海膽壽司
2008-05-03 7 瀏覽
星期五放假,一心想出尖沙咀食和花亭半價下午茶。唔知系咪因為聖火令到成個尖沙咀都多左人,排隊既人都多埋,最後第一輪入唔到,而又好多野都賣晒,決定放棄﹗﹗諗起亞士厘道有間板長,想試板長好耐,既然機緣巧合,就去搵下。間野真系一d都唔易搵,行過左一次都睇唔到,之後沿返條街再行多次好細心睇先搵到,相當唔起眼。呢到冇人排隊,而且仲有大把位,揀左坐bar枱。坐左系bar枱邊,可以睇晒bar枱內既情況,happy!!第一輪壽司叫左︰ハマチ﹙油甘﹚︰唔差,同板前差唔多カンパチ﹙章紅﹚︰好新鮮﹗﹗﹗口感亦佳,魚味好夠シマアジ﹙池魚王﹚︰白肉魚之中既最愛,夠新鮮,而且切功好過上次板前果碟。﹙唔系好中意板前 / 板長用池魚王呢個譯名,好怪﹚兩款季節魚類︰スズキ﹙鱸魚﹚︰新鮮,但去鱗去得唔系好淨,有一塊仔魚鱗留左系到,要扣少少分カツオ﹙鰹魚﹚︰一般之後仲叫左鯛︰呢個我覺得唔合格,肉質唔新鮮﹗﹗﹙食過咁多次板前集團,覺得佢地d鯛質素好唔穩定ヒラメ﹙平目﹚︰okボタンエビ﹙牡丹蝦﹚︰ok,幾大隻幾新鮮。之後師傅仲炸埋個蝦頭出離﹙good!!!!﹚イカ﹙八爪魚﹚一般,冇特別鯖﹙醋鯖魚﹚︰試一間壽司店水準必點,算系合格

第一輪壽司叫左︰
ハマチ﹙油甘﹚︰唔差,同板前差唔多
カンパチ﹙章紅﹚︰好新鮮﹗﹗﹗口感亦佳,魚味好夠
兩款季節魚類︰
カツオ﹙鰹魚﹚︰一般

之後仲叫左
ヒラメ﹙平目﹚︰ok
イカ﹙八爪魚﹚一般,冇特別
鯖﹙醋鯖魚﹚︰試一間壽司店水準必點,算系合格啦......
中トロ﹙中吞拿魚腩﹚︰一般
炙りサーモントロ﹙燒三文魚腩﹚︰好味﹗﹗﹗燒得啱啱好,而且魚本身靚。

途中仲叫左刺身。要左 帆立同天使蝦。唔抵食。始終食刺身都系要去d高級d既日本料理 / city super等地方先新鮮抵食。

埋單$2xx,同返同等既壽司店比質素系中等啦。僅僅合格。而且由於可以單一件叫d壽司,更抵食就真既。平時去板前果d至少叫兩件,試既款又冇咁多。總括壽司ok,刺身唔抵食。

有機會應該都會回來。

ps.唔系好識d壽司中文名,可能譯錯。

• シマアジ,牡丹蝦,燒三文魚腩壽司
2008-04-28 5 瀏覽
昨日下午5:30 已經到了尖沙咀, 一早已經打算試下板長壽司了, 見亞士厘道都有板長壽司, 雖然時間尚早, 不過都依然吃這頓早來的"晚餐"! 這板長壽司的門面不算明顯, 當時亦沒有人等位, 我們二人即刻有位了. 我們坐在普通檯, 沒有揀住bar 檯, 店內亦沒有迴轉檯. 好快我們就落order 點壽司了, 我們吃了:1.三文魚壽司2. 辣螺肉(好爽口, 醬汁好好味!)3. 燒鰻魚壽司4. 燒三文魚卷5. 牛油果蟹肉沙律6. 軟殼蟹手卷(細件了一點!)7. 鵝肝壽司8. 蝦膏甜蝦壽司9. 北寄貝壽司10. 火炙北寄貝壽司11. 瀨尿蝦壽司12. 蝦天婦羅壽司12. 奶油薯餅(外皮好香口, 入面好柔滑, 值得一試!) 總括而言, 食物的味道及質素都很好, 不過不是明顯比板前好, 大多是魚肉稍稍厚少少, 在口感上會好少少, 味道就差不多! 起初我以為會比板前貴很多, 原來價錢亦ok, 埋單共$224, 唔算貴! 服務方面都唔錯, 侍應在寫單, 加水, 收碟等等都ok! 不過在店內有一兩隻昆蟲在飛, 我們吃東西時要不時揚手趕昆蟲, 真的要扣分! 令我們奇怪的是, 當我們離開時已經差不多7:

