bookmark了很久很久的甜品店了,日前終於有機會品嘗😋因為當天去時吃了一點東西,所以到達後決定叫一個定食set和一個甜品和男朋友share吃🙈❤️-🌟點評🌟1️⃣日式蕨餅抹茶心太軟配抹茶雪糕 $58 ‼️推薦‼️💚因為是即叫即製的,所以輪候時間大概要10-15分鐘💁🏼💚心太軟外脆內軟,即焗的表層鬆脆,裏面的蛋糕濕潤綿密,吃下去的口感超正點❣️是露比暫時吃過最棒的心太軟😭😭💕💚心太軟內的流心抹茶亦做得很好,松屋使用的是丸久小山園抹茶粉,流心的抹茶味超濃郁,抹茶獨有的微苦吃得我完全心心眼了,亦有回甘🤤💚沒想到蕨餅也做得不錯呢❣️入口冰冰涼涼的,應該是雪凍了備用~口感煙韌軟糯,微微黏口,延展性極高,可以拉很長也不斷🙊(請不要問我怎樣知道🙈🙈🙈)而且份量比出面的大粒,算是慷慨~~💚還有白玉和紅豆蓉呢,紅豆蓉不錯,吃到原粒紅豆及微甜,吃得出天然,感覺不錯😋白玉煙韌偏向有嚼勁,煙韌控表示吃得很爽XDD💚抹茶雪糕普通,沒回甘,不過不失,送的兩球也是😄-2️⃣日式咖哩雞扒定食 $65🖤隨set跟的有沙津、味噌湯、飲料、燉蛋,$65還算高性價比🖤沙津不錯,新鮮生菜昆布胡蘿蔔絲配日式胡麻醬,酸酸的挺開胃🖤味噌湯配料豐富

🌟點評🌟
1️⃣日式蕨餅抹茶心太軟配抹茶雪糕 $58 ‼️推薦‼️

💚因為是即叫即製的,所以輪候時間大概要10-15分鐘💁🏼

💚抹茶雪糕普通,沒回甘,不過不失,送的兩球也是😄
2️⃣日式咖哩雞扒定食 $65

🖤沙津不錯,新鮮生菜昆布胡蘿蔔絲配日式胡麻醬,酸酸的挺開胃

🖤味噌湯配料豐富,有大葱、昆布、椰菜、胡蘿蔔,味道中規中矩

🖤嘛,到定食,真的頗失望,薯條和紅蘿蔔明顯是沒有和咖哩一起煮,完全不入味🙅🏻🙅🏻🙅🏻雞排還算嫩口,咖哩味道不辣也不甜,很淡的感覺。。。不太喜歡

🖤燉蛋普通,不夠滑,配料份量不多
🖤叫的飲料是柚子蜜(沒拍照🙈),也是正常普通,不過感覺柚子能多一點
✨評分✨
💰價格(越高越貴): 3/5
🐷再食可能: 5/5
總分: 4/5
總括而言就是去吃甜品就好了XDDD
如果你是沒吃晚餐過去,也可以一試啦~~不過男朋友説寧願吃兩個甜品XD
下次有機會想再試一下梳孚厘,聽說也很棒,到時再向大家報告💂🏻‍♀️💂🏻‍♀️💂🏻‍♀️
📍松屋 Matsuya
地址: 西環西營盤第三街142-150號仁信大廈地下F號舖
送嘅雪糕
日式咖哩雞扒定食
2018-07-22
慶祝紀念
紀念日
2018-08-06 97 瀏覽
係東京番左黎一個月,已經好掛住當地既綠茶甜品🍵🍦🍡🍨🍮,相對上香港值得encore既舖頭著實晤多。一間回頭率高既綠茶甜品店,要有岀色既綠茶雪糕,回甘有茶味,個人比較偏愛濃茶味多過重奶味,所以係有點難係香港搵到啱自己口味既甜品店終於上次行完山首嚐松屋,就一試愛上了。佢地有好多選擇,而且價錢以綠茶甜品計,真係非常相宜!叫左佢皇牌綠茶心太軟,因為新鮮即叫即製,所以要等15分鐘先有得食,每樣有d,最啱有選擇困難既我。個心太軟非常岀色,流心嫁,真係好驚喜配上一啖一雪糕,呢種冷熱交替既滿足,好有番到東京坐cafe hea既感覺佢既白玉好煙靱,係我鍾意既口感,而蕨餅如果可以茶味再濃d就更加分!希望下次黎可以試埋個綠茶疏乎里,松屋 - 我相信係好多綠茶lover一定要潮聖既地方

