2018-05-28 55 瀏覽
唔知大家鐘唔鐘意日本嘅抹茶甜品?同你講,西環有一間非常專業,採用自日本全國茶品評會第1位丸久小山園抹茶粉製作,特登吃抹茶,嘅甜品店,松屋。如果你都係一個抹茶迷,我都好推薦你去呢間性價比好高嘅甜品店。室內喺用綠色做墻,整齊嘅排滿兩列桌椅,乾淨且整潔。呢間提供嘅即制甜品種類豐富,基本上每一種甜品都有抹茶元素。我啲今次試埋店家強烈推薦嘅日式蕨餅抹茶心太軟伴抹茶雪糕,同丸久小山園抹茶啫喱雪糕巴菲。心太軟即叫即焗, 上桌時表面仍然鬆脆、熱辣辣,切開後香濃焙茶流心立即湧出。內餡焙茶醬茶味濃郁,伴上清淡的抹茶雪糕,與心太軟搭配一冷一熱,口感豐富。真正好吃的抹茶,颜色应该呈温柔的黄绿色,而非刺激的翠绿色,没有为掩盖涩味而出现的高甜度,吸引人的是那股悠长的微苦。而合格的抹茶冰淇淋或者抹茶饮品,入口后绝不会是舌头上一层粉末感,应该醇苦且回甘,甜度适中且没有刺激喉咙的涩味。丸久小山園抹茶啫喱雪糕巴菲就完全做到以上幾點,絕對貨真價實。總之都非常之推薦大家來松屋品嘗各色抹茶甜品!
室內喺用綠色做墻,整齊嘅排滿兩列桌椅,乾淨且整潔。
呢間提供嘅即制甜品種類豐富,基本上每一種甜品都有抹茶元素。
總之都非常之推薦大家來松屋品嘗各色抹茶甜品
2018-05-18