好快我們就落order 點壽司了, 我們吃了:

1.三文魚壽司
2. 辣螺肉(好爽口, 醬汁好好味!)
3. 燒鰻魚壽司
4. 燒三文魚卷
5. 牛油果蟹肉沙律
6. 軟殼蟹手卷(細件了一點!)
7. 鵝肝壽司
8. 蝦膏甜蝦壽司
9. 北寄貝壽司
10. 火炙北寄貝壽司
11. 瀨尿蝦壽司
12. 蝦天婦羅壽司
12. 奶油薯餅(外皮好香口, 入面好柔滑, 值得一試!)

令我們奇怪的是, 當我們離開時已經差不多7:00pm, 不過仍然沒有客人等位, 奇怪! 奇怪!

另外, 我們在點菜時, 侍應表示沒有和牛, 要我們另選壽司. 在吃飯的過程中, 我們先後幾次聽到侍應對客人說賣完某食物. 當時只是六時多, 究竟是賣完? 定板長壽司對食物來源要求更高, 所以只入少量新鮮的食物? 定是有什麼原因?

照片可參考:
2008-04-21 5 瀏覽
我倆試過板前的美味,當然想一試板長的質素。出發前瀏覽過這裡的食評,雖然服務分數較低,但見食物質素評價不錯,也要去博一博運氣,希望遇到正常點的服務,點知......臨尾食得一肚氣。這天sunday,和男友駕車試尖沙咀這間板長,果然下午不用等位,甚至有很多空位子。一進內,侍應帶我們坐卡位,幸好我問了一句「無bar枱呀?」,才有bar枱坐,暫時服務不見有大問題。坐上bar枱,前面有位比較矮小的日本師傅在造壽司,切工厲害。我們叫了的壽司有︰-三文魚(一般)-三文魚腩(不錯)-火炙三文魚(有入口即溶之感)-蟹棒(男友很喜歡)-甜蝦蝦膏(男友說很鮮美)-魷魚(男友說很肥美)-珍寶帆立貝(鮮甜帶爽,可惜當時已經心情不爽的吃著)-火炙魚肝帆立貝(魚肝有入口即溶之感)-八爪魚(掃興重點,質素一般)說實在,食物真的新鮮美味,可惜我們遇到的服務令再柯打的心情也沒了,真的很掃興。話說我們一次過填了order紙,當我們吃得差不多時發現少了一客八爪魚壽司(只柯打了一件),男友便叫侍應追回。怎料侍應叫一bar枱內的師傅說完後(非日本人師傅),卻告知我們師傅說已經上了,是白色一片的樣子。我們當然再重覆一次沒上過,而且

-三文魚(一般)
-三文魚腩(不錯)
-火炙三文魚(有入口即溶之感)
-蟹棒(男友很喜歡)
-甜蝦蝦膏(男友說很鮮美)
-魷魚(男友說很肥美)
-珍寶帆立貝(鮮甜帶爽,可惜當時已經心情不爽的吃著)
-火炙魚肝帆立貝(魚肝有入口即溶之感)
-八爪魚(掃興重點,質素一般)

話說我們一次過填了order紙,當我們吃得差不多時發現少了一客八爪魚壽司(只柯打了一件),男友便叫侍應追回。怎料侍應叫一bar枱內的師傅說完後(非日本人師傅),卻告知我們師傅說已經上了,是白色一片的樣子。我們當然再重覆一次沒上過,而且心裡想我們可不是不知道八爪魚是什麼樣子和味道。(說到這裡,我只是認為食肆不應該質疑顧客,只不過是一件價值不過十元的八爪魚壽司,若要騙吃的,也會騙些貴點的吧。)之後,女侍應再走多趟,也再回來重覆一次說話,這已令我開始感到生氣,覺得為一件壽司跟顧客吵也未免太小家,想起麥當勞的快餐,每次漏東西回頭拿取,永沒質疑過顧客的服務態度(真的騙食物的不在此評論)。