2018-08-05
2018-08-04 72 瀏覽
放左學想食甜品,西營盤附近甜品店唔多,食過一次松屋之後念念不忘,決定今日再去日式蕨餅抹茶心太軟伴抹茶雪糕$58上次食過呢個心太軟,同煙煙un un既蕨餅,食過番尋味!由於係即叫即整,所以等左一段時間,但出爐熱辣辣,係值得等待既!心太軟有好香濃既抹茶香,外脆內軟,一切開既流心視覺效果一流熱既蛋糕同流心配上抹茶雪糕,一凍一熱,甜度都都岩岩好朱古力梳乎厘伴雪糕$58即叫即焗,朱古力味香濃!一放上枱,即刻feel到佢動L動L,非常鬆軟,綿滑而有空氣感,仲有朱古力流心!店主見到相機食先既我,仲好貼心咁提醒我地影完相要快d襯熱食!打卡仲會送一球雪糕,係有人情味既高質甜品小店!

日式蕨餅抹茶心太軟伴抹茶雪糕$58

上次食過呢個心太軟,同煙煙un un既蕨餅,食過番尋味!
心太軟有好香濃既抹茶香,外脆內軟,一切開既流心視覺效果一流
熱既蛋糕同流心配上抹茶雪糕,一凍一熱,甜度都都岩岩好

朱古力梳乎厘伴雪糕$58

即叫即焗,朱古力味香濃!

打卡仲會送一球雪糕,係有人情味既高質甜品小店!
2018-08-01 66 瀏覽
好好吃!点了souffle 和抹茶冰淇淋。抹茶浓郁, soufflé 绵密细软,巧克力恰到好处,强烈推荐。甜品师傅超棒,店很温馨,绝对是各种聚会好去处。店也很好找,在第三街。下次一定还会光顾。马这么多字,太不容易了。

2018-07-08 93 瀏覽
自從開通左西港島綫之後 西環愈黎愈多好野食🍴今次呢間唔太起眼既甜品小店估唔到咁有驚喜😍日式蕨餅抹茶心太軟伴抹茶雪糕 $58焗到岩岩好 外脆內軟 流心是基本的 做到💯唔會太甜 抹茶味未算太濃 但同雪糕一齊食味道岩岩好😋蕨餅係重點啊! 夠哂煙靭 有啲似小妹之前京都食既味道呀☺️朱古力梳乎厘伴雪糕 $58極 力 推 薦 ‼️一黎到見到咁大個嘩左一聲😛 見佢咁鬆軟 #震騰騰 動感十足💃🏻入面焗到半熟 朱古力味好濃🍫 仲有朱古力流心架❤️全部都即叫即焗架雖然要等一陣但以質素同性價比黎講 真係值得一去再去架👍🏻
自從開通左西港島綫之後 西環愈黎愈多好野食🍴

仲有朱古力流心架❤️
全部都即叫即焗架
雖然要等一陣但以質素同性價比黎講 真係值得一去再去架👍🏻
2018-06-29 95 瀏覽
呢間位於西營盤既松屋係一間甜品小店,座位同甜品選擇都吾多,不過我點左既兩款甜品都好好食!😍👏🏻成為左我既新寵之一!😆抹茶控注意⚠️💚日式蕨餅抹茶心太軟伴抹茶雪糕 $58心太軟超流心的🤤🤤望見抹茶漿湧出黎果刻覺得好治癒!抹茶雪糕味道濃郁、高質,甜度比較上甜,但吾會過甜果隻,我喜歡呢😍仲有蕨餅既口感都掂,夠煙韌,好好味呢!.朱古力梳乎厘伴雪糕 $58好香呀!😍好大個梳乎厘!朱古力味突出!👍🏼入面有朱古力漿夾心架!口感幾濕潤,好好食🤤水準一流,一定會再光顧☺️加油!

抹茶控注意⚠️💚日式蕨餅抹茶心太軟伴抹茶雪糕 $58

朱古力梳乎厘伴雪糕 $58

水準一流,一定會再光顧☺️加油!
2018-06-15 110 瀏覽
話說,上個週末去喝木衛二前,和美女foodie先去吃甜品。本來是衝著💚抹茶心太軟而來的,怎知道吃下面這個甜品更有驚喜‼️朱 古 力 梳 乎 厘 伴 雪 糕 ($58)見到這個梳乎厘時,真的叫了出來😱 因為比想像中高大多了😆 而且新鮮出爐,真的好厚身😍 質感夠鬆軟fluffy之餘,味道也好好。朱古力味🍫好濃郁,裡面有朱古力醬。好像沒有吃過,這樣好吃的朱古力梳乎厘😝另外,也點了這裡的招牌👇🏻日式蕨餅 抹茶心太軟 配抹茶雪糕 ($58)是採用丸久小山園抹茶粉🍵製作的,抹茶味算濃 ,不會太苦,適合我☺️以及原個玉林蘋果雪葩 ($48)挺refreshing的,不錯吃,不過還是朱古力梳乎厘比較有驚喜啊!店主十分用心經營,出來特意問我們評語,說收到客人意見後,一直在改進。這份心,我們覺得好值得支持💪🏻 $58來說 性價比算高啊🙌🏻

朱 古 力 梳 乎 厘 伴 雪 糕 ($58)

另外,也點了這裡的招牌👇🏻
日式蕨餅 抹茶心太軟 配抹茶雪糕 ($58)

以及原個玉林蘋果雪葩 ($48)

2018-06-06 114 瀏覽
前排喺西環食完晚飯想食甜品, 喺OPENRICE搵到呢間叫 "松屋" 既餐廳, 睇相都唔差, 於是去左試下.嗰度除左甜品, 仲有啲日式定食,  我同朋友揀左有既 "日式蕨餅抹茶心太軟件抹茶雪糕 - $58" 同埋 "紫薯梳乎厘伴雪糕 - $58".因為制作需時, 即叫即整, 所以都等左差唔多15分鐘. 不過都值既, 甜品嚟到真係好靚,  絕對要相機食先.  相機食完到我食喇~ 首先試個梳乎厘, 上面嗰層應該係蛋白梳乎厘, 空氣感都夠, 唔會好甜, 灑左少少紫薯粉, 跟住打大佬喇, 下面嗰層係新鮮紫薯蓉, 見到有少少薯根, 唔係用粉搞出嚟嗰啲HEA嘢~ 所以食完都幾飽下~整體感覺非常唔錯~配角係曲奇雪糕, 正常味道~跟住到蕨餅心太軟喇~ MENU寫係用丸久小山圓抹茶粉整, 期望當然唔少!!!  試下舊蕨餅先, 好煙UN, 黐滿晒抹茶粉, 好好味 心太軟同雪糕都好重抹茶味, 係帶有少少苦嗰隻, 所以配埋心太軟個流心嚟食都唔會太甜, 心太軟個餅身外層有少少脆脆既口感, 入面就夠軟熟, 讚~ 好耐冇食過60蚊唔駛 但有咁好質素既甜品, 有機會一定會再嚟食~