最後,也幸好,我們未吃前為食物拍了照,拿出來給女侍應看,才討回公道。而且再這刻,日本人師傅已"醒水"弄了一客,說已經整好,傳給我們,這才了結了這場風波。

欣賞日本師傅的態度,但做錯事的那個男人卻在bar枱內不斷"超"著我們,而且在重覆check之前的單,這刻已經決定不再光顧這一間店。

額外的說,店內的女侍應服務都頗串,唯一值得讚的還是那日本師傅。
少吃壽司當午餐\,因同事不好魚生. 入到板長,一坐在Bar枱上,已雙眼發光. 看到一大箱巨型帶子,師傅用刀一開二,再切雙飛. 如果可以原粒食,就最好啦.....三文魚面豉湯,味濃. 愛湯水的我,一飲而盡.珍寶帶子壽司~ 粒帶子肥到ING,正.壽司定食午餐\ - 有4件卷物,蟹柳/蛋/魚/三文魚/魷魚/蝦,都好豐富.大致上比板前更好,不過,坐得太迫,唔舒服. 一定會再食.
少吃壽司當午餐\,因同事不好魚生.
入到板長,一坐在Bar枱上,已雙眼發光.

看到一大箱巨型帶子,師傅用刀一開二,再切雙飛.
如果可以原粒食,就最好啦.....

三文魚面豉湯,味濃. 愛湯水的我,一飲而盡.
珍寶帶子壽司~ 粒帶子肥到ING,正.

大致上比板前更好,不過,坐得太迫,唔舒服.
一定會再食.
同女朋友搵食,搵到來板長。六點幾,直接入坐,搞左bar台,因為可以直接睇住師傅整壽司。先講講服務,個人感覺有極大ge改善空間。好好彩咁,我坐左個滴水位,中左頭獎。咁就換左隔離兩個位。之後好快就又另外兩個客fill up左個滴水位。但係無服務員抹乾冷氣口的水……上個甘卷ge時候,個侍應就快快手放低走人,但係有舊甘卷就跌左o係個盛器邊。師傅直接上壽司時,又無留意到我地仲有舊板長蝦未食,就咁將個盛器放左o係板長蝦上面……(隔離位)添茶時瀉左,個侍應竟然斟埋杯茶先去拎抹布……服務質素真係有待改善。講番食物,六點幾,竟然無三文魚腩同中吞拿魚。有d失望。我地兩個人,叫左以下食物(壽司)︰三文魚海膽生赤貝蟹棒板長蝦吞拿魚腩貝柱火炙三文魚火炙鰻魚甘卷整體來說,食材幾新鮮。除左35蚊件的吞拿魚腩比較失望,唔知點解我覺得有點腥和酸。>.< (係我唔鍾意那味道嗎?)海膽非常鮮甜,三文魚幾肥美,火炙三文魚實在好香好好味,半生半熟,一流。蟹棒都很鮮很甜。如果服務可以改善,那就更好了。

服務質素真係有待改善。

講番食物,六點幾,竟然無三文魚腩同中吞拿魚。有d失望。

我地兩個人,叫左以下食物(壽司)︰

三文魚
貝柱
火炙三文魚
火炙鰻魚
甘卷

如果服務可以改善,那就更好了。
甘卷
2008-04-02 5 瀏覽
一心諗住去尖沙咀食烏冬,可惜遲左訂位,為怕要企係條街有排等,於是決定去板長睇睇,出乎意料之外,6.15 pm到達,完全沒有食客在等位,直入鋪內,發覺仍然有很多吉位,可能由於是日落雨並時間較早的關係吧!待應態度認真麻麻,黑口黑面咁,好似欠左佢咁...睇完餐牌後,決定叫$50一件的拖羅SUSHIx2、特大帆立貝SUSHIx2、5A和牛SUSHI、例牌三文魚腩SUSHI、海膽SUSHI、仲有好多款軍艦SUSHI、板長特卷、軟殼蟹卷等等....0的SUSHI真係好美味同新鮮,尤其比係前幾間鋪位那間。(上一次就係因為板長排得太耐而轉去前面0個間)如果待應態度好一點就更加prefect了。
如果待應態度好一點就更加prefect了。
08.03.29 板長壽司@尖沙咀每個周末看Suki跟板長老闆Ricky在日本吃吃喝喝,津津樂道的樣子不得不去拜訪一下板前的姐妹店–板長亞士厘道的板長店面很小,裝潢又黑黑的跟朋友J找了好一陣子才找到板長壽司走高檔路線跟姊妹店板前相比,板長除了用料較講究,也較著重引入時令款式魚類海產每日由東京、北海道及九州新鮮送到食物種類比板前選擇更多,還加了一系列創作壽司,如華爾街卷、巴西卷等最近吹日本和牛風,也在餐牌上展現出來三點半左右到達板長只有兩三組客人在等等了大約五分鐘就有位子這個時間吃東西剛好午餐時間人超多,討厭排隊才能吃好料下午茶時候來,不用等太久,相信師傅也會比較有心慢慢把料理做好而且,吃很多很多,也有大半天的時間好好消化服務生很有禮貌我們本來坐拼桌後來幫我們換到旁邊的二人桌請他倒茶收東西,都能帶著微笑服務態度很不錯哦!板長的特色是,所有壽司可以單點不像其他的壽司店概定一客兩件點了超多東西,推介是蕃茄沙拉、蟹棒、板長蝦、蒸蛋、及特上海鰻!吞拿魚腩當然還是品嚐一下的囉!更多照片及評價請看這:http://www.wretch.cc/blog/foodiebarbie&article_id=
08.03.29 板長壽司@尖沙咀