嗰度除左甜品, 仲有啲日式定食,  我同朋友揀左有

配角係曲奇雪糕, 正常味道~

試下舊蕨餅先, 好煙UN, 黐滿晒抹茶粉, 好好味

2018-05-20
$58 (宵夜)
2018-06-02 182 瀏覽
之前在instagram看到很多人也到了這裏吃抹茶心太軟, 我是一個很喜歡吃抹茶甜品的人, 我被這家甜品店的抹茶心太軟吸引了, 所以在假日專程到了這裏吃抹茶心太軟。我們點了一個抹茶心太軟和一個焗布朗尼梳乎厘來分享。抹茶心太軟的賣相很吸引人, 抹茶心太軟上有一球抹茶雪糕, 旁邊還有日式蕨餅、丸子、一堆紅豆蓉。 抹茶心太軟的流心度蠻高的, 一切下去, 便有一些綠茶漿流出來。剛剛焗好的心太軟外層有微脆的質感, 它的抹茶味很濃郁, 帶一點茶的甘味, 味道香濃, 甜度不會太高. 所以吃落去不會感到太漏。旁邊的日式蕨餅煙煙韌韌, 很有口感。心太軟上的抹茶雪糕也很好吃, 有微微茶的苦味, 配心太軟吃一流。旁邊的紅豆蓉甜甜的 , 我認為抹茶甜品和紅豆蓉是最佳的配搭。焗布朗尼梳乎厘的甜度適中, 朱古力味香濃。

焗布朗尼梳乎厘

焗布朗尼梳乎厘的甜度適中, 朱古力味香濃。
2018-06-02
2018-05-28 101 瀏覽
見到好多人都推薦松屋嘅抹茶流心心太軟🍵不過我向來都唔係抹茶控,所以叫咗brownie🍫佢唔係普通嘅brownie,而係冰火布朗尼梳乎厘❄️🔥🤭即係朱古力布朗尼+雲尼拿雪糕+梳乎厘😈甜品一上枱,就見到好似雲咁嘅梳乎厘☁️梳乎厘上面有啲加熱咗嘅水果做裝飾,如果食唔慣熱嘅生果嘅人,我會建議你唔食啲水果🙈梳乎厘下面就有雪糕同brownie,冰凍雪糕係擺喺熱辣辣嘅brownie上面😆brownie係非常濕潤嗰種(濕潤得欠缺咗點札實感🙈),配上唔會好甜嘅梳乎厘同雪糕食,係正嘅😋由於面頭層梳乎厘太澎湃,所以要特別撥開先會見到雪糕同brownie😂我都係食咗陣先發現到雪糕嘅位置😂🙈俾我撈吓又撥吓⋯⋯加上雪糕又會融⋯⋯最後碗甜品俾我搞到好核突😂好彩佢一上枱,仲係靚仔樣嘅時候我就影咗相姐😛整體食完都幾滿足😆.朋友叫咗抹茶啫喱雪糕芭菲,即係有抹茶雪糕+抹茶啫喱+十勝紅豆+白玉。特別一提係呢家店嘅抹茶甜品都用上丸久小山園抹茶。🍵.PS 見到呢到除左有甜品食,仲有日式晚餐定食供應㗎!有燒雞、豚肉、咖哩、牛肉、鯖魚等等選擇,套餐價錢都係五十幾蚊至七十蚊,有飯有麵豉湯有蒸蛋有飲品。
見到好多人都推薦松屋嘅抹茶流心心太軟🍵
不過我向來都唔係抹茶控,所以叫咗brownie🍫