不得不去拜訪一下板前的姐妹店–板長

亞士厘道的板長店面很小,裝潢又黑黑的
跟朋友J找了好一陣子才找到

板長壽司走高檔路線
跟姊妹店板前相比,板長除了用料較講究,也較著重引入時令款式
魚類海產每日由東京、北海道及九州新鮮送到
最近吹日本和牛風,也在餐牌上展現出來

三點半左右到達板長
只有兩三組客人在等
等了大約五分鐘就有位子
這個時間吃東西剛好
午餐時間人超多,討厭排隊才能吃好料
而且,吃很多很多,也有大半天的時間好好消化

服務生很有禮貌
我們本來坐拼桌
後來幫我們換到旁邊的二人桌
請他倒茶收東西,都能帶著微笑
服務態度很不錯哦!

板長的特色是,所有壽司可以單點
不像其他的壽司店概定一客兩件

更多照片及評價請看這:http://www.wretch.cc/blog/foodiebarbie&article_id=9987815
2008-03-29 14 瀏覽
同朋友心血來潮好想食日本野,而咁岩我公司又0係尖沙咀,於是去食聽左好耐,但係未試過0既板長啦!去到係43號,我地50,不過都等左差唔多成個鐘..由六點九等到七點半。其實食物同板前無咩分別,只係佢也係標明每件sushi價錢,而非傳統式每碟兩件咁標價。呢個方法唔錯,有時同朋友口味唔岩,但我又只係想食一舊喎!咁就可以只order一舊^^食物方面用料新鮮!凡立貝超正!!食左四件....三文魚肥美,不過對於我黎講,其實都真係同板前差唔多。不過炸物真係麻麻地...我同朋友都應該唔會係板前同板長order炸物架啦~又係好飽0既一餐!

又係好飽0既一餐!
2008-03-18 5 瀏覽
第一次吃板長壽司,看到自己的號碼只差30個,便與朋友決定等下去.卻最終足足等了個半小時,由吃得充裕便成吃得匆忙,同時令我想起林狗的<超低能勁攪笑>。幸好食物很有水準,賣單件壽司的安排亦很新穎,其實它的食物大致與板前無異,但我認為它比板前的更新鮮。

2008-03-03 7 瀏覽
這次是想乘住一早不用上班,可以在十二時前吃中飯,便嘗試到這裡,試試他們(板長)所標榜的新鮮及抵食。因為我只將轉注在食物方面,所以沒有太過介意服務員的態度,覺得不過不失。食物方面,的確不濁。他們的都是「一口壽司」而且製成品美觀,可稱為「精緻壽司。-火炙三文魚壽司,火燒出了三文魚的油,和香味,使得那三文魚更香,更肥美。-極上鰻魚壽司,從味試過那麼幼嫩的鰻魚,可能是用了小鰻魚做(因為看上時那整塊鰻魚的體積也是小一些,但也是整條鰻魚配小口飯團),魚油豐富。因為用了淺味醬汁,沒有搶去鰻魚味道。好!-鵝肝壽司,可能用淡味醬料關係,味道淡了些,但鵝味在口中維持的時間延長了,此賴齒甲留香也。-吞拿魚腩(高脂有筋),這個有些失望,不是因為有筋,是因為不夠高脂; 不竟,$35 一塊的,不能奢望太多,亦算合理。-5A和牛刺身壽司,這個真的有些強差人意。不知道是否因為雪久了,在我吃的時候,很堅硬。而且,很不幸,有一大塊筋,是吞不下的。我還叫了一個魚生飯定食,但這個真的麻麻。在板長,最好都是專攻壽司好了。
食物方面,的確不濁。

他們的都是「一口壽司」而且製成品美觀,可稱為「精緻壽司

我還叫了一個魚生飯定食,但這個真的麻麻。
在板長,最好都是專攻壽司好了。