佢唔係普通嘅brownie,而係冰火布朗尼梳乎厘❄️🔥🤭
即係朱古力布朗尼+雲尼拿雪糕+梳乎厘😈
甜品一上枱,就見到好似雲咁嘅梳乎厘☁️
焗冰火布朗尼梳乎厘

整體食完都幾滿足😆
丸久小山園抹茶啫喱雪糕芭菲
特別一提係呢家店嘅抹茶甜品都用上丸久小山園抹茶。🍵

2018-05-28 53 瀏覽
唔知大家鐘唔鐘意日本嘅抹茶甜品?同你講,西環有一間非常專業,採用自日本全國茶品評會第1位丸久小山園抹茶粉製作,特登吃抹茶,嘅甜品店,松屋。如果你都係一個抹茶迷,我都好推薦你去呢間性價比好高嘅甜品店。室內喺用綠色做墻,整齊嘅排滿兩列桌椅,乾淨且整潔。呢間提供嘅即制甜品種類豐富,基本上每一種甜品都有抹茶元素。我啲今次試埋店家強烈推薦嘅日式蕨餅抹茶心太軟伴抹茶雪糕,同丸久小山園抹茶啫喱雪糕巴菲。心太軟即叫即焗, 上桌時表面仍然鬆脆、熱辣辣,切開後香濃焙茶流心立即湧出。內餡焙茶醬茶味濃郁,伴上清淡的抹茶雪糕,與心太軟搭配一冷一熱,口感豐富。真正好吃的抹茶,颜色应该呈温柔的黄绿色,而非刺激的翠绿色,没有为掩盖涩味而出现的高甜度,吸引人的是那股悠长的微苦。而合格的抹茶冰淇淋或者抹茶饮品,入口后绝不会是舌头上一层粉末感,应该醇苦且回甘,甜度适中且没有刺激喉咙的涩味。丸久小山園抹茶啫喱雪糕巴菲就完全做到以上幾點,絕對貨真價實。總之都非常之推薦大家來松屋品嘗各色抹茶甜品!
室內喺用綠色做墻,整齊嘅排滿兩列桌椅,乾淨且整潔。
呢間提供嘅即制甜品種類豐富,基本上每一種甜品都有抹茶元素。
總之都非常之推薦大家來松屋品嘗各色抹茶甜品
2018-05-18
  • 丸久小山園抹茶啫喱雪糕巴菲
2018-05-23 62 瀏覽
🍠紫薯梳乎厘(雪糕) Sweet Potatoes Soufflé with 🍦Cost💰: $58你睇其實本身係好大,小編太興奮掛住影相😅所以Lup咗......底部係「真」紫番薯蓉!好正🤩哩個抹茶心太軟、雪糕加蕨餅嘅配搭真係不得了,其實個人認為比上面嘅紫薯梳乎厘更值得一試!!聽說所有抹茶製嘅甜品都用京都丸久小山園嘅抹茶粉,沒可能唔來試吓喇嘛....製作時間亦唔長,而且老闆同老闆娘好親切,來開西營盤想食有質素嘅甜品,松屋值得一試!
🍠紫薯梳乎厘(雪糕)
Sweet Potatoes Soufflé with 🍦
Cost💰: $58

底部係「真」紫番薯蓉!好正🤩

2018-05-21 77 瀏覽
近十年來隨著地產商在西營盤和西環大展拳腳,海量貴價納米樓落成,動不動尺價上二萬元,加上每尺達$5的管理費,結果就是多了一批可憐的中產人士進駐。家裡只有一個可憐的開放式廚房,一個爐頭,要解決吃飯的問題,還是要外出找餐廳。也因此,這一區近年多了很多中高檔次的餐廳,尤其以西餐為主。甜品鋪呢?這一區一向以源記為龍頭。可是我在20年前在源記吃紅豆沙時發現入面竟然有一塊溶了的香口膠後便發誓不再光顧。以往一直是飲冰室的常客,執笠後又有甜品堂,甜品堂之後呢?有松屋。打著富有日本風的名字,理應一試日本風的甜品。點了綠茶心太軟,綠茶梳乎厘。簡單一點來說就是好吃。心太軟新鮮出爐熱騰騰,加上冷冰冰的綠茶雪糕,舌尖遊走在冷靜與熱情之間,一流。兩者皆做到香口而不死甜,是高質的甜品。蕨餅煙韌,淡淡的綠茶香帶來滿口的餘韻。太太的綠茶梳乎厘也好,綠茶味香之餘,內裡鬆軟的口感,引誘人多吃一個。兩件甜品也有水準,不會比所謂的綠茶過江龍差。事實上如果蒙眼測試,我不知道有多少人可以分得出這兩道甜品和日本當地的甜品鋪有甚麼分別。小店沒光環,但小店要做得出色要比別人花更多心機。趁未到糧尾,要再光顧。
綠茶梳乎厘
2018-05-04
綠茶梳乎厘
2018-05-21 67 瀏覽
位於西環的松屋,是一間主打使用日本抹茶粉的甜品店。作為一名抹茶控,雖然地點有點偏遠,但也要來品嚐一下的哦。日式蕨餠抹茶心太軟伴抹茶雪糕$58價格不貴的抹茶甜品,採用日本全國茶評會第一位的丸久小山園抹茶粉製作而成。即叫即焗的甜品,傳來陣陣抹茶濃香。抹茶雪糕被心太軟熱力溶化,心太軟流心力度不强,但溶漿稠密,絶對足料。抹茶濃度不太高,奶味偏重,大眾會容易接受哦。紫薯梳孚厘伴雪糕$58餐牌寫著(師父推介)四字,好朋友就選擇嚐嚐吧。梳孚厘頗大一個,輕型高身,紫薯蓉份量很多,也很足料阿。
位於西環的松屋,是一間主打使用日本抹茶粉的甜品店。

作為一名抹茶控,雖然地點有點偏遠,但也要來品嚐一下的哦。

日式蕨餠抹茶心太軟伴抹茶雪糕$58

紫薯梳孚厘伴雪糕$58

2018-05-18
2018-05-13 773 瀏覽
係堅尼地城食完日本野,同妹妹一邊散步一邊傾偈。行到西營盤後甜品癮發,同妹妹入左一間小店食宵夜。店舖細細,只有大約20多個坐位。樓面連廚房只有3個店員一腳踢,所以等候時間都較長。除了甜品🍮,仲有午市同晚市餐牌。日式蕨餅抹茶心太軟伴抹茶雪糕($58)Match Lava Cake, Ice Cream, Warabimochi草根一睇到👀有抹茶心太軟🍵同蕨餅就即時決定要叫呢個!🤤個Pesentation都幾吸引✨,可惜抹茶雪糕放係心太軟上面好快就融融地。心太軟流心程度係無敵🙌🏻加上雪糕好好食! 不過抹茶控一定會失望,因為食唔出有抹茶味😔。唔味道會太甜,當佢普通心太軟食係好食嘅👅。另外旁邊嘅日式蕨餅口感軟腍,不錯啊👍🏻北海道牛奶梳乎厘伴原味雪糕($58)Hokkaido Soufflé Original with Ice Cream其實原本草根姐妹👭係叫咗朱古力味梳乎厘🍫可惜店員太忙搞錯咗😭陰差陽錯之下草根姐妹👭食咗原味嘅北海道牛奶梳乎厘🥛梳乎厘即叫即焗,所以需時15分鐘左右⏱個梳乎厘都好動L👍🏻9秒9影完相就鯨吞啦🤤梳乎厘有明顯蛋香味🥚,外面焗得金黃色,又唔會過濃。食落係空氣感,食完成個都

除了甜品🍮,仲有午市同晚市餐牌。

日式蕨餅抹茶心太軟伴抹茶雪糕($58)

北海道牛奶梳乎厘伴原味雪糕($58)

梳乎厘即叫即焗,所以需時15分鐘左右⏱個梳乎厘都好動L👍🏻9秒9影完相就鯨吞啦🤤梳乎厘有明顯蛋香味🥚,外面焗得金黃色,又唔會過濃。食落係空氣感,食完成個都唔會膩! 不過個底仲有d糖粒🤭如果改善到就更好啦!梳乎厘旁邊仲有一球雪糕🍦一定要讚下雪糕嘅雲呢嗱味好濃郁,質地又夠滑🍨好好食呢😋
$60 (宵夜)